zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Analfabetyzm czy głupota ??

Aversin
25-06-2004, 21:42
Ostatnio postałem troszke swoim knightem pod depo .. od tego co się tam nasłuchałem to aż się chce płakać ;(
Oto jedna z rozmów jakie obesrwowałem w ciszy:
18:25 You see Pogromca Szczypiorku (Level 28 ). He is a knight.
.. wyprosił kase na plecak pusty od kogoś i dalej łazi pod depo ..
18:29 Pogromca Szczypiorku: a line masz pozyczyc ?
18:29 Pogromca Szczypiorku: bo nie mam jak
18:29 Pogromca Szczypiorku: z Kazo
18:29 Pogromca Szczypiorku: wyjsc
.. po co komu lina aby wyjść z Kazordoon, da się to zrobić szybciej i bez liny ..
18:30 Pogromca Szczypiorku: ile tu kosztuje ?
18:31 Pogromca Szczypiorku: lina ?
18:31 Gwynth Bleith: masz na dole sklep tam mozesz sobie kupic line za 50gp
18:31 Ewelka: nie wiem
18:31 Ewelka: 50 ?
.. Ewelka dała mu 18gp ..
18:31 Pogromca Szczypiorku: thx
18:31 Ewelka: np
18:31 Ewelka: chcesz
18:31 Pogromca Szczypiorku: nie tylko
18:31 Pogromca Szczypiorku: line che
18:31 Pogromca Szczypiorku: plx
18:31 Pogromca Szczypiorku: pozyczysz
18:31 Pogromca Szczypiorku: 32
18:31 Pogromca Szczypiorku: gp ?
18:31 Gwynth Bleith: to idz i sobie kup
18:31 You see Pogromca Szczypiorku (Level 28 ). He is a knight.
18:31 Pogromca Szczypiorku: mam 18 gp
18:31 Pogromca Szczypiorku: i puste
18:31 Pogromca Szczypiorku: depo
18:31 Pogromca Szczypiorku: w Wszystko
18:32 Pogromca Szczypiorku: do Venore
18:32 Pogromca Szczypiorku: wysyalem
18:32 Pogromca Szczypiorku: pzrez
18:32 Pogromca Szczypiorku: przypadek
.. jak mozna wymyślić tak głupią ściemie, jakby to było wciśnięcie przycisku albo coś .. ale paczke trzeba do skrzynki wrzucić i raczej nie da się tego zrobić przez przypadek !! ..
18:32 Gwynth Bleith: ta jasne
18:32 Pogromca Szczypiorku: no qrcze
18:32 Pogromca Szczypiorku: bo jest Test
18:32 Gwynth Bleith: przez przypadek
18:32 Pogromca Szczypiorku: Server
18:32 Pogromca Szczypiorku: i chcialem
18:32 Pogromca Szczypiorku: miec
18:32 Pogromca Szczypiorku: wszystko
18:32 Pogromca Szczypiorku: w Venore
18:32 Pogromca Szczypiorku: bo tam mieszkam
18:32 Pogromca Szczypiorku: uwiez
18:32 Pogromca Szczypiorku: mi
.. nawet jak to co za gracz line zdejmuje z siebie :/ .. może był na tyle sprytny, że cały sprzęt też z siebie zdjął i wysłał ..
18:32 Pogromca Szczypiorku: no to jak pozyczysz 32 gp ?
18:33 Gwynth Bleith: nawet jak .. skocz sobie do kopalni ... 20 minut i masz kase
18:33 Pogromca Szczypiorku: KURWA
18:33 Pogromca Szczypiorku: ale jakom
18:33 Pogromca Szczypiorku: musze
18:33 Pogromca Szczypiorku: z
18:33 Pogromca Szczypiorku: tej
18:33 Pogromca Szczypiorku: kopalni
18:33 Pogromca Szczypiorku: wyjsc
18:33 Pogromca Szczypiorku: no nie ?
18:33 Gwynth Bleith: nie
18:33 Gwynth Bleith: umiesz
18:33 Gwynth Bleith: napisac
18:33 Gwynth Bleith: wszystkiego
18:33 Gwynth Bleith: naraz ?
18:33 Pogromca Szczypiorku: nie
18:33 Pogromca Szczypiorku: kurwa
18:33 Pogromca Szczypiorku: nub
.. no i tu skończe tą rozmowe ..

Kolejna rozmowa .. tylko tutaj to chyba tłumacza trzeba:
09:43 Ewelka: ile masdz
09:43 Pakerek on Secura: 18 ryb i 7 hlebuw
.. hlebuw - co to kurna jest ?!?!?! ..
Ta para Ewelka i Pakerek często razem chodzą .. Ewelka z tego co wiem ma 13 lat .. Pakerka aż bałem się spytać ale pewnie -> :baby:
Rozumiem, że można się pomylić jak się nie używa polskich znaków .. czasem zamiast "ą" napisać "om" ale pisać "hlebuw" .. kto jak kto, ale Polak powinien umieć pisać po polsku !

Kolejna rozmowa:
.. pod depo w Kozordoon kręci się koleś o nicku Bez Bazara, jest to Rosjanin albo Słowak chyba .. nie wiem dokładnie ..
22:56 Gwynth Bleith: bazar nie jest polakiem
22:57 Jikig: a ty jestes
Poprostu tego nie skomentuje ...

No i na koniec dam jeszcze:
13:02 Polak of: kto doloncy do gildi potreba vice liderowszybko potrzeba pac
Tak jak wyżej pozostawie - no comment ..

Rozumiem jak Polak pisze koślawo po angielsku .. ale to co wy robicie ludzie nie jest śmieszne, ale jest żałosne !!

Sorcerer Maciek
25-06-2004, 23:29
W zupełności się z Tobą zgadzam. Wypadałoby uszanować ojczysty język, to wstyd nie umieć się nim posługiwać. Ja jak niektórych słucham to normalnie wytrzymać nie mogę. :D

Mortis Virtus
26-06-2004, 09:18
Ta pomyślcie sobie jak taki Szwed nauczy sie troche po Polsku i potem pogada z polakiem a polak bedzie mu odstrzeliwał takie słowa :D :D :D
Zresztą nie tylko w grze tak jest, na forym także mnie razi takie pisanie, a mało takich osób nie jest.

Niektórzy najlepiej jakby nic nie pisali tylko niech zabijają te trolle albo niech pogadają sobie z kimś na ich poziomie- NPC
:baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby:

djkuter
26-06-2004, 09:19
ja nienawidzę gdy stoję pod depo a ktoś gada: kupie hlep. Mysłe że go zhituję do czerwonego i się uspokoi

TAKICH POLAKÓW NIEP POWINNO BYĆ NA TIBII (innych narodów też!)!!!

n3m3s!s
26-06-2004, 09:47
Młodzi ludzie nie uznają w dzisiejszych czasach szkoły, a to duży błąd. Nie ważne jaka to szkoła, niech będzie na niskim poziomie, ale na pewno nauczy przynajmniej używania znaków przystankowych. Młodzi nie przykładają wogóle wagi do czystości wysławiania się i posługiwania się językiem polskim. Jeśli się tego nie nauczą w młodym wieku to potem będzie im ciężko w życiu znaleźć jakąś prace, porozumieć się z ludźmi itd.
Dobrą metodą na naukę ortografii jest czytanie książek ze zrozumieniem.
Dużo osób tłumaczy się dyslekcją, a to po prostu lenistwo przez nich przemawia.

Leśny Kwiat
26-06-2004, 10:22
@ topic

Faktycznie nie błysneli, ale przyznam że o wiele gorzej bywa na niektórych forach . . . szczególnie irytują mnie te zwrotu typu:

kwiatków -> kfiatkoof

dobrze -> topse

@ up

masz rację - problemem jest także to że ludzie nie czytają teraz książek. :(

Magus
26-06-2004, 11:36
Szczerze mogę powiedzieć ze przez takich delikwentów wstydzę się mojej narodowości. Najgorsze jest to ze choćbyś ich codziennie upominał po 10 razy - nic sobie z tego nie robią (to samo dotyczy forumowiczów). Kiedyś zapytałem jednego takiego "dlaczego chociaż nie starasz się pisać poprawnie?", odpowiedział: "po co ja mam dopiero czynascie lat".
Ręce opdają :(
I pomyśleć ze tacy bezmyślni ludzie stanowią przyszłość narodu........płakać się chce.

Innym razem podszedł do mnie jegomość z typowo "polskim nickiem" (nie chce go tu przytaczać wiec powiedzmy ze było to cos w rodzaju 'franek zabijaka') i pisze mi tak:
franek zabijaka : polak
ja : Pytasz czy oznajmiasz?
franek zabijaka : oco ci hodzi
ja : -.-"
franek zabijaka : lol nub

No i co zrobić? Kiedyś bym zabił ale teraz trzeba uważać by nie przekroczyć "licznika".
Można by to wszystko tłumaczyć tym, że są to w większości ludzie bardzo młodzi, żeby nie powiedzieć dzieci ale to wszystko bzdura. Znam kilku 14 latków, z którymi pogadasz niemal jak z dorosłym. Zatem wniosek nasuwa się jeden: na pytanie w temacie „analfabetyzm czy głupota ??” należy odpowiedzieć jednoznacznie – ‘lenistwo’ lub jak kto woli - ‘brak ambicji’.

Przykre.

P.S. Wszelkie orty itd są celowe i maja na celu oddanie 'klimatu' zaistniałej sytuacji.

Ulrek
26-06-2004, 12:05
Moim zdaniem jest to jedno i drugie. Głupota, czyli danie dziecku przez rodziców, które przynosi do domu szmaty z polskiego, komputera z internetem, prowadzi albo idzie "wprost proporcjonalnie" (<-- nie nawidzę tego zwrotu :[ ) z analfabetyzmem. Nie trzeba grać w Tibię, żeby to zawuażyć. Spójrzmy chociażby na pana Słonika z forum (a co! wymienię go, bo on podchodzi pod obie kategorie w pytaniu).

"po co ja mam dopiero czynascie lat".

Można tylko powiedzieć "o ku*wa". Jak ja miałem 10 lat to pisałem poprawnie ( a kto nie wie czy czasem nie wcześniej... ja w każdym razie nie pamiętam :) ).

Moim zdaniem powinno się wprowadzić dodatkowy rodzaj upomnienia "Kretyńskie powtarzanie tych samych durnowatych błędów ortograficznych i interpunkcyjnych, nawet po otrzymaniu dokładnych instrukcji od forumowiczów, jak się ich pozbyć."

SO czekam na MORE takich KFIATKOOF AND bzdur COBYM MUGŁ się LAFF z NIH

Paullina
26-06-2004, 12:58
Jak bym nie znala tego kolesia i nie wiedziala jakiej jest narodowosci to napewno nie wiedzialabym o co mu chodzi z tym "hlebuw" :P To jest zalosne jak mozna tak jezyk kaleczyc.

Btw.
Do modkow >>> wczoraj wypowiadalam sie odnosnie tego tematu, czemu moj post zostaw usuniety? :(

Podpalacz
26-06-2004, 13:29
Takie lamki to powinno sie zabijac do rooka. Moze chociaz troche spokojniej by bylo:)

A co do pana Slonika to proponuje mu walnac dozywotniego bana bo nie wydaje mi sie zeby on kiedys nauczyl sie poprawnej pisowni:)

Pozdro

Gremlin
26-06-2004, 19:10
Oryginalnie dodany przez Podpalacz
A co do pana Slonika to proponuje mu walnac dozywotniego bana bo nie wydaje mi sie zeby on kiedys nauczyl sie poprawnej pisowni:)

... i jeszcze odpowiadac na jego pytania z nowego konta "ciemu nei moke siem looknac?"

Zapomnij :)

Tikozax
26-06-2004, 19:57
Oryginalnie dodany przez Gremlin

... i jeszcze odpowiadac na jego pytania z nowego konta "ciemu nei moke siem looknac?"

Jak to przeczytalem to mnie az zatkalo. Jak to mozna tak mowic? Bleh... Ja mam 11 lat i nie moge zrozumiec jak chlopaki z mojej klasy mowia "poszlem, weszlem, zeszlem itp..." W Tibii widzialem jeszcze wielu ludzi co mowia : muwi(albo inna odmiana), hleb albo inne bardzo madre odzywki... Co do tematu to raczej przez rodzine/rodzicow tak jest kaleczony jezyk polski, poniewaz nie pilnuja dzieci, no a dzieci nie czytaja ksiazek, ani nic innego z czego mogliby sie uczyc poprawnego wyslawiania sie.

de@th
26-06-2004, 20:57
niekiedy tez mi sie zdarza pisac z bledami ale az takich bledow to (chyba) niepopelniam

Miszcz Tibji
26-06-2004, 22:41
pochwa lam takie posty! je tesz nie na widze jak ktos nie umije pisac po polsku!!!

Aversin
27-06-2004, 00:05
@Miszcz Tibji - Skoro ty tesz nie na widzisz jak ktoś nie umije pisać po polsku .. więc powinieneś wstać od kompa, znaleźć jakieś drzwi i przyciąć sobie nimi głowe 10-20 razy .. jak bardzo nie na widzisz to możesz sobie przyciąć również coś innego.
Widać, że niestety są osoby, którym analfabetyzm i głupota imponuje (do tego stopnia, że sobie nowe konto robią aby napisać coś tak idiotycznego). Naprawdę nie jesteś śmieszny .. jesteś żałosny.
PS. twój post został dodany o 22:41 .. moim zdaniem przedszkolaki powinny spać już o tej godzinie :baby:

lamer
27-06-2004, 08:37
Hmm mi się wydaje, że Miszcz Tibji ułożył taką ciekawą grę słów ;P

Pozdrawiam

she_devil
27-06-2004, 10:19
Blah...co do slonia, ktory slownik ortograficzny czyta slon/zyrafa ortograficzny/a
To ja mam 11, a staram sie poprawnie pisac...
Tylko polskich liter nie mam, bo cos schrzanilam z oprogramowaniem, a dokladnie wywalilam pare plikow wedlug mnie "zbednych" z folderu Windows 8o 8o 8o 8o ;( ;( ;( ;( ;( ;(
I rzeczywiscie to jest plaga !!
Blah... raz spotkalam Kanadyjczyka chyba.... co mu kolega powiedzial pare slow po polsku np. Daj mi hlep.;
holera;huj i wszytskie wyrazy byly zle napisane ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Grevil
27-06-2004, 14:40
........ n/c oO wspułczuje że musiałeś tego słuchać :/

she_devil
27-06-2004, 14:48
X( X( X( X( X( X( Oryginalnie dodany przez Grevil
........ n/c oO wspułczuje że musiałeś tego słuchać :/

Moze polski znasz, ale angielskiego, ani rusz...
Jestem dziewczyna.... balh... tak trudno przetlumaczyc wyraz "she" czyli ona?? X( X( X( X( X( X( X(
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(Zadam przeprosin ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Bjoern Shu
12-07-2006, 23:58
Powiadacie ze to wina rodzicow tak?
Imho wcale tak nie jest.. to jest poprostu lenistwo ..
"po co mam zwracac uwagi na bledy ort skoro jestem taaaki fajny!!!11111 "
"je~bc to i ih HHEHEH"
najlepszym rozwiazaniem byloby ostrzeganie (warning) za robienie blenduff ortografficznyh..
wkoncu wiele osob zrozumialoby ze jednak poprawna pisownia JEST wazna : )
To samo w przypadku jez ang..
kaleczymy go tak samo jak polski, a najlepszym przykladem jest Paladinka z Danbuii
"I was be losser but i im back" no to jest poprostu smiech na sali =/

Spalony
13-07-2006, 00:15
Żeby wyjśc z kazzo lina jest potrzebna :S żeby do tego tuneliku ze spiderami wejść

Chaosek
13-07-2006, 00:19
Moze polski znasz, ale angielskiego, ani rusz...
(

Ty zaś jesteś debeściara...Za takie właśnie posty powinny być warny - za używanie nadmiernej ilości emotów. W ogóle to proponuje, żeby przy rejestracji na forum były jakieś testy na znajomość języka. Mniej kłopotu przy kasowaniu/banowaniu itd. Akurat trafiliście z tematem, bo długo nad tym rozmyślałem dzisiaj xD. A to dzięki gościowi krzyczącemu "sell wentke" w depo w veno...Ale nic nie odkryjemy nowego w tej dziedzinie. Zawsze ktoś musi Ci zepsuć dobry dzień (lub poprawić nastrój - zależy od charakteru).

Mastadi, little meteorite
13-07-2006, 01:06
Szkoła jest nudna, nienawidzę jej. Najchętniej to bym do niej wcale nie chodził. Pewnie takie jest zdanie większości młodych Polaków. Jednak z powodu, że w Polsce jest obowiązek chodzenia do szkoły, ja go wypełniam, i staram się wynieść z niej jak najwięcej. Owszem, zdarza mi się czasem jakiś błąd, jeśli nie jestem pewien pisowni jakiegoś słowa, zwykle sprawdzam je w słowniku. Kiedy pisze jakiś dłuższy tekst, przepuszczam przez worda aby wykrył błędy. Nie wińcie szkoły, że jest nudna, kiepsko uczy, i w ogóle. To jest kilka godzin dziennie, i chyba jakoś wytrzymacie? -.-

Wufei
13-07-2006, 01:53
Ani analfabetyzm, ani głupota... neostrada :|

Likwidator
13-07-2006, 02:29
To nie wina rodziców leczinternetu i tibii. Lecz zdecydowanie gorsze od błędów ort. jest nadmierne stosowanie wykrzykników, zapytajników itp. lub emotek

ale na pewno nauczy przynajmniej używania znaków przystankowych

A to są chyba te znaki typu przystanek tramwajowy tak? :D. Nie no mod też człowiek:p

Sacred Platinum Dragon
13-07-2006, 08:23
A wiecie co ja wam powiem, ze to jest temat z przed dwoch lat

Theod~
13-07-2006, 09:10
@Spalony wyjscie jest w palacu Imperatora, za tunelem zamaskowanym "tajnym" przejsciem. By nie bylo offtopa - tak, mnie tez cos takiego irytuje.

Keel
13-07-2006, 13:27
To nie wina rodziców leczinternetu i tibii. Lecz zdecydowanie gorsze od błędów ort. jest nadmierne stosowanie wykrzykników, zapytajników itp. lub emotek

A to są chyba te znaki typu przystanek tramwajowy tak? :D. Nie no mod też człowiek:p

OMG ile masz lat?-.- n3m3s!sowi chodzilo o znaki przystankowe czyli ",:.:'";" ITP. Przecinki kropki i tego rodzaju badziewia to znaki przystankowe. Kumasz? Ja to mialem w 3 klasie;p

Piotrek Marycha
13-07-2006, 16:46
co do kaleczenia angielskiego - tu akurat nas przebijaja BR'y (trzymcie mnie jak ktos doda że SWE tez!!), czasami dostaje takich napadów śmiechu jak slysze cos w stylu "u is noob" "me no have" xD

Palooh
13-07-2006, 16:47
@Keel
Nie, to są do ch*** wafla znaki przEstankowe! Poza tym temat ma dwa lata i został odświeżony bez sensu ;] Do zamknięcia (po moich postach zawsze zamykacie :P)

Chesterkaa
13-07-2006, 18:50
rozmowa z Gild Chata ;] (swieza buleczka :p)

17:58 Chesterkaa: y00
17:58 Tran Nius: yoo\
17:58 Chesterkaa: Sunze gdzies wyjechal ?
17:58 Tran Nius: na wes
17:58 Chesterkaa: ;]
17:59 Tran Nius: na wioche
17:59 Chesterkaa: tak myslalam ze gdzies pojechal bo go nie ma
17:59 Tran Nius: krutko muwioc
17:59 Chesterkaa: p;d
17:59 Tran Nius: :P
17:59 Chesterkaa: jestes pewny ze oba slowa dobrze napisales? ;p

heheh chlopak sie chyba zawstydzil bo nie odpowiedzial mi na to pytanie :D

Vil
13-07-2006, 18:58
co do kaleczenia angielskiego - tu akurat nas przebijaja BR'y

Nie. Ponizej pewnego poziomu nie da sie zejsc, a ten wlasnie poziom trzymaja nasze dzieciaki na spole z br.

Chaosek
14-07-2006, 23:31
Faktycznie, stary temat. Kozacko wtopiłem, zamiast 2004 widziałem 2006 xD.
Zamknąć plx.