Hegemmon |
03-04-2006 19:58 |
w sumie to sie cieszcie ze tak gladko bylo. ja mialem zamiar was jeszcze troche postraszyc.
takie cos przygotowalem sobie o ~3 w nocy w przerwie pomiedzy jednym, a drugim piwem:
Cytuj:
Aprill Fools!
Na powyższy napis z pewnością czekali co niektórzy, no i się doczekali.
No ale kto się połapał o co tak na prawdę chodziło? Ano o to, żeby tak zakręcić userami, aby nie wiedzieli co jest prawda, a co żartem. Żarty na 1-go kwietnia w Internecie są trudne do realizacji, bo tak jak to było teraz, ci co się zorientują, od razu o tym piszą psuja czart dla innych (oj! Nie ładnie!). Dlatego wykorzystują nadarzającą się okazje postanowiliśmy wszystkich przechytrzyć. Łatwo jest sprawić, aby ludzie kłamstwo wzięli za prawdę, ale sprawić, aby ludzie prawdę wzięli za kłamstwo- to już trudniejsza sztuka.
20 marca na forum fansites pojawił się temat odnośnie nadchodzącego updatu. Tym razem teasery mają być publikowane kolejno przez każda fansite i tibia.pl zostala wylosowana jako pierwsza do publikacji. MatKus otrzymał niezbędne informacje i już miał dawać je na stronę, gdy do głów moderatorskich wpadł genialny pomysł. Postanowiliśmy odpuścić sobie planowany joke na 1 kwietnia i zamiast niego dać informacje o nadchodzącym update. Wszyscy zaczną krzyczeć, ze to tylko żart i nie ma się czym martwic. I to było w tym najlepsze. My mówiliśmy prawie tylko prawdę, a wszyscy wzięli to za kłamstwo ;). Dlaczego „prawie tylko”? Ponieważ trasera trochę zniekształciliśmy, aby uniewiarygodnic nieco newsa. Gdzie skrywał się ten mały diabełek? Oczywiście w informacji o systemie anty-pg :P. Wszystko, co napisaliśmy o nim to czysta prawda, poza kilkoma cyframi. System uruchamia się nie po 3 godzinach, tylko po 6. Zmieniliśmy to, bo malo kto gra bez przerwy dłużej, niż 6h, wiec system mógł wydawać się zbyt realny. Poza tym dodaliśmy ta mglista informacje o tym, ze wulkan, który będzie na jednej z wysp może wybuchnąć. Przy okazji popełniliśmy blad podając błędny kierunek od Tiquandy, ale to na szczęście zauważyło tylko kilka osob ;).
Reszta z informacji podanych w newsie to….najprawdziwsza prawda, wiec z uśmiechem na twarzy wołamy teraz do Was „MAMY WAS!”. Majewski wysiada przy nas :P.
Pragnę tu jeszcze o czymś zakomunikować. Miałem o tym napisać dopiero późnym wieczorem, ale drom krzywo na to popatrzył, wiec obiecałem, ze napisze o tych dwóch sprawach razem. W sumie i dobrze się stało, bo te sprawy sa ze soba powiązane.
Jak to? Otóż tekst który przeczytaliście kilka linijek wyżej to druga część naszego primaaprilisowego żartu ;). News w całości wymyśliliśmy sami! Szkoda ze nie mogliśmy popatrzeć na Twoja twarz, kiedy czytałeś pierwsza część tego newsa ;). Na prawdę bardzo tego żałujemy :(
Wypadałoby trochę wyjaśnić, dlaczego postąpiliśmy tak a nie inaczej. Otóż od początku marca tibia.pl rozpoczęła rozmowy z innymi supported fansite proponując zrobienie wspólnego fake teasera. Nikt nie wyrażał sprzeciwów, ba, nawet im się pomysł podobał. Wszyscy mieliśmy dąć takiego samego newsa z przygotowanymi grafikami. Do tych, które zobaczyliście wczoraj tibianews zaproponowała zdjęcie opcji siadania. Wszystko szło ku najlepszemu i zapowiadał się naprawdę potężny joke. Ale nagle ekipa z tibianews wszystko pomieszała i zdjęcie z siadaniem dali w POTD. Potem stwierdzili, ze nie będą robić żadnych żartów. Jak się wczoraj okazało, postanowili jednak cos zrobić i wyszło im to moim zdaniem raczej kiepsko, bo beznadziejnie zaspamowali sobie stronę kilkoma newsami. Cały projekt upadł i musieliśmy działać na własną rękę. Efekt naszych starań już znacie.
Od siebie dodać mogę, że strasznie mnie zdziwiła postawa tych, którzy mówili, że to joke, bo na tibia.com nic nie ma. A czy jak publikowaliśmy prawdziwe teasery to oni tez coś pisali? Nie.
Czas kończyć te wywody, wiec zakończę newsa zdaniem nieprawdziwym, aby ci wszyscy, którzy przed przeczytaniem tak długiego tekstu, czytają ostatnie zdanie, tez się trochę przestraszyli.
Może ten system anty-pg nie wszystkim się podoba i wielu pewnie uważa, ze to gwoźdź do trumny tej gry, ale niech ci ludzie sobie przypomną, ze tak jest za każdym update i zawsze jakoś wszyscy się przystosowują. Tym razem tez tak będzie ;)
|
bym to pewnie wstawil, ewentualnie z drobnymi poprawkami, gdyby mnie nie powstrzymali inni, bo fakt, brzmi to tak jakby nam joke nie wyszedl wiec chwytalismy sie brzytwy. No ale nie jeden pewnie by sie jeszcze troche przestraszyl ;)
|