Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 05-12-2007, 17:41   #1
Foxbee
Użytkownik Forum

Foxbee's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2007

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Pytanie Nowe żywioły - Tibia traci, czy zyskuje?

Serdecznie witam. Jeszcze tylko kilka tygodni i pożegnamy się ze starym systemem trzech żywiołów, od nowa ułożymy taktyki walk z potworami i wejdziemy w tajniki odmienionej magii. Tym razem chciałbym więc zaprosić forumowiczów do dyskusji o siłach natury, które przecież kierują wieloma aspektami życia w Tibii. Czy uważacie, że należy obawiać się nowego ładu, czy też może cieszyć się z niego? Czy to dobrze, że Tibia kończy ze starym podziałem mocy? Czy może traci oryginalność i upodabnia się do innych gier? A co z przyporządkowaniem żywiołów dla profesji? Zapraszam do śmiałego, a jednocześnie kulturalnego wypowiadania się i pozwólcie, że dodam coś od siebie...

Trochę żałuję, że już nawet w Tibii będziemy musieli oglądać cztery żywioły plus życie-śmierć. A czy łucznik nazwany trochę nieopatrznie paladynem aż tak nam przeszkadzał? Może Cipsoft postanowił w końcu wyjść naprzeciw oczekiwaniom napływającego pokolenia nowych graczy i dać im grę taką jak inne, tylko że z klimatyczną grafiką, z upragnionym świętym wojownikiem? Można było to załatwić w inny sposób, ulepszyć truciznę, która jednak pozostałaby trucizną... Dać druidowi charakter, ale nie skazywać go na służbę Matce Ziemi...

To tyle i wybaczcie mi tą nostalgię. Szczerze zachęcam do podzielenia się tu długimi nawet przemyśleniami. Pozdrawiam,

Foxbee

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-12-2007, 18:19   #2
Monsword
Użytkownik Forum

Monsword's Avatar

Data dołączenia: 17 06 2007
Lokacja: Ziemia/Polska/Bydgoszcz

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Świat: Galana
Domyślny

zyskuje.... bynajmniej wg mnie cały ten żywioł trucizny to porarzka ale po zmianie w żywioł ziemi jest ok!
To jest króliczek. Skopiuj go do swojej sygnaturki aby pomóc mu w zawładnieciu światem!!!

100% tego forum to ludzie. Jeżeli nie należysz do tych 0 % nie wklejaj tego podpisu.

Powybijam ci wszystkie oczy kijem, a jak zabraknie ci oczu dokleje ci nowe kropelką. A mój kij przewędruje twoją źrenice w akompaniamencie krzyku "This is Sparta"!!!!!!!!!!
Monsword jest offline  
stary 05-12-2007, 18:25   #3
Bristan
Użytkownik Forum

Bristan's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2007
Lokacja: Ankrahmun

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bristan
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Isara
Poziom: 53
Poziom mag.: 48
Domyślny

tibia dzieki update'om od 7.6 traci coraz bardziej i robi sie jak ots, exp x2 ? zrobcie jeszcze train roomy i na stale dajcie exp x10 i p set na start... a te zywioly ? n/c
21:25 Avast: nie ma jak za czasow Gierka
21:25 Avast: ; |
21:25 Bristan Palek: a jak
21:25 Bristan Palek: 7.6 rox
21:25 Avast: xd
21:25 Avast: Wtedy chleb byl na kartki
21:25 Avast: ;|

Bristan jest offline  
stary 05-12-2007, 18:29   #4
Fleks
Użytkownik forum

Fleks's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2007
Lokacja: Perth

Imię: Sonnenen
Profesja: Sorcerer
Świat: Kyra
Poziom: 25
Fleks ma numer GG 6042208 Send a message via Skype™ to Fleks
Domyślny Itd

Moim skromnym zdaniem zyskujemy na tych żywiołach ponieważ mogą one wprowadzić zrużnicowanie w i tak już dziwnym świcie MMORPG o nazwie TIBIA. Z resztą zobaczmy jak będzie a potem komentujmy.
Fleks jest offline  
stary 05-12-2007, 18:39   #5
babcia666
Użytkownik Forum

babcia666's Avatar

Data dołączenia: 31 05 2006
Lokacja: Rybnik

Profesja: Paladin
Świat: Pandoria
babcia666 ma numer GG 8011403
Domyślny

Traci, tylko i wyłącznie traci, jak dla mnie ten system 4 (vis, pox, flam i mort;d) żywiołów był najlepszy.
stary 05-12-2007, 18:40   #6
KomorTrial
Użytkownik forum

Data dołączenia: 03 12 2007
Lokacja: Warszawa

Gildia: Fiery Angels
Świat: Vinera
Poziom: 48
Poziom mag.: 50
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bristan Pokaż post
tibia dzieki update'om od 7.6 traci coraz bardziej i robi sie jak ots, exp x2 ? zrobcie jeszcze train roomy i na stale dajcie exp x10 i p set na start... a te zywioly ? n/c

Exp x 2, to byla rekompensata za ciagle mass kicki. Ide o zaklad, ze byles jednym z placzacych ze padles przez lag na serwie. Dali 7 dni pacca, i wiecej expa zeby odrobic straty. To zle? Ty bys pewnie wolal zeby ci przyjechali panowie z Cipsoftu i z wyrazami szacunku dali kase na pacc na 10 lat.

Co do zywiolow: "n/c" bo co? bo sie gubisz w ogarnieciu ich? Pomysl jest dobry, bo wygoni rozne profesje na rozne expowiska, a nie ciagle dragi i malpy.
KomorTrial jest offline  
stary 05-12-2007, 18:41   #7
CzubiX
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 08 2006
Wpisy bloga: 1

Świat: Burning Legion
CzubiX ma numer GG 8205869
Domyślny

Według mnie żywioły wniosą bardzo dużo do Tibi.Teraz,żywioły działają na zasadzie : Zniszcze to,to i to ale nie zniszcze tego i tego.Po updacie będzie zasada taka że,to zabije,to zabije z łatwością,a tego w ogule nie zabije.Takie rozwiązanie mnie bardzo pasuje.Jednak paladyn jest dziwnie zrobiony.Najpierw łucznik,teraz wojownik światła, a knight? no cóż...Pall powinien mieć czary bardziej "myśliwskie" ? Np silne strzały,lub coś innego.
Mówicie że żywioły suck? zobaczymy czy beda suck jak bedziecie expic na dragach z exori frigo,lub pallkiem na tombach.Coś mi się zdaje że tak mówicie,bo boicie sie że wasza "zópel zaiewaina" profesja będzie gorsza od pozostałych? Co do pogarszania Tibi...Jakby nie robili updatow to byscie pieprzyli ze nie ma nic nowego,ze Cipy się nie przejmują graczami itd.Ja sobie teraz nie wyobrażam tibi 7.1 jak teraz gra 60k ludzi naraz.Cipsoft częśc rzeczy robi dobrze a część źle,próbuje jak może ale nie dogodzi wszystkim graczom z całego świata
stary 05-12-2007, 18:43   #8
KomorTrial
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez babcia666 Pokaż post
Traci, tylko i wyłącznie traci, jak dla mnie ten system 4 (vis, pox, flam i mort;d) żywiołów był najlepszy.
Ta. Poison storm zajebisty, nie uzywany exori flam, mort slabszy od visa. "traci i traci". Yhy, najlepiej sie zamknac w jaskiniach i nie dopuszczac do zadnych zmian.
KomorTrial jest offline  
stary 05-12-2007, 18:49   #9
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

A mnie tam odpowiada "Sługa Matki Natury" .
I nowy system żywiołów też.

@2up
Poprawił bym to na:
Cytuj:
Po updacie będzie zasada: To zabije, tu muszę się dozbroić, tego ledwie obiję, a tego nawet nie tknę bez pomocy.

Ostatnio edytowany przez Michoss - 05-12-2007 o 19:03.
Michoss jest offline  
stary 05-12-2007, 18:49   #10
Osram
Zbanowany

Data dołączenia: 01 12 2007
Lokacja: Wrocław

Imię: Xeremon
Gildia: Dragonhearts
Świat: Candia
Poziom: 85
Poziom mag.: 64
Domyślny

OMG! Już przestańcie sapać, że Tibia się zmienia i będziecie musieli od nowa się nauczyć grać. Szczerze doceniam to, że ktoś tęskni za 7.4 (ja też po trochu), ale musicie pojąć, że nowe pokolenie graczy musi zostać czymś zachęcone. Nie każdemu się to musi podobać, jednak należy się oswoić z rzeczywistością, jaka ukaże się nam niebawem.
Osram jest offline  
stary 05-12-2007, 18:49   #11
KomorTrial
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CzubiX Pokaż post
Według mnie żywioły wniosą bardzo dużo do Tibi.Teraz,żywioły działają na zasadzie : Zniszcze to,to i to ale nie zniszcze tego i tego.Po updacie będzie zasada taka że,to zabije,to zabije z łatwością,a tego w ogule nie zabije.Takie rozwiązanie mnie bardzo pasuje.Jednak paladyn jest dziwnie zrobiony.Najpierw łucznik,teraz wojownik światła, a knight? no cóż...Pall powinien mieć czary bardziej "myśliwskie" ? Np silne strzały,lub coś innego.
Mówicie że żywioły suck? zobaczymy czy beda suck jak bedziecie expic na dragach z exori frigo,lub pallkiem na tombach.Coś mi się zdaje że tak mówicie,bo boicie sie że wasza "zópel zaiewaina" profesja będzie gorsza od pozostałych? Co do pogarszania Tibi...Jakby nie robili updatow to byscie pieprzyli ze nie ma nic nowego,ze Cipy się nie przejmują graczami itd.Ja sobie teraz nie wyobrażam tibi 7.1 jak teraz gra 60k ludzi naraz.Cipsoft częśc rzeczy robi dobrze a część źle,próbuje jak może ale nie dogodzi wszystkim graczom z całego świata

Dokladnie. Ja pamietam, ze z desert questem jest duzo chrzanienia sie, zeby kazdy wzial swoje itemy itd, to co dopiero dogodzic dzieciakom z calego swiata, zeby im sie wszystko podobalo. Nie da sie.

Mass kicki -> "chcemy rekompensaty"
Rekompensata, exp x 2, 7 dni pacca -> "co wy kurde robicie ots z tibii"

Zacznijcie myslec i postawcie sie w sytuacji Cipsoftu. A jak nie pasuje, to nie grajcie, znajdzcie sobie dziewczyny itd.

Co do istoty palka: po lecie byl overpowered. Dodanie mocniejszych strzal, jak napisales, bylo by znowu przegieciem. Zmniejszenie zasiegu spirow i zmuszenie do uzywania boltow/strzal jest bardzo dobrym posunieciem. Bo mimo oslabienia i zmiany taktyki gry, nadal zostaje bardzo mocna profesja. Tylko z kina nie wiem co bedzie teraz..
KomorTrial jest offline  
stary 05-12-2007, 18:57   #12
Master Knight de'Vere
Użytkownik Forum

Master Knight de'Vere's Avatar

Data dołączenia: 20 01 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Elite Knight
Gildia: High Guard
Świat: Secura
Domyślny

Zasada jest prosta, jak się nie podoba to nikt was nie zmusza do grania i albo się pogodzicie ze zmianami albo możecie iść wypłakać się do kąta.

Gdyby nie wszystkie update to po roku grania na tej samej mapie bez żadnych nowości i tak byście płakali bo Tibia za nudna by była.

@UP

Z kina będzie jak było tylko nie będzie już niezniszczalną maszyną do zabijania, która pakuje 100 bp mf i idzie expić na cały dzień i wynosi loot warty kilka razy tyle.

"Death is not the greatest loss in life. The greatest loss is what dies inside us while we live. "

Ostatnio edytowany przez Master Knight de'Vere - 05-12-2007 o 18:59.
Master Knight de'Vere jest offline  
stary 05-12-2007, 19:05   #13
CzubiX
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 08 2006
Wpisy bloga: 1

Świat: Burning Legion
CzubiX ma numer GG 8205869
Domyślny

Cytuj:
Co do istoty palka: po lecie byl overpowered. Dodanie mocniejszych strzal, jak napisales, bylo by znowu przegieciem. Zmniejszenie zasiegu spirow i zmuszenie do uzywania boltow/strzal jest bardzo dobrym posunieciem. Bo mimo oslabienia i zmiany taktyki gry, nadal zostaje bardzo mocna profesja. Tylko z kina nie wiem co bedzie teraz..
Chodziło mi te mocniejsze strzaly jako czar spontaniczny,zamiast tego exori san. Bo z zwykłego łucznika robią Włucznika,Łucznika,Kusznika,Kogoś kto miota szurikenami,sztyletami i kij wi co jeszcze a na dodatek wojownika światła.TO jest przesada.Co do zasięgu,4 kratki Ethernali..Za dużo,zazwyczaj właśnie w takiej odległości palek strzela ;/

Knight natomiast zamiast uhow bedzie kupywal kamyki od drutow i sorcow by enchantowac bron na róźne żywioły
stary 05-12-2007, 19:07   #14
Moczymordah
Użytkownik Forum

Moczymordah's Avatar

Data dołączenia: 30 05 2007
Lokacja: z przemytu

Profesja: Elder Druid
Świat: Danera
Poziom: 62
Skille: du/pa
Poziom mag.: 58
Domyślny

Zyskuje, i bynajmniej nie mówię tego dlatego, że na tym samym koncie mam 62 edka.

Radykalne zmiany w systemie żywiołów były potrzebne od zawsze, cieszę się, że panowie developerzy w końcu zdecydowali się go rozbudować. Wpłynie to w znacznym stopniu na balansację postaci magicznych, które będą mogły hitać z siłą porównywalną do knighta. Już nie wspominając o zajebiaszczych zaklęciach ofensywnych dla edka
Moczymordah jest offline  
stary 05-12-2007, 20:30   #15
Ganci.
Użytkownik Forum

Ganci.'s Avatar

Data dołączenia: 14 03 2006
Lokacja: Piła

Imię: Lord Jax
Gildia: Brak :<
Świat: Danubia
Poziom: 103
Skille: 97/76
Poziom mag.: 19
Domyślny

Po 1 tibia zyskuje z każdym updatem. Pytacie co? ODMIANE KU***
chce wam się siedzieć 2 lata 4h dziennie na małpach czy innym pomiocie? Mi nie. system żywiołów sie nie podoba? Graj knightem on bije z melee ^.-

System żywiołów powinien być juz dawno skoro mag poniżej poziomu 175 musi isc na demony z explo a najlepiej sd. Teraz exori frigo i już każda profesja ma podobnie na demonach.

Dresy- najtroskliwsi ludzie. Zawsze pytają czy masz jakiś problem
Ganci. jest offline  
stary 05-12-2007, 20:46   #16
Bristan
Użytkownik Forum

Bristan's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2007
Lokacja: Ankrahmun

Imię: Bristan
Świat: Isara
Poziom: 53
Poziom mag.: 48
Domyślny

exori frigo... trzeba jeszcze miec pacca do tego exori frigo... pacca dopiero kupie i kiedy dostane wyplate z Google AdSense, mogli by przynajmniej cos zrobic dla facca ale po co, jak oni tylko mysla jak najszybciej i najwieceje zarobic...
21:25 Avast: nie ma jak za czasow Gierka
21:25 Avast: ; |
21:25 Bristan Palek: a jak
21:25 Bristan Palek: 7.6 rox
21:25 Avast: xd
21:25 Avast: Wtedy chleb byl na kartki
21:25 Avast: ;|

Bristan jest offline  
stary 05-12-2007, 20:55   #17
Arachno
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 06 2007

Profesja: Elite Knight
Świat: Harmonia
Domyślny

Przynajmniej tutaj widać ludzi, którzy coś wnoszą do forum. Gdyby było takich więcej to nie byłoby głupich tematów jak "co sie ze mnom stanie" "nie bede jurz mugl botowac" itd itp. Wiadome, że dzięki updatom graczom zachciewa się grać. Gdyby nie upy to nadal byłoby tylko 1 miasto-Thais, zaledwie 10 potworków i byście tracili całe eq na jednym deadzie. Skoro updaty są takie złe to czemu coraz więcej osób gra? Bo tibia staje się coraz lepszą gierką. Ile to razy słyszałem, że tibia to gów...a gra, bo ma grafę 2d i tylko 4 profesje, a lineage jest 100razy lepszy. Przynajmniej tibia podbudowuje swoją opinię na tle innych gier... A wasze sceptyczne uwagi są wynikiem tego, że boicie się zmian, że nie nadążycie z nowoczesnością. Podobne uwagi były widoczne w czasie updatu letniego, kiedy wszyscy mówili, że będzie to nie wypał, że załamie się cały podział profesji ble ble... Jak staruszkowie (nie żebym coś miał do starszych ludzi to tylko metafora)
Arachno jest offline  
stary 05-12-2007, 22:26   #18
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2006
Lokacja: Poznań

Poziom: 93
Skille: ujdą
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bristan Pokaż post
mogli by przynajmniej cos zrobic dla facca ale po co, jak oni tylko mysla jak najszybciej i najwieceje zarobic...
Prawdziwa potworność, no nie? Poprostu niewyobrażalne chamstwo. Pracować i chcieć mieć z tego pieniądze zamiast rozdawać wszystko wszystkim za darmo. No zwyczajnie wierzyć się nie chce...
stary 06-12-2007, 12:09   #19
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Stan: Na Emeryturze
Imię: Moon Durus
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

@ nowe żywioły

bardzo dobry pomysł , ja osobiście dodał bym jeszcze kilka aby urozmaicić grę

@ zasięg spear

bardzo dobrze , palek to powinien być taki wojownik światła, taki łowca czyli lekki mieczyk i do tego jakiś luk a nie włócznie !!
do tego opisu bardzo pasuje ARAGORN ( władca pierścieni ) lekka zbroja , luk i mieczyk

uważam ze z każdym update , tibia staje sie coraz łatwiejsza ale ma coraz więcej klimatu .

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline  
stary 07-12-2007, 08:41   #20
Taziu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 05 2007
Lokacja: Kraków

Skille: 7
Domyślny

ludzie narzekaja i narzekaja a na swiatach bija coraz to lepsze rekordy graczy onlline

mi ten up osobiscie sie bardzo podoba i troche sie boje ze nie ogarne tego wszystkiego co bedzie nowoscia ale nie placze xD
19:51 Nutty Wilashee [123]: my anme is bekas i like sex

uzytkownik allegro:Witam!! Dzisiaj mam na sprzedaz 20 sorca z 13 mlvl bez reck keya,oprocz tego jest kilka noobcharow na roznych serwach!

Yours taz
Taziu jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania