![]() |
Wieszok, podałeś jeden argument: gry. Czekam na więcej i proszę bez postów typu Mateka Uciekaido bo ja wcale nie napisałem, że Linux jest lepszy według mnie do użytku domowego tylko chciałem rozwinąć dyskusję nt. funkcjonalności Windowsa i Linuska, no ale jeżeli taki Matek nie musi argumentować swojego zdania to cóż...
|
Cytuj:
A tak w ogóle, uważam, że do domu Win jest 1oo% lepszy od Linuxa, ale do biura już bym tych 1oo% nie dał, gdyż Lin jest czasem bardziej użyteczny. (no i darmowy, a jak się stoi przed wyborem czy wyposarzyć 32 kompy w winde po 700/szt czy za 0/szt to chyba dylematu nie ma ;)) p.s. takie gadanie nie ma sensu, i tak ja nie przekonam ciebie, ty nie przekonasz mnie ;) |
Cytuj:
Po pierwsze i najwazniejsze: BEZPIECZENSTWO O tak! Wlasnie obale jeden z najwiekszych mitow systemow linuksowych. Ich jakze wspaniale, wychwalane bezpieczenstwo. A ja wam mowie: o kant dupy mozna rozbic te stwierdzenie. Jak ktos chce mnie zjechac, zrobcie test. Dajcie dla przecietnego uzytkownika, ktory nie ma duzego pojecia o kompach, ale ktory na nich pracuje dwie platformy: windowsowa i linuksowa. Ja tak kiedys z kumplem zrobilem. I co: w ciagu 15 minut udalo nam sie zainstalowac rootkita, pomimo tego, ze ofiara widziala i WIEDZIALA co chcemy zrobic. Nie potrafila sie obronic ani na linuksie, ani na windowsie. Jaki z tego wniosek? Ano taki, ze prawdopodobienstow wlamania na obie platformy jest takie same. Odsetek wlaman na linuksy jest mniejszy z dwoch powodow: liczba uzytkownikow linuksow jest o wiele mniejsza niz windowsow w zwiazku z czym latwiej znalezc kogos nieodpowiezdialnego. Drugi powod: z reguly uzytkownicy linuksow maja wieksze pojecie o bezpieczenstwie niz uzytkownicy windowsow. I nic z tego, ze laty sa czesciej wydawane niz na winach, nic z tego ze wszyscy bebnia, ze lin jest bezpieczniejszy. OBA systemy sa tak sao bezpieczne. Nie mowiac juz o tym, ze wlamania na WIN dzieja sie z tego samego powodu co wlamania na LIN, zaniechanie aktualizacji. Po drugie i troszeczke mniej wazne: WSPARCIE TECHNICZNE. O tak. Tego co mi brakuje w systemie linuksowym. Rozwiazania kazdego problemu musze szukac w necie: google, grupy dyskusyjne itp, itd. A ja najzwyczajniej nie mam na takie pierdoly czasu. Bo w ciagu 1h przeznaczonej na poszukiwanie rozwiazania (niekoniecznie wlasciwego) moge zrobic miesieczna statystyke badz cokolwiek innego. W M$ jest tak, ze dzwonie do nich, podaje dane i numer licenji i po 15 minutach mam rozwiazanie problemy. Czasami, jak problem jest powazny, pomagaja mi po 24h. Wiec czas reakcji jest ok. W distrach linuksa, ktore mozna kupic w kioskac (mandriva?) chyba jest jakies wsparcie tez, ale nie znam nikogo kto by korzystal, wiec sie nie wypowiadam. Po trzecie: WSPARCIE PRODUCENTOW: Mowcie sobie co chcecie, ale ja nie chce znowu marnowac czasu na zainstalowanie troche tanszego sprzetu ktory posiadam, a do ktorego nie dostarczono sterow pod linuxa. Wygoglanie tychze tez zajmuje troszeczke czasu. Sterow do mojej karty muzycznej producenta klasy B nie znalazlem do dzisiaj, i z pewnych zrodel wiem, ze ich wogole nie MA. A w WinXP sa domylsnie. Nie wlozylem nawet plytki, zeby muzyczka grala. Po czwarte: PRACA: No ba. Poprzegladajcie sobie ogloszenia. W 60% pojawiaja sie stwierdzenia: wymagana znajomosc pakietu biurowego MS Office i systemu Windows. Oczywiscie, mam nadzieje, ze to bedzie szlo w strone darmowych pakietow i systemow, ale w dniu dzisiejszym palme pierwszenstwa ma jakze nielubiany M$. I NIE - ta sytuacja nie zmieni sie zbyt szybko. Kiedys chcialem swoj urzad przystosowac do pracy w systemie Linux (Ubuntu koknretnie) - ale koszta sa OGROMNE. W firmie, gdzie pracuje 20 pracownikow wynisloby to 40.000 zlotych, czyli 1 i 1/4 moje ROCZNEGO budzetu. Po piate: LATWOS INSTALACJI. Jakies komenty. Instalacja w dobres dystrybucji linuksa dalej jest nieprzyjazna dla uzytkownika. Oczywiscie, mozna probowac instalowac Ubuntu badz inny shit typu Mandriva, ale wtedy moge parafrazowac pewne powiedzenie "Ubuntu sluzy do przegladania sieci z twojego komputera i twojego komputera z sieci". Mam pisac dalej? Godzinami tak moge. PS: Wiecie - ja sobie doskonale zdaje sprawe z tego jak bezpieczny, jak przyjazny i jak fenomenalny jest system oparty na jadrze linuxa. Nie wyobrazam sobie pracy na innym serwerze niz ten oparty na Debianie (chociaz w pracy mam IIS i tez uwazam, ze lina bije na glowe). Ale zdaje sobie tez sprawe z tego, ze 90% spoleczenstwa nie jest tak obcykana z dzialania systemow jak ja. Stwierdzanie, ze zwykly szaraczek bez problemu poradzi sobie z omawianym systemem jest jeszcze bajka. Moze z nim dzialac, spoko, ale bardzo latwo mzoe cos nabroic (wyjatek - Ubuntu, nawet mi sie nie udalo go spieprz...yc). Nie wszyscy musza znac sie na kompach, zeby na nich pracowac: tak samo jak ty nie musisz sie znac na samochodach, zeby na nich jezdzic? I co, czy mechanik bedzie radzil sasiadowi SAMEMU zlozyc, a potem naprawiac i konserwowac samochod bo jest taniej niz w salonie, a ON przeciez sam sobie z tym poradził? Linuxy to przyszlosc, to jest jedyna prawda. Ale zanim ta przyszlosc nadejdzie minie troszczke czasu jeszcze. edit: Pozwole sobie jeszcze cos dodac, skoro tak sie rozpisalem. Jest jeden bardzo wazny powod, dla ktorego linuksowi tak trudno wejsc do domu... mnogosc dystrybucji. Poczatkujacy sie w tym gubia;] |
Cytuj:
|
@Matek
Z tego co napisałeś można wywnioskować, że Win jest lepszy dla domu z powodu... głupoty większości użytkowników. No bo przecież jak ktoś potrafi zainstalować Slackware, skompiluje ze źródeł potrzebne programy etc. to jest wręcz nietykalny, tylko po co to domowemu użytkownikowi? Widzisz, poczułeś się sprowokowany i wreszcie coś ciekawego w temacie można przeczytać. @Bezpieczeństwo Należy jeszcze dodać, że z powodu popularności Windowsa w domach na ten system operacyjny powstaje o wiele, wiele więcej świństw niż na Linuksa, dlatego bezpieczniej mieć Linuksa (co nie zmienia oczywiscie faktu, że użytkownik Windy w domu jedyne czego potrzebuje do bezpiecznego surfowania to aktualizacje i zdrowy rozsądek). @Praca Windowsa każdy głupi zna chociażby w stopniu podstawowym. Obsługa linuksa coraz częściej też jest potrzebna do pracy. @Instalacja Moim zdaniem punkt niepotrzebny. Po co instalacja ma być dziecinnie prosta w takim Debianie skoro potem użytkownik i tak nic z tym systemem nie zrobi? |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:02. |