Pokaż pełną wersje : nowy na main
witam. jestem nowy w Tibii :baby:, gram w sumie od niedawna, ale juz udalo mi sie nabic 8lvl i mam zamiar przejsc na main, tylko ze z tego co tu wyczytalem to "az strach sie bac" 8o. kolega przeszedl na main to od razu go zabili (powiedzial po tym "nie badz glupi, siedz na rooku"), ale mnie tak tam ciagnie :tongue:. chce przejsc ale nie chce zeby mnie od razu zatlukli wiec pomyslalem ze moze ktos z was moglby mi troche pomoc :] troche ponianczyc :baby:, oprowadzic, doradzic co kupic na poczatku ;) z gory dziekuje :)
nick: Darefly (8lvl)
serwer: Inferna
Vanhelsen
14-08-2004, 15:53
Popierwsze, niezostawaj na rooku, poprostu se zje***sz postac.
Po drugie: Najlepiej wyjdz na main w carlin i odrazu zapi******j do Ab, tam wedlug mnie najbezpieczniej (niezapomnij sie zameldowac w ab)
Po trzecie na poczontek scale arm (potem p-set bo tanio) brass legsy, dwarven shield, soldier helmet (nawet za free dostaniesz) scimritar (albo inna bron).
to moze powoli... 8o co to jest Ab i w ktora strone mam leciec zeby do tego dobiec? po czym "to" poznam? :o
o co chodzi z tym zarejestrowaniem sie? znowu pytanie.. jak?
i gdzie moge kupic ten sprzet (pomijajac graczy)? :baby:
sory ze tyle pytam ale chcialbym wiedziec zanim porwe sie na main :p
i jeszcze jedno. jaka profesje najlepiej wybrac na pierwszy raz? ktora sie w miare latwo gra? :confused: z tego co wyczytalem na tym forum to w sumie kazdy chwali ta ktora wybral :p
Vanhelsen
14-08-2004, 16:37
Ab to jest skrut od Ab'Dendriel, czyli miasta elfów. Znajduje się ono na wschud od Carlin i poznasz po ładnej bramie i potym, że budynki są z drzew.
By się zarejestrować (zostać obywatelem Ab) musisz mieć machete (od plasyera lub u kowala/kolesia z eq za 38gp) i dostac sie do srodka labiryntu (poa zachodniej stronie Ab) i wejsc w teleport.
W ab na -1 poziomie jest kuznia, tam morzesz kupic eq ale ten sprzent na starszych serverach dostaniesz nawet za free
A jeśli chodzi o profesje to niewiem :P, jeśli masz laggi to palladyn odpada odrazu.druid szybko czerpie kase na poczontku (UHy) a sorcer zdeka puzniej (SDki) Knight zaś wymaga opieki pod względem skilli (trenowanie i trenowanie).
Mam nadzieje, że chociaż troszeczke ci pomogłem :)
Drackmir
14-08-2004, 16:45
Ja uważam że najbezpieczniej jest w Venore.
Jak pujdziesz do Thais to po wyjściu z miasta bedziesz miał deda.
Żeby dotrzeć do Ab z Thais bedziesz musiał przejść przez cyklopy.
Jak chceez tak bardzo iść do Ab to z Carin jest bliżej ( nie wiem czy bezpie
cznie :( )
Przyznajem rację że najlepiej na początku jest w venore. Według mnie na poczatek możesz założyc sobie knighta i expic na swampach (Troll swamp). Eq takie jak scale armor, brass legs, legion helmet zazwyczaj ludzie dają za darmo a jak nie to sprzedaja bardzo tanio. Pozdrawiam.
Oj, widze w sygnaturze ze grasz na Infernie... Fatalnie wybrales. Proponuje ci isc do Carlin i pozenij do Ab'dendriel (zobacz mape Tibii , abys zorientowal sie mniej wiecej jak dojsc). Nie wiem ile masz zlota, nie wiem jaka profesja, wiec nie dordze ci z doborem ekwipunku. Na 100% musisz zakupic jakis czas, abys mogl juz od poczatku spalac mane, co pozwoli co awansowac w Magic levelu.
Przygotuj tez 50gp , w Ab sa sporej wielkosci podziemia z trollami, lecz klucz kosztuje wlasnie 50gp, ale szybko ci sie zwroci i jeszcze na tym zarobisz.
Yavalion
15-08-2004, 01:07
Grasz na Infernie? Oj to nieważne w jakim będziesz mieście i tak cię utłuką :) To jest serwer z wymuszonym player vs player. Tam się zabija dla expa. Jeśli jesteś nowy proponuję przenieść się na jakiś inny serwer z normalnymi zasadami , gdyż na Infernie raczej ciężko coś zdziałać (szczególnie , że jesteś nowy w Tibii)
Dobrze by było gdybyś zostawił Infernę, dlatego, że to świat z wymuszoną walką między graczami i ludzie na pewno będą Cię zabijać. Jako początkujący gracz pójdź np. na Securę, Calmerę, Harmonię gdyż są to światy, gdzie gracze nie mogą Cię zabić a więc będziesz mógł spokojnie zapoznać się z grą.
A jeśli nie chce Ci się siedzieć na "nudnych" światach to wybierz jeden z tych "normalnych" np. Eternia, Lunara, Antica itp. Są to stare światy a więc łatwo będzie Ci kupić ekwipunek za grosze.
A co do porad jakie miasto itp.
Idź do Carlin stamtąd cały czas na wschód, do samego końca i zobaczysz Ab. Tam powiedz przed depo, że kupisz jakiś ekwipunek odpowiedni do swojego poziomu i może jakiś gracz da Ci rzeczy typu soldier helmet, scale armor, dwarven shield itp.
A co do profesji to weź sobie knighta, bo ma najwięcej punktów życia i największy udźwig, nie musi aż tak bardzo obawiać się laga, ogólnie jest najłatwiejszą postacią. Jako knight nie trenuj clubów gdyż jest bardzo mało broni z tej kategorii. Proponuję axe, fajne bronie, nie za wysokie ceny.
Jeśli zdecydujesz się na grę na Eterni to napisz, na pewno Ci pomogę.
The_FaLLen
16-08-2004, 15:37
Źle zrobiłeś że założyłeś pierwszą postać na świecie Pvp-enf ludzie mogą cię zabijać a nawet będą dla expa. Ale jak chcesz wyjść z rooka to idź do carlin a potem grzej do Ab'dendriel lub Kazo tam jest dużo polaków i ktoś ci napewno pomoże :)
Poczatkujący Tybijczyk
20-08-2004, 18:52
:) Witam all jak widac dopero co zaczynam przygode z tibia no wiec : mam 8 lvl wybylem z roogardu (wybralem druida bo zawsze pociagala mnie magia ^^ ) za zachomikowana kase kupilem se światło i lekkie leczenie ale mam problem... zostalo mi ok 90 gp i dostalem ml 2 wypadaloby kupic se intense healing ale.....wlasnie mam problem z kasa za 1 wsze miasto wybrałem thais z tego co czytalem nie za dobrze wybralem :confused: aczkolwiek prosze o porade gdzie mozna sie nachapac gp w thais jakby co to moj equip : carlin ,brass shield , leather legs , leather shoes viking helmet , chain armor jakby co gram na elysi nick grey fields pi z gory thx za odpowiedzi :D
Przejdz sie na jakies trole czy bugi (nie wiem co jest kolo thais ), zdabac 10 gp i kup sobie dwarven shield. To powinoo starczyc na trolki. Tam uzbieraj kolejne 100 gp na scale armor. No i pozniej musisz chodzic na trole az bedziesz mial 600 gp i 3 mlvl. Wtedy kupujesz hmm i zarabiasz na nich.
ps, nuacz sie zakladac oddzielne tematy
Poczatkujący Tybijczyk
20-08-2004, 19:35
dzienks za odpowiedz z pewnościa skorzystam a niechcialem zakladac nowego tematu bo jeszcze taki jest i co? :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.