PDA

Pokaż pełną wersje : Os/2 Warp 4

Lord von Shadow
23-04-2006, 23:45
Jest to system operacyjny wydany przez IBM niestety w sklepach juz go nie ma od ponad roku (Bill G. Ty X( ) jeżeli ktoś wie jak można kupic gdzieś ten system albo moze ma na sell lub w jakis inny sposób mozna stać sie jego posiadaczem prosze pisac do mnie lub tutaj bardzo mi na tym zależy wielkie thx z góry ;)

bosal
24-04-2006, 03:22
tydzien temu wywalilem plytki, i tam byl OS2 / Warp 4 :( nie mam mozliwosci aby go odzyskac... calkiem fajnie sie na nim kiedys pracowalo.

Lord Karrak
24-04-2006, 20:39
Razem z Shadowem znaleźliśmy (w sumie on znalazł) na Allegro (http://www.allegro.pl/item99586150_os_2_warp_w_folii_wer_swedish.html) jest do sprzedania, 2 dni do końca, 15 zł, niestety, wersja Szwedzka.
I tu mam pytanie do Ciebie bosal, widzę, że użytkowałeś ten system operacyjny. Nie orientujesz się może, czy jest możliwość zainstalowania innego języka? Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi, podam przykład. Niektóre programy, oczywiście o wieeele mniej rozbudowane od systemu operacyjnego, nawet na głupiego Windowsa, mają kilka wersji językowych, które możemy instalować. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest taka możliwość w TYM systemie operacyjnym ;).

Co ja co mi też w sumię (ciupeńkę) zależy, aby skołować ten OS :P...

Pozdrawiam,
LK

bosal
24-04-2006, 21:05
ja mialem wersje angielska i nigdy tego nie psrawdzalem najlepiej zapytajcie kolsia co to sprzedaje...

Ryłek
24-04-2006, 21:18
To jest na autorskim jądrze IBMu? Szczerze mówiąc wygląda jak lekko podrasowane stare windowsy. Choć pewnie nie sypie się tak jak winy.

@down: I chyba źle przepisywali ;)

$corcerer
24-04-2006, 21:27
Raczej windowsy są przerobionym OS/2 :>

Lord Karrak
24-04-2006, 21:43
@up
Słuszna uwaga, początkowo IBM i Microsoft pracował wspólnie na OS/2, (między innymi powstał ten interfejs graficzny, który znamy do dziś i obsługa tzw. myszki) ale z racji tego, że Windows stawał się co raz bardziej popularny Microsoft skupił sie własnie na nim, a IBM miał dalej robić swoje. Microsoft pracował nad wersją 3.0, a IBM nad 2.0. Billowi Gates'owi z tej wersji 3.0 wyszedł znany już nam Windows NT. Współpraca z Microsoftem została przerwana i IBM robił konkurencję Microsoftowi. Ciekawostką w najnowszej wersji tego systemu jest sterowanie dźwiękiem (wydajemy rozkazy i nasz sługa komputer je wykonuje :D)

To tak trochę historii (nie wiem czy dokładnie opisałem, jakby co Shadow popraw mnie :P)

Niestety, według doniesień CNETU, Microsoft potajemnie wysłał coś koło 800 mln $ IBM'owi, aby ich system zszedł z drogi Windowsowi. 23 grudnia 2005 nastąpiło wycofanie ze sprzedaży a 31 grudnia 2006 OS/2 Warp przestał być wspierany przez IBM...

I właśnie dlatego się Was pytamy, czy nie wiecie skąd zdobyć egzemplarz tego OS'a! :)

Pozdrawiam,
LK

Lord von Shadow
24-04-2006, 23:04
Taaak LK dokładnie tak to było :]

Naprawde nam zależy (w szczegulności mi) na tym systemie wiec kto wie cos na jego temat pisac tutaj plx :p