![]() |
Rosja oblega Gruzje
Witam
Dziś o 8:00 rano, walki w Osetii południowej wstrząsneły światem. Rosyjskie wojska zaatakowały stacjonujące tam Gruzińkie, które dzien przed rozpoczęli operację w celu "przywrócenia konstytucyjnego porządku". Walki trwają do teraz. Info z 1 ręki: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1018703,...l?ticaid=16642 Jak dotąd Rosyjskie wojska po zajęciu osetii nadal oblegają Gruzję. Moim zdaniem jest to absolutny bezsens, ze względu na trwające igrzyska bedące oznaką pokoju od setek setek lat, jak i zarówno idiotyczną żeź. Czy konflikt ten może naruszyć pokój na świecie? o.O |
Gdyby Gruzja była w NATO, to mogło by zagrozić. Ale nie jest, a jakby była to pewnie reszta by się na nią wypieła (interesy z Rosją).
A tak to według mnie nikt im nie pomoże choć kto ich tam wie. Niech się tłuką. Ich sprawa. Co do pokoju w czasie olimpiady. Organizatorzy olimpiady sami nie są święci, wiec o czym my tu gadamy> |
Cytuj:
|
Sprawa jest bardziej skomplikowana. Trzeba poczekać na rozwój wypadków, aby wysuwać jakieś opinie.
@UP: Co ty wiesz o J. Stalinie i organizatorach? |
Wojna? Nie sadzę, raczej krwawy konflikt. Chociaż... Kto wie, w dzisiejszym świecie wszystko się może zdarzyć. Pożyjemy, zobaczymy...
|
Noo... to do schronu?
Nie wydaje mi się, żeby wywiązało się coś poważniejszego. |
Zanim zabardzo rozwinie sie ten temat... Przeczytajcie albo posluchajcie sobie tego.
http://www.drugadroga.com/blog/archi...-sie-polityka/ |
Niepotrzebna tu tylko interwencja USA.
A skoro Gruzja nie chce poddać tych dwóch prowincji to jest to tylko i wyłącznie ich wojna. Wojna, która rozgrywana w samotności, zostanie przegrana. |
Cytuj:
|
Dlatego napisałem, że by się wypieło. Czytać ze zrozumieniem.
|
Media robią swoje o/
Rano włączyłem sobie TVP Info "GRÓZJA ZAATAKOWANA1111" Polsat News "ROSJANIE ATAKUJOM1!" TVN 24 "OPERACJA GRÓZJI NA TERENIE OSETI POŁÓDNJOWEJ. POCZONTEK NOWEJ WOJNY ?//////////////" Aż się płakać chce... Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna... Ehh... W Czeczenii tłuką się nawzajem, a GÓWNO piszą o tym w gazetach, czy też donoszą w tv... Takie akcje zawsze będą nagłaśnianie, a niestety... Bo Rosja nie raz już robiła podobne "gierki" z Gruzinami i pewno o tej sprawie za niedługo zapomnimy i kolejnym tematem będzie pewno Abchazja czy kij wie co ;} @down Nie "jadę" po żadnej stacji, tylko próbuję uświadomić, że to co robią media jest bezsensu ;] Bo szczerze wolałem sobie w ów momencie pooglądać wymiany poglądów na temat Igrzysk Olimpijskich niż słuchania tego samego w kółko, że Rosjanie znowu (tak, znowu) wkroczyli na przestrzeń powietrzną Gruzji, czy tam zrzucili bomby na gruzińskie wioski, bo sam do tvn-u i do innych stacji nie mam, ale przesadzają i to znacznie. |
Cytuj:
@UP: Dlatego "jedziesz" w cudzysłowie :). Wydaję mi się jednak, że 24-ka zrobiła to najspokojniej i najobiektywniej. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Co nie zmienia faktu, iz bez interwencji Ameryki wszystko by sie wyklarowalo. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Może później rozwinę ten skrót myślowy :<. |
Przeciez to Gruzja zaczela i to ona w oczach wszystkich jest agresorem. Mysle ze Rosja wlasnie na to czekala ;]. A Gruzja nie wiem, mysleli pewnie, ze caly swiat im przyjdzie z pomoca... chociaz, nie zdziwilbym sie gdyby Polska wyslala tam swoje oddzialy, aby im pomoc
|
Cytuj:
Imo ofc. |
Cytuj:
Wynik? Wydobycie ropy, które za czasów Saddama było na niskim poziomie, teraz jest niewiele wyższe. Teraz wyobraź sobie taką wojnę w Rosji, ale z prawdziwą armią i potęgą. |
Cytuj:
|
@Dragon-Fly
Zauwaz, ze Rosja juz nie ma tak poteznej armii jak kiedys. Owszem gdyby doszlo do wojny USA ponioslo by znaczne straty |
Rosja wkracza do Gruzji, Amerykanie oraz ich sojusznicy (czyli między innymi My) odpowiadają Rosji :)
A ruscy jak tu uważacie że są słabi jesteście w wielkim błędzie, mają wiele elitarnych jednostek które są najlepsze na świecie w tym co robią choć by można zaliczyć cały Specnaz szkolony do akcji dywersyjnych. Nie pamiętam już dokładnie ale była akcja 95 +/- żołnierzy Specnazu vs. (tego właśnie nie pamiętam ale ok 1000 jakiejś bojówki) z tego ocalało 6 ze Specnazu a reszta gryzła glebę. |
Cytuj:
Wojna na pewno nie wyniknie. USA i Rosjanie już wiele, wiele razy się dogadywali - i będą się dogadywać. Oczywiście nie usłyszysz tego w mediach reżimowych, a ja nie zamierzam przytaczać źródeł. Popatrz sobie na PKB Gruzji. Saakszawilajika-czy-jak-mu-tam ledwo wygrał wybory ze względu na pewną grupę osób w Gruzji. Jako, iż Osetia jest takim gruzińskim Kosowem - używa siły. Jest bezsilny, gospodarka w kryzysie. Ale spokojnie, 5x-któraśtam rosyjska armia już maszeruje. :) Saakszawilijikia sobie znalazł protektora - USA. 5 dni temu Amerykanie sprzedali na kredyt Gruzinom nowe samoloty i karabiny - kapuchyyy nazbieraaaliii... Dlatego wierz mi - nic większego nie będzie, a Amerykanom nie opłaca się wojna i upadek Gruzji!. Sprawa tej "wojny o surowce". Może i Rosja nie jest już taką potęgą, jak za czasów ZSRR (Zamor, pozdro), to dalej posiada niewyobrażalny potencjał oraz to, co kotki kochają najbardziej - okręty atomowe. Ale jak już pisałem - na pewno się dogadają. Kolejny raz staram się nie rozpisywać. @UP: Słusznie prawisz. Oni mają potencjał i są przygotowani. |
Kolejny lokalny konflikt jakich wiele ostatnimi czasy (podobna sytuacja miała miejsce w 2004). Typowa demonstracja sił, raczej nie przekształci się to w akcję o szerszym zasięgu. Prawdopodobnie pozostanie status quo w regionie tzn. Osetia Południowa będzie pseudoautonomiczną republiką o zapędach separatystycznych. Gruzja będzie za słaba aby cokolwiek zdziałać, nie zdominuje nieposłusznego regionu i dalej będzie prowadzić bezsensowne rozmowy z nimi. A Rosja hmm... chyba ograniczy się do demonstracji sił, podrzucenia paru samolotów, oraz ochotników ze swego kraju, zapewne będzie także potajemnie wspierać separatystów. Scenariusz z osiągnięciem przez Osetię Poudniową pozycji takiej jaką ma Kosowo mało prawdopodobny.
|
Cytuj:
|
@up
Bo Polska to taki bezbronny piesek w obecności dwóch wilczurów :p |
Cytuj:
Raczej żadnych.. W ostatnich "kreskówkach" na discovery amerykańce tak się chwalili swoimi nowymi broniami, że po prostu mucha nie siada. >.> Gdyby USA poszła z tym arsenałem na Rosję to desant nie trwałby dłużej niż tydzień. Krócej mówiąc: zmietliby ich z powierzchni ziemi i nawet by oni tego nie zauważyli. Ja pierdziele, f22 raptor, karabiny pochłaniające odrzut, wyrzutnie zdalnie sterowane, dwiescie tysięcy desantowoofensywnym bezzałogowym maszyn lotniczych, plazmowe niszczyciele okrętów, apache z zdalnie sterowanymi rakietami, altyleria kierowana laserowo 15m celności i inne pierdoły które normalnie miażdzą ten radziecki szajs. ;o Zapewne pozostają im atomówki, ale kto głupi użyłby jej na terenie "sąsiada"? Przecież jak wystrzelą w kierunku stanow jedną to i tak po drodze zginie... co z resztą odczują obydwie strony w wyniku radioaktywnych "chmur". |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@UP: I Rosjanom, i Amerykanom NIE OPŁACA się wojna. Poza tym oni zawsze się dogadują na boku i wszyscy są zadowoleni. |
Ale żeby zaraz "żeź"? Panowie...
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Nawet sobie nie wyobrażasz, w ilu miejscach na świecie USA i Rosja wspierają się na wzajem. Afganistan. Amerykanie są szkoleni przez Rosjan. Rosjanie zaoferowali śmigłowce do tamtejszych terenów. Dużo by wymieniać. Wojna o ropę? Po co mają się wyniszczyć walcząc o ropę? Rosja i USA mają swoje wpływy i pilnują ich. Czy Wy nie rozumiecie, że oba te kraje są porównywalnymi potęgami? Co do Arktyki: Wizja konfliktu jest realna. Na razie mamy jedynie wyścig techniczny, ale czy nie będzie czegoś więcej? Cytuj:
|
Cytuj:
|
A później się ludzie dziwią, że bieda w Rosji jak cały budżet idzie w wojsko.
|
Cytuj:
Naiwny możesz być Ty, skoro wierzysz mediom, czyli 1/5 całej prawdy. Nie wypowiadałbym się, jakbym nie interesował się tematem i nie rozmawiał z kimś, kto się zna na tym lepiej. Ale po mnie jedziesz... "bajki", "naiwny", "gówno wiesz", "nie masz prawa pouczać" - 4/10, bo takie troszkę prymitywne i kompromitujące. Sorka, ale z ku**ami nie tańczę :*. @Down: Kozak. No to cze. @Down: Szkoda, że poruszasz sferę wieku i wykształcenia. Ja, czytając Twoje posty wnioskuję, że może i masz ukończoną którąś z wyższych szkół, ale nie prezentujesz zbyt wysokiego poziomu kultury osobistej... |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:34. |