![]() |
Cytuj:
Po co wojna o ropę? By mieć jej jeszcze więcej. Myślisz, że interwencja w Iraku to wspaniałomyślna pomoc irakijczykom przed dyktaturą Husajna? To tylko pretekst. Prawdziwy powód to ropa. I tak samo teraz gruzja może być powodem do wojny z Rosją o rope. Oczywiście oficjalny powód "pomagamy Gruzji". |
@Bordo:
To bardzo dobry tekst, wiele w nim prawdy itd. ale co on wnosi do tego tematu? ; ) Koń jaki jest każdy widzi, co nie zmienia faktu, że Rosja wkroczyła na teren Gruzji. |
Może wiele do tego tematu nie wnosi, ale mówi o bardzo ważnej rzeczy, o tym że ludzie powinni zacząć się wreszcie szanować, gdyż jesteśmy swoimi braćmi itd. Ok, teraz Gruzja. A za rok, dwa, trzy, wie ktoś kto będzie następną ofiarą nienawiści innych? Może Polska?
|
Cytuj:
Cytuj:
BTW. Rzygac mi sie chce jak widze politykow gadajacych o "prawie Gruzji do integralnosci". Jak to jest, ze Gruzja ma takie prawo, a Serbia nie miala...? |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Co do dyskusji o cenach ropy i "władaniu światem" - na Arktyce znajdują się większe zasoby gazu ziemnego. Prędzej będą walczyć o ten gaz. Ze względu na wyjazd nie mam czasu, żeby policzyć kilka rzeczy i przygotować merytoryczne argumenty. Na chwilę obecną nie grozi nam wojna o te tereny. Dalej są tam przeprowadzane badania. Nie można też przesadzać - oczywiście, jest tam duże złoże, trwa obecnie wyścig techniczny 5-ciu krajów w celu eksploatacji ich. Ale nie możemy przesadzać. Te złoża to czterokrotność rezerwy amerykańskiej/rezerwa rosyjska. Ale wróćmy do tematu, kiedyś i sprawę surowców naturalnych można poruszyć. Atak na Gruzję - bo ropa. Gruzja NIE ma jakichś tam zasobów. Ok, może mają tam troszkę. Dosłownie troszkę. Gruzja jest "transporterem" ropy. Przez ich kraj przechodzą rurociągi, ale to NIE jest ich ropa. |
A ja myślę, że za nie długo wojna się skończy i zostanie wywalony prezydent Rosji za nierozważność i zostaną wszczęte przedwczesne wybory i Putin będzie mógł wrócić do władzy.
|
Cytuj:
|
Gruzja została "zmiażdżona". Wygląda mi to teraz na ostatnią fazę ataku Rosji i już jutro powinien być spokój.
Cytuj:
Teraz, ludzkość musi zdać sobie sprawę, w jakich czasach żyje, i że to nie jest prehistoria, gdzie rzucało się kamyczkami, a czasy współczesne, w których jesteśmy w stanie zniszczyć własną cywilację (i może byliśmy o krok od tego). Jeden wysokiej rangi polityk stwierdził, że znowu stanęliśmy nad groźbą konfliktu na skalę globalną. Co do kulisów wojny, troszkę dziwi mnie zachowanie prezydenta Gruzji, moim zdaniem najpierw powinno się negocjować pokojowo, potem w ostateczności zbrojnie. Co do Miedwiejewa, troszkę przesadził, i zrobił z tego konfliktu niepotrzebne "show" nieustannie atakując stronę Gruzińską. Wina według mnie stoi po obu stronach. To była porządna lekcja dla ludzkości : ). |
Cytuj:
Co rozumiesz pod "To była porządna lekcja dla ludzkości"? |
Cytuj:
Btw, Gruzja nie bawiła się w podbój, Osetia płd. była etnicznie częścią Gruzji. |
Cytuj:
Gruzja się nie bawiła w podbój? Uuu... Szkoda tylko, że Osetia NIE chce być częścią Gruzji. Pomińmy także fakt, że większość mieszkańców ma paszporty rosyjskie i solidaryzuję się z Rosją. Czyli Kosowo zostało stworzone, a Osetia nie może, bo dzielny Saakaszwili rusza do boju wymordować buntowników? Mógłby sobie znaleźć mediatora i negocjować z Osetią. Wtedy by wyszedł z klasą i osiągnął cele nie korzystając z przemocy. No i nie dziwie się Osetii. Nie chciałbym być częścią takiego kraju z TAKIM prezydentem. |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Co do sakafszijakielenikajego nie będę wywiązywał nowej dyskusji, są gusta polityczne. @UP: No dobra, złe porównanie. Chciałem być sprytny, przyznaję ;f. Od tego jest dialog i dyplomacja. Nie atak podczas olimpiady. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Pokój podczas Olimpiady to wytwór elegancików w garniturkach z MKOI. Naprawdę od czasów starożytnych nie było prawdziwych Igrzysk. Doping, pomaganie zawodnikom, przekręty i wojny. Nie mieszaj w to tej zabawy dla społeczniaków.
|
Cytuj:
|
Nie wiem.
znakitrsadf |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:11. |