![]() |
Byleby znowu nie zaczęła się dyskusja "czym jest fantasy"^^. Uznając, że jest to szerokie pojęcie typuję (ale w dowolnej kolejności):
- wszystko J. R. R. Tolkiena - Saga A. Sapkowskiego - niemal wszystko R. Feista - wszystko S. Lema - seria J. Piekary ("Sługa Boży" etc...) - Biblia ^^ Pozdrawiam. EDIT: Co nie znaczy, że podanej "szóstce" ustepują Roger Zelazny, Terry Pratchett, Robert E. Howard, Kir Bułyczow, Feliks W. Kres, Stefan Król, Isaac Asimov, Maja Lidia Kossakowska, Kevin J. Anderson, Piers Anthony, Jacek Dukaj, Anna Brzezińska, Howard Lovecraft, Philip Dick, Andrzej Pilipiuk, Andrzej Ziemiański i inni...:P |
hehe widze ze wszyscy tu dobry gust mają :P
moje ulubione : Kod da Vinci < fajnie sie czyta > Harry Potter < all > Władca Pierscieni + Hobbit Eragon Kamienie na szaniec i inne fajne :> Jeszcze jest kamasutra na leżaco xD ( joke )8o |
Władca Pierścieni
Sillmalirion + Niedokończone Opowieści (dalem te ksiazki razem poniewaz sa bardzo ze soba zwiazane) [ J.R.R. Tolkien ] Eragon [ Christopher Paolini ] Cała twórczość Karola Maya Ojciec Chrzestny ( to nie fantasy ale dalem) [ Mario Puzo ] |
- Wiedźmin
- Achaja - Książki z serii Forgotten Realms dotyczące Podmroku jak choćby Wojna Pajęczej Królowej - Książki o Conanie |
1. Wszelkie ksiazki mistrza Sapkowskiego.
2. Wszystkie ksiazki mistrza Prattcheta. 3. Achaja. 4. Władca Pierscieni. 5. Harry Potter (nie wiem czemu ale lubie to czytac :-P) 6. Wszystkie ksiazki Kinga. |
Nie, nie są to książki fantasy
1. Paragraf 22 2. Autostopem przez Galaktykę 3. Msza za miasto Arras 4. Syreny z Tytanu 5. 120 dni Sodomy 6. Mała Apokalipsa W sumie nie zastanowiłem się zbyt długo... |
Trylogia w pięciu częściach Douglasa Adamsa, twórczość Philipa K. Dicka i Rogera Zelaznego, Świat Dysku Pratchetta, Trylogia Zimnego Ognia C. S. Friedman i nieśmiertelny Lem. I wielu, wielu innych autorów...
|
Jesteś pewny Dobo, że Paragraf 22 jest fantasy? :-)
|
Cytuj:
|
Forgotten Realms
Nie wiedziałem, że tyle osóbz tego forum siedzi w Forgotten Realms. Oo
Mój top-6: 1. Wieszać każdy może - A. Pilipiuk, 2. Czarownik Iwanow - A. Pilipiuk, 3. Weźmisz czarno kure... - A. Pilipiuk, 4. Kroniki Jakuba Wędrowycza - A. Pilipiuk, 5. Zagadka Kuby Rozpruwacza - A. Pilipiuk, (zgadnijcie kogo twórczość lubię najbardziej xD) 6. Wojna Pajęczej Królowej, Tom V: Unicestwienie - P. Athans PS: Niezłą książką fantasy jest też Biblia. ;) EDIT: Damn, zdublowałem Thanala z tą Biblią. Wybacz.;) |
Agata Christie ,,Entliczek pentliczek, spotkanie w Bagdadzie''
Agata Christie ,,13 zagadek, hotel Bertram'' po za tym wszystkie czesci ,,Hrabii Montechristo'' ,,Skapiec'' Moliera i oczywiscie Tom Clancy ,,Kardynal z Kremla'' |
-Narrenturm - A.Sapkowskiego
-Dziedzictwo krwi - Richard A. Knaak -Czarna droga - Mel Odom -Królestwo cienia - Richard A. Knaak -Pajęczy księżyc - Richard A. Knaak A z niefantasy to - Sztuka czytania z twarzy - autora nie pamiętam ;) |
"Władca..." J.R.Tolkiena;
seria "Świat Dysku" Terrego Prattcheta |
1. Saga Wiedźmina (bez sensu jest wymienianie jednej tylko znich) - Andrzej Sapkowski
2. Czarnoksiężnik z Archipelagu - Ursula K. Le Guin 3. Trylogia Elenium - David Eddings 4. Pieśń elfa - Elaine Cunningham 5. Narrenturm - Andrzej Sapkowski 6. Silmarillion - Tolkien |
Nie mogłem się zdecydować na 6 konkretnych książek, więc wypiszę całe cykle:
"Trylogia husycka" (Narrenturm, Boży Wojownicy, Lux Perpetua) - AS Wiedźmin - AS Władca Pierścieni - J.R.R. Tolkien Pieśń Lodu i Ognia - George R.R. Martin Wszystkie książki opowiadające przygody naszego wspaniałego egzorcysty, Jakuba Wędrowycza, autorstwa Pilipiuka. Trylogia Zimnego Ognia - C.S. Friedman |
1. Najstarszy (Christopher Paolini)
2. Eragon (Christopher Paolini) 3. Hobbit (J.R.R Tolkien) 4. Władca Pierścieni: Powrót Króla (J.R.R Tolkien) 5. Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (J.R.R Tolkien) 6. Władca Pierścieni: Dwie Wieże (J.R.R Tolkien) |
1 - J.R.R. Tolkien
2 - Mroczne Materie - Pullmana 3 - Seria Świata Dysku T. Pratchetta ;] |
Wszystko Sapkowskiego, cykl o Jakubie Wędrowyczu , "Sekretny dziennik Adriana Mole'a" i jego kontynuacje, "Autostopem przez Galaktykę" , "Śniadanie Mistrzów", "Syreny z Tytana", opowiadania Topora i jeszcze sporo innych ;p
|
hehe...ja nie mam top 6 ksiazek.. bo lubie wszystkie ksiazki TERREGO PRATTCHETA z serii swiat dysku (jakies 20++) ;pp
|
1. Kod Leonarda ~
2. Anioły i Demony 3. Wszystko z Wiedźmina 4. Eragon i Najstarszy 5. LOTR 6. Hmm... nie wiem, może coś z Christie? |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:42. |