Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   nowy komputer (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=217843)

..::QRAS::.. 18-07-2009 21:01

spalilem 3 radeony , obecnie jade na ge i trzyma sie swietnie

Wolek 18-07-2009 21:36

do intela biore gigabyte ga-ep45-ed3 intel p45 socket 775 a do amd gigabyte ga-ma770-ud3 amd 770 socket am2+

zasilacz z obudowa i-box phoenix 512 400w/24piny/sata,prescot

no tez bym wzial tego radka 4770 ale go nie ma ;/ mocno widzialana jest ta roznica miedzy radkiem a gf 9800 gt 1gb (ver.oc) ;p

Mazur199 18-07-2009 23:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2601561)
@Mazur: Nie wszyscy lubia grac na ustawieniach - very very very bardzo low.

No coz, moze mam monitor LCD'19 wiec gram na rozdzielczosci 1024x768 ale podejrzewam ze nawet na ciut wyzszej i tak by wszystko smigalo na high/very high z maksymalnym wygladzaniem tekstur,odbiciami w wodzie etc wiec po co mam wydawac 600-800zł wiecej na cos co juz mam w okrojonej wersji ale wystarczajaco dobre? te grafy wyzej wymienione i tak moga pokazac swoje maksymalne mozliwosci dopiero w grach ktore wyjda za 2 lata, 1gb pamieci w grafie jest tak potrzebne jak slepemu okulary. Na własnej skórze przekonalem sie ze nie ma sensu ładowac niebotycznych sum w kompa, który i tak będzie przeznaczony tylko do gier, pamietam jak kiedys kupilem 1Gb ramu za 700zł a teraz trudno bylo je sprzedac za 70zł wiec think twice,to samo było z radeonem 9550 od razu po jego premierze(ktorego nadal polecam ludziom malo wymagajacymym a chcacym miec "solidna"grafe gdyz krecila sie i to ostro).

@down

to jest wina silnika graficznego gry :> poszukaj na google na jakich kartach gra sie zacina z powodu złego slinika graficznego,czasami nawet patche nie pomagaja i gra sama po ok. 1h grania zacina tak na wiekszosci graf ze nie da sie plynnie jechac samochodem

Tompior 19-07-2009 00:08

@Mazur: To dziwne, ze na takim sprzecie ci wszystko chodzi w high detalach, jak np. Meryba musi w gta 4 zmniejszac tekstury na srednie.

@Topic: Co do 1GB na karcie grafiki - jak najbardziej tak. Po co masz kupowac 512mb i za pol roku zalowac, ze nie wziales tej z wieksza iloscia pamieci?
A na twoim miejscu, wzialbym radka 4770 :p

michalll 19-07-2009 00:55

Sam mam 1 gb na grafie (radek 4870) i przy gta się przydaje (monitor z rozdzielczością HD).
Wybierając kartę, warto też zwrócić uwagę na to, jaka firma ją wydaje, bo różnice są czasami spore.

Meryba 19-07-2009 01:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2601554)
i po co Ci takie monstrum? dla szpanu? sam mam intela core2duo z ktorego i tak 1 rdzen jest wykorzystywany, radeona HD3850 (czego w ch*j załuje) i chodzi kazda nowsza gra, stalker clear sky,gta IV, więc ładowanie kasy tak jak w Twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu

Złożyłem tego kompa za 2300 zł nie jest to chyba aż tak dużo jak na takie coś
Gigabyte Radeon HD4770
MSI 790GX-G65
AMD Phenom II X3
ddr3 4gb ram 1333mhz
zasilacz 500 w OCZ
500 gb dysk

KrEmAs KAc 19-07-2009 11:43

weź amda i radka lub też intela i dżiforsa :) nie mieszaj amd z dżiforsem i intela z radkiem bo to jest sprzeczność interesów i się podzespoły nie lubią ;(
CRT ma 2 zalety: zmienisz rozdzielczość na jaką chcesz i masz czarny kolor (czarny kolor nie istnieje).
eLcEDe: lekki ,tani ,trudno naprawić (samemu) jak przychodzą kumple a ty masz 22' to lansik :D

Rocket Slayer 19-07-2009 11:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez KrEmAs KAc (Post 2601950)
weź amda i radka lub też intela i dżiforsa :) nie mieszaj amd z dżiforsem i intela z radkiem bo to jest sprzeczność interesów i się podzespoły nie lubią ;(

Nie lubią? Ja miałem amd i GFa, teraz mam Radeona i Intela. Problemów nie widziałem.

Jak chodzi o konfiguracje to polecam "Konfigurator" w czasopiśmie CD-Action. Są tam gotowe zestawy wg kategorii, podane ceny.

michalll 19-07-2009 13:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rocket Slayer (Post 2601958)
Nie lubią? Ja miałem amd i GFa, teraz mam Radeona i Intela. Problemów nie widziałem.

Dokładnie, sam mam Intela i Radeona, bo poprostu według testów i cena/jakość wychodziło w danym momencie najlepiej i żadnych problemów nie ma (poza tym, że spaliłem płyte przy oc :D).

KrEmAs KAc 19-07-2009 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez michalll (Post 2602033)
Dokładnie, sam mam Intela i Radeona, bo poprostu według testów i cena/jakość wychodziło w danym momencie najlepiej i żadnych problemów nie ma (poza tym, że spaliłem płyte przy oc :D).

jeśli kupiłeś przed lipcem 2006r to nie ma problemów. Później to już tak pięknie nie jest ;)

Dj Fara0n 19-07-2009 14:39

KrEmAs KAc, miałem ochotę napisać Ci coś naprawdę niemiłego za to co tu wypisujesz, ale się powstrzymałem.

@Wolek:
Odwiedź www.pclab.pl i tam zapytaj o rade, bo tutaj siedzą takie spece jak yoh, kremas, gonzo, dj faraon i inni mędrcy, którzy najzwyczajniej w świecie się nie znają.

Akahan 19-07-2009 16:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2601571)
Mi wszystkie nowsze gry działają wysokich detalach. Core2Duo E6320 i GeForce 8800 GTS.

Jak już mówiłem 8800GTS to jest to same co 9800GTX i GTS 250 tylko z innym biosem, nVidia od zawsze sprzedawała te same karty pod inną nazwą za większą cenę...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ..::QRAS::.. (Post 2601595)
spalilem 3 radeony , obecnie jade na ge i trzyma sie swietnie

Zmień zasilacz, bo ot tak grafa się bez podkręcania nie spali.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wolek (Post 2601625)
zasilacz z obudowa i-box phoenix 512 400w/24piny/sata,prescot

Nie bierz kompów z allegro jakiś, wiesz, ibox to jest najgorszy szmelc na rynku, no może Codegeny lepsze, ale i tak daję góra 2tyg., a potem komp się spali.

Cytuj:

Gówno prawda, że tak powiem, właśnie kiedyś tak było, sam AMD podawał wydajność swoich Phenomów II z GTX 280 na prezentacji ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dj Fara0n (Post 2602081)
KrEmAs KAc, miałem ochotę napisać Ci coś naprawdę niemiłego za to co tu wypisujesz, ale się powstrzymałem.

@Wolek:
Odwiedź www.pclab.pl i tam zapytaj o rade, bo tutaj siedzą takie spece jak yoh, kremas, gonzo, dj faraon i inni mędrcy, którzy najzwyczajniej w świecie się nie znają.

Dokładnie, jak widzę, ludzi, którzy popierają stereotyp Intel + nVidia, albo AMD i ATI to się niedobrze robi, a po za tym Intel też z nVidią się nie lubi zbytnio(jeżeli chodzi o relacje) myślicie, że czemu płyty Intela pod C2D były pod CrossFire(X38 i X48), a pod SLI nie, dopiero mobo pod Core i7 ma to i to...

I błagam nie bierz tego Iboxa, bo komp Ci padnie i będzie trza nowy kupować, weź Corsaira, albo Chiefteca 450W... Ogólnie zasilacz lepiej kupować oddzielnie.

Andrew 20-07-2009 14:12

Cytuj:

Nie lubić to się możesz Ty. Mam na jednym kompie CPU intela i grafikę radeona i wszystko ładnie mi śmiga, nic się nie tnie, a kąp nie jest znowu najnowszy.
Jako procesor proponuję Ci Phenoma II x3 720. Nie jest strasznie drogi, a ma bardzo dobre osiągi i nieźle się kręci.
Grafikę weź radeona 4850.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:09.