Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-02-2006, 04:26   #1
Poof
Użytkownik Forum

Poof's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2006

Profesja: Rookstayer
Poziom: 30+
Problem Uciążliwy kłopot

Otóż mój problem polega na zawieszaniu się komputera lub samoczynnym resetowaniu. Nie musze włączać aplikacji aby to nastąpiło. Obecnie siedze na WinME gdyż wydaje mi się on najbardziej stabilny. Karta graficzna, dysk twardy i RAMy odpadają gdyż miałem pożyczane od kolegi. Mierzyłem temperature na speedfanie - wydaje sie być w porządku. Z góry informuje że temat równierz trafi na fora zajmujące się tym bardziej profesjonalnie, tylko chciałbym znać wasze zdanie

z góry dzięki za wszelkie uwagi i spostrzeżenia
Poof jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-02-2006, 06:29   #2
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

A temperaturę na zasilaczu? Może to być wina zasilacza, przegrzewa się przez coś lub jeżeli dodawałeś nowy element (kartę etc) to może mu porpsotu niestarczeć mocy. A co do WinME, to chyba jeden z najbardziej niestabilnych win wiem z autopcji ;p

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 07:54   #3
Nequss
Użytkownik Forum

Nequss's Avatar

Data dołączenia: 08 07 2005
Lokacja: z nienacka

Nequss ma numer GG 4495053 Nequss ma login Tlenu osdlep
Domyślny

potwierdzam: WinME to shit na miare tysiaclecia wiadomo WinXP a jak nie masz za mocnego kompa to postaw na Win2000

klikajcie codziennie i wspomagajcie ^^
dla Ciebie to ok. 5 sec* dla mnie duża pomoc!
*na necie 512

Ostatnio edytowany przez Nequss - 17-02-2006 o 07:56.
Nequss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 08:15   #4
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

Mnialem taki sam problem ale dalem do servisu i wymienili mi karte graf. na geforca 6600 i zasilacz 350W i smiga wszystko az sie grac chce xD

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 09:31   #5
Thanal
Użytkownik Forum

Thanal's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2005
Lokacja: /Wrocław/Breslau/Vratislavia

Imię: ---
Profesja: Sorcerer
Świat: Szukam:P
Domyślny

Innym powodem może być zepsuta płyta główna. Miałem dokładnie ten sam problem-samoczynny reset kompa co jakiś czas. W serwisie stwierdzili, że większość kondensatorów właśnie na płycie głównej (no...w każdym bądź razie...czegośtam ) jest spalona. Płytę wczoraj wymieniłem i śmiga bez problemu

[x]- mi sie 2 dni temu snilo ze na przejsciu przez jezdnie bylo ukryte wejscie na basnhee , a ja mailem 1 sdka i 900 many
[x]- odstawilem banshee hunty
Thanal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 09:58   #6
Ruppert
Użytkownik Forum

Ruppert's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2005
Lokacja: Widzew

Stan: Aktywny gracz
Imię: <tu nazwa>
Profesja: Paladin
Gildia: <tu nazwa>
Świat: Refugia
Poziom: 44
Skille: 74/50
Poziom mag.: 14
Domyślny

To raczej wygląda na zasilacz, sprawdź jego temp. może płyta główna a co do windowsa to radze ci jak najszybciej odinstalować swojego i zainstalować 200 albo 98 jeśli masz troche lepszego kompa to xp bo np na 64 ram to xp może troche żreć.
Ruppert jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 12:30   #7
Poof
Użytkownik Forum

Poof's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2006

Profesja: Rookstayer
Poziom: 30+
Domyślny

ja równierz bym stawiał na zasilanie / kondensatory ale narazie nie mam kasy ale coś się zkombinuje. Co do systemu operacyjnego może mi się dziwicie ale o dziwo na nim miałem jednego reseta ( w przeciągu 3 dni ) na 98 jak raz sie zresetuje to amen bo gubi jakies pliki systemowe i nie mozna uruchomic. Windows 2000 - pochodzi 2 godziny i reset po którym konieczny format ( Win XP to samo ). Od zawsze używałem winXP ale sytuacja mnie zmusiła na zmianę systemu i winME narazie spełnia rolę "rezerwy" ale jeżeli naprawie kompa to wróce do XP ( :* )

Dzięki za pomoc

ps: przedstawie konfiguracje swojego kompa

Athlon 2000+, 256 mb ddram, geoforce 4 mx 440, dysk 80gb, zasilacz 300W ( może za mało ), plyta - as rock k7vt4-4x
Poof jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2006, 15:10   #8
Cebix
Użytkownik Forum

Cebix's Avatar

Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie

Domyślny

W zasilaczu nie tylko liczy się moc. 300W spokojnie wystarczy do Twojego konfiga. Ja bym stawiał po prostu na gówniany zasilacz nie dlatego, że ma zbyt małą moc, ale po prostu na jego słabe wykonanie, spadki napięcia itp. Patrz firma Codegen - shit stulecia, lub brak jakichkolwiek oznaczeń firmowych, które odznaczają zasilacz jako 'no-name', który równa się z Codegenem. Jeśli masz coś z powyższych, to kup na allegro jakiegoś Fortrona 300W lub ew. Deltę. Cena ~50-70zł. Jeśli problem dalej będzie występował, to wszystko inne może być winne . Np. płyta jak ktoś tu wspominał.

Pozdrawiam.
Cebix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2006, 14:06   #9
Lilixim
Guest

Domyślny

hmm miałem to samo tyle ze u mnie wystarczyło przeczyscic zeczy... tj. wiatrak od karty graficznej i wiatrak chlodzacy procka
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania