Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jak zagiac Swiadkow Jehowy? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=100413)

Asakura 01-11-2006 16:28

Wiele organizacji świeckich uznaje ich jednak jako znaną religię (co orzekł również Europejski Trybunał Praw Człowieka), dlatego obecnie w większości krajów świata są oni zarejestrowani jako legalny związek wyznaniowy.

Cio**, przeczytaj o Swiadkach w wikipedia.pl!!! Potem mozesz pier***** na forum...

ok ok ponioslo mnie

spider-bialystok 01-11-2006 16:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi (Post 1058496)
To nie jest religia, tylko sekta. I zgadzam się z tobą, to są totalni kretyni którzy szukają frajerów i poprzerabiali sobie nasze pismo świete.

To moze nastepnym razem pomysl sam, a nie powtarzaj glupio to co ci opowie ksiadz. W podstawowce uczylem sie razem ze SJ i byl zupelnie normalny. Nikt nie zmusza zebys sie do nich przylaczyl, masz wolna wole. I Pismo Swiete nie jest wasze.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi
np. szuca kogoś dziewczyna i siedzi smutny w parku, to ten się dosiada i zaczyna opowiadać.

No i co w tym zlego?

Smetana 01-11-2006 16:41

Cytuj:

To nie jest religia, tylko sekta. I zgadzam się z tobą, to są totalni kretyni którzy szukają frajerów i poprzerabiali sobie nasze pismo świete. U nas ksiądz był w budzie i gadał, że oni czekaja na słaby moment, by wcisnąć ludzią kit, np. szuca kogoś dziewczyna i siedzi smutny w parku, to ten się dosiada i zaczyna opowiadać. Na tych zebrania to uczą ich jak werbować kolejnych idiotów (sam pół roku tam chodził, żeby poznać ich mechanizm).
A chrześcijanizm już znalazł masę frajerów, którym pierze mózgi od dziecka, a potem mózgi ich dzieci itd. ŚJ przynajmniej nie są w swej wierze obłudni, ale trzymają się jakichśtam zasad. Nie żebym sympatyzował z nimi, po prostu mieszkam na takim zadupiu że nigdy żaden nie przyszedł by mi wciskać swoją wiarę i może dlatego nie jestem na nich cięty :).

@down
No może to wyidealizowany obraz, ale i tak opisuje większość.

Ghost Nieudany 01-11-2006 16:47

Cytuj:

ŚJ przynajmniej nie są w swej wierze obłudni, ale trzymają się jakichśtam zasad.
Dżizz, wszyscy jesteście genialni, uogólniając.

Ryłek 01-11-2006 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cederiel (Post 1058436)
U mnie jeden Jehowy w budzie nie moze grac w Tibie ;]

Patrząc na farmazony, które tutaj pieprzysz to tobie bym komputera nie pozwolił dotykać.

Co do tematu, znam jedną rodzinę Jehowców i nie odznaczają się czymś szczególnym...

Vekegi 01-11-2006 17:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1058518)
To moze nastepnym razem pomysl sam, a nie powtarzaj glupio to co ci opowie ksiadz. W podstawowce uczylem sie razem ze SJ i byl zupelnie normalny. Nikt nie zmusza zebys sie do nich przylaczyl, masz wolna wole. I Pismo Swiete nie jest wasze.

Oj przepraszam : o wasze wasze :s

Co w tym złego, że przysiada się i gada te farmazony, daje książeczki etc. ;s
Werbują tych co mają dołek psychiczny <nie zawsze>

DRoN 01-11-2006 17:05

Kolega z mojej byłej (gimnazjalnej) klasy powiedział kiedyś, żeby się ich zapytać o jedną rzecz: "Czy to prawda, że u was ojciec może je*ać się z córką?" i po tym jednym pytaniu odchodzą.
Nie wiem ile w tym prawdy (może kumpel chciał być cool) i nigdy tego nie próbowałem.

Avrerk 01-11-2006 17:07

@Ktos tam co powiedzial ze ŚJ to sekta
Chrzescijanstwo dzieli sie na kilka kosciolow:
Kosciol katolicki, protestancki itd.
A kosciol ŚJ jest zapisany do tych kosciolow, poniewaz ich zrodlem wiary jest Biblia.
Wiec mowiac ze ŚJ sa sekta, musimy tez mowic ze MY jestesmy sekta >.<

@Ryłek
Ja znam kolesia, Jehowego, co mi pomagal w Gothica 1 grac. (30lat czy cos, hydraullik>

morwi 01-11-2006 17:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi (Post 1058569)
Werbują tych co mają dołek psychiczny <nie zawsze>

a chrześcijanie chrzczą dzieci bez ich zgody !1!111
powiedz że to kretyni itp. -.-

Rattus 01-11-2006 17:54

Wszyscy żjemy w jednej wielkiej dyktaturze. Jest nią kościół! Nie widzicie tego!? Dzieci chrzczone są kiedy jeszcze nie wiedzą co się dzieje. Kościół ma nad nami władzę! Wszstko to ma na celu zdobycie władzy! (Pewnie myślicie, że jestem, niewieżący. Nie macie racji) Religia oddziałuje na nas psychicznie, duchowo a pewni ludzie czerpią z tego korzyści! Jechowcy działają na takiej samej zasadzie tyle, że katolicy nie chodzą od domu do domu bo i tak maja nas w garści. Gdyby katolicy byli mniejszością też byliby zapewne nachalni jak ŚJ!

Vekegi 01-11-2006 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez morwi (Post 1058599)
a chrześcijanie chrzczą dzieci bez ich zgody !1!111
powiedz że to kretyni itp. -.-

Hmm, dziecko do 18 roku jest pod opieką rodziców?

Smetana 01-11-2006 18:37

@up
No to co? Człowiek powinien sam decydować o swoim wyznaniu.

morwi 01-11-2006 18:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi (Post 1058711)

a ŚJ 'uderzają' do moherowych babć ? zresztą jak ktoś nie che wierzyć to nie wierzy czy jest pod opieką rodziców czy kogokolwiek innego

Vekegi 01-11-2006 19:06

A miej sobie poglądy jakie chcesz, zwisa mi to.
Czyżby ateizm był ostatnio trendy? (pytanie ogólne)

spider-bialystok 01-11-2006 19:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi (Post 1058711)

No i co z tego? Zarowno Jezus jak i pierwsi chrzescijanie otrzymywali chrzest w wieku dojrzalym.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi
Czyżby ateizm był ostatnio trendy?

Wiara na pokaz nie jest lepsza od ateizmu ;] Ja sie uwazam za chrzescijanina, a od 9 roku zycia nie chodze do kosciola.

De'sH 01-11-2006 19:41

ojej ojej...

znam jednego "jehowego" i jest calkiem wporzadku : ], pozatym jest zajebistym bramkarzem : ]

a do tych ktorzy uwazaja ze chrzescijanie piora mozgi...

jakbyscie sie urodzili malym czarnym ludkiem to byscie wierzyli w jakiegos bororo
skoro urodziliscie sie w polsce to wierzycie w j.c.

co nie zmienia faktu ze mozna zrozumiec jakie to glupie i dac sobie spokoj : ]

Vekegi 01-11-2006 20:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1058792)
Wiara na pokaz nie jest lepsza od ateizmu ;] Ja sie uwazam za chrzescijanina, a od 9 roku zycia nie chodze do kosciola.

uważasz się za chrzescijanina a nie chodzisz do kosciola? gratz, to mozna powiedziec, ze jestes ateista, prawda?

pawel The Magician 01-11-2006 20:11

@offtop
Sam jestem wyznania prawoslawnego. Nie mam nic do katolikow, zydow czy swiadkow jehowych. Nie lubie tylko natretow ktorzy laza po domach i namawiaja do zmiany wiary.
@topic
Do mnei od jednego incydentu nie przyszli ani razu.
Sobotni poranek (godzina 10 z minutami). Ja po oblewaniu ostatniego piatku w tym tygodniu (zawsze sie znajdzie okazja zeby cos wipic :-P). Budzi mnie dzwonek. Otwieram drzwi i zaspany i zachrypniety "Ssssuchchamm <zieeew> (chuch jeszcze lekko alkoholowy :-P)" i krotka odpowiedz SW " To moze my przyjdziemy pozniej." I sie zmyli. Jak pozniej sie zobaczylem w lustrze, to sie rzestalem dziwic ich reakcji. Wlosy ostro rozczochrane (a efekt wzmacnia ich dlugosc :-P), oczy podkrazone, wzrok metny. Wygladalem jak cpun po tygodniowej libacji xD

Wiedźmin 01-11-2006 20:13

up@:
Też chodzę do kościoła bardzo żadko, ale to nie znaczy, że w Boga nie wieżę (tak samo jak od lat nie chodzę do spowiedzi - spowiadam się Bogu, nie księżom).

spider-bialystok 01-11-2006 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vekegi (Post 1058913)
uważasz się za chrzescijanina a nie chodzisz do kosciola? gratz, to mozna powiedziec, ze jestes ateista, prawda?

Tak, uwazam sie za chrzescijanina :) Wierze w Boga, w zmartwychwstanie Chrystusa i uznaje 10 przykazan. Do kosciola nie chodze, nie podoba mi sie to co wymysla kler i to jak interpretuje PS na wlasne potrzeby.
Ateista to osoba, ktora nie wierzy w istnienie Boga, ani zadnej wyzszej sily sprawczej.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:46.