Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Developer Note: transfer postaci między światami. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=219451)

Akkorin 19-08-2009 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mezowski86 (Post 2628594)
Vil nie wiem jak ty ale ja pamiętam update który był 1,5roku temu to na arcanii było 900+ osób online, a teraz ledwo 300+. Widać cipsoftowi nie zależy na zyskach?

Czy wy rozumiecie, że takie narzekania są tylko na tym forum? Przynajmniej na tych, które ja przeglądam większości zawsze podobają się aktualizacje, tylko nie na tibia.pl. A skoro większość ludzi jest za zmianami, to raczej nie one powodują spadek popularności Arcanii/Tibii.

mezowski86 19-08-2009 21:22

Wejdz na forum tibia.com to zobaczysz, że narzekają nie tylko tu. Moim zdaniem ogólnie update idzie w dobrym kierunku, jednak cipsoft popełnia często niewybaczalne błędy, co świadczy o ich niekompetencji. Przykład? Przez wprowadzenie 2 sec opóźnienia stairhopping nie jest możliwe zabicie kogokolwiek umiejącego grac solo w pvp. O ile ta zmiana w pvm jest konieczna to w pvp jest bezsensu. Kolejny paradoks to Ledgehopping na który nie został wprowadzony delay. Nie wiem jak wy ale takie bugi powinno się poprawiać od razu, a cipsoft będzie się z tym bawił 2 lata zanim to naprawią. To według mnie świadczy o dużej niekompetencji tej firmy.

Wylansowany 20-08-2009 11:05

Hmm...pomysł nie jest zły, chociaż może rzeczywiście światy PvP będą puste, a Non-PvP zapełnione i to może być największym problemem tego całego "projektu"...
Co do ograniczeń, to wydaje mi się, że są OK. Skoro tylko EQ i kasa z banku przechodzą, to wszystko będzie trzeba sprzedawać zanim przeniesiesz się na nowy server.

Vil 20-08-2009 12:41

o niekompetencji Cipsoftu to akurat wiadomo od lat.

Akkorin 20-08-2009 15:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Niemacieglowy (Post 2629155)
to ty chyba nie znasz tych debili z noob-pvp synku, najpierw wyboca swoje chary a pozniej jazda na pvp roz*******ac ludzi ktorzy musieli ciezko harowac na swoje levele cip jak zwykle porazka

Sorry, ale ty tylko udajesz idiotę, czy naprawdę nim jesteś? Pomijając to że na każdej stronie jest o tym mowa, to ty przecież nawet odpowiadałeś na post, w którym było napisane, że z non-pvp nie będzie można przejść na pvp.

Kojotes 20-08-2009 16:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Niemacieglowy (Post 2629155)
to ty chyba nie znasz tych debili z noob-pvp synku, najpierw wyboca swoje chary a pozniej jazda na pvp roz*******ac ludzi ktorzy musieli ciezko harowac na swoje levele cip jak zwykle porazka

To Ty chyba nie znasz tych debili z pro-pvp, którzy wybocą swoje skille do 105/105 na monku a później jazda na non-pvp levelować i zbierać kasę, roz********* ludzi, którzy musieli ciężko harować na swoje skille.

Jak zwykle, fail jakiegoś typa z pro-pvp.

Krajzel 20-08-2009 17:47

@up
Akurat skille na pvp do niczego się nie przydają, wiem z doświadczenia.

Osobom z nonpvp zmiany się nie podobają (i się nie dziwie) ale z drugiej strony, jak dadzą nowe servery pvp, enfo i non to myślę, że dużo graczy się tam przeniesie i zwolni miejsca na obecnych. W tym całym projekcie chodzi o fun no i ofc $$, a będą napływać zdecydowanie szerszą rzeką hehe. Będzie trochę zamieszania na początku ale starzy wyjadacze danego servera pvp nie będą dawali nowym za bardzo kozaczyć, tego jestem pewny. Chyba, że będą przechodziły całe gildie to dopiero będzie na*******anka xD

mezowski86 20-08-2009 23:43

Nie chce nikogo obrazić, ale nie mam szacunku do graczy z non-pvp. Grając na non-pvp wybrali easy mode. Huncą z kolegami i wiedzą, że ich nie zranią, nie giną w pvp, nie ma wojen czyli tego co najlepsze. A skillowanie na monku to drobnostka, slimy a potem geomancer powinny wystarczyć. Na lv 100+ już są targed dummes;-)

Za to mam duży szacunek do pvp-enfo, bo grać tam jest znacznie trudniej, niż na normal pvp. Choćby z tego powodu, że nie ma aola ani blessów;-)

kamilosik 21-08-2009 04:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Akryl92 (Post 2623242)
Ktos ma hunta to nie placi tylko przechodzi na inny serv xD.... cos mi sie zdaje ze Amerykanskie servy beda opustoszale xD a no-pvp przeludnione.

czy wy nie rozumiecie ,Że za transfer postaci bedzie siĘ pŁaciŁo?
jak bĘdzie cena np. 60zŁ to powiedz mi czy poŁowa ludzi z serwera przejdzie na inny??
PomyŚl zanim coŚ napishesh!

mezowski86 21-08-2009 22:27

60zł to nie jest duża kwota dla osoby pełnoletniej. No chyba, że w tibie grają same dzieci ;-)

ps. inna sprawa, że jak ktoś dostanie hunta i payment 300k to równowartość tego w zł na niektórych światach będzie wyższa niż kwota zmiany światu.

Madon95 23-08-2009 01:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mezowski86 (Post 2630430)
60zł to nie jest duża kwota dla osoby pełnoletniej. No chyba, że w tibie grają same dzieci ;-)

ps. inna sprawa, że jak ktoś dostanie hunta i payment 300k to równowartość tego w zł na niektórych światach będzie wyższa niż kwota zmiany światu.

no ciekawe ile Ty masz lat jesli gadasz ze 60 zl to nie jest duzo dla osoby pelnoletniej... pewnie masz 12 lat i nie wiesz co mowisz, zdarza sie...

xoz 23-08-2009 10:15

nikt nigdy oficjalnie ceny nie podal, moze to byc 20ojro jak i rownie dobrze 5
transfer z nonpvp na pvp jak najbardziej bedzie mozliwy za sprawa swiatow "open". wystarczy spojrzec ile niektore swiaty pvp maja w godzinach szczytu graczy

Abdulah 23-08-2009 10:33

Mówicie, że ludzie wszędzie narzekają? To jest zupełnie normalne, ludzie uwielbiają narzekać, a pochwalić już jest znacznie trudniej. Ludziom często się wydaje, że wprowadzać zmiany w takiej grze jak Tibia jest prosto. A największe mądrale na tym forum to najlepiej przejęły by kontrole nad CipSoftem i zrobiło prawdziwą Tibię! Jaaasne. Tylko do tego trzeba umiejętności przewidywania skutków wprowadzonych zmian.

W sumie kiedyś myślałem tak samo, że usunięcie uhów, rewolucja w sile ataków magicznych i tak dalej było czymś głupim. Jednakże patrząc na to z dalszej perspektywy te zmiany są naprawdę przemyślane. Nie grałem nigdy na Tibii 7.5, ale jak ktoś tam wyżej mówił o całej tej produkcji run, to było chore! Większość spędzała godziny, a nawet dnie na robieniu właściwie niczego, żeby tylko jakiś mały procent mógł sobie poexpić. Wprowadzenie sklepów było konieczne albo doszło by do katastrofy - większość graczy porzuciła by Tibię. (Oczywiście katastrofa dla Cipsoftu).

A co do pomysłu ... ciężko przewidzieć co będzie się działo. Pewnie zrobi się trochę bałaganu, ale masowych przejść na inne serwery nie będzie. Większości będzie żal kasy ;)

Marna_Prowokacja 23-08-2009 12:28

to czy cipsoft przewidzial wszystko okaze sie. szczerze watpie.

karo de'suza 23-08-2009 19:24

Nie czytalem all postow ale postacie powinny byc gole ze wszystkiego moim zdaniem, przeniose sie ze swiata na ktorym gp jest po 1zl za pakiet na swiat po 2,5 za pakiet i nakupuje z 20kk i bede selac....

nie no mi to sie nei podobgole postacie i tyle albo ograniczenie do ilosci przenoszonej sumy!

Elders 24-08-2009 13:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez karo de'suza (Post 2631896)
Nie czytalem all postow ale postacie powinny byc gole ze wszystkiego moim zdaniem, przeniose sie ze swiata na ktorym gp jest po 1zl za pakiet na swiat po 2,5 za pakiet i nakupuje z 20kk i bede selac....

nie no mi to sie nei podobgole postacie i tyle albo ograniczenie do ilosci przenoszonej sumy!

Niestety ale sprzedawanie pieniędzy nie jest legalne w świetle Tibi ^.- A nawet jeśli sprzedajesz już kasę na allegro to ich to dynda czy zarobisz/stracisz poprzez transfery postaci.

Ci co twierdzą, że pomysł jest zły - Na cholere ktoś z PvP ma przechodzić na non-pvp? Żeby dzielić resp frostów z 2000 ludźmi? Jeśli ma reputacje na swoim serverze to może mieć każdy resp ... a tak to przyjdzie gdzie szacunku się nie ma dla nikogo ( :

Z non-PvP na PvP - Jeśli przejdzie garstka ludzi ( 10~~ ) to w jakim celu?

Tacy gracze :

1.Prawdopodobnie mają o wiele gorszy skill w PK niż przeciętny gracz PvP
2.Nie znają sytuacji servera
3.Co zrobią w 10 osób?
4.Dostają wpierdol od panującej gildi i za 6 miesięcy wracają na swój server :)

Ja z chęcią użyje tej opcji gdyż bardzo dużo moich rl znajomych gra na innym serverze(non-PvP) mimo iż także przechodzę z non Pvp. Jestem bardzo ciekaw ile osób z forum użyje tej opcji. Zapewne 90% będzie żałować tej decyzji. Przejdą tylko Ci którzy mają podobny problem co ja lub gdy poprostu gracze z wyższymi lvl nie pozwalają grać.

Wy umiecie tylko narzekać : ) Jeśli CipSoft wprowadzi to w życie to znaczy, że sporo zarobi.A to że odejdzie kilka polaczków to im to naprawdę nie przeszkadza bo w wasze miejsce przyjdzie kilka brazoli B)

Envim 27-08-2009 09:28

Witam
Oto moje zdanie/zdania ;)

Tibia 7,6 byla extra do 7,92 bylem bardzo zadowoly i uzalezniony na maxa :), waz z pózniejszymi update'tami bylo coraz gorzej,... mimo tego nadal gral w tibie i jedynie stamina(0,5 expa) + napisane jaki loot, bp'ki :D,< jedyne zalety (ewentualnie jeszcze teren yalahar~/svar~) te limity na broń i eq na poczatek to zly pomysl :
(pamietam jak trzebabylo zapier*****, zeby uzbierac na p secika i moc grac :D - to byla prawdziwa tibia), ale juz sie przezwyaczailem i ujdzie...

Co do zmiany swiatow... To będzie opłacalne dla Cipsoftu... Mi osobiscie sie ten pomysl nie podoba...
Ale teraz powinni isc tylko w jakies latwe quest'y i nowe tereny, bo zapewne jeszcze z pare update'ów i 1 quest sie bedzie tydzien robic (o przepraszam juz sie tak rashida robi ale wystarczy poswiecic tylko 20min+ dziennie) - chodzi mi o to ze pozniej Cipsoft chcąc ulepszyc gre bedzie robił coraz bardziej skomplikowane questy ... dłuzsze z nowymi rzeczami... (tak mi sie tylko wydaje.) Aa.. wogole jeszcze limit na runy to przesada ;| nie raz zaliczylem sexy dedzika bo oczywiscie nie mozna bylo sie uleczyc :| (zaraz po update'cie) ehhh kto pamieta "uh'y i ih'y?" - zabierajac je pozbawili druidow niezlych zarobków ^.-, jedynie dodajac Icicle jakos sobie radzą.
Oho ale sie rozpisalem, ale chicalem powiedziec co mnie boli.

Jeszcze co do zmiany swiatów jestem przeciwny bo moze duzo kumpli zmienic swiat, a tego bym nie chcial!. -.-

Pozdrawiam

@down
A nie?
@2xdown
Ja pierdole nie mowie ze na tibii 7,6 -.- tam bylo ze 7,6 to byla tibia a wyzej itd sie zachzanialo na trollach(idp) zeby na p seta uzbierac - ja tak mialem, ( nie uzywalem allegro?...) -.-

Vil 27-08-2009 10:49

niezle zarobki z uhow? a to dobre ..

ZapodajMuze 27-08-2009 11:47

Jak na 7.6 sie "za*******alo" na p secika to moja mama to shakira .

Mordor 27-08-2009 12:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mezowski86 (Post 2628594)
Vil nie wiem jak ty ale ja pamiętam update który był 1,5roku temu to na arcanii było 900+ osób online, a teraz ledwo 300+. Widać cipsoftowi nie zależy na zyskach?

To akurat nie wina updatów, lecz zmieniajacej sie sytuacji na serwerze;)

3l3fant 27-08-2009 12:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2634765)
niezle zarobki z uhow? a to dobre ..

Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune a za bp mozna bylo dostac spokojnie 3k w porywach do 4k w zaleznosci od sytuacji na servie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ZapodajMuze (Post 2634817)
Jak na 7.6 sie "za*******alo" na p secika to moja mama to shakira .

Kiedys nikt nie sprzedawal plate armorow w sklepie bo sie nie oplacalo (za 400gp), cena plate arma wachala sie w granicach 1k. Teraz wystarczy isc na trole, zabic kilkadziesiat i juz ma sie ta kase na plate seta, a kiedys bylo troszke ciezej. Aktualnie to wystarczy pare razy w godzinach wieczornych napisac w dp 'pls plate legs' i ktos na pewno da. Pamietam czasy jak na d lair veno kazdy sie cieszyl z lotnietych plate legsow :D Rowniez ceny itemow/kasy na allegro byly o wiele wyzsze, przezco mniej ludzi tam kupywalo.

ZapodajMuze 27-08-2009 13:41

@up
1k ? Milion razy kupowalem po 600-700 gp .

Envim 27-08-2009 13:50

@3l3fant
Dokladnie. ^.-

Ale w sumiejak sie zastanowic to dobrze ze uh'y wycofali bo takto bylo mc i botek 1 char exp 2-gi trzaskal uh'y / ih'y :D ale i tak tych czasow sie nie zapomni i bylo najlepiej!. ;)

Vil 27-08-2009 13:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 3l3fant (Post 2634890)
Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune a za bp mozna bylo dostac spokojnie 3k w porywach do 4k w zaleznosci od sytuacji na servie.

w czasach gdy manasy kosztowaly 50gp i dawaly kolo 50 many, zrobienie bp uhow na mf wyniosloby cie 2k, wiec nie uwierze, ze ktos byl na tyle glupi, zeby kupowac je za 4k.

poza tym nadal jesli nie uzywales mf, to wiekszy zarobek byl ze zbierania golda z rotow (nawet bez loota) niz z manasittingu z uhami.

Paralizze 27-08-2009 15:13

@up
jak ktoś potrzebował to kupował po 4k. kiedyś nie było że wchodzisz do npc piszesz trade suwak w prawo na 20 i kupowałeś odrazu z bp i ze wszystkim. jak komus zalezało na czasie i potrzebował szybko 10 bp to kupował. bp uhów chodził po 3,5k-4k. taka prawda.

elo

shoq 27-08-2009 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2634938)
poza tym nadal jesli nie uzywales mf, to wiekszy zarobek byl ze zbierania golda z rotow (nawet bez loota) niz z manasittingu z uhami.

Chyba, że miałeś odpalone 5 kont z 11 druidkami. Albo (!) 15 sorcami.

Akkorin 27-08-2009 22:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 3l3fant (Post 2634890)
Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune

Może ty nie pamiętasz czasów kiedy mana rosła wolniej niż rośnie teraz.
No i tak, cóż to była za ekscytująca gra stać i klepać czar co kilka minut. Cóż za szczęście, że byli ludzie do towarzystwa, bo przecież na jednego h-lv przypadało 15 uh makerów.

Paralizze 28-08-2009 20:30

I dobrze wy*******ać kurwy na nooob pvp. Więcej wolnego expa dla nas : )

Mirahz 29-08-2009 01:00

Hmm... ciekawa propozycja, ale jeśli tylko EQ i bank miał by się przenosić na inny świat to lekka kicha, taki 100lvl+ musiał by się sporo śmieci pozywać, ja bym zmienił świat, jeśli było by możliwe zmienienie z serveru Amerykańskiego na Niemiecki, ponieważ na Amerykańskim mam straszne lagi (duże pingi) jak i cała reszta polaków :p

Elders 29-08-2009 01:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mirahz (Post 2636240)
Hmm... ciekawa propozycja, ale jeśli tylko EQ i bank miał by się przenosić na inny świat to lekka kicha, taki 100lvl+ musiał by się sporo śmieci pozywać, ja bym zmienił świat, jeśli było by możliwe zmienienie z serveru Amerykańskiego na Niemiecki, ponieważ na Amerykańskim mam straszne lagi (duże pingi) jak i cała reszta polaków :p

Bedzie taka mozliwosc ;) Jedynie ograniczenia bedą w rodzaju pvp ;>

Guriel 06-09-2009 09:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2634938)
w czasach gdy manasy kosztowaly 50gp i dawaly kolo 50 many, zrobienie bp uhow na mf wyniosloby cie 2k, wiec nie uwierze, ze ktos byl na tyle glupi, zeby kupowac je za 4k.

Hmmm jestes od 2004 zarezerwowany na forum tibia.pl i klocisz sie z prawda? Widocznie nie miales Uhmakerów, ja gralem na Julerze, bp UH kosztowal 3k, nie mniej nie wiecej, jak sie sprzedalo za 3,2k to bylo sporo. Mialem 4 Uh makerow, tasker dzialal na jednym kompie a na drugim kompie gralem swoim main charem ;) kasa byla spora :)
Mi osobiscie podobala sie Tibia 7,4 moze dlatego ze w tą czesc dopiero zaczalem grac, nie podobaly mi sie rozczki i kazdy pozniejszy update to porazka dla mnie... Jestem prawdziwym polakiem ktory nie lubi zmian :)
Co do zmianow servera, moze byc ciekawie, osobiscie w tej chwili, nie mam zadnej postaci ktora moglbym przeniesc, wiec ja z niej nie skorzystam :) Prawdopodobnie gdybym mogl to szkoda bylo by mi pacc'a:)

czy mi sie zdaje, czy Cipsoft sugeruje, ze powstana nowe servery kazdego typu? :>
pzdR!:)

Edit:
hmmm wieksza kasa z rotow niz z UH makerow? eeeeeee, nie badz smieszny :) dziennie robilem 10-15 bp UHow :) i to bez wysilku :) a main char na soldach, pozniej na guardach tez ladna kase trzepal:) echhhh, pozostaly tylko wspomnienia :D

Akkorin 06-09-2009 09:56

@up
Schowaj się z takimi argumentami do czasu kiedy CipSoft uzna korzystanie ze wspomagaczy za legalne. Jeżeli wy narzekacie na to wszystko z perspektywy cheatera, to normalne że nic wam się nie podoba, bo CipSoft tworzy Tibię pod uczciwych graczy.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Guriel (Post 2642505)
hmmm wieksza kasa z rotow niz z UH makerow? eeeeeee, nie badz smieszny :) dziennie robilem 10-15 bp UHow :) i to bez wysilku :) a main char na soldach, pozniej na guardach tez ladna kase trzepal:) echhhh, pozostaly tylko wspomnienia :D

Robiłeś te 10 bp (30k) cheatując. Ja uczciwie grając jednym charem wyciągałem 30k dziennie z rotów.

Vil 06-09-2009 11:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Guriel (Post 2642505)
Hmmm jestes od 2004 zarezerwowany na forum tibia.pl i klocisz sie z prawda?

masz w profilu wpisane 19 lat i kłócisz się z matematyką ?

ja nie mowie, że to sie nie zdarzało, tylko ze to debilizm, co poparlem prostym przykladem.

Poza tym jesli mnie pamiec nie myli, to za moich poczatkow jesli kupowalem uhy to po 1.5-1.8k za bp, a cene 3-3.2k osiagnely one dopiero po pojawieniu sie w sklepach (bo ludzie probowali wyciskac tyle kasy ile sie da, a wiecej nie mogli bo sklepik = 3.5k za bp)

uhmakerow nie mialem, bo klepalem na spolke z kumplem uhy na jego mainie (ED) z wykorzystaniem mf, mialem tyle run ile mi bylo trzeba, szybciej niz ktos by mi je zrobil na farmie i znacznie taniej (w stosunku do tego o czym piszesz).

I tak, zarobek z rotow/ mino na Senji byl znacznie wiekszy niz z uhow, jesli mowimy o jednej postaci (czyt. regulaminowej grze).

Albertus 06-09-2009 18:13

tez bym sie przeniosl z amerykanskiego na niemiecki ... ale szkoda mi tych rzeczy i kasy... Bo to nie bedzie przenoszone , w sumie nic wielkiego nie mam ale zawsze to cos... zobacze moze ktos sie bedzie chcial zamienic , ale czy znajde kogos kto mi da kase na niemieckim no pvp a ja mu na amerykanskim no pvp......

EDIT.

sorka zle doczytalem , czyli przeniesie to co mam na sobie i to co mam w banku? ale depo juz nie? wiec sie opchnie te pare rupieci i gra muzyka ;D a juz sie balem... no jak na niemieckich mam nie miec freezow to zaplace cip softowi kazda sume za przeniesienie sie , nawet jak bedzie to w granicach 400-500 zl :D

tam ktos pisal ze nikt nie bedzie przechodzil itp.

Ja osobiscie przejde tylko ze wzgledu na lokacje servera (oczywiscie najpierw polaze noobkiem na niemieckim w celu sprawdzenia freezow itp.) Jak nie bede mmial z moim netem na niemieckim freezow to odrazu place pieniazki i gram na niemieckim. Mysle ze tak zrobi wiekszosc polakow z servov amerykanskich

konkurs1201 07-09-2009 16:41

mmmmmmmmmmmm

Widze tu pare razy o tibia 7.6 wzmianka lecz ok zgodze sie ze gralo sie fajnie ze 130 ms dalo sie zabic 130 ms ;) lecz jest 1 problem

ktos kto ma 400 Sorca mialby na 1 ue 200 sorca :) to jaki to bylby sens

wrogonastawiony 09-09-2009 20:48

na poczatku mialobyc tak, ze nie wolnoby bylo przenosic z non pvp na pvp, ale teraz chyba bedzie mozna w jakichs tam wyjątkowych przypadkach, nie wszedzie, z tego co sie orientuje to na te puste serwery pvp bedzie mozna przechodzic z non, pewien nie jestem wiec nie bijcie jak coś ; p

wiec odrazu mowie, nie myslcie sobie ze tak z kazdego serwera na kazdy sobie przejdziecie :P

lidjij 25-10-2009 09:33

gdyby te wszystkie paulistinhy,seromontisy,mdw,ancienciq sie zlecialy na jeden swiat pvp i gildie zalozyly? :D
wole nie pytac

Vil 25-10-2009 10:15

jakto co by bylo ? przegraliby wojne i zaplacili po kilkanascie milionow paymenta od glowy.

Sheller 25-10-2009 12:06

Za ten transfer się będzie placić dniami pacc'a? :baby:

Daewoo_FSO 25-10-2009 14:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sheller (Post 2673207)
Za ten transfer się będzie placić dniami pacc'a? :baby:

nje <znaky>

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:40.