zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Prośba do adminów

szkodi
01-01-2006, 15:25
Witam serdecznie!

Chciałbym tutaj naprawdę zaapelowac w tym poście do was drodzy administratorzy, aby ograniczyć jakoś dostęp do tego forum dzieciakom, które naprawdę nie znają podstawowych form gramatyki. Nie wiem - można przecież wprowadzić dyktando przy rejestracji na forum, które będzie trwało np 1 minutkę i jak ktoś zda to może zostać zarejestrowany, a jeżeli nie to oczywiście wiadomo.

Drażni mnie to, i to nie tylko mnie, że 60% użytkowników tego forum nie zna podstaw poprawnej polszczyzny i zamiast czytac to czasami trzeba rozszyfrowywać o co danemu autorowi chodzi. Zawsze można dodać też autowykrywacz błedow, który będzie je automatycznie zmieniał na właściwą formę.

Piszę tutaj w imieniu wszystkich, których to naprawdę drażni. Jestem tutaj rok i czasami wydaje mi się, że jestem w przedszkolu gdzie dopiero niektóre dzieci uczą się czytać i pisać.

P.S : zaraz spadnie tutaj grom z jasnego nieba czyli tłum "niegramatycznych", że są dyslektykami. Chciałbym przypomnieć, że badania donoszą, że 84% polskich dyslektyków to poprostu ściema. Dysleksja jest naprawdę rzadkim eventem wśród młodzieży, a nabywają ją nieliczni.

Mam nadzieję, że pod tym postem podpisze się wiele osób.

Falco de'Ath
01-01-2006, 15:31
Good idea. Ja bym jeszcze dodał jakiś mały test na IQ :confused:
Ale poważnie, takie "mini dyktando" pomniejszyło by grono tych niepiśmiennych, bądź pismiennych inaczej. Walczmy z bykami!

Rozpruwacz II
01-01-2006, 15:37
Według mnie to genialny pomysł

Iron
01-01-2006, 15:39
Z jednej strony masz racje napewno ułatwiłoby to czytanie postów na forum,ale jest jedna rzecz o której trzeba pamiętac te forum jest dla wszystkich bez różnicy czy jest innego wyznania,ma inne zainteresowania,czy ma 10-11 lat i niezna podstawowych zasad gramatyki.
Taki test napewno obciążał by bardzo serwer forum który ,i tak często siada.
Moim zdaniem taki test to głupota ,a jak się komuś niepodoba to są inne fora do rozmowy.

Modus
01-01-2006, 15:39
Co do mini dyktanda kazdy moze sobie usiasc i ze slownikiem rozwiazac ...

Dwimenor
01-01-2006, 15:49
Pomińmy nasz ledwo zipiący server, pomińmy problem z napisaniem takiego hacka. Ale czy to naprawdę coś zmieni? Większość błędów (ort i gramatycznych) wynika z pośpiechu a nie z rzeczywistej dysfunkcji. Nie wiem czemu, ale niektórzy ludzie ciągle uważają, że "jestem pierwszy" jest cool. I wychodzi, że pisze 5 zdań bez znaków interpunkcyjnych.
Twoja propozycja tak naprawdę nic nie zmieni. Jak usiądzie, pomyśli to i napisze takie dyktando. A potem odpuści sobie sprawdzanie, czy pisze tak aby go zrozumiano.

szkodi
01-01-2006, 16:05
Co do mini dyktanda kazdy moze sobie usiasc i ze slownikiem rozwiazac ...

Zawsze można dodać ograniczenie czasowe. Poza tym jeżeli nie macie czasu na napisanie skryptu z dyktantem to można ściągnąć jakiś skypcik (nie pamiętam niestety skąd) który będzie zmieniał błędy.

@Iron_Guridan: przepraszam bardzo, jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłem ale poprostu piszę to i protestuję, że tutaj nie ma poważnego forum jak na poważny portal supportowany przez Tibia.com przystało. Poprostu wymienii "dyslektycy" psują klimat i opinię tego forum. Ot co, prawdą jest to, że to forum traci wiele na wartości. Coraz więcej.

Dwimenor
01-01-2006, 16:11
Zawsze można dodać ograniczenie czasowe. Poza tym jeżeli nie macie czasu na napisanie skryptu z dyktantem to można ściągnąć jakiś skypcik (nie pamiętam niestety skąd) który będzie zmieniał błędy.

Hmm wolisz żeby nie było błędów czy forum działające godzinach 23-6?
Zapewne chodzi ci o autocenzurę. To jest już w podstawowym vBuiletyn. Tyle, że każdy nowy post musi przechodzić przez skrypt autocenzury i po modyfikacjach jest wyświetlany. Można zapisać warunek np. duł->dół, ale każde taki wpis to kolejne obciążenie dla serwera. A tych słów trzeba by naprawdę dużo dać.
Takie rozwiązanie odpada. Przynajmniej dopóki jedziemy na tym sprzęcie co obecnie (a jak chcesz nam radzić załatwić lepszy, to załatw sam nam)

Ludzi piszących źle nie wyplenisz. To jak walka z wiatrakami.

Vanhelsen
01-01-2006, 16:24

@Iron_Guridan: przepraszam bardzo, jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłem ale poprostu piszę to i protestuję, że tutaj nie ma poważnego forum jak na poważny portal supportowany przez Tibia.com przystało. Poprostu wymienii "dyslektycy" psują klimat i opinię tego forum. Ot co, prawdą jest to, że to forum traci wiele na wartości. Coraz więcej.Gorzej, jak ktoś będzie chciał napisać dany wyraz specjalnie z ortem a tu mu go autocenzurka przetrzepie...

Wiesz jakie jest najprostrze rozwiązanie? Nie podoba ci się to cya... musisz na tym forum tolerować to grono "dyslektyków" i nic tego nie zmieni... Dodam też, że wiele ortów jest z przyczyny szybkiego pisania na klawiatórze, zdarza się, że palec muśnie przypadkiem dodatkowy klawisz.

Specter
01-01-2006, 16:55
A gdybytak po prostu napisać stosowną wzmiankę w regulaminie? Nie dość że byłoby chyba mniej tego typu postów, to jeszcze byłyby niezłe czystki na forum ;)

matkow21
01-01-2006, 18:12
Eh tibia.pl stracila by na popularnosci sam jestem dyslektykiem mam zaswiadczenie robiono mi badani itd.i uwazam ze autokorekto komplektnie odpada po 1.obionzenie servera po 2. naprzyklad ktos chce napisac co innego a wychodzi mu co innego w nich jest sporo bógów a pozatym ludzie niebendom po literce pisac topica przeceirz to powalone a ja zawsze rozumiem to co inni chcom w poscie przekazac bo sam gadam zawsze niedozeczy nieskaldnie i sam siebie rozumiem ale juz tak jest i niechce tego zmieniac jak cos ci niepasuje albo innym chcocym takeigo czegos to czas zrobic wlasne forum i postarac sie o jego popularnośĆ albo wstąpiĆ do innego a jak chcesz se pisaĆ dyktando przed zarejestrowaniem to poszukaj w gazecie ,zrób i się zarejestruj bo to by mnie denerwowało bardzo i utrudniało by pracę.

Taube
01-01-2006, 18:13
<kaszle>
chyba brakuje tu mojego głosu..

nie będę teraz wymieniać do kogo piszę, tylko napiszę po prostu co o tym myślę:
to, na co cierpi serwer to noobstwo, nie dysortografia
fakt faktem, osoby, które w swych postach robią setkę błędów należałoby odesłać do word'a, lecz jeśli taka osoba ma jednak coś konkretnego do przekazania nie widzę powodu, dla którego miałaby jednak być tępiona w tak drastyczny sposób
mnie osobiście o wiele bardziej razi, jak ktoś miast po polsku strzela sobie tekst z masą cyferek pośrodku słów, powiększa czcionkę nie wiadomo po co, oraz używa 'slangowo tibijskij' zwrotów co chwilę
przez tekst z ortami jestem w stanie przejść, ale wolna amerykanka mnie odrzuca i muszę się zmuszać do przeczytania jej jeśli zamierzam zapoznać się z całym tematem

trzeba pamiętać o częstych przeciążeniach serwera i lepiej nie myśleć nad tym, jak go przeciążyć jeszcze bardziej

jedyne co można przeciw temu zrobić, to dać stosowny znaczek gdzieś na forum, na górze czy na dole z stosownym antyort-apelem
a jeśli to drażni jakiegoś użytkownika tak bardzo.... mam pytanie - czemu nie włączacie się w akcję 'bykom stop'? nie dacie obrazka i odnośnika jak zrobiła tak spora liczba użytkowników w swych podpisach

@szkodi
wiedz, że pomimo poważności portalu, jak i poważności forum...
statystyczny przedział wiekowy użytkowników tego miejsca robi swoje - a to już nie wina modów i adminow i oni temu zapobiec w jakiś sposób raczej nie mogą

czemu więc nie wprowadzić jeszcze nagonki na tych, którzy zaśmiecają polski język zwrotami obcego pochodzenia?.. to jest forum publiczne mimo wszystko i jakaś wyrozumiałość innym się należy ;)

d.Taube

Iron
01-01-2006, 18:32

@Iron_Guridan: przepraszam bardzo, jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłem ale poprostu piszę to i protestuję, że tutaj nie ma poważnego forum jak na poważny portal supportowany przez Tibia.com przystało. Poprostu wymienii "dyslektycy" psują klimat i opinię tego forum. Ot co, prawdą jest to, że to forum traci wiele na wartości. Coraz więcej.
Szkodi nieuraziłeś mnie rozumiem że ciebie to strasznie denerwuje,ale na każdym forum są osoby które psują klmat i nic z tym niezrobisz. A jeśli chodzi o autokorekte wiąże się to napewno ż pewnymi przeciążeniami na serwie.Coś za coś,najlepeij to pisać posta w Wordzie i potem go wklejac na forumszybciej i lepiej napewno.

szkodi
01-01-2006, 18:35
Dodam też, że wiele ortów jest z przyczyny szybkiego pisania na klawiatórze, zdarza się, że palec muśnie przypadkiem dodatkowy klawisz.

mm? no naprawde zamiast "o" to wciśniejsze przez przypadek kombinację o + alt". albo zamiast kłębek przez przypadek miźniesz klawisz kuembek. :EEE

Gangrel
01-01-2006, 18:40
@matkow21

Ja też jestem po badaniach, mam oświadczenie od Dysleksjii i dysortografii, a nie przeszkadza mi to pisać poprawnie. Poprawdzie, nie przeszkodziło mi również napisać test humanistyczny na 46 pkt. na 50 możliwych. Who Cares?

@topic.

Ja osobiście każę każdy post który jest napisany w sposób którego nie jestem wstanie zrozumieć po pierwszym przeczytaniu. Natomiast wprowadzenie takiego skryptu zabiło by wręcz strone. Mamy ponad 40k użytkowników. W godzinach popołudniowych siedzi około 500-set naraz. Jakieś 150-200 z tego siedzi i pisze pierdoły na multimediach w stylu: fajne zdjehcie daj wiecej plax! Teraz pomyśl że server musi sprawdzić i zmienić te wszystkie wiadomości. To nas zabije.

Raul
01-01-2006, 18:54
Nie nasza wina, że szkoły nie potrafią wykształcić społeczeństwa polskiego, a ci ludzie mają takie same prawa jak Ty, więc też mogą się wypowiadać w swój sposób na tym forum.

Badzo
01-01-2006, 19:13
Hmm, nie wiem jak to jest przy Vbulletin (dobrze napisałem?), ale przy PHPBB przy wprowadzeniu cenzury stosuje sie odpowiedni zamiennik.
Może, jeżeliby to wykorzystać i tak 'ocenzurowac' najcześciej popełniane błędy a w miejsce odpowiednika wpisać tą poprawną formę, może by zadziałało?

Nie wiem, czy i jak obciążyłoby to serwer, ale na nie mam pomysłu na nic innego =p

Iron
01-01-2006, 20:00
Hmm, nie wiem jak to jest przy Vbulletin (dobrze napisałem?), ale przy PHPBB przy wprowadzeniu cenzury stosuje sie odpowiedni zamiennik.
Może, jeżeliby to wykorzystać i tak 'ocenzurowac' najcześciej popełniane błędy a w miejsce odpowiednika wpisać tą poprawną formę, może by zadziałało?

Nie wiem, czy i jak obciążyłoby to serwer, ale na nie mam pomysłu na nic innego =p
Powiem tak Badzo jak wprowadziło by się tą cenzure to userzy zaczeli by wymyślać jeszcze więcej błędów których niema ,a serwer by kompletnie padł.