Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (https://forum.tibia.pl/index.php)
-   Tea time ; ) (https://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=249)
-   -   Jakie herbaty pijecie? (https://forum.tibia.pl/showthread.php?t=186147)

Vasudanin 23-07-2008 19:47

Jakie herbaty pijecie?

Pytanie w temacie, ja osobiście piję Herbaty Z Mienty, Hearbaty z esencja oraz ździebkiem cytryny oraz cukru oraz te rozpuszczalne o smaku owoców leśnych =S teraz czas na was.

Walekifa 23-07-2008 22:04

Czarne które kupują moi rodzice. Je słodzę i jak jest to daje cytryny. Zieloną Senche. Parze tylko raz i nie słodzę. Wierze,że to mi dobrze robi na trawienie ;p

sphinx123 23-07-2008 22:16

Ja ostatnio piję dużo mieszanek ziołowych uspokajających, bo ze snem problemy xD Piję taką Herbapolowską teraz, przyzwyczaiłem się do smaku i jest good :)

Emcess 23-07-2008 23:04

zwykla xd (koniecznie z cukrem, bez cytryny ; p) i od czasu do czasu jakas owocowa z liptona ; ]

Pacz_knight 24-07-2008 11:56

Pije najruzniejsze herbatki. Od tych drozszych, zielonych, chinskich czerwonych, po te z plastikowej butelki Liptona (najleprza jest czerwona) xd

Btw.
Musi byc z cytryna i slodzona. Gorzka nie wchodzi w gre.

Serious Sam 28-07-2008 23:54

Zwykła, z biedronki , 100 , czy 200 torebeczek (nie pamiętam) w jednym opakowaniu :D

Capality 02-08-2008 00:33

Lipton Earl Grey, 2 łyżeczki cukru bez cytryny. Jej zapach jest po prostu zajebisty. xd

i herbatka rozpuszczalna Ekoland cytrynowa, na prawdę niezła ;)

Barosa7 02-08-2008 00:35

Zwykły lipton, najlepszy na mineralce

A jak nie to Nestea cytrynowe <3

Argen 02-08-2008 14:17

Wypiję niemal każdą herbatę, ale obowiązkowo z cukrem i cytryną. Najbardziej lubię herbatę z miętą (zerwaną chwilę wcześniej z ogródka :])

Walekifa 03-08-2008 13:48

No,rozpuszczalne pociskają xD Ja jem te granulki na sucho.

Voniek 09-08-2008 15:58

Owocowe herbatki na ziomowe wieczory :>>> A w ciągu całego roku - zwykła z dodatkiem cukru xD!

Emok 12-08-2008 22:43

Saga, bo najtańsza :P Obowiązkowo 2.5 łyżeczki cukru (wiem, umrę szybko :().

Ruces 12-08-2008 22:49

Herbatki owocowe <3 :)

Bluray 23-08-2008 19:21

Ja pije najróżniejsze herbaty, ale najczęściej jest to saga, którą różnie parzę (robię esencje lub po prostu wrzucam torebeczkę do szklanki :) ), lubię też najróżniejsze mrożone herbaty :)

nie_pozwol 02-09-2008 16:50

Różne, bardzo różne pijam. Ostatnio jest u mnie na topie Karmelowa Liptona, Grejfrutowa chyba Herbapolu...można by długo wymieniać. Wiem jedno, największe nieporozumienie jakie piłam to zielona herbata z jaśminem:confused:

Erhion 04-09-2008 21:26

A ja pije głównie miętowe herbatki. Oczywiście nie wszystkie się nadają (niektóre wręcz nadają się do kosza tfu tfu), ale jak się trafi na dobrą to tylko pić i nie żałować. :) Oczywiście słodzona (2 łyżeczki) i popijana gdy jeszcze jest w miare gorąca (lekko parzy). Wtedy nie dość, że pobudza to jeszcze przyjemnie "ociepla". Za nic nie lubie zimnej herbaty (poza ice tea odpowiednio przygotowanej).;)

Zalgadis 05-09-2008 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez nie_pozwol (Post 2256013)
Różne, bardzo różne pijam. Ostatnio jest u mnie na topie Karmelowa Liptona

Mi ona niestety nie smakuje :D

Topic@
Normalna z cytryną owni, nie lubię takiej jak mi tato robi to taka gorzka ostro ze się pić nie da :d

Xantro 14-09-2008 02:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 2211988)
No,rozpuszczalne pociskają xD Ja jem te granulki na sucho.

Signed! Wiedziałem że nie jestem sam :].

Ja herbatki pije różne od czerwonych po zielone (omijając białą). Bardzo lubie herbatki Earl Greya. Z marki to najbardziej Dilmah mi przypasowuje ale normalnie to lipton albo wogle inna saga. Owoce też pijam. Do każdej dodaje tylko łyżke cukru (do niektórych wogóle) i czasem cytrynę. Lubie też herbatki miętowe. Co do sprawy torebki / sypane to i te i te mi pasują, ale przez dostępność częściej pije w torebkach (są w każdym sklepie).

Zalgadis 05-10-2008 15:12

Normalna z cytrynką bądź bez ale Z CUKREM bo bez nie da rady : D
Czasami w takich małych filiżaneczkach a tak to w szklankach takich fajnych.
Każdą wypije byle cookier był :P
Btw. Piłem herbatę o smaku toffi, smakowała jak posłodzona xD

Levi 16-10-2008 19:46

Wiśniowo-rumowa (bez % :D)
Oraz normalna, tradycyjna...
Szukam także dobrej w smaku herbaty pomarańczowej bądź o zbliżonym smaku... Ktoś może coś poleci?:P

Emcess 18-10-2008 19:50

o, ja tam jeszcze karmel/wanilia z liptona pije : p

nie_pozwol 18-10-2008 20:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Levi (Post 2299774)
Wiśniowo-rumowa (bez % :D)
Oraz normalna, tradycyjna...
Szukam także dobrej w smaku herbaty pomarańczowej bądź o zbliżonym smaku... Ktoś może coś poleci?:P

Mogą to być cytrusy liptona :)

Yakky 24-10-2008 16:35

Lipton z cytryną (+2 łyżeczki cukru) zala wżątkiem
Saga jabułkowa (+1 łyżeczka cukru) lekko pszestudzona woda <3

Alanus Lutinum 25-10-2008 15:57

Lipton cytrynowa +4 łyżki cukru.

nie_pozwol 25-10-2008 16:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 2310529)
Lipton cytrynowa +4 łyżki cukru.

Cukier to biała śmierć a cukrzyca czai się na każdym kroku;) Poważnie słodzisz 4?
Z jednej strony nie rozumiem jak można w ogóle nie słodzić, ale żeby AŻ 4 to też mnie dziwi. Słodziłam 5 łyżeczek w wieku 6lat :D Teraz 2,5 bo więcej to za słodko.

Fred_Flintston 17-11-2008 17:46

A ja w ogóle nie słodzę!

Slythia 17-11-2008 18:01

Ostatnio zasmakowała mi biała herbata. Jest delikatniejsza od zwykłej i posiada naprawdę ciekawy aromat. Smakuje mi także cytrynowa (znów Lipton, najprościej znaleźć), Earl Gray (obowiązkowo liściasta) Liptona... oraz Ahmada (polecam). Bez cukru.

Jednak najlepsza jest prawdziwa, miętowa, z zielonej, lub ew. suszonej mięty. Te w torebkach mogą się schować i więcej nie wychodzić...

Zapomniałabym... Cytrynowa Nestea <3.

Emcess 21-11-2008 21:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2339702)
Ostatnio zasmakowała mi biała herbata. Jest delikatniejsza od zwykłej i posiada naprawdę ciekawy aromat. Smakuje mi także cytrynowa (znów Lipton, najprościej znaleźć), Earl Gray (obowiązkowo liściasta) Liptona... oraz Ahmada (polecam). Bez cukru.

Jednak najlepsza jest prawdziwa, miętowa, z zielonej, lub ew. suszonej mięty. Te w torebkach mogą się schować i więcej nie wychodzić...

ja tam cytrynowych nie lubie : ppp lipton i nestea brzoskwiniowe i lipton green <33

Bluray 21-11-2008 23:37

Ostatnio zakupiłem sobie te piramidki z liptona, najbardziej zasmakowały mi Earl Gray Tea i Citrus Tea, chociaż White Tea nie pogardzę ;)

Miuek 22-11-2008 17:57

Ja popijam coś co nazywa się ''Rooibos''-Czyli miód+wanilia :p
Czasami też piję...znaczy jem granulkową 8o

Emcess 29-11-2008 20:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2339702)

a co do miety, najlepsza jest normalna mieta, a nie z torebek : D

Slythia 30-11-2008 15:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2354962)
a co do miety, najlepsza jest normalna mieta, a nie z torebek : D

Zgadzam się. Te "torebkowe" mają zupełnie inny smak, o wiele gorszy. Zieloną w doniczkach można dostać już w prawie każdym większym hipermarkecie. Nie kosztuje wiele, a smak jest niepowtarzalny.

Bluray 02-12-2008 16:54

Najlepsza mięta jest prosto z ogrodu, z działki ;) Jeszcze z 7 lat temu, kiedy żyła "matka, mojej matki" i prowadziła ogród na działce, to dawała nam sporo mięty, do herbaty idealna mmm... A teraz muszę się zadowolić sklepową :<

piramjida 05-01-2009 19:56

Cytrynowa Nestea < Cola/Sprite/Mountain Dew/Powerade/Fanta/whateva

A z herbat - pije Lipton, taka jedna owocowa mi ostatnio smakowala, ale sam chcialbym wiedziec jaka to byla. ; d

@MCess
Brzoskwiniowa mi nie smakuje jakos, tak samo jak te zielone, czerwone i zimowe edycje Nesti.

Emcess 16-01-2009 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2359372)
Najlepsza mięta jest prosto z ogrodu, z działki ;) Jeszcze z 7 lat temu, kiedy żyła "matka, mojej matki" i prowadziła ogród na działce, to dawała nam sporo mięty, do herbaty idealna mmm... A teraz muszę się zadowolić sklepową :<

wiem o czym mowisz, zawsze jak u babci jestem to pije swieza miete : )
@up
jak dla mnie to brzoskwiniowa nestea > all

Voniek 09-02-2009 19:18

Ja ostatnio trochę poeksperymentowałem, poczytałem i doszedłem do wniosku, że najgorsza herbata to zwykła herbata. No po prostu nie ma nic gorszego xd Kupiłem sobie taki zestawik różnych owocowych i muszę przyznać, że niektóre (Dzika Róża z Jabłkiem, Żurawinowa) są boskie :) Dodatkowo, jednak z herbatek rozwiązuje mój problem ze snem - Malinowa, ew. Malina i Dzika Róża. Pije takową po 21, a 23 już śpię. Rano wstaję bez problemu o 6.30 i jestem wyspany. Polecam wszystkim, którzy nie mogą spać, a np. następnego dnia muszą wcześnie wstawać :]
Inne patenty już wkrótce ;]

Herbatka tzw. uspokajająca czyli Melisa - owszem działa, ale smak to po prostu szkoda gadać... To coś jak fervex albo jakieś inne coś rozpuszczonego w wodzie? Nie wiem, może ja po prostu na taką trafiłem (Melisa i Gruszka), ale nie polecam, lepiej się przespać z godzinkę żeby uspokoić :)

jedrolek 01-03-2009 19:52

Ja dosłodzisz melise jakieś 1-2 łyżki cukru to smak będzie wyborny :D. W sumie smakuje mi też bez cukru, może trafiłeś na jakąś felerną ;p.

Miszczu 31-05-2009 17:06

Moja ulubiona herbata to Dilmah ,w różnych smakach ;d.Mięta też jest niezła szczególnie gdy wcześniej człowiek trochę przegiął z zabawą.....
Nestea I lipton brzoskwiniowy tez jest super..

Gonzo 23-06-2009 23:05

Zielona klasyczna,
Zielona z cytryną,
Zielona z imbirem,
Zielona z pomarańczą i goździkami,
Różne inne zielone.

Czarna - tylko zwykła z cytryną i jedną łyżeczką cukru.

Owocowe:
Malinowa,
Dzika Róża,
Truskawkowa.

alienXX 24-11-2009 21:54

Z marketu:
Zielona klasyczna zawijana
Biala z platkami rozy
Rooibos
Honeybush
od czasu do czasu Melisa
(szczegolnie moge polecic marketowe wyroby firmy BIOATIVE.)

Z herbaciarni:
Yerba mate green
Yerba mate palona
Yerba mate beduin
+planuje na dniach kupno 0,5 kg Yerba Mate Pajarito

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:46.