|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 22 08 2004
|
![]() Hackerstwo ścigane przez Policję
Chcę opisać wam pewną historię z przed paru dni, oto ona : Ktoś włamał się się na konto mojego przyjaciela - niewiadomo jak bo nigdy nie używał żadnych programów typu Tibia GG, Proxy, MC, Boot itd. być może za sprawą jakiegoś Keylogera ale to nie ważne - pech chciał iż te konto było świeżo po zakupie Pacca i nie dokonano jeszcze personalizacji - ten ktoś kto się włamał zrobił personalizację na swoje dane lub wymyślone - oto one : Paweł Jurewicz Suwałki ur. 8.06.1089 Polska być może dane nie są prawdziwe ale nie o to chodzi, fakt jest taki iż jest to nic innego jak zwykła kradzież a złodzieji trzeba ścigać. Bez zastanowienia zadzwoniliśmy do Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach i po przedstawieniu zarysu historii otrzymaliśmy informację, iż owszem Policja zajmuje się ściganiem przestępstw internetowych ale konkretny problem trzeba zgłosić w miejscu zamieszkania. To uczyniliśmy - sprawa trafiła do prokuratury i zapewniono nas, że znjdą sprawcę gdyż zawsze zostają informacje o tym kto kiedy i gdzie łączył się z danym komputerem a te informacje oni jako organ ścigania mogą otrzymać od dowolnego dostawcy internetu lub portalu itd itd. Zatem jeśli macie niezbite dowody włamu na wasze konto a jesteście czyści co do używania niezgodnych z zasadami gry programów to śmiało można ten problem zgłosić na Policję (tym bardziej jeśli jest to konto płatne). Mam nadzieję, że przynajmniej paru złodzieji na tym świecie wymierzy się sprawiedliwość ![]() Ostatnio edytowany przez Flash - 09-09-2004 o 14:40. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Rzeszów
![]() |
![]() hmm ciekawe nawet mi nigdy nie przyszlo do glowy ze takie cos moze byc scigane przez policje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 09 2004
|
![]() Kradzież w tibii według przepisów gry nie jest zabroniona, więc nie może być ściagana nawet przez GM-ów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 09 2004
Lokacja: Żagań
|
![]() Takich ##### powinni scigac i zamykac. Znam ludzi co grali swoimi postaciami chyba z rok. Dopuki nie zostali schakowani. Nie dosc ze zabrali wszystkie rzeczy to jeszcze gre zaczynali na rookgardzie!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 03 2004
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
|
![]() Suwałki-moje rodzinne miasto
Ale nie znam nikogo o nazwisku "Jurewicz" ale zdaje mi sięże obiło mi się o uszy. Wiesz co bardzo mozliwe że te dane z wyjątkiem roku urodzenia so prawdziwe
![]() |
#7 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 29 07 2004
Lokacja: Allenstein
|
![]() Huh... jeśli ten koleś by to przeczytał to ma prawo również zaskarżyć Ciebie, bo ujawniasz na forum jego dane osobe bez jego zgody
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 09 2004
Lokacja: Stormwind
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: ---/ Maiori Cede
Świat: Elysia nazawsze
Poziom: 91
Skille: 97/96
Poziom mag.: 5
|
![]() chyba sie popłaczę czy wy myślicei ze policja cos zrobi hahaha. Nic nie zrobi jak chcesz nie miec hack to sprawdzaj kompa i dbaj o kąto to ci go nie hackna mi jeszcze nigdy nie hackeli
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
eX Moderator
Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem
![]() |
![]() normalnie gdyby chodziło o free acc z obojętnie jaką postacią to by nie było co marzyć ... ale jeśli było coś warte, poprzez zainwestowanie pieniędzy to są jakieś podstawy ... tym bardziej że gostek powinien mieć dokumenty wpłaty pacca
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Buuuuu
|
![]() Ja slyszalem kiedys o kolesiu z Angli co zaskarzyl kogos o haka konta w zdaje sie Diablo, koles zarzadal odszkodowania w wysokosci 40 funtow z oplate konta i 25k funtow za straty moralne, mimo ze haker byl z Japoni i byl nieletni jego ale jego rodzice musieli zaplacic.
![]() |
#11 |
Nikt ważny
|
![]() Każdy przejaw hackerstwa jest niezgodny z prawem. Nawet gdyby ktoś ci shackował facc account z jednąpostacią na pierwszym lvl i nawet nie zalogowaną do gry, to jest też łamanie prawa, ponieważ to konto jest czyjeś i bezkarnie nie można sobie go przejąć. Ozywiście nie łattwo jest udowodnić ów czyn ale to nie jest niemożliwe. Istnieje też takie pojęcie jak znikoma szkodliwość czynu. Niemniej jednak takie coś zostaje wpisane do akt włamywacza ( bo hacker to po prostu włamywacz nie?
![]() Komputer, to tylko komputer. Nie umie dochować tajemnicy. Nawet anonimowość na czacie wcale nie jest taka anonimowa. Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości CipSoft nie tylko rozwinie system zapobiegania hackom, ale i wymyśli sposób na wykrywanie i karanie nieuczciwych ludzi.
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Bydgoszcz
Stan: Niegrający
Imię: Sir Soulfire Strike
Profesja: Knight
Świat: Aurea
Poziom: 25
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
![]() ![]() |
![]() proponuje cos takiego ze po wisianiu nr konta i hasla dostajemy na miala kod pin wazny przez 15 minut si sie loginujemy jak czas uplynie czeba zarzadac nowy pin
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() 25k funtow to kuupa forsy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: Gostyń
![]() |
![]() dobyr pomysł z tą policją, a te dane są napewno nieprawdziwe bo jeśli gostek urodził by się w 1089 roku to mialby 915 lat
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Zgorzelec
Stan: Na emeryturze
Imię: Wez Nie Kozacz
Profesja: Knight
Świat: solera
Poziom: 8
Skille: zmienne
|
![]() Gdybym mial taka wladze w rekach zeby moc cos zrobic z serwerami tibii to bymbyl zrobil tak
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez ciemne dropsy - 10-09-2004 o 21:46. Powód: tak jakos nie po polskiu to napisalem:P |
![]() |
![]() |