Pokaż pełną wersje : Os/2 Warp 4
Lord von Shadow
23-04-2006, 23:45
Jest to system operacyjny wydany przez IBM niestety w sklepach juz go nie ma od ponad roku (Bill G. Ty X( ) jeżeli ktoś wie jak można kupic gdzieś ten system albo moze ma na sell lub w jakis inny sposób mozna stać sie jego posiadaczem prosze pisac do mnie lub tutaj bardzo mi na tym zależy wielkie thx z góry ;)
tydzien temu wywalilem plytki, i tam byl OS2 / Warp 4 :( nie mam mozliwosci aby go odzyskac... calkiem fajnie sie na nim kiedys pracowalo.
Lord Karrak
24-04-2006, 20:39
Razem z Shadowem znaleźliśmy (w sumie on znalazł) na Allegro (http://www.allegro.pl/item99586150_os_2_warp_w_folii_wer_swedish.html) jest do sprzedania, 2 dni do końca, 15 zł, niestety, wersja Szwedzka.
I tu mam pytanie do Ciebie bosal, widzę, że użytkowałeś ten system operacyjny. Nie orientujesz się może, czy jest możliwość zainstalowania innego języka? Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi, podam przykład. Niektóre programy, oczywiście o wieeele mniej rozbudowane od systemu operacyjnego, nawet na głupiego Windowsa, mają kilka wersji językowych, które możemy instalować. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest taka możliwość w TYM systemie operacyjnym ;).
Co ja co mi też w sumię (ciupeńkę) zależy, aby skołować ten OS :P...
Pozdrawiam,
LK
ja mialem wersje angielska i nigdy tego nie psrawdzalem najlepiej zapytajcie kolsia co to sprzedaje...
To jest na autorskim jądrze IBMu? Szczerze mówiąc wygląda jak lekko podrasowane stare windowsy. Choć pewnie nie sypie się tak jak winy.
@down: I chyba źle przepisywali ;)
$corcerer
24-04-2006, 21:27
Raczej windowsy są przerobionym OS/2 :>
Lord Karrak
24-04-2006, 21:43
@up
Słuszna uwaga, początkowo IBM i Microsoft pracował wspólnie na OS/2, (między innymi powstał ten interfejs graficzny, który znamy do dziś i obsługa tzw. myszki) ale z racji tego, że Windows stawał się co raz bardziej popularny Microsoft skupił sie własnie na nim, a IBM miał dalej robić swoje. Microsoft pracował nad wersją 3.0, a IBM nad 2.0. Billowi Gates'owi z tej wersji 3.0 wyszedł znany już nam Windows NT. Współpraca z Microsoftem została przerwana i IBM robił konkurencję Microsoftowi. Ciekawostką w najnowszej wersji tego systemu jest sterowanie dźwiękiem (wydajemy rozkazy i nasz sługa komputer je wykonuje :D)
To tak trochę historii (nie wiem czy dokładnie opisałem, jakby co Shadow popraw mnie :P)
Niestety, według doniesień CNETU, Microsoft potajemnie wysłał coś koło 800 mln $ IBM'owi, aby ich system zszedł z drogi Windowsowi. 23 grudnia 2005 nastąpiło wycofanie ze sprzedaży a 31 grudnia 2006 OS/2 Warp przestał być wspierany przez IBM...
I właśnie dlatego się Was pytamy, czy nie wiecie skąd zdobyć egzemplarz tego OS'a! :)
Pozdrawiam,
LK
Lord von Shadow
24-04-2006, 23:04
Taaak LK dokładnie tak to było :]
Naprawde nam zależy (w szczegulności mi) na tym systemie wiec kto wie cos na jego temat pisac tutaj plx :p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.