Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Developer Note: transfer postaci między światami. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=219451)

Voniek 13-08-2009 13:48

Developer Note: transfer postaci między światami.

Tłumaczenie Developer Note z tibia.com:
Cytuj:

Główne

*Będzie to dodatkowa opcja podoba do ‘zmiany płci’ na stronie konta. Jak tylko gracz zaakceptuje transfer postaci nastąpi zablokowanie konta dopóki transfer nie zostanie zakończony. W takim wypadku będzie trzeba być całkowicie wylogowanym.

*Zapłata za transfer będzie osobna, podobnie jak w przypadku kupna konta premium czy nowego recovery key.

*Jak tylko zapłata zostanie potwierdzona transfer będzie wykonany podczas zapisywania stanu gry świata, na którym postać znajduje się w danym momencie.

Ograniczenia

*Transfer nie będzie możliwy w przypadku, gdy postać posiada domek, jest członkiem gildii bądź jest w związku z innym graczem.

*Transfer będzie możliwy tylko na świat z takimi samymi bądź ograniczonymi zasadami - z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP, a ze świata non-PvP tylko na inny świat non-PvP. Jednakże będą pewne wyjątki:
*Będzie kilka specjalnych światów z każdego typu, na który każda postać będzie mogła się przenieść. Te światy będą specjalnie oznakowane, podobnie jak teraz Premia (która jest światem tylko dla kont premium). Prawdopodobnie będzie po jednym z każdego typu, a przy każdym z nich widnieć będzie napis „można się przenieść”. Na przykład, jeżeli gracz ze świata non-PvP będzie chciał pograć na świecie PvP, dostanie szansę na przeniesienie na taki świat mimo, że normalnie nie byłby wstanie.

*Nie będzie można przenieść postaci na świat, który w danym momencie jest zablokowany. Takie blokady będą posiadały przykładowo nowe światy na jakiś czas. Zablokowane światy ,podobnie jak te w/w, będą specjalnie oznaczone na liście, jednak nazwa nie została jeszcze ustalona.
*Postać może być przenoszona na inne światy tylko co 6 miesięcy.

*Cała zawartość depo i rzeczy znajdujące się w pojemnikach gracza zostanie usunięta po transferze. Inne rzeczy, takie jak konto bankowe, wykonane questy, ekwipunek, umiejętności, poziom i inne np. czary nie będą odbierane w trakcie procesu transferu.

Dodatkowe uwagi

*Jak wspomniano wcześniej, transfer postaci wejdzie w życie wraz ze zmianami na serwerze. Dotyczyć będą one nie tylko wojen, ale również rezultatów dalszych zmian. Na tym CipSoft zdecydował się skoncentrować w tej notce i przedstawić wszystko krok po kroku. Więcej szczegółów dotyczących przeregulowania serwera zostanie przedstawionych w najbliższym czasie.

*CipSoft wie, że transfer postaci pomiędzy serwerami będzie miał ogromny wpływ na społeczność graczy z każdego świata. Wielu graczy określa tożsamość swej postaci, przynajmniej w pewnym stopniu, poprzez pryzmat historii jego świata. Jednakże możliwość jego zmiany nie zmieni przeszłości i osiągnięć. Będzie miała ona wpływ na przyszłą historię serwera i życie samej postaci. CipSoft chce jednak zaoferować graczom dalsze możliwości kształtowania swej przyszłości.

*Są jeszcze inne interesujące pomysły (np. zmiana imienia postaci), jednak tutaj należy skupić się na transferze postaci pomiędzy światami.

*Restrykcje dotyczące przedmiotów są jedną z najbardziej otwartych na zmiany spraw, jednak CipSoft deklaruje wyrozumiałość w tej kwestii.

*Sprawa błogosławieństw/AoL-i nadal pozostaje otwarta.

Za pomoc w tłumaczeniu dziękuję Martce.

Prison_Break 13-08-2009 14:23

No to Cipsoft ładnie zarobi :O

Btw. Użytkowników czytających ten temat: 68 (zarejestrowanych: 12, gości: 56)

Amorekboy 13-08-2009 14:29

NICE!!! no i wypasi coraz bardziej mi sie to podoba :D

Gelt 13-08-2009 14:49

Niejedna wojna zmieni bieg; x

Vil 13-08-2009 14:56

kolejny genialny krok na drodze do wyludnienia serwerow pvp.

Defioz 13-08-2009 14:58

to ja bym dodał jeszcze niebo, grafikę 3D, budki z kebabami i nowe spawny orszabali

Dobrodziej 13-08-2009 14:59

Gelt wojen już nie ma -.-

Akkorin 13-08-2009 15:01

Zanim pojawi się milion postów "ale głupi pomysł, CipSoft schodzi na psy" pragnę wam przypomnieć, że to wy- gracze zaproponowaliście możliwość transferu postaci, CipSoft po prostu zainteresował się nim kiedy kilka tysięcy graczy podpisało się pod tym pomysłem.

@up
Można dokładniej? Nie interesowałem się ostatnio dokładnie zmianami w Tibii, ale z tego co mi wiadomo to nowy system jeszcze ulepsza rozgrywkę, a nie wyklucza wojny.

@
I naprawdę nie wyobrażajcie sobie że teraz nagle całe gildie będą zmieniać serwery, bo po co?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Defioz (Post 2623161)
to ja bym dodał jeszcze niebo, grafikę 3D, budki z kebabami i nowe spawny orszabali

Jak ze wszystkimi pomysłami- zapraszamy na forum tibia.com. Chociaż wątpię by te twoje spotkały się z aprobatą innych graczy, a bez tego nie ma szans żeby zostały się do gry, bo CipSoft kształtuje wszystko tak jak wymagają tego od niego gracze.

BaD 13-08-2009 15:03

Omg

loL co w tym fajnego??? ludzie powalilo was? Nowe swiaty np to bedzie dno jak sie kazdy bedzie sie chcial przenies co z tego ze bedzie blokada ale tylko na jakis czas. To nie Cipsoft wali gre tylko wy...

Dupca 13-08-2009 15:05

W końcu zmienię amerykański server na niemiecki, koniec z lagami.

Prison_Break 13-08-2009 15:08

@up

Ja tak samo :p

Strzalkami jak chodzilem to nie moglem waspa dogonic a na map clicku to i gsowi (jak haste wlaczy) to na lajcie uciekam

@down
Jak przeniesiesz postac to bedzie ona goła, bez niczego, zaczynasz od 0 gotowki, tyle ze bedziesz juz mial ten lvl

Herdrak'knight 13-08-2009 15:15

Ten transfer przyda sie osobom, które graja na serverach amerykańskich a nie niemieckich:)
już dawno myślałem by zmienić server, ale nie chcialem zaczynac od zera, a teraz po prostu przeniose swoją postac
Pomysł wg. mnie dobry

Gelt 13-08-2009 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Prison_Break (Post 2623173)
@up

Strzalkami jak chodzilem to nie moglem waspa dogonic a na map clicku to i gsowi (jak haste wlaczy) to na lajcie uciekam

@down
Jak przeniesiesz postac to bedzie ona goła, bez niczego, zaczynasz od 0 gotowki, tyle ze bedziesz juz mial ten lvl

Zaczynasz z eq.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dobrodziej (Post 2623163)
Gelt wojen już nie ma -.-

o.O

--- Gelt dodał 0 minut i 36 sekund później ---

*Cała zawartość depo i rzeczy znajdujące się w pojemnikach gracza zostanie usunięta po transferze. Inne rzeczy, takie jak konto bankowe, wykonane questy, ekwipunek, umiejętności, poziom i inne np. czary nie będą odbierane w trakcie procesu transferu.

Elders 13-08-2009 15:37

Cytuj:

To co masz w depo oraz w bp zostanie usunięta. Ale EQ oraz cała suma w banku zostanie przeniesiona razem z postacią (:

Akryl92 13-08-2009 16:21

heh

Ktos ma hunta to nie placi tylko przechodzi na inny serv xD.... cos mi sie zdaje ze Amerykanskie servy beda opustoszale xD a no-pvp przeludnione.

Akkorin 13-08-2009 16:22

Czemu amerykańskie opustoszałe? Przecież Brazylijczyków jest więcej w Tibii, a oni mają w pobliżu serwery amerykańskie, a nie niemieckie.

Akryl92 13-08-2009 16:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Akkorin (Post 2623243)
Czemu amerykańskie opustoszałe? Przecież Brazylijczyków jest więcej w Tibii, a oni mają w pobliżu serwery amerykańskie, a nie niemieckie.

No racja nie pomyslalem:P

Wie ktos ile moze to kosztowac?

Kajurt 13-08-2009 17:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Prison_Break (Post 2623173)
@up

@down

Konto bankowe nie bedzie wyczyszczone ;]
moim zdaniem dobry pomysl, szkoda tylko, ze teraz bedzie coraz wiecej osob na non pvp ;/

Setikus 13-08-2009 17:10

Czytaj uważnie ...
Z PVP do PVP , NON - PVP do NON - PVP i tak samo z Enfo ...

Gelt 13-08-2009 17:14

I kto to mówi..

Z Pvp-Enfo na: Pvp, Non-Pvp i Pvp-Enfo
Z Pvp na: Pvp i Non-Pvp
Z Non-Pvp na: Non-Pvp

Dodatkowo te specjalne.

Cenzurek 13-08-2009 17:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Setikus (Post 2623280)
Czytaj uważnie ...
Z PVP do PVP , NON - PVP do NON - PVP i tak samo z Enfo ...

Z ENFO do wszystkich oprócz zablokowanych nowych serwerów TY czytaj uważnie...

mikmas 13-08-2009 17:20

Setikus? Czytaj uważnie, a właśnie to ty przekręciłeś słowa :)
Cytuj:

z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP
Edit! Sry... zanim odpowiedziałem nie było żadnej odpowiedzi po setikusie

Nift 13-08-2009 17:20

Pomysł uważam za bardzo dobry dlaczego dużo ludzi tak jak Ja na samym początku z tibią zrobiło postać na serwie usa wiadomo same brazyle itp a teraz dowiedziałem się że duża liczba ludzi z mojego miasta gra na innym serwie już bym do nich sie przeniósł. I to nawet od zaraz nawet tracąc all itemy czemu ? bo 2 dni temu mnie hackli więc i tak nic nie mam i ten system jest właśnie stworzony dla takich ludzi jak Ja

Najbardziej nie na rękę będzie to ludziom co są dumni że huncą jakiegoś 200lv i że sobie chłopak nie pogra a on sobie po prostu z serwa ucieknie. I o to cip..chodzi, koleś może grać i kupować pacc i cip na tym zarabia oni wiedzą co robią
Widzę mniej minusów niż plusów mi tam pasuje

Akryl92 13-08-2009 17:27

myslicie ze to bedzie granica 20-30 zl czy az tyle co pacc?

aa_wymysl_cos 13-08-2009 17:33

@up
No na pewno będzie drogo (dla nas). Bo dla przeciętnego niemca zakup PACC to "grosze".

Gelt 13-08-2009 17:40

Na pewno więcej niż 20-30 zł.

Vil 13-08-2009 17:59

i tak bedzie to kupowane za gold albo za itemy ktorych nie uda sie przeniesc na nowy serwer.

Dupca 13-08-2009 18:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2623205)
Zaczynasz z eq.

o.O

--- Gelt dodał 0 minut i 36 sekund później ---

Z tego co wyczytałem całe eq tracisz oraz itemy z depo, tylko pieniążki w banku zostają, więc lepiej jest sprzedać eq przed transferem i wpłacić kasę do banku.

michu1298 13-08-2009 18:15

wg mnie dobry pomysł, szkoda tylko że z non-pvp da się przenieść postać tylko na te wyznaczone serwery pvp, bo serwery non-pvp sa nudne po prostu ;p nic sie nie dzieje, tylko latasz i zabijasz potworki xd

Gelt 13-08-2009 18:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dupca (Post 2623339)
Z tego co wyczytałem całe eq tracisz oraz itemy z depo, tylko pieniążki w banku zostają, więc lepiej jest sprzedać eq przed transferem i wpłacić kasę do banku.

Czytanie ze zrozumieniem..........
Tracisz:
-Zawartość depo.
-Zawartość pojemników które aktualnie nosisz.

Przenosisz ze sobą:
-konto bankowe razem z pieniedzmi.
-Quest log. Wszystkie questy które wykonałeś na starym serwerze będa niemożliwe do wykonania na nowym.
-Ekwipunek który masz na sobie(pancerz, nogawice, zawartość lewe i prawej ręki, hełm, amulet, buty, pierścien. Domyslam się, iz item w "strzale" też.)
-Skille postaci.
-Znajomość czarów.

@Akkorin

Poprawiłem: P

Dupca 13-08-2009 18:34

Chodziło mi o to że w twoim poście na poprzedniej stronie napisałeś że zaczynamy z eq, trochę mnie to zdziwiło, no offence :>

Akkorin 13-08-2009 18:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2623362)
Czytanie ze zrozumieniem..........
Tracisz:
-Zawartość depo.
-Pojemniki nawet na sobie.

Przenosisz ze sobą:
-konto bankowe razem z pieniedzmi.
-Quest log. Wszystkie questy które wykonałeś na starym serwerze będa niemożliwe do wykonania na nowym.
-Ekwipunek który masz na sobie(pancerz, nogawice, zawartość lewe i prawej ręki, hełm, amulet, buty, pierścien. Domyslam się, iz item w "strzale" też.)
-Skille postaci.
-Znajomość czarów.

Poprawię tylko że nie tracisz pojemników, ale ich zawartość, pojemniki zostają.

Edwardo 13-08-2009 20:07

Będzie masowe sprzedawanie itemów żeby mieć kasę.

kito_11 13-08-2009 20:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BaD (Post 2623168)
loL co w tym fajnego??? ludzie powalilo was? Nowe swiaty np to bedzie dno jak sie kazdy bedzie sie chcial przenies co z tego ze bedzie blokada ale tylko na jakis czas. To nie Cipsoft wali gre tylko wy...

Popieram to w pełnej rozciągłości to jest dno i w dodatku przez "kochających" graczy :baby:

Akkorin 13-08-2009 20:25

Jakieś uzasadnienie?

Mario5204 13-08-2009 21:05

Tak czy siak będzie można zrobić nooba 8 lvl i przerzucić itemy z dp.. Co za problem, a jak po kilku miesiącach wróci lub zrobi nową postać to będzie miał ;)

ziomeck 13-08-2009 21:37

W gruncie rzeczy pomysł ciekawy, dla wielu graczy to jest jedyna szansa żeby normalnie grać. W gorszej sytuacji będą za to hlevele bo gdyby np taki Paulistinha przeniósł się na jakiś świat pvp na którym jest już ustalona hierarchia władzy to bardzo wątpie, żeby liderzy tego serwera pozwolili mu normalnie expić (przynajmniej na azurze tak by było ;))
Znowu z drugiej strony jeśli cała gildia takich 200-300 leveli przeniosłaby się mogliby zownować serwer co też jest niesprawiedliwe wobec ludzi którzy grają tam od lat... w zasadzie i tak mi się nudzi, może będzie ciekawiej :p

P.S.
Wyobraźcie sobie, że taki Ziomeck organizuje POI service. Dostaje od ludzi parę milionów paymentu i bum... znika z nimi na non-pvp. Niefajnie? :]

mizzy 13-08-2009 22:14

Lol...

Ja to sądzę , że stara tibia (np 7.6) była lepsza... bez udogodnień(mniej botów) i w ogóle... WG.mnie ten pomysł CIPSOFTU to najgorsza rzecz jaką mogą zrobić...
1.Massowe sellanie itemow
2.Duzo strat(dla transferujących)
3.Coraz więcej noobcahrow...

Ja to bym zmienił najlepiej na 7.6 i by było happy ...X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(

Dukey 13-08-2009 22:19

@up
Prawda, 7.6 była najlepsza. Ale czasu nie cofniesz, tibii też nie xD

Ja jestem na nie, bo ze wszystkich się da na Non-PvP i to one będą najbardziej przeludnione :(

Par-Levi 13-08-2009 22:43

Mysle, ze mozliwosc przenoszenia postaci doprowadzi do "segregacji narodowosciowej", ktora i tak powoli staje sie faktem, a CIP jedynie wychodzac naprzeciw temu trendowi zaakceptuje status quo.
Obawiam sie, ze nastepnym krokiem, ktorego jestesmy blisko, bedzie wprowadzenie jako urzedowego jezyka na swiatach /tym samym NPC/ portugalskiego, na kilku serwerach polskiego i jednego z jez. angielskim dla tej sladowej spolecznosci, ktora sie nim jeszcze posluguje i jest w stanie uczestniczyc w RPG, poza wscieklym nabijaniem expa.
Coz, tibia zawladnela holota z dwoch stosunkowo biednych i kiepsko edukowanych karajow: Brazylii i Polski, co w konsekwencji wyparlo z niej bardziej cywilizowane i bogatsze nacje, zgodnie zreszta z zasada sformulowana przez Kopernika, ze gorsze zawsze wypiera lepsze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:21.