Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zlikwidować gimnazja? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=100071)

Asakura 29-10-2006 12:28

I na dodatek te dzieciaki smierdza. U mnie w podstawowce wali, ze nie da sie przezyc...

pawel The Magician 29-10-2006 14:08

Wprowadzenie gimnazjow bylo bledem. Kosztem przedluzenia nauki podstawowej (bo jak to inaczej nazwac?), skrocono liceum o 1 rok! To jest naprawde duzo! Nie idzie w 3 lata opanowac material z 4 lat. Nauczyciele jeszcze troche i zaczna na rzesach stawac. Powinno sie wrocic do starego systemu 8 klas podstawowki i 4 szkoly sredniej (5 technikum). Z tych 3 lat w LO mam niecale 4 semestry (swieta i inne a potem 3 klasa to tylko pierwszy semestr).

PrZ'eMo 29-10-2006 16:19

Gimnazja powinni zostawić , bo w gimnazjum są największe jajca!!!!!!!!!!!!

Rattus 29-10-2006 16:22

@up
Zauważ, że dyskutujemu tu o tym czy gimnazja z praktycznego względu maja racje bytu! Wydaje mi się, że gimnazjum na oczy jeszcze nie widziałeś, (no możę na filmach, stąd twoja opinia) ponieważ chodzisz zapewne do zerówki:baby:

Pani K. 29-10-2006 16:25

Powinno się zlikwidować gimnazja. Po co stresować uczniów dodatkowym egzaminem? (zagłosowałam za pozostawieniem, bo spojrzałam na tytuł tematu, nie sondy, cóż, bywa). Poza tym w czteroletnim liceum są starsi/ładniejsi chłopcy.

Abbondanzieri 29-10-2006 16:32

Nie mam zdania, Dla mnie bylo tam zajebiscie lajtowo, w ogole łatwo, ale wymienie jeden z minusów nie przygotowują do szkół średnich, Dobrze ze jestem juz w 2 Klasie Ogólniaka ;D, Ale są slabe i mocne strony gimnazjum :P

Parys 29-10-2006 16:36

Hmm, usuwać coś, co niedawno powstało? IMHO bez sensu. Przecież zachowanie nie zależy od szkoły, tylko od ludzi.

spider-bialystok 29-10-2006 16:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pani K. (Post 1053781)
Powinno się zlikwidować gimnazja. Po co stresować uczniów dodatkowym egzaminem?

W tym wieku trzeba sie juz powoli przyzwyczajac do tego. Poza tym nie wiem jak innych,ale mnie ten egzamin nie stresowal :P
Zazdroszcze tym, ktorzy maja jeszcze gim przed soba ;/

Nosferatu 29-10-2006 16:52

imho gimnazja powinny zostac, nie wydaje mi sie zeby zachowanie debili zalezalo od poziomu szkoly

JMJ 29-10-2006 16:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1053806)
Hmm, usuwać coś, co niedawno powstało? IMHO bez sensu. Przecież zachowanie nie zależy od szkoły, tylko od ludzi.

Bardzo madra opinia ;]

To jak bedziemy nazywac szkole: czy gimnazjum czy podstawowka, nie ma az takeigo znaczenia z punktu widzenia wychowawczego(inaczej z pkt widzenia dydaktycznego). Istotne jest jak sie bedzie pracowac z mlodzieza w tzw. trudnym wieku, czyli mniej wiecej od 13-16 lat.Moim zdaniem gimnazja powinny pozostac, nasz kraj nie stac na zmiany systemu szkolnictwa co kilka lat a co za tym idze ogromne koszty. Nalezy zmienic system wychowania w szkolach.
Co z tego ze bedziemy zmieniac nazwy szkol skoro problemy w niej (ludzie) pozostana...

Stożek 29-10-2006 16:57

Zamysl bym dobry. Tylko juz w praktyce gimnazja sa naprawde dosyc sporym problemem-zdaza sie, ze do jednej szkoly chodza ludzie maksymalnie malo dojzali i prawie dorosli a nawet czasami zdazaja sie przypadki gdzie z 14-to latkiami uczeszcza do jednej klasy 19-to latek.

kaczi 29-10-2006 17:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stożek (Post 1053871)
gdzie z 14-to latkiami uczeszcza do jednej klasy 19-to latek.

Po 18 roku życia wylatujesz.

Zummer 29-10-2006 17:17

Zostawić i tyle. To że nauczyiele nie pilnują uczniów to nie gimnazja wina.
W gimnazjum napewno jest lepiej niż w pedałówie.

templeoflight 29-10-2006 20:10

Tak! Zlikwidować szkoły, będziecie mogli 24/h siedzieć przed kompem i grać w Tibie! :)

kaczi 29-10-2006 20:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez templeoflight (Post 1054399)
Tak! Zlikwidować szkoły, będziecie mogli 24/h siedzieć przed kompem i grać w Tibie! :)

A ktoś tu takie coś napisał, aby szkoły zlikwidować?

djkuter 29-10-2006 20:37

Cicho, ciemny lud to kupi...

ada1090 29-10-2006 20:45

Jak dla mnie gimnazjum to strata czasu. Przekonałam się o tym na własnej skórze niedość, że idąc do liceum miałam bardzo duże zaległości chodz moja średnia to 5.4, to nadodatek w ciągu 3 lat liceum trzeba przerobić materiał na który kiedyś mieliśmy 4 lata. I dopuki nasz kochany rząd nie zmieni nauczycieli uczących tylko dlatego żeby dorobić do emerytury to nasza oświata zejdzie na psy:) Takie jest moje zdania, a kto się z tym nie zgadza niech przejrzy na oczy8o

Dr.Unknown 29-10-2006 20:47

Trochę spaprałeś sonde. Pytanie w temacie brzmi "Zlikwidować gimazja?", więc nastawiony na to kliknąłem w sondzie "tak", a dopiero po chwili zorientowałem się, że pytanie sądy to "Czy gimnazja powinny istnieć"...

kaczi 29-10-2006 20:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1054498)
Trochę spaprałeś sonde. Pytanie w temacie brzmi "Zlikwidować gimazja?", więc nastawiony na to kliknąłem w sondzie "tak", a dopiero po chwili zorientowałem się, że pytanie sądy to "Czy gimnazja powinny istnieć"...

Wiem, dopiero potem się tak nad tym zastanowiłem.
Ale w szkole ucza, aby czytać pytania ;)

joey 29-10-2006 21:01

Niech zostaną. U mnie w gimnazjum to jest o niebo lepsze zachowanie niż w podstawówce, i jak ktoś wspomniał, te dzieciaki sie nie myją (niektórzy gimnazjaliści też, pozdro666 Oli-Baba). Pozatym, w gimnazjum jest super.

Nikast Shynix 29-10-2006 21:37

Ja osobiście od dwóch miesięcy chodzę do gimnazjum, ale mam wrażenie, że rok, jak nie dwa lata, z tych trzech to nie będzie dalsza nauka, tylko wyrównywanie poziomu uczniów, więc będzie tak, że niektóry się przez całe gimnazjum nic nowego nie nauczą, bo mieli to już w podstawówce.
Po drugie: wszyscy piszą, że to nie o szkołę chodzi... Ale w mózgach takich niezrównoważonych (delikatnie mówiąc) osób, które idą do gimnazjów rodzi się myśl (myśl 8o szacun...) "Ja to już nie jestem w podstawówce, tylko w gimnazjum i jestem master". Czują się przez to doroślejsi, myślą, że są bardziej bezkarni, że więcej im wolno... A jak rodzice mi opowiadali, jak to było, kiedy w podstawówce była zgrana paczka osób od V do VIII klasy, a potem się szło do liceum i się było cicho jak mysz kościelna, żeby nie oberwać... "Co to ci licealiści wyprawiali z nowymi, to aż chłopacy płakali... Dziewczyn nie ruszali" - jak to pani w podstawówce powiedziała...
Więc i tak źle i tak niedobrze... Żeby coś polepszyć, to potrzebaby radyklanych zmian, które niestety raczej nie nastąpią przez następne 3 lata. No chyba, że będzie jakiś rozłam koalicji i na ministra edukacji wezmą kogoś lepszego, np. Marcinkiewicza... On byłby lepszy na tej posadzie, bo on chociaż by nauczycielem i coś tam na temat nauczania wie.
Ale co by trzeba było zmienić... No tutaj to zmiany wykraczałyby poza władzę ministra edukacji. Po pierwsze - zmienić system więzienny - po co te wszystkie podatki idą na więźniów. Część z nich siedzi tam tylko dlatego, bo popełnili przestępstwo, aby trafić do więzienia i za friko dostawać posiłki trzy razy dziennie. Sam by musiał na siebie zapracować. No i wtedy podatki posżłyby na szkolnictwo. Nauczyciele dostawaliby więcej pieniędzy, ale wymaganoby od nich więcej. Musieliby utrzymywać dyscyplinę w szkole. Nie dadzą rady - na bruk, jak w sparcie. Potem ustalić jednolity program nauczania. Wtedy wyrównywanie poziomu w gimnazjum byłoby niepotrzebne. Teraz istnieją dziesiątki różnych podręczników i z tym jest tylko problem, np. ktoś nie ma za dużo pieniędzy i nie chce dwa razy wydawać pieniędzy na podręczniki, bo ma na przykład dwoje dzieci w róznyw wieku, powiedzmy z trzyletnią różnicą; ale młodszemu dziecku przypadnie inny nauczyciel, który zarządzi inny podręcznik, więc tamten się już nie przyda. Dwa razy trzeba wydać pieniądze, a w obu ksiązkach materiał jest praktycznie ten sam.
Bo ujednoliceniu programu nauczania, możnaby zlikwidować gimnazja i przywrócić system 8/4. Dyscyplina w liceum by była, więc nie byłoby problemów takiego typu jak opisałem wcześniej.

No i z systemem 6/3/3 jest jeszcze problem z ćwiartkami w liceum... Póltora miesiąca szkoły, a licealiści sobie ćwiartki robią... Masakra... Moja siostra jest teraz w tym wieku i już chyba dwa razy była na ćwiartkach swoich koleżanek w tym roku szkolnym... 2 = 1/4 * 3 * 10... brawo... Matematyka się kłania...

P.S. Ale się rozpisałem...

djkuter 29-10-2006 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey (Post 1054541)
te dzieciaki sie nie myją (niektórzy gimnazjaliści też, pozdro666 Oli-Baba).

Popieram, w mnie w klasie jest grono syfków... Normamnie poznaj wszytkie zapachy polskiego potu itp.

Pani K. 29-10-2006 21:44

a jaki zwiazek ma to wszystko z myciem sie? 'jak zostawia gimnazja to moze oskrobie/ umyje uszy'?

kaczi 29-10-2006 21:54

Najlepsze w liceum są półmetki ;)

M@rcin 29-10-2006 21:57

Teraz likiwdowanie tego wytworu nie ma najmniejszego sensu, trzeba było pomyśleć zanim się je tworzyło ( to było za rządów SLD ?) -.-
@down dz coś czułem ze do jebany zydokomuch buzek ;p

djkuter 29-10-2006 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez M@rcin (Post 1054683)
Teraz likiwdowanie tego wytworu nie ma najmniejszego sensu, trzeba było pomyśleć zanim się je tworzyło ( to było za rządów SLD ?) -.-

1999 rok, AWS-UW

joey 29-10-2006 22:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pani K. (Post 1054658)
a jaki zwiazek ma to wszystko z myciem sie? 'jak zostawia gimnazja to moze oskrobie/ umyje uszy'?

Fajnie by było, jakby te syfy sie chociaż raz na tydzień myły i prały ciuchy, taki Olibejbi to tylko na wielkanoc, wsadzają go do pralki i jazda. Pozatym, to nie ma żadnego związku, ale też jest BARDZO ważne. Ludzie, myjcie się. Proszę!

@down
I nie straciłeś kolegów?:)

Smetana 29-10-2006 22:22

BTW mój rekord w niemyciu się to trochę ponad 2 tyg. Właśnie w gimnazjum go ustanowiłem :D.

Fiszbin 29-10-2006 22:42

Zamiast gimnazjów wprowadzimy ośrodki szkoleniowe Młodzieży Wszechpolskiej. Tam jest wszystko to co młodemu człowiekowi do dobrego wychowania potrzebne.

Rooker666 29-10-2006 23:02

W moim życiu niezadobrze wspominam czasy gimnazjum.masa wyrośnietych dzieciaków z patologicznych rodzin którzy zazwyczaj wyłudzali pieniądze od słabszych uczniów na lekcjach wyzywali nauczycieli itp.dlatego jestem za zlikwidowaniem gimnazjum

janek@ 29-10-2006 23:07

Moim zdaniem zlikwidowanie gimnazjum to dobry pomysl(ale szkoda, ze amerykanie nam wykradli rope;<)

Ludzie w 13-16 roku zycia przechodza wazna zmiane w stylu zycia i obciazanie ich psychiki dodatkowym stresem tzw. zmiana przyjaciol jest najgorszym zjawiskiem. Poprostu czlowiek sie lamie psychicznie.

A zreszta co ja tu mowie u "nas" to i tak za puzno na gim. Bo caly kraj jest rozwalony:D :D :D .

P.S.
Jam zem se WOJNE SWITOWA WYPOWIEM!

@to down
Mi chodzi o 13-16 rok zycia. A z reszta cala te gim. jest do bani. Nie ma swoich, a i moga sie trafic glupsi. To zalezy jak ten ktos to przechodzi, ale zdecydowanie chodzenie 6 lat z ta sama klasa, a nstepnie zmienienie przyjaciol to taki swoj stres.

@to don again
Po pierwsze primo: Dla mie zmiana klasy to normalka ^^.(ehh)
Mi chodzilo raczej i zmiany charakteru itp.
A z reszta likwidowanie gim. poszlo by na reke ministrowi. Przeciez koszty na remont, monitoring bylyby nizsze ;p.

Ashlon 29-10-2006 23:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1054793)
Ludzie w 13-16 roku zycia przechodza wazna zmiane w stylu zycia i obciazanie ich psychiki dodatkowym stresem tzw. zmiana przyjaciol jest najgorszym zjawiskiem. Poprostu czlowiek sie lamie psychicznie.

Pfff. Ja jakos nie mialem takiego stresu, zarowno przed gimnazjum, jak i liceum. Sorry, ale jesli przyjscie do nowej klasy to "zlamanie psychiczne'', to takiego czlowieka w ogole nie powinno sie posylac do normalnej szkoly.

Volshio 30-10-2006 00:38

Najmłodsi w tej 8-letniej szkole będą niezle pomiatani przez starszych uczniów

Gallar 30-10-2006 07:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1054793)

Rotfl. No popatrz, bo jak ja jakiś czas temu do gimnazjum poszedłem (nvm jaki), to nie dość że nie miałem stresu - to się cieszyłem że zostawiam moją kochaną klase, która w 3/4 składała się idiotów ;
Do tego w gim. poznałem taaakich ludzi, z którymi kontakty jak narazie utrzymuje - i chciałbym utrzymywać je jeszcze długi, długi czas.
I nie uogólniaj, ffs. To ze Ty miałeś jakies stresy, nie stresy związane ze zmianą przyjaciół to jeszcze nie powód zeby likwidować gimnazja ; )

Rayza 30-10-2006 15:57

Ja Tam lubie moje Gimnazju.
Mam fajnych kumpli Fajnych Nauczycielów Itp.Wszystko jest bd.fajne;)
9 lat w Pods.To Tragedia Belf.Który cie nielubi pogorszy stan W 7-9Klasie[Teraz 1-3 gimn,]A w gimnazjum masz Czystą kartke.I jest ok.:)

Lord Wardi 30-10-2006 16:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mehh (Post 1051772)
Ciebie zlikwidować . Gimnazja zostawić .

Tak!
Gimnazja powinny istnieć, ja bym nie wytrzymał z 1-szo klasistami...

Ghost Nieudany 30-10-2006 17:10

Cytuj:

Jak ktoś ma "przyjaciół" tylko w szkole, to to naprawdę nie jest nasz problem, że jest nerdem.
Dowodem słabości psychicznej jest to, że ludzie doprowadzają do utraty dawnych kontaktów i ograniczają się tylko do szkoły, nie, że tworzą nowe.

@ankieta
Kurna, zaznaczyłem "Nie" zamiast "Tak".

Smetana 30-10-2006 17:17

Cytuj:

Dowodem słabości psychicznej jest to, że ludzie doprowadzają do utraty dawnych kontaktów i ograniczają się tylko do szkoły, nie, że tworzą nowe.
Ej no sorry ale nie widzę tu związku ze słabą psychiką. Słaba psychika to wysoka podatność na załamania itp. A zawieranie kontaktów to raczej towarzyskość.

spider-bialystok 30-10-2006 17:18

http://wiadomosci.onet.pl/1425746,11,item.html - przeczytajcie to :)
Dziekuje Bogu, ze ja jeszcze zalapalem sie na normalne gimnazjum. Jesli to wejdzie Polska cofnie sie do sredniowiecza :D

Ghost Nieudany 30-10-2006 17:20

@Smetana
Raczej ciężko mi wierzyć w silną psychikę i wolę u człowieka, którego łamie perspektywa nowych ludzi i dlatego zrywa kontakty ze starymi przyjaciółmi (a w ogóle to kontaktuje się z nimi tylko w szkole).

@spider-bialystok
A ponoć Gejtych antyhomo jest - się chłopcy posuwać w kiblach będą albo na przerwach za gablotą, bo żeby się zakochać, będą musieli szukać gimnazjum z samymi laskami, do którego zaś nie wejdą.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:05.