|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 10 2005
Lokacja: Poznań
![]() |
![]() Od początku mojej przygody z Tibią zastanawiałem się skąd oni wzięli te nazwy? Skąd wzięły się wszystkie nazwy miast, wysp itp., bo przecież jakoś musiały powstać, a wątpię żeby nie miały swojego początku tylko w myślach twórców z CIP-soft'u. No i ostartnio złamałem sobie nogę (nie pytajcie jak... :-P) i patrzę na mój wypis ze szpitala a tam: "Złamana prawa kończyna dolna; dolna część piszczeli (Tibia) i strzałki (Fibula)..." Zatkało mnie... Później przeglądłem atlas anatomii i zobaczyłem, że to łacińskie medyczne nazwy tych kości... A skąd wzięły sie pozostałe nazwy? Piszcie co wiecie.
Ostatnio edytowany przez palamen - 03-12-2005 o 18:30. |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 12 2005
Imię: Niemozolny
Profesja: Elder Druid
Gildia: Brak:)
Świat: Askara
Poziom: 23+
Skille: nieTrza
Poziom mag.: 38
|
![]() Był sobie Cipek zlapał noge i miał nazwe.. Tak na poważnie nikt tego nie wie , tworcy to wymyślili i tak jest
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Wymyślili nazwę Tibia. Kiedy w końcu skapnęli się co to oznacza dla jaj postanowili dać obszarom Tibijskim podobne nazwy. Ot co.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ameryki to ty nie odkryles, bylo o tym mowione wiele razy...
Inna nazwa np. sternum- mostek (ten w kl. piersiowej) czyt. mount sternum ![]()
"Nie każde złoto jasno błyszczy, nie każdy błądzi, kto wędruje, nie każdą siłę starość zniszczy, korzeni w głębi lód nie skuje, z popiołów strzelą znów ogniska, i mrok rozświetlą błyskawice. Złamany miecz swą moc odzyska, król tułacz wróci na stolicę..." J.R.R Tolkien
|
![]() |
![]() |
#5 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2005
Lokacja: B-stok
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Elite Knight
![]() |
![]() najprawdobodonej chcieli stworzyc gre o tematyce piszczela i nazwali ją "tibia"
![]()
*2 rady od teletoobis'ia: 1. NIGDY nie dawać passów z forum młodszej zwierzynie 2.TULIMY! Wiesz, jednego Ci zazdroszczę: kiedy ja siedze na forum pełnym idiotów, Ty właśnie czytasz podpis geniusza i przyszłego władcy świata :/ Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 10 2005
Lokacja: Poznań
![]() |
![]() Wniosek jest jeden: CIP-owie to medyki...
|
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 11 2005
Lokacja: Racibórz
Profesja: Sorcerer
Świat: Pythera
|
![]() Jest też sternum jako mostek(Mount Sternum)
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Nibiru.
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Dokladnie.
A nawet z polskiego, Cip'y tez maja cos z czlowieka(dokladniej kobiety)... ![]()
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 05 2005
Lokacja: Exiva "
Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Świat: Morgana
Poziom: 40
Skille: 75/53
Poziom mag.: 15
|
![]() tibia.pl : Dlaczego "Tibia"? W Grze jest wiele nazw kości (Tibia to znaczy piszczel). Żaden jednak z członków CipSoftu nie studiował medycyny, dlaczego więc gra nazywa się akurat Tibia?
CipSoft : Nazwa ta miała być raczej nazwą fantasy. Później jednak poznaliśmy, że jest to łacińskie [i angielskie również, przyp. redackcji] słowo związane z anatomią. Wówczas powstał pomysł na zrobienie z tego żartu i nadanie róznym miejscom nazw związanych z anatomią, jak Fibula (kość strzałkowa) czy Mt. Sternum (mostek). |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 12 11 2005
Lokacja: Zagan
Stan: Na Emeryturze
Imię: Yongus
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Rydzyk Squad
Świat: Aurea
Poziom: 40+
|
![]() Cytuj:
![]() itp nie chce mi sie pisac ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2005
Lokacja: B-stok
Profesja: Elite Knight
![]() |
![]() Cytuj:
![]()
*2 rady od teletoobis'ia: 1. NIGDY nie dawać passów z forum młodszej zwierzynie 2.TULIMY! Wiesz, jednego Ci zazdroszczę: kiedy ja siedze na forum pełnym idiotów, Ty właśnie czytasz podpis geniusza i przyszłego władcy świata :/ Cytuj:
|
|||
![]() |