Cytuj:
Oryginalnie napisane przez *Carlsberg
(Post 2479871)
Ma swój charakter, osobowość i inne bo mu się to wykrztałciło, nic więcej.
To jest poprostu element świadomości.
|
Ładny bubel. Pewnych cech się nie wykształca, tylko są one zakodowane w naszym DNA. Pójdź do szkoły, to pogadamy.
Cytuj:
(Post 2479871)
No i pytanie - skąd niby miałaby się ta "dusza" wziąść,
|
To jest jedno z tych pytań, na które ciągle nie ma odpowiedzi. Na tym samym poziomie co "a dlaczego miałoby jej nie być?".
Cytuj:
(Post 2479871)
i czemu wg. was np. psy ich nie mają, skoro też odczuwają np. miłość ?
|
Według jakich "was"? Ja tutaj głoszę tylko i wyłącznie swoje poglądy. Uważam, że wszystko co żyje ma swoją duszę (tak, WSZYSTKO ;)). Stosunkowo niedawno przeczytałem artykuł na temat badań na roślinach, i ich "zachowaniach" na różne czynniki - niby każda roślinka taka sama, ten sam rodzaj itd. - to dlaczego jedna reagowała inaczej, druga inaczej, a trzecia jeszcze inaczej? Mimo, że był to ten sam gatunek. Układ nerwowy u roślin zatrzymał się na bardzo prymitywnym stadium, u sporej ilości nawet nie ma wykształconego, lub jest pod inną postacią - więc co powoduje różne odruchy?
Cytuj:
(Post 2479871)
Jeśli powiesz że od boga, to nawet nie będę widział sensu na odpisywanie na takie coś.
|
Kto tu o Bogu mówi...? Swoją drogą, to nie, nie wierzę, że było wielkie bum i powstał świat - "coś" lub "ktoś" musiało/musiał to wszystko spowodować. Być może ta sama siła (którą może być Bóg) dała nam duszę, nie wiem. Najprawdopodobniej na to pytanie odpowiedzi nie znajdziemy.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xevez
(Post 2479850)
@up
najpierw piszesz, że jest to niepodważalne, a potem, że 'twoim zdaniem'... gdzie tu sens?;s
imo religa to temat rzeka i zdecydowanie odbiega od tematu tego wątku
|
Niepodważalne jest to, że takie coś jak dusza istnieje.
Moim zdaniem, nasz charakter i osobowość wykracza poza organizm.
Naucz się czytać ze zrozumieniem, już za 7-8 lat matura - a tam możesz sporo pkt. zdobyć za samo czytanie ze zrozumieniem.
Tak swoją drogą, to dla sporej ilości osób jestem dzisiaj wredny, przepraszam :p.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kashek
(Post 2479853)
Charaktery>socjonika, enneagram.
Czemu jest kilka ustalonych występujących typów charakterów ludzkich, przecież każda dusza jest inna, czyż nie? >:0
|
"Nie został nigdy potwierdzony statystycznie i uznany przez naukową psychologię." (
http://pl.wikipedia.org/wiki/Enneagram)
Get out. Poza tym, to cała socjonika jest TYLKO i WYŁĄCZNIE teorią.