Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-03-2009, 22:19   #1
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny Pobieranie Gier z Internetu

Mam tutaj taką małą sprzeczkę w rodzinie. Chodzi nam o pobieranie gier z internetu.(od razu mówię, że nie chodzi na o filmy, muzyke itd tylko o gry) Czy pobieranie gier z internetu(Crysis, Assasin's creed, Lotr itd) bez zgody autora jest legalne? Kłótnia leży w martwym punkcie gdyż w necie nie ma takich informacji, a jak już jedna się znalazła to jest w niej namieszane bo raz piszą, że ściąganie jest nielegalne bez gody autora a za chwile, że tylko wtedy gdy chcemy czerpać z tego korzyści materialne.
Cytuj:
Internautom grozi kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności za nielegalne pobieranie gier z internetu.

Postanowienie to nie dotyczy ściągania darmowych lub próbnych wersji takich programów, gdyż jest ono legalne. Natomiast korzystanie z całych wersji gier wymaga pełnej licencji, którą najczęściej uzyskuje się przy ich zakupie. Bartłomiej Witucki z Business Software Alliance, wyjaśnia, że "Pobieranie plików z grami jest legalne tylko wtedy, gdy zgadza się na to osoba uprawniona, czyli najczęściej ich właściciel. Jeżeli nie ma takiej zgody, popełniamy przestępstwo". Nie każdy też wie, że prawo nie traktuje gier, filmów czy mp3 jako jeden rodzaj utworów . Samo ściąganie utworów audiowizualnych nie jest uznawane za przestępstwo, ale pobieranie gier jest już traktowane na równi z kradzieżą. Art. 278 par. 2 kodeksu karnego, mówi, ze każdy, kto uzyskuje cudzy program komputerowy, w tym gry, bez zgody osoby uprawnionej celem osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do lat pięciu.
I tutaj proszę was o rozwiązanie kłótni, i najlepiej aby była podparta dowodami(najlepiej link do jakiejś wiarygodnej strony), ponieważ wątpię żeby mi uwierzyli jak powiem, że mam to z forum.tibia.pl : >>
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

Korzystaj z opcji Szukaj!!!
Wkurzyłem cię, a może mnie kochasz? ?Jeśli tak to wstaw mi notkę xD

Ostatnio edytowany przez Lechista - 13-03-2009 o 22:21.
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-03-2009, 22:25   #2
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2007
Wpisy bloga: 64

Stan: Niegrający
Imię: Slayekau
Profesja: Rookstayer
Świat: Isara
Poziom: 12
Skille: 18/20
Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

Sciaganie gier typu Crysis, Wiedzmin itp. z internetu to piractwo, ktore jest nielegalne.
Oryginalnie napisane przez Niecny_Rozbojnik Pokaż post
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.
Vasudanin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 22:26   #3
Rayza
Użytkownik Forum

Rayza's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2006

Domyślny

Pobieranie niczego co jest płatnie bezpłatnie lub oszukiwanie systemu przez ściganie z p2p etc. jest nielegalne ale trudno im znaleźć osobę co łamie tak prawo bo większość internautów tak robi .
Przekonajcie się sami.
Rayza jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 22:46   #4
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Art. 278 par. 2 kodeksu karnego, mówi, ze każdy, kto uzyskuje cudzy program komputerowy, w tym gry, bez zgody osoby uprawnionej celem osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do lat pięciu.
No przecież osiągasz korzyść majątkową. Jesteś te x zł do przodu, bo gry nie kupiłeś, tylko ukradłeś.
stary 13-03-2009, 22:57   #5
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

AzuranskiRookstayerXL's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2007

Świat: Azura
AzuranskiRookstayerXL ma numer GG 10162346
Domyślny

Spytam się tak - po której ty stronie stoisz?

Notatka - [email protected]
AzuranskiRookstayerXL jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 23:00   #6
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
No przecież osiągasz korzyść majątkową. Jesteś te x zł do przodu, bo gry nie kupiłeś, tylko ukradłeś.
Zagrałem w demko Wiedźmina. Co prawda nie chciało mi się one uruchomić, ale podjąłem decyzję o niezakupieniu oryginału. Czyli według definicji Yoha jestem złodziejem.
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 23:04   #7
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2007
Wpisy bloga: 64

Imię: Slayekau
Świat: Isara
Poziom: 12
Skille: 18/20
Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Zagrałem w demko Wiedźmina. Co prawda nie chciało mi się one uruchomić, ale podjąłem decyzję o niezakupieniu oryginału. Czyli według definicji Yoha jestem złodziejem.
Nie, nie i jeszcze raz nie. Demo, to jest reklama, taka "probka" oryginalnej gry wypuszczona przez tworcow a.k.a. osoby uprawionej.
Idealnym tego przykladem sa rozne probki perfum itd. Dostajesz je za darmo, ale to nie jest przestepstwo.
Oryginalnie napisane przez Niecny_Rozbojnik Pokaż post
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.
Vasudanin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 23:07   #8
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

W internecie jest masa artów o tym jak się ma pobieranie gier do polskiego prawa, poszukaj sobie. Np coś takiego:

http://news.torrent.pl/old/prawo/pie...iecie_gry.html
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 23:28   #9
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Według definicji Yoha jesteś debilem.
stary 13-03-2009, 23:42   #10
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum

KrEmAs KAc's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E

Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

Był temat o piratach.
Ściąganie gier jest nie legalne i nie popieram.
W telewizji mówią ,że koleś miał kilka gierek i grozi mu kilka lat. W rzeczywistości co Ci zrobią za Wiedźmina , ut3 i AoE pirackiego?? Nic , tylko dzięki tobie producent traci i nie wydaje łatek dodatków squeli itp
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2009, 23:49   #11
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Domyślny

Ryba podałeś mi ten sam artykuł. Ja jestem oczywiście po tej stronie która mówi, że jest nielegalne : > Ja wiem to o czym wy mówicie, ale potrzebuje dowodu, rzetelnej strony(policja.pl, kodekskarny.pl coś w tym stylu) aby udowodnić, że to ja mam racje, bo Argument typu: ktoś napisał na forum do niego nie przemawia, bo mówi, że on też sobie może na forum powiedzieć iż jest to legalne.
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

stary 13-03-2009, 23:58   #12
Zarejestrowany69
Użytkownik Forum

Zarejestrowany69's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2009

Stan: Początkujący
Domyślny

@2xup
u made my day ashjasuhas xD zajebista riposta
stary 14-03-2009, 05:39   #13
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

ja pierdole, co to za temat. jeszcze musisz o takie rzeczy pytac? to jest oczywiste, ze jezeli gra kosztuje w sklepie iles tam zlotych a ty ja kradniesz z internetu za darmo to jest KRADZIEZ! to chyba jest na tyle oczywiste, ze sam potrafisz to zrozumiec. no chyba, ze szukasz jakiegos wsparcia i w wyniku tego, bedziesz sie dobrze czul z tym, ze 'kradniesz gierki z internetu'.

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 08:24   #14
Inferno3031
Użytkownik Forum

Inferno3031's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2006
Lokacja: Grudziądz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 47
Poziom mag.: 45
Inferno3031 ma numer GG 1569478 Inferno3031 ma login Tlenu inferno3031@tlen.pl
Domyślny

O co ta kłotnia... czy to nie jest logiczne, że jeśli zakupiłeś licencję na daną grę/film to możesz sobie ją ściągać skąd tylko chcesz i jak chcesz. Ale jeśli ściągasz je nie posiadając licencji na dane dzieło to jest to posiadanie nielegalnego oprogramowania aka piractwo aka kradzież czy co tam jeszcze chcecie

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lechista Pokaż post
I tutaj proszę was o rozwiązanie kłótni, i najlepiej aby była podparta dowodami(najlepiej link do jakiejś wiarygodnej strony), ponieważ wątpię żeby mi uwierzyli jak powiem, że mam to z forum.tibia.pl : >>
Nie rozumiem z czym masz problem? W cytatu który podaleś wynika jednoznacznie, że jeśli pobierasz nielegalnie gry z internetu to jest to przestępstwo a w przypadku czerpania korzyści majątkowych (czyt. sprzedaży) jest jeszcze cięższym przestępstwem...

Ostatnio edytowany przez Inferno3031 - 14-03-2009 o 08:32.
Inferno3031 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 14:45   #15
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Domyślny

Nauczcie się czytać ze zrozumieniem, dla mnie to jest logiczne, ale dla kogoś innego nie
@Up
Nie jest jednoznacznie gdyż w nagłówku pisze, że za ściąganie gier można pójść do więzienia od 3 miesięcy do 5 lat, a za czerpanie jeszcze z tego korzyści materialnych na taki samo okres czasu. To chyba nie jest logiczne, przynajmniej nie dla osoby z którą się o to kłócę

stary 14-03-2009, 14:57   #16
Arka_Sath_Wielki
Użytkownik Forum

Arka_Sath_Wielki's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Bdg

Arka_Sath_Wielki ma numer GG 8017890 Send a message via Skype™ to Arka_Sath_Wielki
Domyślny

Może to nie o grach, ale mój kolega studiuje coś związanego z informatyką i facet im mówił, że jak się ściągnie film, obejrzy, a później usunie to to nie jest piractwo O.O
stary 14-03-2009, 15:48   #17
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Ktoś mi kiedyś powiedział, że od ściągnięcia czyjegoś pliku- o ile nie jest freeware- dozwolonym jest wg. prawa trzymanie go na dysku, o ile dobrze pamiętam, 48h. Ile w tym prawdy? Tego nie wiem : P.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 17:20   #18
Arashel
Użytkownik Forum

Arashel's Avatar

Data dołączenia: 28 11 2007
Lokacja: Marienburg
Wpisy bloga: 38

Profesja: Elite Knight
Świat: Deutschordensst
Poziom: Gut
Skille: SehrGut
Arashel ma numer GG 2865512 Send a message via Skype™ to Arashel
Domyślny

@UP
O ile dobrze pamiętam(jak źle mówię to sorka nie pamiętam już jak to leciało) to nie 48h a 24h masz na usunięcie. I się tyczy głównie filmów i muzyki...
A wszelakie oprogramowanie(te płatne) i programy(w tym i gry) nie możesz je posiadac nawet te 24h, w ogóle nie możesz tego ściągać...

@Topic

Tak jak to powiedział Smuggler(ten typek z CD-Action co prowadzi m.in. AR) piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...
Arashel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:19   #19
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arashel Pokaż post

@Topic

Tak jak to powiedział Smuggler(ten typek z CD-Action co prowadzi m.in. AR) piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...[/size]
Różni się, Smuggler raczej by czegoś takiego nie powiedział. Oczywiście, że i to i to jest kradzieżą, ale znacznie się różnią. Proszę o argumenty (najlepiej nr CD-Action).
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:21   #20
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Według definicji Yoha jesteś debilem.
Uff, a już myślałem, że (nie daj Boże!) idolem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Inferno3031 Pokaż post
piractwo aka kradzież
Piractwo to nie kradzież, tylko łamanie praw autorskich.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arashel Pokaż post
piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...
Piractwo to kopiowanie. Jeśli już porównujecie gierkę za 20 zł z samochodem, to ja powiem tak: biorę sobie samochód Arashela z parkingu, w magiczny sposób w pięć minut "kopiuję" go, a oryginał oddaję właścicielowi. Tym sposobem samochód mam i ja, i Arashel. Czy tu zaszło zjawisko kradzieży?
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania