Pokaż pełną wersje : Gracze i mistrzowie gry.
Jaki jest wasz ulubiony system-R.P.G.i dlaczego...Interesuja mnie opinie oraz wypowiedzi...
Moim ulubionym sytemem jest W.O.D w calosci ach te slodkie crossovery ...dlaczego ?
Bo nigdzie indziej nie czuje sie lepiej prowadzac i wymyslajac kampanie...ot po prostu dla tego.Gracze nie nazekaja a od 3 lat mam prawie stala trupe,obecnie prowadze 2.:)
1: Warhammer - klimat, świat, mechanika gry.
2: Cyberpunk - zdecydowanie klimat, zdecydowanie świat. Ciągła ropierducha, kręci :)
A teraz system, w który nie miałem okazji zagrać, ale wiem że naprawdę warto.
Neuroshima. Postnuklearny świat, może wciągnąć każdego RPGowca.
Shiva: W.O.D = ?
Moim ulubionym systemem RPG jest Zew Cthulhu- Poprostu jest spox dobze wytlumaczone zasady świetny klimat no i oczywiscie czasu współczesne a całość oparta jest na dziełach Howarda P. Lovecrafta.
Godnym uwagi jest także Shadowrun swietny klimat gdyż są tam wiekszosc ras typowych dla fantasy a czas gry to rok 2050.
A co do worha to mam jadno ale zamało rozbudowana mechanika gry ale jest świetnym systemem dla początkujących i ostatnia wada to to że wydaje go games workshop a ten chce za swoje systemy duzo $.
Jest to skrot od World of darkness ogolnie pojety swiat mroku zawierajacy maga,wilkolaka,wampira,wraitha i kilka innych podsystemow :)
Polecam doswiadczonym graczom.:)
Jest to skrot od World of darkness ogolnie pojety swiat mroku zawierajacy maga,wilkolaka,wampira,wraitha i kilka innych podsystemow :)
Polecam doswiadczonym graczom.:)Pierwszy raz slysze o czyms takim. Kto to wydaje? A moze to jest jakis nieoficjalny system, autorski?
Oki to nie jest system autorski Chyba ze white wolfa..
A pod wod hmmm zajrzyj na stronke http://www.white-wolf.com/:)
Polecam znajdziesz troche info o wod.
Ithelios
12-08-2004, 22:15
Stare,dobre Dungeon and Dragons.Po prostu lubie Heroic Fantasy i dokonywanie wielkich czynów(nie koniecznie ratowanie księżniczek z łap paskudnych smoków:D).No i klimat...Warhammer wydaje mi się taki..hmmm....WIEŚNIACKI:D.Może dlatego,że nigdy nie mam szczęścia do losowania profesji i miałem w swojej karierze trzech poganiaczy mułów?:P Cyber Punka kompletnie nie trawie-nie te czasy,nie ten świat.
Stare,dobre Dungeon and Dragons.Po prostu lubie Heroic Fantasy i dokonywanie wielkich czynów(nie koniecznie ratowanie księżniczek z łap paskudnych smoków:D).No i klimat...Warhammer wydaje mi się taki..hmmm....WIEŚNIACKI:D.Może dlatego,że nigdy nie mam szczęścia do losowania profesji i miałem w swojej karierze trzech poganiaczy mułów?:P Cyber Punka kompletnie nie trawie-nie te czasy,nie ten świat.Hmmm, losowanie profesji w warhammerze mija sie z celem. Zrob postac taka, ktora najbardziej pozwoli ci sie wczuc w klimat gry, a bedzie znacznie lepiej. Jesli masz ochote byc hamskim wojownikiem, który nie boi sie smierci zrob zabojce trolli, jesli odpowiada ci spokojnieszy zywot to sobie strzel zielarza :) itd. Wybor nalezy do Ciebie.
Cyberpunk nie jest dla wszystkich, to fakt. Swiat moze calkowiecie nie pasowac wielu rpgowcom.
Dwimenor
13-08-2004, 11:01
AD&D 2 edycja. Może dlatego żę spędziłem 3 lata grająć nonstop w BAldury, ice wind Dale itp.:D
...wiedźmin gra wyobrażni dosyc prosta ale fajna czekam na 2 ed
Baron Kaldrick
13-08-2004, 11:42
Wampirek ^^ Bo najlatwiej go modyfikowac... Mozna rozgrywac sesje w Wampirka (zreszta, w calym WOD) zarowno w klimacie cyber-punk, jak i fantasy, wystarczy lekko nagiac reguly =]
Zdecydowane Warhammer. To byla moja pierwsza gra i jakos inne mi nie pasuja. Reguly mozna baaaaaaardzo nagianc i gra sie spox.
Polecam również Systemy-Gasnące słońca(za klimat i niespotykane pomysły.
Seventh Seals (za humor i to że każdy jest bohaterem::))
oraz Cthulu (hastur hastur hastur)...:)
Pozdrowienia z polconu:)
DnD 3 edycja, ze względu na bardzo prostą mechanikę, którą bez większych modyfikacji można dostosować do praktycznie każdej sytuacji.
Niestety, nie jestem w stanie porównać z wieloma systemami, ale z tych, które grałem, to zdecydowanie DND 3ed.
To pewnie moja ostatnia wypowiedź w tym dziale przed wyjazdem na PolCon, ale widzę, że z kilkoma osobami z tego forum się tam spotkam :D
Warhammer za procentowe wartości cech;p
Podręczniki można ściągnąc z netu, jeśli ktoś nie chce kupowac "książki"
Moim ulubionym systemem RPG jest Zew Cthulhu- Poprostu jest spox dobze wytlumaczone zasady świetny klimat no i oczywiscie czasu współczesne a całość oparta jest na dziełach Howarda P. Lovecrafta.
. Popieram ! Ale tylko starszą wersję wydaną przez MAGa, a dlatego że jest tylko jeden podręcznik, a nie jak u Wizards Of The Coast gdzie jest ich pare plus full dodatków i każdy kosztuje tyle co ten jeden z MAGa . Już teraz nie ma tak dobrze jak kiedyś... :(
Chomikvader
23-08-2004, 17:25
Ja zdecydowanie lubie:
-Warhammer: system wedlug mnie nieco niedopracowany, ale po wprowadzeniu poprawek jest elegancki :)
-WoD, a konkretnie: Wampir(maskarada) i Mag, do wilkolaka dopiero sie przymierzam :)
-Neuroshima: ahh te klimaty Fallouta 1 i 2 :)
EDIT:
Warhammer za procentowe wartości cech;p
Podręczniki można ściągnąc z netu, jeśli ktoś nie chce kupowac "książki"Hehe, ale sie popisaleś fanie warhammera :) Ksiazki prosze pana to sie nieda kupic od... bardzo dawna :) (mozna ew. sprobowac allegro)
Jednak podobno powstaje czesc 2 ktora poczatkowo miala byc oparta na systemie d20 (d to jak u nas k = k20, czyli kosci 20 scienne :) dla niewtajemniczonych, hrhrhr), jednak autorzy zrezygnowali i ponoc gra ma wyjsc na "poprawionym systemie" starego mlotka :)
Aval'yah
29-08-2004, 18:16
Wiedźmin:Gra Wybraźni. Proste zasady, ciekawy świat. A po za tym uwielbiam wręcz proze Sapkowskiego, więc.. :p
Olorion.
29-08-2004, 19:52
Moim ulubionym systemem jest system, jaki wraz z sasiadem wymyslilismy jadac w czasie wakacji rok, albo 2 lata temu do pragi. Być moze dlatego ze wlozylismy w niego tyle wysilku. 50 stworkow + 60 broni + swiat wielki ze hohoho xD
A zasady np. dmga wzielismy z d&d, przy czym dokonalismy plagiatu ^.- i bradzo nam szkoda naszego postepowania. ahahihihia ;]
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.