Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rosja oblega Gruzje (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=188392)

janek@ 08-08-2008 19:04

Rosja oblega Gruzje

Witam
Dziś o 8:00 rano, walki w Osetii południowej wstrząsneły światem. Rosyjskie wojska zaatakowały stacjonujące tam Gruzińkie, które dzien przed rozpoczęli operację w celu "przywrócenia konstytucyjnego porządku". Walki trwają do teraz.

Info z 1 ręki: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1018703,...l?ticaid=16642

Jak dotąd Rosyjskie wojska po zajęciu osetii nadal oblegają Gruzję.

Moim zdaniem jest to absolutny bezsens, ze względu na trwające igrzyska bedące oznaką pokoju od setek setek lat, jak i zarówno idiotyczną żeź.
Czy konflikt ten może naruszyć pokój na świecie? o.O

Erhion 08-08-2008 19:07

Gdyby Gruzja była w NATO, to mogło by zagrozić. Ale nie jest, a jakby była to pewnie reszta by się na nią wypieła (interesy z Rosją).

A tak to według mnie nikt im nie pomoże choć kto ich tam wie.

Niech się tłuką. Ich sprawa.

Co do pokoju w czasie olimpiady. Organizatorzy olimpiady sami nie są święci, wiec o czym my tu gadamy>

janek@ 08-08-2008 19:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219198)
Co do pokoju w czasie olimpiady. Organizatorzy olimpiady sami nie są święci, wiec o czym my tu gadamy>

Wiem, że organizatorzy są tak samo wredni jak Stalin, ale igrzyska to igrzyska, w czasie których nie powinno się prowadzić wojen, tymbardziej kogoś zabijać, tą zasadą kierowali się nawet Spartanie. :|

Dragon-Fly 08-08-2008 19:18

Sprawa jest bardziej skomplikowana. Trzeba poczekać na rozwój wypadków, aby wysuwać jakieś opinie.
@UP: Co ty wiesz o J. Stalinie i organizatorach?

skuug 08-08-2008 19:35

Wojna? Nie sadzę, raczej krwawy konflikt. Chociaż... Kto wie, w dzisiejszym świecie wszystko się może zdarzyć. Pożyjemy, zobaczymy...

Avallach 08-08-2008 19:40

Noo... to do schronu?
Nie wydaje mi się, żeby wywiązało się coś poważniejszego.

Badon 08-08-2008 19:42

Zanim zabardzo rozwinie sie ten temat... Przeczytajcie albo posluchajcie sobie tego.
http://www.drugadroga.com/blog/archi...-sie-polityka/

Voon 08-08-2008 19:43

Niepotrzebna tu tylko interwencja USA.
A skoro Gruzja nie chce poddać tych dwóch prowincji to jest to tylko i wyłącznie ich wojna. Wojna, która rozgrywana w samotności, zostanie przegrana.

spider-bialystok 08-08-2008 19:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219198)
Gdyby Gruzja była w NATO, to mogło by zagrozić. Ale nie jest, a jakby była to pewnie reszta by się na nią wypieła (interesy z Rosją).

Litosci, myslalem, ze w NATO juz nikt nie wierzy.

Erhion 08-08-2008 20:03

Dlatego napisałem, że by się wypieło. Czytać ze zrozumieniem.

qq2 08-08-2008 20:10

Media robią swoje o/
Rano włączyłem sobie TVP Info
"GRÓZJA ZAATAKOWANA1111"
Polsat News
"ROSJANIE ATAKUJOM1!"
TVN 24
"OPERACJA GRÓZJI NA TERENIE OSETI POŁÓDNJOWEJ. POCZONTEK NOWEJ WOJNY ?//////////////"
Aż się płakać chce...
Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna... Ehh... W Czeczenii tłuką się nawzajem, a GÓWNO piszą o tym w gazetach, czy też donoszą w tv... Takie akcje zawsze będą nagłaśnianie, a niestety... Bo Rosja nie raz już robiła podobne "gierki" z Gruzinami i pewno o tej sprawie za niedługo zapomnimy i kolejnym tematem będzie pewno Abchazja czy kij wie co ;}

@down
Nie "jadę" po żadnej stacji, tylko próbuję uświadomić, że to co robią media jest bezsensu ;] Bo szczerze wolałem sobie w ów momencie pooglądać wymiany poglądów na temat Igrzysk Olimpijskich niż słuchania tego samego w kółko, że Rosjanie znowu (tak, znowu) wkroczyli na przestrzeń powietrzną Gruzji, czy tam zrzucili bomby na gruzińskie wioski, bo sam do tvn-u i do innych stacji nie mam, ale przesadzają i to znacznie.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez qq2 (Post 2219306)
Media robią swoje o/
Rano włączyłem sobie TVP Info
"GRÓZJA ZAATAKOWANA1111"
Polsat News
"ROSJANIE ATAKUJOM1!"
TVN 24
"OPERACJA GRÓZJI NA TERENIE OSETI POŁÓDNJOWEJ. POCZONTEK NOWEJ WOJNY ?//////////////"

Nie wiem czemu "jedziesz" po 24-cze. Jak dla mnie jest to najspokojniejsza i najbardziej obiektywna stacja.
@UP: Dlatego "jedziesz" w cudzysłowie :).
Wydaję mi się jednak, że 24-ka zrobiła to najspokojniej i najobiektywniej.

spider-bialystok 08-08-2008 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219309)
Nie wiem czemu "jedziesz" po 24-cze. Jak dla mnie jest to najspokojniejsza i najbardziej obiektywna stacja.

Mamy system koncesyjny wiec niewygodne stacje nigdy nie dostana koncesji. Obojetnie czy tvn, tvp czy polsat. Wszystkie mowia to samo tylko innymi slowami, kazda wychwala socjalizm, unie, demokracje i inne formy zniewolenia czlowieka.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2219320)
Mamy system koncesyjny wiec niewygodne stacje nigdy nie dostana koncesji. Obojetnie czy tvn, tvp czy polsat. Wszystkie mowia to samo tylko innymi slowami, kazda wychwala socjalizm, unie, demokracje i inne formy zniewolenia czlowieka.

Masz całkowitą rację, został nam jeszcze Internet. Ale wobec powszechnego reżimu, TVN 24 jest, jeżeli to można tak nazwać, najbardziej obiektywny.

Voon 08-08-2008 20:27

Cytuj:

Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna...

Nie mialaby mozliwosci gdyby nie Gruzja ktora ma, lagodnie mowiac, beznadziejna polityke.
Co nie zmienia faktu, iz bez interwencji Ameryki wszystko by sie wyklarowalo.

spider-bialystok 08-08-2008 20:36

Cytuj:

Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna...

Rosja nie musi niczego pokazywac, wystarczy spojrzec na dane o sile jej arsenalu atomowego.

Erhion 08-08-2008 20:42

Cytuj:

USA zapewniły o poparciu dla integralności terytorialnej Gruzji
To nie jest zabawne. Jeśli USA tam zainterweniuje i zaczną walke z Rosjanami to mamy wojne na tacy.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219355)
To nie jest zabawne. Jeśli USA tam zainterweniuje i zaczną walke z Rosjanami to mamy wojne na tacy.

Stówa, że nie będzie wojny. Jestem pewien, że obie strony zachowają gotowość i będą eksponować swoją potęgę, ale nie dojdzie do wojny. Nie opłaca im się, a Amerykanów pewnie nawet nie obchodzą losy jakiejś tam Gruzyjki.
Może później rozwinę ten skrót myślowy :<.

Zamor1 08-08-2008 21:01

Przeciez to Gruzja zaczela i to ona w oczach wszystkich jest agresorem. Mysle ze Rosja wlasnie na to czekala ;]. A Gruzja nie wiem, mysleli pewnie, ze caly swiat im przyjdzie z pomoca... chociaz, nie zdziwilbym sie gdyby Polska wyslala tam swoje oddzialy, aby im pomoc

Erhion 08-08-2008 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219368)
Stówa, że nie będzie wojny. Jestem pewien, że obie strony zachowają gotowość i będą eksponować swoją potęgę, ale nie dojdzie do wojny. Nie opłaca im się, a Amerykanów pewnie nawet nie obchodzą losy jakiejś tam Gruzyjki.

Jak się nie opłaca? Gdyby zaczeła się wojna Rosja - USA to główny powód - rosyjska ropa i inne zasoby naturalne. Oczywiście oficjalny powód - "Pomagamy Gruzji".

Imo ofc.

Dragon-Fly 08-08-2008 21:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219392)
Jak się nie opłaca? Gdyby zaczeła się wojna Rosja - USA to główny powód - rosyjska ropa i inne zasoby naturalne. Oczywiście oficjalny powód - "Pomagamy Gruzji".

Imo ofc.

A Ty myślisz, że Rosja jest bezbronna i nie ma dużej armii? Mamy przykład Iraku, gdzie wspaniali Amerykanie oswobodzili do z rąk Saddama!
Wynik? Wydobycie ropy, które za czasów Saddama było na niskim poziomie, teraz jest niewiele wyższe. Teraz wyobraź sobie taką wojnę w Rosji, ale z prawdziwą armią i potęgą.

Erhion 08-08-2008 21:13

Cytuj:

A Ty myślisz, że Rosja jest bezbronna i nie ma dużej armii? Mamy przykład Iraku, gdzie wspaniali Amerykanie oswobodzili do z rąk Saddama!
Wynik? Wydobycie ropy, które za czasów Saddama było na niskim poziomie, teraz jest niewiele wyższe. Teraz wyobraź sobie taką wojnę w Rosji, ale z prawdziwą armią i potęgą.
A USA wojska nie ma? Poza tym nie chodzi o to ile się wydobywa, a o kontrole nad jednymi z największych złóż ropy naftowej.

Zamor1 08-08-2008 21:16

@Dragon-Fly
Zauwaz, ze Rosja juz nie ma tak poteznej armii jak kiedys. Owszem gdyby doszlo do wojny USA ponioslo by znaczne straty

Wzorek 08-08-2008 21:27

Rosja wkracza do Gruzji, Amerykanie oraz ich sojusznicy (czyli między innymi My) odpowiadają Rosji :)

A ruscy jak tu uważacie że są słabi jesteście w wielkim błędzie, mają wiele elitarnych jednostek które są najlepsze na świecie w tym co robią choć by można zaliczyć cały Specnaz szkolony do akcji dywersyjnych.

Nie pamiętam już dokładnie ale była akcja 95 +/- żołnierzy Specnazu vs. (tego właśnie nie pamiętam ale ok 1000 jakiejś bojówki) z tego ocalało 6 ze Specnazu a reszta gryzła glebę.

Dragon-Fly 08-08-2008 21:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219403)
A USA wojska nie ma? Poza tym nie chodzi o to ile się wydobywa, a o kontrole nad jednymi z największych złóż ropy naftowej.

Dobra zioms, ja Cię tu muszę uświadomić w temacie.
Wojna na pewno nie wyniknie. USA i Rosjanie już wiele, wiele razy się dogadywali - i będą się dogadywać. Oczywiście nie usłyszysz tego w mediach reżimowych, a ja nie zamierzam przytaczać źródeł.
Popatrz sobie na PKB Gruzji. Saakszawilajika-czy-jak-mu-tam ledwo wygrał wybory ze względu na pewną grupę osób w Gruzji. Jako, iż Osetia jest takim gruzińskim Kosowem - używa siły. Jest bezsilny, gospodarka w kryzysie. Ale spokojnie, 5x-któraśtam rosyjska armia już maszeruje. :)
Saakszawilijikia sobie znalazł protektora - USA. 5 dni temu Amerykanie sprzedali na kredyt Gruzinom nowe samoloty i karabiny - kapuchyyy nazbieraaaliii... Dlatego wierz mi - nic większego nie będzie, a Amerykanom nie opłaca się wojna i upadek Gruzji!.
Sprawa tej "wojny o surowce". Może i Rosja nie jest już taką potęgą, jak za czasów ZSRR (Zamor, pozdro), to dalej posiada niewyobrażalny potencjał oraz to, co kotki kochają najbardziej - okręty atomowe. Ale jak już pisałem - na pewno się dogadają.
Kolejny raz staram się nie rozpisywać.

@UP: Słusznie prawisz. Oni mają potencjał i są przygotowani.

Yossarian 08-08-2008 21:42

Kolejny lokalny konflikt jakich wiele ostatnimi czasy (podobna sytuacja miała miejsce w 2004). Typowa demonstracja sił, raczej nie przekształci się to w akcję o szerszym zasięgu. Prawdopodobnie pozostanie status quo w regionie tzn. Osetia Południowa będzie pseudoautonomiczną republiką o zapędach separatystycznych. Gruzja będzie za słaba aby cokolwiek zdziałać, nie zdominuje nieposłusznego regionu i dalej będzie prowadzić bezsensowne rozmowy z nimi. A Rosja hmm... chyba ograniczy się do demonstracji sił, podrzucenia paru samolotów, oraz ochotników ze swego kraju, zapewne będzie także potajemnie wspierać separatystów. Scenariusz z osiągnięciem przez Osetię Poudniową pozycji takiej jaką ma Kosowo mało prawdopodobny.

Zamor1 08-08-2008 21:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wzorek (Post 2219434)
Rosja wkracza do Gruzji, Amerykanie oraz ich sojusznicy (czyli między innymi My) odpowiadają Rosji :)

A ruscy jak tu uważacie że są słabi jesteście w wielkim błędzie, mają wiele elitarnych jednostek które są najlepsze na świecie w tym co robią choć by można zaliczyć cały Specnaz szkolony do akcji dywersyjnych.

Nie pamiętam już dokładnie ale była akcja 95 +/- żołnierzy Specnazu vs. (tego właśnie nie pamiętam ale ok 1000 jakiejś bojówki) z tego ocalało 6 ze Specnazu a reszta gryzła glebę.

Jesli USA mialo by atakowac Rosje to sa nikle szanse zeby Polska im pomogla. Tak samo jest z tarcza antyrakietowa, od kiedy Rosja zagrozila Polska ciagle oddala decyzje o jej zamontowaniu.

Wzorek 08-08-2008 22:17

@up
Bo Polska to taki bezbronny piesek w obecności dwóch wilczurów :p

janek@ 08-08-2008 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zamor1 (Post 2219414)
@Dragon-Fly
Zauwaz, ze Rosja juz nie ma tak poteznej armii jak kiedys. Owszem gdyby doszlo do wojny USA ponioslo by znaczne straty

Raczej żadnych..
W ostatnich "kreskówkach" na discovery amerykańce tak się chwalili swoimi nowymi broniami, że po prostu mucha nie siada. >.> Gdyby USA poszła z tym arsenałem na Rosję to desant nie trwałby dłużej niż tydzień. Krócej mówiąc: zmietliby ich z powierzchni ziemi i nawet by oni tego nie zauważyli.
Ja pierdziele, f22 raptor, karabiny pochłaniające odrzut, wyrzutnie zdalnie sterowane, dwiescie tysięcy desantowoofensywnym bezzałogowym maszyn lotniczych, plazmowe niszczyciele okrętów, apache z zdalnie sterowanymi rakietami, altyleria kierowana laserowo 15m celności i inne pierdoły które normalnie miażdzą ten radziecki szajs. ;o

Zapewne pozostają im atomówki, ale kto głupi użyłby jej na terenie "sąsiada"? Przecież jak wystrzelą w kierunku stanow jedną to i tak po drodze zginie... co z resztą odczują obydwie strony w wyniku radioaktywnych "chmur".

skuug 08-08-2008 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2219576)
Raczej żadnych..
W ostatnich "kreskówkach" na discovery amerykańce tak się chwalili swoimi nowymi broniami, że po prostu mucha nie siada. >.> Gdyby USA poszła z tym arsenałem na Rosję to desant nie trwałby dłużej niż tydzień. Krócej mówiąc: zmietliby ich z powierzchni ziemi i nawet by oni tego nie zauważyli.
Ja pierdziele, f22 raptor, karabiny pochłaniające odrzut, wyrzutnie zdalnie sterowane, dwiescie tysięcy desantowoofensywnym bezzałogowym maszyn lotniczych, plazmowe niszczyciele okrętów, apache z zdalnie sterowanymi rakietami, altyleria kierowana laserowo 15m celności i inne pierdoły które normalnie miażdzą ten radziecki szajs. ;o

To że ruscy nie szpanują arsenałem, tak jak usa, to nie znaczy, że mają mniejsze możliwości, Imho. ]:->

Thufir 08-08-2008 22:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badon (Post 2219248)
Zanim zabardzo rozwinie sie ten temat... Przeczytajcie albo posluchajcie sobie tego.
http://www.drugadroga.com/blog/archi...-sie-polityka/

Zwykła sofistyka, nie doczytałem nawet do końca.

Vavi 08-08-2008 22:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219368)

Tu może nie chodzic o jakąś tam Gruzyjkę, tylko powód do wojny.

Dragon-Fly 08-08-2008 22:46

Cytuj:

Raczej żadnych..

Zapewne pozostają im atomówki, ale kto głupi użyłby jej na terenie "sąsiada"? Przecież jak wystrzelą w kierunku stanow jedną to i tak po drodze zginie... co z resztą odczują obydwie strony w wyniku radioaktywnych "chmur".

Maksiu dobrze napisał. Masz jakieś pojęcie o armii rosyjskiej? Czy w ogóle wyobrażasz sobie, co Rosjanie mogą mieć "na składzie"? Taki stereotyp - jak Rosja, to złom i szajs. Wierz mi, na pewno nie ustępują amerykanom. Więc nie pisz mi tu głupot |:.

@UP: I Rosjanom, i Amerykanom NIE OPŁACA się wojna. Poza tym oni zawsze się dogadują na boku i wszyscy są zadowoleni.

.Matrik. 08-08-2008 22:54

Ale żeby zaraz "żeź"? Panowie...

Jacekkkkk 08-08-2008 22:54

Cytuj:

Raczej żadnych..

Chyba, ze znajdzie się drugi Zacharski, ktory wykradł tajne plany USA. Chociaz on był "jedynym w swoim rodzaju" szpiegiem, ktory zdobył by tyle tajnych materiałow.

Vavi 08-08-2008 22:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219603)

@UP: I Rosjanom, i Amerykanom NIE OPŁACA się wojna. Poza tym oni zawsze się dogadują na boku i wszyscy są zadowoleni.

Chyba żartujesz, że Amerykanie grzecznie podzielą się ropą na Akrytce? Baaa, więcej dadzą Rosjanom?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219603)
Maksiu dobrze napisał. Masz jakieś pojęcie o armii rosyjskiej? Czy w ogóle wyobrażasz sobie, co Rosjanie mogą mieć "na składzie"? Taki stereotyp - jak Rosja, to złom i szajs. Wierz mi, na pewno nie ustępują amerykanom. Więc nie pisz mi tu głupot |:.

Amerykanie by zmiażdżyli Rosjan. Pomijając cały sprzęt. U.S Army mają większe morale i posiada większe poparcie niż Rosja.

Dragon-Fly 08-08-2008 23:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2219623)
Chyba żartujesz, że Amerykanie grzecznie podzielą się ropą na Akrytce? Baaa, więcej dadzą Rosjanom?

Nie, nie żartuję. Analizuję wypowiedzi wysoko postawionych pułkowników kontrwywiadu.
Nawet sobie nie wyobrażasz, w ilu miejscach na świecie USA i Rosja wspierają się na wzajem. Afganistan. Amerykanie są szkoleni przez Rosjan. Rosjanie zaoferowali śmigłowce do tamtejszych terenów. Dużo by wymieniać.
Wojna o ropę? Po co mają się wyniszczyć walcząc o ropę? Rosja i USA mają swoje wpływy i pilnują ich.
Czy Wy nie rozumiecie, że oba te kraje są porównywalnymi potęgami?

Co do Arktyki: Wizja konfliktu jest realna. Na razie mamy jedynie wyścig techniczny, ale czy nie będzie czegoś więcej?

Cytuj:

Amerykanie by zmiażdżyli Rosjan. Pomijając cały sprzęt. U.S Army mają większe morale i posiada większe poparcie niż Rosja.
Zioms, co Ty wiesz o poparciu, moralach i sprzęcie?

skuug 08-08-2008 23:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2219623)

Skąd wiesz? No z poparciem to się zgadzam, ale sprzęt?

Hakuoh 08-08-2008 23:15

A później się ludzie dziwią, że bieda w Rosji jak cały budżet idzie w wojsko.

Dragon-Fly 08-08-2008 23:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2219659)
Ziom, co ty wiesz o polityce międzynarodowej? Nie wiem nic, tylko spekuluję. Podobnie ty, gówno wiesz o tym wszystkim i nie masz prawa nikogo pouczać. Jesteśmy dla 'wyższych' ścierwem i oboje dobrze wiemy, że nic nie wiemy. Jakim więc prawem zwracasz się tak do mnie? Fak ju. Na świecie są rzeczy, które się filozofom nie śniły. Te swoje bajki o bohaterach kontrwywiadu wsadź sobie w dupę, bo to tylko nędzna propaganda. Myślisz, że ktoś tu mówi prawdę? Jesteś naiwny i najzwyczajniej w świecie mało wiesz.

Głupku, czytaj. Proszę cię.

Zawiodłem się. Myślę sobie - o, będzie jakiś kulturalna, na poziomie dyskusja. Że spotkałem kogoś w temacie. No niestety - zawiodłem się :(.
Naiwny możesz być Ty, skoro wierzysz mediom, czyli 1/5 całej prawdy. Nie wypowiadałbym się, jakbym nie interesował się tematem i nie rozmawiał z kimś, kto się zna na tym lepiej.
Ale po mnie jedziesz... "bajki", "naiwny", "gówno wiesz", "nie masz prawa pouczać" - 4/10, bo takie troszkę prymitywne i kompromitujące.

Sorka, ale z ku**ami nie tańczę :*.

@Down: Kozak. No to cze.
@Down: Szkoda, że poruszasz sferę wieku i wykształcenia. Ja, czytając Twoje posty wnioskuję, że może i masz ukończoną którąś z wyższych szkół, ale nie prezentujesz zbyt wysokiego poziomu kultury osobistej...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:34.