|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu
![]() |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 04 2005
Lokacja: Ełk
|
![]() Oto chodzi ze chce kupić nowy komputer, ale troche sie waham nad niektorymi podzespolami, a mianowicie chodzi o ;p
procesor amd athlon II X2 245 BOX (AM3) (65W,45NM) czy Intel p dual core e5200 karta graficzna (i tu jest najwiekszy dylemat ;p) do wyboru mam gigabyte geforce 9800 gt 1024mb ddr3/256bit (ver. oc- over clock) czy radeon 4770 512 ddr5 z ta roznica ze ta druga karta nie jest narazie dostepna w zadnym sklepie u mnie w miescie a kupno na allegro nie wchodzi w gre ; / i jeszcze mam pytanie jak sie sprawuja monitory crt z nowymi kartami graficznym az psuje doznania z grania ;d? |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Olecko
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Karta imo ta 1, a procesor to nie znam się, ale dużo osób ma ten drugi i nie narzekają; p
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zupa Dromidorowa
Data dołączenia: 09 09 2007
|
![]() po co 1gb w karcie, skoro nie będzie wykorzystywane?
@@i tak btw., napisz na komputroniku czy na pclab żeby Ci złożyli sprzęt do jakiejś tam ceny, ew. jak nie chcesz to się zapytaj ich chociaż która lepsza, my nie jesteśmy specjalistami. Musisz popatrzec na wykresy która karta/procek osiąga lepsze wyniki, a nie pytac sie na forum o tibii, gdzie może 20 osób z tych 200.000 zna się na rzeczy... Ostatnio edytowany przez robek - 18-07-2009 o 15:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 02 2006
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Ja kupiłem Gigabyte radeon HD4770 512mb ddr5 podkręciłem go (oc) i jestem zadowolony. Tylko czekałem na tą kartę miesiąc bo nigdzie jej nie mieli. Przy tej karcie + Phenom II 3 rdzeniowy i 4 gb ram gta 4 chodzi na high przy 50 fps (tylko textury na medium reszta high). Nie wiem jak z tym geforce, ale hd4770 bardzo dobrze się kręci możesz o tym poczytać na necie, więc polecam HD4770 jest tania świetnie się kręci i ma dobre chłodzenie. BTW do amd chcesz dodać Geforce? Kto ci to składał?
Aha i sam gram na monitorze CRC, ale wcześniej grałem na LCD no i muszę powiedzieć, że monitory na CRC da się grać, ale radzę kupić sobie LCD przynajmniej 19 cali bo bez dobrego monitora to i karta nie pokaże wszystkiego co potrafi. Ostatnio edytowany przez Meryba - 18-07-2009 o 15:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Word, a GF9800 dalej gniecie mocno. Procek wez intela, lepiej sie kreca i sa duzo wydajniejsze. Amd odpadl z rywalizacji w procesorach gdzies przy pentium IV, a teraz GF odstawia ich z kartami. Do tego dorzuc dobra plyte asusa/gainwarda, x-fi na dzwiek, 4gb dualowych pamieci kingstona i masz zabijake. A zeby karta naprawde pokazala co umie to 22" minimum imo.
![]() |
#7 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 02 2008
Lokacja: W Polsce...
Gildia: Nie czaicie ironi?
Świat: Celesta
|
![]() Cytuj:
![]() Ofc Athlon x2 II, zwykłego x2 lepiej nie brać, bo to faktycznie gniot, a 4770 po oc może dorównać Radeonowi 4850, a to już sporo szybsze karty od 9800GT.
Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 15:44. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Athlon jest sporo tańszy, za około 300zł idzie wyłapać, a po oc wygrywa z E8xxx, które nie było są sporo droższe. Cytuj:
![]() A i żeby nie było sam mam E2200 i GF 9600GT, żeby nie było, że AMD fan ze mnie ![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 16:07. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
|
![]() GeForce rox, Radeon sux (to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Co do procesora - polecam Athlona, nie ważne jaki, ale AMD odwala bardzo dobrą robotę tworząc Athlon'y. Korzystałem z podzespołów Intel'a, ale od jakichś 3 lat jestem wiernym Athlon'owcem (pomijając fakt, że aktualnie używam dosyć starego podzespołu - AMD Athlon 64 x2 Dual Core 4600+ 2,4 GHz). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 06 2006
Lokacja: skuntowni
Wpisy bloga: 23
![]() |
![]() Powiedź ile masz kasy. Coś sensownego powinno się z tego złożyć. A jak nie to pisz na forum.cdaction.pl tam tez zaglądam.
@EDIT Lepszym wyborem będzie 4770. Karta kręci się jak marzenie. Po oc prześciga 4850. Jedyny problem - dostać ją to po prostu cud. Jest w ofercie wielu sklepów, ale już z dostepnością jest gorzej. Przypuszczam że łatwiej teraz trafić szóstkę w totka niż znaleźć 4770. A jesli chodzi o proc to nowe athlony są bardzo miłe. A nie myślałeś o trzyrdzeniowym phenomie? Możliwość odblokowania czwartego rdzenia, bardzo fajne mozliwości oc i niewysoka cena. Ja polecam Phenom II X3 710. To naprawdę dobra oferta. Zresztą jak mówiłem napisz ile masz kasy to coś się złoży
Ostatnio edytowany przez Aron Roar - 18-07-2009 o 16:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Aron, tak, ale już w x2 II da się dwa ukryte rdzenie odblokować na płycie AsRocka bodajże(a taki szajs z tej firmy był, ale coś potrafią jednak), a gry i tak póki co wykorzystują 2 rdzenie i szybko się to nie zmieni, i fakt jest taki, że 2 rdzenie kręcą się lepiej od 3 i 4 rdzeniowócw, a w grach daję to dużo.
A 4770 kręci się tak dobrze, bo jest wykonany w procesie 40nm(inne karty są w max 55), co zmniejsza temp. i pobór prądu, kilka watów mniej i ta karta obyłaby się bez dodatkowego zasilania, dlatego można kupić Athlona II x2, 4770 za groszę, do tego jakiś ram 800, albo 1066 MHz, który nieźle się kręci, płyty główne też są tańsze, i zasilacz 400W markowy starczy, a u Intela + Nvidia wyszłoby z 2x drożej, po za tym gniazdo pod 2 rdzeniowe Intele będzie usuwane, na rzecz Nathalemów, a Athlon x2 II jest pod najnowsze AM3 i nowa generacja też będzie pod AM3 także, będzie można potem rozbudować kompa bez dodatkowych kosztów, nowej płyty głównej, takie argumenty przemawiają bardzo za AMD i nikt tego nie zaprzeczy. DOWN: Może i tak, ale póki co wole mieć 2 rdzenie, które mogę podkręcić do 4GHz, niż 4, z którymi się mam męczyć, chociaż Phenomy II podkręcają się wspaniale, ale są też dwa razy droższe, ale jeżeli spojrzeć na Nehalemy są bardzo tanie. Po za tym teraz nie pchałbym się w LGA 775, gdyż są w odwrocie. Niedługo wchodzi Corei5, z podstawką 1066 i stare C2D pójdą w zapomnienie ![]()
Ostatnio edytowany przez Akahan - 18-07-2009 o 16:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 06 2006
Lokacja: skuntowni
Wpisy bloga: 23
![]() |
![]() @up
Czwarty rdzeń można odblokować na każdej płycie posiadającej funkcję ACC. I nie da się aktywować czwartego rdzenia w athlonie x2 tylko w phenomie x2, a i tak szansa w tym przypadku jest mniejsza niż w phenomie x3. Jeśli chodzi o AsRock'a to jest to bardzo dobra firma i zdarzały jej się modele i gorsze i lepsze. Osobiście patrzę na dany model, anie na markę. A gadanie, że gry nie obsługuja czterech rdzeni tez mnie wkurza. Coraz więcej gier korzysta ze wielu jaj i ich liczba nie będzie spadała, a rosła. Tu by się jeszcze przydało wiedzieć czy autor zamierza zmieniać komputer w ciągu najbliższego roku czy dwóch. Jeśli zamierza to lepiej kupić lepszy dwujajowy CD2, jeśli nie to nowe phenomy są w sam raz.
![]() |
![]() |
#14 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zes...r-t247005.html
@Gonzo: Takie teksty typu: "athlon sux, geforce rox" chyba nikogo nie przekonuja... Popieraj swoje wypowiedzi faktami ![]() Ostatnio edytowany przez Tompior - 18-07-2009 o 17:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
|
![]() Cytuj:
Cytuję siebie, jeśli tego nie zauważyłeś: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
|
![]() chodzilo mu chyba bardziej o stwierdzenie cos sux i cos rox, co jest nieco dziecinne. A co do modkow to mi sie wydaje, daja go tym co chca nimi byc, wedlug mnie malo stalych bywalcow forum chcialoby byc moderatorem, za duzo obowiazkow i chyba zadnych profitow. ;p
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
UnlimitedWarnWorks
![]() |
![]() Gonzo, tyle, ze to co powiedziales nie do konca sie sprawdza.
Np. Na ta chwile, do 1600zl radeony hd4870 x2 sa najoptymalniejszym wyborem. Tak samo model hd 4890, ktory w swoim przedziale cenowym jest najlepszy. Nie nalezy sie kierowac tym, czy to geforce czy radeon (tak samo pentium vs amd). Trzeba wybrac to, co w danym momencie jest najbardziej oplacalne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
i po co Ci takie monstrum? dla szpanu? sam mam intela core2duo z ktorego i tak 1 rdzen jest wykorzystywany, radeona HD3850 (czego w ch*j załuje) i chodzi kazda nowsza gra, stalker clear sky,gta IV, więc ładowanie kasy tak jak w Twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
UnlimitedWarnWorks
![]() |
![]() @Mazur: Nie wszyscy lubia grac na ustawieniach - very very very bardzo low.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mi wszystkie nowsze gry działają wysokich detalach. Core2Duo E6320 i GeForce 8800 GTS.