Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-09-2004, 12:58   #1
Flash
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 08 2004

Problem Hackerstwo ścigane przez Policję

Hackerstwo ścigane przez Policję
Chcę opisać wam pewną historię z przed paru dni, oto ona :
Ktoś włamał się się na konto mojego przyjaciela - niewiadomo jak bo nigdy nie używał żadnych programów typu Tibia GG, Proxy, MC, Boot itd. być może za sprawą jakiegoś Keylogera ale to nie ważne - pech chciał iż te konto było świeżo po zakupie Pacca i nie dokonano jeszcze personalizacji - ten ktoś kto się włamał zrobił personalizację na swoje dane lub wymyślone - oto one :
Paweł Jurewicz
Suwałki
ur. 8.06.1089
Polska
być może dane nie są prawdziwe ale nie o to chodzi, fakt jest taki iż jest to nic innego jak zwykła kradzież a złodzieji trzeba ścigać.
Bez zastanowienia zadzwoniliśmy do Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach i po przedstawieniu zarysu historii otrzymaliśmy informację, iż owszem Policja zajmuje się ściganiem przestępstw internetowych ale konkretny problem trzeba zgłosić w miejscu zamieszkania.
To uczyniliśmy - sprawa trafiła do prokuratury i zapewniono nas, że znjdą sprawcę gdyż zawsze zostają informacje o tym kto kiedy i gdzie łączył się z danym komputerem a te informacje oni jako organ ścigania mogą otrzymać od dowolnego dostawcy internetu lub portalu itd itd.
Zatem jeśli macie niezbite dowody włamu na wasze konto a jesteście czyści co do używania niezgodnych z zasadami gry programów to śmiało można ten problem zgłosić na Policję (tym bardziej jeśli jest to konto płatne).
Mam nadzieję, że przynajmniej paru złodzieji na tym świecie wymierzy się sprawiedliwość

Ostatnio edytowany przez Flash - 09-09-2004 o 14:40.
Flash jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-09-2004, 13:16   #2
Gonzo von Krenzel
Użytkownik Forum

Gonzo von Krenzel's Avatar

Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin

Stan: Niegrający
Gonzo von Krenzel ma numer GG 2029181
Domyślny

Cytuj:
a jesteście czyści co do używania niezgodnych z zasadami gry programów
Nawet jeśli programy takie używasz nie są one zabronione przez prawo. Te programy mają za to wbudowane jakieś moduły szpiegujące, co już jest zabronione, więc teoretycznie też możecie takie coś zgłosić na policję.
stary 09-09-2004, 13:26   #3
Externus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Rzeszów

Externus ma numer GG 7295742
Domyślny

hmm ciekawe nawet mi nigdy nie przyszlo do glowy ze takie cos moze byc scigane przez policje a co jesli np ktos mi w tibii ukradnie zaluzmy 10k? przeciez to tez przestepstwo internetowe
stary 09-09-2004, 13:52   #4
Matfiej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 09 2004

Domyślny

Kradzież w tibii według przepisów gry nie jest zabroniona, więc nie może być ściagana nawet przez GM-ów.
Matfiej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2004, 15:55   #5
Pasozyt Umyslu
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 09 2004
Lokacja: Żagań

Domyślny Swietnie

Takich ##### powinni scigac i zamykac. Znam ludzi co grali swoimi postaciami chyba z rok. Dopuki nie zostali schakowani. Nie dosc ze zabrali wszystkie rzeczy to jeszcze gre zaczynali na rookgardzie!!!
Pasozyt Umyslu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2004, 16:29   #6
Warloczek
Użytkownik Forum

Warloczek's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Domyślny oooo

Suwałki-moje rodzinne miasto
Ale nie znam nikogo o nazwisku "Jurewicz" ale zdaje mi sięże obiło mi się o uszy.
Wiesz co bardzo mozliwe że te dane z wyjątkiem roku urodzenia so prawdziwe
stary 09-09-2004, 21:37   #7
SeN
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 07 2004
Lokacja: Allenstein

Domyślny ^^

Huh... jeśli ten koleś by to przeczytał to ma prawo również zaskarżyć Ciebie, bo ujawniasz na forum jego dane osobe bez jego zgody a co do kradzieży w Tibi to tylko kradzież itemów jest legalna chyba, a konta to inna historia
SeN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2004, 23:03   #8
Sir Hattori Hanzo
Użytkownik Forum

Sir Hattori Hanzo's Avatar

Data dołączenia: 05 09 2004
Lokacja: Stormwind

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Elysia nazawsze
Poziom: 91
Skille: 97/96
Poziom mag.: 5
Domyślny

chyba sie popłaczę czy wy myślicei ze policja cos zrobi hahaha. Nic nie zrobi jak chcesz nie miec hack to sprawdzaj kompa i dbaj o kąto to ci go nie hackna mi jeszcze nigdy nie hackeli
Sir Hattori Hanzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2004, 23:09   #9
p.l
eX Moderator

p.l's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem

p.l ma numer GG koniec tego dobrego
Domyślny

normalnie gdyby chodziło o free acc z obojętnie jaką postacią to by nie było co marzyć ... ale jeśli było coś warte, poprzez zainwestowanie pieniędzy to są jakieś podstawy ... tym bardziej że gostek powinien mieć dokumenty wpłaty pacca

p.l jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2004, 23:20   #10
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Imię: Sir Grali
Profesja: Elder Druid
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Domyślny

Ja slyszalem kiedys o kolesiu z Angli co zaskarzyl kogos o haka konta w zdaje sie Diablo, koles zarzadal odszkodowania w wysokosci 40 funtow z oplate konta i 25k funtow za straty moralne, mimo ze haker byl z Japoni i byl nieletni jego ale jego rodzice musieli zaplacic.
stary 09-09-2004, 23:35   #11
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Każdy przejaw hackerstwa jest niezgodny z prawem. Nawet gdyby ktoś ci shackował facc account z jednąpostacią na pierwszym lvl i nawet nie zalogowaną do gry, to jest też łamanie prawa, ponieważ to konto jest czyjeś i bezkarnie nie można sobie go przejąć. Ozywiście nie łattwo jest udowodnić ów czyn ale to nie jest niemożliwe. Istnieje też takie pojęcie jak znikoma szkodliwość czynu. Niemniej jednak takie coś zostaje wpisane do akt włamywacza ( bo hacker to po prostu włamywacz nie? ) co przekreśla mu mozliwość zatrudnienia w wielu firmach.
Komputer, to tylko komputer. Nie umie dochować tajemnicy. Nawet anonimowość na czacie wcale nie jest taka anonimowa.
Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości CipSoft nie tylko rozwinie system zapobiegania hackom, ale i wymyśli sposób na wykrywanie i karanie nieuczciwych ludzi.

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-09-2004, 17:17   #12
Pasorzytek
Użytkownik Forum

Pasorzytek's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Profesja: Knight
Świat: Aurea
Poziom: 25
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
Pasorzytek ma numer GG 3955373 Pasorzytek ma login Tlenu pasorzytek@tlen.pl
Domyślny

proponuje cos takiego ze po wisianiu nr konta i hasla dostajemy na miala kod pin wazny przez 15 minut si sie loginujemy jak czas uplynie czeba zarzadac nowy pin to jest najlepsdze narzedzie
stary 10-09-2004, 18:16   #13
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

25k funtow to kuupa forsy .A co do tematu...nie wiem czy raczej takiemu gosciowi udowodnia :/ Chociaz, jesli go faktycznie zlapia - napewno narobi w majty.I to duzo
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-09-2004, 20:04   #14
Adrian
Zbanowany

Adrian's Avatar

Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: Gostyń

Adrian ma numer GG 3084903
Król

dobyr pomysł z tą policją, a te dane są napewno nieprawdziwe bo jeśli gostek urodził by się w 1089 roku to mialby 915 lat
Adrian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-09-2004, 21:44   #15
ciemne dropsy
Użytkownik Forum

ciemne dropsy's Avatar

Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Zgorzelec

Stan: Na emeryturze
Profesja: Knight
Świat: solera
Poziom: 8
Skille: zmienne
Pytanie

Gdybym mial taka wladze w rekach zeby moc cos zrobic z serwerami tibii to bymbyl zrobil tak Logowanie odbywaloby sie nie poprzez podawanie passow i accow tylko przez logowanie sie IP, w ten spsoob ze komp wysylal by informacje o ip do serwera i tam by byl log na serwer po zlokalizowaniu IP w taki sposob nikt by nikogo nie hacknal chyba ze ktos yci sie wlamal do chaty zeby se pograc w tibie twoja postacia No ale zostaje problem ludzi ktorzy graja w kafejkach internetowych bo tam jest jedbno ip na cala siec jest eszcze jeden problem ktory taka mozliwosc eliminuje: Dynamiczne IP w duzej ilosci uslug internetowych.

Ostatnio edytowany przez ciemne dropsy - 10-09-2004 o 21:46. Powód: tak jakos nie po polskiu to napisalem:P
ciemne dropsy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania