Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jak zagiac Swiadkow Jehowy? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=100413)

Ghost Nieudany 03-11-2006 15:45

Cytuj:

ja tez tak mysle, bo reszta to zwykle pier~~, jak wchodze na lekcje religi to mi szczena opada co ten ksiazdz/katecheta gada. niedlugo z tego zrezygnuje i bede mial spokój.
To się wypisz, jeśli jesteś katolikiem dla pani katechetki albo księdza. Jednego buca mniej.
Chrześcijaństwo to wiara w Boga, kościół i kler to pośrednicy - na mszę chodzisz, żeby oddać cześć swojemu Bogu, nie, żeby z zażenowaniem zakląskać językiem, słysząc, jakie pierdoły opowiada ksiądz z ambony.

kaczi 03-11-2006 16:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gallareton (Post 1061113)
nei chodzilo mi o to, wczesniej niezle jechali po tej religii. ja np. szanuje na wet buddystow czy muzulmanow...

Ja na wet nie widzę nic dziwnego w szanowaniu Buddystów czy Muzułmanów.

A co do świadków jechowy:
Raz byli, zostali pogonieni, dostali rozkaz aby na tej swojej pierdolonej liście zapisali, że do nas wstępu nie mają. Tyle.

Bambuko 03-11-2006 17:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gallareton (Post 1061113)
nei chodzilo mi o to, wczesniej niezle jechali po tej religii. ja np. szanuje na wet buddystow czy muzulmanow...

Pisząc "nawet" stwierdzasz, że szanujesz ich mniej, niż katolików i świadków. Bo świadków szanujesz jako swoich, katolików ogólnie, a buddystów nawet.

janek@ 03-11-2006 18:00

Nie wiem o jakie kartofle sie klucice i nie chce wiedziec.. ;p.
S.J. sa normalnymi ludzmi, ale dlaczego niemielibysmy sobie pozartowac? Przeciez kazdego to spotyka nawet Chrzescijanow... Nie mowie tu o zartach w stylu "ale ja bym im przykur.." lub "A ja potem ich zaje.." bo to przesada..
S.J powinno sie traktowac jak kazdego innego czlowieka...
Hmm ciekawe
Gdyby oni nie nawracali na przymus wtedy ludzie tez by im nie robili na zlosc?

Malutka14 10-11-2006 11:46

Wogule nie szanujecie innych ludzi, SJ po
1) nie jest sekta, mówiac na ta religie sekta obrażasz ich, jak bys sie czuł jak by na twoją religie powiedzieli sekta? Chyba nie wiesz co to znaczy sekta - jest to grupa ludzi działająca w ukryciu. A czy SJ działaja w ukryciu? Przeciwnie , chodzą po domach i głoszą.
2) czemu odrazu ich spławiac? skond wiesz czy nie mają do powiedzenia czegoś mądrego? SJ bardzo dobrze znają biblie i trzeba im to przyznac. Jakbyś troche poznał ich religie zamiast mówic głupoty, to byś wiedzial jakimy są naprawde ludzmi

Bambuko 10-11-2006 13:02

Sekty nie zawsze działają w ukryciu. Są oczywiście sekty ekskluzywne, ale to nie żadna zasada. A "legalne" religie zwykle nie "głoszą", przynajmniej w naszych czasach i nie w ten sposób, co Świadkowie Jehowy, którzy są tutaj wyjątkiem.

Malutka14 10-11-2006 13:07

Własnie, SJ są jedyną religią które głoszą a w bibli pisze że prawdziwa religia bedzie rozpowiadać o sobie czyli głosic.

Bambuko 10-11-2006 13:37

A po co dalej głosić? Co mieli, to rozgłosili.

Malutka14 10-11-2006 13:38

Ale może nie wszystkim ludziom jeszcze rozgłosili? Może ktoś kto nigdy niechce słuchać odmieni mu się coś i go to zaciekawi?

Tasior 10-11-2006 16:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1071691)
Sekty nie zawsze działają w ukryciu. Są oczywiście sekty ekskluzywne, ale to nie żadna zasada. A "legalne" religie zwykle nie "głoszą", przynajmniej w naszych czasach i nie w ten sposób, co Świadkowie Jehowy, którzy są tutaj wyjątkiem.

A "kolęda"? u nas niedawno krązył jeszcze jakiś obraz.

PS. Jako potomek Świadków poczułem sie urażony tematem.

@down
Mi dupe zawracali co roku i ani razu ich nie przyjmowaliśmy. Ba, warto dodać, że obyło sie bez "s*******ajcie", trzaskania drzwiami czy tematu na forum.

Bambuko 10-11-2006 17:25

Kolęda to co innego. Odwiedza wierzących.

Komandos 10-11-2006 17:55

Szkoda, że rozwaliliście cały temat, nawet moderatorzy się do tego przyczynili....
Ja ze ŚJ nie miałem styczności, kiedyś stary wdał się z nimi w rozmowę, potem miał problem bo zaczęli częściej przychodzić, ale jakoś "po ludzku" sobie poradził.

Shanhaevel 10-11-2006 18:13

No, ludzie, tak to jest, że żartuje się ze wszystkiego- od Jasia przez śmierć, kończąc na religii... Byle w granicach dobrego smaku, oczywiście.

Progmast 10-11-2006 19:33

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Badzo 10-11-2006 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dadej12 (Post 1072536)
Tak?To powiedz mi dlaczego ksieza odwiedzaja takze domy ateistów?(Na takiej samej zasadzie jak świadkowie Jehowy)

Iles dni wczesniej chodzi koscielny i pyta sie, czy przyjmuje pan/pani ksieza.*
Jezeli nie, to ksiadz nie przyjdzie.

*Przynajmniej jest tak w mojej parafii

Rabanbar 11-11-2006 15:04

Taka akcja:

Siedzimy z kumplami na ławeczce na plantach, i podchodzą dwie babcie że chciały by nam opowiedzieć o bogu. No to dawaj :) A one do nas "że na ziemie w 19xx zostały ześłane tysiące, miliony demonów na ziemie! (komentarz kumpla "tia, jak najazd orshabaala", drugi kumpel zaczyna polewać), a te demony zachecaja nas do czynienia zła, bo na ziemi to szatan sprawuje władze (drugi kumpel stracil panowanie i leje na cały głos a one dalej). Bo widzicie, szatan kusił Jezusa że da mu wszystkie królestwa świata, a to znaczy ze on jest ich władcą (kumpel leje tak ze sie ruszyć nie może, a ja pytam "Tak? Ale skoro został zesłany na ziemie w 19xx to jak mógł wladac ziemia 2000 lat wczesniej, babcie opad szczeny, ludzie zaczynaja sie gapić na kumpla który prawie lezy na ziemi). I pewnie by tak jeszcze długo gadąły, jakbysmy juz nie musieli isc :)

morwi 11-11-2006 17:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1072608)
Iles dni wczesniej chodzi koscielny i pyta sie, czy przyjmuje pan/pani ksieza.*
Jezeli nie, to ksiadz nie przyjdzie.

*Przynajmniej jest tak w mojej parafii

u mnie, ani u moich znajomych takiego czegoś nie ma... chyba tylko u ciebie proboszcz pomyślał i wpadł na taki pomysł

djkuter 11-11-2006 20:54

Jak ministranci chodza to się pytają czy przyjmuje się kolędę. Nie chcesz mówisz nie i koniec.

Avallach 15-10-2007 19:18

zajebiste, nawet sie nie zorientowałem kiedy wyszli ;] kumple pomogli, mam nadzieje ze za ten "towar" nie wrócą z psami ;]

Fargoth 15-10-2007 19:31

Wystarczy że się na cały głos puści hare krishne oryginalną. Wtedy dadzą tylko książeczkę i do widzenia :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:57.