Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-07-2009, 14:29   #1
Wolek
Użytkownik Forum

Wolek's Avatar

Data dołączenia: 28 04 2005
Lokacja: Ełk

Domyślny nowy komputer

Oto chodzi ze chce kupić nowy komputer, ale troche sie waham nad niektorymi podzespolami, a mianowicie chodzi o ;p

procesor
amd athlon II X2 245 BOX (AM3) (65W,45NM) czy Intel p dual core e5200

karta graficzna (i tu jest najwiekszy dylemat ;p)
do wyboru mam gigabyte geforce 9800 gt 1024mb ddr3/256bit (ver. oc- over clock) czy radeon 4770 512 ddr5 z ta roznica ze ta druga karta nie jest narazie dostepna w zadnym sklepie u mnie w miescie a kupno na allegro nie wchodzi w gre ; /

i jeszcze mam pytanie jak sie sprawuja monitory crt z nowymi kartami graficznym az psuje doznania z grania ;d?
Wolek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-07-2009, 14:48   #2
Erverse
Użytkownik Forum

Erverse's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Olecko

Stan: Na Emeryturze
Erverse ma numer GG 9055526
Domyślny

Karta imo ta 1, a procesor to nie znam się, ale dużo osób ma ten drugi i nie narzekają; p
Erverse jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 14:57   #3
robek
Zupa Dromidorowa

robek's Avatar

Data dołączenia: 09 09 2007

Domyślny

po co 1gb w karcie, skoro nie będzie wykorzystywane?

@@i tak btw., napisz na komputroniku czy na pclab żeby Ci złożyli sprzęt do jakiejś tam ceny, ew. jak nie chcesz to się zapytaj ich chociaż która lepsza, my nie jesteśmy specjalistami. Musisz popatrzec na wykresy która karta/procek osiąga lepsze wyniki, a nie pytac sie na forum o tibii, gdzie może 20 osób z tych 200.000 zna się na rzeczy...

Ostatnio edytowany przez robek - 18-07-2009 o 15:08.
robek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 15:21   #4
Meryba
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 02 2006

Stan: Niegrający
Meryba ma numer GG 9779216
Domyślny

Ja kupiłem Gigabyte radeon HD4770 512mb ddr5 podkręciłem go (oc) i jestem zadowolony. Tylko czekałem na tą kartę miesiąc bo nigdzie jej nie mieli. Przy tej karcie + Phenom II 3 rdzeniowy i 4 gb ram gta 4 chodzi na high przy 50 fps (tylko textury na medium reszta high). Nie wiem jak z tym geforce, ale hd4770 bardzo dobrze się kręci możesz o tym poczytać na necie, więc polecam HD4770 jest tania świetnie się kręci i ma dobre chłodzenie. BTW do amd chcesz dodać Geforce? Kto ci to składał?

Aha i sam gram na monitorze CRC, ale wcześniej grałem na LCD no i muszę powiedzieć, że monitory na CRC da się grać, ale radzę kupić sobie LCD przynajmniej 19 cali bo bez dobrego monitora to i karta nie pokaże wszystkiego co potrafi.

Ostatnio edytowany przez Meryba - 18-07-2009 o 15:34.
Meryba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 15:25   #5
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Przecież Radeony to badziewia bez sterowników.
stary 18-07-2009, 15:36   #6
Frapper
Użytkownik Forum

Frapper's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Funreal World
Wpisy bloga: 1

Frapper ma numer GG 1002880
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Przecież Radeony to badziewia bez sterowników.
Word, a GF9800 dalej gniecie mocno. Procek wez intela, lepiej sie kreca i sa duzo wydajniejsze. Amd odpadl z rywalizacji w procesorach gdzies przy pentium IV, a teraz GF odstawia ich z kartami. Do tego dorzuc dobra plyte asusa/gainwarda, x-fi na dzwiek, 4gb dualowych pamieci kingstona i masz zabijake. A zeby karta naprawde pokazala co umie to 22" minimum imo.

http://mroziak.blogspot.com/
Pierwszy uzytkownik ktory reportuje wlasne posty.

<Tompior> ale najlepsze z kont evana
<Tompior> Rothes_pompowacz_arbuzuw
Frapper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 15:41   #7
Akahan
Użytkownik Forum

Akahan's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2008
Lokacja: W Polsce...

Świat: Celesta
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Frapper Pokaż post
Word, a GF9800 dalej gniecie mocno. Procek wez intela, lepiej sie kreca i sa duzo wydajniejsze.
G***o prawda, od athlonów najnowszych x2 II, szybszy będzie dopiero procek z serii E8xxx(z serią e7xxx bez oc nawet wygra), a kręcą się pod 4GHz, co do grafy, Radeon jest szybszy od 9800GT i każdy test Ci to powie A pod jakim zasilaczem ma to chodzić?

Ofc Athlon x2 II, zwykłego x2 lepiej nie brać, bo to faktycznie gniot, a 4770 po oc może dorównać Radeonowi 4850, a to już sporo szybsze karty od 9800GT.
+ Ghoul : Najlepiej przed nim uciekać nawet na 30lvlu bo bierze nieco dużo hp, taktyką powinna być walka z dystansu i nie danie zapędzić się w jakąś pułapkę czy ślepą uliczkę... Polecam summony Monków lub Fire Devilów. Co do lootu to Life Ring czy Brass Helmet nie są zbytnio opłacalnym sprzętem...

Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 15:44.
Akahan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 15:44   #8
Frapper
Użytkownik Forum

Frapper's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Funreal World
Wpisy bloga: 1

Frapper ma numer GG 1002880
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Akahan Pokaż post
G***o prawda, od athlonów najnowszych x2 II, szybszy będzie dopiero procek z serii E8xxx(z serią e7xxx bez oc nawet wygra), a najnowsze procki od AMD kręcą się po 4GHz, co do grafy, Radeon jest szybszy od 9800GT i każdy test Ci to powie A pod jakim zasilaczem ma to chodzić?
Tamten radeon co on tam napisal? Fakt, jest sporo nowszy. Ale nowe GF jedza radeony jak chca. E8xxx nie sa sepcjalnie drogie, wiec athlon odpada.Ofc markowy zasilacz 560W wystarczy. Na zasilaczu sie nigdy nie oszczedza. A wymienilem to co, da przyzwoita wydajnosc za smieszne pieniadze.

http://mroziak.blogspot.com/
Pierwszy uzytkownik ktory reportuje wlasne posty.

<Tompior> ale najlepsze z kont evana
<Tompior> Rothes_pompowacz_arbuzuw
Frapper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 15:48   #9
Akahan
Użytkownik Forum

Akahan's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tamten radeon co on tam napisal? Fakt, jest sporo nowszy. Ale nowe GF jedza radeony jak chca.
Jasne, jak porównujesz kartę za 400zł jaką jest 4770 do GTX 275/280/295, które kosztują około 1500zł to ok.
Cytuj:
E8xxx nie sa sepcjalnie drogie, wiec athlon odpada.
Athlon jest sporo tańszy, za około 300zł idzie wyłapać, a po oc wygrywa z E8xxx, które nie było są sporo droższe.
Cytuj:
owy zasilacz 560W wystarczy. Na zasilaczu sie nigdy nie oszczedza. A wymienilem to co, da przyzwoita wydajnosc za smieszne pieniadze.
450W Chiefteca, Crosaira by wystarczyła

A i żeby nie było sam mam E2200 i GF 9600GT, żeby nie było, że AMD fan ze mnie

Cytuj:
GeForce rox, Radeon sux (to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Podaj mi lepszą kartę od 4770 za 400zł(nowkę), gdyż jest szybsza od swojego konkurenta cenowego jakim jest GF 9800GT(GTS 240 bo to jest ta sama karta tylko bios inny, czyli 8800=9800=GTS 240, a GTS 250 to jest to samo co GF 8800 GTS, oraz 9800GTX, nie ma to jak ludzi naciągać...), chociaż z pisaniem gier to fakt, ale ostatnio jest już lepiej, także stery się poprawiły. A prawda jest taka, że Nvidia od czasów GF 8xxxx, albo już nawet od 7xxx nie zrobiła nic nowego, ciągle podnoszą taktowania, dodają pixel shadery i jednostki ROP, ale jest to ciągle ta sama konstrukcja(od 2 lat żadnego postępu), a AMD pokazało chociaż coś nowego i swego czasu 4850 i 4870 sporo namieszały.
+ Ghoul : Najlepiej przed nim uciekać nawet na 30lvlu bo bierze nieco dużo hp, taktyką powinna być walka z dystansu i nie danie zapędzić się w jakąś pułapkę czy ślepą uliczkę... Polecam summony Monków lub Fire Devilów. Co do lootu to Life Ring czy Brass Helmet nie są zbytnio opłacalnym sprzętem...

Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 16:07.
stary 18-07-2009, 15:57   #10
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

GeForce rox, Radeon sux (to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).

Co do procesora - polecam Athlona, nie ważne jaki, ale AMD odwala bardzo dobrą robotę tworząc Athlon'y. Korzystałem z podzespołów Intel'a, ale od jakichś 3 lat jestem wiernym Athlon'owcem (pomijając fakt, że aktualnie używam dosyć starego podzespołu - AMD Athlon 64 x2 Dual Core 4600+ 2,4 GHz).
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 16:02   #11
Aron Roar
Użytkownik Forum

Aron Roar's Avatar

Data dołączenia: 17 06 2006
Lokacja: skuntowni
Wpisy bloga: 23

Aron Roar ma numer GG 833224
Domyślny

Powiedź ile masz kasy. Coś sensownego powinno się z tego złożyć. A jak nie to pisz na forum.cdaction.pl tam tez zaglądam.

@EDIT
Lepszym wyborem będzie 4770. Karta kręci się jak marzenie. Po oc prześciga 4850. Jedyny problem - dostać ją to po prostu cud. Jest w ofercie wielu sklepów, ale już z dostepnością jest gorzej. Przypuszczam że łatwiej teraz trafić szóstkę w totka niż znaleźć 4770.
A jesli chodzi o proc to nowe athlony są bardzo miłe. A nie myślałeś o trzyrdzeniowym phenomie? Możliwość odblokowania czwartego rdzenia, bardzo fajne mozliwości oc i niewysoka cena. Ja polecam Phenom II X3 710. To naprawdę dobra oferta.
Zresztą jak mówiłem napisz ile masz kasy to coś się złoży

Ostatnio edytowany przez Aron Roar - 18-07-2009 o 16:10.
Aron Roar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 16:14   #12
Akahan
Użytkownik Forum

Akahan's Avatar

Domyślny

Aron, tak, ale już w x2 II da się dwa ukryte rdzenie odblokować na płycie AsRocka bodajże(a taki szajs z tej firmy był, ale coś potrafią jednak), a gry i tak póki co wykorzystują 2 rdzenie i szybko się to nie zmieni, i fakt jest taki, że 2 rdzenie kręcą się lepiej od 3 i 4 rdzeniowócw, a w grach daję to dużo.

A 4770 kręci się tak dobrze, bo jest wykonany w procesie 40nm(inne karty są w max 55), co zmniejsza temp. i pobór prądu, kilka watów mniej i ta karta obyłaby się bez dodatkowego zasilania, dlatego można kupić Athlona II x2, 4770 za groszę, do tego jakiś ram 800, albo 1066 MHz, który nieźle się kręci, płyty główne też są tańsze, i zasilacz 400W markowy starczy, a u Intela + Nvidia wyszłoby z 2x drożej, po za tym gniazdo pod 2 rdzeniowe Intele będzie usuwane, na rzecz Nathalemów, a Athlon x2 II jest pod najnowsze AM3 i nowa generacja też będzie pod AM3 także, będzie można potem rozbudować kompa bez dodatkowych kosztów, nowej płyty głównej, takie argumenty przemawiają bardzo za AMD i nikt tego nie zaprzeczy.

DOWN:
Może i tak, ale póki co wole mieć 2 rdzenie, które mogę podkręcić do 4GHz, niż 4, z którymi się mam męczyć, chociaż Phenomy II podkręcają się wspaniale, ale są też dwa razy droższe, ale jeżeli spojrzeć na Nehalemy są bardzo tanie. Po za tym teraz nie pchałbym się w LGA 775, gdyż są w odwrocie. Niedługo wchodzi Corei5, z podstawką 1066 i stare C2D pójdą w zapomnienie

Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 16:51.
stary 18-07-2009, 16:24   #13
Aron Roar
Użytkownik Forum

Aron Roar's Avatar

Data dołączenia: 17 06 2006
Lokacja: skuntowni
Wpisy bloga: 23

Aron Roar ma numer GG 833224
Domyślny

@up
Czwarty rdzeń można odblokować na każdej płycie posiadającej funkcję ACC. I nie da się aktywować czwartego rdzenia w athlonie x2 tylko w phenomie x2, a i tak szansa w tym przypadku jest mniejsza niż w phenomie x3.
Jeśli chodzi o AsRock'a to jest to bardzo dobra firma i zdarzały jej się modele i gorsze i lepsze. Osobiście patrzę na dany model, anie na markę.
A gadanie, że gry nie obsługuja czterech rdzeni tez mnie wkurza. Coraz więcej gier korzysta ze wielu jaj i ich liczba nie będzie spadała, a rosła. Tu by się jeszcze przydało wiedzieć czy autor zamierza zmieniać komputer w ciągu najbliższego roku czy dwóch. Jeśli zamierza to lepiej kupić lepszy dwujajowy CD2, jeśli nie to nowe phenomy są w sam raz.
stary 18-07-2009, 17:03   #14
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zes...r-t247005.html
@Gonzo: Takie teksty typu: "athlon sux, geforce rox" chyba nikogo nie przekonuja... Popieraj swoje wypowiedzi faktami

Ostatnio edytowany przez Tompior - 18-07-2009 o 17:04.
Tompior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 17:40   #15
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
@Gonzo: Takie teksty typu: "athlon sux, geforce rox" chyba nikogo nie przekonuja... Popieraj swoje wypowiedzi faktami
Myślałem, że moderatora dają tylko osobom, które umieją czytać. ;o

Cytuję siebie, jeśli tego nie zauważyłeś:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
(to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 17:49   #16
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Myślałem, że moderatora dają tylko osobom, które umieją czytać. ;o

Cytuję siebie, jeśli tego nie zauważyłeś:
chodzilo mu chyba bardziej o stwierdzenie cos sux i cos rox, co jest nieco dziecinne. A co do modkow to mi sie wydaje, daja go tym co chca nimi byc, wedlug mnie malo stalych bywalcow forum chcialoby byc moderatorem, za duzo obowiazkow i chyba zadnych profitow. ;p
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 18:26   #17
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Domyślny

Gonzo, tyle, ze to co powiedziales nie do konca sie sprawdza.
Np. Na ta chwile, do 1600zl radeony hd4870 x2 sa najoptymalniejszym wyborem.
Tak samo model hd 4890, ktory w swoim przedziale cenowym jest najlepszy.
Nie nalezy sie kierowac tym, czy to geforce czy radeon (tak samo pentium vs amd). Trzeba wybrac to, co w danym momencie jest najbardziej oplacalne.
stary 18-07-2009, 20:09   #18
Mazur199
Użytkownik Forum

Mazur199's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2005
Lokacja: krk

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Adres Jabbera do Mazur199
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Meryba Pokaż post
Ja kupiłem Gigabyte radeon HD4770 512mb ddr5 podkręciłem go (oc) i jestem zadowolony. Tylko czekałem na tą kartę miesiąc bo nigdzie jej nie mieli. Przy tej karcie + Phenom II 3 rdzeniowy i 4 gb ram gta 4 chodzi na high przy 50 fps (tylko textury na medium reszta high).

i po co Ci takie monstrum? dla szpanu? sam mam intela core2duo z ktorego i tak 1 rdzen jest wykorzystywany, radeona HD3850 (czego w ch*j załuje) i chodzi kazda nowsza gra, stalker clear sky,gta IV, więc ładowanie kasy tak jak w Twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu
Mazur199 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 20:15   #19
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Domyślny

@Mazur: Nie wszyscy lubia grac na ustawieniach - very very very bardzo low.
stary 18-07-2009, 20:31   #20
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
@Mazur: Nie wszyscy lubia grac na ustawieniach - very very very bardzo low.
Mi wszystkie nowsze gry działają wysokich detalach. Core2Duo E6320 i GeForce 8800 GTS.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania