Pokaż pełną wersje : Tibijska afera/wroclaw
Nie wiem czy ktos juz to tu zamieszcal ale ja zamieszcze
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3287549.html
Dodaje ciekawy komentarz jednego z uzytkownikow
a to juz wogle katastrofa:
Gry sieciowe typu Massive Multiplayer Online Role Playing Game, jak np. „World of Warcraft” czy „Tibia”, cieszą się wyjątkową popularnością szczególnie w Azji. Tam też doszło do pierwszych przypadków, gdy wycieńczony gracz umierał przed ekranem komputera. Szerokim echem odbiła śmierć młodej Chinki, która skonała, grając w „World of Warcraft” .Aby ją upamiętnić, setki innych graczy urządziły jej... wirtualny pogrzeb i zebrały w się o tej samej porze w jednym miejscu wirtualnego świata. Tragiczny finał miała też rozgrywka w „Legend of Mir III”. Pewien Chińczyk zabił kolegę, gdy ten nie chciał oddać mu wirtualnego miecza
Cała, czarna prawda o Tibii, aczkolwiek niektore fakty sa ostro przesadzone
no nie wszytsko wiedza o tibii jak sie nie wyloguje albo odłączy prąd to zostaje anie jak oni napisali za kazdym razem
Przesada, i to ostra..
Poza tym - wieeelu moich znajomych gra w tibię, ja również i jakoś nie zauważyłem żeby któryś z Nas był uzalezniony..
To zależy od człowieka - nie od gry.
To człowiek decyduje czy gra, czy może pójdzie na piwo ?
Albo posprząta w pokoju ?
Wiele osób gra w tibie i nie ma żadnych problemów z RL więc ten artykuł... tfu!
LoL , troche mnie to z krzeslem rozbawilo , no bo to naprawde trzeba byc psycholem :D to jest przesadzone !!
Lady'Dex
18-04-2006, 09:01
Moim zdaniem to prawda....Pomyslcie sobie robicie hunta na hydry czekaliscie 5 h zeby sie zwolnily...a tu nagle "Jedziemy do babci, prosze wylacz komputer" ! A wy nic nie mozecie zrobic... I Co wy na to "Grrrrrrrrrrrrrrrrr" :) ... Czysta Prawda !
Moim zdaniem to prawda....Pomyslcie sobie robicie hunta na hydry czekaliscie 5 h zeby sie zwolnily...a tu nagle "Jedziemy do babci, prosze wylacz komputer" ! A wy nic nie mozecie zrobic... I Co wy na to "Grrrrrrrrrrrrrrrrr" :) ... Czysta Prawda !
Możesz nie jechać, jak Ci tak bardzo zależy.
Ale wolałbym jechać do babci ( nawet do babci.. ) niż grać przed kompem.
A w Tibię nie gram już od ponad roku. Sporadycznie, czasem coś zagram, z nudów.
Jakby nie patrzeć, troszkę sobie na to grabił :').
Btw. Kolega w sumie przez Tibię nie zdał do 3 klasy gim. Ale patrząc na to z drugiej strony, gdyby nie Tibia to na pewno znalazłby sobie inny tak silny bodziec. Bo przecież uzależnić się może każdy.
@Artykuł
Bujdy wyssane z palca... Skąd wiadomo czy może jego matka chlała, czy może wcześniej byłą już przez niego bita z innych powodów, co? Przecież patologie się zdarzają :'|
mukales al thato
18-04-2006, 10:07
Tibia jak narkotyk??
Lepzsa tibi niż narkotyk :] Ludzie sie uzalezniaja jak ktos padnie i mu powiecmy wypadnie Gs i bez aola jest to wyrzyc sie trzeba a koles sie wyrzył na mamie
UP
Może dobrze mowisz? Moze mama sie na nim wyrzywała i on też sie wyrzył??
hehe stek bzdur. Widać że artykuł był pisany przez osobę która nigdy nie grała w tibię a cały artykuł był pisany "na kolanie" hehe grają bo jak przestaną grać to postać mu mogą zabić buehehehehehe co to ma być ogame że nawet jak nie grasz mogą cię zjechać :) Grają bo postać mogą sprzedać hehe kolejny ewenement a co z tymi którzy grają dla zabawy (zdaniem autora wszyszyscy grają bo mogą zarobić) Dla mnie ta gra była tylko zabawą przerywnikiem pomiędzy szarością nudnej codzienności może nie dorobiłem się żadnego 100lvlowca i nie grałem po 12h dziennie ale kiedy w końcu ludzie zrozumieją że wszystko należy dawkować z umiarem. W tibie gra kilkadziesiąt tysięcy graczy a ludzie są różni. Nie twierdzę że artykuł kłamie (w końcu ludzie są różni :)) ale jak to zwykle bywa w artykułach o grach problem z pojedyńczego "wybryku" rozrósł się do rangi wszyscy gracze w tibie to nałogowcy grający po 20 h dziennie, by po paru miechach sprzedać postać.
Dwimenor
18-04-2006, 11:08
Nagonka na gry była, jest i będzie. Wcześniej były to krwawe FPS'y teraz MMO.
Szkoda tylko, że media zaszufladkowały wszystkich graczy jako "Bezmózgich zombi, siedzących 20h dziennie przez grą" na podstawie ułamka procenta uzależnionych.
Ale i tak WoW zbiera więcej batów od prasy międzynarodowej.
Ale i tak WoW zbiera więcej batów od prasy międzynarodowej.
Czyli nie jest jeszcze tak zle,ale naszczescie nie czuje sie nalogowcem. Jak przychodza po mnie koledzy/kolezanki to wychodze i gram w noge/gadam wiec chyba jest OK. A nalagowcem moze czuc sie osoba ktora chociarzby kupuje przedmioty na allegro -.-' ja tego nie robilem i nie mam zamiaru robic :D
Btw.
Ja siedze 3-4h dziennie i nie zawsze gram
Ghost Nieudany
18-04-2006, 11:13
Zawsze mówiłem, że udostępnianie Tibii ludziom przed pełnoletnością to głupota...
A mnie smieszy takie zwalanie winy na jakokolwiek gre. Ludzie, przeciez to nie od gry zalezy czy ktos zbije matke czy nie - mnie moja matka nie raz juz wkurzala nawet blachymi rzeczami, gotowalo sie we mnie, ale nawet glosu nie podnioslem przez szacunek do rodzicielki. Kwestia wychowania. Jezeli rodzice rozpieszczaja dzieciaka to tak juz jest...
przesada.... glownie pisali tam ze dzieci w to graja by sprzedac i zarobic... przeciez nie kazdy gra aby sie wzbogacic.
Arrivald
18-04-2006, 11:25
Jeez, jak wyobrazam sobie to sytuacje to mam ochote poplakac sie ze smiechu xD Starsza odlacza synkowi kabel od kompa a tu nagle: PiZD, j*b, tRzAsk!
Szkoda ze jeszcze nie zrobil filmiku...
spider-bialystok
18-04-2006, 11:40
Z tego artykulu wynika, ze do sytuacji doprowadzila glownie postawa matki. Pozwalala mu nie chodzic do szkoly, spelniala zachcianki synka i sie doczekala. Dzieki takiemu wychwaniu chlopak ma byc moze zepsute zycie. Smutne.
Dwimenor
18-04-2006, 11:51
@Spider-białystok
Masz rację. Łatwo zrzucać winę na gry(tu Tibia), gdy to rodzice są winni. To tak jak pozywać do sądu producentów noży kuchennych o to, że ludzie się zabijają ich wyrobami. Po prostu wszystkim jest tak wygodniej i czują się z tym dobrze. A problem pozostaje.
Dominik Borowski z kawiarenki internetowej Spider: - Przez dwa lata, dzień w dzień przychodził do nas młody chłopak. Grał w Tibię po kilkanaście godzin. W końcu sprzedał swoją postać za 2700 zł.
lol.... to jaki ta postac musiala mniec level...
Dominik Borowski z kawiarenki internetowej Spider: - Przez dwa lata, dzień w dzień przychodził do nas młody chłopak. Grał w Tibię po kilkanaście godzin. W końcu sprzedał swoją postać za 2700 zł.
Przychodził przez 2 lata, codziennie, grał po kilkanaście godzin (godzina kosztuje pewnie ok. 1-2 zł)... Tak widać że mu się to opłaciło ;)
PS. Na WP też już jest o tym artykule.
Zawsze mówiłem, że udostępnianie Tibii ludziom przed pełnoletnością to głupota...
Nie chodzi tu o udostepianie dla pełnoletnich tylko, żeby udostepniac ją normalnym ludziom.
Głupia sprawa, bo ja zapewne bym tak nigdy nie zrobił chocbym mial 100 lvl.
Dla mnie tibia w porównaniu do rl nie była/nie jest/nie będzie ważniejsza.
Co do tekstu troche przesadzili, acz kolwiek jest pare prawd których nie da się ukryc ;) Tibia.pl jest sławna ! : )
Iomer Thunderblade
19-04-2006, 10:18
Rofl'n'Lol xD Dobrze typ mial we lbie nasrane :D
A ja się tak zastanawiam co za debil napisał tak beznadziejny artykuł :} Stek bzdur, autor nie ma pojęcia co pisze.
Xan Arcanist
19-04-2006, 12:45
Wyjątkowo stereotypowy artukuł...
Dr. Omader
19-04-2006, 13:24
Ehz... Niewielu wie, ale autor tego artykulu kontaktowal sie ze mna i z bosalem przed napisaniem artykulu i pytal o pare rzeczy.
Pierwotnie nie mieli wogole podawac nazwy gry, mieli sie tez skontaktowac ze mna jeszcze w jednej sprawie, ale widze ze olali profesjonalizm i napisali to co napisali -.-""
Zastanawiam sie czy nie zadzwonic do autora i powiedziec mu ze zjebal sprawe :P
Wogole nie wiedzialem, ze on polozy taki nacisk na to ze niektorzy ludzie sprzedaja swoje postacie i rzeczy. :/
@
Przez pewien czas po wyłączeniu komputera pozostaje w grze - jest wtedy bezbronny,
@
Czy powiedzieli w jakich okolicznosciach tak sie dzieje??? Nie to po co piszecie glupie komentarze!? Nie graja w tibie i nie grali to moga gadac (wolny kraj).
Chodzil do cafe'i? Jak tak to juz dawno sie uzaleznil i to nie wina matki. Kupila mu komputer to znaczy ze chciala miec synka przy siebie i miec go bezpiecznego(czy wy jako rodzic byscie chcieli zeby dziecko wasze uciekalo po kilkanascie godzin w noc?). Skad mogla wiedziec ze gra on w ta durna (sry) gre ona kupila ten komputer tylko po to zeby nie wychodzil na dwur( i chyba poskutkowalo).
Potegi nalogu nie znacie(bo jak ktos nie gra w tibie od dluzszego czasu to moze i jo) bo mowicie: nie ja nigdy(a potem po 24 godz na dobe poniewaz spedziles nad ta postacia pare ladnych lat:) )
Uwiezcie mi sam tego zasmakowalem(przyznam ze prawie bym nie zdal :/)
Teraz nie gram w nia I nigdy nie bede gral! To nie zalezy od charakteru tylko od tego ile grasz w nia (im dluzej tym dalej od swiata rl :P)
borekziom
19-04-2006, 13:50
Autor tego artykułu przedstawił tibie jako gre w którą się gra i później sprzedaje postać a przeciesz jak wiadomo postaci niemożna sprzedawać !! widać że autor nigdy nie miał styczności z tego typu grami , ponadto to czy człowiek sie uzależni zależy od niego , ja gram w tibie 4,3 godziny dziennie ale wychodze na dwór ide spotkać sie ze znajomymi dużo czasu spędzam z rodziną . Orłem w szkole niejestem jestem w 6 klasie podstawówki od 3 klasy zacząłem grać w tibie ale zagrożenia jeszcze żadnego niemiałem .
To Co Napisał Ten Autor TO BZDURAX(
Arrivald
19-04-2006, 13:51
Tak nawiasem mowiac to dzisiaj czytali ten akrtykul w telewizji w programie Kawa czy Herbata. Rano mialem okazje wysluchac wspanialego przegladu prasy, w ktorym zawarto ta wielka 'afere' -.- Chce mi sie smiac jak slysze ludzi ktorzy opowiadaja o jakiejs grze a nawet nie mieli kiedykolwiek stycznosci z MMORPGami, brzmi to smiesznie.
Samuelos
19-04-2006, 14:20
Napisalem im wczoraj maila, w ktorym wyrazilem moja opinie na temat takiej manipulacji - nie odpisali -.- ... Jak ktos chce daje maila do wroclawskiego odzialu gazety -
[email protected] Mozemy im pokazac co myslimy o tej manipulacji i rzetelnosci owego dziennikarza !
No to ładnie! Napisali o nas w gazecie :D I to dość duże brednie. Ale cóż, kto by się tam przejmował.
http://img108.imageshack.us/img108/207/tibiaownz3fb.jpg
Zdjęcie z artykułu w gazecie wyborczej. Wychowawczyni nam poleciła kupić, bo u nas nawet ona przeciwko Tibii gada na zebraniach. Ale kto mówił, że będzie łatwo >:|
@up up:Na temat jakiej manipulacji?
Gazeta Wyborcza jest zrodlem rzetelnej informacji i teksty w stylu:" Nie przedstawili calej prawdy..." sa grobo przesadzone. Tak to jest jak ludzia sie mowi prawde w oczy.
Faktem jest to, ze chlopak pobil swoja matke, a wy go usprawiedliwiacie. To wlasnie wasza postawa jes chora, a nie postawa Gazety. Oni chca uswiadomic do czego moze prowadzic gra w MMORPG-i. Jezeli chodzi o sprzedawanie zobaczcie na allegro, ze aukcje sa liczone w tysiacach.
"Przecież ostry nóż też może być groźny, jeżeli dzieciak nie umie się z nim obchodzić." Kto to napisal? Jezeli to zostalo wyrwane z kontekstu to poprosze o przedstawienie calosci waszej opinii na forum,.
NIe ma nawet mowy o bzdurach. Gazeta wyborcza jest obok RZ najpoważniejsza gazetą w polsce wiec nie piszcie pierdół ze to stek bzdur ...
Vanhelsen
19-04-2006, 15:50
NIe ma nawet mowy o bzdurach. Gazeta wyborcza jest obok RZ najpoważniejsza gazetą w polsce wiec nie piszcie pierdół ze to stek bzdur ...A jednak, wpadka... Oni też są ludźmi i nie są nieomylni.
Jednak takie kwiatni nie rosną tylko w Chinach ;)
Dziwi mnie tylko, dlaczego zwalana wina jest na gry. Gdyby matka wcześniej dzieciaka nauczyła, że nie siedzi się w necie 24/7 to by nie sprał jej krzesłem. A w ogóle co to za dziecko, zero szacunku dla starszych, w dodatku rodziców!
Sprać, i zabrać komputer, ale tak, by sprzedać a nie chować. Nauczkę będzie miał bahor :>
Trochę odbiegnę od tematu. Coraz bardziej niepokoji mnie walka z grami. Już nawet nie licze stanów bo oni zawsze o coś walczą, jak nie o Boga na dolarach to o ropę, ale o Polskę. PiSanka chce wprowadzić system oceniania gier (i innych mediów) i mam pytanie. Po jaką cholerę?! Na pudełkach są oznaczenia ISFE (7+, 3+, AD, M itd) więc po co wymyślać nowe?! Ja bym się skupił na przestrzeganiu aktualnie istniejących a nie wprowadzaniu nowości. Bo nawet najbardziej widoczne ostrzerzenie zajmujące 4/3 okładni nic nie da, jeśli sprzedawca będzie kierować się chęcią zysku. Sam widziałem niedawno, jak w kochanym kerfurze sprzedawca na stoisku z grami polecał matce 8-9 latka CoD'a... Szczęściarz, że nie zainteresował się GTA, bo by pewnie sprzedawca odrazu polecił...
A tak na rozluźnienie, wie ktoś może, gdzie dorwać takie koszulki? 8o :
http://img19.imageshack.us/img19/6650/200511280744495bd.jpg
Oczywiście.
Oto co się dowiedziałem z tego artykułu:
1. Tibia jest grą Fabularną
2. Nikt nie ma nic przeciw Handlowaniu postaciami w tibii za realne pieniądze
Poza tym jest to kolejna tania sensacja - więc dziękuję za takie gadaniny.
Jest to wsyzstko żałosne - tak samo jak to że dziewczyna popełniła samobójstwo tak jak jej ulubiony Mangowy bohater, jak ten koleś co zmarł z wycieńczenia grając w CS'a itd...
Wszystko to jest żałosne - przytaczają ludzie tlyko te fakty, aby zrobić tanią sensację
"Sprzedaży Tibii nie można zabronić"- a z jakiej racji zabronic ? Chyba, że chodzi im o te drastyczne sceny w których giną postacie -.^
Gdyby matka wcześniej dzieciaka nauczyła, że nie siedzi się w necie 24/7 to by nie sprał jej krzesłem (...)
Sa takie matki ktore kochaja swoje dzieci i niewieza w ich wine, sa zaslepione miloscia.
Co do pomyslu PiS-u. Oni daza do cenzury, ta walke widac szczegolnie w tvn-owskich faktach i w programach satyrycznych...
klimek1990
19-04-2006, 16:17
No i zato ziomka lubie :D, Raz jak mi stary wykrecil korek to juz mialem do niego podejsc i zaczac go klepac ale wpadl do mnie koles z ulicy z ktorym akoorat huncilem i powiedzial ze mnie uleczal tak dlugo az niewylogowalo mnie z gry... ja mam szczescie ze moj koles mnie uleczal, a moj stary ze niepadlem..., poprostu niektoorzy maja slabe nerwy i szybko mozna ich doprowadzic do szalu wezmy naprzyklad takiego mnie: Jak ja cos mowie to ma byc swiete... bo jezeli siorka mnie nieposlucha odrazu zaczynam ja butowac... byc moze ten koles tez niedosyc ze maniaczy w to jak glupi to ma slabe nerwy, poprostu wpadl w amok :/
Krzesław
19-04-2006, 16:19
Chciałbym wyprowadzić was z błędu, bo Punkt 3g reulaminu Tibii mówi, że:podawanie informacji o koncie innemu graczowi bądź przyjmowanie takich informacji od innego gracze (np. handel lub dzielenie się kontem)
Pozatym w tym artykule nie podano lvl tej postaci, co może być istotne dla zainteresowanych, bo nick, który jest w podpisie zdjęcia ma lvl 29, więc to chyba za mało, żeby aż tak się zdenerwować, chyba że delikwent ma naprawdę nie pokolei w głowie...
A wam koledzy przedmówcy, życzę sukcesów w przyszłym życiu...
Dr. Omader
19-04-2006, 16:20
Radze wlaczyc fakty na TVNie o godzinie 16 lub 19.
Z tego co wiem ma byc cos o tibii ;)
Sa takie matki ktore kochaja swoje dzieci i niewieza w ich wine, sa zaslepione miloscia.
Wg. mnie to one są głupie a nie kochające.
A tego pomysłu PiSu się boje bo pewnie będą mnie w kiosku legitymowac kiedy bede chciał kupic sobie CD-A...
Ten artykuł nikomu nie pomoże a pewnie zaszkodzi grającym normalnie w Tibie.
@down
Na moje to był żart, ale ja nie jestem nieomylny.
I w tym momencie mamy nowe 2 cele:
klimek1990 & Litawor
have a good fun
Jestescie prymitywnymi, nieczulymi, aroganckimi malolatami, ktore gowno wiedza o zyciu.
Mateusz500
19-04-2006, 16:22
Ostatnio zaczeło sie zwalanie winy na gry za wszystko:fool: ,czy gra kazała mu zabić,pobić,okraść?Nie jak koles jest nieodróżnia Rl od kompa to wiem ze powinni wysłać go do psychologa anie podac sprawe do sąd żeby producent musiał wybulić pare tyś.zł na to że zła gra kazała kochanemu synkowi walic matke krzesłemX( .I to że powinni ja zakazać? niby dlaczego prędzej bym zakazał bajeczki typu pokemon przeciez to rylko oglupia. to tylko tania afera.
Troche sie zdenerwowałem więc nie wincie mojej ortografi.
Uwaga trzeba uwarzać bo pis zamknie ta strone.
@ klimek & litowar : gratuluje pustostanu (tzw. brak mozgu).
1. Tibia jest grą Fabularną
2. Nikt nie ma nic przeciw Handlowaniu postaciami w tibii za realne pieniądze
1. To nawet fabularna gra nie jest :/ Nie mowiac juz o grobie w grze z napisem "Here lie RPG-part of game" :P
2. CIPsoft ma
Jest taki problem - nie moga ani zakazac rozprowadzania Tibii w Polsce (bo nikt jej nie wydaje, mozna ja sciagnac z netu, a tego zakazac nie mozna), jak i nie mozna zabronic sprzedawania/kupowania itemow i postaci (polskie prawo tego zabrania i nie uznaje w/w rzeczy za lamanie tegoz).
Drom : specjalnie sprawdze :>
A tego pomysłu PiSu się boje bo pewnie będą mnie w kiosku legitymowac kiedy bede chciał kupic sobie CD-A...
No bo to przecierz jest MASOŃSKIE CZASOPISMO ! xD
Palek Demon
19-04-2006, 16:36
ale polewa jak to czytalem artykul grubo przesadzony a osoba piszoca niemala nigdy kotaktu z gra -.- ten 16latek nieodroznia rl od kompa cos z nim niteak ...
Autorem polskiej strony internetowej gry, wspartej oficjalnie przez niemieckich twórców, jest Jakub Boski, student z Wrocławia. Twierdzi on, że dziennie portal odwiedza 40 tys. osób (kilkaset tysięcy odsłon). - Ponad połowa to uczniowie podstawówek i gimnazjów. Zrobiliśmy nawet sondę i okazało się, że 36 proc. stanowią uczniowie od 14 do 16 lat, 25 proc. - 16-18 lat, a 17 proc. - 12-14 lat. Zdajemy sobie sprawę, że Tibia uzależnia, ale nie mamy na to wpływu. Przecież ostry nóż też może być groźny, jeżeli dzieciak nie umie się z nim obchodzić - tłumaczy.
Nawet cos o Bosalu ^^
Vanhelsen
19-04-2006, 16:58
Dobrze chłopak zrobił.No i zato ziomka lubie :D, Raz jak mi stary wykrecil korek to juz mialem do niego podejsc i zaczac go klepac ale wpadl do mnie koles z ulicy z ktorym akoorat huncilem i powiedzial ze mnie uleczal tak dlugo az niewylogowalo mnie z gry... ja mam szczescie ze moj koles mnie uleczal, a moj stary ze niepadlem..., poprostu niektoorzy maja slabe nerwy i szybko mozna ich doprowadzic do szalu wezmy naprzyklad takiego mnie: Jak ja cos mowie to ma byc swiete... bo jezeli siorka mnie nieposlucha odrazu zaczynam ja butowac... byc moze ten koles tez niedosyc ze maniaczy w to jak glupi to ma slabe nerwy, poprostu wpadl w amok :/Czy wy w pełni wiecie, co piszeszecie? Klimek, aż żałuję, że sie "sprałeś ojca" Jestem pewien, że tak by ci dupę przetrzepał, że być już nie siadł na niej przy kompie...
Winiok zgadzam sie z toba.
Co do tego artykuly to ma on bardzo duzo prawdy. Baaaardzo duzo ludzi uzaleznia sie od tibii. W tibie zaczynaja czesto grac osoby jak maja np 10 lat a wtedy sa podatne na uzaleznienia.
A co do klimka...
Proponuje po jego Ip dojsc skad pisal i pokazac ten post jego ojcu xD
Dzisiaj czytałem to w Gazecie Wyborczej. Cóż... smutna prawda o Tibijczykach... ale sporo kwestii ponaciągali ;)
Ale wkurza mnie jedna sprawa - na szczęście dzieje się to u mojego kolegi w domu nie u mnie. Jak coś w kompie nawali - wina Tibii. Nie działa komputer, wina Tibii. Krótkie spięcie też Tibia spowodowała. Teraz matka mojego kolegi przeczytała ten artykuł i powiedziała że "nie będzie więcej grał w Tibię, bo nie chce ryzykować że kiedyś dostanie krzesłem w głowę bo mu przeszkodziła".
Czy wy w pełni wiecie, co piszeszecie?
Głupiego posta na forum dla debili.
Dan the Automator
19-04-2006, 17:30
Może ktoś to nagrać? Bo akurat dziś na Fakty się nie załapię...
Moja mama dzisiaj wyłączyła mi TIBIE , albowiem u niej w szkole było zebranie gdzie poruszyli temat o uzależnieniu od TIBI.. (mama jest pedagogiem)
Jak dorwe tego kolesia od artykułu....
To mój koniec z TIBią....
to nic jakiś koleś zgwałcił i zabił kogoś*o ile dobrze pamiętam*bo bohater w gta vice city też tak robił.i co z tego powodu powinni przestać wydawać gta i poiwedzieć że to wina gry?
a ja bije moją matkę codziennie metalowym prętem bo zupa jest za słona i to przez to forum bo działa mi źle na psyche.zamknijcie je
do wszystkiego można się że tak brzydko powiem dopierdolić wystarczy chcieć
Wątpie żeby wymyślili ją tylko żeby młodzież siedziała przed komputerem jak najdłużej. Jeżeli gra jest "dobra" to też można tak o niej powiedzieć, a tylko Tibii się czepiają...
3/4 tych uczniów to mówi, że gra, a tak naprawdę osiągnęli 7-10lvl i dla nich jest to wielki wyczyn, a że siedzą przy komputerze nałogowo to już prędzej uwierze. W większości gimnazjum tak jest, że gra 3-4 osoby, a potem gra połowa szkoły robiąc 10lvle. Tak było w mojej starej klasie...Zaczęło grać 2 osoby, a skończyło sie na około 20 i w tym tylko 4 osoby miały większy lvl niż 20, a połowa to nawet z rook'a nie wyszła.
I jak już ktoś napisał, zachowanie zależy od człowieka a nie od gry...
Z tego co mi wiadomo to Tibia została stworzona w 1997r.
Jak zawsze gazety naciągają troche fakty...
Niektóre rzeczy z Tego co napisali mija się z prawdą , czy każdy "młodzieniec" gra poto aby sprzedać postać -.^ ? Niektórzy grają dla przyjemności a nie dla kasy ;|
Dziś matka i siostra dowiedziała się otym i ciągle krzyczą "Nie graj w tą TIBIE!"
I jak grałem w herosa na kompie bez neta to siora : "Mamo , on gra dalej w tibie"
Mam nadzieje że za kilka dni im to minie ;d
Trzymajcie się ;),
i rada dla rodziców kupcie swoim "pociechom" gumowe krzesła lub fotele xD
Nikast Shynix
19-04-2006, 18:01
po pierwsze: tutaj napisano o kilku osobach i uznano że wszystkie kilkaset tysięcy ludzi grających w tibie takie jest. I nie wiem co wy macie do młodszych. Ja mam 13 lat i jakoś potrafię wytrzymać bez tibii. Fakt, że czasami (choć raczej rzadko mi się to zdarza) kiedy gram w tibię, to zapominam o świecie i nie wiem kiedy skończyć. Nie wiem tego sam z siebie. Ale jak tata albo mama mi powie, że mam kończyć, to wiem, że już mi wystarczy i wyłączam tibię (fakt, że trwa to czasem 10-20 minut, ale jak jestem na ghuncie, to nie mogę sobie od tak wyjść).
Ludzie zwalają winę na gry. Tylko że na niektórych gry jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności tak nie działają. Te zachowania to nie wina gier, tylkjo słabej psychiki człowieka, którą gra tylko wypełnia. Ale zamiast gry tą "iskrą" która wznieci pożar w jego zachowaniu może być każda inna rzecz.
Pan Jordi
19-04-2006, 18:12
Powiem wam coś szczerze mam 18lat i gram trochę nałogowo w Tibie i mi tez grozi kibel spowodowany przez to ze zamiast się uczyć to siedzę i gram...
I jest to spowodowane przez samego mnie a przez nie grę...
Ghost Nieudany
19-04-2006, 18:15
To tak może rozwinę swoją wypowiedź.
Wypadałoby też powpychać do więzień producentów noży - w końcu jak wpadną w ręce osób niezrównoważonych psychicznie, to wszystko wina NOŻA.
Tu nie należy doszukiwać się problemów u gry, tylko u rodziców i samego dzieciaka - nie wina gry, że rodzice nie potrafią zapanować nad gówniarzem i się nim ZAJĄĆ. Gdyby matka chociaż trochę się zainteresowała synem i ograniczyłaby chłopakowi godziny korzystania z komputera przez pewien czas na pewno by do tego nie doszło. Ale po co, najlepiej zwalić winę na gry. Terroryści pewnie też nagrali się w Tibię i dlatego mordują ludzi?
I żeby nie było, że bronię dzieciaka, bo takich ludzi trzeba leczyć, ale nie można zrzucać winy TYLKO na grę. Gnojek ma wyraźne problemy z psychiką i uzależnieniem od komputera i to TU doszukiwałbym się jego problemów.
Evil Maul
19-04-2006, 18:22
hehehehe...ten co pisał ten artykuł to jakis kretyn co zdanie powtarzał tylko słowo ,, kasa" ! ,,kasa" !! . Przeciez gra sie dla przyjmnosci a nie dla ,, KASY " tylko ostatni zidiociały dzieciak sellnie chara bo mu na lizaka nie starczy :p albo nie ma kasy na nowe buty nike :p . Fakt jezeli komus gra sie znudzi to chyba lepiej sellnac chara niz rookowac go albo deleted tylko lepiej sellnac chara komus co zna sie na grze niz 10-latkowi ktory wyładuje 1000 zeta na jakiegos master sorca i bedzie szpanowac przed kumplami ze jaki on mocny z UE bo z sd to trafic nie umie :p . Co do wyłaczena kompa to hehehe... mialem podobna historie pewnego dnia byłem na demonach i matka mnie chciala odciagnac (na siłe od kompa ) nie zdenerwowałem sie po prostu powiedzialem jej ze zabijemy tego demona i koncze ( nie krzyczałem nic z tych rzeczy ) bo jak mowi 4 przykaznie ,, Czcij ojca i matke swoja "
Sprzedaży Tibii nie można zabronić, bo nie dystrybuują jej sklepy - dostępna jest jedynie w internecie, i to za darmo.
No tak, niestety. :(
Z artykulu wynika jasno: Tibia (dla wszystkich znawcow ktorzy mysla, ze Tibia to gra MORPG to gra fabularna, która dzieje się w świecie magii.) to straszna gra, graja w nia same malalaty, a zostala ona tylko po to wymyslona zeby mlodziez siedziala jak najdluzej przed komputerem. I wlasnie te durne dzieciaki, ktore nic nie robia tylko 24h na dobe siedza przed Tibia (w koncu po to zostala wymyslona, a wciaga jak narkotyk), zazwyczaj graja tylko po to zeby sprzedac swoja postac. Wiceprezes, ktory gra juz rok w Tibie swoja postac sprzedal za niebagatelna kwote 100 zl. Ale uwaga! W Tibie graja tylko zli ludzie.
Zbigniew Matusiak, wicedyrektor Gimnazjum nr 34: - Jeden z uczniów kupił postać z Tibii za 800 zł. Pieniądze wysłał pocztą, ale nie dostał bohatera. Wydawało mu się, że oszukał go ktoś ze szkoły, więc wszczynał bójki i kłócił się z rówieśnikami.
Sprzedawcy oszukuja kupujacych, ktory wariuja i z tego powodu wszczynaja bojki. W dodatku Bosal, tworca najwiekszego polskiego serwisu - tibia.pl (wspieranego przez tworow gry - tych zlych ludzi, ktorzy wymyslajac Tibie zniszczyli dziecinstwo tysiacom osob)najwyrazniej teraz niezwykle zaluje, ze kiedykolwiek wpadl na pomysl, ktory pozniej sfinalizowal.
Zdajemy sobie sprawę, że Tibia uzależnia, ale nie mamy na to wpływu. Takie sa fakty. Niestety przez Tibie zaniza sie poziom w polskich szkolach. Uczniowie graja w nia nalogowo przez co nie maja czasu na nauke i nie zdaja do kolejnych klas (tu przydalby sie wziety z sufitu wykres ilustrujacy ile osob rocznie nie zdaje do nastepnej klasy z powodu Tibii, warto byloby podkreslic, ze z roku na rok jest ich coraz wiecej), ale to jeszcze nie wszystko! Otoz Tibia jest przyczyna konfliktow rodzinnych oraz przemocy fizycznej. Tak, nastolatkowie znecaja sie nad swoimi rodzicami, ktorzy irytuja sie gdy dziecko siedzi bez przerwy dziesiatki godzin przed komputerem, a chcac temu zapobiec wylaczaja prad.
Niestety Tibia to samo zlo, najlepiej zaczac akcje w stylu blizej siebie dalej od narkotykow (Tibi). Bez tego nasze spoleczenstwo, glownie mlodziez, dlugo nie pociagnie i bedziemy mieli do czynienia z chorymi maniakami, zdolnymi zabic czlowieka jesli ten przeszkodzi im grac w Tibie.
Pozdrowienia dla autora tekstu, ktory wreszcie ukazal cala prawde o tej grze. ;)
O 16 nic nie bylo ;(
Tam pisze, że imiona bohaterów zostały zmienione. Pisze, że postać mógł sprzedać za kilkaset złotych, co nie pasuje do 30 lvla. Nikt z moich kolegów nie wierzy w postać za 2,7k.. złotych. Kto to kupi? Albo, że ktoś dał 800 zł z góry i nie ujrzał chara. Wogóle przedstawili to, że gramy "bo postać staje się z godziny na godzinę droższa". Co mnie to obchodzi? Nie mam zamiaru jej sprzedać i wiele osób nie ma. Przecież gramy dla frajdy. Uważam, że powinien ZAGRAĆ w tę grę zanim to napisał, chociaż wtedy mógłby już nie napisać.
@up
Z tego co pamiętam już kiedyś było, że jakiś chłopak zarabiał na siebie grając w kawiarence w Tibie, a pochodził z biednej rodziny. Ale powtórka się przyda hehe.
Nikt z moich kolegów nie wierzy w postać za 2,7k.. złotych.
Pamietam bitwe o postac (jedna z pierwszych w rankingu serwerowym, zarowno w lvlu, jak i mlvlu), ktora poszla za, bagatela, 1900zl. Wiec i pewnie te 600zl mogl dolozyc.
Albo, że ktoś dał 800 zł z góry i nie ujrzał chara.
Zlodziej znalazl nadzianego "frajera" ;)
Wogóle przedstawili to, że gramy "bo postać staje się z godziny na godzinę droższa".
Wybierzesz dobry server, zrobisz dobra postac (najlepiej pall/sorc - najdrozej chodza), dobre skille/mlvl, eq, moze pacc i postac idzie jak woda.
Pewien kolega mojego brata ciotecznego sprzedal swoja postac i itemki na hibernie za 10k złotych...
OnlyM(PL)
19-04-2006, 19:41
O.O o za 10 min na TVN bedzie cos o Tibii :>
"Gra ,ktora uzaleznia i robi z dzieci niebezpiecznych fanatykow" :D
W "FAKTACH" o 16:00 nic nie było o Tibii ale o 19 cos tam ma być <-- potwierdzone informacje :P
Samuelos
19-04-2006, 19:43
@Re: Wszyscy, co przytakuja autorowi artykulu...
Lol oczywiscie GW jest super i napisala cala prawde ... Chlopie, czlowiek ktory nie zna tej gry po lekturze tego artykulu sadzi ze graja w nia sami psychopaci, ktorych glownym celem jest sprzedaz postaci. Dodatkowo faszystwoscy niemcy tak zaprojektowali gre zeby ludzie grali w nia jak najdluzej bo i m postac padnie ! To jest wlasnie MANIPULACJA nieswiadomymi ludzmi !!Powiedz szczerze, czy jako osoba, ktora zna tibie mozesz potwierdzic to co napisal ten dziennikarz ?? Bo ja w to szczerze watpie .., no chyba ze sam grasz tylko po to by sprzedac postac i myslisz ze jak wylaczysz tibie to wszyscy sie na Ciebie rzuca ...
Edit1: literowki
Edit2: Ktos jeszcze napisal ze to gazeta opiniotworcza, wiec teraz popatrz na podstawie jakich "rzetelnych" artykulow ona tworzy opinie ... I wcale nie jestem za Pisem i innym Giertychem jakby ktos tu zaraz mial takie argumenty wyciagac ...
Zalgadis
19-04-2006, 20:02
wrzuc ktos filmik o tym tutaj
@Samuelos (jesli to bylo tez do mnie)
A wiesz co to jest ironia?
spider-bialystok
19-04-2006, 20:21
Fakty sie skonczyly a o tibii nic nie bylo.
Dokładnie, G prawda... Ale gośc się nieźle wkurzył jak matkę krzesłem nawalał =.-.
@UP
Własnie mówili że ma być coś o Tibi ale nic nie powiedzieli ;/.
Fakt, nic w Faktach nie bylo. Szkoda, bo sie strasznie napalilem, nawet popcorn zrobilem i przygotowalem 2 litry koka-koli.
Podobno w uwadze ma byc o tibii. Ogolnie to ide ogladac, bo bedzie niezla beka z 'wiedzacych lepiej' redaktorkow xD <rotfl>.
@up
Ja nawet po lody polecialem 1km do sklepu huahuahuauha xDDDDDDD
@edit
Buuuuu nic o tibii :( szkoda :(((((((
Samuelos
19-04-2006, 20:34
@Re: Xaotix
Nie do Ciebie, ktos tam na ~4-5 stronie takie glupoty wipisywal... nvm
@Re: Spider~
Szkoda bo moglo byc sporo smiechu...
Virius the Master
19-04-2006, 20:45
Wiecie co wam powiem? U mnie w szkole jest od ciula maniaków Tibii, a jak usłyszą, że ktoś ma level wyższy niż 50 to odrazu "Łał, dasz passy? Plx!"... Ehhh... No fakt, jest pare ziomów co mają level's 100 +, ale ile? 4-5? I są spoko, można z nimi na impreze iść, allright. Ale żeby zarywać nocę?... Nieee...
Mikhalov
19-04-2006, 21:02
rozczarowałem sie w Uwadze nic nie było o Tibii :/ a chciałem troche pośmiać z tych redaktorzyn ;d
Tak, napewno bedzie w "Pod Napięciem", ta sprawa idealnie pasuje do tego programu. Przecież wkońcu niedługo napewno wyrosną z nas kryminaliści i każdy kogoś zabije. Już widzę te migające światła "Przedstawiciele Tibii.pl nie przyjęli naszego zaproszenia". ;)
Vanhelsen
19-04-2006, 21:27
rozczarowałem sie w Uwadze nic nie było o Tibii :/ a chciałem troche pośmiać z tych redaktorzyn ;dDon't worry, jest jeszcze jutrzejszy dzień ;)
Nie ma ktos moze dokladniejszych danych kiedy cos w telewizji o tym bedzie?
Mam 18 lat. Uczę się w Liceum Ogólnokształcącym (profil matematyczno-informatyczny). W gimnazjum byłem dobrym uczniem ( średnia ocen nigdy nie zeszła poniżej 4.5). Teraz jest trochę gorzej, ale to nie znaczy, że doszło do tego przez tą grę w którą gram bo sprawia mi to przyjemność. Doszło do tego w ten sposób, gdyż liceum rózni się od gimnazjum w bardzo znaczący sposób (wyższy poziom, gdzie bardzo ciężko można wyciągnąć bardzo dobre wyniki). Moja szkoła znajduje sie chyba na 3 miejscu w rankingu szkół w mieściu którym mieszkam. W tibię gram od wakacji - grając w ta gre nadal pamietam o swoim zyciu prywatnym i nauce, jednakze czasami czlowiek jest tak przytloczony calym otaczajacym go siwatem ze nie ma czasu nawet na zycie prywatne, dlatego gra zeby sie zrelaksowac na swoj sposob. Kazda gra potarfi uzaleznic jednakze wszytsko to zalezy od pyschiki czlowieka. Osobnik, ktory ma silna wole nie dopusci do tego, bo wie jakie sa konsekwencje. Nie rozumiem dlaczego GW oskarza tylko Tibie i WoW-spojrzmy na inne gry ktore takze potarfia uzaleznic graczy a takze doprowadzic do nieprzyjemnych sytuacji z jaka spotkalismy sie teraz. Przykladem moze byc GTA, Counter Strike itp. NIe rozumiem rowniez niektorych z was, kazdy z was napalil sie na ogladanie programu i smianie sie z nich-jest to tzw. przyklad lansowania z waszej strony (moje osobiste zdanie). Myslicie ze jestescie super i w ogole. Nie mowie o wsyztskich. To sa tylko niektore przypadki. Zal mi jest tylko tych porzadnych ktorzy cierpia przez GW bo zrobili tzw sensacje. Napisalem to bez zastanowienia sie i przeanalizowania. Wybacznice za bledy etc.
myślę że to będzie w Uwadze w artykule pod tytułem "Szkoła jakiej nie znacie".
Te artykuły są chyba w poniedziałki ale nie pamiętam dokładnie.
Sie mapes
19-04-2006, 23:01
Prawda taka ze 90% graczy jest uzalezniona a nie zdaje sobie z tego sprawy, na moje neiszcezscie ja naleze do tych 90% ale co jak co matki stolkiem nie pobije nawet jesliby mi sprzedala konto, zrokowala postac, bylbym wkurzony ale na pewnoby nie doszlo do rekoczynow.
a tak btw. to jaka to musialabyc postac zeby ja sprzedac za 2700zl?!
Yoh Asakura
19-04-2006, 23:27
Ciekawe czy jak człowiek kogoś utopi w basenie to odpowiedzialnośc poniesie on czy gra "The Sims" , bo przecież ta gra ma na celu nauczyc nas jak efektywnie zabijac ludzi.
Artykul conajmniej głupi, autor nigdy nie grał w Tibie a o niej pisze. To tak jak ja bym wziął skalpel i kogoś zoperował nie przechodząc żadnego szkolenia/nie kończąc szkoły medycznej. A poza tym to po częsci wina matki - jeśli nie potrafiła zapanowac nad nałogiem syna to powinna zamówic swojemu dziecku wizyte u psychologa. A jak nie chciała by syn chodził do kafejki do mogła zabronic wychodzic z domu i zabrac mu pieniądze.
Wald_Kerius
19-04-2006, 23:40
Ja moge powiedziec ze jestem uzalezniony od Tibii ale nie do tego stopnia co ten idiota z Wroclawia -.-. To tylko gra!! Nie tak dawno stracilem prawie 70 ek na Kyrze i jakos nie rozpaczam zbytnio z tego powodu. Zdenerwowalem sie i to bardzo ale to tylko gra i kiedysmi przeszlo. Ci ktorzy tego nie czaja niech na haste biegna do psychologa. Nie bijcie swoich matek idioci!! :cygaro:
Dr. Omader
19-04-2006, 23:43
Nie ma ktos moze dokladniejszych danych kiedy cos w telewizji o tym bedzie?
Jestesmy w kontakcie z TVNem i podczas rozmowy o 15 twierdzili ze puszcza material o Tibii o godzinie 16 i 19. Ale jak to w telewizji sie wszystko szybko zmienia, cos zmienili... I dali reportaz o zabach rotfl... ;)
Biedna kobita, nie dość, że się zadłużyła to jeszcze takiego syna mieć... Sam bym mu wymierzył karę gdybym go spotkał... Ale czemu się dziwić, w końcu w takich rodzinach to się często zdarza.
@Yon:
Zabijanie w simsach rox :P Nie ma to jak zabudować sąsiadów, wypakować pokoik stolikami i wtawić kominek :D
Jestem ciekaw, czy w TVNie ujęliby wszystkie aspekty gry i opowiedzieli o niej ze wszystkich stron, czy tak jak gazeta wyborcza potraktowali ją jako diabelską maszynę. W sumie przecież jakieś dobre strony chyba ma ;) Cóż, może niedługo się przekonamy, chociaż ja wolałbym, żeby nic nie mówili.
Własnie mówili że ma być coś o Tibi ale nic nie powiedzieli ;/.
W zapowiedzi (co ma być w dzisiejszych faktach) podali, że bedzie coś o Tibii a w samych Faktach nic nie było X(
Ja osobiscie uwazam, ze Tibia uzaleznia i to bardzo... Lecz niech karzdy z was sie zastanowi, co moze zrobic mlody czlowiek, w naszym wieku, z wolnym czasem... Najczesciej zajmujemy sie gra na komputerze lub ogladnaiem telkewizji. A czy tv nie uzalerznia ? Czy np. Fifa nie uzalerznia ?
Latwo jest wpasc w nalug... Przykladem tego sa np. palacze papierosów, onie wyrządzaja nie tylko sobie krzywde ale i calemu swojemy otoczeniu... Dziennikarze zawsze szukają zlych stron... Przecierz w tibii mozna niezle zarobic (chodzi mi o rl kase), bo pomyslcie, czy na tv mozna cos zarobic ? czy na np. Wormsach mozna ? Otuz nie... I to dodaje tibii takiego uroku...
Oczywiscie karzdy ma inne zdanie...
Jestesmy w kontakcie z TVNem i podczas rozmowy o 15 twierdzili ze puszcza material o Tibii o godzinie 16 i 19. Ale jak to w telewizji sie wszystko szybko zmienia, cos zmienili... I dali reportaz o zabach rotfl... ;)
No co Ty, Drom. Zaby sa przeciez ciekawsze. xD
Nie wiem czy zauważyliście, ale ten artykuł jest skierowany do szerokich mas społeczeństwa, a nie do stosunkowo wąskiego grona graczy Tibijskich. Nie przeczytacie więc tam rozszeżenia wątku pozostawania postaci w grze po jej wylogowaniu bo jest w danym momencie lub x sekund po, atakowana przez innego gracza bądź potwora i posiada "krzyżyk" battle, ani o tym że kolega z którym jest się na huncie może cię leczyć runami UH do czasu wylogowania postaci. Nie uraczycie też tego że polowania popularnie zwane "huntami" polegają na dłuższych nasiadówkach trwających nierzadko wiele godzin z których szybkie wycofanie jest raczej niemożliwe.
Wielu też twierdzi że handel postaciami jest niemożliwy. Ale czy napewno? Spójrzcie na Allego, obecnie najdroższa aukcja wynosi 2000zł
Faktycznie wątek zarabianiu na graniu jest nieco zbyt rozbudowany, ale jak każda bajka ma w sobie ziarenko prawdy.
Dodam jeszcze że sam już w Tibie nie gram, postać mam i jej nie sprzedaje jak to zrobiło wielu moich znajomych których postacie miały już 10 owner'ów.
Zgadzam sie z przedmowca ze nie kazde odlaczenie kopma jest tragedia i zakonczy sie deadem.
@Artykul koles byl chyba mocno poj**** lolek pobil matke za odlaczenie kompa jak bylo napsane ze cytoje: "Wtedy chłopak wpadł w szał i zaczął okładać ją drewnianym stołkiem." sama tibia tak nie zadzialala inne bodzce anpiewno tez jak wspominali wczsniej moze to Patologiczna rodzina. Zastanowaim sie koles chodzil do kawiarenek Internetowych..... Pobol matke bo dednol.... A jakby w kawiarence byl keylogger . Chlopak logoje sie na ta swoja "wysokopoziomowa" postac a tu hacked. Co by wtedy zrobil Rozwalil Kawiarenke :P musialo cos na niego zadzialac EXPERTYZA MOWI: Patologia :P
Tera to ten koleś ma pograne w Tibie :p
(Czujecie dastac np. taki sądowy zakaz grania w Tibie gdyż osoba pod jej wpływem staje sie niebezpieczna dla otoczenia ?
Zgroza ;(
Czy żaden z Was, kiedy matka odłączyłaby mu neta i padłby przez to na 50~ lvlu, tracąc AOLa, blessy, skille i expa nie miałby ochoty wydrzeć się na nią? Ja nie mam problemów z mówieniem o moich emocjach, więc przyznaje że takiej sytuacji byłbym naprawdę zdenerwowany i nie jeden bluzg pod adresem mojej "krzywdzicielki" by poleciał podczas rozmowy z kumplami (na szczęście moja matka po prostu daje mi x minut na skończenie gry, a nie zabiera kabelek -.-). Dlaczego ja tylko się denerwuję, a ktoś inny okłada matkę krzesłem? Bo wiem, że to TYLKO gra (pewnie, łatwo powiedzieć, że to tylko gra, a jak się traci 30 godzin grania to jest wqrw). Koleś ma słabe nerwy i nie wytrzymał. No i pozostaje kwestia złego wychowania dziecka - rodzice nie są bez winy, a na pewno są współwinni i odpowiedzialni po części. Nie ukrywam, że jestem uzależniony od Tibii, ale:
-Mam fizycznie ograniczony dostęp do kompa,
-Nie tylko gram w Tibię, niedawno kupiłem wymarzoną gitarę elektryczną i mam co robić, poza tym, lubie iść z kumplami "na piwo" (tj na dwór pogadać Xd).
Co do artykułu, to przesadzili. Nie każdy grający w Tibie jest czubkiem i leje w ryj każdego kto mu przeszkadza. Zbyt uogólnili. Aczkolwiek, wielu jest takich delikwentów...
Hail ludzie którzy wiedzą gdzie jest granica RL-Tibia! -.-
Gdyby mi starsza wyłączyła neta to bym wył wkurzony ale bym jej nie uderzyl tym bardziej krzesłem, a zreszta moja starsza i tak nie wie co i jak z kompem więc by niewiedziła co odłączyc :p
Czy żaden z Was, kiedy matka odłączyłaby mu neta i padłby przez to na 50~ lvlu, tracąc AOLa, blessy, skille i expa nie miałby ochoty wydrzeć się na nią?
Ochotę by miał każdy, ale nie każdy by to zrobił.
Hail ludzie którzy wiedzą gdzie jest granica RL-Tibia! -.-
Hail! :P
pawel of neptera
20-04-2006, 17:42
rozumiem typ ma 250 lv i poniosly go nerwy!! ale ten frajer ma 30 lv i zabil go gs...30 lv nie sprzeda za jakies wielki pieniadze a tam pisalo ze gra 20 h dziennie to nie wie mczemu taki lv 8o 8o 8o 8o
widać, że artykuł pisał jakiś amator "zaczął okładać ją krzesłem". Ze stadionu go wzieli?
Dwimenor
20-04-2006, 18:00
Słówko o GW:
Wczoraj w Warszawskim "Metrze"(darmowa gazetka pod patronatem Gazety Wyborczej) ukazał się ten sam artykuł. Ten sam to może za wiele powiedziane. Wycieli z niego te wszystkie "trzeba siedzieć cały czas, bo nie można zostawić bezpiecznie postaci". Cóż, widać autorowi pierwotnego tekstu trochę przycięło palce, jak poczytał komentarze na ichnim forum.
http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3290608.html
tami knight
20-04-2006, 18:21
Gry sieciowe typu Massive Multiplayer Online Role Playing Game, jak np. „World of Warcraft” czy „Tibia”, cieszą się wyjątkową popularnością szczególnie w Azji. Tam też doszło do pierwszych przypadków, gdy wycieńczony gracz umierał przed ekranem komputera. Szerokim echem odbiła śmierć młodej Chinki, która skonała, grając w „World of Warcraft”. Aby ją upamiętnić, setki innych graczy urządziły jej... wirtualny pogrzeb i zebrały w się o tej samej porze w jednym miejscu wirtualnego świata. Tragiczny finał miała też rozgrywka w „Legend of Mir III”. Pewien Chińczyk zabił kolegę, gdy ten nie chciał oddać mu wirtualnego miecza
Vanhelsen
20-04-2006, 19:19
Gry sieciowe typu Massive Multiplayer Online Role Playing Game, jak np. „World of Warcraft” czy „Tibia”, cieszą się wyjątkową popularnością szczególnie w Azji. Tam też doszło do pierwszych przypadków, gdy wycieńczony gracz umierał przed ekranem komputera. Szerokim echem odbiła śmierć młodej Chinki, która skonała, grając w „World of Warcraft”. Aby ją upamiętnić, setki innych graczy urządziły jej... wirtualny pogrzeb i zebrały w się o tej samej porze w jednym miejscu wirtualnego świata. Tragiczny finał miała też rozgrywka w „Legend of Mir III”. Pewien Chińczyk zabił kolegę, gdy ten nie chciał oddać mu wirtualnego mieczaDodam też, że w momęcie tego pogrzebu, zmarł z w/w powodów jeden z jego uczestników. W chinach kawiarenki otwarte są 24/7 i ludzie (dotąd) nie zwracali uwagi na kogoś, kto gra od 50h...
Tutaj nie trzeba walić winy na gry, tu trzeba nauczyc ludzi, że komputer to nie jest całe ich życie i tyle. Że są ludzie po za tymi złorzonymi z pikseli.
Krzesław
20-04-2006, 19:48
Trzeba ludziom zaaplikować czerwoną pigułkę :P
HAHAHA właśnie fakty obejrzalem! Nie mówili tragicznie, trochę z humorem, ale jednak negatywnie, ojj znów wychowawczyni w szkole się bedzie cieszyć i prawić kazania. Dobrze, że rodzice nie oglądali. Nagrał ktoś może, hehe?! :D "Bo kolega jest knajtem i wali z axa" -> JAK TAK MOŻNA W TV? Skąd oni go wzieli ? :S
Lord'Nesteloo
20-04-2006, 20:15
Taa...ja tez to ogladalem
Wydaje mi sie ze troche przesadzaja "Tibia polega na zabijaniu" ,teraz wszyscy starzy mysla ze tibia to taka gierka jak cs gdzie sie ludzi zabija -.-'
Tibia polega na zabijaniu POTWORKOW !! :D A to wielka roznica
Jednak pozatym wszystko sie zgadza ,cipsoft to banda zlodzieji czasu -.-'
Shin Cron
20-04-2006, 20:16
No no no u mnie rodzice to oglądali ale tylko troszke pogrozili.
Trzeba wiedzieć kiedy przestać grać tzn jak mama mówi wyłącz komputer to ja wyłączam może postępuje jak maminsynek ale za to przynajmniej nie mam żadnej kary.
Ale niezłe jaja z tym kolesiem z Wrocławia nieźle musiał być szurnięty.
Teraz taka historyjka
W telewizji zawsze przesadzają na temat gier.
@up
Masz wielką racje z tym zabijaniem.
Dzis w wiadomosciach ukazala sie nam Tibia... Nie mozna miec zastrzerzen do dziennikarzow, ale sadze ze "troche" przesadzili... Mowie o 1 przypadku w którym pisano jush w gazecie wroclawskiej... Jak mozna oceniac cos na zasadzie jednego zdarzenia/wiele tys. A rodzice oczywiscie zawrucili uwage na widomosci i tym samym sainteresowali sie moim uzalerznieniem... =/
Taa bo kazdy temat moze byc dobry na sensację. Pewnie nikt tego nie nagral, a ja chetnie obnejrzal bym te fakty.
"pobił matkę krzesłem, bo wyłączyła mu komputer i zabiła bohatera gry."
Ten tekst wymiata !
Ten tekst wymiata !
Ten tekst wymiata !
Ten tekst wymiata !
Siedziałem i płakałem ze śmiechu jakiś czas az w koncu doszło do mnie, ze to jest bardzo możliwe. Piękne, naprawde Pięęęęękne : - ).
"Lepsza Tibia niż narkotyk" brawo za stwierdzenie, dokładnie tak.
w sumie lepiej ze ją krzesłem zaczął bic niz łancuchem od krowy albo bejzbolem ^^
Fakty..rotfl..
Psychiatra, dziennikarka i straż miejska - najwięcej mają do powiedzenia i idealnie orientują się w temacie, toteż ich wypowiedzi przyprawiły mnie o atak śmiechu (nie wszystkie).
Ale ten nastoletni h4x0r odziany w dres sprawił, że zaliczyłem ROTFL'a.
Gorszego przykładu gracza nie dało się znaleźc? Statystyczny "polaczek", albo jak kto woli "nubek z kafejki".
Wą :)
mam prośbe mozecie mi podać linku do artykułow z tym zdazeniem najlepiej zz tvn ja szukalem i nic nie znalazlem
w sumie lepiej ze ją krzesłem zaczął bic niz łancuchem od krowy albo bejzbolem ^^
hahahaha przecież on chudł w oczach;)dobrze że krzesło podniósł
@up: 'ne prafda bo on pszejou moc tybjy' ;)
Vanhelsen
20-04-2006, 23:39
Błagam! powiedzcie, że ktoś wysłuchał Dr.Oma i nagrał ten kabaret! (fakty) Jak tak to linkor plx :D albo na youtube.com :P
Nie no, takiego debilizmu to tu chyba jeszcze nie ma, żeby nagrywać jakiś reportaż o tibii? o.O Z resztą co ty chcesz oglądać? Pewnie pierdolili od rzeczy i tyle, zresztą ci co widzieli potwierdzają. To tylko TV, przecież to nie jest realny obraz, zawsze robią afery na przykładach patologicznych jednostek, tak jak m.in. z koksiarzy, kibiców, gimnazjów, itdddddd.
Wieszok na forum.tibia.org.pl w Owionie jest.
@UP & Wieszok
http://rapidshare.de/files/18509547/...12_08.mpg.html
A tak żeby było wygodniej :)
Sozemego
21-04-2006, 02:44
@Up
Skopiuj link, a nie odnosnik do niego.
Co do tibii i uzaleznienia od niej...Moge powiedziec, ze bylem od niej uzalezniony, zarywalem noce, gralem caly czas, ale mi przeszlo.
Mam "rl life" i mam wysoki lvl, to nie trudne. I smieje sie, naprawde smieje sie z tych wszystkich "typowych polaczkow", ktorzy chca mnie pobic w rl za to, ze dolaczylem do Del'Toro albo za to, ze im cos zrobilem, w GRZE.
Smieje sie z kazdego kto placze bo padl w tibii/stracil cos, bo to nie jest normalne. Takich ludzi trzeba leczyc, bo to nie gra jest winna, ci ludzie sa winni.
Nienawidze mediow, szukaja sensacji gdzie sie da, ale w koncu to ich praca.. szukac sensacji i robic z niej pieniadze. Zalosny jest ten swiat, nic dziwnego ze Bog [ktorego imo nie ma] zalał caly.
taki powinien byc link
http://rapidshare.de/files/18509547/007___TVN_24___________-_April_20_19_12_08.mpg.html
Reportaz zenujacy tak samo jak propaganda sukcesu rzadu. Medialna papka dla idiotow a myslacy i tak wie ocb.
Kolega jest knightem i bije z axa
hehehe rotfl niezly gosc jest :D
kacper077
21-04-2006, 12:46
czytam forum i już któryś raz z kolei używaćie zwrotu:
"zuwielbiam jeść bananyal "
o co chodzi bo nie moge się połapać.
Xzonixek
21-04-2006, 12:50
Modki zmieniają ci podpis i słowo takie jak "hujnia" zmieniają na "zuwielbiam jeść bananyka" tak jest w moim przypadku:P
PS:Zaraz pewnie 'hujnia' w cytacie zmieni sie na "zuwielbiam jeść bananyal "
@Sozemego & Vekegi
Mój błąd :confused:
Cała sprawa jest przesadzona, przecież te osoby, z którymi były robione "wywiady" są jakieś..dziwne.
"Ee..Mój kolega jest knightem..to on wali z tego no..axe'a."
Nie dziwie się, że tyle osób jest od tego uzależnionych. :/
MATI9630
21-04-2006, 15:02
Modki zmieniają ci podpis i słowo takie jak "męski narząd płciowynia" zmieniają na "zuwielbiam jeść bananyka" tak jest w moim przypadku:P
PS:Zaraz pewnie 'męski narząd płciowynia' w cytacie zmieni sie na "zuwielbiam jeść bananyal "
Myślisz, że moderatorzy nie mają nic lepszego do roboty niż edytować posty z przeklenstwami?o_O
Automatycznie jak napiszesz cechu je(tyle ze razem), to wyjdzie cechuje.
Co do tematu... Niekompetencja reportera daje się we znaki. Ale przecież on tego nie zmyślił.
Bić matkę krzesłem, bo mu kompa wyłączyła. Genialnie.
Ale i tak chłopiec nie jest niczemu winien!!11 To ta TIBIA ZAWINIŁA!!1123456
Jakby czytał Kubusia Puchatka, a mama mu zamknęła książke, a on by ją pobił, to.. Kubuś stalby się ZŁĄ postacią?
Jakby właśnie słuchał Kaczyńskiego w TV, a mama by mu wyłączyła telewizor, on by ją pobił.. to co? MROCZNY Kaczyński zostalby wydalony ze stołka?
Af.
@Up
Skopiuj link, a nie odnosnik do niego.
Co do tibii i uzaleznienia od niej...Moge powiedziec, ze bylem od niej uzalezniony, zarywalem noce, gralem caly czas, ale mi przeszlo.
Mam "rl life" i mam wysoki lvl, to nie trudne. I smieje sie, naprawde smieje sie z tych wszystkich "typowych polaczkow", ktorzy chca mnie pobic w rl za to, ze dolaczylem do Del'Toro albo za to, ze im cos zrobilem, w GRZE.
Smieje sie z kazdego kto placze bo padl w tibii/stracil cos, bo to nie jest normalne. Takich ludzi trzeba leczyc, bo to nie gra jest winna, ci ludzie sa winni.
Nienawidze mediow, szukaja sensacji gdzie sie da, ale w koncu to ich praca.. szukac sensacji i robic z niej pieniadze. Zalosny jest ten swiat, nic dziwnego ze Bog [ktorego imo nie ma] zalał caly.
hahaha a ja sie nie dziwie tym ludziom bo jeśli:w tibii jesteś złodziejem wyzywasz każdego,jesteś złodziejem,wyzywasz każdego,jesteś złodziejem i ludzie Ciebie znają w rl a im nakradłeś pozwyzywałeś to normalne że dostaniesz.ludzie którzy kradną w głupiej grze w rl zapewne nie są lepsi
OMG!!! To przecież przez takich noobków gra jest nudna. Zawalają oceny, grają całe noce, są nerwowi. Sziedzą po 40h zeby nabic mlvl!!! To są ludzie tibi? To są zwyczajne noobki które z tibi fajnej gry przygodo-strategicznej MMORPG robią prace w której: ''jak nienabije skilla to bede wkuzrony tydzien''. Cipom o to chodzi zeby grac jak najdluzej bo ''czepią'' z tego kase. A prawdziwy gracz to taki który pozwoli sobie jakiegoś razu ustac ook depo i porobic jaja a nie isc i sztywno walic potworki. No dobra nawet jeśli: przebijesz Cachero i co? Rzucisz Tibię i sprzedasz postac. Nabijesz 300lvl 8o i sellniesz za 5000 na allegro i co dalej???? Przejebane życie. Pieniądze starczą na 3 miesiące a gdy bedziesz leżał na ulicy z karteczką: Dajcie na bułkę to pomyślicie sobie: hmm... 4mlvl by mi wystarczył. I co? Co dalej? koniec niebedzie jzu nic, zginiesz marnie wsrod tłumu wspominając kiedy szpanowałeś kolegom characterem z tibi i byłeś ''kimś''. Ja moge teraz grać mam wolny komp i w ogóle... ale nierobie tego pomagam newbie na forum i wypowiadam się. Więc jeśli codziennie przy kąpaniu wieczornym mowisz do siebie: Dziś zarwę nockę musze isc na kopalnie to powiedz do sibie w duchu też: to tylko gra. Jeśli niemozesz tego powiedziec to współczuje... noobostwa :(
Sozemego
21-04-2006, 18:02
hahaha a ja sie nie dziwie tym ludziom bo jeśli:w tibii jesteś złodziejem wyzywasz każdego,jesteś złodziejem,wyzywasz każdego,jesteś złodziejem i ludzie Ciebie znają w rl a im nakradłeś pozwyzywałeś to normalne że dostaniesz.ludzie którzy kradną w głupiej grze w rl zapewne nie są lepsi
Mylisz sie, to jest tylko glupia gra, mozna robic w niej co zechcesz, wszystko czego nie mozesz/niechcesz robic w rl [oczywiscie w miare mozliwosci jakie oferuje gra]. Tak na marginesie, NIGDY nie okradlem nikogo z rl, why should I ?
No Pewno!
Już wiem, wiecie czemu padł Eternal Oblivion?
BO MAMA WYLACZYLA MU KOMPA, I ZABILA JEGO BOHATERA !! :D :D :cup:
Chodzą ploty, ze EO jest polakiem i to chyba on za...ał swojej mamie z krzesła!.
Tak ta teoria jest na 100% pewna!!!!!
rotfl :cup:
Mylisz sie, to jest tylko glupia gra, mozna robic w niej co zechcesz, wszystko czego nie mozesz/niechcesz robic w rl [oczywiscie w miare mozliwosci jakie oferuje gra]. Tak na marginesie, NIGDY nie okradlem nikogo z rl, why should I ?
to nie musi być kradzież ale jeśli w głupiej grze kradniesz to w życiu realnym też pewnie jesteś cfaniakiem,szukasz zaczepki pozatym.prosty przykład znajomy ukradł ci miecz który na allegro wart jest 500złoty?na drugi dzień przywitasz się z nim normalnie i wogóle(znajomy znasz z widzenia cześć i tyle)nie sądze a jeśli ktoś powie że tak to ściemnia:-)chyba że znajomy ma większe znajomości niz nasze i jest silniejszy;)
edit:radze każdemu jeśli ma możliwość obejrzenia tego reportarzu...nie ma to jak obiektywizm<sciana>
Galarion
22-04-2006, 22:03
Dziennikarz, ktory to pisal chyba zbyt bardzo poczul sie na silach, myslac, ze skoro moze pisac o polityce, papiezu, to z jakas gra dla dzieci nie bedzie mial problemow. To tak jakby jakis nie-lekarz napisal artykul w dziedzinie medycyny i chociaz dla ogolu(czyli nie-Tibijczykow) wydawalby sie spojny i napisany przystepnym jezykiem, to profesorowie medycyny(czyli Tibijczycy) wieszaliby na nim psy za bledy rzeczowe. Gry to rownie specyficzny temat, wiec autor moglby albo zostawic go dla bardziej kompetentnych(moze graczy ;)), albo lepiej skonsultowac sie z Dromem, bosalem. Z drugiej strony mozna go usprawiedliwiac, ze w koncu pisal do przecietnego Polaka, ktory nie wie nic o erozrywce etc. Powstalo to co powstalo i chociaz moglo byc gorzej, to nie jest zbyt dobrze. Przynajmniej mamy o czym gadac.
A maniakom pozostaje pod siedzibe TVN/GW wyslac dwa nagie taborety, jako symbol wojny...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.