PDA

Pokaż pełną wersje : 100%owa Mozilla?

patrikozzz
20-12-2005, 22:01
Jakis czas temu pewien haker na tibii.pl wysylal link do strony. Jesli sie na nia weszlo mialo sie keyloggera. Wiele osob mowi ze wykorzystwal on luki w starej wersji Internet Explorera. Dlatego do nie pewnych stron uzywam Mozilli, jednak dzis mam watpliwosci czy jest ona pewna - do kumpla jakis koles napisal na gg ze chce go poznac i dal link do zdjecia -_- to byl na pewno key, ale ja na ta strone weszlem MOZILLĄ - jesli nic nie sciagalem to czy moge miec intruza w kompie?

Tana
20-12-2005, 22:14
Możliwość na przejście jakiegoś świństwa zawsze jest. Mam Firefoxa, a i tak skanuję co jakiś czas komputer i coś wyłapuję. Szczerze jednak wątpie żeby czysty link do pliku jpg mogl w sobie cos przytargać. Uważać trzeba jednak zawsze i regularnie oczyszczać komputer.

ponczus
20-12-2005, 22:18
Ja używam maxthona z powyłączanymi wszystkimi bajerami typu flash czy inne pierdółki, a i tak raz na tydzień robię skana.

patrikozzz
20-12-2005, 22:21
To był link do .php :/
Ok fajnie , że skanujecie kompa ja też czesto to robie, ale mam podejrzenie, że mam intruza , a mks i ad-aware nic nie wykryly ;/

Tana
20-12-2005, 22:25
Proponowałabym program Spybot - bardzo dobrze wykrywa dialery, keyloggery i inne tałatajstwo łączące nas po cichu z innymi komputerami.

Jeżeli to nic nie wykryje, to raczej byłabym spokojna. Nie panikuj, bo stracisz radość z gry.

Ashlon
20-12-2005, 23:20
No i firewall duzo daje...zawsze wiesz, co chce sie z czym polaczyc. Nieznana aplikacja - blok ;)

patrikozzz
20-12-2005, 23:32
SpyBot Search & Destroy nic nie znalazł ;) Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. A co do firewalli to jeden (bodajże Kerio, nie pamiętam dokładnie) zablokował mi nie tylko "nie chciane" aplikacje, ale także działanie internetu, więc nie mam zbyt wielkich chęci do tych programów. Swoją drogą brutalna metoda (ale skuteczna) tego firewalla ;)

Thero
21-12-2005, 06:27
Szczerze jednak wątpie żeby czysty link do pliku jpg mogl w sobie cos przytargać.
Pod IE już targają, i to garściami. Skąd pewność, że to nie był żaden podły exploit?

@Topic
Zainstaluj NOD'a 32, Kaspersky'ego, a na niepewne strony podobnież (tylko "podobnież") najbezpieczniej wchodzić pod Operą. Tak czy inaczej w necie jest wiele programów anti, więc dla chcącego chronić swe dane nic trudnego.

Matek
21-12-2005, 06:42
Jakis czas temu pewien haker na tibii.pl wysylal link do strony. Jesli sie na nia weszlo mialo sie keyloggera. Wiele osob mowi ze wykorzystwal on luki w starej wersji Internet Explorera. Dlatego do nie pewnych stron uzywam Mozilli, jednak dzis mam watpliwosci czy jest ona pewna - do kumpla jakis koles napisal na gg ze chce go poznac i dal link do zdjecia -_- to byl na pewno key, ale ja na ta strone weszlem MOZILLĄ - jesli nic nie sciagalem to czy moge miec intruza w kompie?

Przegladarka to nie program antywirusowy ani antyspyware'owy.

-bat style-
21-12-2005, 07:19
Możliwość na przejście jakiegoś świństwa zawsze jest. Mam Firefoxa, a i tak skanuję co jakiś czas komputer i coś wyłapuję. Szczerze jednak wątpie żeby czysty link do pliku jpg mogl w sobie cos przytargać. Uważać trzeba jednak zawsze i regularnie oczyszczać komputer.
heh, link do .jpg moze miec wira, moja kolezanka sciagnela i stracila eq z 65 knighta :(

Shein Silvershadow
21-12-2005, 08:42
8301 szkodliwe produkty są teraz zablokowane.

Łoj;p Nie wiedziałem, że tyle tego mam:P

Edit:
Aha;p a gdzie to widać?

Matek
21-12-2005, 08:47
Łoj;p Nie wiedziałem, że tyle tego mam:P

To nie oznacza, ze tyle tego miales. To oznacza, ze te zabokowane obiekty nie maja najmniejszego prawa teraz dostac sie na twoj dysk:)

Descartes
21-12-2005, 09:41
To nie jest żaden .JPG, tylko WebServ. Koleś (a właściwie bot) wysyła wam linki do pliku z jego komputera. Jak stworzyłem nowe GG mojej młodszej siostrze i jej przysłalo to świństwo, to prawie kliknęła... dobrze, że byłem obok.

$corcerer
21-12-2005, 10:30
Mozilla mozilli nierówna. Chcesz mieć pewność bezpieczeństwa przed keyloggerami? pokaże ci mój zestaw:
Firefox 1.5, Plug-iny:
Adblock
DOM Inspector
Download Statusbar
NoScript - defaultowo wszystkie skrypty zabronione

O systemie nie wspominając: Linux Scorcerer 2.6.14.2-Gentoo #2 PREEMPT Sat Dec 17 20:31:19 CET 2005 i686 Intel(R) Celeron(R) CPU 1.70GHz GenuineIntel GNU/Linux

Ale i to na nic sie nie zda, gdy nie będziesz myślał co robisz.

Pamiętajcie, że najsłabszym ogniwem wszystkich zabezpieczeń jest człowiek, więc jak ty coś spierniczysz, to wszystko sie sypnie.

Van_Waterflew
25-12-2005, 17:21
W Komputer Świacie kiedyś było poruwnanie Mozillii FireFox i Internet Explorerera. Otusz im wyszło, żę IE ma 18 luk a FireFox 22. Ja osobiście używam Avan Browsera (Mianownik: Avant Browser), ponieważ zawiodłem się na obydwu przeglądarkach (IE i FireFox).

hoomik
25-12-2005, 17:23
W Komputer Świacie kiedyś było poruwnanie Mozillii FireFox i Internet Explorerera. Otusz im wyszło, żę IE ma 18 luk a FireFox 22.
i wlasnie dlatego Komputer Swiat jest najbardziej lamerskim pismem komputerowym na polskim rynku... takie farmazony *******a, ze az dziw ze ktos to kupuje.

Matek
25-12-2005, 19:23
i wlasnie dlatego Komputer Swiat jest najbardziej lamerskim pismem komputerowym na polskim rynku... takie farmazony *******a, ze az dziw ze ktos to kupuje.

Nie hoom. W pewnym okresie FF mial wiecej krytycznych dziur niz IE. Tylko teraz 3ba zobaczyc ile czasu zalatanie tychze zajmuje ekipie FF a ile ekipie m$;]

Ghost Nieudany
25-12-2005, 19:58
W Komputer Świacie kiedyś było poruwnanie Mozillii FireFox i Internet Explorerera. Otusz im wyszło, żę IE ma 18 luk a FireFox 22.

A teraz pomyśl, że prawie wszystkie dziury w Internet Exploderze są sprzed pięciu lat i jeszcze NIKT ich nie poprawił.

Ja osobiście używam Avan Browsera (Mianownik: Avant Browser), ponieważ zawiodłem się na obydwu przeglądarkach (IE i FireFox).

Stare dziury w nowej oprawie? =P

Jeśli chodzi o pozbywanie się spyware'u - Tauscan na active i Spybot do niszczenia, chociaż sam Tauscan powinien sobie poradzić.