PDA

Pokaż pełną wersje : Elf fortes i exp . . .

Pomarancza4
15-08-2006, 13:38
Witam
Moj eq : w.helmet,v-shield,bs,p-ammy,g-armor,leather boots i k-legi ,
Skills : 69/69 lv 30
Kiedys pisalem czy dam rade expic na elf fortes
Pisaliscie iz dam itp.
Pisaliscie ruwniez ze bede robil 20-25k/h ( expa )
Otuz to mam problem : robie jedynie 15k/h
aczkolwiek loot zwraca mi sie z nawiazka ok. 1k/h
expie jedynie na poziomie +1
wybijam wszystko an tym poziomie liczac z ,,wiezami murów"( nie liczac w to wiez z rcanami )
Plxx powiedzcie mi jak mam tam expic a zeby robic 20K+/h
pozdro i sry za bledy ;)

ripper
15-08-2006, 14:17
Kupić bohy/rzucać utani hur/biegać w time ringach.

helka
15-08-2006, 18:07
Wybijaj wszystko co sie rusza od najglebiej polozonych terenow podziemia i wieze z arcamani.

Filarel
15-08-2006, 19:34
A czy BS + tower shield czy GS?

Frapper
15-08-2006, 20:38
Dobry shield i miecz jednoręczny.

XIII
16-08-2006, 01:31
Popraw skille, kup bohy, najlepiej bic 2reczna bron, zamiast uzywac uhów, lepiej sie manasowac ( mlvl bedzie sie trenic ), zbieraj wszystko oprócz brass shieldów, jezeli masz postmana, to jest dobrze, a jak nie, to bedziesz mial problem z wyslalniem loota, bo najblizsza skrzynka jest dopiero w miescie.

Jak loota nie wyslesz, to bedziesz ostro na minusie.

Co do 20k na godzine - musisz miec wiekszy lvl.

Co do 30k na godzine - 60lvl+, czyszczenie arcanistow + ubijanie draga ( all, co sie rusza ).

Goldzio
16-08-2006, 11:56
To moze tez tutaj. Na ef lepiej sie manasowac czy uhy. tzn kolega wyzej napisal ze manasowac, ale jak to sie ma do waste ? I jeszcze Frapper napisal ze shield+bron, ale czy nie lepsza jest 2handed ? W koncu strzaly i tak ida na armor a nie na tarcze?

Frapper
16-08-2006, 11:58
No ale po Ci 2h? Jak z bs + dobry shield szybko padają a w jakiś sposób minimalizujesz obrażenia? Fakt, manasy są dobre do bicia mlvl podczas expa ale ile tracisz stając w miejscu, manasują się i waląc exure?

Goldzio
16-08-2006, 12:09
Czyli lepiej uh, btw: dobry shield czyli vampka wystarczy ? ;]

gr3g
16-08-2006, 12:33
Broń dwuręczna, nie opłaca się manasować nawet przy pomocy hotkeya, polecam uhy

Dla tych, którzy preferują zbieranie longswordów itp zamieszcze screen
http://i6.photobucket.com/albums/y204/ryhor/Tibia/Loot/EL2.jpg
http://i6.photobucket.com/albums/y204/ryhor/Tibia/Loot/EL3.jpg

Pomarancza4
16-08-2006, 15:14
Milo-- 56k i 2 bp uh waste
Loot nie najgorszy xD
Ale jakie ty masz skille ( pewnie cos kolo 85/85) i 85lv ja mam ledwie 30lv
Zbiram bow,long swordy , arrowsy i te kwiatki
Loot zawsze mi sie zwraca srednio w ciagu 1h jetse 1-2k+
manasuje sie , uzywam broni 1 recznej ( bs) + vampek
Czy skoro muwiecie ze mam wybijac all co sie rusza to czy dam rade sforsowac wieze i podziemia . Czy to nie zaduzy waste i czy mi sie to wogule zwruci ;)
pzodro i THX

Frapper
16-08-2006, 16:56
gr3g nie widzisz , że on ma 30 lvl? Nie da rady dragowi żeby mu się to opłacało. Exp bs + vamp(albo mocniejsza) na 0, +1 i wierzach. Przyjdzie czas na arcany a potem już dragi.

Gorzki
16-08-2006, 21:00
na ef lepiej jest biegac z 2h. Te 2 ataki które mozesz zablokowac tarcza równie dobrze zablokujesz gs/dlance/wh. A to ze scouty nie padaja na 3-4 hity tylko na 1-2 robi róznice.
@topic
Zeby wbic te 40k~ na ef trzeba wybijac wszystko. Nie dziw sie ze wbijasz 15h/h na godzine biegajac po jednym poziomie. Ja na twoim miejscu wziolbym sie za ef na ok 45lvlu.

helka
16-08-2006, 22:52
OMG ludzie na ef z 2handed ??!! niepogieło was? chyba ze na 70~ lvl przy przym wybijasz dragi etc. ale on ma 30 lvl wiec dla niego to bedzie waste.
@up
moze to robi roznice ale niewielka.. jak bedzie go bilo 3-4 scoutów i bedzie latal z gsem to sie niewyrobi 1 seria i traci jakies 100 hp >.< a z bsem i vampka moze wlaczyc w takim wypadku balance i jedzie.

Gorzki
16-08-2006, 23:04
A mi robi duza róznice jak mnie bije 3-4 scouty i mam gsa a nie bsa i shield.
Mówisz ze bedzie mial waste z bs - vampka tesh bedzie mial waste. Poprostu ma za maly lvl i tyle. Zbyt wolno biega ma za malo hp. Na 30lvl nie polecam ef wogule.

Zizevolo
16-08-2006, 23:19
Zbyt wolno biega ma za malo hp. Na 30lvl nie polecam ef wogule.

a to cikawe od 32 do 39 lvl w 3 dni na elf wierzez arcanami raz na godzine wybijalem bez dragow na dole tego draga tez zostawialem i time ringa tez 150k expa w 7h i mowisz ze za maly lvl?

Zbyt wolno biega ma za malo hp. Na 30lvl nie polecam ef wogule.

w ogóle powiadasz

Pomarancza4
16-08-2006, 23:34
fakt ja nie muwie ze zle mi sie tam expi
Expi mi sie bosko tylko ze wszyscy pisali ze bede wyciagal 20-25k/h a ja robie 15k/h

Zizevolo-- dobrze muwisz
ja tam z 22 na 30lv w 3 dni zaexpilem
Choc wtedy w suumie lekko na + wychodzilem
teraz musial bym wieze szturmowac ze zbey wychodzic na 0

p.s. czy boh duzo mi da ??
Pozdro i thx za wspomaganie mnie ;)

ripper
16-08-2006, 23:44
BoHy dadzą Ci BARDZO dużo. Szybciej będziesz przechodził ze spawna na spawn = więcej elfów zabitych w tym samym czasie co bez BoH, oraz będziesz szybciej je doganiał = szybciej zabijane elfy co daje nam znowu więcej elfów w tyle samo czasu co bez BoH i dodatkowo zmniejsza koszta.

lajtn
16-08-2006, 23:55
Bohy to na twoim levelu na ef ok. 4k/h expa więcej.
Ja proponuje chodzić na EF od 35~ lvla. Można robić lootbaga ale to łyka troche czasu (jest wtedy 1-2k kasy+/h). Lub wcale nie robić [straty ok.1k kasy/h ale sporo więcej expa (tj.do 5k)].
Moim 42 knightem 73/75 wyciagam tam z zyskiem średnio po 20k robiąc lootbaga + zaglądając na arcany (pojedynczy i potrójny resp). Zwraca się wszyściutko i jest kilka tysięcy zysku [1-3k/h(również ilość zazrobku zależy od dobroci arcanów).

P.S. Fire axe + Vampirka.
P.S.2 Jade na manasach.
P.S.3 Ciekawe kiedy wypowie się Vil w tym temacie (wie o elfach prawie wszystko ; p).

Frapper
17-08-2006, 01:15
Chodzą pogłoski, że Vil to zbuntowany elf i wybija swoich pobratymców i wie o nich wszystko. : )

Knajcik14
17-08-2006, 07:51
Ludziki !!!!!! Na EF to sie chodzi tylko i wyłączie z dwu ręczną bronią bo wszystkie arrowy idą na armor i po co u shield ???? tam ci sie nie oplaca expic jeżeli już . Lepiej idz na POH na cyce + ghule skele + slimy !!!!

Stożek
17-08-2006, 11:35
Na EF sie chodzi z taka bronia, jaka wam pasuje-koniec dyskusji.

Wybijanie "wszystkiego" nie oplaca sie- przedostatnie pietro wiezy oraz dragi spowalniaja exp oraz zwiekszaja waste(oczywiscie do pewnego lvlu).

Zbieranie loota na elfach mija sie z celem-zwraca sie z samych wandow, e-ammy oraz zlota(leci go calkiem duzo po update). Ponadto zbierajac kwieaty(holy orchidz i heaven blossom) mozna niezle zarobic. Wczoraj dla przykladu sprzedalem 4 holy orchid za 20k! Heaven blossom zbieram dla siebie, bo to ostatnia rzecz potrzebna mi do outfitu.

Mozo
17-08-2006, 18:56
No to ja również mam pewną prośbę, sam mam knigha (póki co skiluje) i mam zamiar w przyszłości expić na EF, więc zamiast zakładać nowy temat proszę kogoś kto expił tam kiedyś < nie tego co przeczytał na forum -.-- >, aby odpowiedział od jakiego lvla, z jakimi skilami i z jaką bronią, (taktyką?, co zbierać?) chodzić na Fortece Elfow.
Pozdrawiam B)

Vil
17-08-2006, 23:19
bylem na elfach 5 ( slownie: piec ) razy, zwykle po 5+ godzin.

Pierwszy - na 25 levelu z bohami - srednio 25k/h nie dotykajac arcanow/ dragow/ miejsc z 4+ scoutami. Latalem tylko po powierzchni, 1 pietrze i wiezach oraz takich miejscach gdzie mozna 2+ scouty zapedzic naraz do kata tak ze nie strzelaja.

Drugi - przed 30 levelem nastepnego dnia, wygladalo to mniej wiecej tak samo.

Dwa nastepne razy nie sa warte uwagi ( moze oprocz tego ze sprzedalem bohy i zrobilem skille z 69/71 na 73/76 ). Warto natomiast napisac cos o ostatnim - na poczatku czerwca. Postanowilem sobie olac koszty, nie zbierac loota ( co wczesniej robilem ), sprawdzic pare rzeczy i wreszcie wbic 42 level ( bo 41 wygladal brzydko ). Skille 74/78. Wyciagnalem srednio 34-35k/h ( tym razem z bohami ) expiac w taki sam sposob jak wczesniej tylko lecac przed siebie. Nastepnie wypadalo pobawic sie warhammerem - koszty podniosly sie z 3-5k expa/ uh ponad dwukrotnie, szybkosc - nieznacznie ( dokladnych liczb nie podam bo nie pamietam ;o ). Nastepnie - arcany. Kolejno z SS i WH, znowu - drozej i niewiele szybciej.

podsumowujac - o czym warto pamietac:

- shield daje, i to nieco wiecej niz _0_
- level minimalny - tak zeby z eq miec 35 ( np 15 z bohami -.- V )
- skille - 60/60 na start, 70/70 dla wydajnego expienia. Przy uzyciu FA kazdy scout nie powinien przetrzymac wiecej niz 3 ciosy, elfy zazwyczaj skladaja sie po hicie.
- jesli nie cieszy was 35k/h na 60+ levelu to idzcie w pizdu skillowac do 80/80 na scaraby.

wbrew oczekiwaniom niektorych bardziej przypominam orka niz elfa, ale fakt ze jakas dziewoje z dlugimi uszami bym wy******

Pavulon
18-08-2006, 18:54
Ja mam takie pytanie do czego jest potrzebny holy orchid?:baby:

Stożek
18-08-2006, 19:19
Ja mam takie pytanie do czego jest potrzebny holy orchid?:baby:

Potrzebny jest do addona dla sorcerera (albo to wizzard ?). W kazdym razie trzeba ich miec sporo... ja sprzedaje po 5k za sztuke(w tym tygodniu wylootowale 4, policzcie sobie).

Latanie po EF jest niezwykle proste, nawet prostrze od tego co napisal Vil: Bierzemy bron jednoreczna albo dwu-(nie bende sie klucil ktora, bo to wasza sprawa jak wolicie) i bijemy wszystko gdzie resp nie jest zabardzo oddalony od sciezki ktora obieramy. Biega sie tak, aby zawsze trefic na 80-100% respa. Archany-na dluzsza mete sa oplacalne, bo zawsze wyleci ten gem albo wand i zwroci koszty... a teraz te moje holy orchids. Dragi-oplacalne gdy zdobendzie sie TEN lvl kiedy staja sie oplacalne (jak go bendziecie miec to takie porady wam gowno dadza)

ale fakt ze jakas dziewoje z dlugimi uszami bym wy******
Skoncz z wchodzieniem na www.golestwory.pl, to zle dziala na wyobraznie.

lajtn
19-08-2006, 22:49
Sry za offtop, ale ty musisz mieć niezwykłe szczęście jak trafiłeś na frajera, który kupuje holy orchids po 5k (jak 500gp to już zawyżona cena).
Jak takich się ma 3x więcej, niż wandów.

Stożek
19-08-2006, 23:45
Sry za offtop, ale ty musisz mieć niezwykłe szczęście jak trafiłeś na frajera, który kupuje holy orchids po 5k (jak 500gp to już zawyżona cena).
Jak takich się ma 3x więcej, niż wandów.

Nah. Wyobraz sobie-masz 150lvl przez godzine zarobisz na huncie nawet 20k i wiencej. Zarabiasz ogromna ilosc expa. Chcesz addon? Przynies 50 holy Orchids. Jedna bendziesz lootowal godzine, moze mniej. Twoj wybor-zarobic sobie na mozliwosc kupienia jej albo tracic czas i miec te pieniadze w dp.