Pokaż pełną wersje : Wszystko o domku.
Wszystko o domku.
Kupowanie.
Aby móc kupić domek należy mieć PACC (Premium Account - więcej informacji tutaj (http://tibia.pl/strona/tutorial-pacc)). Cena domu zależy od wielu czynników: świat na jakim się znajduje, miasto, wygląd i powierzchnia. Możesz kupić mieszkanie już za 0gp, albo zamiast domku możesz nabyć ogromną tibijską posiadłość za kilka milionów gp. Gdy mamy potrzebne fundusze, możemy przystąpić do licytacji. Warto licytować tak z 7-5 min przed zapisem serwera w dniu zakończenia licytacji. W ten sposób inne osoby nie będą miały wiele czasu na kupno ;)
W celu wylicytowania mieszkania wchodzimy na www.tibia.com. Następnie logujemy się na nasze konto i wchodzimy w zakładkę
Community -> Houses.
http://img9.imageshack.us/img9/8104/scr1i.jpg
Potem wybieramy świat, na którym gramy i gdzie chcemy nabyć domek.
http://img32.imageshack.us/img32/3466/src2.jpg
Następnie wybieramy miasto.
http://img39.imageshack.us/img39/4339/src3.jpg
Jeżeli kupujemy domek dla gildii to zaznaczmy "guildhalls", jeśli chałupka dla siebie to zaznaczamy "houses and flats".
http://img39.imageshack.us/img39/8236/src4.jpg
W Status możemy zaznaczyć aby:
- pokazywało wszystkie domki (all states),
- tylko te, które możemy kupić za pomocą aukcji (auctioned),
- oraz te, które są już wynajęte przez innych graczy (rented).
http://img39.imageshack.us/img39/1255/src5.jpg
Można również określić rodzaj sortowania lokalów mieszkalnych, według:
a) nazw (by name),
b) wielkości (by size),
c) status (by rent),
d) wielkości czynszu (by bid),
e) daty zakończenia aukcji (by bid).
http://img39.imageshack.us/img39/8537/src6.jpg
Całość prezentuje się tak:
http://img39.imageshack.us/img39/4631/src7.jpg
Następnie wybieramy interesujący nas dom (ten który mamy zamiar licytować, lub kupić od innego właściciela [po wcześniejszym ustaleniu ceny z nim w grze itp.]) i klikamy "View".
http://img30.imageshack.us/img30/5598/scr8.jpg
Potem klikamy "Bid" i uzupełniamy wymagane dane.
(Your limit - cena za jaką chcemy licytować. Uwaga! Należy pamiętać, że do ceny, za którą licytujemy domek, będzie dodany czynsz. Jego kwota jest napisana na dole: "winning bid plus the rent of xxx gold". XXX to właśnie cena czynszy.)
Kupowanie od graczy.
Otóż często ludzie na trade ogłaszają, iż mają domek na sprzedaż. Również takie oferty pojawiają się na forum (http://forum.tibia.com/forum/?subtopic=tradeboards). Wtedy należy napisać do danego gracza w grze/forum i dogadać się z nim, za ile sprzeda swój domek. Wtedy tamten gracz musi uzupełnić formularz o sprzedaży na tibia.com (http://www.tibia.com/news/?subtopic=latestnews). Następnie wchodzisz na tibia.com (http://www.tibia.com/news/?subtopic=latestnews) i poszukujesz swojego domku (tak samo, jak jest to opisane powyżej).
UWAGA!!!
Kupując od kogoś mieszkanko należy uważać na oszustów. Sprzedający na stronie Tibia.com przepisuje dom na kogoś innego. W specjalnym formularzu pisze kiedy domek ma "przejść" na kogoś i za jaką cenę. NIE WOLNO nabierać się na oszustów, którzy proszą o passy, albo o to żeby im dać pieniądze. Pieniądze automatycznie przejdą z twojego banku do jego. Cały proces sprzedaży lokalu może zostać przerwany z trzech powodów: sprzedający wycofa się z transakcji, kupujący nie będzie miał określonej liczby pieniędzy w banku lub nie zaakceptuje przenosin. Zanim zatwierdzisz kupno domku od danego gracza, upewnij się, czy podał cenę taką na jaką się umawialiście. Mógł podać wyższa. Nie daj się nabrać! Także po kupnie domków warto usunąć wszystkich graczy, którym stary właściciel domku pozwolił do niego wchodzić (więcej znajdziecie pod koniec artykułu, w rozdziale komendy). Dodam także, że jeżeli kupiłeś domek, a ktoś śpi w łóżku, to wystarczy dać na nie "use". On zniknie, a jak się zaloguje, to pojawi się za drzwiami.
Jeżeli nie będziemy mieli ustalonej sumy pieniędzy i wygramy aukcje dostaniemy blokadę na kupowanie domów na 30 dni. Blokada obowiązuje na całe konto, nie zaś na jedną postać.
Dlaczego warto mieć domek?
Ludzie kupują go z różnych powodów.
O to te najpopularniejsze:
a) Prestiż - chwalenie się itemami,
http://img32.imageshack.us/img32/8792/src9.jpg
b) Dodatkowe pz - możliwość ukrycia się przed PK,
c) Łóżko - możliwość regeneracji many/hp podczas spania,
d) Większa ilość miejsca na przechowywanie przedmiotów,
e) Prywatne miejsce spotkań z przyjaciółmi.
http://img33.imageshack.us/img33/676/src10.jpg
UWAGA! Aby spać w łóżku należy mieć PACC. Również dobrze, gdy zjesz coś przed snem, ponieważ dzięki temu postać w nocy będzie regenerowała mane i życie przez sen. Łóżko musi znajdować się w domu, a nie np. gdzieś na mapie Tibii. Aby postać poszła spać należy kliknąć na łóżko i wybrać "use with". Oczywiście nie można mieć battle. Gdy idziemy spać, postać automatycznie się wylogowuje.
Płacenie za domek.
Podczas, gdy kupujesz mieszkanko powinieneś mieć w banku taką kwotę, jaką przeznaczasz na kupno "czterech kątów", oraz pieniądze na opłacenie czynszu. Wystarczy, że masz w banku, nie trzeba ich nigdzie wysyłać, są one pobierane automatycznie.
Co się stanie, gdy nie zapłacę czynszu?
Jeżeli stanie się tak, iż nie będziesz miał funduszy na opłacenie czynszu, to wtedy przez następne 7 dni będą przychodziły do Ciebie listy przypominające. Czynsz możesz zapłacić każdego dnia po otrzymaniu listu.
Sprawdzanie daty, do której jest opłacony czynsz.
Aby sprawdzić, do kiedy mamy opłacony czynsz należy wejść na www.tibia.com. Następnie wybieramy Community -> Characters. W pole "Name" wpisujemy swój nick i klikamy na "Submit".
http://img32.imageshack.us/img32/3325/src12.jpg
W polu "House" jest napisana dokładna data, do której mamy opłacony czynsz.
http://img32.imageshack.us/img32/9545/src13.jpg
Zapraszania do domku itp (komendy).
Te polecenia wpisujemy w mieszkaniu:
Aleta sio - Pokazuję nam się okienko, w którym możemy wpisać listę osób mogących przebywać w budynku.
Aleta Som - Edytujemy listę subownerów czyli osób, które mogą wchodzić domku, otwierać i zamykać drzwi, a także zapraszać innych graczy.
Na przeciwko drzwi (twarzą do drzwi):
Aleta Grav - Otworzy się nam okienko w którym możemy edytować listę graczy mogących otwierać i zamykać drzwi.
W domku jak i poza nim:
Alana Sio "nick - W ten sposób wyrzucamy kogoś z domostwa, ale nie na stałe. Tego polecenia mogą używać ownerzy i subownerzy.
Wpisując w np. "aleta sio":
*@<nazwa świata> - wszyscy gracze danego świata mogą wejść do domku.
*@<nazwa gidlii> - wszyscy członkowie danej gildii mogą wejść do domku.
xxx* - opiszę to tak. Mam dwie postacie, "Honorowy Rycerz" i "Honorowy Rycerzyk". Wystarczy, że wpiszę "Honorowy Rycerz*", to wtedy wszystkie postacie, które mają zamiast gwiazdki, losowy ciąg znaków, lecz początek nicku ten sam, mogą wejść do domku. Uwaga! Ktoś może zrobić nick podobny do twojego jeśli zastosujesz tą opcję i będzie mógł wejść do twojego domku.
!nick - Nie pozwala danej osobie wchodzić do domku.
xxx? - opiszę to na tym przykładzie. Mój kolega ma nick "Izarex". Ale np. nie pamiętam jednej literki z jego nicku, w tym przypadku "z". Więc mogę wpisać "I?arex".
Domy gildii (Guildhalls).
Dom gildii (tzw. GH) może kupić jedynie lider gildii. W GH każdy może mieć swój pokoik. Lider ustala kto może otwierać i zamykać dane drzwi, więc zawsze zamykaj drzwi do swego pokoju. W innym przypadku każdy mieszkaniec GH będzie mógł do niego wejść. Jeżeli musimy mieszkać z kimś innym, to weźmy sobie zaufaną osobę, albo nie kładźmy w pokoju pieniędzy i wartościowych rzeczy. Gdy nasz współlokator zostanie hacknięty stracimy tylko ozdoby zamiast np. 100k.
Przykładowy GH.
http://img20.imageshack.us/img20/205/src14.jpg
Polecenia przydatne w gh:
W domach gildii działają polecenia ze zwykłych domków, a także dodatkowe, bardziej przydatne:
*@Nazwa gildii - pozwala zaprosić do gh postaci wszystkich z gildii.
Nazwa rangi@Nazwa gildii - Pozwala zaprosić do gh ludzi z jednej z rang.
Jak sprzedać domek?
Aby go sprzedać na początek musimy wejść na www.tibia.com. Następnie klikamy na Community -> Houses.
Tam szukamy naszego lokalu (wybieramy nazwę serwera i miasto). Następnie klikamy "Submit". Pokaże nam się lista domków. Następnie klikamy "Move out". Zaznaczamy pierwszą opcję (etc. Yes I....). Później wybieramy datę kiedy to ma nastąpić, zaznaczamy kwadracik, a w nim wpisujemy komu chcemy sprzedać domek i za jaką kwotę. Kupujący musi wejść na stronę z mieszkaniami, wybrać te, które sprzedajemy i kliknąć "Accept". Domy są automatycznie przepisywane, po SS, w dniu, jaki ustalamy sprzedając go. Dla ułatwienia:
http://img78.photobucket.com/albums/v354/Mateusz_90/pic3.jpg
1. Zaznaczamy tą opcję i wpisujemy datę kiedy domek ma zostać sprzedany.
2. Zaznaczamy kwadracik.
3. Wpisujemy komu chcemy go przepisać/sprzedać.
4. Tu wpisujemy cenę.
5. Tą opcję zaznaczamy jeżeli nie chcemy sprzedać domku.
6. Tu wpisujemy hasło z konta na którym jest postać.
Uwagi:
1) Na jednym świecie można mieć tylko jedno mieszkanie.
2) Na jednym koncie można mieć maksymalnie trzy domy na różnych serwerach.
3) Można mieć jednocześnie domek i gh.
Zaktualizował Hono (http://forum.tibia.pl/member.php?u=111577).
FAQ: Domek
Kupno, sprzedaż oraz płatności.
Pyt: Jak działa system przebijania ofert?
Odp: Jeżeli pierwsza osoba zaoferowała 10k to i tak na początku jest napisane, że postawiła 1 gp. Gdy następny gracz zaoferuje np. 8.5k to cena domu będzie wynosiła 8,5 i dopiero gdy ktoś postawi więcej niż 10k to jego imię będzie widniało na aukcji. Pokazane będzie wtedy, że kwota za domek wynosi 10k i 1gp.
Pyt: Czy mogę się wycofać z aukcji?
Odp: Nie, nie ma takiej możliwości. Musisz czekać, aż ktoś Cię przebije lub kupić domek. Jeżeli nie będziesz miał odpowiedniej ilości gp w banku, dostaniesz blokadę na kupowania domków na wszystkie postacie na danym koncie na okres 30 dni.
Pyt: Czy mogę dać domek na licytację, aby dostać z niej kasę?
Odp: I tak i nie. Na licytację na Tibia.com, dać domku nie możesz, ale za to możesz sam urządzić licytację np. na forum.tibia.com. Tworzysz nowy topic w, którym piszesz, że chcesz sprzedać domek XX i czekasz na oferty.
Pyt: Kupiłem domek, kiedy go dostanę?
Odp: Tuż po restarcie serwera.
Pyt: Jak często płaci się czynsz?
Odp: Raz na miesiąc.
Pyt: Co się stanie gdy nie będę miał pieniędzy za czynsz?
Odp: Jeżeli nie będziesz miał pieniędzy za czynsz, przez kolejnych 6 dni będziesz otrzymywał listy z przypomnieniem o płatności (gp musisz mieć kolejnego dnia w banku), zaś 7 dnia domek stracisz.
Pyt: Co się stanie z moim rzeczami, gdy stracę domek?
Odp: Zostaną one przeniesione do dp w mieście, w którym zbudowany jest domek.
Pyt: Czy jeżeli pan "x" z PACC kupi sobie domek, to będzie mógł go przepisać na pana "y" z FACC?
Odp: NIE! Facc może do domku tylko wchodzić i wychodzić. Nie może go mieć na własność.
Pyt: Czy sprzedając domek innemu graczowi, ma on mi dać kasę osobiście czy przejdzie automatycznie?
Odp: NIE! Nigdy nie dawaj kasy osobiście za domki. Jeżeli ktoś jest uczciwy to nigdy nic takiego nie zasugeruje. Musisz mieć kasę za domek w banku.
Pyt: Czy mogę kupić domek, mając już inny na innej postaci?
Odp: Sprawa ukazuję się następująco: Możesz posiadać jeden domek na jednym świecie, a także 3 domki na całym koncie.
Pyt: Jak stracę domek na PACC area, to gdzie będą moje rzeczy?
Odp: W mieście, w którym był domek czyli na pacc area.
Pyt: Gdy miałem niski lvl to kupiłem mały domek. Teraz mam o wiele większy lvl i chce sobie kupić lepszy domek, a niestety nie mogę bo mam ten stary i niestety NIKT nie che go kupić. Co robić?
Odp: Możesz po prostu się z niego wyprowadzić (tibia.com -> Houses -> znajdujesz swój domek -> klikasz "move out" -> zaznacz opcję "Yes, I want to leave my house(..)" i wpisujesz datę kiedy chcesz opuścić swoje mieszkanko -> wpisujesz hasło do swojego konta -> potwierdzasz rezygnację klikając "OK" lub "Submit")
Pyt: Co się stanie z itemami, jak przepiszę (sprzedam) komuś domek?
Odp: Itemy zostaną w domku.
Pyt: Czy jak skończy mi się PACC, to mam parę dni szansy na kupno nowego, czy natychmiastowo tracę domek?
Odp: Niestety, ale od razu tracisz mieszkanko.
Pyt: Jak mam postać zakwaterowaną w np. Thais, to czy mogę kupić domek np. w Ankrahmun?
Odp: Tak, zakwaterowanie nie wpływa na kupno domku. Jedynie trzeba mieć "PACC".
Pyt: Czy jak opuszczam dom/gh to coś za to płacę?
Odp: Nie.
Pyt: Co się stanie z domkiem jak ktoś przepisze go na mnie, a ja mam FACC ? Będę mógł go mieć czy mi go odbiorą ?
Odp: Jeśli masz FACC, to zapewne nie będzie można przepisać na Ciebie domku.
Spanie
Pyt: Jak szybko odnawia mi się mana i życie podczas snu?
Odp: Odnawia się 1mp/hp, co 10 min.
Pyt: Czy w GH (Guildhall) lub domku można spać bez PACC'a?
Odp: Nie. Spać mogą tylko osoby, posiadające PACC.
Pyt: Jak szybko odnawiają się soul pointy podczas snu?
Odp: Jeden soul point, co 15 minut.
Różne
Pyt: Czy życie i mana odnawia się w domku lub ogródku koło domku?
Odp: Nie. Życie odnawia się tylko poza PZ, a takim czymś jest niewątpliwie domek lub ogród przylegający do niego.
Pyt: Czy jeżeli stracę domek, bo skończy mi się PACC, to czy po ponownym zakupieniu Premium Account będę miał ten domek?
Odp: Oczywiście, że nie. Domek nie powraca tak jak np. czary.
Pyt: Mam domek z dwoma łóżkami. Czy mogę usunąć jedno z nich?
Odp: Nie. To nie są "Simsy", że usuwasz i dodajesz łóżka.
Pyt: Ile osób może mieszkać w jednym domku?
Odp: Nie ma ograniczenia.
Pyt: Jeśli ktoś rzuci fire fielda przed drzwi domku, ktoś mnie wywali z domku, to wpadnę w fire fielda?
Odp: Z PZ nie da się wyrzucać. (Chyba, że jesteś właścicielem domku, przez co możesz użyc komendy Alana Sio.)
Pyt: Czy jeśli zostawię itemy w pokoju GH i leader mnie wywali z GH, to co się stanie z moimi itemami?
Odp: Zostają w pokoju.
Pyt: Czy muszę mieć gildię (własną), aby kupić GH?
Odp: Tak, musisz mieć własną gildię (I musisz być jej liderem).
Pyt: Jak zrobić żeby wszyscy mogli wejść do domku?
Odp: Wpisać "Aleta Sio", a tam "*".
Pyt: Czy jeżeli dostane pokój w GH, to będą mogli tam wchodzić wszyscy?
Odp: Nie. Tylko Ty i Lider. Chyba, że zostawisz drzwi otwarte, wtedy będą mogli wszyscy.
Pyt: Czy ogródek i balkon też mają PZ?
Odp: Tak, więc nie licz na to, że w nim odnowi Ci się manna/hp.
Pyt: Mam status "PK". Mogę wejść do domku?
Odp: Nie, nie możesz. Domek to PZ, więc "PK" nie ma tam prawa wstępu.
Pyt: Czy "subowner" działa tylko dla "PACC".
Odp: Tak.
Pyt: Miałem w domku więcej itemków niż się mieści w DP i go straciłem. Czy wszystkie itemki, które zostały automatycznie przeniesiony do dp zmieszczą się w nim, czy istnieją jakieś ograniczenia?
Odp: Nie, nie ma ograniczeń, lecz nie będziesz mógł nic wkładać do dp dopóki nie będziesz mia:
a) dla pacc - poniżej 2000 itemów w dp,
b) dla facc - poniżej 1000 itemów w dp.
Pyt: Jak zmienić kolor łóżka?
Odp: Musisz kupić w sklepie "bed kit" w wybranym kolorze, a następnie użyć go na łóżku. Do wyboru masz niebieski, żółty, zielony oraz czerwony.
Pyt: Kupiłem "bed kit", dałem "use" na paczkę, potem na hamak i nic. Co robię nie tak?
Odp: Otóż zmieniać możesz pościel tylko w łóżkach. Stosy siana, hamaki oraz prycze są nie do zmienienia.
Zaktualizował Hono (http://forum.tibia.pl/member.php?u=111577).
Właśnie zdziwiłem się, że temat ma tylko jedną stronę ;)
Ja mam pytanko, którego nie ma w faq. Mam domek na jednej postaci, ale chce go przepisać na inną. Czy w takim przypadku rzeczy i wystawka pozostanie w domku czy teleportuje się do dp tego pierwszego chara? Pytam bo sporo tych rupieci mam i jeśli musiałbym wszystko znowu przenosić to już wolę, żeby było jak jest =/
@down:
na całe konto
Bardzo fajny poradnik. Mam tylko pytanie, którego nie zauważylem w FAQ :
czy jeśli wygram aukcje i nie zapłace pieniędzy to dostaje bana na kupowanie domków tylko na jedną postać czy na całego chara? :confused:
A jak strace domek poprzec czynsz to przez ile nie bede mógł licytować domków ??:baby:
Spanie
Pyt: Jak szybko odnawia mi się mana i życie podczas snu?
Odp: Odnawia się 1mp/hp, co 10 min.
Czy mi sie wydaje, czy tutaj jest błąd?
Mi sie wydaje, że to będzie około 5 many/hp na minute. Ale nie wiem :>
A z tego co wyczytałem..
MP i HP rośnie cztery razy woniej, niż normalnie. SP rośnie co 15min.
Starczyk
09-11-2006, 06:44
Ja mam pewne pytanko, gdy mialem niski lvl to kupilem sobie fajny maly domek w blokowisku, teraz mam o wiele większy lvl i chce sobie kupic lepszy domek, a niestety nie moge bo mam ten stary i niestety NIKT nie che go kupić.;( ;( ;(
Jaka jest komenda aby kazdy mogl wejsc do domku? KAZDY
Keel - raczej nie ma takiej komendy...
Starczyk - jesli Ci kasy za domek nie szkoda to sprzedaj go za 1gp - napewno ktos kupi :P
@topic
Fajny poradnik, mam nadzieje ze dzieki niemu wiecej osob bedzie kupowalo sobie chatke, a tak pozatym dobrze ze ktos sie troche nameczyl by zebrac te wszystkie informacje do kupy... 8o
Boss'iarz
12-11-2006, 18:59
a jeżeli w domku jest balkon (domek na 2 pietrze) to na balkonie mozna miec pz. i np. moze odnawiac sie mana i zycie?
a jeżeli w domku jest balkon (domek na 2 pietrze) to na balkonie mozna miec pz. i np. moze odnawiac sie mana i zycie?
Balkonik to też PZ, mana i hp sie nie regeneruje
Jaka jest komenda aby kazdy mogl wejsc do domku? KAZDY
bardzo prosta :) zwyczejne *
wpisz * na liste osob, ktore moga wchodzic do domku :)
piotrinho
26-11-2006, 13:08
a jak ja dostalem bana na branie udzialu w licytacji to moge kupic domek??
Eh mam criminal record za spoiling auction, minely trzy miechy i nie chce zniknac....Czy moze ktos cos z tego rozumie ?
Vampir Z Zaglebia
06-12-2006, 15:35
Mam inne pytanie: przypadkowo noobcharem zalicytowalem house na serwerze na ktorym nie gram (i nie mam funduszy). Kiedyś dostałem już bana za cos podobnego. Czy jesli nie zaplace to grozi mi ban na konto czy tylko na kupowanie domków również na 3 miesiące..prosze o odpowiedz!
Eh mam criminal record za spoiling auction, minely trzy miechy i nie chce zniknac....Czy moze ktos cos z tego rozumie ?
CR znikaja po 6 miechach :P
@UP
Patrz poczatek ;p Bedzie CR na 6 miech ;]
OMFG za taka pierdole nie moge pisac tutora przez pol roku ehhh :p
Thx za odpowiedz :P
Peter of Refugia
14-12-2006, 21:12
Error
Your account balance is too low to pay the bid and the rent for the first month.
Wtf? mam w dp 10,5k -.-
Wtf? mam w dp 10,5k -.-
Jak zapewne wiesz do gry wszedł update,w którym wprowadzono bank. Bank został wprowadzony m.in. po to, aby sprawdzić czy stać cię na określony dom. Również opłacanie domków teraz odbywa się poprzez bank. Więc wpłać do banku swoje 10,5k i ciesz się licytacją :) (nie zapomnij, że podczas składania oferty twoja postać musi być wylogowana). Comiesięczny czynsz płacisz także za pomocą konta w banku.
Ja mam pytanko, którego nie ma w faq. Mam domek na jednej postaci, ale chce go przepisać na inną. Czy w takim przypadku rzeczy i wystawka pozostanie w domku czy teleportuje się do dp tego pierwszego chara? Pytam bo sporo tych rupieci mam i jeśli musiałbym wszystko znowu przenosić to już wolę, żeby było jak jest =/
Wszystkie pozostawione rzeczy, pozostaną w domku.
Ja mam pewne pytanko, gdy mialem niski lvl to kupilem sobie fajny maly domek w blokowisku, teraz mam o wiele większy lvl i chce sobie kupic lepszy domek, a niestety nie moge bo mam ten stary i niestety NIKT nie che go kupić.;( ;( ;(
1. Wejdź na www.tibia.com.
2. Wejdź w zakładkę "Houses".
3. Odnajdź swój domek za pomocą nazwy serwera, miasta i statusu.
4. Kliknij na opcję "move out".
5. Zaznacz opcję "Yes, I want to leave my house(..)" i wpisujesz datę kiedy chcesz opuścić swoje mieszkanko.
6. Wpisujesz hasło do swojego konta (Your Account Password:)
7. Potwierdzasz, że chcesz zrezygnować z domku (Ok/ Submit).
Mam inne pytanie: przypadkowo noobcharem zalicytowalem house na serwerze na ktorym nie gram (i nie mam funduszy). Kiedyś dostałem już bana za cos podobnego. Czy jesli nie zaplace to grozi mi ban na konto czy tylko na kupowanie domków również na 3 miesiące..prosze o odpowiedz!
Ban na kupowanie domków.
//Nakaye
/tibia.pl Support
Jak chce sie zamienic z gosciem chatkami i jak napiszemy ze chaty maja przejsc np. 10 stycznia za XX kasy to czy to wypali czy nie?
witam,
mam zamiar kupić domek na Candii w związku z tym mam pytanie. Na tym świecie mam 3 chary a tylko jeden z nich ma wystarczająca ilość gotówki na domek. Czy istnieje możliwość wyboru ownera czy odbywa się to automatycznie ? i czy domki oznaczone(auctioned (no bid yet)) będą kiedyś wystawione na aukcję ?
z góry thx za odpowiedz
proszę o pomoc i odpowiedz
Cze, jestem nowy na forum. Właśnie kupiłem PACC(i zbieram fasole na nowy :D) i bardzo mi pomógł twój poradnik!
Może mi ktoś pomóć z tymi fasolkami?
sebastian1993
07-01-2007, 10:35
jest wybór miedzy wszytkimi postaciami na danym swiecie
Familjan
16-01-2007, 16:53
EEE.... Mam takie pytanko. Czy kiedy mam status PK, to mogę wejść do domku?
Z góry dziękuję za odpowiedź.B)
EEE.... Mam takie pytanko. Czy kiedy mam status PK, to mogę wejść do domku?
Z góry dziękuję za odpowiedź.B)
Nie, nie możesz tak jak do wszystkich p zone nie można wchodzić gdy się ma skulla tak i do domciu
Next answer :) :
Czy jak skończy mi się pacc, to odrazu tracę domek, czy mam jeszcze pare dni do ponownego kupna pacca i nie-stracenia domu?
Next answer :) :
Czy jak skończy mi się pacc, to odrazu tracę domek, czy mam jeszcze pare dni do ponownego kupna pacca i nie-stracenia domu?
od razu tracisz domek i wszystkie rzeczy z niego zostaja automatycznie przeniesione do depo do miasta w którym był domek.
Astral55
27-01-2007, 14:11
mam pyt
jeżeli w domku ktory stracilem spowodu skonczenia sie pacc jest tyle przedmiotow ze nie pomieszcza sie w depo to co sie z nimi dzieje?
Adow Adan
01-02-2007, 18:52
Mam pewien problem:
Otuż kupiłem domek dla kolegi(on facc) dalem mu inva i wpisałem Aleta Som (jako ze chcialem mu dać sub=ownera) i jest problem ze on nie moze nic zrobic choc jest sub-ownerem . Nie moze dac nikomu inva , ustawic nikogo przy dzwiach ani nie moze dac nikomu sub-ownera.
Czy sub-owner działa tylko dla pacc?
Mam pewien problem:
Otuż kupiłem domek dla kolegi(on facc) dalem mu inva i wpisałem Aleta Som (jako ze chcialem mu dać sub=ownera) i jest problem ze on nie moze nic zrobic choc jest sub-ownerem . Nie moze dac nikomu inva , ustawic nikogo przy dzwiach ani nie moze dac nikomu sub-ownera.
Czy sub-owner działa tylko dla pacc?
Tak, tylko dla pacc.
[limit znaków :)]
Przydatne ^^ przedchwila sprzedalem Domek ^^
mam pyt
jeżeli w domku ktory stracilem spowodu skonczenia sie pacc jest tyle przedmiotow ze nie pomieszcza sie w depo to co sie z nimi dzieje?
Chciałem zapytać o to samo 8o
A ile kosztuje czynsz? Bo chciałem kupić domek ale nie wiem ile bym musiał płacić. Proszę o odpowiedź.
Czynsz zależy od wielkości i położenia domku.
Articuno
08-02-2007, 13:04
ehh poradnik fajny... ale dlaczego kasa ma być w depo !?!?!?!? Na 5 minut przed końcem licytacji specjalnie chcialem sprawdzic czy wszyskto dobrze zrobilem i patrze, ze kase musi byc w depo no i okazauje sie ze ma byc w banku a potem juz nie moglem sie zalogowac bo byl przerwa servera X(
Poradnik jest nieakutalny bo skad miałem wiedzieć , ze kasa ma być w banku...
Czynsz zależy od wielkości i położenia domku.
A średnio ile? Bo nie wiem. Jak bym kupil domek za powiedzmy 1k to ile bym płacił za czynsz?
Mam małe pytanie, czy do domku można kupić jeszcze jedno łózko? Kiedyś pisało że po update będzie można :).
Draggy_Slayer
08-02-2007, 19:35
A średnio ile? Bo nie wiem. Jak bym kupil domek za powiedzmy 1k to ile bym płacił za czynsz?
cena za jaka kupisz domek nie ma znaczenia
mozesz kupic domek ktory ma 80sqm za 1 gp i placic z aniego czysz 5k+ miesiecznie
a mozsz wylicytowac domek 10sqm za 100k i czynsz bedziesz placil 500gp :)
Mam pytanie. Czy czynsz to rent?
A i czy jak jestem w Venore to czy mogę kupić domek w Thais?
Mam pytanie. Czy czynsz to rent?
A i czy jak jestem w Venore to czy mogę kupić domek w Thais?
Tak, sprawdź sobie w słowniku eng-pol. Możesz kupić :)
czarek74
16-02-2007, 12:19
fajny poradnik ale mam pytanie w jaki sposub mam płacić raty za domek pliz odpowieddzcie!!!:( ;(
czarek74
16-02-2007, 12:24
czemu nikt nie odpowiada czy to pożucony temat ????:P
fajny poradnik ale mam pytanie w jaki sposub mam płacić raty za domek pliz odpowieddzcie!!!:( ;(
po prostu musisz miec pieniadze w banku
Fajny poradnik... a ja mam takie pytanie jak chce oddać ten domek na nobody bo np zalicytowalem i inny chce a mam kase i nie chce tego sprzedawac..:P
Thon_Elon_Candia
20-02-2007, 12:58
Chciałem zapytać o to samo 8o
Tez mnie to bardzo zastanawia. Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie ??8o
A ja mam pytanko ;> Mam na oku domeq ale ziomal który miał go wcześniej ma w nim nadal 2 noob-chary... Czy jak kupie ten domeq to te postacie jakoś sie wyniosą z domq czy będe musiał czekać aż poprzedni właściciel będzie łaskaw nimi wyjść?? Plz o szybkie odp. ;P
PozdrO
Misieq
down: Nawet jak te ludki w łużku leżą to zniknom?? :P
Thon_Elon_Candia
23-02-2007, 01:49
Po zakupie domku masz zapewnione w 100% ze nikt nie bedzie mial do niego dostepu po za Tobą rzecz jasna. Wiec bez obaw mozesz go kupic, ale jesli nie jestes pewien zaraz po zakupie wejdz do domku i stojac twarzą do drzwi wpisz "aleta sio" <bez cudzysłowia> i otworzy Ci sie lista ktora powinna byc pusta. ;)
mam pyt
jeżeli w domku ktory stracilem spowodu skonczenia sie pacc jest tyle przedmiotow ze nie pomieszcza sie w depo to co sie z nimi dzieje?Chciałem zapytać o to samo 8o
I tak będą w dp. Tylko dopóki nie zostaną usunięte, to nic nie można tam dołożyć.
lukas231
24-02-2007, 10:06
Fajny poradnik wsztko dokładnie opisane.Właśnie kupuje pacc i napewno mi sie przyda ;)
white-power
27-02-2007, 19:33
A ja mam takie pytanie z sellowaniem domków poprzez Tibia.com. No bo jest taki romansik, czytam ten poradnik i patrze punkt dotyczący sprzedawanie domku poprzez tibia.com czy jeżeli ktoś kto nie ma pacca może kupić domek?????? :baby: :(
Czarna_Mamba
27-02-2007, 19:39
czy jeżeli ktoś kto nie ma pacca może kupić domek?????? :baby: :(
Nah, za dobrze by to było.
KrEmAs KAc
08-03-2007, 21:27
Gram na Dolera i koleś mnie zaprosił do pustego domku po 2 tygodniach od czasu kiedy nie grałem wylogowałem się w nim. Mam pytanie czy jak się zaloguje to będę w jego domku bo drugim charem zauważyłem ,że zaczęły się pojawiać różne itemki??
Marcjanx
08-03-2007, 22:23
@up Jeżeli jesteś zaproszony do domku to bedziesz w środku. Jeżeli ktoś cie wypisał z listy że możesz wchodzić do domku będziesz na zewnątrz.
kamillo-ja
18-03-2007, 14:49
@2 up idz stad chcesz krasc te itemki?? noob
a potanko!!
Czy jak jestem FACC moge byc subownerem i czy moge zapraszac ludzi.
Dzisiaj w nocy kończy mi się Premmy,
a dopiero podczas ss'a zostanie on przepisany na mojego kumpla z pacc'em
czy mimo tego ze juz nie bede mial premmy podczas ss'a domek zostanie na niego przepisany czy tez strace ten dom?
Kupuje od kolesia chate i przypadkowo wpisal jutrzejsza date. Czy idzie jakos to zmienic?
FAST odp restart o 12
Mam taki problem
chcial bym licytowac domek na tym samym koncie tylko ze innej postaci a wyskakuje mi takie cos
Error
A character of your account already holds the highest bid for another house. You may only bid for one house at the same time.
czy to dla tego ze tam nie zakonczyla sie jeszcze licytacja czy zeby kupic domek licytacja na innej postaci musi dobiec konca?? prosze odpiszcie!
Siwy12346
09-05-2007, 21:17
Uwagi:
1) Na jednym świecie można mieć tylko jeden domek.
2) Na jednym koncie można mieć maksymalnie trzy domki na różnych serverach.
3) Można mieć jednocześnie domek i gh.[/QUOTE]
To Ile Wrescie Mozna Miec Tych GH i Domków bo w 1 pisze ze mozna miec tylko jeden domek a w 3 ze mozna miec jednoczesnie domek i gh??
Ciesloczek14
13-05-2007, 23:02
ja mam takie pytanko jezeli chce kupic domek ktos na tibia.com wpisze "i wan sell this house to... for... gp i np wpisze 120k a nie 100 jak sie umawialismy to 120k mi zabierze z konta? i jak zaakceptowac takie cos
wukowicz33
15-05-2007, 18:46
Gdy byłem jeszcze graczem FACC, kolega z innego świata wyszedł z Rooka i kupił mi domek, a ja wpłacałem do banku czynsz.. Teraz gdy zostałem posiadaczem PACC, chciałbym mieć gdzieindziej swoją chatkę. Chcialbym nie wplacac ciagle kasy do banku gdy beda przychodzic listy i przepadnie tamta co kupil mi kolega. Czy ten kolega z innego swiata dostanie bana jakiegos?
hmmm help. Albo mozecie napisac sposoby pozbycia się domku, nie sprzedając go.
Poradnik zaktualizowałem pod względem płatności w banku. Gdyby ktoś wykrył jeszcze jakąś nieścisłość, błąd - proszę o kontakt przez PW.
Bardzo dobry poradnik, bardzo mi sie podobał.
Świetny poradnik.
Mam pytanie, kolega kiedyś mówił mi ze poprzez wpisanie * (czy tam czegoś) w okno osób mogą wchodzić do domu, invite dostają wszyscy gracze na ekranie.
Czy to prawda? Jeszcze jedno, czy można wyrzucić z domku jednocześnie kilku gracz, albo wszystkich w nim przebywających?
fifa1995
05-07-2007, 10:51
Spoko poradnik mi tez sie podobal on tak jak wiekszosci wam. Ale ja i tak nie bede mogl z niego korzystac bo jestem uwiezniony w podziemiach.
P.S. Jak by ktoś mógł to prosze o pomoc;)
Cumulus23
05-07-2007, 11:44
Super poradnik na pewno mi sie przyda 9/10 !
lord_tilk
11-07-2007, 18:04
bradzo fajny poradnik wszystko tu jest czego potrzegowalem ;p
bylo wiecej koment napisac :l np na to jak pozbyc sie domq...
tak jak to jakis kolega napisal pare watkow wyzej ze ma domeq , ale jest za maly, a nikt nie chce go kupic i co ma zrobic? no to zrezygnowac z domq, albo oddac koledze za darmo...
pzdR! :}
Świetny poradnik.
Mam pytanie, kolega kiedyś mówił mi ze poprzez wpisanie * (czy tam czegoś) w okno osób mogą wchodzić do domu, invite dostają wszyscy gracze na ekranie.
Czy to prawda? Jeszcze jedno, czy można wyrzucić z domku jednocześnie kilku gracz, albo wszystkich w nim przebywających?
Nie jest zadna z tych czynnosci mozliwa.
poscik mi sie walnol 2 sorki
A jeżeli kupię GH a nie mam gildi a GH mam tylko dla siebię jako dom to będę ukarany??:cup:
A jeżeli kupię GH a nie mam gildi a GH mam tylko dla siebię jako dom to będę ukarany??:cup:
Nie jest to możliwe. GH możesz kupić będąc tylko liderem guildi. Jeśli zmienisz lidera - gh idzie do nowego.
Kosmiczne-jajo
01-08-2007, 11:24
Mam pytanie bo jak chce opuscic gh to musze cos zaplacic za to??
Nie. Nic za to nie placisz. Logujesz sie na tibia.com, znajdujesz swoj guild hause i klikasz move out. Czy jakos tak.
Mam pytanie: otóż co jeżeli kupiłem domek, a ktoś w nim śpi? W żądnej komendzie nie jest wpisany, co jeżeli się obudzi? Zostanie w domku?
Prosiłbym o szybką odpowiedź.
Mam pytanie: otóż co jeżeli kupiłem domek, a ktoś w nim śpi? W żądnej komendzie nie jest wpisany, co jeżeli się obudzi? Zostanie w domku?
Zdaje mi sie, ze zostanie automatycznie wyrzucony z domku, tzn jak sie obudzi to pojawi sie poza nim. Ale pewna nie jestem.
tomek970
07-08-2007, 20:00
Mam pytanko...jak przed wprowadzenie mojej oferty bylo 1gp a po wpisaniu mojej oferty bylo 100gp (czynsz) to znaczy ze narazie ja wygrywam?
Mam pytanko...jak przed wprowadzenie mojej oferty bylo 1gp a po wpisaniu mojej oferty bylo 100gp (czynsz) to znaczy ze narazie ja wygrywam?
To nie czyns tylko cena.
Jezeli wygrywasz to jest twoj nick w licytacji. Jesli nie to nie. Tak najlatwiej sprawdzic.
a ja takze mam jedno pytanie, jezeli licytuje jakis domek a w nim spi jakis gracz [musial dawno sie nie logowac i nie placic za domek i zostal spiacy w lozku] to zadziala na niego komenda wyrzucania go z domku czy moge go dopiero wyrzucic gdy sie zaloguje. A moze jednak jezeli nie jest wlascicielem i nie ma go na liscie graczy ktorzy moga w tym domku przebywac to zostanie automatycznie wyrzucony przez drzwi?
no bo pierwszy raz sie z taka sytuacja spotkalem i sie martwie ze jezeli go nie moge wyrzucic to moze zabrac se moje itemki i uciec...
prosze o szybka odpowiedz ;) z gory dzieki
Oryginalnie napisane przez Muerte
Zdaje mi sie, ze zostanie automatycznie wyrzucony z domku, tzn jak sie obudzi to pojawi sie poza nim. Ale pewna nie jestem.
Patrz wyzej :P.
wystarczy kliknac use na kolesia spiacego w łóżku i on zniknie:)
Zniknie, to znaczy wstanie z lozka.I jesli dana osoba ma inva to po zalogowaniu bedzie stala obok lozka...
Avallach
21-08-2007, 12:40
-.- nie
wstanie dopiero jak sie zaloguje.
Ja mam pytanie , jesli dam duzy bid np. 200k i nikt go nie przebije to wtedy place 0 gp czy tyle ile licytowala 2 osoba po mnie(druga co do wysokosci cena)?
Ja mam pytanie , jesli dam duzy bid np. 200k i nikt go nie przebije to wtedy place 0 gp czy tyle ile licytowala 2 osoba po mnie(druga co do wysokosci cena)?
Tyle ile licytowala 2 osoba.
Chce sprzedać domek ale mam go w mieście Cormaya, a na liscie miast tej "wiochy" nie ma. Co mam zrobic?
Chce sprzedać domek ale mam go w mieście Cormaya, a na liscie miast tej "wiochy" nie ma. Co mam zrobic?
Cormaya nalezy do edron.
-.- nie
wstanie dopiero jak sie zaloguje.
niech ci bedzie... klikajac na nim zepchniesz go z lozka na podloge i przepchniesz go pod lozko. pasuje?
Mam takie pytanie. Jak wyśle komuś domek, tzn oddam mu go za kase to gdzie on ma to zaakceptować?
Mam takie pytanie. Jak wyśle komuś domek, tzn oddam mu go za kase to gdzie on ma to zaakceptować?
Na tibia.com
FUCK SEX CUM
Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
A jak zrobić takie cuś, że wszyscy mają inva do domku?
Widziałem cos takiego w niektórych domkach, że inva mieli wszyscy, ale tylko owner mógł wchodzić za ladę z którą leżały itemki.
Nie da sie tak zrobic. Mogl jedynie zaprosic cala guildie... A co do lady.. Pewnie dziala ona jak drzwi, czyli samemu ustawia sie kto moze otwierac.
Jablonka92
22-09-2007, 11:08
Jezeli mialem pacca, pacc mi sie skonczyl, to gdzie sa itemy z domku ??
Jezeli mialem pacca, pacc mi sie skonczyl, to gdzie sa itemy z domku ??
W miescie, w ktorym byl domek... albo w thais. Sprawdze :).
mam pytanie dotyczace guildhalla.
moja gildia kupuje gh czy jako zwykly czlonek gildii (facc) moge jakos sprawdzic czy czynsz nie jest czasem nizszy od tego jaki podaje leader??
czy guildhalle sa dla facc??
czy jesli mam swoj wlasny pokoj w gh to tylko ja moge do niego wchodzic?? (slyszalem ze ja i leader)
Czynsz za Guildhall figuruje na tibia.com w dziale z domkami, podaj nazwe GH to podam Ci jego czynsz.
Guildhall może kupić (wynająć) lider gildii (czyli analogicznie PACC) ale może w nim mieć pokój FACC (ale nie może w nim spać).
Do pojedynczych pokoi może wchodzić lider (jako właściciel gh wchodzi wszędzie) oraz gracz(e) których do danego pokoju zaprosi. Czyli np tylko Ty i lider (musisz więc ufać swojemu liderowi, bo słyszałem kiedyś historię o liderze który okradł cały gh).
Czynsz za Guildhall figuruje na tibia.com w dziale z domkami, podaj nazwe GH to podam Ci jego czynsz.
Guildhall może kupić (wynająć) lider gildii (czyli analogicznie PACC) ale może w nim mieć pokój FACC (ale nie może w nim spać).
Do pojedynczych pokoi może wchodzić lider (jako właściciel gh wchodzi wszędzie) oraz gracz(e) których do danego pokoju zaprosi. Czyli np tylko Ty i lider (musisz więc ufać swojemu liderowi, bo słyszałem kiedyś historię o liderze który okradł cały gh).
Nieprawda pare ostatnich zdań. Lider nie zaprasza do pokoju, tylko pozwala na otwieranie drzwi, bo to on może wszędzie wchodzić, w sumie to każdy członek może, jeśli są tam otwarte drzwi.
wlasnie tego sie najbardziej boje. zeby leader nie zgarnal kasy. powiedzial zeby kazdy wplacil 5k. co prawda fajny gosciu z niego i wogule cala gildia jest ok ale jednak do konca mu nie wieze. :(
wlasnie tego sie najbardziej boje. zeby leader nie zgarnal kasy. powiedzial zeby kazdy wplacil 5k. co prawda fajny gosciu z niego i wogule cala gildia jest ok ale jednak do konca mu nie wieze. :(
To po prostu nie zostawiaj duzej kasy w pokoju i cennych itemkow... Lecz niektorzy itemki maja gdzies. Sama mam gh i jakos nie wchodze do cudzych pokoi bez pozwolenia ; ).
@ Slythia
Gdyby do mojego pokoju wszedł np. lider to bym mu chyba krzywdę zrobił..
@ Parys
Poradnik naprawdę bardzo przyzwoity (razem z FAQ co uważam jest dobrym pomysłem), ale jak ktoś mnie kiedyś nazwał "archeologiem" to teraz się to znowu sprawdzi. A mianowicie chciałbym Ci wypisać drobne błędy literowe (tylko w FAQ-u się dopatrzyłem), które popełniłeś i chciałbym abyś je poprawił żeby poradnik wyglądał jeszcze bardziej estetycznie (mimo wszystko), a więc :
1. "Gdy następny char zaoferuje np. 8.5k to cena domu będzie wynosiła 8,5 i dopiero gdy ktoś postawi więcej niż 10k to jego imie będzie widniało na aukcji." - postaraj się słowo "char" zamienić jakimś innym bardziej znanym słowem dla nowego gracza np. postać; druga sprawa to imię..
2. "Pyt: Czy jeżeli kolega PACC kupi sobei domek, to będzie mógł go przepisać na pana y z FACC?" - sobie..
3. "Odp: Z PZ nie da się wyrzucać ( Chyba, że jesteś właścicielem domku, przez co możesz użyc komendy Alana Sio)." - użyć..
4. "Pyt: Czy jeśli zostawię itemy w pokoju GH, leader mnie wywali z GH, to co sie dzieje z moimi itemami?" - za dużo anglojęzycznych słów (leader); się..
5. "Za pomoc w przygotowaniu pytań i odpowiedzi, dziękuje userem, którzy zadawli pytania, a także tym, którzy na nie odpowiadali." - userom; zadawali..
Poradnik wykonany solidnie i zasługuje na 9+/10 (proszę popraw te błędy jeżeli będziesz miał czas)
Więcej takich poradników!
Pozdrawiam!!
No fajny poradnik ;p Może jak kiedys kupie pacc i bede chciał mieć domek to skorzystam z niego :D
Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)
Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)
Jest, i liczy sie takze do powierzchni domku.
Gspeeder
22-10-2007, 13:40
Poradnik na 6+ ; ) bardzo fajnie napisany ; D GuildHalle nie są dla facc. ; )
@ Gspeeder
Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").
Pozdrawiam!!
@ Gspeeder
Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").
Pozdrawiam!!
Podobnie jest z domkami. Sa dla pacc, lecz i facc moze mieszkac. Wystarczy kogos poprosic, by zrobil noob chara i kupil (wlasnie, ktos chce domek na ocerze?).
cytsiu16
01-11-2007, 17:48
nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)
nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)
Jak zabijesz jakiegos potworka to mozesz wejsc, za:
1. Zaatakowanie kogoś bez powodu (1 minuta)
2. Zabicie kogoś bez powodu (15 minut)
3. Zaatakowanie kogoś w samoobronie (1 minuta)
4. Zabicie kogoś w samoobronie (15 minut)
5. Zabicie kogoś w trakcie posiadania Red Skulla (60 minut)
przez liczbe minut w nawiasach nie mozesz wejsc.
Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.
Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?
cytsiu16
02-11-2007, 10:52
Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.
Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?
Co miesiąc musisz tyle płacić. Bo jest napisane jak kupisz już domek to na tibi com w twoim profilu jest napisane że masz domek tam i tam i że następna zapłata za niego bedzie np. Nov.16.2007
O.K.s już wszystko wiem :p
Dzieki za info
Kozacki poradnik. wszystko świetnie opisane i wogle cacy:) oby więcej 10/10;)
tibiaopole
04-11-2007, 23:48
Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie
Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie
1) Mozesz. I czemu domek niemialby sie oplacac?
2) 3 miesiecy 19.95 euro, 6 miesiecy 34.95 euro, 12 miesiecy 59.95 euro
3) Jest wiele sposobow.. Poszukaj na forum. Mozna przez tibia.com (tam masz instrukcje), tibia.pl, allegro..
4) W kazdym miescie, tam sie zamienia pieniadze
5) Mozesz zaprosic kazdego, nie tylko pacc. Tylko facc nie beda mogli korzystac z lozek.
6) Wlascicielem jest jedna, lecz mozna byc wspolwlascicielem lub byc zaproszonym
7) Tibijskimi.
8) Licytacja trwa tydzien, jak od kogos to czekasz do ss.
tibiaopole
05-11-2007, 00:12
jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)
jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)
Ja pacca kupilam (brawo! ja to dziewczyna!) za pomoca kolegi i karty kredytowej, czyli bezposrenio z tibia.com. Czas pacca to oczywiscie 90 dni realnych, a czynsz placi sie raz na miesiac (po miesiacu masz tydzien na uregulowanie naleznosci).
tibiaopole
05-11-2007, 00:19
oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat
oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat
Kolega to robil.. Z tego co wiem to wyslal im pieniadze i po chwili mialam pacc. Nie musisz miec 18 lat, lecz skads trzeba miec karte kredytowa (chyba zwykla vise), albo poszukac na allegro... Albo za pomoca poczty i tibia.pl ;).
Mateusz021
12-11-2007, 17:59
Kupiłem domek i ktoś śpi na łóżku co mam zrobić?
Kupiłem domek i ktoś śpi na łóżku co mam zrobić?
Dac na lozko use... On zniknie, a jak sie zaloguje, to pojawi sie za drzwiami.
Małe pytanie - jak kupuje od kogoś domek za np. cenę, którą ustaliliśmy w Tibii (dajmy 5k), to w formularzu sprzedania domku on może wpisać sobie wyższą cenę (np. 10k), i ja bez żadnego powiadomienia kupie ten domek za 10k, a nie za ustalone 5k?
SirBlaxis
21-12-2007, 12:47
nie mam pojecia ;/
Progmaniak
21-12-2007, 13:39
@2up
O ile pamiętam, musisz najpierw zaakceptować kupno domku (oczywiście PACC musi być!).
ArcassoTana
27-12-2007, 23:30
ładny Poradnik 8/10 ^^
Mam kilka pytań.
Mam facc i szef gildii kupil guildhouse poprzydzielal pokoje itp.
Wiec mam pytanie czy do mojego pokoju bedzie mogl wejsc ktos inny niz tylko ja ? Jesli tak to czy mozna to zmienic. I co sie stanie z itemami w moim pokoju jezeli (jesli to mozliwe) zostalbym z tamtad jakas wyrzucony ??
Mam kilka pytań.
Mam facc i szef gildii kupil guildhouse poprzydzielal pokoje itp.
Wiec mam pytanie czy do mojego pokoju bedzie mogl wejsc ktos inny niz tylko ja ? Jesli tak to czy mozna to zmienic. I co sie stanie z itemami w moim pokoju jezeli (jesli to mozliwe) zostalbym z tamtad jakas wyrzucony ??
Inv do pokoju to tylko mozliwosc otwierania drzwi.. Wiec moga do niego wejsc tylko osoby, ktore doda lider, no i oczywiscie on. Ty nie mozesz tego zmienic...
A itemki.. Pozostana. Czyli jesli chcesz miec tam jakies dobre itemki to musisz ufac liderowi.
L.Sniper
18-01-2008, 20:14
Swietny poradnik :) i uwazajcie na oszustow bo mojego kumpla juz jeden kolo oszukal ;) wiec nie dajcie sie :cup:
Poradnik super ale mam pytanie. Wraz z kolegami chcielismy kupic sobie wille ale jakis pacan w niej mieszka. Czy moge go w jakikolwiek sposob wyziutac z domku ????:evul::evul::evul:
speed'speed
27-01-2008, 18:54
ja ostatnio też kupiłem domek jest taki bajerandzki ma 200 sqm ale bajer mówie wam jest gdzie pochodzić i pokłaść itemki zapraszam na parapetów.
Poradnik super ale mam pytanie. Wraz z kolegami chcielismy kupic sobie wille ale jakis pacan w niej mieszka. Czy moge go w jakikolwiek sposob wyziutac z domku ????:evul::evul::evul:
Nie ;). Mozesz czekac az sie wyprowadzi, albo... Odkupic od niego.
ddamiann_95
31-01-2008, 11:20
Starczyk - jesli Ci kasy za domek nie szkoda to sprzedaj go za 1gp - napewno ktos kupi :P
Noo taki jeden gość mi na OTS sprzedał domek za 10 gp ;P a ceny były makabryczne 100k za SQM !! Ale chyba dlatego że loot był dobry ;P
czy szybciej odzyskuje sie STAMINE jezeli spie w lozku ?
czy szybciej odzyskuje sie STAMINE jezeli spie w lozku ?
Z tego co wiem to nie.... Tylko mana, hp i soul sie odnawia.
Piciaz1213
18-02-2008, 15:34
Kupno, sprzedaż oraz płatności.
Pyt: Czy w GH (Guildhall) lub domku można spać bez PACCa?
Odp: Nie. Spać mogą tylko osoby, posiadające PACC.
Śmieszne sam o tym napisales.
mikolaj99
10-03-2008, 20:40
Alana Sio "nick - W ten sposób wyrzucamy kogoś z domku, ale nie na stałe. Tego polecenia mogą używać ownerzy, a także subownerzy.
a na ile wyrzuca?
Avallach
10-03-2008, 21:25
a na ile wyrzuca?
Wyrzuca go za drzwi, zaraz po tym może on swobodnie wejsc do domku.
Podobnie prezentuję się sprawa gdy kupujemy od kogoś. Chociaż tutaj trzeba uważać na oszustów. Sprzedający na stronie Tibia.com przepisuje domek na kogoś innego. W specjalnym formularzuA jak zdobyć ten formularz ? bo taki jeden napisał, żebym go wydrukował, tylko nie napisał skąd :(
A jak zdobyć ten formularz ? bo taki jeden napisał, żebym go wydrukował, tylko nie napisał skąd :(
Formularzu, czyli jakby na odpowiedniej stronie na tibia.com. Musisz po prostu odnalezc swoj domek bedac zalogowanym.
Jiraja666
15-03-2008, 16:04
Jak pozbyc sie domq, ktorego nie chce a nikt go nie chce kupic?
Klaudiuska
25-04-2008, 17:03
Świetny poradnik. Nie mam niestety Pacc'a więc nie będę mogła skorzystać z Twojego poradnika ;(.
Bardzo Estetycznie zrobione.Nie ma błędów.
Zrozuimały Text .
11/10 :cup:
Bardzo fajny Poradnik B)
Ale moje pytanko:
Co się stanie z domkiem jak ktoś przepisze domek na mnie a ja mam FACC ? Będe mógł go mieć czy mi go odbiorą ?
Bardzo fajny Poradnik B)
Ale moje pytanko:
Co się stanie z domkiem jak ktoś przepisze domek na mnie a ja mam FACC ? Będe mógł go mieć czy mi go odbiorą ?
Jesli masz pacc to zapewnie nie bedzie mozna przepisac na ciebie domku.
@up
Dzięki ;) Aha chodziło że jak mam Facc ;D oo ale jak mój kolega ma domek i mi da inva i jak w nim dam loga i jak się wloguje to czy mnie wywali ?>
@up
Dzięki ;) Aha chodziło że jak mam Facc ;D oo ale jak mój kolega ma domek i mi da inva i jak w nim dam loga i jak się wloguje to czy mnie wywali ?>
Pf.. Pomylka. Glupia literka.
Jesli dostaniesz inva to bedziesz mogl wchodzic do domku tak dlugo, jak bedziesz na liscie gosci. Jesli kolega cie nie skresli to mozesz sie tam logowac. Jesli zas usunie - pojawisz sie przed domkiem.
@down
Jestem dziewczyna ;P
Ok.. Dzięki ziom
Pozdro dla ciebie8o
Ok.. Dzięki ziom
Pozdro dla ciebie8o
Patryczek222
28-04-2008, 20:43
A jak sie jest Facc to można kupic domek od pacc osobiście?:confused:
JimmyCzk
28-04-2008, 21:14
Świetny poradnik ale nie skorzystam z niego, bo nie mam PACC. Może kiedyś mi się przyda.
Mlody-Mlodziutki
01-05-2008, 20:27
A Moze Byc Tak Ze Kto Z Paccem Ma Domek Z Kims Bez Pacca Czy Moze Ten Bez Pacc Otwierac Idyvidowac Itd
A Moze Byc Tak Ze Kto Z Paccem Ma Domek Z Kims Bez Pacca Czy Moze Ten Bez Pacc Otwierac Idyvidowac Itd
Nie pisz kazdego wyrazu z wielkiej litery.
Tak, jest cos takiego mozliwe. Jesli wlasciciel wpisze ciebie na liste wspolwlascicieli to bedziesz mogl takze zapraszac do domku (lecz nie bedziesz mogl otwierac wszystkich drzwi i dawac innym tego prawa).
Bansheee
02-05-2008, 13:41
Jak w temacie
Agalloch
02-05-2008, 16:06
Jak w temacie
Tak, ale nie jedna postac tylko na jedno konto. Aha, kazdy domek kupowany na to samo konto MUSI byc na innym swiecie.
Jak w temacie
Chcialabym jeszce dodac, ze na jednym account moga byc maksymalnie trzy domki. Jak juz moj poprzednik zaznaczyl - kazdy z nich musi byc na innym swiecie.
Gauilpum
11-05-2008, 21:46
Wszyscy wiedzą że podczas spania regenerują się soul pointy : czy ktoś mółgby podać ich liczbę na godzinę ? Z góry dziękuję.
Wszyscy wiedzą że podczas spania regenerują się soul pointy : czy ktoś mółgby podać ich liczbę na godzinę ? Z góry dziękuję.
You will also receive a soulpoint every 15 minutes while you sleep in a Bed.
Otrzymujemy jeden punkt na kazde 15 minut spedzonych w lozku.
Gauilpum
13-05-2008, 17:58
Spoko , rozumiem po angielsku tylko nie wiedziałem dokładnie gdzie tego szukać. Jeszcze raz dziękuję.
jak konczyl mi sie pacc to zapomnialem wyproznic domek. czesc rzeczy poszla do dp w miescie w ktorym zbudowany byl domek,reszta gdzies sie stracila.
co z tym jest???
jak konczyl mi sie pacc to zapomnialem wyproznic domek. czesc rzeczy poszla do dp w miescie w ktorym zbudowany byl domek,reszta gdzies sie stracila.
co z tym jest???
Wszystkie rzeczy znajduja sie w jednym miescie. Byc moze niekorych przedmiotow nie widac, gdyz po prostu objętościowo sie nie mieszcza. Sprobuj wyjac jakis przedmiot a zauwazysz, iz pojawi sie nowy.. I tak bedzie ciagle, az wszystko uporzadkujesz.
depo mam juz uporzadkowane i nie ma tych rzeczy. a moze przeniosly sie do dp gdzie bylem zameldowany?????
depo mam juz uporzadkowane i nie ma tych rzeczy. a moze przeniosly sie do dp gdzie bylem zameldowany?????
Byc moze. Lecz szczerze mowiac, zawsze wszystkie itemki ladowaly razem, wiec cos tu jest nie tak. Warto sprawdzic... Moze przejrzyj dp jescze raz?
Leader Fox Dragstar
18-05-2008, 14:41
od jakiegos czasu, po utracie domku, rzeczy pozostaja w srodku
A gdy mi sie skonczyc PACC to trace domek??
A gdy mi sie skonczyc PACC to trace domek??
Tak, stracisz go.
2up
Co??
Mam takie pytanko, jeśli wlazlem se do psteko domku i tam spie to hp i mana beda mi rosły ??
witam !!!
właśnie kupiłem domek w svargrond. ale po sprawdzeniu lezy tam cialo - 21:28 You see a straw mat. ......... is sleeping there. Postac jest facc. I tu jest moje pytanie , vczy w przypadku zakupu pacc przez ta osobe ona lognie sie w domku ktorego ja jestem wlascicielem czy tez gdzies indziej:confused:
witam !!!
właśnie kupiłem domek w svargrond. ale po sprawdzeniu lezy tam cialo - 21:28 You see a straw mat. ......... is sleeping there. Postac jest facc. I tu jest moje pytanie , vczy w przypadku zakupu pacc przez ta osobe ona lognie sie w domku ktorego ja jestem wlascicielem czy tez gdzies indziej
Oczywiscie, ze nie pojawi sie w twoim domku ; ). Jesli ten gracz bedzie probowal sie zalogowac to pojawi sie w thais. Mozesz go takze wyrzucic z lozka dajac "use" na nie.
Mam takie pytanko, jeśli wlazlem se do psteko domku i tam spie to hp i mana beda mi rosły ??
Jezeli spisz w lozku to rosnie ci zarowno mana, jak i soul oraz hp. Musisz oczywiscie miec premium account.
Maciekxd
14-06-2008, 02:50
Kurde mam pacc a (mój brat też) on daje mi subownera a ja gó*no moge zrobić o co biega?:baby:
Kurde mam pacc a (mój brat też) on daje mi subownera a ja gó*no moge zrobić o co biega?:baby:
Subowner moze tylko zapraszac gosci, nie moze zas edytowac praw drzwi.
Maciekxd
14-06-2008, 03:23
Ja nic nie moge robic nawet zapraszac tylko włazić i drzwi zamykać-.-
Ja nic nie moge robic nawet zapraszac tylko włazić i drzwi zamykać-.-
Najwyrazniej nie zrobil Cie wspolwlascicielem, dal Ci tylko prawa drzwi. Popos go o wpisanie twojego nicku na liste otwierajaca sie zakleciem "aleta som".
A istnieje on jeszcze?
Wszelkie wpisy są czyszczone na początku miesiąca. Dlatego też Twój powinien zniknąć około 3? lipca.
papugakakadu
23-06-2008, 20:42
Niezle ja se spie na ot sie B)
Mam bardzo dziwny problem. Już trzeci raz biorę udział w licytacji domku i nie mogę przebić ceny. Mam w banku ponad 16k, wchodzę na tibia.com do houses, wybuieram domek, ktoś już licytuje za 8k. Dobra, borę: bit i daję 10k i 1 gp i zatwierdzam. Pojawia się napis: The limit of the other bidder is higher. The bid is now at 10001 gold. Klikam back i podana jest moja kwota: 10001, ale nick tego typka, który licytował wcześniej. O co w tym chodzi? Liczę, że ktoś mi szyko pomoże bo bardzo zależy mi na tym domku.
Mam bardzo dziwny problem. Już trzeci raz biorę udział w licytacji domku i nie mogę przebić ceny. Mam w banku ponad 16k, wchodzę na tibia.com do houses, wybuieram domek, ktoś już licytuje za 8k. Dobra, borę: bit i daję 10k i 1 gp i zatwierdzam. Pojawia się napis: The limit of the other bidder is higher. The bid is now at 10001 gold. Klikam back i podana jest moja kwota: 10001, ale nick tego typka, który licytował wcześniej. O co w tym chodzi? Liczę, że ktoś mi szyko pomoże bo bardzo zależy mi na tym domku.
Działa to na zasadzie takiej jak każde inne licytacje. Koleś, który zalicytował tamten domek wpisał kwotę maksymalną za jaką kupiłby domek jednak pojawia się najniższa kwota pozwalająca mu wygrywać licytację. Twoja kwota była mniejsza od kwoty za którą tamten koleś kupiłby domek tak więc on dalej wygrywa aukcję (pomimo że podbiłeś stawkę) póki nie dasz oferty większej niż jego maksymalna kwota...
Trochę to pomieszane ale mam nadzieję, że zrozumiałeś ^^.
@down
Np. Podbijaj powoli aż go przebijesz ;p
Teraz już rozumiem, wielkie dzięki. To trochę głupio bo nie wiadomo ile dał, ale trudno trzeba dawać coraz więcej. Pozdrawiam.
Monstablokaz
05-07-2008, 09:41
jak zmienić łóżka ?
nie chce mieć czerwonych -,- ..
Musisz kupić w sklepie bed kit w wybranym kolorze, a następnie użyć go na łóżku. Do wyboru masz niebieski, żółty, zielony oraz czerwony.
Monstablokaz
05-07-2008, 09:46
gdzie to kupic ? ;d
Dostaniesz je w każdym sklepie z meblami ; ).
Monstablokaz
05-07-2008, 16:56
witam...
gdy sie wchodzi na moja postac na tibia com pisze gdzie mam domek i tam moje dane w houses pisze gdzie mam hate i pisze paid until 29 august wiem ze strace domek 29 sierpnia a da sie to jakos przedluzyc ? ;p
witam...
gdy sie wchodzi na moja postac na tibia com pisze gdzie mam domek i tam moje dane w houses pisze gdzie mam hate i pisze paid until 29 august wiem ze strace domek 29 sierpnia a da sie to jakos przedluzyc ? ;p
Przedłuża się automatycznie. Ściągnie Ci opłatę z banku (musisz mieć kasę w banku) dnia podanego na stronie.
Aby domek opuścić, musisz się zalogować na stronie.
Szczakusek
05-07-2008, 20:28
Bardzo ładny poradnik brawo :)
Mam 2 pytania,:baby:
1.Czy do domku można wstawić 2 łóżko??
2.Czy jak kupie domek i skończy mi sie pacc to go ciągle bęnde miał,jak nie to co sie stanie z rzeczami??
1.Czy do domku można wstawić 2 łóżko??
2.Czy jak kupie domek i skończy mi sie pacc to go ciągle bęnde miał,jak nie to co sie stanie z rzeczami??
1. nie
2. domek moze miec tylko osoba z pacc , tak wiec domek stracisz a itemki pojawia sie w dp w miescie w ktorym miales domek
ale mi chodziło o takie rzeczy jak np.harfa,zegar pianino
ale mi chodziło o takie rzeczy jak np.harfa,zegar pianino
Rzeczy, których nie da się przenieść do dp znikną...
W jaki sposób mogę się wyprowadzić z domku, nie sprzedając go? (Po prostu go oddać do lictyacji). Proszę o szybką odpowiedz. Z góry dzięki Slythia : )
@down
Ku**a mać, nie cierpie kiedy ktoś ukazuje mi jak jestem głupi. Fakt, to było oczywiste...
Anyway thx again : )
Haha ; P.
No to logujesz się na stronie głównej, następnie houses i szukasz swojego domku. Na jego stronie będzie napisz "move out". Oczywiście, nie wybierasz opcji "sprzedaj komuś". Jeśli wszystko zaakceptujesz to opuścisz swój domek przy najbliższym ss.
Uran of Aurea
23-07-2008, 18:18
Nie moge zmienić kolru łóżka. Kupilem już blue bed kit klikam use na paczke potem na łóżko i nic się nie dzieje :confused: Czy to jest spowodowane tym, że moje łózko to cot a nie bed ? :P
18:10 You see a cot.
Tu akurat mogę odpowiedzieć nawet ja. Zmieniać możesz pościel tylko w łóżkach. Stosy siana, hamaki oraz prycze są nie do zmienienia.
karen005
23-07-2008, 23:02
Mam pytanko: Chcę kupić domek, czy jak już go kupie to będą jakieś rzeczy w środku???
Mam pytanko: Chcę kupić domek, czy jak już go kupie to będą jakieś rzeczy w środku???
W środku będą tylko łóżka.
Pokromca_dragonuw
25-07-2008, 01:28
A mam pytanie, widziałem ostatnio jak jakiś haker wywalił do domku bez właściciela itemy typu 2 x dsm, demonka, avenger i inny syf i mam pytania czy jak ktoś kupi ten domek to razem z tymi itemami czy nie? One się zerują? No bo właściciela nie ma żeby do depo wysłać...
Wszystkie domki, zarówno wykupione jak i nie, nie ulegają tzw. FloorClean`owi. Oznacza to, że rzeczy będą w domku dopóki nowy właściciel ich nie usunie.
Moje pytanie brzmi następująco: Jak wystawić domek do licytacji, bo w tym poradniku jest napisane jak go sprzedać komuś
Moje pytanie brzmi następująco: Jak wystawić domek do licytacji, bo w tym poradniku jest napisane jak go sprzedać komuś
No to logujesz się na stronie głównej, następnie houses i szukasz swojego domku. Na jego stronie będzie napisz "move out". Oczywiście, nie wybierasz opcji "sprzedaj komuś". Jeśli wszystko zaakceptujesz to opuścisz swój domek przy najbliższym ss.
Proszę bardzo, wystarczyło spojrzeć wyżej.
Witam.
Polecenia przydatne w gh:
W domach gildii działają polecenia ze zwykłych domków, a także dodatkowe, bardziej przydatne:
Nazwa postaci@Nazwa gildii - pozwala zaprosić do gh wszystkich postaci z gildii.
Nazwa rangi@Nazwa gildii - Pozwala zaprosić do gh ludzi z jednej z rang.
I właśnie tego nie rozumiem ocb??? Mam teraz GH i zamiast wypisywać wszystkie imiona, chce dać całą gilide... czy ktoś może wytłumaczyć mi to na przykładzie?;(
No i jeszcze jedno, widziałem że niektórzy właściciele sklepów, GH mogą udostępnić dostęp dla wszystkich graczy na servie, jaka to komenda?
Z góry dziękuję! Jakby co to ja użyłem opcji szukaj ale niestety nie znalazłem tego...
Yours~
Jeśli przykładowo Twoja gildia nazywa się np "zieloni" to by dodać ich wszystkich do listy musisz napisać:
*@zieloni albo @zieloni (nie pamiętam już dokładnie).
Nigdy nie słyszałam o istnieniu komendy zapraszającej wszystkich. Mogli jednak wykorzystać już istniejące, na przykład ten zapis:
Gwiazdka (*) zastępuje dowolny ciąg znaków, podczas gdy znak zapytania (?) - jedną, dowolną literę.
Być może wystarczy wpisać gwiazdkę na listę lub jakoś się z tym pobawić. Niestety, nie mam pacc i nie mogę sprawdzić.
Dzięki wielkie! Zaraz wypróbuje to...
No i działa xDD eh tylko jakoś nie mogę dojść do tego jak wszystkich zaprosić...
Tak pobieżnie w sumie szukałem informacji o tym i przyznam się że lenistwo u mnie wygrało dlatego pytam.
Powiedzmy że:
Sytuacja dotyczy tego samego konta
Postać A ma domek na świecie A
Postać B ma domek na świecie B
Czy postać C może mieć drugi domek na świecie A ?
tzn. czy jedno konto może mieć dwa domki na danym świecie - różnymi postaciami
Niestety nie;/ jeden domek na jednym świecie. Max 5 domków (chyba) jest dopuszczalnych na jednym acc. Of course każdy na innym świecie. Ale jest jedna możliwość, że jedna osoba może mieć i domek i GH o ile jest liderem.
Niestety nie;/ jeden domek na jednym świecie. Max 5 domków (chyba) jest dopuszczalnych na jednym acc. Of course każdy na innym świecie. Ale jest jedna możliwość, że jedna osoba może mieć i domek i GH o ile jest liderem.
Trzech domków.
Nie wychodzi z tym zapraszaniem wszystkich? Możesz jeszcze ewentualnie spróbować z takim zapisem ?* lub też a* (? - zastępuje jeden znak, * - ciąg znaków).
Potrzebuję pomocy.
Ostatnio opuściłem domek gdyż chciałem kupić nowy, lecz po opuszczeniu domku nie mogę żadnego kupić/licytować. Czy mogę coś z tym zrobić ?
P.S. Wyświetla mi się błąd iż nie mogę nic licytować do 9 września..
Potrzebuję pomocy.
Ostatnio opuściłem domek gdyż chciałem kupić nowy, lecz po opuszczeniu domku nie mogę żadnego kupić/licytować. Czy mogę coś z tym zrobić ?
P.S. Wyświetla mi się błąd iż nie mogę nic licytować do 9 września..
W jaki sposób opuściłeś domek, przez move out czy nie płacąc?
W jaki sposób opuściłeś domek, przez move out czy nie płacąc?
Move out. :(
Move out. :(
To nie wiem... Wygląda to na karę za niepłacenie - lecz raczej płaciłeś (chyba, że opuściłeś domek mając jakiś dług). Spytaj się w grze tutorów, coś powinni wymyślić. Być może jest to jakiś błąd.
Mam pytanie. Co się stanie, jeśli mój kumpel będzie spał w moim domku (offline), a ja wyrzucę go na zewnątrz za pomocą Alana sio? Po prostu zniknie, czy też nie da się tak zrobić?
Mam pytanie. Co się stanie, jeśli mój kumpel będzie spał w moim domku (offline), a ja wyrzucę go na zewnątrz za pomocą Alana sio? Po prostu zniknie, czy też nie da się tak zrobić?
Według mnie nie da się tak zrobić. Są inne sposoby, by wyrzucić kolegę z łóżka.
Pawelxd05
29-08-2008, 12:10
a gdzy sie nie ma pacca mozna kupic domek????
odpowiedz prosze napisac na
[email protected]
a gdzy sie nie ma pacca mozna kupic domek????
odpowiedz prosze napisac na
[email protected]
Nie można kupić domku bez premium account. Jedyne, co możesz zrobić, to poprosić osobę z paccem, by kupiła domek i pozwoliła Ci w nim mieszkać.
eh tylko jakoś nie mogę dojść do tego jak wszystkich zaprosić...
*
<znaaaaaaaaaaaki>
np domek kosztuje 500 a ja dam 600 za niego to będzie pisało ze dalem 100 ??
gdzie pisze ile kosztuje czynsz??
Jeśli jako pierwszy licytujesz domek, to będzie napisane, że dajesz 0, niezależnie czy dałeś 1 czy 1000. Jak ktoś cię przebije, to wyskoczy komunikat, że daje 1 lub 1000 itd.
gdzie pisze ile kosztuje czynsz??
Wysokość czynszu jest pokazana na stronie tibia.com, oznaczona jako "rent".
Przykładowo:
"The monthly rent is 980 gold (...)"
czyli można powiedzieć ze cena każdego domku wynosi 0 gp jak nikt jeszcze nie zalicytował :P
dzięki Argen i Slythia :D
19_Hero_64
24-11-2008, 21:10
Za niedługo kupuje pacc i domek oczywiście:],dużo się dowidziałem z poradnika ale mam jeszcze pytanie co do czynszu : czynsz pobiera sie automatycznie z banku czy musze komuś wysyłać ?
@topic
Poradnik świetny - krótko i na temat :p
@ Thx Slythia
|
|
V
Za niedługo kupuje pacc i domek oczywiście:],dużo się dowidziałem z poradnika ale mam jeszcze pytanie co do czynszu : czynsz pobiera sie automatycznie z banku czy musze komuś wysyłać ?
@topic
Poradnik świetny - krótko i na temat :p
Czynsz jest pobierany automatycznie z banku.
Witam!
Być może mam głupie pytanie lecz spytam.
Mam problem odnośnie kupowania domku:Licytuje sobie domek na www.tibia.com mam pieniądze w banku. Po zalogowaniu sie do tibi ide obejrzec mój przyszły nabytek. Podchodze a tam gość jest zameldowany w tym domku, ma tam itemki itd. W banku moje pieniądze są zarezerwowane na domek. Powiedzcie prosze czemu tak jest. Czy jak wygram ten domek to ten poprzedni właściciel odejdzie czy będzie mieszkał razem ze mną.Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Damian
PS:Sorka za ortografie
Witam!
Być może mam głupie pytanie lecz spytam.
Mam problem odnośnie kupowania domku:Licytuje sobie domek na www.tibia.com mam pieniądze w banku. Po zalogowaniu sie do tibi ide obejrzec mój przyszły nabytek. Podchodze a tam gość jest zameldowany w tym domku, ma tam itemki itd. W banku moje pieniądze są zarezerwowane na domek. Powiedzcie prosze czemu tak jest. Czy jak wygram ten domek to ten poprzedni właściciel odejdzie czy będzie mieszkał razem ze mną.Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Damian
PS:Sorka za ortografie
Jeśli licytujesz domek to musi on być pusty. Nie da się licytować domków, w których jest ktoś zameldowany.
Albo popełniłeś błąd, albo ktoś zwyczajnie śpi w Twoim domku. Ta opcja jest możliwa. Oczywiście, jak stanie się on Twoją własnością, to osoba śpiąca w łóżku nie będzie miała do niego dostępu. Po zalogowaniu pojawi się za drzwiami. Możesz także samemu ją usunąć.
Sorki że dopiero teraz pisze ale skapłem sie że kupuje na piętrze wyżej ten domek a nie na poziom 0.Sory za tamten post. Dzięki za odpowiedź Slythia.
Pozdro Damian
DamianQQ
14-12-2008, 22:15
Mam pytanie dotyczace domku
Dajmy przyklad ze domek kupie za 500gp to czynsz co miesiac place 500gp czy wiecej czy mniej prosze o szybka odp !
Psycho26
14-12-2008, 22:25
@up
Na tibia.com do każdego domku jest przypisana cena do placenia czynszu (rent)
http://www.tibia.com/community/?subtopic=houses
Ten_Obok
16-12-2008, 15:39
Siemka.
Mam pytanie odnośnie domku. Pewnie pytanie padało wielokrotnie, lecz nie mogłem go znaleść. Obecnie mam PACC'a i w planach mam zakupienie domku. Jeżeli PACC mi sie skończy i nie zechce kupić następnego to co sie stanie z domkiem? :baby:
Skasuje się tzn. wystawi się sam na aukcje wszystkie itemy z niego zostaną wysłane do thais lub do twojego miasta
Majsterek.
16-12-2008, 16:30
Bardzo dobry poradnik, bardzo mi sie podobał.
Underwood 4 43 sqm 2235 gold auctioned (no bid yet)
np skąd mam wiedzieć ile taki domek kosztuje ??
Simba_Knight
21-12-2008, 15:50
bo Ci piszE?
bo Ci piszE?
to 2235 gold to jest czynsz który się płaci co miesiac
@
http://images48.fotosik.pl/42/e211f75456f7b688.png (www.fotosik.pl)
jak wpisze 1 i wygram licytacje to ile będę musiał zapłacić za domek??
Sir.Wedlos
21-12-2008, 18:24
Jesli wygrasz to chyba bedziesz musial zaplacic to 2235 x)
aczkolwiek nie jestem pewien
już sam się domyśliłem jak to działa tak :P
No witam;]
Mam mały problem... Otóż zaakceptowałem transfer domku na moją postać od mojego kumpla za kwotę 3k. Lecz zaistniała taka sytuacja, że drugi kumpel mnie męczył bym mu dał ten domek bo mu się w cholerę podoba.
I tu rodzi się pytanie, czy da się anulować tą akceptację domku? Jak nie to co się stanie, gdy nie będę miał na swoim koncie bankowym wymaganych 3k na ten domek? Dostanę bana na miesiąc na kupno domków?
Witam,
Mam pytanie czy jesli mam skulla to moge wejsc do swojego domku?;)
up
Domek to normalne PZ tyle że twoje więc możesz ale nie po walce od razu
ziomal6435
07-01-2009, 18:44
Ema chce kupic domek ale najpierw czy jak zaczne licytacje to kros bedzie musial przebic czy nie musi prosze o pomoc;(
Mam pytanie wlasnie zalicytowalem maly domek na który nie ma żadnych chętnych ile czasu muszczę czekac aby domek stał się moją własnoscią jeżeli cały czas jetem liderem aukcji?
Rocket Slayer
19-01-2009, 18:56
A to daty zakończenia licytacji nie widać przy opisie domku?
Nareszcie wiem jak kupić domek chociaż nie mam PACC'a xD
kosztuje tyle ile za niego zaplacisz czyli jak wylicytujesz za to kupisz za 1gp + pierwszy czynsz czyli 2235 :)
LordMateuszek
28-01-2009, 00:58
Poradnik super 10/10
Ale nie moglem znalesc jednej rzeczy ktora mnie interesuje:
Czy jesli kogos zabije... i bede mial PK to bede mogl sie ukrtyc bezpiecznie w moim domku ? :)
pozdro
Lord matheo of pall
Poradnik super 10/10
Ale nie moglem znalesc jednej rzeczy ktora mnie interesuje:
Czy jesli kogos zabije... i bede mial PK to bede mogl sie ukrtyc bezpiecznie w moim domku ? :)
pozdro
Lord matheo of pall
Domek działa tak samo, jak wszystkie miejsca protection zone. Oznacza to, że po zabiciu gracza przez 15 minut nie będziesz mógł do niego wejść.
LordMateuszek
30-01-2009, 23:09
Elo licytuje domek i mam pytanie :P Jets napisane tak:
The house is currently being auctioned. The auction will end at Jan 31 2009, 09:00:00 CET. The highest bid so far is 35100 gold and has been submitted by Lord matheo of pall.
Chodzi mi o czas ? Jaka jest roznica czasowa ? Tzn. ktora to u nas w Polsce jest ta ich godzina 09:00:00 CET ? Prosze o szybka pomoc! ;D
Elo licytuje domek i mam pytanie :P Jets napisane tak:
The house is currently being auctioned. The auction will end at Jan 31 2009, 09:00:00 CET. The highest bid so far is 35100 gold and has been submitted by Lord matheo of pall.
Chodzi mi o czas ? Jaka jest roznica czasowa ? Tzn. ktora to u nas w Polsce jest ta ich godzina 09:00:00 CET ? Prosze o szybka pomoc! ;D
jest to nasza godzina
mam pytanie czy jak mam domek i chce z niego odejść to co mam zrobić
@
sry za spam ale się już domyśliłem :P
Mam pytanie gdzie mogę znaleźć ile mam płacić czynszu i co ile ten czynsz?
PanCzarodziej
27-02-2009, 20:43
Domki sie kupuje przez www.tibia.com a czynsz z banku ci zabiera co miesiąc, w zaleznosci od wielkosci domku.
To wiem ze sie kupuje na Tibia.com ok znalazlem:)
a te czynsze to co miesiac?
To wiem ze sie kupuje na Tibia.com ok znalazlem:)
a te czynsze to co miesiac?
Tak, czynsz jest automatycznie pobierany z banku co miesiąc...
"The monthly rent is (...)."
Cześć,cześć i czołem!
Mam pytanie odnośnie GH. Czy jezeli kupuję GH i zapłacila mi tylko 1 osoba (ja i kolega) to czy inni z guild będą wchodzidz do GH czy tylko ja i kolega???
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.