PDA

Pokaż pełną wersje : Skillować czy Expić...

Stron : 1 [2]

grzysztof
20-10-2006, 20:20
Łukow nie trzeba zbierac zeby sie zwracalo na elfach.

Moze i nie trzeba ale warto

Mr.lordi
20-10-2006, 20:22
Według mnie nalezy na początku zrobic 50/50 a potem expic do ~~30, dopiero wtedy mozna zaczac skillowanie :D do okolo 75 :P
..i tyle..

Potwierdzam

tylko moze tak 35 lvl i w tedy znowu skiluj :P

Xavery
20-10-2006, 20:42
Wez mi tu nie opowiadaj ze sie na scarabach nie da wbic 30k/h bo ci powiem ze albo nie expiles nigdy na nich albo na nich expic nie umiesz. Expiac na "ukrytych" scarabach na poziomie -3 30k/h to jest MINIMUM dla mnie. To mi teraz powiedz dlaczego wg ciebie sie nie da tyle wbic.

O elfach sie nie wypowiadam bo nie za wiele tam expilem, ale wg mnie 30k to nie problem.

Vil
20-10-2006, 20:46
I znów bedziemy to ciągnac, to jest NIEMOZLIWE bez bicia dragów.

ciagnij to jesli chcesz, wszyscy wiedza ze 30-35k/h na srednim levelu to norma bez bicia dragow ( spowalniaja xp ) i arcanow ( tym bardziej ).

Ale za to bardzo znacząca pozatym dla mnie innym plusem scarabów jest to ze wypada duzo klejnocików + tylko kasa i nie trzeba pozniej marnowac czasu na jego sprzedawanie (tak jak to jest sprzedajac np. 10bp luków lazac w ta i w ta)

dla mnie najbardziej znaczaca przewaga jest taka, ze przy 65/65 elfy wyprzedzaja scaraby o 5-10k/h, a rzeczone scaraby dogonia elfy dopiero po wieeeelu godzinach treningu. Finito.

grzysztof
20-10-2006, 20:47
Wez mi tu nie opowiadaj ze sie na scarabach nie da wbic 30k/h bo ci powiem ze albo nie expiles nigdy na nich albo na nich expic nie umiesz. Expiac na "ukrytych" scarabach na poziomie -3 30k/h to jest MINIMUM dla mnie. To mi teraz powiedz dlaczego wg ciebie sie nie da tyle wbic.

Nie powiedzial bym ze 30 to minimum, powiedz jeszcze o jakiej postaci mowa bo tutaj akurat ma to duze znaczenie i czy mowimy o expieniu sama bronia czy od czasu do czasu uzycia gfb przy wiekszym respie ?

Abipear
20-10-2006, 20:48
Moze i nie trzeba ale warto
Jak masz postmana. Bez nie ma sensu.

Xavery
20-10-2006, 21:11
Zobacz sobie w opisie jaka postac. 80lvl 87/85 z D lanca. Z tym ze 30k wbijalem juz na 60 lvl. GFB na scarabach knightem ? Nie sadze.

Stożek
20-10-2006, 21:51
Zrob na scarabach ponad 30k w godzine przy skilach 75/73, na elfach juz nawet z 65 nie jest to trudne. Scaraby sa dostatecznie dobre od skili ponad 80 a przez czas jaki jest potrzebny do zrobienia takich mozna spokojnie wbic kilka milionow pkt expa.

marbest17
21-10-2006, 00:26
czy tu jest mowa o elfach w elf fortress kolo venore ... bo jesli tam mozna wbic te 30k exp/h przy takich skillach to bede w 7 niebie po prostu ... walic z d lance czy f axe i shield ? ... ile uhow schodzi ?
?

Vil
21-10-2006, 00:59
poszukaj na forum a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania ..

Dark Sorcerer of Guardia
21-10-2006, 18:43
a ja bym wybral tego z 62/62 powodow wiele - wieksze hity, blizej do 4 mlvl, exp to juz przyjemnosc :p( ah ta katedra xd)

lajtn
21-10-2006, 21:43
a ja bym wybral tego z 62/62 powodow wiele - wieksze hity, blizej do 4 mlvl, exp to juz przyjemnosc :p( ah ta katedra xd)

Bzdura, bzdura i ... bzdura.
Eq 30 lvla nadrobi skille, nawet będzie uderzał mocniej zakładając, że będzie miał broń z przewagą 10~ ataku (co jest jak najbardziej wskazane). 4 mlvl zdobędzie jako pierwszy expiacy, ciągłe pożywienie z mobów i używanie manafluidów. Exp na 10 lvlu choćby mając 90/90 nie wykroczy poza obręb rotwormów/dwarfów.

sat
23-10-2006, 04:14
Bzdura, bzdura i ... bzdura. (...) Exp na 10 lvlu choćby mając 90/90 nie wykroczy poza obręb rotwormów/dwarfów.

heh. bzdura, bzdura i ... bzdura. na azurze trenilem najta na ghoulu do 73/73. byl to 9 level. 11 level zrobilem momentalnie na cycach. do 26 leva siedzialem na guardach. uhow szlo malo a nawet bardzo malo pod jednym warunkiem. nie moglem czyscic respow -> szla bybardzo duza ilosc uhow. mialem c-seta, bright sworda i vampire shielda.

Vil
23-10-2006, 08:38
na azurze trenilem najta na ghoulu do 73/73. byl to 9 level. 11 level zrobilem momentalnie na cycach. do 26 leva siedzialem na guardach.

napisz jeszcze ile expa na godzine wyciagales i czy wyszedles poza obreb tego co 40/40 zrobi na larvach.

lajtn
23-10-2006, 13:50
Na głupich rotwormach z 50/50 byś zarabiał więcej, expił podobnie i ryzyko śmierci by spadło do 0.0001%.

<kierowane do sata dla niemyślących>

Bulboglowy
23-10-2006, 14:05
Exp na 10 lvlu choćby mając 90/90 nie wykroczy poza obręb rotwormów/dwarfów.
Masz rację, ale następnego dnia będzie to już 20 lvl ze skillami 90/90, a to pozwoli na dwa razy szybsze expienie niż na Dwarfach, a z kolejnymi dniami będą dochodzić nowe i lepsze expowiska; i zaczyna się zabawa...

Lexing
23-10-2006, 14:33
Up
Jasne jeżeli masz 100lvl + bohy + całą fibule/podziemia plantacji w LB dla siebie

lajtn
23-10-2006, 15:26
I gdzie niby będzie ten 2 razy szybszy exp ?

sat
24-10-2006, 00:46
napisz jeszcze ile expa na godzine wyciagales i czy wyszedles poza obreb tego co 40/40 zrobi na larvach.

ile expa na godzine to nie pamietam, ale levele szly dosyc szybko. po przelamaniu respa uhy szly dosyc wolno nawet.

Bulboglowy
26-10-2006, 15:40
Masz rację, ale następnego dnia będzie to już 20 lvl ze skillami 90/90, a to pozwoli na dwa razy szybsze expienie niż na Dwarfach, a z kolejnymi dniami będą dochodzić nowe i lepsze expowiska; i zaczyna się zabawa...
I gdzie niby będzie ten 2 razy szybszy exp ?
Liczę, że nie wyciągniesz więcej niż 10k/h na dwarfach/rotach na 10 lvl, więc dwa razy więcej (20k/h) na 20 lvl z 90/90 to nie jest problem. Pytasz gdzie... np. oaza tomb, turtoisy; a pewnie i Cyclopolis z rezerwacją, a z każdym levelem biegasz szybciej i exp tylko rośnie.

lajtn
26-10-2006, 15:54
Tylko czy warto siedzieć tyle godzin, przez które można zrobić 60/60 i wyexpić 100 lvl ze skillami 75/75 ?

Marciniek
26-10-2006, 17:18
20 lvl i skile 90/90, powodzenia.
Żaden człowiek zdrowo myślący nie robi takich postaci, wydajna gra knightem polega na tym, by znaleźć najlepszy dla siebie kompromis między skilami a poziomem.
A najlepszą radą jest żeby grać, jak sie ma ochotę, bowiem największą zaletą Tibi jest kompletny brak liniowości. Robisz to, na co masz ochotę i to jest najlepsze :evul:

Skutya
26-10-2006, 17:54
Co za lolowy temat...
Rób co chcesz, no chyba że są tu jacyś psycholodzy z poradni dla nieletnich i udzielą rady zaśmiecającemu forum.

Piotrek Marycha
27-10-2006, 00:26
90/90 na 20 lvlu to szaleństwo kompletne, tak samo 80/80, no ale coz, niektorych cieszy duzo lvl a innych zajebiste skile ;)

sat
27-10-2006, 10:09
Tylko czy warto siedzieć tyle godzin, przez które można zrobić 60/60 i wyexpić 100 lvl ze skillami 75/75 ?

sproboj ze skilem 60/60 ubic guarda, a ze skilem 75/75 nie stanowi to juz problemu. nie zapominaj, ze im wyzszy skil, tym zadajesz wyzsze obrazenia, a im wyzsze obrazenia zadajesz, tym dany potwor szybciej pada, przez co on cie krocej leje i mniejsze obrazenia tobie zadaje.wyzszy skil to jest rowniez oszczednosc run ( szczegolnie uhow ). osobiscie trening knightem do wysokich skili traktuje jako inwestycja dlugookresowa. dobije do tych skili 80/80 - 85/85 i ja juz najprawdopodobniej nie bede musial trenowac. zgonow sie nie boje, poniewaz gram na swiecie non-pvp, tam gdzie expie nie ma nic mocnego do zlurowania z czym bym sobie rady nie dal a poza tym nawet na czas treningu mam ze soba zawsze bp uh i bp hmm i kilka run gfb...

Lasooch
27-10-2006, 10:35
sproboj ze skilem 60/60 ubic guarda, a ze skilem 75/75 nie stanowi to juz problemu. nie zapominaj, ze im wyzszy skil, tym zadajesz wyzsze obrazenia, a im wyzsze obrazenia zadajesz, tym dany potwor szybciej pada, przez co on cie krocej leje i mniejsze obrazenia tobie zadaje.wyzszy skil to jest rowniez oszczednosc run ( szczegolnie uhow ). osobiscie trening knightem do wysokich skili traktuje jako inwestycja dlugookresowa. dobije do tych skili 80/80 - 85/85 i ja juz najprawdopodobniej nie bede musial trenowac. zgonow sie nie boje, poniewaz gram na swiecie non-pvp, tam gdzie expie nie ma nic mocnego do zlurowania z czym bym sobie rady nie dal a poza tym nawet na czas treningu mam ze soba zawsze bp uh i bp hmm i kilka run gfb...

Dobijesz skill 85/85, założmy na 8 levelu. W tym czasie sorc bez treningu zrobi 60 level i będzie i tak expić szybciej od Ciebie. Wiem wiem, temat jest o knightach, ale na 8 lvl nawet z 666/666 nie poexpisz na np. dragach, zbyt duże ryzyko śmierci, więc jesteś ograniczony do dość słabych potworków - guardy może jeszcze dasz radę. A jak pisałem sorc nabije ~60 lvl w tym samym czasie, i pójdzie na dragi/hydry z blokerem/w cieć innych miejsc ^^'

Zmierzam do tego, że gra knightem nie ma w obecnej sytuacji sensu. Dlatego sądzę, że ANI skillować, ANI expić - po prostu zrobić sorca.

Vil
27-10-2006, 10:54
sproboj ze skilem 60/60 ubic guarda, a ze skilem 75/75 nie stanowi to juz problemu.

Solowanie guardow to nie to o co chodzi w grze knightem.

nie zapominaj, ze im wyzszy skil, tym zadajesz wyzsze obrazenia, a im wyzsze obrazenia zadajesz, tym dany potwor szybciej pada, przez co on cie krocej leje i mniejsze obrazenia tobie zadaje.wyzszy skil to jest rowniez oszczednosc run ( szczegolnie uhow ).

80% wplywu na szybkosc/ koszt expienia maja kolejno:dobor miejscowki, dobor trasy, zapelnienie miejscowki i loot. Pozostale 20% to skille.

sat
27-10-2006, 11:57
Solowanie guardow to nie to o co chodzi w grze knightem.

tylko ze tam gdzie sie szybko expi raczej nie spotyka sie slabych potworow. idz do glupiego tomba. jak masz za niskie kile to jedyna trasa jaka bedziesz mogl zrobic to bedzie odwiedzanie miejscowek z ghoulami i pojedynczymi scarabami, a jak ktos zluruje albo sam sie wyluruje crypt to sie ucieka bo za mocny. pod moim fire axem prawie wszystkie ghoule padaja od jednego hita. przy skilu 60/60 trzeba je tluc troche dluzej. oto krotka symulacja jak wyglada moje expienie na pohu na cyklopach i na mino archerach. cyc: pac, pac, pac, nastepny, pac, pac, pac, pac, nastepny. mino archery? pac, nastepny, sporadycznie pac i maly pac ( 2-8 hp ). a ze skilem 60/60 czy troche wiekszym jak by to wygladalo? wezmy takiego cyca: pac, pac, pac, pac, pac, w miedzy czasie przypaleta sie drugi cyc albo archer o co tam nie jest trudno i mamy: pac, pac, uh, pac, nastepny...

80% wplywu na szybkosc/ koszt expienia maja kolejno:dobor miejscowki, dobor trasy, zapelnienie miejscowki i loot. Pozostale 20% to skille.
tylko ze posiadajac skile mozna wybierac bardziej optymalne trasy.

Fagaro
27-10-2006, 12:12
heh, ile razy bylo walkowane ze skile nie maja wiekszego wplywu na szybkosc expienia?? level/eq sie liczy tysiac razy bardziej, skile poprawiaja komfort polowan. roznica miedzy moimi 89/87 a kolegi 98/97 to okolo 5k expa wiecej w dragon lair w godzine na jego korzysc, oraz tysiac godzin treningu wiecej. Oczywiscie, roznice widac na niskich skilach miedzy 60 a 75, ale i tak nie warto tracic czasu na przesadny trening. Liczy sie dobre miejsce do polowania a nie to czy mamy skile 60 czy 80, ja na 20 levelu po wywaleniu wszystkich z jaskini rotow na daramie (ach te PA B) ) wyciagalem ponad 20k expa na godzine (nie przeszukiwalem rotow) skile 55/55 mi w zupelnosci starczyly, jakbym mial 75/75 to jednego guarda za 170 expa (wtedy) klepalbym duzo dluzej niz 4 rotwormy i jeszcze tracilbym hp. Nie chodzi o to zeby zabijac potwory ktore daja duzo doswiadczenia, ale zeby przelicznik ilosc doswiadczenia do dlugosci bicia potwora oraz jego spawnu byl korzystny. Dlaczego 120+ madzy expia na wl a nie na demonach? Bo w czasie potrzebnym na zabicie demona mozna spokojnie zabic 2 WL i spaw wl jest wiekszy/szybszy do spawnu demonow. Smiech mnie bierze jak widze w okolicahc thais jak 30-40 levelowi paladyni/madzy 'expia' na pojedynczym spawnie draga. Owszem, dragon daje 700 expa (o ile mag nie ma sumonow) ale spawnuje sie co 5-7 minut, w ciagu 5 minut mozna zabic wiecej niz 5 cyklopow ktore dadza minimum 750 expa, a ryzyko smierci duzo mniejsze (tak, wiem ze cyklop nie zostawia dragon shielda, ale krzyz na droge temu ktory bedzie na 1x polowal az spadnie mu dragonka)

Vil
27-10-2006, 12:35
Owszem, dragon daje 700 expa (o ile mag nie ma sumonow) ale spawnuje sie co 5-7 minut

czyli na godzine wychodzi mniej wiecej tak jak wolna jaskinia ze swamp trollami.

@down:

9 - 12 dragow na godzine to jest 6300 - 8400 expa.

Diddy
27-10-2006, 14:13
Owszem, dragon daje 700 expa (o ile mag nie ma sumonow) ale spawnuje sie co 5-7 minut.
Co daje 14k expa na godzinę więc masz racje, niema sensu siedzieć na pojedynczych dragach.
dobije do tych skili 80/80 - 85/85 i ja juz najprawdopodobniej nie bede musial trenowac. zgonow sie nie boje, poniewaz gram na swiecie non-pvp, tam gdzie expie nie ma nic mocnego do zlurowania z czym bym sobie rady nie dal a poza tym nawet na czas treningu mam ze soba zawsze bp uh i bp hmm i kilka run gfb...
A kick ?Padniesz i stracisz kilkadziesiat godzin treningu.

lajtn
27-10-2006, 14:22
@sat

A na rotwormach sytuacja z 55/55 wygląda tak:
pac, kolejny, pac, kolejny, pac, pac, kolejny z czego wynika, że tam się expi podobnie jak na guardach, które z d lancą i 80/80 bierzesz średnio na pięc (?) uderzeń ? Potem na 65/65 i 30 lvlu dochodzi miejscówa 25k/h, na której można zarobić i expi się dużo lepiej, niż na guardach, a co najważniejsze - dużo szybciej.

sat
27-10-2006, 19:11
A kick ?Padniesz i stracisz kilkadziesiat godzin treningu.

z lepszymi skilami trudniej pasc na kicku ( wieksze szanse na przezycie tych 30 sekund ), chociaz oczywiscie w tym wypadku im wiecej hp tym lepiej.

@sat

A na rotwormach sytuacja z 55/55 wygląda tak:
pac, kolejny, pac, kolejny, pac, pac, kolejny z czego wynika, że tam się expi podobnie jak na guardach, które z d lancą i 80/80 bierzesz średnio na pięc (?) uderzeń ? Potem na 65/65 i 30 lvlu dochodzi miejscówa 25k/h, na której można zarobić i expi się dużo lepiej, niż na guardach, a co najważniejsze - dużo szybciej.
z guardow leci za to lepszy loot. jakos nie wyobrazam sobie kogos, kto sie dorobil kasy na robieniu lootbagow z rotwormow. poza tym na rotowisku na darashii nie udalo mi sie uzyskac lepszego rezultatu niz 16k expa/h

Fagaro
27-10-2006, 19:27
ja nie wyobrazam sobie kogos kto sie dorobil na guardach :)

Colard
27-10-2006, 19:30
Sorcem, drutem i palem mozna bardzo fajnie zarobic na guardach.

Diddy
27-10-2006, 19:46
Sorcem, drutem i palem mozna bardzo fajnie zarobic na guardach.
Są kilkakrotnie bardziej opłacalniejsze miejsca.

sat
27-10-2006, 19:47

nie mowie tu o jakichs super kokosach, ale ktos z 90 levem powinien wiedziec na czym mozna zebrac jakas konkretniejsza kase bez uzywania sporej ilosci uhow.

lajtn
27-10-2006, 20:20
A na guardach ile udało Ci się wyciągnać ? 20k/h ? Na rotwormach w sumie nie ma waste uhów i można zarobić lepiej, niż na guardach, bo kasa z nich chociaż leci. A jeżeli chodzi o 90 lvl (ze sca) to być może i da się tam zarobić, ale i tak exp jest żałośnie niski.

sat
27-10-2006, 22:07
A na guardach ile udało Ci się wyciągnać ? 20k/h ? Na rotwormach w sumie nie ma waste uhów i można zarobić lepiej, niż na guardach, bo kasa z nich chociaż leci. A jeżeli chodzi o 90 lvl (ze sca) to być może i da się tam zarobić, ale i tak exp jest żałośnie niski.

na guardach? hmm... a expiles tam kiedys najtem z wysokimi skilami?

Colard
27-10-2006, 22:30
Na guardach sie nie expi, co najwyzej zarabia kase. (bo exp na guardach jest 2-3 razy gorszy niz elfy itp)

lajtn
27-10-2006, 22:31
Jak zrobisz tam 30k/h to szczerze Ci pogratuluję, a, dołącz film. Na 65/65 są lepsze miejsce do zarabiania i expienia, niż 90/90 na guardach. Trzeba miec nieco poczucia rytmu, zanim ty zrobisz te 90/90 i 20 lvl to ja będe miał 100lvl i 80/80. Teraz mi powiedz kto będzie szybciej expił ? Ty na guardach robiąc 30k/h (na co jest szansa 1%) czy ja wyciągając gdzie indziej 40k/h+, przy tym zarabiając ? Nie mówiąc o możliwościach jakie niesie za sobą ten zapas hp. 30 lvl niech ma nawet 100/100, demon ściagnie go na byle combo, 100 lvl już może zaczynać tam polować. Z gsem bijącym tylko z melee (i trucizny) też mam lepiej, dostaniesz 2-3 uderzenia 100+ i już musisz się uhać, o co nie trudno na potworach typu gsy. 100 lvl będzie musiał sie uhnąc po 7 takich uderzeniach (o ile istnieje ktoś, kto nie ma w ogóle oleju w głowie i blokuje knightem gsy nie dochodząc do wniosku, że to do niczego nie doprowadzi).

Zresztą nie mam dłużej zamiaru lemizować z osobą nie mogącą znieść faktu, że się myli.

Fagaro
27-10-2006, 23:55
troche rozwieje wszystkie watpliwosci. mam 101 level, skile 89/87, caly rare set wraz z sca. na guardach moge wyciagnac ~30k expa na godzine o ile zajme kopalnie w czasie dobrego spawnu i zaden 30 ms/ed lub 40+ facc mag nie zrobi tego przedemna. Kasa jest nie zla, ale nie rewelacyjna. Pozostaje pytanie PO CO MI KASA?? Zeby wastowac na dl/wl?? jaki jest sens trzepania kasy przy expie 30k na godizne przez caly dzien zeby wieczorem isc na godizne dwie i robic 70k expa skoro w tombie, na dragach, w of moge robic 50-60k przez caly dzien i nie miec straty tylko jakies minimalne (tomba) lub duze (dragi) zyski w kasie?? Zakladajac ze dostane hacka, to pozycze od kumpli fire axe, knight seta, bp uhow i lece do mint, uzbieram na lepsze eq i znowu wroce na orki, guardy to ja widze jak w cyclopis biegne na behemoty. sa to dobre stworki dla paladyna lub magow, ale nie dla knighta. Powtorze jescze raz, jezeli ktos ma knightem zysk na guardach to
A-ma gorszy exp niz na trolach/rotach
B-moglby miec lepszy zysk na rokach+2x tyle exp
C-gra na ot

Progmaniak
28-10-2006, 08:06
hydry z dsami mozna porownac sobie do guardow z monkami -.-

wydaje mi sie ze na darashii bys wyciagnal lepszy exp chodzac roty => mino (lepszy niz guardy)

btw. o co lazi z lootem? jak to sie zmienil?

przeciez hydry to najoplacalniejsze potworki do blokowania/mass huntu

lajtn
28-10-2006, 08:26
troche rozwieje wszystkie watpliwosci. mam 101 level, skile 89/87, caly rare set wraz z sca. na guardach moge wyciagnac ~30k expa na godzine o ile zajme kopalnie w czasie dobrego spawnu i zaden 30 ms/ed lub 40+ facc mag nie zrobi tego przedemna. Kasa jest nie zla, ale nie rewelacyjna. Pozostaje pytanie PO CO MI KASA?? Zeby wastowac na dl/wl?? jaki jest sens trzepania kasy przy expie 30k na godizne przez caly dzien zeby wieczorem isc na godizne dwie i robic 70k expa skoro w tombie, na dragach, w of moge robic 50-60k przez caly dzien i nie miec straty tylko jakies minimalne (tomba) lub duze (dragi) zyski w kasie?? Zakladajac ze dostane hacka, to pozycze od kumpli fire axe, knight seta, bp uhow i lece do mint, uzbieram na lepsze eq i znowu wroce na orki, guardy to ja widze jak w cyclopis biegne na behemoty. sa to dobre stworki dla paladyna lub magow, ale nie dla knighta. Powtorze jescze raz, jezeli ktos ma knightem zysk na guardach to
A-ma gorszy exp niz na trolach/rotach
B-moglby miec lepszy zysk na rokach+2x tyle exp
C-gra na ot

Teraz niech sat się pochwali jaki to wypasiony jest tam exp na 30 lvlu i 90/90 podczas robienia lootbaga albo bez, w drugim wypadku podaj jakie straty.

sat
29-10-2006, 22:02
Teraz niech sat się pochwali jaki to wypasiony jest tam exp na 30 lvlu i 90/90 podczas robienia lootbaga albo bez, w drugim wypadku podaj jakie straty.

na hydry nie chodze bo:
1) skiluje
2) nie mam leva
3) nie mam z kim chodzic.

na guardy nie chodze bo:
1) skiluje
2) wiecznie tam duzo ludu

w tombie nie expie bo:
1) skiluje
2) za teleportem nie dam sobie rady
3) przed teleportem za duzy waste na cryptach uhow jak dla najta a omijanie respow mija sie z celem -> niech ktos kto nie bedzie mial wasta tam sobie expi

na scarabach nie expie bo:
1) skiluje
2) jak tam jestem to do zalatwienia fooda i kasy ze scarabow oraz do dobicia leva jak juz mam taka ochote.

re lajtn:
nie expilem w zadnym z wymienionych miejsc majac 30 level i posiadajac skile 90/90, wiec nie moge sie wypowiedziec, a ja jestem taki dziwny czlowiek, ze jak czegos nie jestem pewny, to sie nie wypowiadam. fakt faktem level sie przydaje. nie przecze, a wrecz potwierdzam, ale nawet sam Fagaro powinien mi przyznac racje, ze na 101 levie jak by mial skile 70/70 nie szlo yb mu tak dobrze na of...

Vil
29-10-2006, 22:51
na 101 levie jak by mial skile 70/70 nie szlo yb mu tak dobrze na of...

..wiec nie szedlby na OF ?

sat
30-10-2006, 00:01
..wiec nie szedlby na OF ?

a kim ja jestem zeby za kogos mowic? to od danego gracza chyba zalezy na czym chce expic?

Fagaro
30-10-2006, 09:12
Tak, to od gracza zalezy na czym chce expic. Mi np sie strasznie nie podobaja elfy, i jak mialem nizszy level to na nie nie chodziilem, wolalem scraby, pomimo iz wiedzialem ze jest to gorszy exp i przypuszczalnie gorsza kasa.

Skile sie przydaja, ale nie powinno sie z nimi przesadzac. Kiedys mialem marzenie zeby wbic 80/80 przed 50 levelem, niestety w dobrym eq na ktore zarobilem swoim paladynem, wbilem 50 level majac 79/77 i nie rozpaczalem z tego powodu, okolo 60 levela mialem problemy z dostawca internetowym i zmuszony bylem do skilowania, teraz skiluje glownie jak ogladam TV a skile dalej same leca, kazdy hunt to zdobycie 1-3% do axe, na oko skil ataku podczas expienia leci mi 3x wolniej niz podczas treningu.

Wracajac jeszcze do treningu, to gwarantuje ze majac 1,5k hp i 500 many trenuje sie przyjemniej niz na 20 czy 30 levelu, jak poinformuje innych ze ide na kolacje to sie nie boje ze wpadnie jakis 100 ms i mnie na sd zdejmie, tylko wiem ze koledzy zdaza zadzwonic do mnie. Mana i tak mi sie nie zapelni, wroce bede mial ~300 i nie musze pilnowac caly czas czy mi nie zbliza sie do maxa. A na niskich levelach, trening jest katorga, ma sie 100-200 many i co chwila trzeba ja spalac, mala ilosc hp powoduje ze odwrocenie glowy od monitora na chwile jest bardzo ryzykowne. Generalnie, uwazam że na 20 levelu trzeba wbic ~65 i ze skilowaniem mozna sie wstrzymac do 50-70 levela kiedy kupi sie blessy, robienie skili 80+ bez blessow wiaze sie ze strata ogromnej ilosci czasu podczas smierci, a padaja wszyscy, jak nie wojna/pk to kick.

Co do postaci 20 level ze skilami 90/90 i 101 ze skilami 70/70, pierwsza padnie od byle hacknietego 40+ ms/ed, na dragu, czy 3 zerkach, nie bedzie expic duzo szybciej niz ze skilami 70/70 bo i tak wiekszosc stworow na ktore bedzie lazic bedzie padac w 1-3 ciosach (mysle tu o rotach, larvach itp), knight na 100+ levelu i skilach 70/70 nie moze chyba istniec, ale gdyby istnial to moze polowac w niektorych tombach , na scrabach czy cyclopis, ale nei wiem czy z takimi skilami zarobilby na blessy :)

lajtn
30-10-2006, 12:56
Chodzi o to, że skillować warto tylko do 60/70, bo przeginanie do 90/90 przed zdobyciem sca jest nieco bezsensu. No chyba, że ktoś tak jak ja, zanudzony expieniem gdziekolwiek woli w tym czasie skillować (po prostu już psychicznie nie mogłem wytrzymać wałkowania się tego samego i staram sie odpocząc, potem znowu nadchodzi moment, że tydzień expie i znowu trochę skilluję, czyt. robię to dla relaksu x]).

sat
30-10-2006, 13:32
a ja wiem, ze jak sobie doskiluje do tych 80/80 to juz pozniej raczej trenowac nie bede musial. mam 195 many wiec troche czasu sie ona regeneruje, a przy kompie musze byc w zasadzie calyczas, bo trenie na slimach, a jednego mam na okolo poltora minuty.

ps: gram na celescie, wiec nie obawiam sie ataku pk. trenuje w tombie, wiec jedyne co mi grozi to zlurowanie crypta, z ktorym ze skilami 75/75 daje sobie rade bezproblemowo.

Wormittus
31-10-2006, 11:21
Najlepiej trenowac od 8 lvl, tak jak ja. zrobilem juz skills 60/60 i mam zamiar zrobic 70/70 a potem dopiero expic do 30-40 lvl i znow skillowac zrobic 80/80 i 60-70 lvl i znow skillowac... na skillach 70/70 juz sa wyje**** hity... pomyslcie ze ja juz na okolo 12 lvl bede mial skills 70/70 i 4 mlvl. Jaki Wniosek ? Najlepiej Trenowac POTEM expic !!!!

Vil
31-10-2006, 11:40
pomyslcie ze ja juz na okolo 12 lvl bede mial skills 70/70 i 4 mlvl. Jaki Wniosek ? Najlepiej Trenowac POTEM expic !!!!

czy ja dobrze zrozumialem ? TY bedziesz miec 12 lev i 70/70 zatem najlepiej trenowac a potem expic ?

lajtn
31-10-2006, 14:52
Jaki Wniosek ?

Po stylu pisania, braku argumentów (nie liczę agumentu, że skillować trzeba, bo Ty tak robisz) oraz Twojej nieco krzywej wiedzy o tibii szkoda tracić na Ciebie czas.

Colard
31-10-2006, 17:47
Ja skilluje wylacznie na bocie, wylacznie na non-pvp i wylacznie jak mam ochote pograc z kumplami w inna gierke. We wszystkich innych przypadkach uwazam trening za strate czasu.

Marciniek
01-11-2006, 19:27
Ja skilluje wylacznie na bocie

Tą wiedze akurat bym zachował dla siebie, róbmy chociaż pozory uczciwych graczy ;)
Zrobić skile 40/40 tak, by wogóle trafiać, potem wbić troche większy poziom, ok. 20-25 i wtedy skilować aż wskoczy 4mlev. Dalsza gra wg uznania i możliwości, myśle że wiele osób ma podobne zdanie :cygaro:
Chodzi o to, że skillować warto tylko do 60/70, bo przeginanie do 90/90 przed zdobyciem sca jest nieco bezsensu.

Nie widziałem nigdy 100leva ze skilami 60/70(:faceoff:), bo zanim zrobi ten lvl wbije większe skile podczas expienia. Skile 90/90 dla większości knightów z sca zostaną uznane za niezbędne minimum, ale w tym przypadku poświęcenie czasu na zrobienie tych skili jest uzasadnione, ponieważ zwraca się to ze sporym zyskiem. B)

Colard
01-11-2006, 19:53
Tą wiedze akurat bym zachował dla siebie, róbmy chociaż pozory uczciwych graczy
Nie, ja bede mowil o tym otwarcie. Po co klamac i utwierdzac cipsoft w przekonaniu ze profesje sa zbalansowane skoro kazdy uzytkownik tego forum z IQ powyzej 50 widzi ze jednak nie sa? Gra knightem bez bota PRZY OBECNYM MECHANIŹMIE GRY nie ma najmniejszego sensu. Nie dosc ze strasznie meczy sie wbijajac kolejne skille (nieziemska nuda) to jeszcze, zeby bylo zabawniej, nadal expi wolniej od sorca na takim samym poziomie nawet po wbiciu bardzo dobrych skilli. (special thanks to exori vis and mort)

Bot umozliwia zmniejszenie przepasci w poziomie dzielacej te dwie profesje. (knight ma szanse dogonic sorca w lvlu tylko wtedy kiedy 100% czasu przed kompem poswieca na expienie i nie skilluje recznie)

Arut
01-11-2006, 20:32
Ja skilluje wylacznie na bocie, wylacznie na non-pvp i wylacznie jak mam ochote pograc z kumplami w inna gierke. We wszystkich innych przypadkach uwazam trening za strate czasu.

Nie, ja bede mowil o tym otwarcie. Po co klamac i utwierdzac cipsoft w przekonaniu ze profesje sa zbalansowane skoro kazdy uzytkownik tego forum z IQ powyzej 50 widzi ze jednak nie sa? Gra knightem bez bota PRZY OBECNYM MECHANIŹMIE GRY nie ma najmniejszego sensu. Nie dosc ze strasznie meczy sie wbijajac kolejne skille (nieziemska nuda) to jeszcze, zeby bylo zabawniej, nadal expi wolniej od sorca na takim samym poziomie nawet po wbiciu bardzo dobrych skilli. (special thanks to exori vis and mort)

Bot umozliwia zmniejszenie przepasci w poziomie dzielacej te dwie profesje. (knight ma szanse dogonic sorca w lvlu tylko wtedy kiedy 100% czasu przed kompem poswieca na expienie i nie skilluje recznie)

Jestes idiotą. Kiedy powstawala tibia, nie mialo byc czegos takiego jak "skillowanie", stad jest to niezbalansowanie knighta w stosunku do sorca/druida. Nie chcesz ? nie skilluj. Mozna fajnie grac skillujac tylko do 50/50 na ~15 lvlu a pozniej dac sobie spokoj. Na 100 lvlu bedziesz mial okolo 80~ skilla. Cipsoft nigdy nie wprowadzi tak radykalnych zmian jak powiekszone hity dla knighta, conajwyzej bedzie je stopniowo polepszal co update, do pewnej granicy. Ja gdy skilluje, najczesciej ucze sie/odrabiam lekcje, ogladam telewizje. Nigdy przy skillowaniu sie nie nudze, a jesli ty jestes takim noobem ze musisz kozystac z botow do powiekszenia skilli to wspolczuje, i uwierz mi ze bardzo wiele osob doszlo do wysokich skilli nawet nie sciagajac bota. Knight najczesciej jest o wiele bogatszy niz taki sorc, czy druid. Wiesz dlaczego? Bo knight prawie zawsze expi na takich miejsach gdzie zawsze zarabia, conajwyzej jest na 0. Sorc w tym wypadku tez moze tak expic, ale nie bedzie to tak efektowne jak w przypadku knighta. Wysoki lvl sorc siedzi przykladowo na smokach, gsach albo na hydrach z blokerem. Zwraca mu sie dopiero przy duzym farcie do loota, a na hydrach prawie nigdy po przedostatnim update. Knight z zarobionych pieniedzy przy expie, moze je zwastowac na mocniejszych potworach dla zabawy, ale prawie nigdy mu sie nie zwraca*.

A tak btw, gdzie podzial sie twoj wspanialy podpis pod avatarem z twoim mega wypas 122ek? A i ostatnio o twoim expieniu knightem z exori tez nie wspominasz, moze lepiej przestan sie udzielac okay?

* pare dni temu kupilem 20bp uh i 8 bp hmm, i poszedlem pobic dle na ank. Z czwartego dla polecial dsm.

Ares de'Buchanan
02-11-2006, 12:02
knight lvl 101 92/90 eq: najlepsze dostepne dla plebsu, w lapie SCA

W Liberty na rotach + tych wiekszych rotach ;) Nie chce mi sie sprawdzac nazwy ;) knightem wyciagam 20k/h. Kasa jest calkiem calkiem.... ale to miejsce jedynie dla botterow.

GUARDY

Zbierajac all loot da sie tam niezle zarobic. Shieldy 95, hammery 120, helmety 293 + scalaki 75 ale z tym trzeba leciec do H.La, ktory przypominam nie obsluguje babeczek, wiec grajac female macie problem
Jezeli chodzi o exp to nigdy nie patrzylem ile na h, moze sprawdze jutro to wyedytuje post.

ŻÓŁWIE

EXP: 40-45k/h Bardzo przyjemne miejsce do wbijania lvli.Slaby loot. Zbiera sie tylko warhammery i gold. Ale sa tego sensowne ilosci wiec mozna tam posiedziec dzien zeby potem sobie zwastowac kase gdzie indziej. Raczej nie trzeba uzywac mfow, nie mowiac juz o uhach...

OF

Najlepsze miejsce jezeli chodzi o zarabianie jak dla mnie. Nalezy tylko omijac warlordy.Czesto lecace halabardy przyciagaja mnie tam :P Exp... podobny jak na zolwiach.Oczywiscie wszystko zalezy od tego jak duzo osob jest w danej chwili na expowisku

EF

Elfy traktuje jako rozrywke, relaks i zdobycie kwiatkow.Nigdy nie expilem tam na czas... tez sprawdze niedlugo. Za duzo zabawy z lootem... zbierajac luki chyba za duzo sie nie zarabia. Zbierajac rowniez longswordy zwraca sie za manaski a luki wychodza juz na czysto.

Dragi DLe itp... moze ktos mi o nich cos napisac? Gdzie co, jak za ile, ile expa - dla knighta ze skillami i eq jak wyzej.
Chodzi mi o to zeby ktos mnie przekonal do tych czerwonych szczegolnie bo dotychczas solo to tylko Towerke zlootowalem :/ Nic z nich nie leci...

lajtn
02-11-2006, 13:53
Nie widziałem nigdy 100leva ze skilami 60/70(:faceoff:), bo zanim zrobi ten lvl wbije większe skile podczas expienia. Skile 90/90 dla większości knightów z sca zostaną uznane za niezbędne minimum, ale w tym przypadku poświęcenie czasu na zrobienie tych skili jest uzasadnione, ponieważ zwraca się to ze sporym zyskiem. B)

Popełniłem niewielki błąd, chodziło mi o 60-70. Z tym, że wbije się zgadzam, nawet 80 (średnio podczas expienia skille lecą 3x wolniej). I 90/90 właśnie, żeby miało to chociaż jakiś sens można zrobić po zdobyciu sca.

Fagaro
02-11-2006, 15:17
@ Ares de'Buchanan

w edl/vdl zrobisz jakies 50-65k expa w godizne, w zaleznosci jak duzo dragow bedziesz klepal na raz zamist bawic sie w ich lurowanie pojedynczo lub ropowanie z dziury. Generalnie uhy sie zwracaja juz knighta na 80 levelu z sov/sca lub 100 z gs, dl, wh.

Jak dla mnie (103 level, 89/87 to samo eq co Ty) dragi sa najlepszym miejscem do zarobienia kasy, tylko ze ciezko o spaw. Dragi w ank posiadaja za male/wolne respy wiec pozostaja mi tylko lairy w edron i venore.

Co do polowania na DL, to zadko kiedy przynosza one zyski, ale DL zadko tez wystepuje pojedynczo, najczesciej dookola niego jest wiele zwyklych smokow z na ktorych mozna odrobic uhy i hmmy ktory zuzylo sie na DL w celu szybszego expa. Ja czesto poluje w okolicahc dl tower w venore, czasem ide zabic tego DL na wierzy, idzie mi na niego 2-3uhy i podobna ilosc hmm, prawie nic z niego nie leci, ale na dragach odrabiam i najczesciej wychodze na plus.

Diddy
02-11-2006, 16:02
Elfy traktuje jako rozrywke, relaks i zdobycie kwiatkow.Nigdy nie expilem tam na czas... tez sprawdze niedlugo. Za duzo zabawy z lootem... zbierajac luki chyba za duzo sie nie zarabia. Zbierajac rowniez longswordy zwraca sie za manaski a luki wychodza juz na czysto.

Jeśli nie będziesz zbierał loota możesz przekroczyć granicę 40k\h.

Oskar111
02-11-2006, 17:55
hmmm kazdy wie co to sa dobre skille nie ? ci co nie wiedza ( takie na ktorych dobrze ci sie gra i pozwalaja lac potworki jakie lubisz ) to samo dotyczy takze eq ( nosimy takie jakie chcemy ) chcialo mi sie skillowac nie przeszkadzalo mi to i nie czuje straty ze przetrenuje jeszcze ~90h zeby wbic 80/80 z 75/75 - na 30 lvlu.. waste czasu ? ryzyko ? => kazdy powinien grac jak lubi eq mam dobre jak na lvl przynajmniej tak uwazam - aol g arm demonka rh bohy .. co planuje zmienic na g arm + g legi mms skull helmet boh aol - bo ladnie wyglada moim zdaniem ktos powie ze lepiej miec demon helmet i mpa ale to moja postac.. "a ja jestem najtem i wale z cluba" moze i nie mam szans na thunder hammera ale dajmy na to hammer of wrath i crystal mace leca z faraonow - cena wygorowana bo leci bardzo rzadko i niewielu ludzi je zabija ale przynajmniej pozostanie satysfakcja a stereotyp ze knight z clubem sux moze odejsc w niepamiec ;p wracajac do skilli ;p to ze ze skillami 73/73 na 25 lvlu expilem do 30 lvl na guardach i soldkach z lekkim + (pijac manasy) a na minosach kolo kaz zrobilem 15k/h expa wynioslem 1k w zlocie + 7k loota i nie uzylem ani 1 manasa to tylko kwestia miejsca huntu. => sa potwory na ktore chodzi sie super wytrenowanym knightem i dopiero wtedy wychodzi sie na + a istnieja miejsca na ktorych nawet knight z 65/65 moze sie niezle dorobic na stosunkowo niskim poziomie.. tak wiec temat jest nie do wyjasnienia - tyle wersji ile uzytkownikow sie wypowiada.

Signed by Dex

Gajutus z Samery
11-11-2006, 19:52
Zależy na czym chcesz expić. To już stare i ludowe powiedzenie. Jeżeli chcasz na tym 31lvl bić słabe potwory to ok ale jeśli wolisz bić cos lepszeo do skilluj.

Neo_pl
11-11-2006, 20:08
Moim zdaniem warto zróżnicować między trenieniem a expieniem :) Bo każdy początkujący się znudzi po żmudnym chociażby 3 godzinnym skilowaniem żeby mieć ten skill więcej :)

Wg. Na 30 levelu starcza i to w zupełności 75/75 i potem nie trenując do około 50 i tak bardzo ładnie wyexpisz. Potem wbijasz te 80/80 i moim zdaniem nie martwisz się o skille bo i tak 9/10 z was nie dojdzie do tego etapu gry.Wg. mnie także bardzo wkurza mnie rozumowanie "ojejej ile ja będe musiał skillować na 75 skillu" najważniejsze aby nabrać motywacji do skillowania na obecnym poziomie.

K,thx,bye :)

sat
13-11-2006, 03:59
"ojejej ile ja będe musiał skillować na 75 skillu"
do tych 65-70 skila skil rosnie "bardzo" szybko. potem sie zaczynaja schody jak trzeba zrobic skila w 18 godzin. a z 99 na 100 to juz okolo 2h na 1% :) ( mniej wiecej tyle czasu jak wytrenowanie od 30 skila do 80 )

Wojciech25
13-11-2006, 17:54
co do pana up hmm skili 65-70 sie nienabija latwo

Keel
13-11-2006, 19:23
Moim zdaniem warto zróżnicować między trenieniem a expieniem :) Bo każdy początkujący się znudzi po żmudnym chociażby 3 godzinnym skilowaniem żeby mieć ten skill więcej :)

Z tego co mi wiadomo, nie kazdy poczatkujacy wie o takiej rzeczy jak skillowanie.

sat
15-11-2006, 23:27
co do pana up hmm skili 65-70 sie nienabija latwo

doskiluj do 80/80 to bedziesz porownywal :P ze skila 75/75 do 76/76 potrzbowalem ok 18h treningu. potem jest to 110% tej wartosci

darlen
16-11-2006, 07:48
Witam ,
Postanowilem tutaj zamiescic mój post bo duzo was tu bywa
Mam pytanie: Czy majac palka na 18 lvl skille 56/40 na non-pvp mam expic spearami co jest nudne, kamieniami co jest drogie czy kupowac strzaly i tylko expic dzienki za pomoc CZEKAM

Raxi
16-11-2006, 08:00
Najlepsze Rady :
-Skillować do minimum 70/70
-Wbić 4 Mlvl
-Jak najmniejszy lvl ;P

Dopiero potem możesz expić ile dusza zapragnie ;P

Witam ,
Mam pytanie: Czy majac palka na 18 lvl skille 56/40 na non-pvp mam expic spearami co jest nudne, kamieniami co jest drogie czy kupowac strzaly i tylko expic dzienki za pomoc CZEKAM

Omg..
Spearami expić ? < Odpada >
Kamyczkami ? < odpada >
Mająć 18 lvl możesz sobie narobić strzał ile tylko ci Soula starczy ;P potem idź expić np. na Poh ;P Zabijaj Cyce i przy okazji Archery ( Zbierając Bolty ) zbierz kilka boltow i idź na guardy ;P Pomogłem xD ?

Black Man
16-11-2006, 09:45
Omg..
Spearami expić ? < Odpada >
Kamyczkami ? < odpada >
Mająć 18 lvl możesz sobie narobić strzał ile tylko ci Soula starczy ;P potem idź expić np. na Poh ;P Zabijaj Cyce i przy okazji Archery ( Zbierając Bolty ) zbierz kilka boltow i idź na guardy ;P Pomogłem xD ?

Na 56 Discie na Poh?...Arrowsami?...i potem na Guardy ?
na Takim Discie Sie Niebdzie Wbijał w Guardy a na Poh Jak Go złapia 2 Cycei 1 Archer..to Wyskoczy Mu Napis Your Are Dead. i Tak sie Zkonczy Jego Przygoda Na poh.

Witam ,

Jak na Non Pvp to masz Dość Przyzwoite Skile,ale weś kup 100 Spears i Idz dobij do 60 skila na Dvarfach,Rotworamch/Trolach..
a na 60 distasie jusz bedziesz mugl spokojnie expic na Cycach na Monsternum.
Pozdro x):baby:

sat
16-11-2006, 11:44
tylko ze cycow tam tak gesto ze ja pierdziele... lepszy exp to juz chyba na bugach pod carlin

darlen
16-11-2006, 15:11
Nom pomogliscie mi bardzo ;d .... Wbijam 60 dista i ide expic juz tlylko a na 30 lvl jak bede mial kase na kamyczki to zaczne skillowac troche ok ?? Pasi pozdro thx za pomoc

guzik_Darek
18-11-2006, 18:31
Ja na jak skilowalem miałem strasznego pecha. 2 razy dedłem. Raz mnie 38 zabił a raz 21. Więc uważam że najlepiej zrobić skile tak 55/55 na ok 25 lv a potem expić do ok 35 lv i wtedy dopiero zacząć skilować na ok 75/75 bo wtedy masz duże szanse że przeżyjesz nawet jak ktoś chce cię zabić podczas skilowania. A na świecie nPVP to ja bym skilował najpierw do 70/70 a potem już tylko exp. Sam mam 28lv skile 62/60 i nie narzekam na exp.

morwi
18-11-2006, 19:50
Nom pomogliscie mi bardzo ;d .... Wbijam 60 dista i ide expic juz tlylko a na 30 lvl jak bede mial kase na kamyczki to zaczne skillowac troche ok ?? Pasi pozdro thx za pomoc

na twoim miejscu zrobiłbym/kupiłbym tyle strzał ile udałoby mi się unieść i poszedłbym na roty na fibule. zbierając kase + czasami robiąc lootbaga zawsze wychodziłem na plus. za zarobioną kase znów kupujesz strzały i tak w kółko aż ci się znudzi/wytrenisz skil jaki ci będzie odpowiadał do tego wbijesz lvl

Toominek
18-11-2006, 20:05
Skille to podstawa. Ja sam kedys przed kompem zasnelem bo skillowalem 6 godzin ale nie zaluje tego

SKILLUJ

Kitu
18-11-2006, 20:28
Witam :)
Mam takie pytanko mam 10 lvl i skile 50/50. Co robic? expic? skillowac?
prosze o rady :]

Vil
18-11-2006, 21:51
czytac poradniki

Sulfrendil
19-11-2006, 13:48
Właśnie ja też mam pytanie. Bardzo proszę o pomoc bo to dla mnie ważna sprawa.
Mam knighta skille i lvl jak na ss i teraz nasuwa się pytanie. Czy mam teraz expić czy skillować? Jak skillować to do jakich skilli, jak expić to od jakiego lvl skillować? Nie chce mieć jak niektórzy co na 12 lvl mają skille 75/75 poprostu chce mieć skille wystarczające do normalnego grania i blokowania.

http://img293.imageshack.us/img293/5538/skilletl1.png

PS. Blokowałem już na 22 lvl Giant Spidera (4 Uh zesżły bo 3 shooterów)

ripper
19-11-2006, 14:07
Czy mam teraz expić czy skillować?
Ja bym wbił xx/70. Wtedy można już coś poexpić.
chce mieć skille wystarczające do normalnego grania i blokowania.
Blokowania? No cóż, do blokowania to lvl jest potrzebny, nie skille. Do normalnego grania 60/60 styka, ale imo lepiej wbić 70/70.

I wyj*b tego ssa z podpisu, bo za dużo waży.

Emwu96
19-11-2006, 14:14
Witam.

Bije z cluba, co moge bloknąć (przy założeniu skile 60/60 poziom 25-30) mając np. skull staff ?

Obecnie mam skile po 40, czy lepiej dalej skilować clubem czy zacząć skil swordem ?

pozdro.

Diamonic
19-11-2006, 14:52
Witam.

Bije z cluba, co moge bloknąć (przy założeniu skile 60/60 poziom 25-30) mając np. skull staff ?

Obecnie mam skile po 40, czy lepiej dalej skilować clubem czy zacząć skil swordem ?

pozdro.

Jeżeli char ma być 100+ to sword/axe, bo club to imho strata czasu. A jak nie to wybór wolny.

Voldusd
19-11-2006, 14:58
Mam pytanko co mam robić mam 71k na refugi. skille 84/83 eq k set f axe i cruz helmet. Co mi radzicie ekspic czy skillowac. Jak skillowac to do jakich skilli i gdzie. wszedzie sa n00by co mi zabijaja slimy. znacie jakies dobre miejsce do skillowania. Prosze o pomoc XD

Diego'Odin
19-11-2006, 15:03
nie rozumiem tych co na 15 lev wbijaja 70/70 i wiecej
nie dosc ze ladwo pasc i je stracic to i jescze strata czasu

najlepiej skilowac do tak gdzies 60/60 wtedy 4 mlev wpadnie apotem wedle uznania

Gallar
19-11-2006, 16:08
nie rozumiem tych co na 15 lev wbijaja 70/70 i wiecej
nie dosc ze ladwo pasc i je stracic to i jescze strata czasu

Ja rozumiem. Wyobraź sobie, po dwóch latach grania w te pikselaki doszło do mnie że przede wszystkim, ma to zabawę przynosić.
Jeśli kogoś to bawi?
Wszyscy marudzą, że kina ze skillami 60/60 ssa pałe - a czemu? Może komuś tyle wystarczy?
Jak ma 70+ to z kolei można sobie posłuchać jakie to jest marnotrawstwo czasu.
Pallem też, po co trenować powyżej 50+, skoro to wystarcza ?
A jeśli to kogoś bawi, hm?
Może kogoś cieszą większe cyferki w zakładce 'skills', czy po prostu - nie chce mu się expić, to trenuje ?

Sulfrendil
19-11-2006, 19:07
Zgadzam się z Wami. Na co 15 lvl 75/75 skoro stracił na to ~100 godzin treningu. Przez ten czas wbiłby spokojnie 20+ lvl. Zresztą, ja podejrzewam, że 15lvl ze skillami 75/75 używa bota.

Mitthenither
19-11-2006, 20:41
knight lvl 101 92/90 eq: najlepsze dostepne dla plebsu, w lapie SCA
Dragi DLe itp... moze ktos mi o nich cos napisac? Gdzie co, jak za ile, ile expa - dla knighta ze skillami i eq jak wyzej.
Chodzi mi o to zeby ktos mnie przekonal do tych czerwonych szczegolnie bo dotychczas solo to tylko Towerke zlootowalem :/ Nic z nich nie leci...

Ja ci moge napisac :< Mimo iż jestem palkiem to wyniki palow i najtow na podobnych poziomach są na DL'ach/dragach bardzo podobne. Jeśli chodzi o bicie Smoków to mamy kilka sensownych miejscówek:

- Venore dragon lair - albo resp Tower i pod towerem albo double i/lub tam obok gdzie jest drag i dl :P; czekając na resp DL'i można bić sobie dragi co jest sposobem na wyjście na "+". Jest też arena z dragami która jest ulubionym expowiskiem wielu osób :-) (czesto jest też zajęta -.-)
Exp*:
Tower/under tower: szczerze mówiąc nigdy tego nie sprawdzałem ale myślę, że spokojnie można wyciągnąć 60k/h,
Double: 60-70k/h (można więcej :>),
Arena: ~60k/h,
Prawdopodobieństwo zarobku:
Spore lecz zależy od tego gdzie expimy ponieważ jeśli zabijamy więcej dragów
niż DL'i (lub nie bijemy ich wcale) to można zarobić i to nieźle. Jeśli natomiast bijemy głównie DL'e to szansa na zarobek gwałtownie spada (chyba, że mamy aktualnie farta :P)

- Edron dragon lair -tutaj mamy dwie możliwości expienia: jedną jest bicie dragów i zabijanie DL'a który respi się w dziure na środku. Druga metoda polega na całkowitym olaniu dragów i skupieniu się na DL'ach [DL w dziure pod areną + 3x questowe - ropujemy je piętro wyżej aby niepotrzebnie nie tracić uhów/many :P] W czasie takiego huntu prawdopodobieństwo zwrotu jest jednak niskie gdyż DL'e rzadko coś wyrzucają :/. Oczywiście możemy huncić na samych smokach jeśli chodzi nam o zarobek, DL'e to głównie zródło expa
Exp*:
Dragi + jeden DL: 60-65k/h,
Same DL'e: w okolicach 90k/h albo i więcej ale jest to spore waste ;x,
Same dragi: 50-60k/h:(
Prawdopodobieństwo zarobku:
Ponownie jest spore ale jeśli bijemy same DL'e to trzeba mieć farta... :P

- Fibula - Jedno z moich ulubionych miejsc jeśli chodzi o expienie. Znajdują się tu cztery DL'e i około 10 dragów, z czego 3 DL'e respia się w tym samym miejscu a dragi chodza w grupach po 2-3 ale po wybiciu pierwszego "full respa" mamy wszystko pojedyńczo.
Exp*:
Dochodzi nawet do 70-75k/h
Prawdopodobieństwo zarobku: Spore ze względu na ilość smoków a jeśli wypadnie coś z DL'i to jesteśmy na duży "+" (na przykład kiedyś miałem 2 DSM'y z jednego wypadu :P)

- Ankrahmun - Osobiście polecam expić tylko na północnym respawnie gdyż ten środkowy jest imo mało opłacalny (choć spotykam osoby, które expią tylko na środkowym - kwestia gustu). W gruncie rzeczy najtrudniejszą sprawą jest zabicie pierwszego "full respu" gdyż potem można sobie biegać na środku respawnu (w przypadku pala, knigtci biją przy schodach znajdujących się bardziej na płn., jest tam miejsce pozwalające bić na skos :-) ) [mówie tu o DL'ach, tzn o poziomie wyżej niż poziom ze smokami :P]. Czekając aż zrespi nam się górny poziom można albo bić dragi (w przypadku gdy jesteśmy sami na respie) lub zabić respa DL'i poziom niżej (lurujemy pojedyńczo pod schody i bijemy albo biegając wokół albo stojąc i lejąc )
Exp*:
100-120k/h - Taki wynik można osiągnąć będąc samemu na respie, wtedy bijemy wszystko co się rusza :P
80-100k/h - Taki wynik powinnyśmy osiągnąć bijąc tylko poziom niżej i wyżej, czyli w przypadku gdy ktoś był już na dragach gdy przyszliśmy

*przybliżone wyniki jakie mozna osiągnąć przy ilośći osób na serwie 900+
Myślę, że to większość sensownych miejsc do expienia na smokach/DL'ach
O lol wyszedł mi z tego taki mini-poradnik o.0 W sumie to może się kiedyś zbiore i napisze taki poradnik o expieniu :o. Aha sry za ilość emotów ale ja tak po prostu mam a teraz nie chce mi się tego kasować :P

@Topic
Skillować, expić, skillować, expić, skillować, expić, expić, expić.....

Dodzio_Szczodre
20-11-2006, 18:13
@Ares de'Buchanan
To co ty ten 102 lvl na soldach robiłeś czy co, że nie wiesz ile na dragu się wyciąga expa na h czy dzień

Robert Tibijczyk
20-11-2006, 22:16
Najlepszy jest stary dobry sposób: na 10lvl albo nawet od razu na 8 doskilować sobie do 60/60 (albo 80/80 jak kto woli) i wtedy można iść expić.

Obiektywista
20-11-2006, 22:36
Najlepszy jest stary dobry sposób: na 10lvl albo nawet od razu na 8 doskilować sobie do 60/60 (albo 80/80 jak kto woli) i wtedy można iść expić.

NIe jest najlepszy. Widziałeś kiedyś by knight na nowym serwie który chciał się liczyć przypuśćmy w zdobyciu jako pierwszy setnego lvl'a zaczynał skillować do tych 60 czy 80 ?

GiantSpider
20-11-2006, 22:50
NIe jest najlepszy. Widziałeś kiedyś by knight na nowym serwie który chciał się liczyć przypuśćmy w zdobyciu jako pierwszy setnego lvl'a zaczynał skillować do tych 60 czy 80 ?
Knight nie liczy się w wyścigu szczurów niezależnie od skilli. Cipsoft tak stworzył Tibię, że knight bez treningu wiele nie zabije, a jak weźmie się za trening to pozostałe profesje uciekają mu z expem podczas gdy on stoi w miejscu. Skille po 50 nie pozwalaja expic nawet na ghoulach w tombie. Skille po 65 dopiero pozwalają expić w miarę dobrze na elfach, a to jest około 70-80 godzin treningu. Na następny szczebel potworów knight może przejść dopiero ze skillami 80-85/80-85 (duzo zalezy tez od poziomu) i sa to dragony.

Obiektywista
21-11-2006, 08:26
Knight nie liczy się w wyścigu szczurów niezależnie od skilli. Cipsoft tak stworzył Tibię, że knight bez treningu wiele nie zabije, a jak weźmie się za trening to pozostałe profesje uciekają mu z expem podczas gdy on stoi w miejscu. Skille po 50 nie pozwalaja expic nawet na ghoulach w tombie. Skille po 65 dopiero pozwalają expić w miarę dobrze na elfach, a to jest około 70-80 godzin treningu. Na następny szczebel potworów knight może przejść dopiero ze skillami 80-85/80-85 (duzo zalezy tez od poziomu) i sa to dragony.

Nie liczą się? np. na Menerze który jest jednym z nowszych serwów jak nie najnowszy o ile się nie mylę to w pierwszej dziesiątce jest 6 knightów i 4 sorcków i dwie pierwsze pozycje należą do rycerzów i to nie jest wyjątek, więcej jest takich serwów więc na jakiej podstawie oceniasz , że "Knight nie liczy się w wyścigu szczurów" ? Napewno oni nie zaczynali od skillowania jak już wcześniej wspominałem, świat się nie kończy na tombach i dragach :).Oczywiście nie mają takiego pola manewru jak teraz sorce i druidzi ale kto umie to umie expić. :)

ripper
21-11-2006, 10:02
ale kto umie to umie expić.
Nie trzeba być wybitnym, żeby pójść w najlepsze dla siebie miejsce i napie*dalać tam godzinami.

GiantSpider
21-11-2006, 10:14
Nie liczą się? np. na Menerze który jest jednym z nowszych serwów jak nie najnowszy o ile się nie mylę to w pierwszej dziesiątce jest 6 knightów i 4 sorcków i dwie pierwsze pozycje należą do rycerzów i to nie jest wyjątek, więcej jest takich serwów więc na jakiej podstawie oceniasz , że "Knight nie liczy się w wyścigu szczurów" ? Napewno oni nie zaczynali od skillowania jak już wcześniej wspominałem, świat się nie kończy na tombach i dragach :).Oczywiście nie mają takiego pola manewru jak teraz sorce i druidzi ale kto umie to umie expić. :)
Bo żaden poważny sorc nie expi na non-pvp i dlatego tam 2 knightów jest na czele. Jak wyjdą nowe światy pvp to w pierwszej dziesiątce będzie 10 sorców albo 9 sorców i 1 druid.

Obiektywista
21-11-2006, 16:43
Bo żaden poważny sorc nie expi na non-pvp i dlatego tam 2 knightów jest na czele. Jak wyjdą nowe światy pvp to w pierwszej dziesiątce będzie 10 sorców albo 9 sorców i 1 druid.

A to już co innego :p

sat
22-11-2006, 23:07
zobaczcie sobie na erig.net jaki jest rozklad profesji w top 500 tibii...

Elite Knight (224) Master Sorcerer (125) Royal Paladin (94) Elder Druid (30)
Knight (13) Paladin (10) Druid (3) Sorcerer (1)

GiantSpider
23-11-2006, 00:06
zobaczcie sobie na erig.net jaki jest rozklad profesji w top 500 tibii...

Elite Knight (224) Master Sorcerer (125) Royal Paladin (94) Elder Druid (30)
Knight (13) Paladin (10) Druid (3) Sorcerer (1)
zobacz sobie na tibia.com kiedy oni tworzyli chary

Barpaq
28-11-2006, 08:29
Ja osobiście na lvl 13 mam skile 46/46 i sadze że to nie są takie dobre skile lecz jak patrze jakie wy tu rzeczy piszecie że 9 lvl skile 80/80 to jak se pomyśle i wyobraże i poruwnam do swojego skilowania to mi szczyna opada..
Moim zdaniem dobre skile na dany lvl
10 - 40/40:p
15 - 50/50:p
20 - 60/60:p
25 - i w gure B) . Pamiętajcie skile zalerza tylko od waszego uznania jak masz czas to siedz przed kompem i sie lamp jak twojej postaci dochodzi kilka % na godzine ... :baby: ALE PAMIĘTAJCIE knight jest warty ile jago SKILE !!! :baby:

Vil
28-11-2006, 10:44
ALE PAMIĘTAJCIE knight jest warty ile jago SKILE !!! :baby:

bullshit..

TriMack
30-11-2006, 17:21
Skile i expo kina:
Czytajac ten topic (zreszta podobnie jak mase innych na forach- dotyczacych skili kina) postanowilem zlamac moja elementarna zasade i sie jednak nie powstrzymywac sie od komentarza. (sorki bedzie przydlugawo - normlanie sie zirytowalem)

Odnioselm wrazenie ze wokol knightow a zwlaszcza wokol treningu - tworzy sie otoczka propagandy majacej na celu ODSTRASZENIE MLODYCH GRACZY od tej profesji. Bo niby jak inaczej interpetowac bezpodstawne zapewnienia o konecznosci trenowania do kosmicznych wartosci skili na nizszych lvlach (gdzie tu miejsce na zabawe, poznawanie swiata, rpg, gre); czy tez o koniecznosci trenowania wogole ! Pod grozba udpuienia kina, zrobienia z siebie posmiewiska, besensownosci gry tym voc itp.
Nic bardziej mylnego !!

Knight nie musi trenic praktycznie wogole ! - obrona tej tezy poznizej

podstawowe argumenty w tym topicu promujace wysokie skile:
-1.blokowanie
-2.wzszy dmg
-3.mozliwosc trafienia wogole
-4.prestiz
-5.pvp dmg
-6.najpierw trejn pozneij expo

ok to po koleji:
ad1. intensywnie staram sie przeszukac pamiec przy blokaniu jakich oppow na wieksza skale -wysoki shield dawal jakies rozsadne profity........ hero - owszem , gsy - owszem ..... hmm bk no ok, cos jeszcze ?- nah rzeszta kopie magia nie fizykiem = hp>shielding . Hero,gsy,bk blokalem juz z 65 shielda (owszem waste, ale przy rosadnej taktyce da sie wylootowac co trzeba zeby sie ubrac, zreszta poza poczatkami serva i zwazanymi z tym wysokimi cenami c,k setow,boh czy dl niewidze sensu siedziec na nim dluzej szkoda czasu i expo) pozatym zawsze mozna zabrac ed'a co obniza koszty huntrow

ad2 i 3 - zasadnicze pytanie brzmi czy ten potencjalnie wyzszy dmg przedklada sie na czas wtopiony w trenienie ?? imo - nie , oraz drugie - czy te cudowne progi skila ataku (aby cokolwiek trafic^^)warte sa ich osiagania poprzez trening ??
->za odpowedz niech mi posluzy wykaz najbardziej popularnych niech bedzie do100 lvl (czy to wsrod hi skilowych kinow czy "bezskilowych") zrodel expo : zacznijmy od poczatku: larvy ghule mino soldy elfy mumie scaraby cyce orki malpki zolwie (zeby zaduzo nie wymieniac) na ww spokojnie uklepiemy pozadany lvl i posilkujac sie rozumem spokojnie jestesmy w stanie tak poukladac kolejnosc expo w stosunku do naturalnie rosnacych skili/lvli ze porblemow z trafianiem niebedziemy mieli. Guardy,smoki*, shamblery, dsy, niech pozostana rozrywka i odmiana od nudy a nie realnym zrodlem expo czy kasy - bez oszukiwania samych siebie, ze hi skil to odmieni -sory gregory.
*expo oplacalne zaczyna sie nieco pozneij

ad4 - praktyka weryfikuje teorie -prestiz zyskujemy dzieki wiedzy, umijetnosci grania oraz lvlowi - a oto wszystko ciezko jak sie wiecej skiluje niz gra naprawde.

ad5 - nie oszukojmy sie kin nie jest postacia stworzona do regular pvp z braku dobrego kombo i nic tu skil nie pomoze. Relnie pvp ogranicza sie only time ring +irapier+exori pozniej sring i kociolek*/mwall'e** dal swordowcow i duzego skila gracza i nic tego niezmieni nawet upd - nadal kin jest do niczego.. prawie
*kiedys
**kumpli

ad6 - jesl ktos jeszcze tego nie zauwazyl to porownujac 2 kinow - jeden treni pozneij expi ,2gi expi only - przepasc jest nie do wyrownania (tyle samo czasu bedac log. w tibi) ito nawet przy zalozeniu, ze 4x wolniej leci skil na expie. >>Poporstu (choc pewnie nie dla kazdego jest to do zrozumienia) czas jaki posiweca sie na zrobienie wyszego skila - jest wiekszy niz oszczednosc czasu - jaki wykozystanie tego wyszego skila przyniesie.<<
Abym niebyl zle zorzumiany - za sensowny trening uwazam taki ktory swym czasem nieprzekracza ram zdrowego rozsadku -a ten podpowiada - ze jesli mialbym stracic na awans 1 skila 15 godzin to lepiej zebym w tym czasie - awansowal only o 30% owego skila i wbil jednoczesnie 300-400k expo co niejest wyczynem trudnym. Podobnie trening, jak sie niemoze w pelni poswiecic grze, ma lagi, kiki.

Na zakonczenie tego dosc przydlugawego wywodu - apel do mlodych kinow - Trening niejest jedynym sposobem na gre w Tibie ryckiem, da sie efektywnie expic ta profesja i blokowac powazniejsze potworki - bez koniecnosci zanudzania sie na wielogodzinnym treningu, a zareczam ze taka gra niedosc ze pozwoli zaoszczedzic mase czasu, to jeszcze zaowocuje wyzszym lvlem, wieksza znajomoscia gry oraz przyniesie o wiele wiecej radosci.
U knighta nie licza sie skile, liczy sie efektywne wykorzystanie umyslu gracza go prowadzacego, umiejtnosc dostosawania walsnej postaci do okolicznosci i rozsadny dobor tego co dal nam Cipsoft.

Na koniec ciut przypowiesci z zycia wzietych:
-Byl sobie kin ktoremu kiedys tez wmowiono ze bez skili jest niczym , wtopil kupe czasu zeby zrobic na 20 lvlu 85/86 na mlodym servie - az przylecial 67 ms, ktorego kumplom niepodolbalo sie ze ze 20stak prowadzi w rankingu......i przypilnowal zeby tak nieblylo
-byl sobie kin ktory robiac anihila mial 87/58 (za wczesnie dostal prezent w postaci gsa do lapek)
-**byl osobie 2 kinow na 50 lvlu i obaj mieli 8080 skila, jeden trenil do 9090, drugi poszedl expic (ok 360 h) lajtowo (20 k/1h) i w tym czasie wbil 84 lvl
**to akurat przyklad i mocne uogolnienie na kozysc trenujacego (lagodny wymiar kary) /tylko 20k na 1h
->zgadnijcie ktory z nich nie zalowal

edit -> literowki i inne bledy ktorych pewnie zostala jeszcze masa - sorki za nie -pisalem pod wplywem emocji

Fagaro
30-11-2006, 18:06
@ up
1- zgadzam sie, skile nie maja az tak duzego wplywu na blokowanie, bardiej liczy sie level, moc uha, eq. porownujac 50 level ze skilami 90/90 oraz 84 level z 80/80 to ten drugi bedzie o wiele lepiej zablokuje bo jego exura bedzie leczyla duzo wiecej a on sam nie bedzie sie musial uhac po dwoch ciosach
2- tez sie zgadzam,skile nie wplywaja tak znacznie na dmg, wieksza roznice robi to jaka bronia sie poslugujemy, oraz dodatkowo level wplywa na wysokosc srednich hitow
3- nie zgadzam sie, na poczatku przydaje sie wytrenowac do 50 lub 60 zamiast ze skilami 16/17 latac knightem na "polowania"
4- przegladajac erig net i widzac knighta 40 level ze skilami 94/93 mysle co za debil i nie czuje zadnego szacunku ani respektu. mysle ze fajne macro i cierpliwych kumpli i dziwie sie ze cip soft jescze go nie wzial pod lupe
5- racja, knight nigdy nie bedzie mial dobrego dmg pvp, chyba ze naprawde wysoki level ale to z brustow, explo czy exori a nie z sca/sov
6- jezeli ktos trenuje po 50 levelu to nie jest "najpierw trej potem exp" bo musial te 2 mln expa jakos wbic.

Winicius_Selena
30-11-2006, 18:39
Bardzo mądrze napisał tutaj ktoś o tym ruskim biznesmenie na pierwszej stronie wątku ;)
_____
Ja się więcej nie wypowiadam bo wolę paladyna, nabiję teraz na 10lvl 55/40 i sobie chyba daruję albo...
a co do tego knighta to poskillować dobrze do 4 mlevela. Na PvP nie opłaca się mieć na 20lvl 100/100 bo nikogo i tak nie ubijemy z levelem 20+. :]
_____
Ja nie blokuję tylko strzelam :lucznik:

TriMack
30-11-2006, 19:02
Fagaro:
"3- nie zgadzam sie, na poczatku przydaje sie wytrenowac do 50 lub 60 zamiast ze skilami 16/17 latac knightem na "polowania"
piszac o progach mialem ma mysli smieszne teorie wtapiania czasu w osiaganie iluzorycznych granic efektywnego kilania guardow (85 att) ,dsow (~90), shamblerow (85) etc bez waste - a to sa moby dla innych voc nie kina. W (..) dane z mega kinowych poradnikow.

Jasne nie widze nic w lajciku, w szczeleniu sobie szybciutko 50/60 skila an dziendobry,zreszta sam jak sie spoznilem na starcie kyry z wyjsciem z rooka (2 razy net scielo a kolejki byly ze hoho) to
odrazu zamiast expic,w 3 dni maina machnolem 64 skila zeby za jednym razem zalawic i trejna i 4 ml (Tak powaznie to ciezko bylo o expo strasznie (tak bym expil), zwlaszcza jak sie pracuje i upieklem 2 pieczenie)
celowalem w mit ze bez 70 skila niewychodz z troli/rotow/slimow etc. a zamierzalem uzmyslowic naturalny fakt, ze : czas jaki inwestujemy w hi skile (dajmy na to 40 h) nieznaczy, ze ten 1 skil wyzej zwroci nam na expie te zainwestowane 40 h

edit dla poprawienia przejrzystosci

robax
30-11-2006, 20:03
Mam 22 knight skille 59/59 i 4mlvl jak myslicie expic czy skillowac?

Hellraiser
30-11-2006, 20:30
ALE PAMIĘTAJCIE knight jest warty ile jago SKILE !!! :baby:

Tak jak juz ktos napisal to nie prawda, skille umie kazdy wbic, ale "expa" to nie za bardzo,..

Maaca
04-12-2006, 12:39
Wiesz...możesz na początku nie skilować.Ale na dłuższą metę to się nie opłaca.Na 30 lvlu skile juz naprawde są ważne.Ja proponuje Ci zrobić skile 75\75 i expić do woli.Taka jest moja rada.Sam tak zrobilem.Chociaż knightem nie chce mi się juz grać;( Teraz gram sorcem.

sat
04-12-2006, 15:07
crypty nie sa dla najtow. no chyba ze sie ma wysokie skile. ja przy skilu 76/75 walac z dragon lance dostaje od niego od 60 do 400 punktow damage. ( mam 48 level ). siedzac na scarabach nie uzywam uhow, w najgorszym razie uhne sie raz, jak mam circa 3k kasy ze scarabow. nie licze juz tych 180-190 meatow ktore przyniose. ze skilem 60/60 nie da sie czegos takiego osiagnac.

TriMack
04-12-2006, 15:41
Maaca: "Wiesz...możesz na początku nie skilować.Ale na dłuższą metę to się nie opłaca.Na 30 lvlu skile juz naprawde są ważne.Ja proponuje Ci zrobić skile 75\75 i expić do woli.Taka jest moja rada.Sam tak zrobilem.Chociaż knightem nie chce mi się juz grać Teraz gram sorcem.
01-12-2006 03:40 "
.................................................. .
ot i klasyczny przypadek zanudzenia sie kinem - a bylo tyle trenic??
Czyz nie bylo by przyjemniej poporstu expic?? O ile to nie bardziej absorbujace od trejna to przynajmniej przynoszace o wiele wieksze profity!

Jejku kiedy wy wreszcie zrozumiecie , ze skile XX na YY lvlu to fikcja i sztucznie wymyslona granica przez kino-znawcow teoretykow i niedosc ze nie majajaca zazwyczja nic wspolnego z rzeczywistoscia , to jeszcze poprostu glupia
sat:"crypty nie sa dla najtow. no chyba ze sie ma wysokie skile. ja przy skilu 76/75 walac z dragon lance dostaje od niego od 60 do 400 punktow damage. ( mam 48 level ). siedzac na scarabach nie uzywam uhow, w najgorszym razie uhne sie raz, jak mam circa 3k kasy ze scarabow. nie licze juz tych 180-190 meatow ktore przyniose. ze skilem 60/60 nie da sie czegos takiego osiagnac."
.................................................. .
-(shamblery) a kto powiedzial ze sa dla kina??
-scaraby - monotonia, expo srednie , zysk fatalny , expic mozna spookjnie na zero od ok 60-65 att skil z rozsadnym eq (lej uhy, jedz na manasach)

edit-literowki

sat
04-12-2006, 18:08
heh. mana regeneruje mi sie wystarczajaco szybko, zeby jechac na exurach. mam awaryjnie life ringa w pogotowiu i ogolnie zchodzi mi ponizej minuty na kazda godzine expienia na scarabach ( jesli wogole musze uzywac ). pokaz mi na czym expienie nie jest monotonne przez dluzsza mete? po co expic na zero przy skilu 60-65 skoro moge z zyskiem i szybciej przy skilu 76? dobijam teraz do 50 leva i ide trenic do tych 85/85. potem dobijam do 60 leva i ide skilowac do 90/90. a potem to juz tylko exp. mam gdzies, ze inni, ktorzy tylko expia beda mieli level 90. mi zalezy na tym, zeby wziasc 10 bp uhow i isc na pol dnia na jakiegos hunta i zarobic cos konkretnego, a nie isc na 3-4 godziny z taka sama iloscia run.

piszac o progach mialem ma mysli smieszne teorie wtapiania czasu w osiaganie iluzorycznych granic efektywnego kilania guardow (85 att) ,dsow (~90), shamblerow (85) etc bez waste - a to sa moby dla innych voc nie kina. W (..) dane z mega kinowych poradnikow.

to odnosnie cryptow

Vil
04-12-2006, 19:20
mi zalezy na tym, zeby wziasc 10 bp uhow i isc na pol dnia na jakiegos hunta i zarobic cos konkretnego, a nie isc na 3-4 godziny z taka sama iloscia run.

naprawde myslisz ze 90/90 nagle spowoduje, ze bedziesz wydawal pare razy mniej na uhy/mf ?

poza tym sprecyzuj jaki okres w twoim przypadku oznacza 'pol dnia', bo jesli 6-8 godzin to warto sie zastanowic czy oplaca sie trenowac 15-20 razy dluzej po to zeby koszty nieco spadly.

sat
04-12-2006, 20:33
skile 90/90 spowoduja, ze nie bede mial potrzeby pozniej skilowac. skile 90/90 obnizaja conieco zuzycie run. za przyklad wezmy scaraby. ja scaraba ze skilem 76/75 mam od 2 do 4 hitow. ktos ze skilem 60/60 bedzie je bil troszeczke dluzej. scaraby jak ( mam nadzieje ) wiesz wala rowniez z trucizny i im szybciej sie je ubije, tym lepiej. wkladanie wiec niewiadomo jak dobrego eq mija sie z celem, gdyz 70-80% obrazen scaraby zadaja wlasnie trucizna. wiem wiem... zaraz oczywiscie napiszesz ze level wazniejszy od skili itp itd. owszem. level jest wazny, ale nie zapominaj, ze level bez skili jest niczym. level sie przydaje na mocniejsze potwory, ktore mocno bija ( dragony, dragon lordy itp ) gdzie w zasadzie o oplacalonosci hunta decyduje szybkosc ubicia potwora i ilosc straconych runkow ( hp blokera ). to wlasnie dlatego im wyzszy poziom, tym bardziej oplaca sie chodzic na wiekszosc potworow. to wlasnie dlatego az mnie krew zalewa jak widze debili blokujacych na 20 levelu dla albo na 15 levie solujacych dragony. co strzal z gfb to uh. to jest waste. oczywiscie nawet skile 150/150 za duzo by nic nie daly.

TriMack
04-12-2006, 20:34
Sat posluchaj
- imo - scarab jest najbardziej nudnym expem dla kina - ciagle ten sam opp (sory ale chyba emocji nie wzbudza pojawienie sie larvy) zas szczyt ekscytacji - osiaga sie przy otwieraniu body - "bedzie krysztalek czy nie?" - az mnie ciarki przelecialy brr ^^
- trening aby wiecej oszczedzic/zarobic - hmm a co powiesz na to , ze z 80 na 90 skila to jakies 900 godzin trejna w trakcie ktorych mozna by hmm.... epxic i zbierac loota i niedosc, ze wbic ponad banke luznego xpo, to jeszcze skitrac lajtowo liczmy (4k oz/1h * 900h) = 3,5 kk oz loota z czego neich bedize 2/3 golda (srednio na mino tak wyhcodzi) ponad 2 banki golda
pokaz mi hunty na ktorych dzieki swojemu skilowi zaoszczedzisz na uhu tyle kasy (sory stary - sam poruszyles kwestie finansowa)

Pewnei nikt niebedzie tyle czasu only loot zbieral - posluzylem sie przykladem na to, aby pokazac, iz przepasc czasowo/finasowa - jaka tworzy sie podczas extremalnego trejna jest nie do przeskoczenia.

Fagaro
04-12-2006, 21:46
od 10 do 90 w skilu jest 550 czy 600 godzin a nie 900 jak to ktos napisal powyzej. Skilowac sie oplaca, ale bez skilowania tez da rade grac, i to z podobnym rezultatem. Majac do wyboru poexpic czy isc trenowac wole isc expic. trenuje glownie jak ogladam film, zajmuje sie czyms w rl, sa lagi i mass kicki na serwerze.

A odnosnie shamberow to mi na nich sie bardzo dobrze expi, wyciagam 55-65k expa na godzine (czyli troszeczke wiecej niz w orc fortes), niestety, minusem jest loot ktory ledwo starcza na pokrycie kosztow hunta (nie liczac przypadkow kiedy leci vampire shield), sryp shambery czesto wystepuja razem z vampami, ghoulami i mumiami z kotrych sie czerpie glowna kase.

Wojciech25
04-12-2006, 22:27
Dobrze sie expi rownierz na Elf Fortess niemowie o zabijaniu scoutow. Loot z Arcanistow jest calkiem fajny :holy,wandy itd :)

sat
04-12-2006, 22:37
od 10 do 90 w skilu jest 550 czy 600 godzin a nie 900 jak to ktos napisal powyzej. Skilowac sie oplaca, ale bez skilowania tez da rade grac, i to z podobnym rezultatem. Majac do wyboru poexpic czy isc trenowac wole isc expic. trenuje glownie jak ogladam film, zajmuje sie czyms w rl, sa lagi i mass kicki na serwerze.
ja tam zawsze sobie cos ciekawego do zrobienia zawsze wynajde podczas treningu. tu sie cos obejrzy, tam se cos napisze itp itd. expienie tez jest nudne jesli sie zbyt dlugo na czyms expi.

A odnosnie shamberow to mi na nich sie bardzo dobrze expi, wyciagam 55-65k expa na godzine (czyli troszeczke wiecej niz w orc fortes), niestety, minusem jest loot ktory ledwo starcza na pokrycie kosztow hunta (nie liczac przypadkow kiedy leci vampire shield), sryp shambery czesto wystepuja razem z vampami, ghoulami i mumiami z kotrych sie czerpie glowna kase.

owszem. nie przecze, ze to nie jest dobry exp, ale niestety trzeba miec skile. potrafia pojechac po 90 jak sie upra. niestety ja jak smigam po tombie to smigam po penisula tomb. tam nie ma vampow przed tp. jest za to 8 cryptow i 8 mumii. dosyc sporo jest rowniez ghouli. problemem jest to, ze niektore te respy sa upierdliwe - 1 mumia 2 crypty, 3 crypty, 3 mumie 2 crypty... czasem jest nieciekawie przy przelamywaniu respa jak sie ma na sobie 2-3 mumie i 2 crypty :) poza tym mam tylko 60 leveli mniej niz ty, wiec to troche roznicy.

Iomer Thunderblade
05-12-2006, 01:44
Dosc czesto spotykam sie z 10~ lvlami podchodzacymi do mnie i mowiacymi "JUUU IS HEFF BED SKILLSH !"

Na 128lvl mam skille 91/82.

Ale co z tego jesli mam prawie 2k hp, a rycerza który mialby chociazby te 100/100 na lvlu powiedzmy nizzszym od 20, sprzatne z run i exori. Niektorzy czasem trenuja do skilli po 80~ na lvlu powiedzmy 10~. I po co wam to jesli zrobiony w 3-4 dni 30~ sorc podbiegnie z 2 fire elementalami i sprzatnie takiego rycerza ? Ja osobiscie trenowalem do 61/61~ znaczy sie az wpadl mi 4 maglvl. Zlapalem w reke BSa i w jedna noc z 14lvl wbilem 27, do konca tygodnia mialem 45~lvl. Biegalem duzo z GSem wiec shielding mam jaki mam, ale co to zmienia jesli wiekszosc potworow na jakich expie zatrzymuje sie tak czy tak na tarczy, a czesc nie moze przejsc przez zbroje. Skillowanie pod depo bez lvlowania jest dobre dla tych ktorzy chca zostac w przedziale 30-50lvl. Moj ogolny plan gry byl taki
4mlvl ->100lvl->anni->a potem sie bede martwil pierdolami jak skille czy kasa

Zaczalem grac dobre 3 miechy po powstaniu servera. Wbilem sie do topki, w swordzie jestem gdizes w top 5 chyba.

Widoczna roznice zauwazylem dopiero po przekroczeniu 90 skilla tbh.

Tak wiec nie skillowaniu, tak expieniu

Vil
05-12-2006, 01:50
1000h w tempie 15k/h to jest 1.5M expa z 50 lvl daje ci to 61 lvl...

pomylka o 1 zero i 40+ leveli

Warto wspomniec ze jest to wariant minimalny, od okolo 30-35 levela mozna bez wysilku expic prawie 2x szybciej.

@down:

wypada doliczyc do tego jeszcze jakies 10% poprawki na nieidealny trening.

Fagaro
05-12-2006, 07:47
znalazlem swoj stary kalkulator, dlugosc czasu potrzebnego na wicie skila zawsze pokazywal dobrze, wiec mam nadzieje ze sume treningu do danego skila tez pokaze bezbłednie.
60/60- 32 godziny
70/70-84 godziny
80/80-219 godzin
90/90-569 godzin
100/100-1475 godzin
110/110-3828 godzin (pozdrawiam eternala)

Oczywiscie, nikt nikomu nie kaze wbijac wszystkich skili "na raz" ale po tych statystykach widac ze po 80 juz trening zaczyna byc watpliwym profitem.

grilia
05-12-2006, 16:41
Zalozmy ze mamy postac na 30 lvlu ze skillami 65/65. (do 65/65 nalezy trenowac)

Z 65/65 na 80/80 to sa 183 godziny treningu. Przez ten czas nie dostajemy w ogole expa (efektywny trening jest tylko na slime i monku), tracimy fortunę na robaki/jedzenie i nic nie zarabiamy. Jesteśmy do tyłu z kasą i stoimy w miejscu z expem.

183 godziny expienia po 30k/h (elfy) to jest 5,49M expa co daje nam awans z 30 na 72 lvl. Przez ten czas zarabiamy średnio po 2k/h co daje nam dodatkowe 366k ktore mozemy wydac na runki, mf'y, eq, aol, blessy. Przyrost skilli jest srednio 5 razy wolniejszy co daje nam skille 69/69 na 72 lvlu.

Wiec kto jest lepszy? 30 knight ze skillami 80/80 i knight setem czy moze 72 knight ze skillami 69/69 i eq klasy rh, dsm, k-legs, boh, aol, demonka i d-lance/gs/wh + f-axe/bs/ss?

Hellraiser
05-12-2006, 16:55
@grilla

Chcialbym, ci powiedziec ze bardzo ladnie przedstawiles to ludziom :P

Lecz na 72 lvl nawet bez treningu, skille będą lepsze :P, i mowie ci to na sete ! :P

Aha, i nawet nie zapomniales ze mozna tez latac z bronia z typu "clubow"

Masz u mnie wielkiego + :P

Nie skillowaniu, wielkie Tak expieniu !.

TriMack
05-12-2006, 18:20
tak tak ktos mnie slusznei porawil - 80-90 skila to nie 900h tylko jakies 300-350 zapdedzilem sie, co itak niezmieni faktu ze to wtopa szmatu czasu

Vil
05-12-2006, 19:13
jakies 300-350

przyjmujac za rozsadne minimum wartosci opisane w http://tiny.pl/9qlm mamy 360+ czyli nieco wiecej niz 300 ...

@down: L2P i bedzie z 30k/h

Raditz Saiya-jin
05-12-2006, 19:21
wow, piszecie ze 30 knight moze zrobic 30k na godzine, swietnie, w dodatku zarabiajac 2k na godzine! to chyba mi sie sni :}

Bulboglowy
06-12-2006, 00:16
@up: Ja też mam takie sny... niestety to tylko sny.

Może teraz porozmawiajmy o innych expowiskach, bo jak narazie to jedynym argumentem za "nie skillowaniem" są Elfy. BTW: gratz expienia na Elfach z 30lvl na 72 lv... n/c

Zgadzam się, że Elfy są dobre, ale czasem są zajęte i gdzie wtedy pójdziesz expić ze swoim 50 lvl i skillami 68/68 ?
Na pewno nie będziesz zadawać się z tymi "głupcami", którzy trenują do 80/80, "tracąc swój czas". Teraz kolegujesz się z innymi 50 levelowcami, tylko masz pewien kłopot... nie expisz tam gdzie oni bo jesteś za słaby.
Trzeba przynieść koledze troche boltów na Guardy... omijasz wszystkie, bo przecież jakby to wyglądało: 50 lvl i Guard zjeżdża go do yellow ?

Pogadajmy o normalnej grze, tak aby nie ograniczać się do jednego expowiska.

grilia
06-12-2006, 00:23
Ja jeszcze dodam ze hlvle z niskimi skillami sa duzo bardziej respektowani w swiecie niz lowlvle z wysokimi skillami.

Bo taki hlvl z niskimi skillami ma duzo hp, duzo capa(czyli nie zginie w trapie i sam moze kogos strapować), dobrze sie leczy, mocno wali z explo i exori, w razie czego ma do poprawki kilka ice rapierów, w razie deda nic z niego nie spada bo ma aola (czyli nie oplaca sie go zabijac) i przewaznie traci malo expa bo ma wykupione blessy, ma dobry eq wiec male hity w niego wchodza mimo mniejszego shieldingu.

A taki lowlvl z wysokimi skillami ma malo hp, przewaznie pada na combo od sdekerów, malo capa na runy wiec mozna go strapowac i zabic, slabo sie leczy uhem, przewaznie nie ma jeszcze 6 mlvla na explo i 35 lvla na exori lub nie ma po prostu pacca i nie moze wykupic tego czaru, ice rapierów także nie posiada bo niby za co miałby je kupić, przy dedzie traci bardzo duzo bo przewaznie nie ma ani aola na sobie, ani wykupionych blessów bo go po prostu na to nie stać(czyli bardziej opłaca sie go zabijać niż hlvla), ma slaby eq wiec duze hity w niego wchodza mimo wiekszego shieldingu.

sat
06-12-2006, 00:31
Popelniasz podstawowy blad popelniany przez wszystkich ktozy sa za skillowaniem do xx/yy... skille przy expie tez wpadaja, do skilli 80 jest to mniej wiecej 1 skill na 2-3 lvl, pozniej troche mniej ale nadal wpada. Tak wiec jesli wytrenujesz do 75/75 na 50-60 lvl to dalej nie bedziesz musial trenowac a na 100 lvl wciaz bedziesz mial skille w okolicach 85.

to ja wole miec na levie 60 skile 85/85 a na 100 levie 90+. poza tym to moja prywatna sprawa co wole. ja osobiscie wole miec lepsze skile po pierwsze dla wlasnego zadowolenia, po drugie jak mnie kolega prosi zebym mu pobloczyl gsy to mu ide blokowac i za bardzo nie przejmuje sie tym, ze mi pojdzie duzo uhow. nie przejmuje sie ze jak jestem w tombie i spotykam 2-3 stosunkowo silne crity to sikam z wrazenia w gacie.

gremlin. co do tych 8 cryptow i 8 mumii, to chcialbym cie powiadomic, ze one nie sa wszystkie w jednym miejscu ( bardzo bym sie cieszyl jak by tak bylo ). najwieksze zgrupowaie to sa 3 crypty na raz oraz jak ktos nie jest ostrozny to sa tez 2 mumie i 2 crypty razem. reszta to pojedyncze przypadki ktorymi mozna swobodnie manewrowac.

Bulboglowy
06-12-2006, 00:44
Tak, zgadzam się, że przewaga w kasie, eq i runach jest zdecydowanie na PLUS, tylko w takim wypadku nie zakładajmy, że expimy na Elfach 30k/h, bo tam tej kasy nie znajdziemy.
Jak coś to Mintwallin (4k gp/h) od levelu 40, 75/75 expi się fajnie
Jeżeli będzie zajęte to jakieś undeady typu Ghostlad/Krypty (3k gp/h)

I tu wszystko się zmienia, bo po pierwsze nie mamy 30k xp/h tylko 20k xp. I skille przydałyby się troszkę wyższe niż 65/65.

Vil
06-12-2006, 00:48
Zgadzam się, że Elfy są dobre, ale czasem są zajęte i gdzie wtedy pójdziesz expić ze swoim 50 lvl i skillami 68/68 ?

80/80 nie zrobi z ciebie nagle maszynki do czyszczenia wszystkiego co chodzi po ziemi.

Poglad na ta sprawe jaki ja staram sie lansowac jest taki, ze skillow powyzej 70/70 nie oplaca sie na niskim levelu robic z powodow wiele razy juz tutaj wymienianych. Startujac z tego 20 levela i 65-70 melee skilla mozna juz bardzo wydajnie expic, na 50 levelu dochodzac do wystarczajacej sily aby bez lub przy niewielkim czasowym wkladzie w trening expic wydajnie na praktycznie wszystkim - scarabach, elfach ( blee ), dworcach, zolwiach ( nie wiem - podobno ) - co sie oplaca. I nie ma sensu przekrzykiwac sie czy lepiej skillowac do 80/80 na 6 levelu czy moze cisnac do 100 levelu dworci zupelnie bez treningu, bo wariant optymalny lezy posrodku i to jego bedzie sie kazdy myslacy gracz trzymal.

Bulboglowy
06-12-2006, 01:23
Właśnie o czymś takim myślę. Jedyne czego jeszcze nie zdecydowałem to czy lepiej wytrenować 75/75 czy wystarczą 70/70. Zasadniczo to każdy mówi, że 70/70 starczą, bo potem to skille same przyjdą jednak nie jestem do końca przekonany, bo o ile pojedyńcze Scaraby/Thorny/M_Guardy padają fajnie to na szybszych expowiskach przychodzą 2-3 stwory i już trzeba się cofać, żeby zminimalizować straty.
PS: Piszę o lv 20-30, gdzie trzeba liczyć każdy grosz, bo eq jeszcze słabe.

Jest jeszcze wariant, żeby bić słabsze potworki aż nabijemy mid lvl (50~) wskoczą z 3 skille i eq będzie lepsze.

Nowi gracze ciągle pytają się jak expić i skillować, więc przydałaby się jakiś zoptymilizowany pomysł, z którym większość forumowiczów by się zgadzała. Na razie oscylujemy pomiędzy 65-80 skillem; moim zdaniem, żeby fajnie sobie pograć na różnych expowiskach 65 to za mało, z drugiej strony zgadzam się że skillowanie do 80/80 to za długo.

@Vil: Masz coś ok. 70/70, tak ? Czy wg Ciebie fajnie się się expi gdzieś indziej niż Elfy np. Scaraby/Thorny/M_Guardy ?

morwi
06-12-2006, 06:30
@Vil: Masz coś ok. 70/70, tak ? Czy wg Ciebie fajnie się się expi gdzieś indziej niż Elfy np. Scaraby/Thorny/M_Guardy ?

powiem ci na własnym przykładzie... 52 ek skile 73/71 eq: w helmet, g arm, vamp shield, k legi, p ammy, skull staff, bohy:

elfy: zarobek dość dobry szczególnie jak polecą ci blossomy, za to z expem wyszedłem max na ~17k/h i nie ma bata żebym więcej wyciągnął chyba że źle czyszcze ef
scaraby: z wh wychodzi 20-21k/h z tym że jak masz pecha nie zwróci ci się za manasy(z uhami tam nei expiłem)
północna tiquanda: 22k+/h zero wkładów własnych, loota też nie ma sporo chyba że chce ci się wszystkie swamp trolle otwierać
dworce: 18k+/h loot dość dobry, jak wiesz jak czyścić pomieszczenia to mfy nei schodzą(nie chodze po całej jaskini więc może być wiecej expa)
żółwie: na -1 expiłem na troche mniejszych skillach i było dobrze, z kasą wychodziłem tak że z zarobku miałem kilkaset gp (max do 1k) po odkupieniu mfow
m guardy: na mint wallin byłem tylko raz z kumplem na mniejszym lvl i mniejszych skillach (oboje mieliśmy coś koło ~47lvl i skille po ~72/70) expa za dużo nie było (więc nei wiem ile tam można wyciągnąć w pojedynkę), ale za to fajny lootbag wyciągneliśmy, ale czasami guardy dość mocno siekały i jak nie znasz zbyt dobrze mintwallin to troche uhów na początku może ci polecieć
tomby(shadow konkretnie): expa coś koło 20k/h z lootbaga i pieniędzy wychodzi się fajnie na + i wszystko się zwraca

grilia
06-12-2006, 10:01
Standardowy błąd jaki popełniają osoby skillujace to taki ze mysla one ze jak wbija skille po 80 albo 85 to beda mogly expic na twardych potworach pokroju dsow, crypt shamblerow oraz dwarfow guardow. Osoba taka meczy sie i skilluje przez 1k godzin bo mysli ze skille po 90 wystarczy do szybkiego i oplacalnego expa np na guardach. A to nie prawda. Guardy są bardzo slabym expowiskiem dla knighta i taka osoba dopiero po treningu i pojsciu na expowisko uswiadomi sobie ze bez sensu sie meczyla, tracac czas i nerwy na skillowanie ktora daje niewiele.

@sat
Jestes wlasnie przedstawicielem takich osób. Męczysz się straszliwie patrząc się na głupie zielone gówno przez 500 godzin (do 85/85) bo wydaje ci się, że jak wbijesz takie skille to będziesz prawdziwą maszynką do zabijania i crypt shamblery będziesz brać na 2 hity. A to gówno prawda, bardzo się rozczarujesz jak wbijesz skille po 85 i pójdziesz na nich poexpić. Twarde potwory generalnie nie są dla knighta, więc nawet jakbyś wbił 90/90 to i tak exp na crypt shamblerach nie będzie ci się opłacać - nie dosc ze maja dobra obrone to jeszcze wala po 50+ omijajac shielding. Będziesz je brać na 4-5 hitow, a one w tym czasie zadają obrazenia rowne polowe leczenia uha. Dla porownania jakbys mial 100 lvl i skille po 75 to moglbys duzo oplacalniej na nich expic niz na miernym, beznadziejnym poziomie z wygorowanymi skillami po 85. (mimo ze crypt sie generalnie knightowi nie oplacaja) bo masz wtedy kilka razy mocniejszy uh i duzo lepszy eq.

Finito.

Bulboglowy
06-12-2006, 12:09
@morwi: I to jest właśnie dobry przykład. Na tych skillach wszystko kręci się ok. 20k xp/h, więc teraz trzeba zadać sobie pytanie czy to Ci odpowiada ?
Jedni powiedzą, że im dobrze i nie chcę skillować, jak wpadnie jakaś dodatkowa kasa to pójdą przetracić na jakieś Orki, żeby konkretniej poexpić.
Dla innych taka gra nie jest fajna, bo chcieliby na tych lepszych potworkach też zarabiać, i to nie jak będą mieli 100 lv i UHy będą dawać 2x więcej tylko już na tym mid lv.

Vil
06-12-2006, 14:20

mialem 75//79

na elfach wyciagalem: 35+k/h bez zbierania loota ( rekordowe ~38600 expa w 56 minut ), ze zbieraniem w granicach 30k, ewentualnie nieco mniej ale:

-bylo to na dlugo przez updatem po ktorym mozna z elfow zbierac ozdobki, do tego nie wiem ( i szczerze mowiac mnie to nie obchodzi ) z ktocyh elfow one leca, wiec prawdopodobienstwo ze da sie na elfach zarobic utrzymujac moj route jest niewielkie
-nadrabialem stracona kase na minosach, przez co rzeczywista szybkosc expienia byla o jakies 10% mniejsza.

odnosnie scarabow nie wypowiadam sie, poniewaz mialem okazje na nich expic przez jakies 1,5h podczas calego 3 miesiecznego pacca, do tego na skillach w granicach 69/71. Zachwycony nie bylem, BYC MOZE da sie tam solidnie expic, ale mnie stworki z 3x tyle hp co expa generalnie nie pociagaja.

Dworcow jeszcze wtedy nie bylo, o zolwiach i innych mendach nie wspominajac.

Mintwallin byl dla mnie przyzwoitym expem, nie siedzialem tam jednak dluzej niz 2 godziny z prostego powodu - nie mialem jak wyslac loota. Mysle jednak ze 25-30k/h jest tam do wyciagniecia przy duzej liczbie osob na serwerze

morwi
06-12-2006, 15:44
Mysle jednak ze 25-30k/h jest tam do wyciagniecia przy duzej liczbie osob na serwerze

@Bulboglowy

widzisz dużo kręci się przy ilości graczy na serwerze ;) vil ze skilami nieco większymi robił ~13k expa więcej ode mnie więc nie widze zbytnio sensu stać 13h(?) żeby wskoczył mi 74 skilla, a potem kolenie 13h+ żeby wpadło 75. gram na pandorii gdzie zawsze jest mało osób online więc powodem tego że wyciągam max ~20k/h jest prędzej to niż to że nei mam kosmicznych skilli na moim lvlu. zresztą gra jest dla przyjemności i odpowiadając na twoje pytanie tak wystarcza mi to.

aaronik77
06-12-2006, 15:53
witam wszytkich :)
ja na 58 lvl mam skille 77/74 i wszyscy mi mowia ze to juz wystarczy ale ja sie upieralem ze wbije 80 sworda i exp. ale znowu poczytalem tu wasze wypowiedzi i sie zaczolem zastanawiac czy nie zaczac expic.eq juz mam zajebiste(jak dla mnie) tj. royal helmet,dragon arma,demon shield,crown legs,bohy i steel boots i oczywiscie bs i gs.
skiluje na cycach bo mozecie nie wierzyc ale slimy padaja jak muchy jak je bije "nożykiem" a 2 cyce mi starcza na nawet ponad 30 minut przy czym trace jakies 100 hp co bez problemu sie lecze exura i przy okazji leci magic lvl.
zawsze jak przychodza nooby to sie smieja i nie moga uwierzyc ze ktos expi na cycach skoro cyce ich zabijaja na llvl i musza uciekac od jednego a co dopiero stac sobie z dwona hehe.
myslalem o wbiciu tych 80 sworda i kupic ponownie pacia i na calego zaczac expic w moich ulubionych miejscach ze leci exp i lot niezly ale uhow tez pojdzie(ale przynajmniej szybko sie wbija exp)
takze nie wiem czy was nie posluchac i nie zaczac teraz expic z pacem a jak mi sie skonczy pacc to wtedy moze cos poskiluje(oczywiscie jesli mnie nie beda zadowalac skille bo moze przez te 90 dni to mi wzrosnie na tyle ze bedzie satysfakcjonujace dla mnie)
jedno powiem,niektóre osoby co się tu wypowiadały to mają głowę na karku :)
pozdrawiam wszystkich i życzę zajebistego lota :)

Vil
06-12-2006, 16:01
ze skilami nieco większymi robił ~13k expa więcej ode mnie

expie na elfach od 67/71, rekord wpadl przy 71/74 na poczatku stycznia tego roku. Skille podalem takie jak mialem przy ostatnim logowaniu.

morwi
06-12-2006, 17:04
expie na elfach od 67/71, rekord wpadl przy 71/74 na poczatku stycznia tego roku. Skille podalem takie jak mialem przy ostatnim logowaniu.

czyli jednak to przez ilość gracz online +to że zbierałem loota...

Bulboglowy
06-12-2006, 17:58
PYTANIE:
Przy założeniu, że mamy level 30, skille 65/65 i expimy na Elfach z prędkością 25k/h to po 200h wbijemy 70 level. Expiąc, skille rosną ok. 3 razy wolniej (na Elfach troche dłużej), więc wzrosną nam do 73/73. Do tego czasu zapewne znudzą nam się Elfy, jakie nowe expowiska będą dobre ?

Vil
06-12-2006, 19:37
Dotrenujesz 2-3 skille i spokojnie mozesz isc gdzie dusza zapragnie.

^Trial^
06-12-2006, 19:57
Ja jeszcze dodam ze hlvle z niskimi skillami sa duzo bardziej respektowani w swiecie niz lowlvle z wysokimi skillami.

Bo taki hlvl z niskimi skillami ma duzo hp, duzo capa(czyli nie zginie w trapie i sam moze kogos strapować), dobrze sie leczy, mocno wali z explo i exori, w razie czego ma do poprawki kilka ice rapierów, w razie deda nic z niego nie spada bo ma aola (czyli nie oplaca sie go zabijac) i przewaznie traci malo expa bo ma wykupione blessy, ma dobry eq wiec male hity w niego wchodza mimo mniejszego shieldingu.

A taki lowlvl z wysokimi skillami ma malo hp, przewaznie pada na combo od sdekerów, malo capa na runy wiec mozna go strapowac i zabic, slabo sie leczy uhem, przewaznie nie ma jeszcze 6 mlvla na explo i 35 lvla na exori lub nie ma po prostu pacca i nie moze wykupic tego czaru, ice rapierów także nie posiada bo niby za co miałby je kupić, przy dedzie traci bardzo duzo bo przewaznie nie ma ani aola na sobie, ani wykupionych blessów bo go po prostu na to nie stać(czyli bardziej opłaca sie go zabijać niż hlvla), ma slaby eq wiec duze hity w niego wchodza mimo wiekszego shieldingu.

Czy ja wiem.
Mowisz ze niskich lvl niestac na blessy itp.
Na niektorych ssach na tym forum znajdowali sie knightowie ktorzy na 35lvl mieli dsm,rh,aola i co najlepsze knight ten byl na facc :P jak znajde ten oto ss to z mila checia tutaj wstawie :>

Bulboglowy
06-12-2006, 20:37
Dotrenujesz 2-3 skille i spokojnie mozesz isc gdzie dusza zapragnie.
W takim razie dlaczego odrazu nie trenować 30h dłużej i mieć spokój; i właśnie doszliśmy do punktu, że nie opłaca się przestać na 65/65... nice

Vil
06-12-2006, 21:09
Nie, doszlismy do pktu w ktorym wiadomo, ze spokojnie mozna dojechac do 70 levela majac 65/65 na 30, a potem albo kontynuowac albo rozgladac sie za czyms innym ( niekoniecznie lepszym ) i wedle potrzeb dotrenowac ( albo nie ).

Bulboglowy
06-12-2006, 22:05
No fakt. Level 70 na Elfach... można ciągnąć dalej, ale kto to wytrzyma ?

grilia
06-12-2006, 22:44
Czy ja wiem.
Mowisz ze niskich lvl niestac na blessy itp.
Na niektorych ssach na tym forum znajdowali sie knightowie ktorzy na 35lvl mieli dsm,rh,aola i co najlepsze knight ten byl na facc :P jak znajde ten oto ss to z mila checia tutaj wstawie :>
To taki na pewno nie skillowal. Im mniej skillujesz tym masz wiecej kasy, taka prawda. (bo skillujac wychodzimy tylko minimalnie na plus albo nawet na minus w przypadku slime i monka) Np ja jakos nie wyobrazam sobie robienie lootbaga podczas skillowania -.- (a na lootbach przeciez sie kase robi)

grilia
07-12-2006, 14:53
Tyle ze w czasie expienia skille nie rosna 5 razy wolniej tylko 2-3 razy wolniej (mowimy o normalnym expieniu a nie o czekaniu na spawn pojedynczego smoka czy cos).
Na elfach skille leca 4-5 razy wolniej. (co oczywiscie nie zmienia faktu ze i tak nie oplaca sie skillowac powyzej 65 az do momentu zdobycia sca/sova)

sat
07-12-2006, 15:04
zajrzalem za teleport u omruca. nie wracam tam bez 70 leva i druida z porzadnym gfb-factorem. czy ci to wystarczy?bywam czasami z kumplem druidem za tp pod ruinami. dostc tam ciekawie, ale troche za malo vampow a za duzo dsow. w jednym pokoju sa 4 vampy i to max co bralem na klate.

Liper
12-12-2006, 17:45
Tez mam knighta na 11lvl i gram nim od tygodnia.Jego skille to 38/35 i 1mlvl.:) Czy ktoś mi może poradzic ile mam skillowac zebym mogl zabic draga sam i z jakim eq?Narazie mam crown armor,knight legs,stell helmet,zwykle buty,meduse shielda,knight axe.PROSZE O ODPOWIEDZI!!!

thx z góry

Aravenn
12-12-2006, 18:04
Tez mam knighta na 11lvl i gram nim od tygodnia.Jego skille to 38/35 i 1mlvl.:) Czy ktoś mi może poradzic ile mam skillowac zebym mogl zabic draga sam i z jakim eq?Narazie mam crown armor,knight legs,stell helmet,zwykle buty,meduse shielda,knight axe.PROSZE O ODPOWIEDZI!!!

thx z góry

Huh... po co Ci takie eq ?
Predzej czy pozniej padniesz i stracisz np. tego c-armora (ktory i tak Ci za wiele na tym poziomie gry nie daje), i bedzie kilkanascie k (?) w plecy.
Co do draga to zeby go ZABIC, to mysle ze taki zestaw ktory ja mialem, wystarczy, a mianowicie :

25 level, skill broni : ~55 (pewnie daloby rade mniej), jakas dwureczna bron, i bp uhow.
To wystarczylo, nie wiadomo jakie eq i gigantyczne skille nie sa potrzebne bo jak tu się często przypomina, drag wali z ognia/magii.

Enze
17-11-2007, 09:17
Sry ze sie tu z paladynem wkrece, mam pytanie czy na 40lvl i skilach 71/54 oplaca sie dalej skilic?

Moj kolega nie skilil wogole(zaczynalismy razem) i ma 52lvl 73/24....

Sam juz nie wiem....

Sizz
20-11-2007, 23:34
To zależy od ciebie.
Ja tam wole czerpać przyjemność z gry a nie ograniczać się do nudnego trenowania.
Można też opracować sobie system, np. bijesz poziom, i gdy brakuje do następnego dystansu 25% to idziesz trenować.

MagicMas
22-11-2007, 18:33
Zawsze twierdzilem ze dobre skile to podstawa ;] dlatego na 20 lvlu kiedys miałem pallem skile 71/55. Polecam wam dużo skilować !

Lukaszek14
10-12-2007, 02:08
Po update 2007 obrałem inną taktyke. Wbijam 60/60 i juz nie skilluje. Po co i tak moje hity sa duze, a skille same rosna expiac na zolwiach,scarabach,elfach. 0 waste ciagle na + jestem, niekiedy 12 k na + np z elfow

Macias18
10-12-2007, 13:15
Ja mam 22 level knight i skile 60/60.70% do 4ml.Mam zamiar skilowac aż nie wbije 4ml to będziesz około 65,66.Co o tym sądzicie??:)

MARR
18-01-2008, 21:29
jak skilowac sorcem przecierz on na kazdym trypie wali tyle samo

knight-kuba
20-01-2008, 16:43
jakos ze wiekszosc postow jest dosc stare to mam zapytanie
czy przez ten okres (wiekszosc postow jest z tibi7.8-8.0) nabijanie skilli podczas expienie sie jakos zmienila czy nadal wynosi ~~2-3wolnije niz przy skillaniu? bo mam taki problem obecnie mam pacc i wbijam skill 60/60 (juz parwie mam 10%to goxD) na 20lvl i czy jest sens wbijac wieksze skille skoro lvl pojdzie dosc szybko (mino rox) a skoro obrazenia zaleza glownie od lvl i broni to skille nie sa az tak wazne tym bardziej ze wchodza dosc dobze przy expieniu. Co wy o tym sadzicie
podro;)

Ghost419
23-01-2008, 22:03
Lepiej skillować, tylko expiący knight żeby dojść do tego 30lvl musiał na pewno się nieźle wymęczyć by dobić ten lvl. Natomiast skillujący knight ma takie skille, że od początku expienia zadaje większe hity i dużo lepiej i przyyjemniej się nim gra. :miecz:

Przemek9596
24-01-2008, 21:17
Ja też mam pytanie odnośnie skillowania.Mam 17 knighta(rośnie po feriach bedzie moze 25...)skille 40/37 mam skillowac czy expic bo nie lubie skillowac akurat gram na
Candii wiec podejdzie ci noobek i zabije traina wiec?:):):):)

Dunczyk
03-03-2008, 20:02
Elo, jako iż temat jest dość stary, to mam pytanie. Mam 106 knighta, skille dość słabe (87/83). Mam takie pytanie. Skiluje na monku z short swordem na balanced (nie luruje 2 potworków na monka, ponieważ z knife na full defie bije po 20~) i skille dość słabo mi lecą (1% do shieldu -1h) Może mi ktoś coś poradzić ?

Z góry dzięki ;P

Alanus Lutinum
03-03-2008, 20:21
@up

Zluruj na siebie dwa potworki, na takim skillu 1% powinien lecieć średnio na ~17 minut. Po za tym jest również blokada polegająca na tym, że trzeba uderzyć bloodhit na 30 sek. (15 uderzeń). Zluruj na siebie jakieś dwa słabe potworki (lub jeden, jeżeli monk ciebie też bije) i staraj się zebrać jak najwięcej chmurek.

Dunczyk
03-03-2008, 20:32
No mam na sobie dwa wolfy, nie trafiają mnie wcale ( blood hit) ofc, atakuję z short sworda na balanced. Chyba powinienem atakować z sworda ? Sam już nie wiem :s Wolfy mam 2 i to wystarczy moim zdaniem, widziałem 151 kine skilującego na 3 potworkach :p

btw. Chodzi o 15 uderzeń na monka ?

Beniro
03-03-2008, 21:23
Moja teroria jest taka:
Gdy masz lagi lub jest dużo ludzi na expie- skilluj ;)
Gdy nie ma lagów i ludzi- exp :p

Dunczyk
03-03-2008, 21:42
nie wazne ;p

Dunczyk
04-03-2008, 14:00
Poskillowałem troche na tym balanced, i sword goni mi shielda, a róźnica była około 10% (teraz są 3%), także sorki za moje nooobskie pytania ale zależy mi na czasie :s

Enze
04-03-2008, 21:53
Vil, czyli optymalnie jest miec 65/65 okolo, 30lvl, i potem pg?

Einstein15
10-04-2008, 23:03
Vil, czyli optymalnie jest miec 65/65 okolo, 30lvl, i potem pg?
Bynajmniej nie jestem Vilem ale osobiscie rowniez sie wypowiem ;)
Jesli chodzi o te 65/65 to nawet dobry wariant zwlaszcza ze po upie knight nawet z 60/60 ma porzadnego kopa xD
Ja osobiscie mam knighta 47 lvl i skille uwaga 65/60 :).Jak juz mowilem zwiekszylo sie to o wiele z powodu zabawy 2 recznymi broniami ale powoli to sie odrobi :)
Ponadto uwazam ze skille 60/60 - 65/65 stykaja w pelni ;)
Ps. Czy ktos zauwazyl ze po upie skille leca masakrycznie wolno?:P

oOrafiOo
30-06-2008, 16:14
@ topic wedlug mnie lepiej expic... poniewaz skille same pojda... lecz ofc! po jakims czasie nalezy dobic te 75/75 wedlug mnie 75/75 powinno byc na 40 lvl :).
A co powiecie na skillowanie pallem? Nie lepiej expic? podobno przy dobrym expie skille leca szybciej niz na normalnym treningu!

Driadek
30-06-2008, 16:26
A jak mam 25 level i 55 distans to skillować czy wbić level? Bo u nas dużo pk to może wpierw wbić level?

@edit

Za jakiś czas kupuje PACC to może na pacc skillować bo tam pk nie ma.

Ascaron
30-06-2008, 16:57
A jak mam 25 level i 55 distans to skillować czy wbić level? Bo u nas dużo pk to może wpierw wbić level?

@edit

Na twoim miejscu bym expił.

oOrafiOo
30-06-2008, 19:45

@edit

Podobno przy dobrym expie to i skille szybko idą... Mam na myśli to że często trafiasz.

Matatix
04-07-2008, 10:57
8 lvl - 40/40
10 lvl - 50/50
15 lvl - 55/55
20 lvl - 60/60
25 lvl - 65/65
30 lvl - 70/70
40 lvl - 75/75
50 lvl - 80/80
reszta zależy od ciebie... Zawsze wypada mieć wyższe lecz jako knight (mój przypadek) nie zapomnijmy o eq !!! więc lepiej przeplatać skile i exp moja teoria :):):)
Ja z lvl 34 doskiluje do 70/70 expie i co 1 lvl mam zamiar wbijać ok 50 % skilla i gra gitara :):):)

Woojtazz
04-07-2008, 23:43
Mam pytanie, może nie zupełnie do tego tematu, ale nie wiedziałem gdzie je umieścić. Knightem z jakim skillem i bronią 1 czy 2 ręczną można na loozie expić na guardach (bez waste). Pozdro

maniek14
09-07-2010, 14:42
to ja wam powiem tak :
Miałem knighta lvl 64 ze skilami 85/84 i miałem też drugiego knighta (bot char dla kasy) którym od 8 lvla expiłem non stop. Na 64 lvlu miał on skile 65/56

Moją główną profesją czyli tym z wyższymi skilami mogłem huncić już wszystko na Faccu, a moim noob charem mogłem pomarzyć o huncie na np. Gsach,Dragon Lordach, a o Black Knighcie nie było mowy z takim shieldingiem bo wjeżdżał by mi po 300+

Więc skilować skilować pomęczycie się na low lvlu a skutki będziecie mieli na high lvlu :)

Tym main charem na gsach ciągnełem czasem 100k/h expa na pohu,a tym noob charem 45-50k/h expa na dragach, bo wolno je biłem... Czyli wniosek z tego taki, że expi się później 2x szybciej :P

Rider41
10-07-2010, 21:45
Jakby nie było jest dobrze. Ale tak czy siak będzie trzeba wykonać te dwie czynności, skillowanie i expie, a co sie wykona prędze nie ma żadnego znaczenia, bo tyle samo czasu wszystko zajmuje.
Według przykładu, dajmy na to expiłeś miesiąc i skillowałeś miesiąc, masz lvl 11 i skille 62/62 na pierwszej postaci, na drugiej z kolei 30 lvl i 52/52 i w tym momeńcie dobicie postacia pierwsza 30 lvl zajmuje nam 2tyg, a postacia drugą dobicie skilli również 2tyg. Więc jak sami widzicie, to wszystko na jedno wychodzi.

Lachu1993
11-07-2010, 19:16
Co ty gadasz ja 65 skilla wbiłem w 4 dni ;s

Maalyy
29-08-2010, 15:56
U knighta i pala bez skillow nie ma grania ! ;) to moja teoria wole poswiecic duzo czasu na skillowanie niz bic draga na 30 lvl po 50 ...

Vil
29-08-2010, 18:33
Po takim samym czasie gry knight nieskullujący i skillujący będą mieć skille różniące się o ~7-10 pkt max. Wniosek - trening się nie opłaca.

Czarujaca_Lola
29-08-2010, 18:56
7-10 w broni czy w shieldzie? Bo jak w broni, to w shieldzie będzie pewnie z 10-12 (wartości strzelam, ale zauważyłem, że podczas expa często bijemy tylko jednego moba, więc w wtedy shielding leci wolniej, więc jakaś różnica musi być).
Gdybym miał rycka, to raczej całkiem ze skillowania bym nie zrezygnował (czy słusznie, nie wiem, są różne szkoły), ale na pewno nie katowałbym się się do 80/80 żeby spełnić debilne wymagania jakiegoś "poradnika".

souldare
29-08-2010, 20:25
Knightem najlepiej skillowac do 60 skilla a pozniej dac sobie z tym spokoj bo po pierwsze skillowanie to nie gra skillujacy grasz da sobie rade na mniejszym lvl z silniejszymi potworkami a expiacy da sobie jeszcze z silniejszymi bo lvle tez podnasza atak i shield moim zdaniem. Do tego dochadza zycia i troche skilli przy expieniu a po drugie to kwestia gustu kto jak woli

Katoroshi
16-09-2010, 12:58
Z własnych doświadczeń powiedzieć mogę tyle, że trening jest bardzo ważny, ale do czasu. Różnice w zadawanym dmg oczywiście widać gołym okiem, ale sam zawsze trenuje do ~75/75.
Jest to dla mnie wystarczający skill do naprawdę wygodnego expienia.
Jeśli komuś bardzo się nie chce, można zatrzymać się na 70/70, ale proponowałbym jednak jeszcze się pomęczyć. Dalsze ciągłe skillowanie powoli traci sens, gdyż na 1 awans knight potrzebuje od 17/18h wzwyż. To naprawdę masa czasu i można tym samym nabić ładnych parę lvli.

Całkiem fajnym sposobem na 'dalsze' skille jest właśnie wspomniana niżej 'przeplatanka'. Expimy, expimy a gdy do skilla brakuje nam niewiele, idziemy go dobić.
Jest to dobry sposób i myślę, że nie zanudzimy się tak bardzo ani też nie zniechęcimy do dalszej gry ;)

Bris
22-09-2010, 12:30
Dużo czytalem ten temat i również na tematy skilowania knightem wiec teraz moja kolej wypowiedzenia sie na ten temat :) duzo z was ma racji ze skile to rzecz najwazniejsza i trzeba miec dobre skile ale skile 80/80 na 20 lvl to dla mnie duza przesada... macie racje również z tym ze nie trzeba skilowac tak jak pare lat temu kiedy bronie nie byly od lvlu ( widze ze wiekszosc duzych juz lvl tak uwaza ze skilowanie jest od tego czasu tylko strata czasu...)
Moje zdanie jest takie :

uwazam ze knight z dobrymi skilami to dobra rzecz mam teraz knighta lvl 25 ze skilami 65/65 wiec chce dobic mu 30 lv i wtedy wbic 70/70... poniewaz i tak na tym lvlu nie pojde na dragi (za malo hp) wiec na potworkach typu: cyce, ghoule i tak mi sie "cos tam" wbije skili wiec ijuz bedzie troszke latwiej ;)

mysle ze umiarkowane skilowanie wzgledem lvlu jest najlepszym rozwiązaniem w nowej Tibi :) sredni moj hit w cyca wynosi 60-80 a czasem nawet potrafie walnac 110- 120 ( a mam tylko spike sworda na sobie!!!) wiec expienie z takimi skilami jest czystą przyjemnascia ;) a sa one nie duze jak niktorzy z was pisali " 15 lvl i skile 80/80 trzeba miec !!" ani tez male ;)

podsumowujac mysle ze umiarkowanie w skilowaniu i expieniu jest najlepsza sprawą ;) pozatym niekomu nic sie jeszcze nie stalo jak sobie troszke poskilowal :)

troyanX
13-10-2010, 02:19
65/65 Na lvl 15 czy 20 i dość ;] Na FACC dobic ze 30 lvl i Laguna i skill sam ładnie wpada. Wiem bo sam tak zrobiłem 17 lvl - 65/64 i na lagune i żadnego waste nie bylo jak mi mówili e padne albo cos :p:p Zanim wbilem 50 lvl skill był 70+ :) aa no i polecam tez skilowanie na ISle Of destiny :) Zwlaszcza na pvp zawsze przy wyjsciu na maina lepiej miec te 40/40 niz 15/15 :p a to jest łatwo tyle tam nabic Ryckiem :)

VarianWrynn
13-10-2010, 19:39
70 rp 79/56 Skillować czy expić. (Mogę skillować na paccu, proszę,nie pieprzcie głupot typu "nie marnuj pacc")

CientaRiposta
13-10-2010, 23:43
Skillować, z 90, a jeśli masz czas to i 100 ;) Na target dummy oczywiście ;)

Pozdrawiam, CientaRiposta.

Leeawe
14-10-2010, 21:58
Po co skillowac? Nie lepiej ściągnąć Tibie Auto i bocić, aż do osranego bana? 8o

Smoczek8228
25-11-2010, 09:53
Knight: 45 lvl. 70/65 ?
hę? :D

Senders
26-11-2010, 21:09
Mam parę pytań. Mam paladyna lvl 50 posiadam hornbow. Lepiej jest używać tego łuku a jesli tak to jakich strzał, royalek czy enchanted speary kupić? A przy okazji na tym lvl'u mam skille 77/61 sa one wystarczające?

jorykl
07-12-2010, 01:44
Witam. Dla tych co uważają, iż najpierw jest dobrze wyexpić postać potem dopiero skilować... pozdro.

Oczywiście robimy postać wbijamy 13~ lvl co na dzisiejsze warunki jest banalnie proste i bez skili, i zaczynamy skilować. Skilujemy
dla najta to gdziec 75 sworda ciut mniej shielding (wiadomo często nie jest t orówno jak wszyscy pisza ;])

dla palka min 80 dysta (dlatego, że pallek ma bardzo ograniczony wybór broni do 20 lvl łuk/speary po 20 royal speary ;]) radze zwrócić uwagę na shielding, proste przyczyny lagi, kicki, może to uratować skórę.

Pisanie 65/65 skile są dość dobre to śmiech na sali.

Osobiście na 15 pallku miałem skile 80/69 juz na 30 było to 90/78.
Teraz 40 lvl skile sie nei zmienily ale juz nei zawracam sobie tym glowy :))

HelpForCipsoft
08-12-2010, 15:40
Panie Up posrało Pana i nie potrzeba mi argumentów.

mistrz99
29-12-2010, 20:12
Witam. Dla tych co uważają, iż najpierw jest dobrze wyexpić postać potem dopiero skilować... pozdro.

Oczywiście robimy postać wbijamy 13~ lvl co na dzisiejsze warunki jest banalnie proste i bez skili, i zaczynamy skilować. Skilujemy
dla najta to gdziec 75 sworda ciut mniej shielding (wiadomo często nie jest t orówno jak wszyscy pisza ;])

dla palka min 80 dysta (dlatego, że pallek ma bardzo ograniczony wybór broni do 20 lvl łuk/speary po 20 royal speary ;]) radze zwrócić uwagę na shielding, proste przyczyny lagi, kicki, może to uratować skórę.

właśnie, proszem pana.
pańska wypowiedź jest do dupy tak jak wibrator analny.
Ciekawe że ja od 8 lvl (prawie bo 2 lvl wtłukłem potem) skilluje i na 18 lvl mam skille 65/54? Bo podczas skillowania też expa troche wpada gdyż zabijamy potworki podczas drogi na skillowanie a i przy skillowaniu kilka zabijamy.

3M0-B0Y
09-01-2011, 19:55

fajne skille tylko ze maly lvl, do czego zmierzam? do tego ze jak sie wylozysz a nie problem na takim lvl to bedziesz plakal po straci skilli, choc nie twierdze ze skillowanie na pale by wysokie skille to zle ale zawsze ryzyko jest z takimi skillami latac. pozdro

Liper
09-01-2011, 20:36
dzien skill
noc exp

problem z bani

Piotrek Marycha
13-01-2011, 22:21
wszystko kręci się wokół tego że ludzie chcą być lepsi od innych, więc skilują jakieś super skile żeby poczuć się lepszymi od innych na tym lvlu, ale niewiele ma to wspólnego z racjonalnym wykorzystaniem czasu

souldare
14-01-2011, 18:51
Ja skilluje tylko dlatego ze nie mam pacca i nie mam co robic a w ogole znam ludzi ktorzy nienawidza skillowania a jednak skilluja he dziwne co?co mi ze skillowania jak trzeba skillowac niewiadomo ile zeby postac miala 1 skill lepszy.A pozatym wystaczy ze expimy bo same lvl duzo daja i przy okazji po woli wbijamy skilla poprostu troche wolniej niz przy samym skillowaniu.

ShopTibiaa
07-02-2011, 19:01
EXp . !! Skilla nadrobisz na loozie

koneser
04-01-2012, 17:55
Sorry za odkop... nie chciałem nowego zakładać!

Co do tematu, wibj 95 na 12 lvlu, idź gdzieś padnij, a Ci sie odechce kurwa grać a co dopiero skillować. :)

Peesska
05-01-2012, 23:09
Może ja też rozkopie no ale trudno, otóż posiadam Knighta 32 lvl pacc skile 66/65 i zastanawia mnie bardzo czy jest sens jeszcze skilować?Możecie odpowiedziec?Dawno w Tibie nie gralem, a gdy grałem to obowiązywały stare zasady więc biłem przeważnie 80siątki jak najszybciej się dało i już tego nie ruszałem a teraz na 32 lvl mam 66/65 i nie wiem czy jest sens?

Aolde Miko
06-01-2012, 13:38
Może ja też rozkopie no ale trudno, otóż posiadam Knighta 32 lvl pacc skile 66/65 i zastanawia mnie bardzo czy jest sens jeszcze skilować?Możecie odpowiedziec?Dawno w Tibie nie gralem, a gdy grałem to obowiązywały stare zasady więc biłem przeważnie 80siątki jak najszybciej się dało i już tego nie ruszałem a teraz na 32 lvl mam 66/65 i nie wiem czy jest sens?

Najlepiej dobić do 75 lub 80 i mieć spokój na zawsze.

Duch Niespokojny
06-01-2012, 20:12
No to jak już archeologujemy, to mnie korci, żeby odpisać na post sprzed 6 lat
Knightem którym nie skilowałeś nic nie zabloczysz bo masz dupiane skille a przedewszystkim nie masz 4 magic levela.
A co zabloczy tym 11 levelem? Rotworma?

Agnless
07-01-2012, 23:18
Ja mam teorię następującą: najpierw dobić jako taki skill, byle tylko zadawać przyzwoite hity mobom. Taki niedługi trening. Potem dobić 30lvl, żeby tylko zwiększyła się ilość hp (jakby nie patrzeć 8 lvl z nie wiadomo jak wielkimi skillami i tak padnie na jednym combo). Poza tylko pk chętniej biją niższe lvle, 30 to już jest ten poziom, gdzie zastanawiają się, zanim ruszą. Jak już bedzie to 30, wtedy skillować tyle, ile się da. 75 to minimum. Potem expienie staje się czystą przyjemnością i nie ma tak wielkiej obawy, że jak przyjdzie pk, to będzie tyle godzin w plecy. ;)

souldare
08-01-2012, 15:55
ze skillami fajnie sie expi ale jeszce fajniej jak sie ma duzy lvl niech skilluja ci co lubia bo sam skill sie nie oplaca (tylko na poczatku kiedy szybko zdobywamy) za ten czas skillowanie np do 75 bysmy wbili pare ladnych lvli a poza tym przy expie tez skille leca tylko troche wolniej. Moim zdaniem skillowanie to jest nie potrzebne oszukiwanie mozliwosci jak na swoj lvl

Agressiv
13-01-2012, 19:36
ja grałem lata temu w Tibie i teraz sobie założyłem konto , mam Knighta z 9lvl a skille 42/40 i będę sobie jeszcze tak do 50-60 skillował , tibia sobie chodzi a ja robie co tam chce.. tylko zmieniam monstera, a nie używam aktualnie komputera do pracy tylko mam robotę papierkową więc się dobrze złożyło :)
A powiedzmy żebym poszedł teraz expić na Folde, to od skilli 42/40 do 20lvl jakie skille według was bym osiągnął tylko dzięki biciu potworków ?

maynn123
17-02-2012, 11:07
Chcialbym zadac szybkie pytanie na temat skillowania na swiecie pvp. Uwazacie ze lepiej jest wydawac 3-4k za 100 small stones i marnowac kase/czas na skillowanie. Czy lepiej ciagle expic. Moze expic na full defie? Niedlugo bede mial 1cc z deserta - moze wydac na small stones albo kupic letsze eq i nosic wiecej spearow do full def'a?

Troche duzo pytan, no coz. Czekam na wasze opinie. Z gory dziekuje.

Duch Niespokojny
17-02-2012, 12:14
Expić - dist i tak rośnie wtedy niewiele wolniej niż podczas skillowania.

maynn123
17-02-2012, 12:57
A wiec niech tak bedzie. Expic normalnie czy na full defie?

Rayli
17-02-2012, 18:49
normalnie bo szybciej lvl wbijesz. A to ze deffem malo ci da roznicy a lvl wazniejszy

maynn123
17-02-2012, 21:13
Okej, dzieki.

Proponowali byscie poczekac z kupnem PACC do dista 65+ czy nie ma roznicy?

Kasza_Mistrz
17-02-2012, 22:04
nie ma roznicy, kup pacc idz expic.

velthorex
23-04-2012, 11:17
EXp . !! Skilla nadrobisz na loozie
Mylisz się knightem nie nadrobisz skilla tak łatwo najlepiej moim zdaniem wbić 80 i problem z głowy do 100 masz spokój