Pokaż pełną wersje : Skillować czy Expić...
2 robione postacie skrajne, jedną tylko expiłem, drugą tylko skillowałem. Sami ocencie co sie bardziej oplaca ;)
Czas robienia postaći bardzo podobny, może nawet skillowałem dłużej niż robiłem pierwszego najta.
http://tinypic.com/ixxfg7.jpg
Rabanbar
21-12-2005, 22:17
Wniąsek? Knightem którym nie skilowałeś nic nie zabloczysz bo masz dupiane skille a przedewszystkim nie masz 4 magic levela. Nic lepszego nim nie solujesz bo masz dupiane skille i powoli expisz bo masz dupiane skille. A skillujacym knightem 30 level wbijesz w krótkim czasie bo ma dobre skille. Wniąsek?
Skillowac!
@down Już widze jak 30 knightem zablokuje draga bez uh (brak 4 magica):D Moim zdaniem powinno sie skillowac dopóki nie wbije sie 4 magic levela.
wniosek:
- expiacym knigtem masz 300 hp wiecej, przezyjesz 1 kombo od draga, mozesz spokojnie blokowac potworki sporo powyzej guarda jesli poswiecisz jakies 10-15 godzin na dobicie shildingu do sensownego poziomu. Drugim knightem w kilkanascie godzin zrobisz 2-3 levele z ktorych nie bedzie zadnego pozytku.
-dobra, masz 62/62 i na co pojdziesz ? Zaloze sie, ze z tego wzglegu ze stales skillujac, nie zarabiales na eq, tak wiec ze zlomem nie pojdziesz nawet na soldki, twoja kariera konczy sie na dwarfach/ rotach ewentualnie minosach. Tak samo jak 31 lev knighta ktory praktycznie nie trenowal, za to przez ten czas oblowil sie jak ruski biznesmen.
Knight Zbych
22-12-2005, 06:17
@Up Obłowił się jak ruski biznesmen .... No i co z tego ?? ma takie skile , że się nie da nic z nimi zrobić , a i tak tym charem musiał jakoś zacząć , a nie lepiej jest zacząć z charem z lepszymi skilami ?? Trochę się pomęczyć na low lvlu na tych dwarfach/rotach/minosach?
@Topic Według mnie powinieneś ustawić sobie jakąś poprzeczkę np. na 20 lvlu skille 65/65 a na 35 70/70 . Wtedy będzie się grało lepiej i przyjemniej .
Według mnie nalezy na początku zrobic 50/50 a potem expic do ~~30, dopiero wtedy mozna zaczac skillowanie :D do okolo 75 :P
..i tyle..
Wald_Kerius
22-12-2005, 06:40
Up
Z ta "poprzeczka" to nie jest taki glupi pomysl. Dobrze by bylo jak by polaczyc tamtych 2 knightow tak zeby wyszeld jedenze srednim lvl i srednimi skillami i wtedy bylo by juz dobrze. Bo faktycznie ten na 31 lvl nic nie przybloczy a i ten z wysokimi skillami nic nie wyhunci. To wszystko moze jednak zalezec od swiata rowniez. Na nowych swiatach bardziej jest wskazane expienie a na starych skillowanie.
Ja mam takie ustalone granie :p
Ja dzialam wedlug tego planu:
Skilluje do 60/60 robie 20 lvl
Jak juz mam ten 20 lvl to skilluje do 70/70 i robie 30 lvl
Jak juz mam ten 30 lvl to wypada skilowac do 80/80
Jak juz ma sie te slabe skille 80/80 :D to robimy 50lvl
No i tutaj juz dowolny wybur :D
Więc teraz wypowiem się ja ;)
Grając Filanderem miałem dużo czasu na grę. Praktycznie non stop postać była online i nierobiłem nic poza tibią. Zarobiłem znacznie więcej pieniędzy, bo na sue prawie nic, ale też bez żadnych rewelacji, może jakieś 20k wyniosłem, bo larvy niedają dużo gp. Słaby shielding miałem dlatego że grałem praktycnzie od 0, nie stać mnie było na lepszy miecz niż two handed. Lecz postać wyrobiła by się bardzo szybko, dotrenowac do 50 shielding to tylko kwestia krutkiego czasu.
Grając Sue niemiałem czasu na tibię. Praktycznie cały czas byłem afk. Nie zarobiłem prawie nic gp, bo ciagle trenowałem ze znajomym na monku. Mając takie skille można potem będzie lvl zrobić naprawdę szybko. I wiele osób się dziwi że postać na 11 lvlu bije tak mocno :P
Statystycznie te dwie postacie będą zadawać bardzo podobne dmg. Jednak ja raczej jestem wiekszym zwolennikiem bicia lvli. Potem skills wbija sie koszmarnie powolnie, a on również wzrasta przy robieniu lvla. O ile na początku można sobie pozwolić na trenowanie to moim zdaniem potem jest to bezcelowe. Większy lvl to większa siła czarów, skills i tak rośnie przy nabijaniu lvla.
Ja moim knightem na 18-19 lv(nie pamietam dokładnie) miałem skile 70/70. Następnie zaliczyłem 2 dedy podczas skilowania i postanowiłem poexpić, aby żaden pk nie chciał mnie juz ruszyć. Doexpiłem szybko 33 lv na skilach 69/69 wróciłem do trenowania. I nie zaliczyłem juz żadnego zgona:) Mam teraz skile 80/81 na 35lv, zamierzam skilowac do 85/85.
Tak więc skilować panowie, skilować, bo potem expi się zdecydowanie szybciej, mozna chodzić na lepsze monsterki, które dają większy loot, więc zarabia się przez to więcej kaski.
A knight na 31 lv z takimi skilami to naprawdę porażka...
a nie lepiej jest zacząć z charem z lepszymi skilami ?? Trochę się pomęczyć na low lvlu na tych dwarfach/rotach/minosach?
1. to jest postac testowa ktora moze sobie pozwolic na beznadziejne skille.
2. moja metoda - do przodu z expem, trening dopiero ( i tylko tyle ile konieczne ) zeby przeskoczyc na nastepny poziom potworkow. W zasadzie oznacza to "poprzeczke" na zasadzie : 20 lev -> 60/60 -> 30/35 lev -> 73/73 -> do konca bez treningu. Spisuje sie dobrze juz dla mojej czwartej postaci 40+ wiec chyba nie jest takie glupie.
3. kazdy skilluje tyle ile uwaza za sluszne
Ja pokazałem mniej więcej efekty. Oceńcie sami co wam bardziej odpowiada. Prawdą jest że skillowanie to sprawa indywidualna.
wszystko zalezy tez od sera (zwyky, no, albo enforce). na dodatek jezeli bedzie sie mialo np skille po 70 na 10 lev to jak dla mnie jest to troche bez sensu bo byle pk cie ubije i kupa czasu w plecy. nie oznacza to ze nie powinno sie skillowac tylko jak ze wszystkim co za duzo to nie zdrowo :p
Ja uwazam ze lepiej pierw wbic skills ;p nie odrazu 70/70 -.- ale 60/60 potem szybciej sie expi.Postacia z wysokim lvl i niskimi skilami...ta napewno opłaca sie bloczyc -.- zejdzie napewno sporo Uhów...bo Hity z tak zwanej "łapy" będa spore.
Skilluje człowieku, skilluj !
Zrób z 60/60 i powiedzmy że da się przy tym jakoś grać.. ja przedostatnim charem miałęm skille 72/72... a ostatnio.. szkoda gadać. Zachciało mi się szybko expować - efekt ? 4dni, 26lvl i za***iste evul staty 55/55 =/
Teraz trenie do 60/60.. ale i tak ta postać jest już stracona:P
-//Dekalis\\-
23-12-2005, 19:25
najlepiej skillować moim zdaniem jakbym palem 2x nie dead przez walonom neostrade -.- to bym mial 76 a tak mi po pierwszym dedzie na 24 levku to mi spadło 2x a potem omg !! znowu to samo ;( i skill's poszły się walić ale tak zapasem najlepiej skillować :cup:
Ja uwazam ze lepiej pierw wbic skills ;p nie odrazu 70/70 -.- ale 60/60 potem szybciej sie expi.Postacia z wysokim lvl i niskimi skilami...ta napewno opłaca sie bloczyc -.- zejdzie napewno sporo Uhów...bo Hity z tak zwanej "łapy" będa spore.
Praktycznie wszystkie stworki typu smok i wyzej wala glownie ( ~80% ? ) z magii badz z uzyciem atakow ktore i tak normalnie ciezko zablokowac ( spiry bk i kamyczki beho ). Roznica 10 shieldingu ma tu malo do gadania. Wieksze roznice - owszem, ale nikt normalny nie bedzie gral absolutnie bez treningu.
Wiekszosc ludzi ktorych znam kolo 100 lev nie miala wiekszego shieldingu niz 70-75 co nie przeszkadzalo im bloczyc czegokolwiek.
Celastian Kight
24-12-2005, 14:09
Nienawidze skillowania.......
Mam skille 52/56 na 32 lvlu i dobrze mi z tym
Pomocnik
24-12-2005, 18:55
BUAHAH.Dzięki za to ze dodałeś mi chumoru...Czy to byl pall ten 31 co mial skille 51/35..Przeciez do ciebie by jakis 15 knight z 60skillami i fseem podszedł to by ciebie sklepał jak dziecko (o ile pall i o ile nie masz dobrego eq) Mojim zdaniem lepiej sie expi najpierw...Poniewaz...Dobre hity,dobra obrona przed pk od skillowania to 4 m lvl=uhy..Pozatym na expie nie będziesz tak tych uhów waste(tracic)Na tym 31 lvlu ze skillami 75/75 to bys dle blokowal jak chcesz nawet wrl..Moj kumpel 40 lvl 75/75 demona bloknoł z 45 lvlem,przy drugiej próbie padł no cóz demon potrafi combo nawet 800+ walnąć sam to widziałem..Ale ogolnie na 50 lvlu przy 800+ zycia to lajtowo mozesz wszystko blokowac oprucz faraonów chociaz demona nie warto blokowac bo po co ryzykowac.
Sozemego
24-12-2005, 19:08
Praktycznie wszystkie stworki typu smok i wyzej wala glownie ( ~80% ? ) z magii badz z uzyciem atakow ktore i tak normalnie ciezko zablokowac ( spiry bk i kamyczki beho ). Roznica 10 shieldingu ma tu malo do gadania. Wieksze roznice - owszem, ale nikt normalny nie bedzie gral absolutnie bez treningu.
Wiekszosc ludzi ktorych znam kolo 100 lev nie miala wiekszego shieldingu niz 70-75 co nie przeszkadzalo im bloczyc czegokolwiek.
Jak ma sie 2 reczna bron to glowne obrazenia od smoka otrzymuje sie z lapy.
Ja tam na 23 levelu mialem 75/75 bo tak sobie ustalilem i tak zrobilem, potem dopiero okolo na 45 zrobilem 80. Nastepnie na 56 zrobilem 90 skilla i bylo przyjemnie. Po prostu wolalem sie troszke ponudzic i potem miec latwiej. Teraz mam 94/91 i gra sie bardzo lekko i fajnie. Ale kazdy robi jak lubi albo mu wygodniej ;]
No i mamy odpowiedz na to czy skillowac, czy expic :) i to bardzo widoczna odpowiedz :D
U mnie trening wyglada tak, ze skilluje az do znudzenia, jak juz mam powyzej uszu treningu to... jeszcze troche trenuje, zeby potem jeszcze dotrenowac, i potem jeszcze potrenowac, i wbijam w ten sposob jak najszybciej skille 70/70. Ktos sie moze zapytac dlaczego tak robie, skoro i tak mam malo zycia?? Robie tak dlatego ze o wiele latwiej zabijam potowory, i trace o wiele mniej zycia, wcale nie zucam sie odrazu na dragi, jak ktos wyzej to napisal, tylko normalnie sobie expie, roznica polega na tym ze szybciej. Pozatym jezeli wbije sie 70/70 do okolo 15-20 lvl to pozniejszy trening to tylko kosmetyczne poprawki, a jezeli nie chce sie byc w top 10 skillow, to mozna go sobie nawet olac, poniewaz podczas expienia te skille takze nieznacznie rosna.
Danek_91
06-01-2006, 12:53
Ja absolutnie zgadzam się z Absgardem, jeżeli niechce Ci się trenić do 70/70 to treń chociaż do 65/65, :] .... Niektórzy robia tak, że odrazu po wyjściu na Main-land zaczynają expić knigtem i stosunkowo w tym przypadku na 30 lvl masz skille okolo 50/50 :( , a jak napoczątku podskilujesz conajmniej do 65\65 to róznice w skillach są ogromne a lvl będzie szynciej wpadał. Wolicie chyba, żeby np, Cyclop :cyclops: padł na 3-5 strzałów , które sednio wynosza 80+ przy skillu 65 na atak z bronia jednoreczna taką jak BS,FA,SS , niż iść knightem na 30 lvl ze skillami 50+ na atak i walic cyklopa pół godziny, przecież to nawet śmiesznie brzmi, moim zdaniem trening na początku jest ważniejszy niż kilka lvl wyżej....Pomyślcie o tym. B) :p :p
lvl 9+
mlvl 3+ 8o
skille 51/52++(ciągle rosna) :cup:
lvl 40, skille 72/74, cyklop idzie na 5-6 trafien z wh czyli jakies 20-25 sek walki. Dla porownania slim na 2 hity a expa tyle samo. Expienie na cycach to idiotyzm.
Knight na 30 lev nie trenujacy albo trenujacy malo bedzie miec wystarczajace skille zeby expic na larvach rownie szybko / szybciej niz ja na cycach.
Skilluje sie tyle ile potrzeba na dany spot na ktorym chcemy huncic. Idziesz na guardy z 70/70. Malo? Dobijasz do 75. Ciagle malo ? Cisniesz dalej. Idziesz na Mint z 70/70. Odpowiada ci szybkosc expienia i wydatki na uhy? Nie trenisz. Proste.
Siwy Elite
06-01-2006, 15:35
Więc teraz wypowiem się ja ;)
Grając Filanderem miałem dużo czasu na grę. Praktycznie non stop postać była online i nierobiłem nic poza tibią. Zarobiłem znacznie więcej pieniędzy, bo na sue prawie nic, ale też bez żadnych rewelacji, może jakieś 20k wyniosłem, bo larvy niedają dużo gp. Słaby shielding miałem dlatego że grałem praktycnzie od 0, nie stać mnie było na lepszy miecz niż two handed. Lecz postać wyrobiła by się bardzo szybko, dotrenowac do 50 shielding to tylko kwestia krutkiego czasu.
Grając Sue niemiałem czasu na tibię. Praktycznie cały czas byłem afk. Nie zarobiłem prawie nic gp, bo ciagle trenowałem ze znajomym na monku. Mając takie skille można potem będzie lvl zrobić naprawdę szybko. I wiele osób się dziwi że postać na 11 lvlu bije tak mocno :P
Statystycznie te dwie postacie będą zadawać bardzo podobne dmg. Jednak ja raczej jestem wiekszym zwolennikiem bicia lvli. Potem skills wbija sie koszmarnie powolnie, a on również wzrasta przy robieniu lvla. O ile na początku można sobie pozwolić na trenowanie to moim zdaniem potem jest to bezcelowe. Większy lvl to większa siła czarów, skills i tak rośnie przy nabijaniu lvla.
Tak to co zrobisz jak bedziesz jusz expil do 100 lvl nie robiac skillow ?? powiedz jakie bedziesz mial ? 70\70 niewiem czy bez skillowania zrobisz ;/
Rycerz na 15 lvl z niewiadomo jakimi skillami musi sie UHac co cios od smoka i tak.
Zakladajac ze bedzie miec szczescie i nie dostanie wave+gfb na wejscie do jaskinii. Taka sama sytuacja jak z blokowaniem demonow na 40lev.
Rycerze na 100+ lvl ktorych znam/znalem ktozy nie trenowali wogole (albo bardzo symbolicznie) maja skille 80-85 w broni i 50-75 w tarczy (zalezy ile uzywali broni 2 recznej).
86/81 przy ~10 godzinach treningu na 100 lev i expieniu na guardach. Przy bardziej miekkich potworkach skille takie jak podales.
co do reszty 100% agree.
mc-krzysiu
08-01-2006, 12:36
2 robione postacie skrajne, jedną tylko expiłem, drugą tylko skillowałem. Sami ocencie co sie bardziej oplaca ;)
Czas robienia postaći bardzo podobny, może nawet skillowałem dłużej niż robiłem pierwszego najta.
(cut)
Najpierw skilluj potem exp Oczko
Tym Pierwszym Bym SkillowaŁ...
Ja radze najpierw skillowac, a potem expic...
Dobry knight to knight z dobrymi skillami.Najlepiej mieć skille jak największe(mniej uh na dragach lub innych potworach co oznacza mniejsze wydatki).
Oczywiście każdy ma skille takie jakie mu pasują ;)
Osobiście najbardziej preferuję wyważoną grę.
Mam kumpla - on skilował troszkę na początku i troche expił - w ten sposób doszedł do 20 lvlu za skilami praiwe 50/47 czy coś w tym stylu. Chłopak planuje troche expić, troche skilować, tak żeby na 30 lvlu mieć te 60/60 co najmniej.
Mam także drugiego znajomego (hiho bro ;P)
Na 13 lvlu miał skille 72/72
Potem gdy chciał podbić level - w 1 dzień, nie grając wcale długo wbił sobie 21 level. Zrobił to o wiele szybciej niż knight pierwszy
Teraz rozliczenie
Głównie skillowanie:
+ Masz wysokie skile na niskim levelu, jesteś w stanie szybko nabić level dzięki któremu bijesz potwory klasy DGuard i isć na nie od razu dzięki możliwości używania UH
+ Jak wpadłeś w expienie - przez długi czas nie musisz się przejmować skilowaniem - gra teraz będzie przyjemniejsza (do pewnego etapu - gdy będziesz uważał że powinieneś mieć większe skile)
- gdy zginiesz (najczęściej na nskim levelu możesz łatwo zginąć przez PK - bo masz mało hp) masz duże straty w skilach i mlvlu
- skilowanie jest nudne i wymaga długiego czasu siedzenia bezczynnie przy kompie (bo ile będziesz surfował po necie?), chyba że masz grubą i ciekawą książkę (tylko się nie zaczytaj - PK nie śpią)
Wyważona gra:
+ Klepiesz przeciętne potworki, masz przeciętne skile. Nie nudisz się nadmiernym skilowaniem
+ Gra jest wyważona - gdy masz mało czasu to skilujesz, gdy masz dużo to możesz poexpić
+ Gdy zginiesz straty nie są straszne i stosunkowo nietrudno ci je odrobić
- powoli nabijasz 4 mlvl - przez dość długi okres czasu bijesz się ze słabszymi potworkami
- Na tereny pokroju OF pójdziesz raczej na 40 lvlu nie tak jak skile na 30
- Możesz isę zanudzić na pcozatku klepiąc np. tylko mino
- troche potrwa zanim będziesz blokował np. dragi
Głównie Expienie:
+ Cały czas expisz - nie siedzisz przy tak nudnej robocie jaką jest skilowanie
+ Gdy zginiesz masz małe starty - o skile się nie martwisz, a lvl odbijesz łątwo
- Dłuuugo nie masz 4 mlvlu - bijesz się tylko ze słabszymi stworkami przez długi czas
- Najpóźniej idziesz blokować dragi czy tereny w pobliżu OF
- Mając 40 lvl sklepie cie 15 skiller w Duelu
- Paranie samych mino szybko się nudzi co?
Wniosek?
Każdy typ gry ma swoje plusy i minusy - A jaki typ gry wybieracie - to zalezy już tylko od was.
Każdy typ gry wymaga pewnej ilości cierpliwości, choć oczywiście jeden lepiej znosi ciagłe skilwaonie, drugi całyc zas pranie np. minosków czy ghuli ;P
KAżdy może jakoś radzić - ale wybór zależy tylko od was
PS - Uważam że gracze grający wyważenie powinni mieć takie skile (oczywiście każdy może sobie ustawić za cel inny ich współczynnik)
~20 lvl - skile tak ok 50-55
~35 lvl - skile tak ok 65-70
później według waszego uznania - czy będziecie potrzebować czy nie wysokich skili to już będzie zależało od tego na czym expić będziecie.
Na 13 lvlu miał skille 72/72
Potem gdy chciał podbić level - w 1 dzień, nie grając wcale długo wbił sobie 21 level.
http://img.photobucket.com/albums/v330/ether1/various/15.jpg
Postac testowa brata, lev 10-19 w 1 dzien, skille na 15 jak widac. Moj aktualny rycek robiony na takiej samej zasadzie, exp do 20 lev, trening do 60 i dalej pg.
+ Masz wysokie skile na niskim levelu, jesteś w stanie szybko nabić level dzięki któremu bijesz potwory klasy DGuard i isć na nie od razu dzięki możliwości używania UH
Jeslibys nie zauwazyl, ilosc spalonej many zalezy od czasu gry, wiec grajac tak samo dlugo bez skillowania spalimy jej tyle samo co przy treningu.
- gdy zginiesz (najczęściej na nskim levelu możesz łatwo zginąć przez PK - bo masz mało hp) masz duże straty w skilach i mlvlu
Czas treningu jest absurdalnie duzy w stosunku do korzysci,a przy smierci traci sie srednio 1-1,5 skilla, co powyzej 75 pkt oznacza juz kilkadziesiat godzin w plecy
- powoli nabijasz 4 mlvl
Tak samo szybko.
- Na tereny pokroju OF pójdziesz raczej na 40 lvlu nie tak jak skile na 30
Chyba popatrzec pojdziesz.
- Możesz isę zanudzić na pcozatku klepiąc np. tylko mino
Zdziwilbys sie ile jest mozliwosci szybkiego expienia dla low-lev knighta ze slabymi skillami, nawet niekoniecznie dla pacc.
- troche potrwa zanim będziesz blokował np. dragi
Uwzieli sie na blokowanie. Kiedy wreszcie zrozumiecie, ze blokowanie dragow nie zalezy od skillow tylko od ilosci hp ?
- Dłuuugo nie masz 4 mlvlu
30-40 godzin po starcie wpada 4, chyba ze po drodze podpierasz sie mfami ( co przy aktualnych cenach jest bardzo dobrym pomyslem).
- Najpóźniej idziesz blokować dragi czy tereny w pobliżu OF
Nie wiem jak ty, ale ja nie lubie lazic jako bloker na tereny do expienia solo. Moze dlatego ze mi sie to nie oplaca.
- Mając 40 lvl sklepie cie 15 skiller w Duelu
Jesli mnie dogoni i przebije sie przez moj sprzet.
- Paranie samych mino szybko się nudzi co?
Wole nawalac na przemian mino, larvy, roty i dwarfy niz siedziec nad woda 150-200 godzin.
Postac testowa brata, lev 10-19 w 1 dzien, skille na 15 jak widac. Moj aktualny rycek robiony na takiej samej zasadzie, exp do 20 lev, trening do 60 i dalej pg.
Dobra - ale on to zrobił dosłownie w chwile - źle napisałem, mój błąd
Jeslibys nie zauwazyl, ilosc spalonej many zalezy od czasu gry, wiec grajac tak samo dlugo bez skillowania spalimy jej tyle samo co przy treningu.
Tak samo szybko.
No tak, ale pojęcie wolno bijesz mlvl odnosi się tutaj do levelu - bo "szybko" to np. mieć 4 mlvl na 15 poziomie a wolno na 30 jeśli rozumiesz o co mi chodzi
Czas treningu jest absurdalnie duzy w stosunku do korzysci,a przy smierci traci sie srednio 1-1,5 skilla, co powyzej 75 pkt oznacza juz kilkadziesiat godzin w plecy
O tym mówie właśnie. w Mlvlu też starty bolą często
Chyba popatrzec pojdziesz.
Śmisznyś. Znam ludzi którzy na levelach po 3X (skillerzy) szaleli całkiem nieźle po OF. Kase to zarło im nieziemsko na runy, ale podobno było git i bardzo fajnie im się tam siedziało.
Zdziwilbys sie ile jest mozliwosci szybkiego expienia dla low-lev knighta ze slabymi skillami, nawet niekoniecznie dla pacc.
Wole nawalac na przemian mino, larvy, roty i dwarfy niz siedziec nad woda 150-200 godzin.
Pozwole to sobie porównać do mojego sorcka - który wprawdzie ma gorsze skille od low-lvl knighta z gorszym eq - siedziałem na rotach i mino chcąc sprawdzić ile się utrzymam na samych stworach tego pokroju - Miałem tego dość po tak 70k expa na samych mino i rotach (powiedzmy że knight i druid zabija to 2 razy szybciej - 140k expa to nie daje zbyt dużego lvlu)
30-40 godzin po starcie wpada 4, chyba ze po drodze podpierasz sie mfami ( co przy aktualnych cenach jest bardzo dobrym pomyslem).
Jeszcze raz mówie że chodziło mi to jako odniesienie do levelu
Jesli mnie dogoni i przebije sie przez moj sprzet.
Wiesz co to jest duel? Żebyś ty go uderzył musisz podejsć a wtedy bijecie się nawzajem... Poza tym - On sobie najszybciej załatwia broń i tarczę. W praktyce szybko sobie załatwi dobrą broń (1 dzień może 2) i to mu starczy - leżysz w duelu
Uwzieli sie na blokowanie. Kiedy wreszcie zrozumiecie, ze blokowanie dragow nie zalezy od skillow tylko od ilosci hp ?
No ba. To poblokuj dragi mając shieldingu 50 i mając 70 to pogadamy
Wydaje mi się że ciut dłużej jeśli mam być szczery. Tak czy siak juz wspominałem o co mi biega z mlvlem
Nie wiem jak ty, ale ja nie lubie lazic jako bloker na tereny do expienia solo. Moze dlatego ze mi sie to nie oplaca.
mi chodziło bloker na dragi czy na exp na OF. Posłużyłem się skrótem myślowym i sorka jak kogoś w błąd wprowadziłem. Solo drag - to jeszcze wolniej będzie trwało ;P
Odpowiedziałem chyba na wszystko co nie?
Lord KareX
12-01-2006, 18:40
mysle,ze lepiej skilowac do 60/60 robic 20 lev isc na deserta potem skilowac do 70/70 i mozna expic(chociaz ja wole jeszcze troche potrenic wbic w krotkim czasie 30 i isc blokowac GS'y)
No tak, ale pojęcie wolno bijesz mlvl odnosi się tutaj do levelu - bo "szybko" to np. mieć 4 mlvl na 15 poziomie a wolno na 30 jeśli rozumiesz o co mi chodzi
Jesli kots decyduje sie na gre zupelnie bez treningu to bedzuie miec swiadomosc tego, ze musi zrobic xx/xx skilla i 4 mlvl przed jakimkolwiek blokowaniem.
O tym mówie właśnie. w Mlvlu też starty bolą często
Ale nadal awans o 1 lev w mlvl daje wyrazne rezultaty, 1 skilla - nie.
Śmisznyś. Znam ludzi którzy na levelach po 3X (skillerzy) szaleli całkiem nieźle po OF. Kase to zarło im nieziemsko na runy, ale podobno było git i bardzo fajnie im się tam siedziało.
Moge isc na smoki z lev 3x, ale mi sie to nie oplaca. Z tego wzgledu nie uznaje tego jako przewage skillera nad hunterem.
Miałem tego dość po tak 70k expa na samych mino i rotach (powiedzmy że knight i druid zabija to 2 razy szybciej - 140k expa to nie daje zbyt dużego lvlu)
140k expa na mojej ulubionej miejscowce = 14-16 godzin. Jesli nie jestes w stanie expic tyle na 1 spocie to Tibia nie jest gra dla ciebie.
Jeszcze raz mówie że chodziło mi to jako odniesienie do levelu
Spoko.
Wiesz co to jest duel?
Nikt przy zdrowych zmyslach nie decyduje sie na duel z postacia potencjalnie bardzo trudna do pokonania ( wybieramy zwykle przeciwnikow z porownywalnymi skillami, lev , eq )
Poza tym - On sobie najszybciej załatwia broń i tarczę.
Polemizowalbym.
No ba. To poblokuj dragi mając shieldingu 50 i mając 70 to pogadamy
Poblokuj dragi majac 200hp i spisz wrazenia.
Wydaje mi się że ciut dłużej jeśli mam być szczery.
Czy to 30 czy 50 godzin, nadal jest to staly czas niezalezaczy od sredniego czasu gry.
Solo drag - to jeszcze wolniej będzie trwało ;P
Solo drag = dla sportu. Nie jest to potrzebne do wydajnej gry. Chcesz = trenujesz na odpowiedni level.
Young'er
15-01-2006, 19:42
Moim skromnym zdaniem... jak chcesz byc "dobrym" knightem to nie ma tak ze:
-robie skile 60/60 20 lv i dalej trenie bo to nie ma sensu tak czy siak bendziesz musial trenic. Więc najlepiej zrobic juz od początku skille 70/70 najlepiej s kolegą lub na ghoulu albo na jakims druidzie....
Wniosek jest taki ze jesli wiesz ze bendziesz robil skille np 80/80 to nie robcie tak ze dzielicie to na partie tylko najlepiej odrazu, a to ze nie bendzie kasy na eq to jest maly problem bo mozna isc na minosy ewentualnie roty tam zebrac kase na eq i po sprawie.
Myślę ze tym postem pomoge chociarz jednej osobie :P
co lepiej jeśli nie chcesz blokować to nie skiluj duzo 55 tlyko ale jeśli chcesz isc na coś silniejszego to zrub 4 mlev bo widzialem to niemasz tak to tylko larvy albo soliderki ja nie skiluje nie chce mi sie daje 5 zl koledze on mi robi 10 skil ataku i 10 shieldingu
ej nie komentujcie błedów śpieszyłem sie :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
kedarainak
15-01-2006, 21:48
Wiadomo że najpierw na 8 lvl wziąść sie ostro za skill... Ja żałuje że tak nie zrobiłem X( ... teraz skiluje do 80/80 ... ze skilem 70 spokojnie draga solniesz jak umiesz dobrze kalibrować swoim charem na skos od draga:)
Wniosek...
SkIlLoWaĆ:]
Duzo lepiej jest skilowac. Najlepiej najpierw zrobic super skile a potem mozna skilowac na super potworkach i wszystkim tylko kopara opadnie jak zobacza na powiedzmy 10 lev rycerza, co bez problemu radzi sobie np. z guardami
Polewkin
16-01-2006, 07:05
Duzo lepiej jest skilowac. Najlepiej najpierw zrobic super skile a potem mozna skilowac na super potworkach i wszystkim tylko kopara opadnie jak zobacza na powiedzmy 10 lev rycerza, co bez problemu radzi sobie np. z guardami
Szkoda slow chyba ze zakladasz z gory ze masz eq wy***ane w kosmos i skille 80/80 tylko ze na 10 lv ma sie 215 hp wiec jak spotkasz 2-3 guardy to bye bye amigo..... B)
Mastersasek
16-01-2006, 08:07
Up:
Hmm 2-3 gurady ale podczas skilowania często knightci wbijają mlvl 4 ,więc zawsze lepiej mieć uszkia albo ihy ;)
Powiem jedno skilowanie .Co z lvl jeśli nie masz skili?? Nic nie zbloczysz .Jeśli masz skile to wszytko z górki spoko sie expi i wogóle .Przykładem jest mój brat który na 14 (albo 13 lvl nie pamiętam dokładnie ) ma skile po 62 .I zamieża mieć jescze większe , bo jeśli masz skile to expowanie to przyjemność. ;)
Hail SHIVERA!!!
Wszystko w granicach rozsadku. Robienie 80/80 na 20 levelu nie ma wiekszego sensu.
Thel Heroes
31-07-2006, 12:36
Bez skilli nic niezrobisz. Skillowałem sobie dawnym knightem (już nim niegram po hacku;( ) do 70/70 na 15lvl z ghulem. Co z tego wyszło:
- 4mlvl
- Nabijanie 2 lub 3lvl na dzień (tak do 30lvl) na dc i dwarfach/soldkach.
- przez szybkie expienie na soldkach i robienie lootbagów pełno kasy.
- pk który cię zaatakuje (niewiele silniejszy od ciebie) bedzie gryzł ziemie po minucie.
Na 30lvl wbic 80/80 i lecimy na guardy. A później to już według uznania. chciaż na 50lvl sille 90\90 by było dobrym rozwiązaniem (nieweim ja dotrwałem do 34lvl, a poxniej hack;( ;( ;( )
Krzys Nemptor
31-07-2006, 13:13
Moim zdaniem w ogole nie oplaca sie skillowac. Na wyzszych skillach expimy minimalnie szybciej, co nie zwraca nam czasu przeznaczonego na trening. Zreszta najlepsi gracze (ci ktorzy teraz maja 100+lvle) w ogole nie trenowali, wiec niech to najlepiej swiadczy o tym ze skillowanie nie ma wiekszego sensu. Jak chcesz zeby shielding rosl to wystarczy expic po prostu z bronia jednoreczna.
Bez skilli nic niezrobisz. Skillowałem sobie dawnym knightem (już nim niegram po hacku ) do 70/70 na 15lvl z ghulem. Co z tego wyszło:
- 4mlvl
Tak samo szybko mozna zrobic 4 mlvl przy expieniu a nawet szybciej bo czesciej uzywamy manaskow.
Na tych expowiskach co wymieniles bedziesz expil tylko minimalnie szybciej (nawet mniej niz o 1k/h szybciej) niz knight ktory stworzyl postac w tym samym momencie i w ogole nie skillowal. Tak wiec czas treningu ci sie nie zwroci.
Podczas gdy ty bedziesz sie użerał z noobami na soldach i wielokrotnie tracil swojego cennego lootbaga, ja sobie pojde expic na senje na minosach i bede robil bardziej wartosciowe lootbagi niz ty i przy tym zaden noobek mi nie bedzie ich zabieral. Na dodatek na senji jest nawet szybszy exp bo na soldach siedzi bardzo duzo ludzi.
- pk który cię zaatakuje (niewiele silniejszy od ciebie) bedzie gryzł ziemie po minucie.
Życzę ci powodzenia w zabijaniu innych graczy knightem z broni, bo twoj sredni hit w czlowieka z plate setem bedzie wynosic jakies 30hp albo i mniej. Zrozum ze knightem z broni gowno bys zrobil nawet rookstayerowi. Knight się wybitnie nie nadaje do zabijania innych graczy.
Na 30lvl wbic 80/80 i lecimy na guardy.
A ja w tym samym czasie pojde ze skillami 60/60 do mintwallin i bede robil wiecej expa niz ty na guardach i bede zarabial duzo wiecej niz ty na guardach.
chciaż na 50lvl sille 90\90 by było dobrym rozwiązaniem
Zeby expic tak szybko jak czlowiek nie trenujacy z 65?
Dark Sniper
31-07-2006, 14:18
Ja naprzykład skillowałem swoim knightem a mój qumpel nie.Zaczeliśmy grać knightami w mniejwięcej w tym samym czasie.Ja na 9 lvl miałem skille 40/40 a mój kolega takie miał dopiero na 15lvl.
Krzys Nemptor
31-07-2006, 14:25
Ja naprzykład skillowałem swoim knightem a mój qumpel nie.Zaczeliśmy grać knightami w mniejwięcej w tym samym czasie.Ja na 9 lvl miałem skille 40/40 a mój kolega takie miał dopiero na 15lvl.
I teraz twoj kolega bedzie mial przez caly czas wyzszy lvl od ciebie bo ty straciles czas na skillowanie a teraz wcale nie expisz od niego szybciej.
Tam na gorze ktos pisal o poprzeczkach. Ja sobie ustawilem takie :
Wychodze z rooka skilluje do 45/45. Lajtowo robie 15 lvl na rotkach na fibuli, jednoczesnie zbierajac macki i swordy ktore potem sprzedaje i wynosze 1-2k na jednym takim wypadzie.
Gdy zrobie 15 lvl wracam do skillowania. Nabijam 50/50-55/55 (zalezy od tego ile mi sie chce) i lece na soldy/mino na senji i robie 20 lvlek.(na senje jezeli wpadnie juz 4 mlvl) NA 20 lvlu skilluje do 60/60 i robie lajtowo 30 lvl potem skilluje do 65/65-70/70 nabijam 40 lvl kupuje pacca i odwalam pg na tombach albo scarabach i o nic sie nie martwie.
przy 62/61 nabijalem 2-4 levele dziennie _od_ 30 levelu ( do 30 to nie sztuka ) do okolo 40. Skille tez troche podskoczyly.
mino = 3x tyle kasy co soldki, dworci - 2x tyle kasy i 2x tyle expa /h
wystarczy ze ma wanda z zasiegiem 3-4 i pare bp manasow i mozesz mu skoczyc.
Na 30lvl wbic 80/80 i lecimy na guardy.
zalozmy ze mamy po 30 lev i 65/65, ty skillujesz do 80, ja w tym czasie expie, konczymy ty z 30 lev i 80/80, ja z okolo 65 i 75/75 ( albo niewiele nizej ).
A później to już według uznania. chciaż na 50lvl sille 90\90 by było dobrym rozwiązaniem
j/w, tylko ze ty konczysz na 50 z 90/90 a ja z okolo 85-90 levelem.
(nieweim ja dotrwałem do 34lvl, a poxniej hack;( ;( ;( )
nie wiesz - nie pisz.
zal mi ludzi tkwiacych jeszcze w roku 2004 gdy guardy sie oplacaly.
Krzys Nemptor
31-07-2006, 14:48
Wychodze z rooka skilluje do 45/45. Lajtowo robie 15 lvl na rotkach na fibuli, jednoczesnie zbierajac macki i swordy ktore potem sprzedaje i wynosze 1-2k na jednym takim wypadzie.
Nie wynosisz bo na fibuli jest wiecej noobow niz rotow.
@up
Jak bylem tam 2h temu to bylo pusto.. Z lootbaga wynioslem 1.2k wiec chyba nie jest tak zle chyba ze byl to wyjatek
Porownanie:
Ja i kolega
-ja zaczolem grac w styczniu moim najtem, on w listopadzie
-Wbilem skile 60/60 na okolo 20lvlu i expilem z nimi na: Senji, PoHu (wczesnie rano w sobote albo w nocy w tygodniu) oraz Elfach. Na 40 lvlu zabralem sie za skilowanie i wbilem od 65 do 74 w kilka tygodni. PACC kupilem na poczatku maja i wtedy mialem 45 lvl i skile 75/74.
-Kolega gral wiencej odemnie (latwo sprawdzic ile kto gra na stronie pskonj~) Wbil na 10 lvlu skile 65 i expil do 30. Nastepnie skilowal, Gdy on mial skile 78 albo 79 i 30lvl ja kupowalem PACC. On nie mogl sobie na to pozwolic, bo nie mial kasy w rl a nie mogl kupic sobie tak jak ja za tibijskie zloto.
W tej chwili gdy ja dobilem 61 lvl grajac od czerwca po 50h na miesiac, on skiluje i ma: 40lvl, skile 83/83 i brak srodkow do zycia. Expi z predkoscia taka jak ja na 20lvlu, jednoczesnie traci duzo kasy (guardy..).
Skilami mozna nadrobic czas, ale gdy sie wie gdzie i jak je odpowiednio wykozystac. Jednak bez PACC skilowania mija sie z celem-ze slabymi skilami expimy tak jak z wyzszymi nawet o 15, no moze minimalnie gorzej (nie zapominajmy, ze bez skilowania mamy wieksza predkosc postaci poprzez nabicie wiekszej ilosci poziomow.) Posiadaja PACC mozna wybrac kilka miejsc, gdzie skile zmieniaja dosyc wyraznie szybkosc expienia, ale mozna znalesc kilka takich gdzie poradzimy sobie nawet i nie skilujac wcale (np. Dworci).
IMHO lepiej ani w ta skrajnosc, ani w tamta...
30 lvl z 50/50 to n/c -
10 lvl z 65/65 to na non-pvp raczej niemozliwe a na pvp PK i pare godzin w tylek...
Najlepiej sobie zrobic tkzw. Progi - 15 lvl = 55/55, 30 lvl - 70/70, 40 lvl - 80/80
Ale jak kto chce tak niech sobie gra...
Osobiscie na Securze mialem na 37 lvl 72/71 i mi starczalo - i tak zeby isc na guardy bym musial miec jakies ~78/~76 min.
Na Novie za to mam 75/74 na 25 lvl... I expie tak samo jak bym mial 60/60... I tak nie pojde na nic lepszego niz z tym 60/60... Dopiero przy 80/80 na guardach to widac roznice ( wiem bo bawilem sie z guardami... z bs + shield szlo dosc slabo a z GS jako-tako )
Podsumowanie : Najlepszy jest sposob z programi ( mix exp + skills ) ALBO wbicie 25-30 lvl i 80/80 i heya na Guardy or smth.
wbicie 25-30 lvl i 80/80 i heya na Guardy or smth.
25-30 level z 80/80 na guardach to jakies 16-20k/h czyli jakies 130% tego co robi 60/60 ( 10x krotszy trening ) na minosach.... o ryzyku nie wspominajac...
hmm wbilem na dosc nowy serv i pierwsze co zrobilem najtem to poszedlem sobie trenic od skila 30-40 na roty do 70 kasa na eq sie uzbierala bez problemu z samego trenienia na nich mialem f-axe k-arm i t-shielda puzniej chwila expa na soldkach i archerach zbieranie loot i w krotkim czasie dokupilem craused helmet i k-legi;) i zostalo jeszcze troche
Na serv Saphira (bo tam gram)
jest 8764 knight
z tych rycerzy 300 ma shield powyżej lub równe 70
i (axe/swor/club) powyżej lub równe 70 ma 433 graczy
czyli co 20 knight ma broń powyżej lub rów 70
i co 30 ma shielding wiekszy lub równy 70
Nawet...jeżeli weźmiemy pod uwage to,ze np.50% charów to depo chary,nooby,pomyłki,retired i tak nam daje jakis obraz sytuacji.
Wniosek: i tak więcej graczy expi niż skilluje ;)
szubione
03-08-2006, 23:03
no dobra załuzmy ze juz mam te skie 70/70 i ten nie wiem 25lvl to jak z hunceiem na guardach dam rade czy nie ?
Ludzie nauczcie sie do cholery, ze guardy byly oplacalne ~2 lata temu -.-
Teraz knightem expi sie na mint/of/elf fortress ew. scaraby.
Piotrek Marycha
03-08-2006, 23:59
Podczas gdy ty bedziesz sie użerał z noobami na soldach i wielokrotnie tracil swojego cennego lootbaga, ja sobie pojde expic na senje na minosach i bede robil bardziej wartosciowe lootbagi niz ty i przy tym zaden noobek mi nie bedzie ich zabieral. Na dodatek na senji jest nawet szybszy exp bo na soldach siedzi bardzo duzo ludzi.
Życzę ci powodzenia w zabijaniu innych graczy knightem z broni, bo twoj sredni hit w czlowieka z plate setem bedzie wynosic jakies 30hp albo i mniej. Zrozum ze knightem z broni gowno bys zrobil nawet rookstayerowi. Knight się wybitnie nie nadaje do zabijania innych graczy.
1: jasne, lootbag z mace/sword jest bardziej wartosciowy niz loot z Dshieldow, battle axe'ow, kusz, hatchet'ow
2: 30hp to zabiera najt z FSem i skilem 60/60 -.-
@up
Na senji jest lepszy loot.
mace,sword,chain army,brass army, bolty, kusze, plate shieldy, chain helmety, czasami beho shield,wand of cosmic energy, brass helmety,quag~ rod,double axe,battle shield.
Dwarven shield albo battle axe raz na 10 minut to rzeczywiscie swietny loot.
A pozatym tam jest tego tyle ze jak dobrze pujdzie to w 1h zrobisz ~10k oz loota.
Tak samo jak 31 lev knighta ktory praktycznie nie trenowal
Zpewniam Cie ze Autor tego Tematu Wogle nie trenował ;)
do 70skillowac najlepiej i masz bardzo dobrego knighta
Pawelsik
06-08-2006, 23:37
Heh...Moim zdanie najpierw powinno sie troche poskillowac tak jak to mamy na 2 ss, a puzniej wystarczy sobie expic i skill bendzi sam dalej rusl;)
Ja przedstawię bardziej matematyczne rozwiązanie :D
Aby sprawdzić, co lepiej jest robić na początku: skillować czy expić, wystarczy doprowadzić postacie do tego samego stanu. Skillującym poexpić, expiącym skillować. Kto pierwszy dojdzie do stanu drugiej postaci? Oczywiście skillujący, który będzie szybciej zdobywał doświadczenie (bo z lepszym skillem).
Tak więc na początek lepiej skillować :]
Aby sprawdzić, co lepiej jest robić na początku: skillować czy expić, wystarczy doprowadzić postacie do tego samego stanu. Skillującym poexpić, expiącym skillować. Kto pierwszy dojdzie do stanu drugiej postaci? Oczywiście skillujący, który będzie szybciej zdobywał doświadczenie (bo z lepszym skillem).
zeby to bylo takie proste ...
Trening polega na tym, zeby mozliwie jak najdluzej bic stworka ( wykluczamy trening na monku/ koledze bo nie mamy za nich expa ), przez co tempo expienia spada baaardzo ( z duzym marginesem mozna zalozyc 10x lub 15x wolniej, przy slimach jeszcze gorzej ). Skille leca normalnie.
Podczas expienia nabijamy expo normalnie, levele leca a skille wbijamy srednio 2-3 ( w porywach do 4-5 ) razy wolniej.
podsumowujac: startujemy 2 charami, lev 20 skille 65/65. Jednym trenujemy do 80/80, drugim przez ten czas expimy. Czas potrzebny na trening rosnie wykladniczo, przez co jesli expimy sensownym tempem ( 20k/h ) i na odpowiednich stworkach ( nie za miekkich ) powinnismy swobodnie dobic 74/74 ( zakladamy 3x wolniej niz przy treningu ) i jakies 1,5M expa ( w granicach 47-48 levelu ). Mamy ogrom gotowki, 2,5 razy wiekszy level, wieksze mozliwosci expienia ( zdecydowanie wieksze niz 20 level z eq z czasow skillow 65/65 tylko z podobnymi skillami ), expimy tak samo szybko/ szybciej, mamy zapas uhow etc.
obliczenia baardzo szacunkowe, i tak naciagane na korzysc wariantu z treningiem ( bo mozna swobodnie zalozyc 30k expa na h od 30 levelu co da nam ~52-53 level ).
@Vil - trzeba tez wziasc pod uwage jaka mamy bron- oczywiste jest, ze z f-axe skile leca lepiej niz z d-lance (nie mowiac o shieldingu). Do tego doliczyc ilosc potworow na spawnie- ja na dworcach potrafie naprawde wbijac axe fighting b.szybko, bo jest ich tam tak duzo, ze zabijam je niemal bez zatrzywania sie. Juz np na scarabach gdzie bije sie jednego scaraba dosyc dlugo a nastepnie biegnie do innego spawnu ilosc "uderzen"(blood hity, gwiazdeczki, chmurki) na godzine jest mniejsza.
trzeba tez wziasc pod uwage jaka mamy bron- oczywiste jest, ze z f-axe skile leca lepiej niz z d-lance (nie mowiac o shieldingu). Do tego doliczyc ilosc potworow na spawnie- ja na dworcach potrafie naprawde wbijac axe fighting b.szybko, bo jest ich tam tak duzo, ze zabijam je niemal bez zatrzywania sie. Juz np na scarabach gdzie bije sie jednego scaraba dosyc dlugo a nastepnie biegnie do innego spawnu ilosc "uderzen"(blood hity, gwiazdeczki, chmurki) na godzine jest mniejsza.
z reguly nie wychodzi sie poza to co napisalem ( czyli 2-5 razy wolniej skille leca ) chyba ze sie ktos mocno stara...
Ja tez mam pewien plan a tak bardziej dokladniej to taki :
Skilluje do 70/70 wbijam 30 level
Skilluje do 80/80 wbijam .... level bo juz idze z gorki z takimi skillami:)
to na tyle....
A jesli chodzi o tego goscia co tego posta za;lorzyl to jest tak:
1 knight ktorym nie skillowal
- nic nie zbloczysz bo masz dupite skille
- nic lepszego nie killniesz bo masz dupate skille
- zostaniesz expic na rotach i dwarfach do konaca swiata
2 knight ktorym skillowales
- juz mozesz isc na cos lepszego bo mas znawet good skille jak na ten level
- przybloczysz potem good monster i kaska bendzie leciec
- jeden - to to ze nie masz duzo kasy i mozesz se kupic p seta i to max :(
A ja mielem taki sposob :
Zrobilem druida i robilem tylko runy ( runy czyli - uhy, gfb, ih, fb)
zarobilem okolo 150 k :)
i wyposarzylem sowjego knighta na takie eq :
Golden armor, Crown legs, Royal Helmet, Demon shield, Bohy, bs
Pozdro for all friends i fajnych urzytkownikow forum !! :D
1 knight ktorym nie skillowal
- nic nie zbloczysz bo masz dupite skille
to co bedziesz blokowac nie bedzie sie ogladac na skille tylko walic w ciebie z magii
- nic lepszego nie killniesz bo masz dupate skille
lepszego niz .. ?
- zostaniesz expic na rotach i dwarfach do konaca swiata
wyraznie nie masz pojecia o czym piszesz.
2 knight ktorym skillowales
- juz mozesz isc na cos lepszego bo mas znawet good skille jak na ten level
na co lepszego ? ( i lepszego niz .. ? )
- przybloczysz potem good monster i kaska bendzie leciec
good monster ja przybloczyc tak samo jak ty, a o kasie z blokowania mozesz sobie pomarzyc.
A ja mielem taki sposob :
a ja zarobilem na to swoim knightem i w miedzyczasie wbilem 17 leveli.
150k? To ile chłopie robiłeś te runy?
18 lev z takim eq? Tylko patrzeć jak padniesz i to stracisz...
Krzysiek_666
08-08-2006, 17:30
Wiecie moim zdaniem lepiej najpierw wbic skille potem expic. Mowicie wbic skille 50/50 i robac 20 lv, a wiecie jaka bedzie roznica miedzy skillami ?? taka ze jej nie odrobisz w 1 tydzien. Ja zrobie skille 70/70 i zaczynam expic, zaczne napewno na ghulach skeletach potem dorzuci sie fd :D i na 27 lv isc na draga ale nie solo ;p potem tak na 40 35 lv isc solo i expic tak w kolko. Potem na zamku kolo ab. Kupi sie kiedys pacca i dajesz na hydry demce pobloczyc itp. :D
Wiecie moim zdaniem lepiej najpierw wbic skille potem expic. Mowicie wbic skille 50/50 i robac 20 lv, a wiecie jaka bedzie roznica miedzy skillami ??
Tak, wiemy-niewielka.
taka ze jej nie odrobisz w 1 tydzien.
Chyba, ze nie zaloguje sie przez ten tydzien. Pomijajac sytucaje gdy jest to tydzien w skali roku.
Ja zrobie skille 70/70 i zaczynam expic, zaczne napewno na ghulach skeletach potem dorzuci sie fd
Expiac tam gdzie mowisz robi sie na 45 lvlu od 17 do 22k/h, podczas gdy na glupisz larvach mozna robic spokojnie 20k/h. Nie mowie juz nawet o Elfach i Dworcach.
i na 27 lv isc na draga ale nie solo ;p potem tak na 40 35 lv isc solo i expic tak w kolko. Potem na zamku kolo ab. Kupi sie kiedys pacca i dajesz na hydry demce pobloczyc itp. :D
Zamek obok Ab'dendriel- w normalny dzien robic tam 5k/h to sukces, nie mowie juz o bandach lol level'owych zlodzieji czajacych sie na kazdego lootbaga.
Te dragi to najsmieszniejsze co powiedziales. Wyraznie wskazuje, ze chyba nigdy nie miales 20 poziomu badz nie zabiles wiencaj niz jednego smoka.
Jakbys mial leciec do mamy z pretensjami-paladin na 7 (albo 6) zabil smoka solo. Sorcer na 12 zabil smoka solo (w tym przypadku up&down). Natomiast najtem mozna bez zadnego ryzyka bic je juz na 20 (najwieksze kombo jest mniejsze niz ilosc Hp na jasno-zielonym pasku). Rekord to chyba 11.
Fajny knight(tym co skillowales) :D Gdybym mial wybierac miedzy twoimi postaciami wybralbym tom babke...62/62 Oo :cup: <---- to dla ciebie za skille B)
Kolejny wniosek: każdego podnieca co innego. Tego młodzieńca podnieciły wysokie skille xD
Pozdro.
Mowicie wbic skille 50/50 i robac 20 lv, a wiecie jaka bedzie roznica miedzy skillami ?? taka ze jej nie odrobisz w 1 tydzien.
A po co odrabiac?
Ja zrobie skille 70/70 i zaczynam expic, zaczne napewno na ghulach skeletach
Na ghoulach i skeletonach bedziesz expil z bardzo podobna predkoscia co moj druid z 22 cluba i war hammerem, zarabiajac przy tym mniej od druida.
potem dorzuci sie fd
Expienie na fd jest nieoplacalne dla kazdej profesji i kazdego lvla.
Potem na zamku kolo ab.
Tam jest exp i loot gorszy niz na rooku na trollach dla pacc.
nie mam gdzie skilowac.mam skile 50/45 i wszystkie potwory szybko zdychaja
Skillowanie czyli jaki lvl jakie skille juz mowie : )
Dla knighta:
20lvl [60/60] oraz 4m lvl.
30lvl [65/65] oraz 4,5m lvl.
40lvl [70/70] 5m lvl
50lvl [75/75] 5,5m lvl
60lvl [80/80] 6m lvl
Potem moj kumpel olal trening obecnie ma 120lvl~ i skille po 95+/95+ oraz 7m lvl ^^
Dla paladina:
Prosta regula wbijasz 60dista i jeb'''iesz trening.
Mam na 8lvl 60dista [20lvl w jeden dzien]
30lvl - 65dist
40lvl - 70dist
50lvl - 75dist
60lvl - 80dist~
Olalem trening na skillu 60 obecnie mam 77rp z 89distem =)
Prosta regula wbijasz 60dista i jeb'''iesz trening.
Prosta regula, tworzysz sorca lub druta i masz problem z glowy.
Ach, ta moja zlosliwosc... no ale niestety taka jest prawda: te 2 profesje sa lepsze.
Locarianer
30-08-2006, 18:44
Wniosek jest jeden, Skille sie bardziej licza!!!!! No bo co, co stego ze masz 31 lev jak nie blokniesz slima? Kurde jak to zobaczylem to sie polalem w majty ze knight z 31 levem ma takie lipne skille!. Ja na knighciku, lev 10 mam skille po 50! Ty wez lepiej zrub palla to jest postac do skillowania, a jak chcesz to umiesz poskillowac. :D PzDr
@up
A ja sie polalem i posralem jednoczesnie jak zobaczylem twojego posta i glupoty w nim napisane.
Ja slima bez problemu blokowalem 26 drutem z 17/19 i dragon shield. Na full def moze mnie co najwyzej powachac, na ful atak jak zechce to zabije z warhammera nawet sie nie leczac.
Ten nieskilowany knight z latwoscia bloknie draga, a ten skilowany pojdzie na 1 gfb.
maszter321
02-09-2006, 17:59
Na 30 levelu juz powinienes miec skille 75/75 expic a nie eksperymentowac
Yo all, jak na moje to nalezy wlasnie ustalic sobie ze na level "xx" robimy skile "xx/xx", mozna wbic oczywiscie najpierw 30 level pozniej skile albo skile pozniej level :P to zalezy jak kto woli :), ja wole wbic skile bo latwiej wbic level :D
A wbijamy level wolno ze slabymi skilami...a pozniej skilowac bedziemy przeciez tyle samo co na 8 levelu :P
Takie moje zdanie ;)
Pozdro ^.^
Latwo powiedziec 'wolno wbijamy level ze slabymi skillami', trudniej pomyslec gdzie z takimi skillami expic zeby szybciej wbijac level.
Do robienia nieosiagalnego dla wielu forumowych ekspertow 30-35k expa / godzina wystarczy niskie w ich mniemaniu 65/65. Niech oni robia swoje 80/80 a inni niech w tym czasie czerpia, marna bo marna, ale jednak przyjemnosc z gry zamiast gapic sie godzinami w chmurki.
Johanes19
03-09-2006, 19:01
Ja mam knighta i chyab po 40 lvl oleje skile. I bede skilowal tylko kiedy bendzie mi sie chcialo.
Potem moj kumpel olal trening obecnie ma 120lvl~ i skille po 95+/95+ oraz 7m lvl ^^
Jezli ma 95+/95+ na 120lvlu to musial ostro trenowac :]
Orshabaall
03-09-2006, 20:46
expic, skillowanie to zajecie dla chalf-mozguf
Azgheros
08-09-2006, 11:07
Nie każdy lubi skillować - ponieważ to dość nudne zajęcie. Czy da się tego uniknąć? Wydaje mi się, że tak. (choć może to nie jest prawdziwe do końca).
Po pierwsze - musisz nadrabiać słabe skille sprzetem - a więc jak expić, to w taki sposób aby mieć jak najwięcej kasy z tego!
Po drugie - jak najszybciej zdobądź 4 mlv - więc od razu kup sobie czar i go rzucaj non-stop - oczywiście wiąże się to z tym, że cały czas musisz mieć jedzenie pod ręką.
Po trzecie - dobry sprzęt to głównie tarcza, resztę możesz traktować trochę po macoszemu, choć dobra broń pod ręką - może czasami się przydać (czyt - uratować ci życie).
Po czwarte - aby nie mieć całkiem dupnych skilli - walcząc z potworami, tam gdzie się da - baw się nimi. Tzn zadawaj im jak najmniej obrażeń i pozwalaj się uderzać. Jesli to konieczne noś przy sobie słabszą broń. W ten sposób skille będą powoli rosły.
Po piąte. Tibia to tylko zabawa - jeśli czerpiesz frajdę ze skillowania - to to rób, jeśli nie, to unikaj tego jak ognia, ale nie pozwól też, aby twoja postać była zbyt słaba, warto przecież zwiedzać nowe lokacje, gdzie pałętają się mocniejsze stwory, nie wspominając o tym, że z niektórych nich ma się lepszy lot.
A teraz znawców tematu - proszę o konstruktywną opinię na temat moich porad :).
Po drugie - jak najszybciej zdobądź 4 mlv - więc od razu kup sobie czar i go rzucaj non-stop - oczywiście wiąże się to z tym, że cały czas musisz mieć jedzenie pod ręką.
MF ftw _./
Po trzecie - dobry sprzęt to głównie tarcza, resztę możesz traktować trochę po macoszemu, choć dobra broń pod ręką - może czasami się przydać (czyt - uratować ci życie).
Sprzet to glownie dobra bron, bijac potworka o polowe krocej dostajesz o polowe mniejsze obrazenia. Roznice w tarczach, poza cena, sa na wczesnym etapie gry marginalne.
Po czwarte - aby nie mieć całkiem dupnych skilli - walcząc z potworami, tam gdzie się da - baw się nimi. Tzn zadawaj im jak najmniej obrażeń i pozwalaj się uderzać. Jesli to konieczne noś przy sobie słabszą broń. W ten sposób skille będą powoli rosły.
Samo expienie pozwala na przyrost skillow w tempie od 3 do 5 razy wolniejszym niz trening ( w zaleznosci od tego na jak miekkich mobach expimy ) co w zupelnosci wystarcza na odpowiednie miejscowki na danym levelu ( przykladowo do 20 levelu najszybsze miejscowki nie wymagaja wogole skillowania, od 20 przy ~50-55 skilla mozna spokojnie expic, okolo 30 zrobi sie z tego 60+ skilla co wystarcza juz na ok 25k/h expa = level co 2 godziny ). Trening powoduje wzrost levelu albo zaden, albo prawie zaden. Co za tym idzie ze skillujacym 20 levelem 75/75 wypada porownywac okolo 45-50 level ze skillami pod 70 lub wyzszymi. Wiadomo ktory jest silniejszy.
No cuż.... powinienes pierw skilowac[moim zdaniem;) ]gdzies tak do 55/55 a potem w expij 16 lvl tren do 65/65 wexpij 25 i tren do 75/75 tu juz trudno :o a dalej expij i skile 80/80 i dalej juz raczej nie skiluj.. bo juz za cinżko ewentualnie do 90 jak masz henci :) ale potem to tylko expij ;) ......
No cuż.... powinienes pierw skilowac[moim zdaniem ]gdzies tak do 55/55 a potem w expij 16 lvl tren do 65/65 wexpij 25 i tren do 75/75 tu juz trudno a dalej expij i skile 80/80
Moim skromnym zdaniem skille 60/60 są zbędne przed ~30 levelem bo i tak expiąc trzeba męczyć się z tymi dwarfami, dwarfami soldierami, rotami, larvami i innym tego typu shitem. Oczywiście każdy ma inne zdanie...
Ja Mam 31 lvl prawie 5 mlvl skille 71.Moim Planem Jest Wbić Skill 75 Kupić Pacc I Zaszaleć...Jak Sie Skonczy Pacc Znowu Skill Do 85 (Juz wtedy bd 50 lvl) I Gitara.Jeśli Nie Zamierzamy Kupić Pacc To Skillowac Według Planu...lvl skill lvl skill itd. Hail Nebula!!!
noobowaty mistrz
10-09-2006, 20:43
najlepiej zrobic 50/50 i juz tylko expic
Cenarius
11-09-2006, 07:52
najlepiej zrobic 50/50 i juz tylko expic
najlepiej zrobić 80/80 i juz Tylko expic
Azgheros
11-09-2006, 12:06
Jak widać każdy ma swoje zdanie - i w sumie dobrze. Trzeba tk grać - aby czerpać z tego jak największą przyjemność :). Ja dopiero teraz zacząłem nie co skilować, ale robię to tylko wtedy gdy mam inne zadania domowe ;) i mogę od czasu do czasu zerknąć na swoją postać. Pomimo słabego skilowania - mam postać na 20 poziomie i ze skilami 57/55 - a dzięki sprzetowi, cyklopy czy też dwarfy nie są dla mnie trudnym przeciwnikiem (no chyba, żeby został zaatakowany przez całą grupę i nie miałbym się gdzie wycofać - wtedy mogłoby być nieciekawie. Aktualnie wieć zajmuję się zdobywaniem kasy na jeszcze lepszy sprzęt - zwłaszcza zbroję (tarczę mam crown, fire axe i jest googd - przynajmniej jak dla mnie).
a tam pierdolicie! ja robilem kilka lvl i skillowalem!, np na 35 lvl mialem z 75/75 zrobilem 40 i 78/78 teraz chce 45 lvl i 85/85 potem 50 lvl i 90/90 i tak dalej ;]
noobowaty mistrz
11-09-2006, 15:27
I tutaj wlasnie bardzo fajnie rysuje sie nam przewaga sorca/druta nad knightem. Knight musi trenowac, a sorc nie musi. :]
Cenarius
11-09-2006, 18:20
I tutaj wlasnie bardzo fajnie rysuje sie nam przewaga sorca/druta nad knightem. Knight musi trenowac, a sorc nie musi. :]
wcale nie MUSI
Sorc i drut za to bez run nie pujda na hunta i musza trenic mlvl stojac pod depo i robiac runy.
Cenarius
11-09-2006, 19:18
Sorc i drut za to bez run nie pujda na hunta i musza trenic mlvl stojac pod depo i robiac runy.
LoooL nastepny mądry inaczej -.- co za brdury sorc wezmie sa bp manasów i git po kij mu runki no chyba że idzie na dragi/dle itp. ale nie expi się specjanie na huntach expi się samemu choćby monki czy inne sumony+wandy i git a nie runki -.-
po update z rozdzkami mlvl leci przy huncie, na wyzszym lvl mfy+runy+vis
noobowaty mistrz
11-09-2006, 19:29
Cenarius ty kutwa kazdego objezdzasz a sam masz pojecie mojej babci. Na dragi sie chodzi z runami? Wez sie kuffa schowaj, bo smierdzisz. Na dragi sie chodzi z tempestem (woce) + exori vis i leczy za pomoca exura gran/vity. Runy nie sa potrzebne.
Cenarius
11-09-2006, 19:32
taaa na 90lvl+ to może i tak -.-
noobowaty mistrz
11-09-2006, 19:34
taaa na 90lvl+ to może i tak -.-
kuffa to juz drugi temat gdzie gadasz totalne glupoty dotyczace draga
widze ze nie byles nigdy na dragu (albo zabiles tylko kilka) i masz przed nimi paniczny strach
Wyjdz, tyle na ten temat.
Bye.
Cenarius
11-09-2006, 19:36
ja gadam? widać twój nick odpowiada inteligęcji i wiedzy.....
może można expic już na 30 lvlu ale to raczej nie opłacalne......
noobowaty mistrz
11-09-2006, 19:37
Palem oplacalne, pozostalymi profesjami nie.
Cenarius
11-09-2006, 19:40
wierze na słowo -.-
Hymm wszytko chlopaki ladnie pieknie co moge pwoiedziec o profach
Drut dobra postac jesli chodzi o kase i exp powyzej 35 lvl expiac na dragach
mozna sie niezle dorobic itp
Sork podobnie choc jednak dragi mniej oplacalne w tym przypadku ruznica czary ze wzgledu ze jednak potrzebne jest leczenie summonuw bo raczej nikt nie pujdzie expi na dragi z hmm lub tym bardziej sd no i jednak na hydry tez latwiej drutem
Pal profa cudownie przystosowana na dragi gs nawet demony w skrucie bohy bp boltuw i jazda
No i teraz moja ukochana profa Knight oplacalnoś skilowania no raczej 100 procent skile do kturych oplaca sie skilic 92 puzniej duza przepasc czasowa
Exp przy skilach min 75 na guardach cudowny szybko pieknie
nie powiedzialbym ze knight teraz po upie ma tak strasznie przewalone
bo jednak teraz szybsze manasowanie i uhanie daje ladne rezultaty drag na 20 lvl to juz nie wyzwanie i niestety nawet slyny ani teraz dla knighta tez nie wyzwanie takie jest moje zdanie zreszta jesli ktos ogladal stary film z pasterzem na trapie z pomoca anabola ilu padlo sam wiecie knight to knight
Wiadomo czlowiek jest omylny to jest tylko moje skromne zdanie na ten temat;)
noobowaty mistrz
11-09-2006, 21:19
@up
Na guardach knightem? Idz sie schowaj kuffa... -.-
Skillowac do 92? Przeciez to 1000 godzin treningu. ROTFL, tyle na ten temat mam do powiedzenia. :P
Exp przy skilach min 75 na guardach cudowny szybko pieknie
Skomentowac dla was? No, alez prosze bardzo.
Idz sie schowaj do nagrobka granitowego (polecam zakupic jakis z naszego polskiego,szarego i taniego strzegomia, bo dla takich jak ty to nawet kasy na nagrobek szkoda), zasyp ziemia, bendziesz mial czas pomyslec-lepiej robic 18k/h i wastowac 1bp uh/h na guardach czy moze robic na elfach/dworcach/minosach/larvach/rotach/slimach i shiecie na polnoc od Port Hope wiencej expa i wychodzic na +? Moze gdy rodzina przestanie placic abonament za miejsce na cmentarzu grabarze cie wykopia i zrozumiesz, ze guardy dla knight to jedna wielka pomylka.
noobowaty mistrz
11-09-2006, 21:34
Guardy to pomylka dla kazdej profesji. Sa w tibii o niebo lepsze od nich expowiska dla sorcow, drutow, paladynow.
A o knighcie to juz nawet nie wspominam. Jemu sie nawet nieszczegolnie guardy oplacaly jak dawaly 185 expa. -.-
Srac sie chce na widok 13 lvl drutow z munlajtem na guardach, nie daja expic. Hu*owe expowisko, tyle na ten temat mam do powiedzenia. :P
Zarobek prawie zaden bo nawet z postmanem ktos zakosi lootbagi (1 jaskinia to srednio 3-4 druty z 13 lvlem expiace -.-)
Hu*owe expowisko
Reported. Przeklenstwa.
a masz !
noobowaty mistrz
11-09-2006, 21:55
Reported. Przeklenstwa.
a masz !
Gwiazdki nie zauwazyles. Ja raportowalem goscia ktory bez gwiazdki pisal. LOL :p
Za offtopy tez sa punkty karne? Jak tak to zaraz zaraportuje wszystkich laczenie ze soba.
Hymm kazdy muwi to co chce to było tylko moje zdanie .Jednak kazdy expi jak expi ja expiac na guardach zle nie wychodzilem szlem z 3 bp uhuw wracalem z kasa na kolejne 5 lub wiencej zalezy od sczescia ale ngdy nie tracilem. A i do skili 92 kazdy skiluje do ilu chce tylko ze jednak ja wole posiedziec 3 tygodnie potem latac ze skilami ponad 80 i spokojnie expic zazwyczaj sie wyrabiam z zrobieniem skili 80 zanim dobije 30 lvl i wiencej juz raczej nie mysle o skilowaniu .:)
Cenarius
12-09-2006, 19:35
skille jak kto lubi ale minimum to 70/70 dla najta ;) [MOIM zdaniem :p ]
65/65 - 70/70 to rozsadne optimum.
Vilgefortz
12-09-2006, 22:23
przeczytałem topic calusieńki, który trochę mnie do przemyśleń skłonił. Ja np. reaktywowałem mojego starego, prawie nieużywanego palla ze skillami 40/29, z 12 lvl. postanowiłem sobie wbić dista 60 i siedze na tych dwarfach podnosząc niestrudzenie włócznie;). Pokierowałem się zasadą "najlepsze na koniec:)". Potrenie pomęczę, się (pallem jest to podwójny wysiłek i frustracja, zwlaszcza z tymi włóczniami które się łamią, grrr), a potem exp będzie szybki i przyjemny. podniosły się głosy że kasy na uzbro nie będzie. poexpie na dwarfach, z nich loot jest naprawdę dobry.
To tylko moja opinia, proszę mnie nie wyzywać, od czegokolwiek.
To tylko moja opinia, proszę mnie nie wyzywać, od czegokolwiek.
Nawet od masonow ?
Vilgefortz
13-09-2006, 16:25
najwyżej od wolnomularzy;)
Don Chichot
15-09-2006, 19:59
LOL
Ja mam 43 lvl i skille 67/62 biegam w g-arm, k-leg, cruss helm, gs, bez sword rina i exp mi idzie szybko - jezeli mi sie chce rac to moge lvl dziennie (tak jak zrobilem lvl 40-43)i nie uzywam wogole uh (nie zebym nie mial 4mlvl).
Ice_Lady
20-09-2006, 15:01
Ja powiem...pol na pol. Nie mozna wybrac jednego. A jesli wybierzesz skille,
to w przypadku deda poleca godziny treningu...a z wiekszym lvlem
troche mniejsze prawdopodobienstwo ze padniesz...Exp i dobre EQ... i styknie :)
Tym 11 doskilluj jeszcze do 70/70 i potem exp już do ok. 35lvla
Jakie skille na tym 1 lol ;D
Ja nie skillowałem w ogóle do 18 levca (no troszkę na 10 levcu do 30/30)
i miałem lepsze, ale ten drugi to gratz ;D
Lepiej skilluj...
***OLAF***
20-09-2006, 15:59
Dobre skile to podstawa a level szypciej sie robi z lepszymi skilami :p
Hy Skillowac czy Expic?
Proste to i to :P, Jak wyjdziesz z rook'a to robisz skille 45/45 i expisz do 15 lv pozniej robisz skille 55 i dobijasz 20 lv i pozniej robisz 60/60 : ) i tak dalej ... = ]
Bongouser
21-09-2006, 20:43
Kazdy tu snuje teorie na jakim lvl jakie skille -.- ...Moim zdaniem trenowac tyle zeby w miejscowce na ktorej chcemy expic sie nam to oplacalo nie wiecej gdyz to nie przyspiesza zdobywania expa a jak juz to minimalnie____
Pozdro ;]
Tyle ze zazwyczaj trudno to wyczuc, jeden pojdzie na 55/55 na soldki i jak szybko by nie expil bedzie tym zadowolony, drugi nie.
Ogolnie mozna przyjac, ze do okolo 40 levelu nie ma sensu trenowac powyzej 75/75 bo i tak sie tego nie wykorzysta na twardych stworkach typu dragi/ orki. Guardy wypada omijac. Powyzej 40 levelu mozna stopniowo dotrenowywac wedle uznania, ale z umiarem, bo zrobienie zaraz na 41 85/85 tez nam w niczym nie pomoze.
Bongouser
21-09-2006, 21:14
@up: i wlasnie mniej wiecej oto mi chodzilo co napisales tylko inaczej ubralem to w slowa :P
Pandorian technomancer
22-09-2006, 08:45
moim zdaniem skilowanie to tylko strata czasu.
Mam dwie postacie knighta jedna lvl+70 nigdy nie skilowalem skile mam 78/76. zablokuje wszystko expiac 1 reczna bronia i tarcza srednio teraz na 3lvl wbijam po 1 skilu.
druga postac knight 25lvl nigdy nie skilowany skile 48/46
skill powyzej 75 w tarczy potrzebny jest tylko do blokowania behemota, demona (moze), na guardy wystarczy 65.
w obrazeniach srednich róznica skilu 10 niema za bardzo znaczenia. rosnie tylko mozliwy hit maxymalny. skill z 80 na 81 to okolo +20h skilowania jesli nie wiecej, w tym czasie knightem na 25 lvl wbije +150k expa .... na 70 lvl wbije +500k expa... wnioski nasuwaja sie same, pomijam fakt ze expic z bronia 1 reczna i tarcza to przez te 20h expienia wbije tez jakas czesc skilu.
generalnie jak masz czas tylko i wyłacznie exp. po wyjsciu z rooka bijesz wilki, trole, orki, tak do skilu 30/30 (kilka godzin gry), potem wedle uznania rotwormy, dwarfy, soldki, wildki, amazonki, po wbiciu skilu 45/45(oczywiscie nie skilujac tylko caly czas expiac) po osiagnieciu tego skilu tylko expiac masz juz pewnie z 4mlvl i lvl+25. bijesz wtedy mocniejsze potworki. jesli nie zaczniesz biegac z 2reczna bronia to okolo 70 lvl bedziesz mial skile po okolo +70.
a jesli wychodzisz z rooka i lecisz skilowac to potem masz po powiedzmy 2 miesiacach skill 75/75 i lvl okolo 25. Ja w tym czasie mam skill 60/60 i lvl +45.
w czasie gdy ty wbijasz ten swój skil 85/85 ja expiac wbijam 60 lvl i skill 70/70.
kazdy kto sadzi ze majac wysoki skil zacznie tak szybko expic ze dogoni tego kto nigdy nie skilil z lvl to sie myli, zwlaszcza ze skill powyzej 65 malo kto wykozysta efektywnie bo 90% potworków i tak nie jest wstanie go przebic.
pozatym wogóle pomijam fakt ze skilujac cale dnie nie zarobisz na equip, a expiac zarobisz tyle ze napewno z samego wzgledu na mozliwy do zakupu za zarobiona kase equip bedziesz dostawal mniejsze hity.
co wam przyjdzie z skilu 75/75 jesli zamiast k-setu lub c-setu bedziecie biegac w p secie. ja z swoim slabym skilem wbije na cyklopolis a wy nadal zostaniecie na rotwormach.. ;P
nie zgodze sie z:
skill z 80 na 81 to okolo +20h skilowania jesli nie wiecej, w tym czasie knightem na 25 lvl wbije +150k expa .... na 70 lvl wbije +500k expa...
Po pierwsze nie 20h, tylko 25-30. Po drugie, nie wysilajac sie mozna 25 levelowym knightem w tym czasie wbic grubo ponad 500k expa.
w czasie gdy ty wbijasz ten swój skil 85/85 ja expiac wbijam 60 lvl i skill 70/70.
troche ponad 75/75 na 60+ levelu, zeby miec 70/70 musialbys naprawde szybko expic.
co wam przyjdzie z skilu 75/75 jesli zamiast k-setu lub c-setu bedziecie biegac w p secie. ja z swoim slabym skilem wbije na cyklopolis a wy nadal zostaniecie na rotwormach.. ;P
przy skillu 60-65 w melee zarobienie na pelnego c-seta to kwestia 10 godzin.
edit: @down:
niech to bedzie nawet 15-20 godzin, nie jest to tak duzo i mozna to nadrobic nawet dlugo trenujac.
Pandorian technomancer
22-09-2006, 13:27
nie zgodze sie z:
Po pierwsze nie 20h, tylko 25-30. Po drugie, nie wysilajac sie mozna 25 levelowym knightem w tym czasie wbic grubo ponad 500k expa.
troche ponad 75/75 na 60+ levelu, zeby miec 70/70 musialbys naprawde szybko expic.
przy skillu 60-65 w melee zarobienie na pelnego c-seta to kwestia 10 godzin.
ad ilosc expa podalem ci ilosci jakie wbijam bez wysiłku moimi dwoma postaciami, nie tracac zadnych run,
ad skili podalem wartosc przykladowa.
co do pełnego C-seta... to wszytko zalezy od serwera, i od tego czy ma sie pacc czy nie. cena pelnego c-seta (arm, legsy, helmet, tarcza, + broń) to w zalezności od serwera od 50k do 100k wiec srednio to 75k. znajdz mi kogos na 25 lvl co w godzine zarobi 7,5k na czysto majac ~400hp i 400 cap. chyba ze masz duzego fuxa, zrobionego postmana i trafisz na puste expowisko, ale nawet wtedy trudno na takim lvl wyciagnac takie pieniadze w takim czasie
w temacie: szybkośc expienia bardziej zalezy od lvl niz od skili. przy wyzszym skilu tylko latwiej trafiasz, co i tak dla 90% potworów ogranicza sie do skilu 55-65. bo powyzej 65 skilu to róznica jest na Behemocie, demonie (o ile ktokolwiek te potwory bije z meale ). LVL to wieksza szybkosc, wiecej hp, wiekszy hit max (30 lvl = okolo 20 skili przy róznicy obrazeń) mocniejsze uderzenia z run/ exori.
Zrozumialem ze mam tu paru panow wysmiac or something?
30lvl=20skilli... To to to... nie mam slow, poprostu nieprawda.
Wogule jakos slabo expisz, jak na 25lvl tylko expiac masz juz 4mlvl. Bo mlvl to najbardziej chodzi o dlugosc grania na tym lvl (wiecej grasz i zresz to masz wiekszy mlvl).
I tak oplaca sie trenic najbardziej. To co ze potem i tak pojde na roty najpierw, zeby uzbierac na p-seta i 2-reczna bron. Bo to zajmie mi jakas 1h nie wiecej. A potem lece sobie na soldki itp. Szybciej expie od ciebie, bo ty na rotach sie meczyles, mam potem to samo eq, bo lepszy loot od poczatku, no i mam owiele lepsze skille.
I wkoncu powinienem cie dogonic z lvl.
Podaje tu przyklad, zalozmy ze mam pacc, ty expisz sobie na larvkach potem przenosisz sie na scaraby, ja tez juz jestem na scarabach... Ale kto szybciej na nich bedzie expic? Ty bo masz o ciut lepsze eq, czy ja bo mam strasznie wieksze skille? No tu chyba nie ma watpliwosci ze ja. Szybciej zabijam potwora wiec szybciej expie. I prosze mi tu nie mowic ze kolo ma 20-30lvl wiecej (lol ze tak duzo) i szybciej chodzi, bo i tak ja szybciej bede expil.
Dziekuje.
Pozdrawiam.
Narty.
Zrozumialem ze mam tu paru panow wysmiac or something?
30lvl=20skilli... To to to... nie mam slow, poprostu nieprawda.
Wogule jakos slabo expisz, jak na 25lvl tylko expiac masz juz 4mlvl. Bo mlvl to najbardziej chodzi o dlugosc grania na tym lvl (wiecej grasz i zresz to masz wiekszy mlvl).
I tak oplaca sie trenic najbardziej. To co ze potem i tak pojde na roty najpierw, zeby uzbierac na p-seta i 2-reczna bron. Bo to zajmie mi jakas 1h nie wiecej. A potem lece sobie na soldki itp. Szybciej expie od ciebie, bo ty na rotach sie meczyles, mam potem to samo eq, bo lepszy loot od poczatku, no i mam owiele lepsze skille.
I wkoncu powinienem cie dogonic z lvl.
Podaje tu przyklad, zalozmy ze mam pacc, ty expisz sobie na larvkach potem przenosisz sie na scaraby, ja tez juz jestem na scarabach... Ale kto szybciej na nich bedzie expic? Ty bo masz o ciut lepsze eq, czy ja bo mam strasznie wieksze skille? No tu chyba nie ma watpliwosci ze ja. Szybciej zabijam potwora wiec szybciej expie. I prosze mi tu nie mowic ze kolo ma 20-30lvl wiecej (lol ze tak duzo) i szybciej chodzi, bo i tak ja szybciej bede expil.
Dziekuje.
Pozdrawiam.
Narty.
No więc, skoro jesteś tak pewny, że dogonisz mnie z levelem to spójrz na te liczby:
Czas na zrobienie 70 skilla non stop trenując jak najefektywniej na monku - 84h, 17m, 2s.
Czas na zrobienie 90 skilla non stop trenując jak najefektywniej na monku - 568h, 42m, 4s.
Widzisz róznice ? Wychodzi około 480h expienia dłużej, teraz tak:
Zauszmy, że obaj mamy skille po 70 na 30 levelu.
Ty robisz 90/90, a ja przez ten czas expie 25-30k/h (Im większy level, tym oczywiście szybciej, ale nie brałem tego pod uwagę, bo nawet expiąc 20k/h by była bardzo duża różnica z expem)
Przez te 480h~ wbijam 12 960 000 expa, co jest równe 92 levelowi i mam już skille coś koło 75-80. Teraz proszę, przegoń moją ilość expa, robiąc 62 levele i expiąc tak samo/wolniej , niż ja. Co do blokowania, to 10 skilli nie da Ci więcej, niż 1k~ hp i uhanie się o 200hp~ mocniej. Nawet będziesz miał problemy z zablokowaniem głupiego draga. To tyle.
Dotarło ?
J/w z tym ze warto poruszyc jeszcze jedna sprawe: wszyscy powtarzaja ze z wyzszymi skillami bedzie sie szybciej expic a tak naprawde gowno prawda, knight expi na stworkach tak slabych ze z reguly nie robi roznicy czy srednie hity sa o 10 czy 20 pkt wieksze. Takiego guarda ( 240 hp ) mozemy rownie dobrze zabic hitami 80-80-80 jak i 120-110-10 a i tak pomimo 30-40 pkt przewagi potrzebujemy nadal 3 hitow. Minosa zarowno gracz 70/70 jak i 90/90 bedzie z reguly zabijal 1 hitem, elfa rowniez, scouta 2-3 hitami, roznice bedzie widac dopiero na wysokim levelu na twardziakach typu leadery i dragi. Oczywiscie ze wzrostem skillow hity są wyraznie wyzsze, ale wbrew pozorom szybkosc expienia rosnie dosc wolno, nie wspominajac o tym ze czasem knight i tak musi czekac na respa.
@down: co za roznica czy to bedzie d-guard czy mino guard skoro mechanizm taki sam ? cyferki nie sa w tym najwazniejsze, chodzi o mechanizm i obalanie glupich bezpodstawnych stereotypow... Rownie dobrze mozna podac jako przyklad trolle na ktorych gosc ze skillem 25 i 100 bedzie expil z taka sama szybkoscia ...
Drag niezaleznie od tego jaki jest miekki jest mimo wszystko mobem nieco wyzszej klasy niz guard i jak ulal pasuje jako wyjatek od reguly, bowiem przez te jego kilkaset hp wiecej roznice 30-40 pkt sa juz widoczne i skladaja sie na kilka hitow mniej za kazdym razem.
Guarda 3 hitami knightem? Wez mnie nie rozsmieszaj. :D (raz na 1k zabitych guardow sie zdarza)
Ja bym bardziej obstawial wersje hitow: 40-40-40-uh w plecy-40-40-40
Ewentualnie: 90-miss-35-110-5 (uh w plecy sobie sam dopisz bo nie wiem w ktorym momencie [aczkolwiek na pewno trzeba przewidziec])
Guardy nie sa do expienia dla knighta, prawda?
twardziakach typu leadery i dragi
Drag to nie twardziak. On ma slaba obrone, cos pomiedzy soldem a guardem. (blizej solda).
A skille na dragach maja znaczenie tylko dlatego ze wieksze hity z wiekszymi skillami. (bo przebic sie nie jest trudno)
A i tak na dragach przynajmniej 80% wplywu ma lvl. (75 lvl z 70/70 bedzie duzo lepiej expil niz 50 lvl z 80/80)
Guarda 3 hitami knightem? Wez mnie nie rozsmieszaj. :D Przy skillach 85\85 i broni 2-ręcznej to jak najbardziej możliwe.
Przy skillach 85\85 i broni 2-ręcznej to jak najbardziej możliwe.
mozliwe ale malo realne, juz napisalem ze raz na 1k guardow
Knoland!
22-09-2006, 20:52
J/w z tym ze warto poruszyc jeszcze jedna sprawe: wszyscy powtarzaja ze z wyzszymi skillami bedzie sie szybciej expic a tak naprawde gowno prawda, knight expi na stworkach tak slabych ze z reguly nie robi roznicy czy srednie hity sa o 10 czy 20 pkt wieksze. Takiego guarda ( 240 hp ) mozemy rownie dobrze zabic hitami 80-80-80 jak i 120-110-10 a i tak pomimo 30-40 pkt przewagi potrzebujemy nadal 3 hitow. Minosa zarowno gracz 70/70 jak i 90/90 bedzie z reguly zabijal 1 hitem, elfa rowniez, scouta 2-3 hitami, roznice bedzie widac dopiero na wysokim levelu na twardziakach typu leadery i dragi. Oczywiscie ze wzrostem skillow hity są wyraznie wyzsze, ale wbrew pozorom szybkosc expienia rosnie dosc wolno, nie wspominajac o tym ze czasem knight i tak musi czekac na respa.
Zgodze się z tym,ale...Ale tu chodzi o frajdę,jaka jest zabawa jak walniesz 200-40 bo skillowaleś, a walniesz 150-90.
Na blokowaniu widać róznice skilli.Ja wole skillować niż expić. Nie lubię robić lootbagu.Więc dlatego skilluje.xD
Cya.
@down
A z eq nie ma problemu.
Tyle że jak skilluje i mam lepsze skille to jak pójdę blokować potwory to będę dostawał takie same hity +- jak ty w (lepszym eq a gorszymi skillami) a ja (gorszy eq a lepsze skille).A jak sie wylootuje coś to będe mial lepszy eq.I wtedy ty będziesz mial (dobre eq,gorsze skille,troche wyższy lvl,i skille do zrobienia) a ja (dobre eq,dobre skille,i lvl do zrobienia) Jak ty zaczniesz skillowac.To ja zaczne expic.I w końcu ja cie dogonie z lvl,a ty mnie ze skillami) i wyjdzie na to samo.
A lootbagi będe musiał polubić.xD
Ja wole skillować niż expić. Nie lubię robić lootbagu.Więc dlatego skilluje.xD
Cya.
co to ma do rzeczy ? jak ty bedziesz siedzial kolejne godzin yzanim wbijesz to swoje 80/80 czy ile tam chcesz ja na dworcach bede wbijal lvl/zarabial na eq/wbijal 70 skila. zreszta nawet jak wytrenuejsz te 80/80 to co zrobisz ? pojdziesz na to samo na co ja na 60/60 bo i tak nei bedziesz mial eq zeby bic cos lepszego(wyjatkiem jest to ze mozesz miec eq z innego chara...)
Chciałem jeszcze dodać, że gdy podwyższyłem skille o 5 nie zauważyłem poprostu żadnej różnicy w expieniu. Wychodziło mi dokładnie tyle samo na godzine, z tym, że z przyrostem levela widziałem ową różnicę. Co jeszcze bardziej dowodzi, że level pełni ważniejszą funkcję w życiu knighta.
Nie lubię robić lootbagu.Więc dlatego skilluje.
to idz na roty i zarobisz 2,5k w godzine z samej kasy -,-
A poza tym istnieje wiele duzo lepszych sposobow na zbierania loota od afiszowania sie z workiem przed soba na ziemi. -,-
Bulboglowy
23-09-2006, 01:08
generalnie jak masz czas tylko i wyłacznie exp. po wyjsciu z rooka bijesz wilki, trole, orki, tak do skilu 30/30 (kilka godzin gry), potem wedle uznania rotwormy, dwarfy, soldki, wildki, amazonki, po wbiciu skilu 45/45(oczywiscie nie skilujac tylko caly czas expiac) po osiagnieciu tego skilu tylko expiac masz juz pewnie z 4mlvl i lvl+25. bijesz wtedy mocniejsze potworki.
Mam zdanie podobne do większości. Uważam, że Knight potrzebuje conajmniej 65 skilla, aby mógł cieszyć się z przyzwoitego expa, zarobku i jako takiej różnorodności expowisk. Jest to poziom, od którego nie trzeba dłużej trenować jeżeli się nie chce, a pomimo tego można w miarę szybko awansować na wyższy level.
Jednak uważam, że cytowany sposób gry jest dobry tylko dla części graczy. Jeżeli dobrze zrozumiałem od skilli 30/30 do 45/45, można expić na Dwarf Soldierach i Wild Warriorach. Moim zdaniem są to za niskie skille na tego typy potwory, ponieważ o ile możemy pokonać je pojedyńczo to przy dwóch jest już większy kłopot, a to bardzo ogranicza szybkie expienie.
Trzeba to dokładnie przymyśleć. Moim zdaniem tak niskie skille pozwalają pokonać tylko pojedyńcze jednostki co przekłada się na słaby exp. Jeżeli mówimy o osobach, które nigdy nie trenowały, a osiągnęły wysokie levele to trzeba pamiętać, że do skilli 45/45 najlepsze expowiska to Rotwormy, Larvy i może Gobliny na Edron. Dopiero wraz z wyższym levelem 25+ pojawiają się szybsze expowiska, ale na skillach poniżej 50/50 bedą to chyba tylko miejsca z nieumarlakami: krypty, Ghostland, no i może DK.
Moim zdaniem, żeby porównywalnie szybko (15k+ xp/h) expić na innych potworach trzeba mieć co najmniej 55/55 (Dwarf Soldiery, Minotaury, Orki, Cyclopy). Później, przy miejscówkach 25k+ xp/h co najmniej 65/65, tak, żeby szybko poradzić sobie ze Scarabami, Mumiami i Beholderami głębiej w kryptach, czy Elf Scoutami w Elf City.
Pomimo tego, rozumiem tych wszystkich, którzy zachwalają zalety dłuższego treningu skilli. Może i jest to strata czasu pod względem efektywności. Może skillując będzie się miało niższy level, ale fajnie jest iść na 30 levelu zabić kilka Dwarf Guardów. Może lepiej jest mieć 75/75 i 70 level niż skille 80/80 na levelu trzydziestym, ale to jest chyba rezygnowanie z przyjemności. Dla 30-stki wypad na Guardy to jest zabawa, na levelu 70 to strata czasu, bo za dużo UHów schodzi, bo mały exp, bo Guard śmierdzi.
W Tibii każdy robi co chce. Jeden chce mieć wysoki level, inny wysokie skille, inny zaś chce mieć dużo przyjaciół i statystyki go wogóle nie interesują. Nie można patrzeć swoimi oczami na problemy innych, bo tak jak napisałem jeden ma 30 level i chciałby poexpić na Guardach, więc skilluje, a drugi tłumaczy mu, że nie warto skillować, to strata czasu, bo i tak są dwa razy lepsze expowiska. Albo jeden skilluje, żeby być blokerem, a drugi go od noobostwa wyzywa bo do blokowania liczy się najbardziej level. Każdy przekonuje drugiego, ale mówią o całkiem innych rzeczach, bo jeden chce blokować Guardy, a drugi Dragony.
Piotrek Marycha
23-09-2006, 09:25
ale mimo wszystko trzeba skilowac i miec chociazby te przyzwoite skile, taki przyklad, bylem z kumplem na piratach, kumpel skile 75+/75+ i szlo b dobrze, jednynie co to do corsaira sie nie zblizal, potem poszlem z innym typem co mial skile ~67/65 (lvl mial tylko troche mniejszy od kumpla) i koles jednynie co bil to Maurdery bo wszystko inne go tak klepalo ze tylko za przynęte robil -.-
Bongouser
23-09-2006, 11:57
up:Temat nie jest o blokowaniu a zycie nie sprowadza sie do huncenia na piratach wiec nie wiem o co chodzi w twojej wypowiedzi ...
Pozdro
@down
A z eq nie ma problemu.
Tyle że jak skilluje i mam lepsze skille to jak pójdę blokować potwory to będę dostawał takie same hity +- jak ty w (lepszym eq a gorszymi skillami) a ja (gorszy eq a lepsze skille).A jak sie wylootuje coś to będe mial lepszy eq.I wtedy ty będziesz mial (dobre eq,gorsze skille,troche wyższy lvl) a ja (dobre eq,dobre skille,i lvl do zrobienia) A lootbagi będe musiał polubić.xD
'pojde blokowac potwory' ale zaloz ze nei kazdy ma kase z innego chara -.- i w p secie pobiegniesz blokowac dl ? nei bo nawet lvla ci nie wystarczy... i znwo bedziesz musial go wbic na tym na czym ja lvl bilem majac skile 60 a ty to bedziesz bil z takim samym rezultatem na 80... widzisz tu sens ? zreszta myslisz ze wylootujesz od razu dsm przy pierwszym dlu i zwroci ci sie za uhy ? i nie bede mial 'troche' tylko wiecej niz troche bo tych skili nie robi sie w jeden dzien...
btw. jak chcesz juz dyskutowac to napisz nowego posta -.-
Co do pana ktory odpisal na moj post: NIE DOTARLO!
Czlowieku najpierw piszesz mi tu o tym, jakbys wogule nie skillowal,tylko expil, a jak bys tylko skillowal. A potem mi pokazujesz przyklad na skillach 70/70 -.- Moze najpierw troche pomyslunku. Skille 20/20 a 70/70 to chyba jest jakas roznica, chyba ze sie myle? -.- Wiec mi tu nie pokazuj jaki jestes kozak i wogule boss, ze wszystko wiesz. Bo wiadomo ze nie robi sie odrazu skilli 80 bo to sensu nie ma, bo rzeczywiscie na te same monsty sie lata, a jak padniesz to masz skille w tyl co jest o wiele wieksza strata, niz na 70 skillach.
Co do innych osob dotyczacych hunta. Czlowiek ktory nie trenil, ma skille 80/75 i 120lvl (chociaz shielda to on by mial w owiele mniej), a ja mam 80lvl i skille 90/90... Myslicie, ze kto bedzie mial wieksza strate uh? 80lvl? A moze jednnak 120? Zalozmy ze hunca dl'a klasycznie, knajt luruje, shoterzy stoja i nawalaja. Strata bedzie LEKKO wieksza u 80lvl, bo tak naprawde na takich lvl mozna spokojnie lurnac i bloknac dl'a bez uhania sie, a potem moze cie uleczyc shoter, ktory bedzie leczyc wiecej niz 120 knajt.
To jest przynajmniej moja teoria. Bylem na dl'ach na 40 i 50lvl i wiem jakie maja hity, wiem tez ze czasem ten 80 bedzie musial sie uhnac gdy 120 nie, ale to bedzie rzadko.
Te lvl sa tu tylko takim przykladem i prosze nie mowic ze 120lvl nie bedzie latac na dl'e bo mu sie nie oplaca, to tylko przyklad.
Dziekuje,
pozdro.
Knoland!
23-09-2006, 20:49
'pojde blokowac potwory' ale zaloz ze nei kazdy ma kase z innego chara -.- i w p secie pobiegniesz blokowac dl ? nei bo nawet lvla ci nie wystarczy... i znwo bedziesz musial go wbic na tym na czym ja lvl bilem majac skile 60 a ty to bedziesz bil z takim samym rezultatem na 80... widzisz tu sens ? zreszta myslisz ze wylootujesz od razu dsm przy pierwszym dlu i zwroci ci sie za uhy ? i nie bede mial 'troche' tylko wiecej niz troche bo tych skili nie robi sie w jeden dzien...
btw. jak chcesz juz dyskutowac to napisz nowego posta -.-
Czy ja mówiłem że mam eq z innego chara albo wylootuje DSM z pierwszego Dl'a?Albo że latam w p-secie?-.- I tu jest problem...Ty masz inny sposób,a ja mam inny(wolniejszy,twoim zdaniem).Twój jest dla gracza który chce szybko zrobić lvl,nie patrząc na skille.
A ja wole najpierw sobie wszystko zrobić,najpierw pracuje,a na potem przyjemności na expie.
Pandorian technomancer
24-09-2006, 09:13
Chcecie to skilujcie, niechcecie nie skilujcie. KAzdy ma własne zdanie.
Ja wole nie skilowac tylko odrazu expic, jak umiejetnie grasz to skil leci ci niewiele wolniej podczas expienia niz podczas grania.
Przykład roty na darashi. bije cie zawsze 2-3 rotów ty bijesz na ful atak. lepsze miejsce tomby 1 lvl gdzie masa badziewi typu snejki, spidery bijesz pokoleji co leci majac na tarczy kilka slabych potworów, inne miejsce dworce. na troche wyzszym lvl bandyci, wildki.
Jesli mam marnowac czas na skilowanie to wole bic nawet takie badziewia, skil rosnie moze troche wolniej ale spokojnie w czasie który ty przeznaczysz na skilowanie ja zrobie lvl.
zanim sie ktos wypowie niech zrobi postacie +70 lvl i zobaczy jakie sa róznice hitó przy 10 pkt róznicy skili. praktycznie zadne dla 90% potworów, szybkośc expienia tez praktycznie zadna.
zaczolem grac razem z kumplem prawie równoczesnie on skilowal ja expilem. efekt ja mam 71 lvl i skile +70/+70 a on ma 50 lvl i skill +80/+80 i ja nadal szybciej odniego expie.
bo 20 lvl daje mi przewage 300 hp, i duuuzo capa. JA moge wziasc wiecej run, zadziej sie lecze, zadziej musze zchodzic z expowiska.
@Cacuss wiesz jaka jest róznica w hp miedzy 80 a 120 lvl ?? 600 hp tam gdzie ty sie dwa razy uhniesz on wogóle.
a dla wszystkich maksymalne obrazenia zaleza od lvl jak i od skillu
nikt na 30 lvl nawet z skilem 90 nie walnie wiecej niz 60 lvl z skilem 60.
jesli mówisz ze wolisz poskilowac a potem miec przyjemnosc z gry to przosze bardzo, ale nie uwierze ze jesli ja bede mial przewage w lvl a ty w skilech bedziemy blokowac te same potwory.
Przewaga lvl to przedewszystkim przewaga ze przezyjesz max comgo potworka.
blokuj DL gdzie główne obrazenia to od ognia, blokuj behemota, Demona, blokuj necro,blokuj warlocki, blokuj potwory bijace z life draina, bij potwory bijace magia. Twój skill przyda ci sie gdy bedziesz bil guardy, cyklopy, nigdzie wiecej. A przy blokowaniu wiekszosci mocnych potworów bardziej wazne jest ilosc hp niz skill.
Moze i bedziesz bil mocniejsze hity w smoka, guarda i td itp ale tam gdzie ty uh uh to ja exura exura bo nadal bede mial rezerwe zycia której ty ze wzgledu na niski lvl nie bedziesz mial.
Dobra to juz moja ostatnia wypowiedz bo nie chce mi sie wiecej, jak ktos woli trenic niech treni, jak nie to niech expi.
@up: Przeciez mowilem ze 120lvli 80lvl to przyklady, pozatym ty i kolega, mowiesz ze ty masz 70, on 50, wiec jak ty bedziesz mial 110 on okolo 95-100.
Tylko ze ma owiele lepsze skille i jakby chcial moze se poleciec na dragi, a ty, tez mozesz ale masz takie waste ze...
I kazdy z lvl 30 i skillami 90/90 walnie wiecej niz 60lvl ze skillami 60/60. Nawet jesli skill i lvl daje tyle samo, to lacznie masz 120(czegos tam). A skill daje wiecej niz lvl do uderzen, wiec masz wieksze hity na 30lvl.
I tak na samym starcie polecam expic zeby moc uzywac chociaz ihy, bo przyjdzie pk'owiec to juz masz pewnego deda.
Dziekuje, to byl ostatni post, juz tu nie zagladam i nie pisze wiecej.
CYA!
knajt of pacera
24-09-2006, 20:25
Mialem 35 level kightem skile 71/71 eq crown arm crow legi boh royal helmet dragon lance wzielem axe ringa i poszedlem na draga w kanionie kolo kazz mialem przy sobie 5 uhuw i padłem ( i czy kngiht jest dobry stalem z boku tylko zeby mi z lapy walil i tak pare razy sie przesunol walnol mi z fali uh znuw uh drag ma reda ucieka bioegne za nim wale z hmm a on mi szybko 2 razy z fali zajebal i po mnie no i co mi z knighta gsa rozwale na 50 levelu ze skilami 80i strace hyba 2 bp uhuw albo lepiej a srokiem pare sd i nie ma ani draga ani gsa sork ma tez eu a knightem zanim bendzie mozna z explo walic trzeba miec 6 mlvl a to katastrofa wbic dlatego zastanawiam sie nad zmiano profesji {{{{dlaczego jak dedam nic mi nie leci z eq ? a niemam aol tylko bp leci ?:o
Przeczytalem wszystkie wasze posty i musze stwierdzic z ubolewaniem ze niestety wszyscy mniej lub bardziej mijają sie z prawda. (nawet moderatorzy nie maja do konca racji choc niewatpliwie sa najblizej prawdy)
Otóż tak naprawde skillowanie knightem NIE jest w ogole potrzebne. Malo tego, powiem wiecej - skillowanie knightem jest marnotrawstem czasu. Pewnie zaraz sie spytacie co zamiast tego trzeba robic zeby skille rosly? Odpowiedz jest prosta: Trzeba odpowiednio expic. Expic tak zeby rosl lvl w parze ze skillami. Czyli expic na duzych spawnach slabszych potworkow a nie na pojedynczych spawnach lepszych potworkow. Odradzam takie cuś jak elfy na malym lvlu bo skille na nich rosna masakrycznie wolno (1 hit = 1 dead, a pozniej sprint 10 sekundowy do kolejnego elfika/spawnu nie sprzyja przyrostowi umiejetnosci). Dobierajac odpowiedni rodzaj potworkow i jaskinie (mniej wiecej o to chodzi zeby nie brac potworkow na 1 hita i nie biegac dluzej niz 6-7 sekund do kolejnego moba) powodujemy satysfakcjonujacy dla nas przyrost skilli 2 x wolniej niz podczas treningu i przy tym expimy z szybkoscia 75% swojej maksymalnej predkoscia expienia. (regula dziala do ~75 lvl, pozniej mozna juz w ogole dać se siana ze skillami). Polega to na omijaniu expowisk typu soldy i elfy gdzie duzo wiecej biegamy niz bijemy, a zamiast tego odwiedzaniu expowisk takich jak tomby (zawsze duzo shitu sie plącze pod nogami: a to snake nam tarasuje droge, a to skeletony otocza i shielding rosnie), szeroko rozumiana tiquanda, trolle dla pacc (ponizej 30/30), larvy i roty dla pacc (ponizej 40/40), scaraby (exp sredni, zarobek sredni, ale skille leca b. szybko jak na osiagany wspolczynnik expa/h), DC (w godzinach malego zaludnienia). Krótko mowiac nalezy kierowac sie zasadą: zadawaj ciosy jak najczesciej, ale ze swojej najlepszej broni jednorecznej i na full atak, expiac przy tym oplacalnie. (czyli kasa wydana na exp ma sie zwracac - dlatego demony itp odpadaja ;p)
Kierujac sie powyzsza zasada az do okolo 75 lvla osiagnalem postac taka jak w profilu. Dla porownania moj kolega zastosował zasade progów (dany skill na dany lvl, jego progi byly dosc rozsadne) i troche trenowal. Teraz ma 97 lvl i skille 94/92. Expi o 15-20% wolniej ode mnie, blokuje az o 20-25% gorzej ode mnie. (mimo przewagi 13 skilli shielda ;p)
Jerkov Thundersword
24-09-2006, 23:08
Ja zrobiłem knighta, którym najpierw skillowałem a następnie tylko expiłem.
Teraz mam 28 lvl 5 mlvl i skille 74/68.
Mogę z powodzeniem expić na guardach, cyklopach, smokach itp.
Kiedyś natomiast miałem postać, tez knighta (pierwszy mój 20 lvl w karierze) na 21 poziomie miał skille 43/38 i mogłem sobie tylko expić na foldzie, więc najpierw można trochę poskillować, aby później cały czas można było expić.
Najważniejsze jest to, żeby grać dla przyjemności a nie wymuszać na sobie skillowanie dla osiągów.
Pandorian technomancer
25-09-2006, 10:11
Dobra to juz moja ostatnia wypowiedz bo nie chce mi sie wiecej, jak ktos woli trenic niech treni, jak nie to niech expi.
@up: Przeciez mowilem ze 120lvli 80lvl to przyklady, pozatym ty i kolega, mowiesz ze ty masz 70, on 50, wiec jak ty bedziesz mial 110 on okolo 95-100.
Tylko ze ma owiele lepsze skille i jakby chcial moze se poleciec na dragi, a ty, tez mozesz ale masz takie waste ze...
I kazdy z lvl 30 i skillami 90/90 walnie wiecej niz 60lvl ze skillami 60/60. Nawet jesli skill i lvl daje tyle samo, to lacznie masz 120(czegos tam). A skill daje wiecej niz lvl do uderzen, wiec masz wieksze hity na 30lvl.
I tak na samym starcie polecam expic zeby moc uzywac chociaz ihy, bo przyjdzie pk'owiec to juz masz pewnego deda.
Dziekuje, to byl ostatni post, juz tu nie zagladam i nie pisze wiecej.
CYA!
czytaj ze zrozumieniem... mamy 21 lvl róznicy i przy porównywalnym czasie gry ta róznica sie zwieksza na moja korzysc... pozatym zeby bylo smieszniej roznica naszych skili maleje... wiec bardziej prawdopodobne bedzie ze ja 110 lvl i skill 90/90 a on 80 lvl i skill 95/95...
co do obrazen jestes w błedzie i niemasz pojecia o podstawowej rzeczy skill w meale daje ci to ze latwiej sie przebijasz co przy wartosci +65 ma znaczenie dla kilku potworów "twardych" tak samo shelding daje ci to ze potworom bijacym z meale trudniej cie trafic co przy wartosci +65 tez ma znaczenie dla kilku potworow.
Dajesz przyklad smoków... 20 lvl daje mi wieksza przewage przy ich biciu niz 10 skili, smok z łapy i tak mnie nie trafia za czesto, pozatym sa to obrazenia pomijakne w stosunku do obrazen a fireballi i wave
wielkosc obrazen w wiekszym znaczeniu zalezy od lvl niz od skilu. Kazdy kalkulator Ci to pokaze.
Ehh...
Niektórzy z was są naprawdę nie do zdarcia, nie mogą znieść, że ich poglądy są błędne to od razu wielkie pretensje jakby się miał świat zawalić.
Przejdźmy do rzeczy.
Takie porównania:
przykłady, jak ostatnio 30 knight 70/70 expiący i 30 lvl 70/70 skillujący do 90/90. Zanim ten zrobi te skille 90/90 expiący zrobi 100 lvl expiąc normalnie (najpierw 25k/h, potem 30k/h itd.) 30 knight mający ksille 90/90 będzie expił w tym samym miejscu co zaczynający expić 30 knight ze skillami po 70 lub w innym miejscu robił te 2k/h szybciej, niż tamten za czasów rozpoczynania expienia. Natomiast 100 lvlowiec ze skillami 80/80 +/- będzie mógł expić przyzwoicie, np. 55k/h bez wiekszych (o ile w ogóle będą) strat.Ten skillujący knight tak czy siak kiedyś dogoni expiącego, ale będzie to już na tyle pózno, że wątpie, aby ktoś nie zanudził się robiąc taki level. W blokowaniu... hmmm porównajmy.
Niech ta róznica wynosi nawet 50 lvli.
@edit
usunąłem tabelkę, pozlepiało się wszystko.
100 Knight uhnie się 2 razy mocniej, niż 50, będzie z powodzeniem blokował silne potwory, nawet demony (pozwala mu na to ilość hp), uhami nadrobi skille i dużo więcej, niż 50 knight będzie miał okazję zarobić.
50 knight będzie otrzymywał słabsze obrażenia z meele, których nie nadrobi, nawet na potworach uderzających głownie z łapy, nie będzie mógł blokować silnych potworów bez zagrożenia życia (nawet dli) i będzie tracił dużo więcej/zarabiał dużo mniej, niż 100 knight
Więc 100 lvl wygrywa pod każdym względem.
ja powiem jedno:Aby Byc Dobrym Knightem Juz Na Rooku Nalezy Skilowac.Ale Mozna Wybrac Bron i Poskilowac Albo Shieldinga RobicB) i to na tyle.
@edit
Warto Miec No Rooku Najlepsze EQ
expienie to mniej wazna rzecz
Cenarius
28-09-2006, 17:39
ja powiem jedno:Aby Byc Dobrym Knightem Juz Na Rooku Nalezy Skilowac.Ale Mozna Wybrac Bron i Poskilowac Albo Shieldinga RobicB) i to na tyle.
@edit
odejdź przedani zikini no cokolwiek tylko przestań pisać takie głupoty X(
@edit
Czy tylko mi sie wydaje ze ktos tu pali nie tylko papierosy?
@topic
Tym 1 skillnij chociaz do tego 60/60 pozniej expij...
Data dolaczenia szanownego uzytkownika 3x up chyba zgadza sie z data zalozenia pierwszej postaci albo rozpoczeciem studium: trolling stosowany na Cafejkowej wyzszej uczelni gdzie wyklada pro'gejmer
Bulboglowy
29-09-2006, 19:27
@Topic:
Wracając do tematu, kilkanaście ostatnich postów skłania nas do samego expienia. Tak więc jak powinna rowijać się pierwsza postać ? Powiedzmy, że już może używać UH, więc to będzie mniej więcej:
Level - 33
Skills - 55/55
Mlvl - 4
Mamy expić tak, żeby skille same wskakiwały, czyli metodą, która...
Polega to na omijaniu expowisk typu soldy i elfy gdzie duzo wiecej biegamy niz bijemy, a zamiast tego odwiedzaniu expowisk takich jak tomby [...], szeroko rozumiana tiquanda, trolle dla pacc (ponizej 30/30), larvy i roty dla pacc (ponizej 40/40), scaraby [...], DC [...]
[pozwoliłem sobie skrócić cytat]
Co o tym sądzicie ? Postać pierwsza cały czas expiła na Larvach, dlatego ma takie statystyki. Nie są one złym expowiskiem, ale po tych 60h chyba się już znudziły. Ile jeszcze godzin trzeba spędzić, aby przejść poziom wyżej na expowiska 20k +/h (i nie tracić kasy, nie skillić) ?
noobowaty mistrz
29-09-2006, 20:43
Jeden Colard jest tutaj madry, reszta gada takie glupoty ze az oczy szczypią. Colard wam juz wytlumaczyl jak nalezy poprawnie grac. Czego jeszcze chcecie?
o o tym sądzicie ? Postać pierwsza cały czas expiła na Larvach, dlatego ma takie statystyki. Nie są one złym expowiskiem, ale po tych 60h chyba się już znudziły. Ile jeszcze godzin trzeba spędzić, aby przejść poziom wyżej na expowiska 20k +/h (i nie tracić, nie skillić) ?
Po prostu idz do pierwszej lepszej tomby albo na elfy i z 55/55 zrobisz 20k+/h -,-
Bulboglowy
30-09-2006, 01:22
@up: Powiedz, o której krypcie mówisz, bo nie wiem, gdzie na -1 wyciągniesz 20k/h, a na -2 nie wyobrażam sobie Knighta ze skillami 55/55, same Ghoule już klepią, nie wspominając o Scarabach i Mumiach, które mają za mocną obronę jak na takie skille.
Warunkiem jest żeby kasa się zwracała, a skille rosły szybko wg pomysły Colarda. Elfy nie spełniają żadnego punktu.
Newbie123
01-10-2006, 03:22
[bump] Dobry temat, dlaczego nikt nie odpowiada ?
Hakeroza
01-10-2006, 07:22
Myśle ze lepiej jest expic ale trzeba tez skillowac,w tamtym przypdku tak 10 skilli na level wbijesz te 70/70 i bedziesz mial spokuj na bardzo dlugo a z wysokim lvlem bedzie ci sie o wiele lepiej skillowalo
Powiedz, o której krypcie mówisz, bo nie wiem, gdzie na -1 wyciągniesz 20k/h, a na -2 nie wyobrażam sobie Knighta ze skillami 55/55, same Ghoule już klepią, nie wspominając o Scarabach i Mumiach, które mają za mocną obronę jak na takie skille.
Warunkiem jest żeby kasa się zwracała, a skille rosły szybko wg pomysły Colarda. Elfy nie spełniają żadnego punktu.
Tomby-nie.
Dworci-tak. Skile nie potrzebne, eq nie potrzebne, runy nie potrzebne, monotonie mozna ograniczac zmieniajac trasy.
Elfy-tak. Kasa sie zwraca! Sprzedaje sie heaven blossomy dzieki czemu od obecnego update mozna wychodzic na +.
Minosy-tak. Exp nie jest moze znakomity ale loot tak, do tego mino leather.
Jest naprawde duzo innych miejscowek gdzie mozna poexpic bez strat, wyciagnac sporo expa/h a do tego nie zachorowac na jakies porazenie mozgowe (nie mylic z muzgowym) od biegania w koleczko.
Chyba się nie zrozumieliśmy. Nie należy wcale nie skillować, tylko odpowiednio do expowiska. Powinno to wyglądać tak:
10-20lvl - 50/50 (roty itp.)
20-30 - 60/60 (tu już można zacząc expić w innych miejscach, np. mino)
30+ - 65/65 (elfy, mino)
I na tym poziomie można zakończyć skillowanie do osiągnięcia conajmniej 70 poziomu, jeśli w ogóle opłaca się potem skillować(przy wyższych skillach na levelu 30-70 praktycznie nie widać różnicy w expieniu).
Ja z moim kolega zaczelismy praktycznie w tym samym czasie.Ja moze tak kilka dni pozniej od niego on odrazu kupil pacca i zaczal expic ja skillowalem potem co jakis czas skillowalismy razem.Ja na 22 lvlu dobilem skille 70/70 a on mial na 35+ lvlu skille 72/70.Teraz ja mam 90 lvl a on ma 105 ;(.Jaki z tego morał? ,że skillowanie na początku do jakis niewiadomo jakich hiper duper super skilli jest poprostu bez sensu.Moze mam od niego neiznacznie lepsze skille ale co z tego jak on ma wiekszy lvl odemnie?,a na duelu i tak mnie rozklada? ;(
Bulboglowy
01-10-2006, 14:12
Otóż tak naprawde skillowanie knightem NIE jest w ogole potrzebne. Malo tego, powiem wiecej - skillowanie knightem jest marnotrawstem czasu.
Wyraźnie jest napisane.
Nie jestem zwolennikiem tej teorii dlatego poszukuję odpowiedzi od osób, które grają w ten sposób. Czy Wy klepiecie te Larvy 100h aż skille wskoczą na 65/65 i dopiero idziecie na jakieś Minoski, a później Scaraby ? Jak nie, to gdzie expicie ?
mój knight:
początek po wyjściu z rooka na Folde i tam treniłem na czym sie da... do 55/55 w tym czasie lvl wskoczyl i mlvl 4 zeby UHy mozna bylo używać.
Później do 25 lvlu Soldiery w kazz (chain armor-70gp , battle axe bodajże 55gp, kusza 160gp, dwarven shield 100gp). <tu już sie niektórzy zdziwili jak dałem rade guardom które na mnie lurowali (non-pvp Harmonia)>
na 25 lvlu trenowanie na minosach do 65/65 i znowu Soldiery do 35.
Mając 35 lvl i już jako takie eq idziesz trenować na slimy (najszybciej na nich wpada skill-choć za chol*** nie wiem czemu) i skillujesz do 75/75 jak jesteś hardcorowcem to więcej.
a potem to juz róbta co chceta. Skille dobre na exp na guardach bo UH tak koszmarnie dużo nie schodzi itp.
proste, nie?
Skille dobre na exp na guardach bo UH tak koszmarnie dużo nie schodzi itp.
proste, nie?
Tempo tego expa na guardach niewiele lepsze niz przy 50/50 na larvach ... Proste, nie ?
Tempo tego expa na guardach niewiele lepsze niz przy 50/50 na larvach ... Proste, nie ?
Tyle że guardy mają też pewien plus którego larvy nie mają.
Otóz chodzi o ilość kasy jaką można wyciągnąć. A skille same w sobie przydają sie na przyszłość do blokowania gdy teamem idziemy na hunt (hydry itp ofkorz na wyższych lvlach).
Pandorian technomancer
02-10-2006, 10:17
Wyraźnie jest napisane.
Nie jestem zwolennikiem tej teorii dlatego poszukuję odpowiedzi od osób, które grają w ten sposób. Czy Wy klepiecie te Larvy 100h aż skille wskoczą na 65/65 i dopiero idziecie na jakieś Minoski, a później Scaraby ? Jak nie, to gdzie expicie ?
Powiem jak to bylo moim knightem:
wyjscie z rooka skile 14/13
Trole edron - lvl 8-12 - skille 25/23
Roty darashia - 12-25 - skile 48/44
minki/ roty/ elfy/ amazoncamp/dworce - 25-35 - skill 55/53
OC/dark katedra/elfy/ kopalnie/croco - 35-42 - skill 60/58
larvy/scraby/tomby/cyklopy/ - 42-55 - skill 68/65
+55 lvl wszystko co sie rusza i na drzewa nie ucieka aktualnie lvl+70 skill 76/74
zero skilowania, tylko expienie
Don Toro
02-10-2006, 10:31
To ja opisze swoje na podstawie swych doświadczeń:
-początki były marne 8-10lvl 40/40 chodziłem na zamek obok AB, ghostland (skele, pojedynczy ghoul)
-10-15lvl 55/55 nadal zamek, ghostalnd (masowo skele,pojedyncze ghoule[nie jest tak cięzko] i scorpy)
-15-24lvl 65/65 calutki zamek (oprócz draga i wyższych pięter wieży) ghostland (ghule, skele, pojedynczy FD, scorpy, DSa jak musiałem ubić tez sobie poradziłem (z UHem oczywiscie) no i katedra ciemności
-24-35lvl tutaj miałem awarie kompa i nie mogłem expić i weszły skille 80/80
po usunięciu awari (soldki, guardy-za UH sie zwracało ale mały zarobek, elfy)
-45+ 85/85+ (masowo guardy, mint, okolice OF, dragi (szedł 1 UH na 1-2 dragi na spawnie pod thais - ancient temple), elfy
55+ 85/85+ to co wyżej + duuuużo na tym zarabiałem
Pandorian technomancer
02-10-2006, 10:51
To ja opisze swoje na podstawie swych doświadczeń:
-początki były marne 8-10lvl 40/40 chodziłem na zamek obok AB, ghostland (skele, pojedynczy ghoul)
-10-15lvl 55/55 nadal zamek, ghostalnd (masowo skele,pojedyncze ghoule[nie jest tak cięzko] i scorpy)
-15-24lvl 65/65 calutki zamek (oprócz draga i wyższych pięter wieży) ghostland (ghule, skele, pojedynczy FD, scorpy, DSa jak musiałem ubić tez sobie poradziłem (z UHem oczywiscie) no i katedra ciemności
-24-35lvl tutaj miałem awarie kompa i nie mogłem expić i weszły skille 80/80
po usunięciu awari (soldki, guardy-za UH sie zwracało ale mały zarobek, elfy)
-45+ 85/85+ (masowo guardy, mint, okolice OF, dragi (szedł 1 UH na 1-2 dragi na spawnie pod thais - ancient temple), elfy
55+ 85/85+ to co wyżej + duuuużo na tym zarabiałem
Wiec moze pochwal sie ile czasu spedziłes na skilowaniu i ile w sumie robiles ten +55 lvl i skille 85/85. - wg kalkulatora minimum 470 godzin
Bo ja swój badziewny skill 76/74 expiac zrobilem w 2 miesiaca osiagajac lvl +70 i grajac srednio 5-6 h dziennie.
co do draga miedzy 35 a 45 lvl niema fizycznej mozliwosci zeby zchodzil ci 1 uh na 1-2 dragi. na 45 lvl masz 740 hp. zabijasz go w najlepszym wypadku na 10 hitów, w tym czasie on strzela 5-7 fire bali co z samej magi odbiera ci 400-550 hp. nie licze trafien z lapy lub ewentualnego wave .
Ja nigdy nie przykladalem wielkiej wagi do skilowania, na 30 levelu mialem 60/60 i na katedre czy larvy mi starczalo a exp nie byl wcale taki wolny, na 40 levelu troche poskilowalem i mialem 69/69 i w cyclopis wcale nie odczuwalem jaiegos dyskomfortu z powodu kiepskich skili. troche trenowalem i na levelu 50 mialem skile 80/78, potem moja kochana TP zafundowala mi 2 miesiace lagow i skile wskoczyly na 85/83, teraz mam 93 level i skile 88/86 a trenuje jak servery laguja lub sa masowe kicki.
Nie ma zadnej zasady jakie skila powinno/trzeba miec na xx levelu. Civatateo, pierwszy 100+ na eterni ma 88 w swordzie a w shieldingu nawet sie nie znajduje w top 300. Kiedy zakladal postac uhy byly tanie i nikt sie shieldingiem nie zajmowal. Jezeli ktos lubi klepac cyklopy, minosy, larwy na 80 levelu to bedzie je klepal rownie dobrze ze skilami 70/70 jak i 90/90
wcale nie odczuwalem jaiegos dyskomfortu z powodu kiepskich skili.
Trudno odczuwac dyskomfort gdy siedzi sie caly czas w jednym miejscu. mnie na przyklad zupelnie nie przeszkadzalo wyciskanie 16k/h przy 73/70 na guardach ( daaawno temu gdy dawaly jeszcze 185 expa ) na srednim respie, roznice odczulem dopiero gdy wybralem sie na elfy, nie do pomyslenia bylo dla mnie ze moge expic 2x szybciej, mniejszym kosztem i do tego w ladniejszej scenerii. Dzisiaj gdybym mial sie miotac wyciskajac 15k zupelnie bym sobie odpuscil.
expowiska typu Elf fortes, tomby, Dworki, Solidery, seneja poprostu mi sie nie podobaly (ale zostaly przezemnie sprawdzone), na larwach wyciagalem 20k expa w godzine co nie jest oszalamiajacym rezultatem, ale nie widzalem sensu lazenia do Elf fortes skoro mi sie miejsce ewidentnie nie lezy. POzatym, knight nie byl moja pierwsza postacia, tylko 80 RP, wiec wiedzialem gdzie moge robic ile expa,
Newbie123
02-10-2006, 19:10
OC/dark katedra/elfy/ kopalnie/croco - 35-42 - skill 60/58
larvy/scraby/tomby/cyklopy/ - 42-55 - skill 68/65
Właśnie o takie coś mi chodziło, dzięki.
Czy dobrze rozumiem, że na 35 lvl miałeś skille 55/53, a na 42 - 60/58 ?
Pandorian technomancer
03-10-2006, 07:54
Właśnie o takie coś mi chodziło, dzięki.
Czy dobrze rozumiem, że na 35 lvl miałeś skille 55/53, a na 42 - 60/58 ?
skille odnosza sie do górnej wartosci lvl i sa orientacyjne tak samo jak lvl bo przejscie miedzy jednym a drugim typem potworkow bylo plynne.
@ topic
mysle ze w kwesti skilowac/expic wazne tez jest czy sie ma pacc czy sie niema. czesc ludzi majaca pacc woli go jie marnowac na siedzenie godzinami i skilowanie, wola expic na pacc arenie gdzie jest mozliwosc takiego expienia ze skill rosnie nie wiele wolniej
Newbie123
03-10-2006, 13:10
Nie było Ci ciężko expić na Scarabach ze skillami 60/58 ?
@up
Gdzie Ty tam widzisz scaraby ? Kumple Ci wmówili, że scaraby knightem są opłacalne ? Rozczaruje Cię - nie są...
@up
Gdzie Ty tam widzisz scaraby ? Kumple Ci wmówili, że scaraby knightem są opłacalne ? Rozczaruje Cię - nie są...
skill 69/67 k set, w helm, vamp shield, skull staff ewentualnie wersja z w hammerem i bez shielda wychodzilem lekko na plus
skill 69/67 k set, w helm, vamp shield, skull staff ewentualnie wersja z w hammerem i bez shielda wychodzilem lekko na plus
Exp byl zapewne slaby lub mizerny a kopalnie, ktora wybrales jakas niedorozwinieta. Scaraby owszem sa dore ale: skile 80-85 i wieksze+ d-lance/gs/wh albo SOV i skie cos podchodzace pod 75(kto ma sova z takimi skilami? ;) ). Kopalnia ukryta jest jedyna gdzie udalo mi sie przekroczyc granice 25k/h przy skilach 77/75 i 60lvlu+boh.
Exp byl zapewne slaby lub mizerny a kopalnie, ktora wybrales jakas niedorozwinieta. Scaraby owszem sa dore ale: skile 80-85 i wieksze+ d-lance/gs/wh albo SOV i skie cos podchodzace pod 75(kto ma sova z takimi skilami? ;) ). Kopalnia ukryta jest jedyna gdzie udalo mi sie przekroczyc granice 25k/h przy skilach 77/75 i 60lvlu+boh.
exp nei byl niesamowity, mozna powiedziec ze wiecej to na dworkach bym moze wyciagnal, ale bylem tam pierwszy raz bo ktos tak o mi doradzil i chcialem sprobowac... cos kolo ~17k/h kopalnia pierwsza po lewej od miasta
noobowaty mistrz
04-10-2006, 08:29
imho skillowanie ma jakikolwiek sens tylko do 70/70, pozniej to juz jest glupota bo z 70 na 71 potrzeba kilkanascie godzin treningu a przez ten czas spokojnie mozna sobie zrobic 4 lvle
Sam mam Kngihta na 20 lvl i Pare Sorców i jednego Druida8o
Gram na MC Knightem Skiluje a Sorcem ćwicze mlvl.
Ostatnio by mnie zabił Guard ale z ledwością przezyłem wiec teraz skiluje conajmniej do skili 65/65:evul:
A w przyszłosci NABIJE 100/100
Dzieki
A w przyszłosci NABIJE 100/100
czytać jak: "nigdy nie nabije 100/100"
noobowaty mistrz
04-10-2006, 15:51
Ale ostrzegam:
Zanim nabijesz 100/100 to bedziesz siwy staruszek i zadna dziewczyna cie nie bedzie chciala.
Chodziło mi o opłacalność patrząc na inne expowiska, dużo lepsze...
exp nei byl niesamowity, mozna powiedziec ze wiecej to na dworkach bym moze wyciagnal, ale bylem tam pierwszy raz bo ktos tak o mi doradzil i chcialem sprobowac... cos kolo ~17k/h kopalnia pierwsza po lewej od miasta
Kiedy ja expiłem na scarabach(35 knight 77\77 skills dlance.) na -2 wyciągałem 20k/h, szło jakieś 2-3 uhy na godzinę a kasy był gdzieś 1-1,5k więc byłem średnio na +.
Ta kopalnia znajduje się na wprost od północnego wejścia do Ankrahmun.
Piotrek Marycha
04-10-2006, 17:47
Ja z moim kolega zaczelismy praktycznie w tym samym czasie.Ja moze tak kilka dni pozniej od niego on odrazu kupil pacca i zaczal expic ja skillowalem potem co jakis czas skillowalismy razem.Ja na 22 lvlu dobilem skille 70/70 a on mial na 35+ lvlu skille 72/70.Teraz ja mam 90 lvl a on ma 105 ;(.Jaki z tego morał? ,że skillowanie na początku do jakis niewiadomo jakich hiper duper super skilli jest poprostu bez sensu.Moze mam od niego neiznacznie lepsze skille ale co z tego jak on ma wiekszy lvl odemnie?,a na duelu i tak mnie rozklada? ;(
a co tu skilowanie ma do rzeczy? umowiliscie sie i graliscie zawsze tyle samo czasu kazdego dnia ze niby on lepiej wyszedl na nie-skilowaniu?
I tutaj kolejny przykład. Pan Morwi poszedł raz na scaraby ze skillami 67/64 (?), a pan wyżej ze skillami po 77. Exp wzrósł o 3k/h. Trzeba odjąć 2 ataku w broni (wh a d lance) i trochę większe doświadczenie w zabijaniu scarabów (ze zdań wnioskuje, że pan Morwi był tam 1 raz), ew. kopalni i teoretycznie wychodzi bardzo zbliżony wynik.
Kazdy treni do tego momentu kiedy mu sie znudzi:p Ale dobra metoda jest ustawianie sobie poprzeczek np.20lvl65/65 itp.
sryy za bledy jak byly
skillować czy expić...
cuż, czym wysze skille tym mniej się wydają a więcej zarabia przez szybsze zabijanie i obcięte koszty
Wyszy lvl to z tez zmniejszenie kosztów po przez zwiększenie siły magii oraz ilości hp i many.
Najłatwiej dobić skille do 60 i już expić.. wtedy nie ma żalu jak się padnie że straciło się wiele godzin na skillowaniu, a jednocześnie już dmg jaki zadajesz nie jest malutki..
Bardzo wysokich skilli na niskim lvl tez nie ma sensu robić.. czym niszy lvl tym łątwiej paść..
Sir Radzio Angelus
17-10-2006, 20:58
Znajomy w Tibii na knajta 26 lvl i skille 80/80, cały czas siedzi w kopalniach i trenuje, pytalem sie ile dziennie trenuje to odpowiedzial, że w tygodniu ~5h a w weekend więcej. Z jednej strony masochizm/nuda w *uj ale z drugiej strony posatć ma wypasioną, no nie?
Znajomy w Tibii na knajta 26 lvl i skille 80/80, cały czas siedzi w kopalniach i trenuje, pytalem sie ile dziennie trenuje to odpowiedzial, że w tygodniu ~5h a w weekend więcej. Z jednej strony masochizm/nuda w *uj ale z drugiej strony posatć ma wypasioną, no nie?
nie, kilka razy było już pisane czemu
Nie, bo przyjdzie 20 sorc i go zajebie z sd.
albo jakis noob z vandem, na 26 levelu ma uha za 250 hp i pewnie nie nosi wiecej niz bp. padnie i bez blessow straci ~22 godizny treningu.. a expic bedzie tak jak knight ze skilami 70/70
Sir Radzio Angelus
18-10-2006, 15:00
On jest na Calmerze ;p
Wojciech25
18-10-2006, 17:20
skile:
10lev-40/40, 15lev-50\50, 20lev-60/60, 30lev-65/65, 35lev-70/70,
40lev-75/75, 50lev-80/80, 60lev-85/85, jak uwazasz
wiem jak trudno sie skiluje ale jak chcesz byc dobrym knightem to musisz
miec dobre B)
Piotrek Marycha
18-10-2006, 19:02
Nie, bo przyjdzie 20 sorc i go zajebie z sd.
jednym? :O
Wojciech25
18-10-2006, 19:36
Vil idz blokuj gsy swoim 30 knightem ze silami 50/30 3 mlvlem i ihami :p ,bo ja ze swoim 30 ze skilami 65/65 1 4 m lvlem niebede mial problemuB)
Vil idz blokuj gsy swoim 30 knightem ze silami 50/30 3 mlvlem i ihami :p ,bo ja ze swoim 30 ze skilami 65/65 1 4 m lvlem niebede mial problemuB)
i beda ci schodzic 4+ uha na jednego, zreszta nie widze sensu w blokowaniu gsow, chyba ze na quescie
Otoz powiem wam sytuacje pewnego rycerza z serwera Nova gdzie gralam.
Na 50 lvlu wyskilowal astronomiczne skille 100/100. Obecnie ma cos okolo 115 lvla i nie gra juz w tibie. Loguje sie raz na jakis czas i stoi pod dp.
Powód? Po wyskilowaniu takich mega skilow zaczal expic. Szlo to abrdzo szybko ze wzgledu an tani sprzet dobre skille i pacc. Nietety po drodze dednal moze 2-3 razy nie pamietam ale skile odrabial obecnie ma cos kolo 102-104 sworda. I na co mu to bylo? Ma 115 elite knighta z dobrymi skilami ktorym nie gra bo musi sie uczyc a wolny czas poswiecil na stanie nad woda, lowienie rybek i skilowanie na monku.
Teraz cos z innej beczki. Kumpel na non-pvp secura skilowal torszq na 30 lvlu wbil 60/60. Teraz ma cos kolo 80 lvla skilow okolo 75/75 i jest mu z tym dobrze. Spokojnie expi sobie w Mintwalin,Kopalniach,Cyclopolis,Scarabach,Zolwiach ,Tombach i Piratach.
Wyniosek jest jeden. Nie oplaca sie wbijac jakis emga skilow na low lvlu typu :
20 lvl i 70/70 albo 80/80. Skilujcie do 60 gra jakos pojdzie . Ja sama moim ryckiem na 43 lvlu planuje dobic 70/70 i koniec :D
@up
On bez bota skillowal? Jesli tak to gratuluje zmarnowanych 2 tysiecy godzin zycia. Nawet mi przez mysl nie przechodzi jak wiele mozna przez ten czas zrobic pozyteczniejszego niz patrzenie sie w monka. 8o
@skilowanie do 100/100.
Powodzenia. Wolalbym juz przez ten czas isc rozdawac ulotki na miasto i zarobic na dwie postacie z takimi skilami i jeszcze mi zostanie (nie przeceniajac oczywiscie tak nedznej tyrki jaka jest rozdawanie tego shietu). Nawet z botem to jest tylko strata energi elektrycznej i przyczynianie sie do swiatowego energetycznego kryzysu. Skilowanie samo w sobie jest chore a bicie jakichkolwiek rekordow to zaawansowane stadium.
Lord Arturs
18-10-2006, 21:55
Jest to możliwe, znam gostka na 43lvl co mial 100/100 teraz to juz jest 100+ ek ;D To ze niegra to nie wina skilli tylko srodowiska zewnetrznego:P..
Juz sie martwilem ze tylko ja w calej tibi na 36lvl mam 62/58, ale widze ze tez taki jakis bolek sie znalazł:P
Amos'Sword88
18-10-2006, 22:20
Ja zazwyczaj trenie do 65/65+ a potem juz sie expi strasznie latwo i trenisz tylko jesli masz na to ochote bo skille sa juz dosyc dobre
Dla mnie jednak ważniejsze są skillle... Skoro ktoś ma 11 level i skille dajmy na to 65/65 to chyba lepiej niż 30 level ze skillami 50/30? Dlaczego... Ponieważ z takimi skillami łatwiej wbic nam level. Idziemy powiedzmy na dwarfy, DC wychodzimy mamy level i powiedzmy 2 skille więcej (mówię o regularnym hunceniu). Mamy 30 level chodzimy i zabicie potwora zajmuje nam więcej czasu, ponieważ mamy mniejsze skille i nasze hity są słabsze... Vil nie wiem dlaczego raz piszesz, że jedno jest lepsze, a potem zaprzeczasz samemu sobie. Ja przynajmniej tak zrozumiałem Twoje wypowiedzi. Jeśli ktoś chce jeszcze jeden przykład proszę bardzo. Chcemy dostać sie do gildi. Mamy 20 level skille po 65/65. Pytanie dla knighta: 'Jakie masz skille?'. Po co? Na hunty... Im lepsze tym szybciej cię przyjmą. Pozatym co to za radocha z grania chodząc cały czas na larwy i męcząc się z nimi nabijać level. Lepiej się potrudzić wbic skille i mieć je potem gdzieś a szybko wbijać level lub wbijać kilka skilli co kilka level. To moje zdanie, każdy może mieć inne i każdy może uważać co innego za słuszne...
Dla mnie jednak ważniejsze są skillle... Skoro ktoś ma 11 level i skille dajmy na to 65/65 to chyba lepiej niż 30 level ze skillami 50/30? Dlaczego... Ponieważ z takimi skillami łatwiej wbic nam level. Idziemy powiedzmy na dwarfy, DC wychodzimy mamy level i powiedzmy 2 skille więcej (mówię o regularnym hunceniu). Mamy 30 level chodzimy i zabicie potwora zajmuje nam więcej czasu, ponieważ mamy mniejsze skille i nasze hity są słabsze... Vil nie wiem dlaczego raz piszesz, że jedno jest lepsze, a potem zaprzeczasz samemu sobie. Ja przynajmniej tak zrozumiałem Twoje wypowiedzi. Jeśli ktoś chce jeszcze jeden przykład proszę bardzo. Chcemy dostać sie do gildi. Mamy 20 level skille po 65/65. Pytanie dla knighta: 'Jakie masz skille?'. Po co? Na hunty... Im lepsze tym szybciej cię przyjmą. Pozatym co to za radocha z grania chodząc cały czas na larwy i męcząc się z nimi nabijać level. Lepiej się potrudzić wbic skille i mieć je potem gdzieś a szybko wbijać level lub wbijać kilka skilli co kilka level. To moje zdanie, każdy może mieć inne i każdy może uważać co innego za słuszne...
65 jeszcze mozna zrobic, ale dalej masakra.
Dla mnie jednak ważniejsze są skillle... Skoro ktoś ma 11 level i skille dajmy na to 65/65 to chyba lepiej niż 30 level ze skillami 50/30? Dlaczego... Ponieważ z takimi skillami łatwiej wbic nam level. Idziemy powiedzmy na dwarfy, DC wychodzimy mamy level i powiedzmy 2 skille więcej (mówię o regularnym hunceniu). Mamy 30 level chodzimy i zabicie potwora zajmuje nam więcej czasu, ponieważ mamy mniejsze skille i nasze hity są słabsze... Vil nie wiem dlaczego raz piszesz, że jedno jest lepsze, a potem zaprzeczasz samemu sobie. Ja przynajmniej tak zrozumiałem Twoje wypowiedzi. Jeśli ktoś chce jeszcze jeden przykład proszę bardzo. Chcemy dostać sie do gildi. Mamy 20 level skille po 65/65. Pytanie dla knighta: 'Jakie masz skille?'. Po co? Na hunty... Im lepsze tym szybciej cię przyjmą. Pozatym co to za radocha z grania chodząc cały czas na larwy i męcząc się z nimi nabijać level. Lepiej się potrudzić wbic skille i mieć je potem gdzieś a szybko wbijać level lub wbijać kilka skilli co kilka level. To moje zdanie, każdy może mieć inne i każdy może uważać co innego za słuszne..
Ba! Z 20lv i 65/65 bedziemy mogli bloczyć "supah mochne stforki" i mamy darmowy wjazd do gildi o! Wiesz, szczerze to ja wole za blockera na np, Dl'e, lub ni licho Dragi (ktore sam zabijam) wole mieć 40 knighta, z 30/30 (-co na takim lv jest niemozliwe) niz 20lv z 100/100.
Nie ma sensu skillowac (duzo) knightem przed zrobieniem Annhi. Wkoncu padniecie 2,3,4 razy na annhi - skille spadna i ? 200h~ treningu pojdzie sie paść! Wystarczy wbic 60/60, a potem juz wista expic. Skille same wejda.
@up
A karze ci ktoś padać na Anni... Nie? No co ty... Wjazd do gildi... LOL chodzi o to, że szybciej przyjmą kogos z większymi skillami niż z dupnymi... Level wzięłem jaki kolwiek... :/
Ja robię tak: gdy mam PACC'a - expie; gdy nie mam - skilluje :P. Ale to też zależnie od chęci...
@Kshaq
Zwykle do gildii przyjmują za level, nie za skille. Bo na co komuś 80/80 kiedy ma 300 hp ? Wtedy to 2 mocne uderzenia gsa i leży. A co do skillowania to warto zrobić na 30 lvlu 65/65, bo potem to już różnica w expieniu mając np. 70/70, a 75/75 jest na tyle minimalna, że jej nie widać.
Ja jak bym mial teraz robic knighta to by wygladal tak.
20 lvl 70/70
50 lvl 80/80
90 lvl 90/90
Innych skili bym nie chcial, i takie proponuje. No to mozecie na mnie juz bluzgac.
Ja jak bym mial teraz robic knighta to by wygladal tak.
20 lvl 70/70
50 lvl 80/80
90 lvl 90/90
Innych skili bym nie chcial, i takie proponuje. No to mozecie na mnie juz bluzgac.
BYS NA 20 LV NIE ZROBIL SKILLI 70/70 NIE WIEZE POPROSTU NIE WIEZE I NIE PRZEKONACIE MNIE ZE TO MOZLIWE!:p
Zaloz sie i nie mow mi ze to jest niemozliwe skoro juz tak zrobilem 2x. 1 postac Gomezz na Arcani dokladnie na 21 lvl mialem skile 72/72. 2 postac Zax Cruise na Nebuli na 16 lvl mialem 70/70. Nie ma czegos takiego jak niemozliwe :P
DOBRA NIECH CI BENDZIE I NIE WYZYWAJ NA MNIE!!!:evul:
70/70 na 20 lvlu? Nic trudnego.
Nie pisz z capsem. :E
Adow Adan
19-10-2006, 17:59
Ja expilem do 32 lvl ( wow nie?? :P) . Mialem wtedy skille 56/50 i ponad 4 mlvl(jakieś 80% do 5) , od 32 lvl troche poskilowalem i znowu expic zaczelem . Teraz mam 36 lvl , 5 mlvl(dedlem tak to mialbym 92% do 6 a mam 97% :P) i skille 65/62. skiluje ciągle do 70/70. wystarczy mi to. sword ring i jazda na poh na dragi . Okolo 45 lvl(jezeli będę nadal gral) zaczne znowu skilowac do 80/80 a na 85/85 bym chcial zakączyć skilowanie :P.
Ja robię tak: gdy mam PACC'a - expie; gdy nie mam - skilluje :P. Ale to też zależnie od chęci...
skillujesz co 3 miesiace? O_O
A karze ci ktoś padać na Anni... Nie? No co ty...
Pro - ze swoim 22lv, oraz zatargu z Beholderem widze ze anni~ ci nie straszne!
Pierwsze zrób Anni a potem mów o padaniu na tymże quescie ;o
Wojciech25
19-10-2006, 19:02
kshaq na beho padl od kika dobry gracz niepada na potworach tylko na lagach itp.. niewazne na jakim lvlu a ani to juz trudniejsza sprawa:p
BYS NA 20 LV NIE ZROBIL SKILLI 70/70 NIE WIEZE POPROSTU NIE WIEZE I NIE PRZEKONACIE MNIE ZE TO MOZLIWE!:p
to jest jak najbardziej do osiagniecia. na 21 levie mialem skile 66/67 tylko dla tego, ze na 15 lvl zachcialo mi sie desert questa ( ktorego w koncu nie zrobilem ). wystarczy tylko trenic z glowa i caly czas. do skili okolo 55/55 trenowac mozna bardzo dobrze na trolach. bierze sie 8 na klate i sie klepie po kolei. bardzo dobre miejscowki do treningu sa na edron.
ja mam level 38 i skile 72/72. akuratnie skiluje na slimach. ostatnie 14 leveli zrobilem na rotwormach na darashii w ciagu poltora tygodnia. skilowac bede do 80/80. zapewniam, ze przy skilach 60/60 czy 70/70 mie ma expa. blisko 90 skila z takiego dragon lance wbijaja sie ladne hity -> przykladowo dwarv guardy na 1 hita. przy wyzszych skilach sie duzo szybciej expi. sproboj przy skilu 60/60 zabic glupiego dragona. przy skilu 70/70 nie jest to juz problemem, natomiast przy skilu 80/80 jest to czysty relaks. kolega dal mi passy do swojej postaci. zobaczylem jak sie smiga ze skilami 98/98. to jest niebo a ziemia
Krwioplaczasty
19-10-2006, 21:00
@up
klepanie wiencej niz 2 monsterow jest bez sensu poniewaz tylko te 2 sie licza do defens skill a branie na klate wiencej to strata hp
@up
klepanie wiencej niz 2 monsterow jest bez sensu poniewaz tylko te 2 sie licza do defens skill a branie na klate wiencej to strata hp
lol? co ty bredzisz? jakie eq trzeba miec, zeby TROLLE nie zadawaly obrazen? p-set? poza tym zdarza sie, ze jak sie klepie 2 trole, to czasem przelamie ktorys shielda. przy 8 trolach za kazdym razem masz 2 ciosy na tarcze przyjete. dobrze sie rowniez skiluje na hienach, waspach i inych slabych potworkach. przy trujacych potworkach trzeba sie niestety wspomagac exura, wiec troche wolniej leci mlvl.
zapewniam, ze przy skilach 60/60 czy 70/70 mie ma expa.
zapewniam cie ze nie wiesz co mowisz.
blisko 90 skila z takiego dragon lance wbijaja sie ladne hity -> przykladowo dwarv guardy na 1 hita.
raz na ruski rok.
przy wyzszych skilach sie duzo szybciej expi. sproboj przy skilu 60/60 zabic glupiego dragona. przy skilu 70/70 nie jest to juz problemem, natomiast przy skilu 80/80 jest to czysty relaks. kolega dal mi passy do swojej postaci. zobaczylem jak sie smiga ze skilami 98/98. to jest niebo a ziemia
od 65/67 do 75/79 nie zauwazylem zadnej roznicy w szybkosci expienia, dalej ciagnalem po 30-35k/h.
wzrost skillow o 10 wymaga 2-3 razy dluzszego treningu a roznica jest niewielka/ niezauwazalna.
zapewniam cie ze nie wiesz co mowisz.
mozna expic na rotach, mozna expic na soldkach. idz expic ze skilem 60/60 na guardy, idz na hunta na dragony chociazby.
raz na ruski rok.
ale beda hity wyzsze. poza tym czesciej guardy od 2-3 hitow max.
od 65/67 do 75/79 nie zauwazylem zadnej roznicy w szybkosci expienia, dalej ciagnalem po 30-35k/h.
a nie szlo czasami mniej uhow?
wzrost skillow o 10 wymaga 2-3 razy dluzszego treningu a roznica jest niewielka/ niezauwazalna.
ja zauwazylem roznice pomiedzy 69/69 a 72/72. troszeczke wieksze hity wchodza w scaraby. poza tym walac z dragon lance czesciej paruje bronia ciosy scarabow. nieznacznie czesciej, ale zawsze to cos. nie zapominaj, ze to jest o 3 skile roznicy.
grzysztof
19-10-2006, 22:52
przy wyzszych skilach sie duzo szybciej expi. sproboj przy skilu 60/60 zabic glupiego dragona. przy skilu 70/70 nie jest to juz problemem, natomiast przy skilu 80/80 jest to czysty relaks. kolega dal mi passy do swojej postaci. zobaczylem jak sie smiga ze skilami 98/98. to jest niebo a ziemia
Jeśli sie umie grać knightem, można praktycznie bez skillowania ubic wysoki level i średnio dobre skile, w czasie krótszym niż zrobiła by to osoba osobno skillujaca i osobno expiaca.
Powyżej 60 co 5 skili widac spora roznice.
ale beda hity wyzsze. poza tym czesciej guardy od 2-3 hitow max.
na guardy nawet sie nie pakuje bo szkoda czasu.
a nie szlo czasami mniej uhow?
nie.
zalezy na czym expisz - na twardych mobach widac roznice 2-3 pkt, na miekkich - praktycznie wogole.
Jeśli sie umie grać knightem, można praktycznie bez skillowania ubic wysoki level i średnio dobre skile, w czasie krótszym niż zrobiła by to osoba osobno skillujaca i osobno expiaca.
na rotach na darashii srednio wyciagam 10-14k expa na godzine. 3256800 expa potrzeba na 60 level. czyli to jest jakies 325h expienia na rotach. do rotow potrzeba skile 40/40 zeby sie ladnie kladly. strata uh zero. mfow zero. skile troche podskocza. ale czy to o to chodzi?
Nie. Chodzi o to, żeby zarz(ż?)ynać się robiąc skille 80/80 na 30 lvlu.
Człowieku, czy ty sądzisz, że z 80/80 na 30 lvlu na dragach będziesz expił? Nawet guardy będą kiepskim pomysłem. Have fun.
Zależy od podejścia.
Ja na 30 lvl mam 80/80, większość expa weszła podczas skilowania na dwarfach(no-pvp)
No i napewno mam lepszy exp, bo se moge biegać po scarabach, nie tylko po larvach...
No i hunty z kumplami, to jest to!
Bieganie samemu po larvach, bez kumpli - lol
Najlepiej iść gdzieś w teamie.
Moje zdanie:
Zrobić postać, nabić najlepiej 80/80 i kupić pacc
I pacc sie nie marnuje na skilowanie.
No nawet na skilach 90/90 na 30 lvl expic na dragach to troche kiepski pomys. Ja na 82 lvl i skilach 87/85 nie expilem na dragach bo to byla najzwyczajniejszy waste. Jak mialem jakies bonusowe uh to czasami sobie skoczylem, ale nie tak zeby expic na dluzsza mete.
Odpowiedz na pytanie zadane w temacie jest proste. Lubisz trenic to trenuj, lubisz expic to wbijaj lvl'e. Kazdy gra jak chce i nie ma sensu jezdzic po kims za to ze ma slabe skile, albo (czego nie rozumie) ze ma za wysokie.
Lepiej wg mnie wyskillować sobie odpowiednie skille załóżmy na 8 lvluskillowac do60/60 na 20do65/65 itp bo i tak jak na max bedziesz skillować to jakiś pk cie ubije z20lvl wiekszym itp. i czas tracisz a im wyższy lvl tym ciężej ubić ;)
michalll
20-10-2006, 09:16
Zależy od podejścia.
Ja na 30 lvl mam 80/80, większość expa weszła podczas skilowania na dwarfach(no-pvp)
No i napewno mam lepszy exp, bo se moge biegać po scarabach, nie tylko po larvach...
Moje zdanie:
Z tym się zgodzę, lepiej najpierw potrenić do 80+ i kupic pacc. Mam do ciebie takie pytanie: Bot za ciebie treni czy sharujesz?
2006-10-15 22h
0m 30
2006-08-26 21h
45m 19
Zależy od podejścia.
Moje zdanie:
Pomijajac fakt ze jestes po 22-23 godizny dziennie online to jak sie padalo na gsie? skile wypasione jak na ten level (bot?) cos pomogly? a moze zabraklo tylch 150 hp ktore bys mial zdobywajac 10 leveli zamiast jednego skila? Zacznij expic tez na cave bocie zamiast tylko skilowac przy pomocy programow.
Czary mary kur..cze.
Zabrakło internetu, gs na 60/60 by mnie hitał po 200, a tak po 160 max.
Wskarzcie mi bota bijącego skile.
Może kody wpisałem.. ;s
Zabrakło internetu, gs na 60/60 by mnie hitał po 200, a tak po 160 max.
i z tego powodu oplacilo sie 8x tyle trenowac ?
skille 65/65 na 30+ levelu spokojnie wystarczaja do bardzo szybkiego expienia ( zdecydowanie szybciej niz na scarabach ) jesli tylko zamiast bota uzywa sie mozgu i poszuka odpowiedniej miejscowki.
@up
Na scarabach wyciagnie sie bez problemu 30k/h a jak sie sprezy ktos to i po 35/h. Podaj mi miejscowke z lepszym expem i zarobkiem.
@down
No z kolegami zawsze latwiej, nie zawsze oplacalnie ale latwiej i lepsza zabawa. Tibia to gra MMO ale niestety wielu graczy o tym zapomina...
No nawet na skilach 90/90 na 30 lvl expic na dragach to troche kiepski pomys. Ja na 82 lvl i skilach 87/85 nie expilem na dragach bo to byla najzwyczajniejszy waste. Jak mialem jakies bonusowe uh to czasami sobie skoczylem, ale nie tak zeby expic na dluzsza mete.
Odpowiedz na pytanie zadane w temacie jest proste. Lubisz trenic to trenuj, lubisz expic to wbijaj lvl'e. Kazdy gra jak chce i nie ma sensu jezdzic po kims za to ze ma slabe skile, albo (czego nie rozumie) ze ma za wysokie.
ja przykladowo jak chodze na dragi, to chodze z kumplemlub dwoma. na draga idzie 0-2 uhy w zaleznosci od tego czy da sie dziada wyciagnac bez wejscia na f-wave
Na scarabach wyciagnie sie bez problemu 30k/h a jak sie sprezy ktos to i po 35/h. Podaj mi miejscowke z lepszym expem i zarobkiem.
Elfy. Taki sam ( albo i wiekszy ) exp 20 skilli wczesniej.
Jakos mi sie nie chce wierzyc ze na elfach wpada po 40k/h przy skilach 60, ale ok. A co z zarobkiem. Bo na scarabach wpada ladnie kasy i jak dla mnie sa wygodniejsze do expa bo nie trzeba sie lootem za bardzo przejmowac bo tylko kasa sie z nich sypie, no i kosztownosci.
Sir szofer
20-10-2006, 15:01
mam skille 65/65 i jakos wyciągam 30k/h na elfach bez waste
grzysztof
20-10-2006, 15:31
na rotach na darashii srednio wyciagam 10-14k expa na godzine. 3256800 expa potrzeba na 60 level. czyli to jest jakies 325h expienia na rotach. do rotow potrzeba skile 40/40 zeby sie ladnie kladly. strata uh zero. mfow zero. skile troche podskocza. ale czy to o to chodzi?
Nie... Chodzi o to że expiac do 30 levela na rotach ubijemy skile tylko expiac ok. 55, nastepnie przenosimy sie na tiquande gdzie wbijamy level 50 przy czym napewno osiagniemy skile ok. 70 ew. dobic te 1-2 brakujace do pelnej liczy. Natestepniemy mamy postac na tyle dobra aby udac sie na exp do cyclopolis lub żółwie gdzie robiac co 2-3 levele osiagniemy advance w skilu. Wynikiem finalnym bedzie postac 60level i skile 75/75, zrobione w czasie znacząco krótszym niz twoje osobne expienie i osobne skillowanie.
Jakos mi sie nie chce wierzyc ze na elfach wpada po 40k/h przy skilach 60, ale ok. A co z zarobkiem. Bo na scarabach wpada ladnie kasy i jak dla mnie sa wygodniejsze do expa bo nie trzeba sie lootem za bardzo przejmowac bo tylko kasa sie z nich sypie, no i kosztownosci.
Nikt nie powiedzial, ze 40k/h jednak 35 jest mozliwe do osiagniecia juz nawet na 45-50lvlu i skilach nieco ponad 60. Na scarabach nawet i na 80/80 i lvlu wiekszym trudno zrobic ponad 30k/h. Zarobek od update jest prawie zawsze, bo sypia sie kwiaty (czasami zdaza sie zarobic wiecej niz na mintwail).
Wojciech25
20-10-2006, 15:48
Sir szofer Niewierze ze wyciagasz 30kexp/h ja mam 67/65 i jakos wyciogam na arcanach max 20k a nie 30 czy 40 :p
Sir szofer Niewierze ze wyciagasz 30kexp/h ja mam 67/65 i jakos wyciogam na arcanach max 20k a nie 30 czy 40 :p
To exp na scautach i zwykłych elfach.
Odnosze się do tych co wolą wbić duże skille. Po co skillować od 8 lvla na skille 80/80 jak i tak masz za mało hp żeby pójść nawet na cyklopa? Ale z drugiej strony nie można mieć za słabych skillów żeby nie bić za słabo. Dajcie se na looz z tymi wielkimi skillami. Co wam da że będziecie nawet mieli załóżmy 30 lvl i skille 80/80 jak podbiegnie sorc 50 pk nie dogonisz go itp bo ma wiekszy lvl, a jak ubije to skille i tak spadną, i zapewne jak każdy się wściekacie o to że skille poszły. Pomyślcie troszke.
Nikt nie powiedzial, ze 40k/h jednak 35 jest mozliwe do osiagniecia juz nawet na 45-50lvlu i skilach nieco ponad 60. Na scarabach nawet i na 80/80 i lvlu wiekszym trudno zrobic ponad 30k/h. Zarobek od update jest prawie zawsze, bo sypia sie kwiaty (czasami zdaza sie zarobic wiecej niz na mintwail).
Expiles kiedys na scrabach ? Chyba nie na tych co ja. 30k to jest minimum co mi tam wpada. Zreszta nie ma po co dyskutowac, kazdy expi gdzie mu sie podoba ;P Mi sie podoba na scarabach, tobie na elfach i koniec :P
@kaniek
Co ja ci poradze na to ze lubie miec ladne skile ?
Expiles kiedys na scrabach ? Chyba nie na tych co ja. 30k to jest minimum co mi tam wpada. Zreszta nie ma po co dyskutowac, kazdy expi gdzie mu sie podoba ;P Mi sie podoba na scarabach, tobie na elfach i koniec :P
Zadales pytanie to odpowiem: expilem na scarabach w kazdej kopalni conajmniej zrobilem 100k expa a na ukrytych okolo 2 lvle. Na elfach na 40lvlu robilem cos podchodzace pod 34k/h a teraz zbierajac loot i zarabiajac na tym niemale sumki robie po 35k/h (64lvl).
grzysztof
20-10-2006, 17:30
Zadales pytanie to odpowiem: expilem na scarabach w kazdej kopalni conajmniej zrobilem 100k expa a na ukrytych okolo 2 lvle. Na elfach na 40lvlu robilem cos podchodzace pod 34k/h a teraz zbierajac loot i zarabiajac na tym niemale sumki robie po 35k/h (64lvl).
Na scarabach jak i na elfach prawie niemozliwe jest wyciagniecie 30k/h (na elfach mozliwe jest tylko niezbierajac lotu wiec nie wprowadzaj innych w bład)
Scaraby posiadaja natiomiast tą przewage nad elfami ze jest duzo kopalni z nimi i zawsze znajdziemy wolną miejscowke nawet w godzinach szczytu, czego niestety nie mozna powiedziec o elfach. Gdy ostatnio wbilem tam kolo godz. 13 dnia powszedniego spotaklem ok. 5 osob procz mnie.
Na scarabach jak i na elfach prawie niemozliwe jest wyciagniecie 30k/h (na elfach mozliwe jest tylko niezbierajac lotu wiec nie wprowadzaj innych w bład)
jak najbardziej mozliwe.
Scaraby posiadaja natiomiast tą przewage nad elfami ze jest duzo kopalni z nimi i zawsze znajdziemy wolną miejscowke nawet w godzinach szczytu, czego niestety nie mozna powiedziec o elfach. Gdy ostatnio wbilem tam kolo godz. 13 dnia powszedniego spotaklem ok. 5 osob procz mnie.
i to jest ich jedyna przewaga nad elfami.
grzysztof
20-10-2006, 18:29
jak najbardziej mozliwe.
I znów bedziemy to ciągnac, to jest NIEMOZLIWE bez bicia dragów.
i to jest ich jedyna przewaga nad elfami.
Ale za to bardzo znacząca pozatym dla mnie innym plusem scarabów jest to ze wypada duzo klejnocików + tylko kasa i nie trzeba pozniej marnowac czasu na jego sprzedawanie (tak jak to jest sprzedajac np. 10bp luków lazac w ta i w ta)
nie trzeba pozniej marnowac czasu na jego sprzedawanie (tak jak to jest sprzedajac np. 10bp luków lazac w ta i w ta)
Łukow nie trzeba zbierac zeby sie zwracalo na elfach.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.