Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   TibiaWiki - encyklopedia tibijska (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=90005)

Kele 16-08-2006 09:07

Zapomniałem dodać w pierwszym poście. Imho tylko ludzie z Tibia.pl support powinni redagować artykuły. Takto zrobi sobie jakiś pierwszy lepszy czubek konto i wszystko poprzerabia. A takowych na naszym forum mamy w kij i jeszcze troszkę...

kostooch 16-08-2006 09:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez asustua (Post 938141)
Po co robic cos co juz istnieje?
A co do tego ze to jest po polsku to wlasnie moim zdaniem zle ...
Poniewaz zaduzo ludzi gra w tibie bez znajomosci jezyka angielskiego co psuje cala atmosfere gry.Jak ja np. pytam sie kogos kiedy zejdze z expowiska a on mi napisze pl? to juz taki kolo niepowinien grac w tibie moim zdaniem ...

Nothing more to add...

bosal 16-08-2006 09:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 938961)
Zapomniałem dodać w pierwszym poście. Imho tylko ludzie z Tibia.pl support powinni redagować artykuły. Takto zrobi sobie jakiś pierwszy lepszy czubek konto i wszystko poprzerabia. A takowych na naszym forum mamy w kij i jeszcze troszkę...

mam nadzieje ze nie na erig.net to dziala tak samo jest na wikipedia.pl, wlasnie w tym rzecz aby kazdy mogl to moderowac

Pirate Cutthroats 16-08-2006 10:30

określe to jednym słowem: REWELACJA :)

Xenteks 16-08-2006 10:45

Spoko spoko

Spoko pomysl wielkie gratz dla tiba.pl :cup: :crusader:

Pablosso 16-08-2006 10:58

Prawda jest taka, że dziś żadna nowa strona o Tibii, czegokolwiek by nie wymyśliła, nie ma wręcz żadnych szans się jakoś wybić. Tibia.pl ma już tysiące użytkowników chętnych do pomocy (i ciągle ich przybywa). Piszą artykuły właśnie tutaj. Wy macie szybko nowe potworki, bo macie użytkowników w grupie Tibia.pl Support. Oni to robią, bo chcą, żeby ich nick znalazł się na znanej każdemu tibia.pl, a nie na jakiejś drugorzędnej stronce. A właśnie ta drugorzędna strona, dzięki tym użytkownikom mogłaby się jakoś wybić. Przypuszczam, że ta wiki wypełni się w zawrotnym tempie, właśnie dzięki temu fenomenowi użytkowników.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatKus (Post 938654)
Mogłeś nawet zebrać ekipę korzystając z naszego forum.

O ile modek nie skasuje wcześniej tematu.
Cytuj:

Zapewniam cię, że jeśli byś do tego odpowiednio podszedł, nie było by z naszej strony problemów. A na tą reklamę, którą teraz dysponujemy dla naszego projektu, też musieliśmy ciężko zapracować. Nawet nie wiesz, ile w przeszłości mieliśmy przejść z innymi stronami. Ale jakoś daliśmy sobie radę, choć naprawdę nie było łatwo przebić się.

Tu przyznaję rację. Przecież zanim przyszli użytkownicy musieliście się dużo napracować, ale szybko ich nabyliście. Kiedy zakładaliście stronę nie było w zasadzie żadnego zdecydowanego lidera w tej tematyce (w Polsce), dzięki temu było wam o wiele łatwiej. Teraz już wy jesteście tym liderem i inna strona przez to nie może się już wybić.
Cytuj:

Nie zabraniamy przecież nikomu innemu spróbować. Ba, w przeciwieństwie do innych istniejących stron z naszej "młodości", nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia i chcą to zrobić uczciwie.

Rozumiem, że tą pomocą jest pozwolenie na link do strony w podpisie na forum i ewentualnie w zapomnianym dziale "Linki". No cóż, zawsze coś.

Sam zresztą popełniam ten błąd (?) pisząc do tibia.pl Wiki. Robię to choć nikt mnie do tego nie zmusza, a z drugiej strony ten cały "fenomen" Tibia.pl, jakoś nakazuje mi to w duchu. Mam własną stronę, która gdzieś tam sobie siedzi w otchłani internetu, z ilością 10 wizyt i dwóch postów na forum dziennie. I zamiast właśnie nią jakoś rozwijać, wolę pisać tu, bo sam ulegam temu fenomenowi.

I na koniec jeszcze taki mój artykuł (naszukałem się troszkę jego fotki :p):
[wiki]Stephan Börzsönyi[/wiki]

zbluszcz (były rechta) 16-08-2006 11:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pirate Cutthroats (Post 939066)
określe to jednym słowem: REWELACJA :)

określę to innym słowem: PERFIDIA (wyrafinowana przebiegłość, przewrotność, chytrość - za słownikiem PWN)

Polinik 16-08-2006 11:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso (Post 939109)
Tu przyznaję rację. Przecież zanim przyszli użytkownicy musieliście się dużo napracować, ale szybko ich nabyliście. Kiedy zakładaliście stronę nie było w zasadzie żadnego zdecydowanego lidera w tej tematyce (w Polsce), dzięki temu było wam o wiele łatwiej. Teraz już wy jesteście tym liderem i inna strona przez to nie może się już wybić.

A tibia.gery.pl? Oni byli liderem.
A co liderowania Tibia.pl: Chyba każdy serwis dąży do takiej pozycji.
Czy wg Ciebie Tibia.pl powinna teraz się specjalnie "okroić", żeby ją stracić i dać szansę innym serwisom? Chyba żartujesz.
Druga sprawa: czy to źle, że Tibia.pl się rozwija i oferuje coraz to nowe usługi?

Arathorn 16-08-2006 11:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 938300)
Podobnie jest na erigu ;). Quest spoiling sam w sobie nie narusza tibia rules. A pozatym tutaj nikt sobie nie zepsuje zabawy - nie chcesz znać rozwiązania questu, nie klikaj na "pokaż" :).

A tak ogólnie dobrze, że nareszcie TibiaWiki ujrzała światło dziennie :) (choć nie jestem do końca przekonany co do pozwolenia każdemu dowolnie edytować materiały - trzeba będzie co jakiś przywracać starszą wersję danego artykułu, bo jakiemuś noobowi będzie się nudziło).

@Down
Założyłeś kiedyś o tym topic, a ja Cię ostrzegłem, że czeka Cię mocna konkurencja :P.

Niestety opcja 'pokaż ' została wrzucona tylko przy paru questach w większości zaraz po kliknięciu na nazwę jest od razu całą droga :)

Azenus 16-08-2006 12:20

http://wiki.hunted.pl/index.php/Zbie...Platinum_coins

Żałosne... Może dla jakiegoś początkującego "rookstayera" sie przyda. Ale w wikipedii jako poradnik jest żałosne 8o

bosal 16-08-2006 12:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arathorn (Post 939185)
Niestety opcja 'pokaż ' została wrzucona tylko przy paru questach w większości zaraz po kliknięciu na nazwę jest od razu całą droga :)

bo to trzeba samemu zrobic, wez zobacz jak prawidlowo jest zrobiony quest z opcja pokaz i zobacz sobie edytuj, to samo zrob po kliknieciu na pokaz tez zobacz sobie edytuj i juz wyszstko wiadomo

[WIKI]Torch Quest[/WIKI]

Pablosso 16-08-2006 13:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Polin (Post 939183)
A tibia.gery.pl? Oni byli liderem.
A co liderowania Tibia.pl: Chyba każdy serwis dąży do takiej pozycji.
Czy wg Ciebie Tibia.pl powinna teraz się specjalnie "okroić", żeby ją stracić i dać szansę innym serwisom? Chyba żartujesz.
Druga sprawa: czy to źle, że Tibia.pl się rozwija i oferuje coraz to nowe usługi?

Co prawda 3 lata temu, to ja miałem 10 latek i nie chcę podważać słów Polina. Wydaje mi się jednak, że wtedy gery było płatne, więc nie wiem czy mogły być takim pewnym liderem.

W każdym razie nie mam nic przeciwko dążeniu do doskonałości i rozwojowi Tibia.pl, jak i każdej innej strony. Szkoda mi tylko takich osób, które cztery razy bardziej się napracowały i nie osiągnęły tego co Tibia.pl. Większość użytkowników wybrałałby i tak tę stronę, a jak pisałem - bez użytkowników każda strona jest niczym. W sumie to nie ma w tym nic złego, więc musimy się już chyba z tym pogodzić.
Btw. Dla popularności to się nawet zezwoli na potępiany przez lata QS.

MatKus 16-08-2006 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso (Post 939318)
Co prawda 3 lata temu, to ja miałem 10 latek i nie chcę podważać słów Polina. Wydaje mi się jednak, że wtedy gery było płatne, więc nie wiem czy mogły być takim pewnym liderem.

Było darmowe, a naszą stronę uważano za "złą" z założenia :P
Cytuj:

W każdym razie nie mam nic przeciwko dążeniu do doskonałości i rozwojowi Tibia.pl, jak i każdej innej strony. Szkoda mi tylko takich osób, które cztery razy bardziej się napracowały i nie osiągnęły tego co Tibia.pl.
Nie wiesz, co mówisz. Cy według ciebie te wszystkie teksty pojawiły się same? Raz jeszcze przypominam, mieliśmy ponad 300 haseł w chwili publicznego otwarcia strony! Nie wspominając już o tym, że na tych pomocników też trzeba sobie zasłużyć.
Cytuj:

Większość użytkowników wybrałałby i tak tę stronę, a jak pisałem - bez użytkowników każda strona jest niczym. W sumie to nie ma w tym nic złego, więc musimy się już chyba z tym pogodzić.
Oczywiście, strona jest niczym bez uzytkowników, ale żeby ci użytkownicy przyszli, trzeba sobie na to zapracować. Proponuję siąść do PHP stworzyć stronę, wklepać wszystkie te potworki itemy i wszystko inne, co wazne. Potem znaleść sponsora. W sumie jeśli uda ci się to zrobić, to naprawdę gratulacje.

A co do wspierania innych stron - nie, nie ograniczamy się wyłącznie do linka w podpiszie i w linkach. Gdy my tworzyliśmy stronę, chciano nas pozwać do sondu za skopiowanie danych z tibia.gery.pl (choć tłumaczyliśmy sami z tibia.de i paru innych stron). Wielokrotnie dostałem jednak PW z pytaniem, czy może ktoś na swoją stronę skopiować nasze informacje, i nigdy nie zabroniłem. Oczywiście nie mogę pozwolić na zamieszczenie poradników pisanych przez uzytkowników, bo nie ja mam do nie prawa autorskie, ale wiele innych elementów - nie ma sprawy. Oczywiście nie za darmo, zawsze wymagamy jakiejś informacji, skąd te info pochodzą, ale na początek na stronę to i tak wielkie ułatwienie w stosunku do tego, co my mieliśmy na początku.

Jarassimus 16-08-2006 15:41

Mogę wtrącić...

Przepraszam, ale czy tam do działu "wiki.hunted.pl" tutejszego forum ktokolwiek zagląda? Bo tak mi się wydaje, że zajmujecie się dywagacjami na tematy niezbyt istotne, podczas gdy jest pewien problem, który opisałem w tamtym dziale. A, moim zdaniem, jest to o wiele poważniejszy problem od tego, który właśnie omawiacie. ;-)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Harven 16-08-2006 15:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso (Post 939318)
Dla popularności to się nawet zezwoli na potępiany przez lata QS.

Wyjdź chłopcze jak Ci się coś niepodoba, i przy okazj przeczytaj sobie co to jest QS...

Pablosso 16-08-2006 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatKus (Post 939489)
A co do wspierania innych stron - nie, nie ograniczamy się wyłącznie do linka w podpiszie i w linkach. Gdy my tworzyliśmy stronę, chciano nas pozwać do sondu za skopiowanie danych z tibia.gery.pl (choć tłumaczyliśmy sami z tibia.de i paru innych stron). Wielokrotnie dostałem jednak PW z pytaniem, czy może ktoś na swoją stronę skopiować nasze informacje, i nigdy nie zabroniłem. Oczywiście nie mogę pozwolić na zamieszczenie poradników pisanych przez uzytkowników, bo nie ja mam do nie prawa autorskie, ale wiele innych elementów - nie ma sprawy. Oczywiście nie za darmo, zawsze wymagamy jakiejś informacji, skąd te info pochodzą, ale na początek na stronę to i tak wielkie ułatwienie w stosunku do tego, co my mieliśmy na początku.

Tylko nie widzę dużego sensu kopiowania tych samych informacji, które można znaleźć tu. Taką stronę będzie chyba odwiedzać jeszcze mniej osób, bo nie znajdą na niej nic nowego.

Rozumiem, że na początku nie było łatwo i musieliście się nieźle namęczyć, ale dziś ktoś mógłby wykonać taką samą pracę i nie osiągnie tego co Wy. Niestety inne strony już w zasadzie straciły szansę. Oczywiście nie obwiniam Was za to, tylko wyrażam swoje zdanie, a w zasadzie smutek.
Podsumowując: tematyka Tibii jest już tak oklepana, że zbytnio nie opłaca się robić o niej nowych stron.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Harven (Post 939508)
Wyjdź chłopcze jak Ci się coś niepodoba, i przy okazj przeczytaj sobie co to jest QS...

Dzięki za radę, ale nie skorzystam. A niby czym wg Ciebie są gotowe mapki z rozwiązaniami questów? Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie wcześniejszy stosunek do questów tibia.pl i to, że jest Supported Fansite.

9213094 16-08-2006 19:02

jak zrobic tego Outfifta

Wiele osob gada i jest napisane w dodatkach na tej stronie, ze morzna robic Outfifta z jakichs żeczy, npa bat wing . Ale pytanie: JAK??X( :( bo ja nie wiem slyszalem ze trzeba zdobyc komplet jakichs dodatkow i.... dalej niew wiem morze mi to ktos wytlumaczyc i na moje gg? oto i ono:4717073 prosze powiedzcie mi jak robic te Outfify!!!

Jarassimus 16-08-2006 19:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso (Post 939719)
Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie wcześniejszy stosunek do questów tibia.pl i to, że jest Supported Fansite.

Nie przesadzaj, strona www.erig.net jest także "supported fansite", a jednak w swojej TibiaWiki także ma quest spoiling (nawiasem mówiąc, my teraz wszystko, jak widzę, zrzynamy od nich ;-).

EDIT:
Moje wątpliwości dotyczące tego zrzynania przedstawiam tutaj. I znowu: hello hello! Nie śpijcie tam! Może od czasu do czasu ktoś by tam zajrzał? ;-)

Polinik 16-08-2006 20:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso (Post 939719)
Rozumiem, że na początku nie było łatwo i musieliście się nieźle namęczyć, ale dziś ktoś mógłby wykonać taką samą pracę i nie osiągnie tego co Wy. Niestety inne strony już w zasadzie straciły szansę. Oczywiście nie obwiniam Was za to (...)

I co w związku z tym proponujesz?
Auto-da-fé ekipy Tibia.pl, kasację działów czy może jeszcze coś innego?

Pablosso 16-08-2006 21:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Polin (Post 939901)
I co w związku z tym proponujesz?
Auto-da-fé ekipy Tibia.pl, kasację działów czy może jeszcze coś innego?

Nic nie proponuję, tylko wyrażam swoje zdanie na temat szans innych stron.

zbluszcz (były rechta) 16-08-2006 22:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jarassimus (Post 939504)
A, moim zdaniem, jest to o wiele poważniejszy problem od tego, który właśnie omawiacie. ;-)

Twoim zdaniem...

eerion 17-08-2006 01:21

dobry pomysł - złe wykonanie
Masa nupków dorwała się teraz do tibiiwiki tworząc artykuły na miarę takiego
http://wiki.hunted.pl/index.php/Doll
O tych co zrzynają regułki i robią na mase nic nie mówię - przynjamniej robią coś co wygląda porządnie i zawiera informacje
ale to co robi większość...
to aż szkoda gadać...

Matiz 17-08-2006 10:41

@Up

zrzynaja z tibia.erig.net naprzyklad ? :S A moim zdaniem dobry pomysl tylko bedzie to samo co na tibia.erig.net tylko przetlumaczone na polski.

Polinik 17-08-2006 11:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matiz (Post 940524)
zrzynaja z tibia.erig.net naprzyklad ? :S A moim zdaniem dobry pomysl tylko bedzie to samo co na tibia.erig.net tylko przetlumaczone na polski.

To przysiądź, przetłumacz i dodaj do TibiaWiki. Samo się nie zrobi. Chyba, że Twoje gadanie to zwykłe "weźmy się i zróbcie"?

Lady Magnolia 17-08-2006 19:48

Pomysł mi się podoba, to może być dla mnie pomocne ;) ale zobaczymy jak będzie z wykonaniem.
Co do kopiowania haseł z innych stron: to mi się nie podoba, lepiej stworzyć coś oryginalnego ;)

Morgaroth 18-08-2006 08:55

Może by zrobić dział postacie ? Np. można by opisać swoją postać , kim się jest w hierarchii serwera , lub opisać w stylu Rpg. Co o tym sądzicie ? Żeby nie było spamu to postać powinna mieć z 20 lvl :P

Pirate Cutthroats 18-08-2006 10:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez eerion (Post 940280)
dobry pomysł - złe wykonanie
Masa nupków dorwała się teraz do tibiiwiki tworząc artykuły na miarę takiego
http://wiki.hunted.pl/index.php/Doll
O tych co zrzynają regułki i robią na mase nic nie mówię - przynjamniej robią coś co wygląda porządnie i zawiera informacje
ale to co robi większość...
to aż szkoda gadać...

tak to już jest chamstwo i żenua ;/
ale ja na przykład dałem tam swoje 4 "poprwaki" i wydaje mi się że są dobre ;]
jak na razie nikt ich nie kasował

mazgier 18-08-2006 15:31

Hack?

Czy mi się wydaje czy ktoś paskudnie namieszał na stronie wikipedii?
Wygląda to na wyjątkowo chamski dowcip... :(

pogols 18-08-2006 15:41

Kurde załanczam TibieWiki a tam zamiazt normalnej strony pojawiają się gejowskie galerie......

MatKus 18-08-2006 15:45

Już poprawiłem.
Jak widać, niektórzy koniecznie chcą swoje zainteresowania rozpowszechniać gdzie tylko mogą.

Duch Guardi 18-08-2006 16:30

To chyba jakiś głupi kawał, ale podczas otwierania strony wyskakuje mi zdjęcie z jakąś baba
Edit :Już wszystko wróciło do normy

templeoflight 18-08-2006 18:54

Taaak, tyle że wszystko co jest na tej elo encyklopedii jest już na waszej stronce, po co to powielać? Żeby było że coś robicie? :S Aha, i te masowe spoilerowanie questow na tej encyklopedii też jest super ;]

bosal 19-08-2006 13:22

niestety wikipdia jest nastawiona na inteligencje i czyciwosc ;/ jak widzicie cos takiego to przywracajcie dawna postac

Dragu 19-08-2006 14:42

http://wiki.hunted.pl/index.php/Dark_Armor_Quest

BoOOOOm owned

Chycel 19-08-2006 20:45

A mi sie troszke nie podoba... mianowicie nasza kochana tibia.pl SUPPORTED FUNSITE tworzy Tibia Wiki w ktorym jest zakladka quest... zaraz zaraz to qs... skasujecie czy nie?

edit@

http://wiki.hunted.pl/wiki/Bear_Room_Quest/Spoiler oO i to nasz kochany bosal tworzy skroty na questy... niezle niezle... zeby nie bylo... mozna ctrl+r?

bosal 19-08-2006 20:48

a widziales ze na tibia.pl tez jest zakladka quest?

tam jest tak samo, jesli klikniesz zepsujesz sobie zabawe, ale coz erig.net tez jest supported i ma dokladnie to samo to czemu my mamy byc gorsi ?

Chycel 19-08-2006 20:55

Kolego, widze ze nawet nie jestes obeznany w menu tibia.pl
Otoz, questy ktore sa wprowadzone w szakladce na glonej stonie tibia.pl nie mowia jak dokladnie wykonac quest <tu mowie o pokazanej drodze, potrzebnych narzedziach> http://www.tibia.pl/quests.php look and comment...

jestem dalej za ctrl+r
wiecej argumentow

bosal 19-08-2006 20:56

kolego, jestem obeznany bo jestem adminem ;]. zauwaz ze na wiki tez masz opisane lekko, i bez spoilingu, dopiero jak klikniesz aby ci calosc pokazalo dostajesz pelne informacje.

Chycel 19-08-2006 21:00

kolego drogi :> lecz samo zawarcie na sronie info jak quest wykonac jest qs.
a tak off top@ mam zlamana reke, bede pisac bez duzych liter...;p
ja jednak bym proponowal wykasowac zakladke Quests- zeby przyzwoicie bylo... bo co to za wykonywanie questa jesli siedzi tam okolo 100 osob, wszystko wybite, zadna zabawa :<

bosal 19-08-2006 21:02

zakladka jest za pozwoleniem CipSoftu, specjalnie sie o to pytalismy. Informacje zawarte byly sprawdzane i sa przez CipSoft. Wiec jak najbardziej jest to na miejscu.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:05.