zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Matura 2006

Cossma
04-05-2006, 15:34
Tak moi drodzy tegoroczne egzaminy maturalne już się rozpocząły dziś(4 maja 2006) o godzinie 10:00.
Właśnie wtedy zostały rozdane tegorocznym abiturientom zestawy maturalne z języka polskiego-poziom podstawowy.

Na poziomie podstawowym maturzyści ( ja również :) ) musieli rozwiązać test na czytanie tekstu ze zrozumieniem, odnoszący się do artykułu Jana Nowaka-Jeziorańskiego
"O Patriotyzmie i Nacjonalizmie".

W drugiej części poziomu podstawowego było do napisania wypracowanie ja jeden z dwóch tematów:

1) Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu
Szekspira, określ, na czym polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu antycznego.

2) Kłótnia u Borynów
Zanalizuj podany fragment Chłopów Władysława Reymonta i scharakteryzuj
występujące w nim postacie. Na podstawie fragmentu i I tomu powieści określ przyczyny kłótni i źródła dramatyczności sceny.

Osobiście wybrałem temat nr.1 :)
Dlaczego? Sam nie mam pojęcia :D:D:D

Poziom Podstawowy(format pdf):
Arkusz I (http://slimak.onet.pl/_m/matury/matura_maj/A1_pol.pdf)
Rozwiązanie Arkusza I (http://slimak.onet.pl/_m/matury/matura_maj/A1_pol_rozw.pdf) (jest to tylko przykładowe rozwiązanie)
[B] Poziom Rozszerzony(format pdf):
Arkusz II (http://slimak.onet.pl/_m/matury/matura_maj/A2_pol.pdf)
Rozwiązanie Arkusza II (http://slimak.onet.pl/_m/matury/matura_maj/A2_pol_rozw.pdf)(jest to tylko przykładowe rozwiązanie)

OnlyM(PL)
04-05-2006, 15:38
Widze, ze konkretne pytania.
Anyway jak Ci mniej wiecej poszlo?

Cossma
04-05-2006, 15:52
Widze, ze konkretne pytania.
Anyway jak Ci mniej wiecej poszlo? Z testu marnie 16pkt na 20 :/ (liczyłem na 100% z testu :p)
A wypracowanko jak już napisałem wybrałem temat nr.1, Makbeta porównałem standardowo z Antygoną, choć zastanawiałem się na Edypem ale cóż, było mineło :]

Humanistą nie jestem więc byle byłoby te 30% z całości. Teraz koncentruję się na 11 maja (matma) i 17(fiza), gdyż jutrzejszy Angielski to czuję że będzie banał :]

Dwimenor
04-05-2006, 16:06
Też pierwszy temat brałem. Tyle, że Makbeta z Kreonem porównywałem. A co do wyników...zobaczymy jak będzie opublikowany oficjalny klucz rozwiązania(cke.edu.pl).

Ale dopiero potem zaczną się jajca. Biologia(10maja), chemia(15) i fizyka(17). Nie ma to jak zgrabnie ułożony plan matur;)

Cossma
04-05-2006, 16:18
A co do wyników...zobaczymy jak będzie opublikowany oficjalny klucz rozwiązania(cke.edu.pl).

Narazie padł im serwer :]
sry za offtop

Olorion.
04-05-2006, 16:35
Nie poszlo tak zle. Czekam jeszce na klucz do dluzszej formy wypowiedzi @makbet :P

Khazar
04-05-2006, 17:47
Ja tez pisalem na temat pierwszy. W nas w sumie ludzie byli zaskoczeni tym, ze Chlopi bylo, bo mielismy ich na probnej maturce, wiec nikt sie nie spodziewal. Ja wybralem Makbeta z uwagi na to, ze mam go w pracy ustnej z polaka +- 3 dni temu go przeczytalem, wiec mozna powiedziec ze bylem na swiezo. Na rozszerzonej pisalem na temat pierwszy. Jezeli ktos nie wie jakie byly tematy to (tak mniej wiecej):

1. wiersz Anny Swierczyńskiej (? - zapomnialem czy takei naswisko:P) "Budujemy barykade" i fragment "Pamietnika z powstania warszawskiego" Miron aBiałoszewskiego. Zanalizowac i porownac ze soba poisy dramatu ludzkiego w obu tych utworach. Na ten temat pisalem. Generalnie Poetka w wierszu zwrocila uwage an uczucia a Białoszewski na "akcje".

2. Tego tematu nawet bardzo dokladnie nie czytalem bo mi nie podszedl. Byla to proza (tytulu oczywiscie standardowo tez nei pamietam:P). Trzeba bylo zanalizowac standardowo tek, czy byla to teza czy hipoteza. st i podas stosunek autora w tekscie do swiata przyrody. Opisany byl jesienny krajobrac, autor przechadzajacy si epo cmetarzu, ktory nagle spostrzega wiewiorke zmierajaca "poslanie" do swojego gniazdka na zime.

I mam jeszcze pytanie co do przykladowych odpowiedzi z testu pierwszego czesc pierwsza. Juz widzialem krzyki ze to skandal jest i slowo "wyzwolic" w jednymz pierwszych pytan jest zle uzyte bo zmienia kontekst. Tak samo ja mam watpliwosci co do tego, czy byla to teaz czy hipoteza. Ja osobiscie obstawilem na teze, a tam napisane jest ze hipoteza, co wg mnie i znaaaacznej wiekszosci ludzi ode mnie jest bledne.

Generalnie poszlo mi niezle, zdac zdam :) na obu poziomach zapisalem cale mozliwe miejsce, na rozszerzonym musialem jeszcze pisac tam na marginesie pod spodem. Ogolnie to KAZDY mogl spokojnie zdawacpolski rozszerzony. Ja zdawalem go bo w sumie co mi szkodzi? Ani mi w glowie bylo tracic czas na nauke interpretacji wiersza i nie wroze sobie jakis super sukcesow, ale nie o to chodzi. Chodzi o to ze stycznosc z tekstami z matury rozszrrzonej mialem poraz drugi - pierwszy to na maturze probnej :P I jakos dalem rade.

Dla wszystkich maturzystow mam takei male motto (tytul piosenki Placebo), a mianowicie: "Hang on to your IQ" ;)

Geralt ze Spychowa
04-05-2006, 18:26
no ja z testu dostalem z +-15 punktow, wiec z wypracowania musze 8 :) a wypracowanie kompletnie mi nie poszlo. Wogole nie obaczajalem makbeta a chlopow wydawalo mi sie ze znam :D i wyszlo na to ze Antek ma sie ozenic, jest przykladnym mezem... kilka bylo takich bledow rzeczowych. Od razu widac ze lektur nie czytam :D..... boshe zebym za jezyk dostal pare punktow bo za tresc licze moze 3........ :/ mysle ze jakos zalicze ;P

Olorion.
04-05-2006, 18:36
Ooo mieli Mirona na rozszerzonej : D

btw.

liczylem na analize tudzież porównanie jakiś dwóch wierszy :<

The Mass
04-05-2006, 19:00
No cóż.. Przeglądając te pytania widzę, że musze się jeszcze podciągnąć..

Btw:
"Chłopów" to jak wiem, sporo osób nie czytało, wolało streszczenie :)

Więc chyba większość wybrało temat 1.

Cóż.. Życze wszystkim maturzystom powodzenia w dalszej części matury ;)

Dwimenor
04-05-2006, 19:15
btw.
liczylem na analize tudzież porównanie jakiś dwóch wierszy :<
Ja na "Fausta". Nie wiem czemu, ale jakoś mi pasowało na tą maturę.

Szkoda tylko, że tak długo trzeba będzie czekać na wyniki. Do lipca:/

Cossma
04-05-2006, 19:17
Dla leniwych dodałem Arkusz Rozszerzony i przykładowe rozwiązanie :p

blakes
04-05-2006, 19:20
Cossma
Nie może czy są lub będą klucze odpowiedzi? Bo kurde jakoś mnie nie zadowlala przykłądowe wypracowanie, aby stwierdzić ile mam.

Dandrag
04-05-2006, 19:24
O przepraszam bardzo ale ja czytałem "Chłopów" :p i oczywiście pisałem na drugi temat ;) ( na 34 osoby w klasie tylko 4 pisały o "Chłopach" :] ). Sam byłem zdziwiony że znowu podobny temat z podobnego zakresu ale cóż ja byłem na to przygotowany B) Makbeta jakoś nie miałem ochoty pisać bo po prostu za mało bym miał do powiedzenia :p

Co do tego pytania gdzie była teza i hipoteza to też bym się spierał. Wiekszość moich znajomych sądziła (tak jak ja) ze powinna być teza. Ogólnie nowa matura mi sie nie podoba bo nic od siebie nie można dorzucić. Łatwiej jest tylko dla tych co sprawdzają...a nie dla tych co muszą trafić z model odpowiedzi ;)

No cóż poczekamy zobaczymy B) Wyniki pod koniec czerwca ? a może później ? B) Jutro anglik, gegra 9, matma 11..z ta matmą to przegiąłem ;)

Cossma
04-05-2006, 19:47
Cossma
Nie może czy są lub będą klucze odpowiedzi? Bo kurde jakoś mnie nie zadowlala przykłądowe wypracowanie, aby stwierdzić ile mam.

Jak tylko CKE udostępni klucz to dam linka. Cierpliwości plax :]

Wielki MarIuSzzo
04-05-2006, 19:55
Przed testami gimnazjalnymi myslalem, ze zza ksiazek nie wyjde a wogule sie nie uczylem... Boje sie, co bedzie przed matura xD.

Mona
04-05-2006, 20:35
Kiedy zobaczylem temat wypracowanka nr to na mojej twarzy pojawil sie szeroki usmiech :D,bo Makbet to jedna z ksiazek uzytych do mojej prezentacji (motyw winy i kary) jak i Krol Edyp, do ktorego porownalem ten tekst. Takze lepiej byc nie moglo :). A co do czesci I to na wszystko odpowiedzialem, nie wiem tylko ile z tego jest dobrze. Narazie jestem dobrej mysli, bo tekst byl dla mnie raczej zrozumialy, a osobiscie nie lubie sie na zapas martwic, ze spapralem zadania (wiec jakos nie szczegolnie chce zagladac do klucza ;)). Mam czas bodajze do 7 lipca kiedy pokaza nasze wyniki ;). Chlopow to w ogole nie czytalem i nawet nie bralem pod uwage, kiedy zobaczylem temat pierwszy. Generalnie to nowa mature powinien zdac kazdy. Z pierwszej czesci mysle, ze kazdy pare pkt zalapal. Trzeba bylo tylko uwaznie czytac i wyczaic o co im chodzi w zadaniu, bo praktycznie wszystkie odpowiedzi byly w tekscie. Zreszta to tylko 20 pkt. A co do wypracowanka to ratuje nas to, ze jest podany fragment. I nawet nie majac pojecia o problematyce lektury, mozna sie wyratowac sama interpretacja tego fragmentu, czyli po prostu opisywanie tego samego, tyle ze innymi slowami :P.

pozdrawiam
~lesiu

Olorion.
05-05-2006, 17:20
temat z angola ;f

"Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupileś ciągnikowy kultywator
sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i
skaryfikatorem. Zauważyleś, że uszkodzone było łożysko toczne
baryłkowe wachliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze
śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosic jego reklamację.
Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłes urządzenie i
zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz sie jako XYZ"

Dandrag
05-05-2006, 18:55
No i matura z anglika za nami ;) jak dla mnie poziom podstawowy nie byl jakos super trudny i nie wiem czy ktos jest w stanie go nie zdac..no dobra moze przesadziłem ale ogólnie nie był taki trudny. Co do rozszerzonego to też nie powiem żeby to był jakiś kosmos czy coś w tym stylu. Musze powiedzieć że wystarczający jak na poziom rozszerzony bo dało sie zauważyć rożnice. Co do arkusza 3 to mam pare zastrzeżeń :p to pierwsze zadanie (o kotkach) rozłożyło mnie 8o na poczatku nic prawie nie zrozumiałem o ucze sie angielskiego prawie 13 lat ;) No nie wiem moze akurat mi słówka nie podeszły :p I jeszcze jedna rzecz. Kto wymyśla takie tematy na mature ;) też mi sie nie podobały ale napisałem 2 temat czyli rozprawke B) Ogolnie to matura jak dla mnie zdana. Myślałem że bedzie o wiele trudniejsza i bede musiał siedziec maksymalna ilość czasu (a w żadnej cześci nie siedzialem do końca ;) ).

Ale musze powiedzieć jedna rzecz która przeszła wszelkie wyobrażenia moich znajomych, moje i wszystkich innych zapewne !! Pytania miał każdy takie same ale były 3 zestawy odpowiedzi !!! Nie kazdy miał odpowiedzi w takiej samej kolejności !! Wyobrażacie to sobie :p ? Ciekawe ilu z was to zauważyło bo u mnie po maturze porownywalismy odpowiedzi i doszliśmy do tego B) Nie ma to jak klasa matematyczni-informatyczna 8o Ale to nie jest najgorsze..najgorsze bylo ze jeden koleś spisywał...a mieli inaczej odpowiedzi na karcie odpowiedzi..i co w związku z tym ? A to że kolega może nie zdac z angielskiego :( Ale w innej szkole sa podobne przypadki bo mam troche znajomych..Na rozszerzonej też były 3 zestawy z różna kolejnością odpowiedzi..Ale już nikt nie ściągał na szczęście..

W ogóle ta matura to same niespodzianki :p Na polskim Chłopi których teoretycznie byc nie powinno, na angielskim 3 zestawy z odpowiedziami 8o Boje sie myśleć o innych przedmiotach :p Mam nadzieje ze to juz koniec niespodzianek bo nie wiem jak to zniesie część maturzystów ;)

@Mona
W której szkole sie uczysz ;P ? Bo ja w 2 B)

PiXik
05-05-2006, 20:31
qrna bela Makbeta ostatnio przerabialiśmy więc dałbym radę;d
nie mieliście chyba zbyt trudnych rzeczy

Khazar
05-05-2006, 22:28
co do anglika jestem jeden pkt w plecy z podstawowego z zakmnietych pytan (kurde, a chcialem miec 100%:P) i 2,5 pkt w plecy z rozszerzonego z zamknietych. Ogolnie to jeden glupi blad zrobilem bo juz prawie nie myslalem i jakos w "kotku" przeczytalem 'dread' zamiast 'dead' co zaowocowalo strata 1%! :P Tez pisalem rozprawke i mysle ze istnieje realna szansa na utrzymanie sie powyzej 90% badz blisko ponizej.

a co do sciagania to niestety, ale qmpel siedzial za mna i odpisal caly arkusz podstawowy (to co sie dalo) i moze zjesc walka jak to sie mowi. Ja zorientowalem sie pod koniec testu,kiedy zerkajac do kolegi siedacego na skos z przodu zauwazylem wszystkie odpowiedzi praktycznie rozne, a koles z anglika jest dobry. wiec cos mi nie gralo. pozniej uzgodnilismy w przerwie co i jak no i wyszlo nam ze byly trzy grupy. na pierwszej czesci poziomu rozszerzonego od razu po tym jak dostalismy testy odnalezlismy w kodzie arkusza ta roznice, ktora mowila o tym jaka to grupa. bylo cos w rodzaju XXX-R1A1P-XXX. tam gdzie wytluszczone tam byla grupa. po zrobieniu rekonesansu w klasie i dowiedzeniu sie kto ma moja grupe przystapilismy do pisania. wszystkie odpowiedzi sprawdzalem sobei z qmplem ktory siedzial tak z 3 metry ode mnie. Raz nas babkaze tak powiem rpzyczaila itylko si eusmiechnela do mnie :D a komisja byla spoko, bo nasz biolog siedzial sobie w lawce ucznia i sluchal radia (plecami do klasy) a babki poprawialy jakies sprawdziany badz czytaly czasopisma. Ogolnie matura byla prosta , przynajmniej dl amnie. Ale chyba nie bede tego mogl powiedziec o matmie. Co bedzie? Zobaczymy :P

eerion
05-05-2006, 22:47
A ja mam pytanie dla tych co pisali rozszerzoną z anglika i FCE
Gdybyście mieli porównać te 2 egzaminy to o ile matura jest łątwiejsza od FCE?
Bo to jest oczywiste że jest łatwiejsza
PS - Giery\tych ma iść na szkolnictwo - bójmy się Boga xD

Dandrag
05-05-2006, 22:56
Jak bym miał porównać te dwa egzaminy to bym Ci powiedział, że choleranie sie różnią od siebie. Pod innym kątem trzeba sie na nie uczyć. Porównaj sobie jakieś książki przygotowujące do FCE i do matury. Różnice da sie zauważyć ;)

qrna bela Makbeta ostatnio przerabialiśmy więc dałbym radę;d
nie mieliście chyba zbyt trudnych rzeczy

tylko wez pod uwage ze ty chodzisz (najpewniej) do 1 kl LO, a przez 2 lata jak ktos jeszcze tego nie czytal to z glowy wietrzeje - nie dalbys rady

Khazar
05-05-2006, 23:56
A ja mam pytanie dla tych co pisali rozszerzoną z anglika i FCE
Gdybyście mieli porównać te 2 egzaminy to o ile matura jest łątwiejsza od FCE?
Bo to jest oczywiste że jest łatwiejsza
PS - Giery\tych ma iść na szkolnictwo - bójmy się Boga xD

hmm nie wiem, bo ja FCE dosc dawno zdawalem bo na poczatku pierwszej LO, ale wydaje mis ie e nie da sie tego tak do konca poronac. Troche inne cwiczenia sa. Matura jest latwiejsza, ale zeby dostac sie na studia trzeba dosc dobrze to napisac (tak z 90% z rozszerzonej), tymczasem na FCE zeby dostac A ( za moich czasow:P ) wystarczalo juz chyba 68%. Byla to dolna granica nzjwyzszej oceny. Ale musze przyznac, ze takie FCE i cwiczenai do niego przydaja sie bardzo przy nowej maturze, bo formą matura probuje sie troche do niego upodobnic.

Mona
06-05-2006, 00:50
No my w szole tez mielismy zdziwko z tymi roznymi arkuszami odpowiedzi. Odrazu burzliwa dyskusja nt pierwszego zadania ze sluchania, co bylo wspomniane o sponsorach, to jedna grupa odpowiadala false a inna true i myslelismy,i ze jakis "bug" czy cos :p CKE kombinuje jak sie da. Co do trudnosci podst no to sadze ze 90%+ bedzie, inaczej to sie siara dla mnie ;) Przynajmniej na probnej mialem 96% to tu nie powinno byc gorzaj, mam nadzieje ;) A rozszerzona.. pisalem na 3 temat, costam z dupy powymyslalerm ale jak zwykle mialem, problemy strescic sie w 250slowach, szczegolnie kiedy zapominalem jakis slowek z dupy i musialem marnowac limit slow na okrezne opisywanie o co mi chodzi :/ to jest najgorsze. W sumie na 2 temat tez moglem posciemniac, tylko obawialem sie ze bede za dlugo szukac sensownych argumentow za i przeciw wiec se odpuscilem.
Najgorsze jeszcze przed nami :p Ja to mam tylko gegre z pisemnych ale i tak chcialoby sie jak najlepiej wypasc. No a pozniej ustny anglik i ten nieszczesny polski :/ tez kurde jakas za dluga mi ta prezentacja wyszla i bede musial mowic krotko i na temat :)

@Dandrag: 17, a wlasciwie to ma teraz glupia nazwe LOzOI. W kazdym razie kolo lodogryfu i kortow. Moj kumpel chodzi do LO2. Z tego co wiem to tam u was trzeba sie chyba uczyc :p U mnie w sumie fajne grono pedagogiczne, wiec mozna sie bylo dogadac jakos z nauczycielami zawsze :)

Jackal Silentdark
06-05-2006, 01:05
polski podstawowy- pytania zamknięte (20 punktów) na logike i myśle że nikt nie miał problemu, 21 punktów żeby zdać więc wystarczy napisać na te 250 słów, praktycznie bez sensu wypracowanie i matura zdana, nawet jak ktoś nie przeczytał żadnej lektóry w liceum
angielski podstawowy to parodia ... no comment
rozszerzony to u nas była wielka strzelnica i kumulacja multilotka w jednym ale nie było źle ogólnie, teraz ustne :D i matma rox

tej nowej matury naprawde nie da sie niezdać, trzeba mieć naprawde dałna mózgu żeby nie napisać na te 30 %
w myśl myśli przewodniej matur 06' - " HWDCKE "

Mona
06-05-2006, 01:16
Jak to moja kolezanka powiedziala po skonczeniu drugiego arkusza: "Przypomnialam sobie wszystkie wyliczanki z dziecinnstwa" :p

Tia, nowa matura... Pomocna dla glabow, krzywdzaca dla ambitnych i indywidualnych. Moim zdaniem jak ktos ma swoj punkt widzenia, ale potrafi poprzec to argumentami topowinno byc ok. No ale idziemy z biegiem czasu! Masz byc sredni :), tak zeby bylo latwo podpasowac cie pod model :).

pozdrawiam
~lesiu

PiXik
06-05-2006, 09:27
tylko wez pod uwage ze ty chodzisz (najpewniej) do 1 kl LO, a przez 2 lata jak ktos jeszcze tego nie czytal to z glowy wietrzeje - nie dalbys rady
dałbym jeśli pisałbym w tym roku.z resztą ja pisałem tylko o humanie:)no i trzeba sobie powtarzać:)od czego sa streszczenia.eot

p.l
06-05-2006, 10:06
jak na razie matura prosta (polski podst, ang podst i rozsz)
jazda zacznie się na matematyce, a skończy na fizyce rozszerzonej :/

Najlepszą akcję CKE odwaliło ściągającym, mianowicie bez wcześniejszego uprzedzenia wprowadzili podział na grupy, polegający na przemieszaniu kolejności odpowiedzi. To się ludzie zdziwili jak wyszli z pierwszego arkusza angielskiego.

Ps. najlepsze że praktycznie ze wszystkich arkuszy połowa (w tym ja) osób wyszła około 1/3 przed czasem.

Jackal Silentdark
06-05-2006, 11:05
@up
u nas było mniej więcej tak:
"-haha a mi sie udało ściągnąć wszystkie zamknięte (na podstawowym ang)
-ale były 3 rózne grupy ...
- ... "

w8ting for math :D

jak na razie matura prosta (polski podst, ang podst i rozsz)
jazda zacznie się na matematyce, a skończy na fizyce rozszerzonej :/

Najlepszą akcję CKE odwaliło ściągającym, mianowicie bez wcześniejszego uprzedzenia wprowadzili podział na grupy, polegający na przemieszaniu kolejności odpowiedzi. To się ludzie zdziwili jak wyszli z pierwszego arkusza angielskiego.

Ps. najlepsze że praktycznie ze wszystkich arkuszy połowa (w tym ja) osób wyszła około 1/3 przed czasem.

Czy ja wiem, w tamtym roku wprowadzono juz grupy z gimnazjalistami. Nawet nie pamietam kto nas o tym poinformowal. Wystarczylo rok temu czytac temat o testach i nie mielibyscie problemow ;-)

Pacek
08-05-2006, 09:30
jak moszecie tak mufić o ściąganiu.....nie wiecie że to jest be i bardzo niedobre, nie folno ściągać. jestem oburzony napisze do CKE i bedziecie powtarzać egzamin
matur ciąg dalszy dziś mam polski ustny a w czwartek MATEMATYKE brrrr chyba umre [;

godz 17:42 już po wynik 19/20 muahaha wymiatam
down:między baśnią utopią a mitem wizjie innej realności w prozie i filmie fantasy

Olorion.
08-05-2006, 12:53
btw

jakie macie tematy na ustny polski? :P

Dandrag
08-05-2006, 15:42
btw

jakie macie tematy na ustny polski? :P

Dążenia i potrzeby współczesnego człowieka w powieści Paulo Coelho. Dokonaj analizy problemu na podstawie wybranych utworów pisarza. Prezentacja dopiero 30 maja :( Bede musiał czekać pół miesiąca..ale najlepsze jest to, że mam ją na godzine 19.30...

Helixaw
08-05-2006, 16:29
No ja to miałem chyba najbardziej loozacki temat ze szkoły :P "Język Internetu przykładem słownictwa specjalistycznego" W ten weekend się nauczyłem, praca w częściach skopiowana z neta, tylko początek i koniec mój, no i drobne zmiany. A i tak mówiłem po swojemu dzisiaj :) 15pkt - mogło być więcej, ale nie jest źle, biorąc pod uwag fakt, że poświęciłem na tą pracę naprawdę mało czasu, a inni muszą czytać pełno różnych książek i opracowań. Wyrazy współczucia...

Olorion.
08-05-2006, 23:39
ja wlasnie zaczalem pisac o Motywie drogi u Tolkiena : P

mam na srode tj 10.05 :<

Jackal Silentdark
09-05-2006, 00:52
ja wlasnie zaczalem pisac o Motywie drogi u Tolkiena : P

mam na srode tj 10.05 :<
zajefajniebisty temat, mógłbym mówić i mówić ... u nas nie było takiego

RolleR_dgN
09-05-2006, 11:37
Powiem jedno : GL & HF BoyZ and GirlZ ;] 3mam kciuki mnie to czeka w przyszlym roku takze mniej wiecej rozumiem stres :]

blakes
09-05-2006, 12:11
Nie wiem czy wszyscy słyszeli:

http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=6451

Ja się tam ciesze bo to zawsze 1pkt do przodu :)

p.l
09-05-2006, 12:14
a ja * siedzę już drugi dzień i piszę tekst prezentacji ustnej z polskiego, ale idzie mi jak krew z nosa ... halp!

@down
"U progu świątyni. Poszukiwanie Boga w Biblii i literaturze XX wieku"

największy problem mam z tym że strzeliłem sobie 2 samobóje, pierwszym jest źle dobrana bibliografia podmiotu, drugim jeden błąd rzeczowy w konspekcie i dość chaotyczna kolejność podpunktów do argumentów.

Dwimenor
09-05-2006, 13:19
To ja siedze od 2 dni i szukam natchnienia, żeby zacząć uczyć się przemawiać:/

Btw: jaki temat?

<JULO>
09-05-2006, 14:19
emmm jezeli chodzilo ci o wybor tematów z listy to tak moglo takiego nie byc
ale ciekawym faktem jest to ze mozna sobie brac temat calkowicie wymyslony
wiec mogles taki temat wybrac

A ja z moja prezentacja mam calkowita blokade. Nie chce mi sie jej skonczyc, po prostu mnie odrzuca ;<, mimo ze sam wymyslilem ten temat: " Obraz czlowieka zniewolonego w systemie totalitarnym"
Po za tym prezentacja to tylko na zaliczenie =)

Matek
09-05-2006, 14:35
mimo ze sam wymyslilem ten temat: " Obraz czlowieka zniewolonego w systemie totalitarnym"

Wow, swietny temat. I do tego sporo mozna mowic: nie tylko z lektor, ale takze z zycia codziennego. Z drugiej strony temat jest tak ambitny, ze ciezko omowic wszystkie aspekty w krotkim czasie:)

Oczywiscie, Orwell obowiazkowo tam ma byc:)

Jackal Silentdark
09-05-2006, 15:45
geografia rządzi ... szczególnie ta na rozszerzonym...-.-

Olorion.
09-05-2006, 21:58

ja sam sobie ten temat wymyslilem. Jutro czeka mnie moja wlasna "wielka improwizacja" przed komisja egzaminacyjna : DDDd

blakes
09-05-2006, 22:49
Dwimenor, mam dokładnie taki sam problem ;) mam nadzieje, że dzisiaj się przemogę i po Fight Club'ie się wezme do roboty...

Helixaw
12-05-2006, 21:59
Widzę, że sporo osób pisało matme :) I jak wrażenia? Imho była stosunkowo prosta, ale było za mało czasu :/ nie zdążyłem poprawić błędów w obliczeniach. Tu zgubiłem "2", tam nie podzieliłem... Gdybym miał jeszcze 15minut to by było prawie 100% ;) Mowa oczywiście o podstawie...
A co do rozszerzonego to nie wiem jaki był :P różne źródła mówią, że był łatwy, a inne, że trudny :P

Catrishia
13-05-2006, 00:20
No ja już jak każdy po polaku (tylko podstawa), angolu (rozszerzony) i bioli (rozszerzona). Ogółem wrażenia mniej więcej takie: polak ujdzie, raczej do przodu, angol banal oby więcej takich matur, biola - podstawa wmiare łatwa z rozszerzonym już było gorzej, ale jakoś przeżyłem. A teraz bedzie najlepsze, dzisiaj piątek, a w poniedziałek ustny polski... nawet polowy pracy nie mam napisanej i w dodatku nic nie umiem... ja niewiem jak ja to zrobie... temacik: "Omów na wybranych przykładach frazeologie dziennikarstwa sportowego". Będzie ciężko, bo nie mam natchnienia żeby usiąść i pisać a co dopiero się uczyć. No a we wtorek ustny angol, ale to to jest banal... i w środe po maturkach, wkońcu wolnośc =)

Xavery
15-05-2006, 13:52
Mi w miare wszystko poszlo dobrze chyba (okaze sie jak beda wyniki :P )
Najgorsza w teh maturze to ustny polak jest, normalnie mnie to juz dobija. Najpierw z napisaniem byly niezle jaja, bo jakos nie moglem nic wymyslic. A do tego zle lekturki troche podalem w bibliografii. Teraz jak mam napisane ogolnie jak to ma byc, to znowu nie wiem jak to ubrac w ladne slowka xD.
No ale coz, ustny polak jakos minie, angol jest banalny a pozniej freee??
heh...niee...do roboty ! :/

Olorion.
15-05-2006, 14:22
za 2 godziny angol ustny rozszerzony ;p

co do polskiego, improwizujac (bo mialem fajny temat) wbilem 18/20 ;p

p.l
15-05-2006, 15:12
ja niedawno wróciłem z polskiego ustnego.

Jakimś fartem udało mi się urwać 20/20, tylko dzięki trudnej tematyce moim zdaniem. Najlepsze jedno zdanie z mojej prezentacji:
"Nie takiego poziomu faktyczności, który wszedłszy w obszar ludzkiego doświadczenia nie został naznaczony choćby rudymentarną semiotycznością."
Co prawda już za późno ale ktoś mi może wytłumaczy co to jest rudymentarna semiotyczność :D?

Tompior
15-05-2006, 22:59
p.l tego nie wie nawet humanista :>

Olorion.
16-05-2006, 01:13
; d przerobilem historie polski. zostala historia powszechna ~9h do matury

Khazar
16-05-2006, 11:03
Heh, ja jestem juz po poslim ustnym. Mialem temat: "Czarny charakter- negatywny bohater. Przedstaw cele i sposoby ukazywania tego typu postaci na wybranych przykładach.". Zaczalem sie uczyc prezentacji o 9 rano gdzie w ten sam dzieno 15 mialem zdawac i mialem 17/20 pkt. Ale musze zaznaczyc ze mamy takiego goscia, u ktorego najgorsze wyniki z ustnych leca. Na 20 osob ktore zdawaly juz byly tylko 3x 20, a na przyklad zdawala inna klasa w sali obok i panienki wychodzily tylko "20, 20, 20..." - cyrk:P Jutro anglik ustny i........... wakaaaaaacje :P

Pacek
17-05-2006, 15:39
no i stało sie zakończyłem matury 2006 miłym akcentem o nazwie fizyka. Podstawa była prosta natomiast poziom rozszerzony uuuuuu działo sie działo. Pozdrawiam tych którzy mają jeszcze coś do zaliczenia