![]() |
TibiaWiki - encyklopedia tibijska
Ostatnimi czasy tibia.pl nie próżnuje.
Sporo zmian i nowych funkcji pojawiło się na naszej stronie, ale my nie próżnujemy i dajemy wam do dyspozycji wikipedię. Tych, co nie wiedzą, czym jest wikipedia informujemy, że jest to rodzaj encyklopedi, którą każdy z użytkowników może modyfikować. Mimo, że zdajemy sobie sprawę ze specyfiki tibii, postanowiliśmy dać możliwość edycji artykułów wszystkim zarejestrowanym użytkownikom. Oczywiście na razie nie ma tam wielu materiałów, ale z waszą pomocą z pewnością będzie ich szybko przybywać. Wszystkich, którzy chcą się zapoznać tą stroną zapraszamy na adres wiki.hunted.pl |
Założyłem tam już jeden temat. Może nie przypaść do gustu, ale w razie czego przeżyję ;').
|
No, no tibia.pl coś docisnęła pedał gazu, jak tak dalej pójdziej to codziennie będzie jakiś uptade ;)
|
Na forum jest również nowa opcja, w edytorze wystarczy wpisać haslo oraz kod aby podlinkować do http://wiki.hunted.pl. Wystarczy kliknac na przycisk w edytorze "W". Kod to:
Kod HTML:
[wiki]haslo[/wiki] oraz PHP Kod:
oraz PHP Kod:
|
Super.
SMS tibia.pl Blacklist Nowe forum Tibian Earth Wikipedia I co jeszcze wymyślicie?:p GRATZ |
Wspaniały pomysł :). Fakt że już jest jedna wikipedia tibijska, ale dla tych dla których angielski jest jakimś nowym rodzajem zupy będzie to doskonałe narzędzie :)
|
No, no, no, wielki RESPECT dla tibia.pl :) Tibia schodzi na psy, a wy na odwrót, rozwijacie się :) Ale ostatnio to już wogóle przesadzacie ;) tyle rzeczy praktycznie na raz...
|
No i dobrze :) Na erig jest ale po angielsku, a nie każdy umie. Ja już pare zrobiłem haseł :D No mam nadzieję, że komuś pomogę.
|
Szczena mi opadla...
Niezly update, trzeba przyznac. Ktos ma jeszcze jakies waty ktora strona jest najlepsza;)? |
Po co robic cos co juz istnieje?
A co do tego ze to jest po polsku to wlasnie moim zdaniem zle ... Poniewaz zaduzo ludzi gra w tibie bez znajomosci jezyka angielskiego co psuje cala atmosfere gry.Jak ja np. pytam sie kogos kiedy zejdze z expowiska a on mi napisze pl? to juz taki kolo niepowinien grac w tibie moim zdaniem ... |
Teraz już chyba jest jasne, że tibia.pl jest najlepszą stroną o Tibii ;>
|
Cytuj:
@asustua Nie trzeba znać biegle angielskiego żeby zrozumieć proste pytanie, a co do anglo-języcznej wikipedi... oh well, tam nie znajdzie informacji masa ludzi. |
1 temat
zrobilem juz 1 badziewny temat ale to dopiero poczatek...
B) B) B) B) |
Mam pytanie: jeżeli chcę edytować np. "bag" na tibiawiki to mogę skopiować to co jest na tibia.pl???:confused:
(jakby coś to tego na razie nie zrobiłem 19:39) |
Ale moim zdaniem z tą wikipedią to nie jest dobry pomysł. Już się rzuciło tam stado noobów, które piszą dla podniety, kopiując całe teksty, nawet nic nie poprawią jak się źle skopiuje. Oczywiście są normalni, ale artykuły takie jak [wiki]Amazon[/wiki] czy [wiki]Dwarf Guard[/wiki] Już trzeba było poprawiać, bo wszystko było napisane ciurkiem i z okropnymi babolami
Cytuj:
[char]Morbid Vost[/char] - na forum.tibia.com już dawno to było, dobrze że i wreszcie tutaj jest. [guild]Jakaśtam gildia[/guild] - ten link na pewno nie prowadzi do opisu gildii, bo takiej nie ma. Dlaczego? Bo są polskie znaki! Ale fajna funkcja. Pogratulować. |
Skoro tak reklamujecie to tibia wiki to czemu tam jest quest spoiling :)
|
Cytuj:
A tak ogólnie dobrze, że nareszcie TibiaWiki ujrzała światło dziennie :) (choć nie jestem do końca przekonany co do pozwolenia każdemu dowolnie edytować materiały - trzeba będzie co jakiś przywracać starszą wersję danego artykułu, bo jakiemuś noobowi będzie się nudziło). @Down Założyłeś kiedyś o tym topic, a ja Cię ostrzegłem, że czeka Cię mocna konkurencja :P. |
TibiaWiki już istnieje
Jasna cho***a. To może ktoś mi teraz powie po jaką cho***ę istnieje od 28 czerwca 2006 polska TibiaWiki http://pl.tibia.wikia.com ??? I po co ja tam jestem adminem, skoro ktoś już na ten pomysł wpadł???
Teraz trzeba by jakąś fuzję, czy coś. |
ciekawe, kiedy znajdzie sie jakas pizda, ktorej bedzie przeszkadzal porzadek na tibiawiki... moze wprowadzic by kogos na wzor moderatorow, ktorzy sprawdzaliby nowe zmiany przed ich opublikowaniem i gdyby byly ok to by akceptowali je?
@edit up: o.O lol? |
Cytuj:
Po za tym dwarf guard (amazonki nie sprawdzałem) też jest nienajlepiej zrobiony technicznie. Chociażby dla tego, żen ie korzysta z szablonu. Jak to robić? Spójrz chociażby na [wiki]Deer[/wiki] Cytuj:
Cytuj:
|
@MatKus: widze, że zupdateowano forum pod 3.6. Chyba przydał by się jakiś którki tutek w niusie na temat nowych bajerów np: "multi cytowania" itd ;)
np: http://www.vbulletin.com/forum/showthread.php?t=186803 w wersji przetłumaczonej bądz nie :P aVe |
Kozak, coś podobnego do erigowego wiki, ale polska wersja też by się przydała.
Haha nie ma jak narazie bananów, ani kobiet bezobyczajowych, można bluzgać bez cenzury do woli ;P |
Aha...
Więc teraz zamiast pisać noobkom i newbie "rtfm" czy też "szukaj" bedziecie ich odsyłać do TibiaWiki. Kolejny element do nadzorowania, tak jakby na stronie czy forum tych informacji nie było. Ale dobra, żeby nie było że się czepiam. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Sory za wybuch w poprzednim poście, ale tak jakoś to wyszło. PS. Nie zrobiliście wikipedii (jak to napisano w newsie), tylko jakiś siostrzany projekt (wikię albo coś) PS2. Mogliście chociaż spojrzeć, czy już taki specyfik jak wikia dotycząca Tibii nie istnieje. Teraz masz babo placek. PS3. Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
No, No widze że co raz to lepsze pomysly macie.
|
Za miesiąc dostaniemy też TibiaGG i WinTibia.pl, czyli system operacyjny z wbudowanym klientem Tibii, reklamami, automatyczną rejestracją na forum.tibia.pl. Bedzie mozna także na owym systemie robić dyskietki startowe z passami i recovery keyem. Btw. prawdą jest, że juz powstaje TibiaPlFox?
Jak tak dalej pójdzie to ten powyższy żart, może przestać być żartem. Ale Tibia.pl jest aktualnie najbardziej wybajerowanym fansitem. |
Cytuj:
Rzecz ma się inaczej. Już istnieją 3 encyklopedie o Tibii, które są "Powered by MediaWiki". Polska (53 hasła), portugalsko-brazylijska (chyba 7 haseł), angielsko-amerykańska (1 hasło). Jeśli ma się zamiar znaleźć poważne opracowania tibijskie (czyli organizowane przez MediaWiki) patrzy się tu: http://pl.wikia.com/wiki/Lista_Wikii. W ten sposób, nie wiadomo po co, istnieją 2 encyklopedie polskojęzyczne napędzane przez jedną Fundację (a tak btw: TibiaWiki, chodzi mi o tibia.erig.net, nie współpracuje z MediaWiki). Pytanie brzmi: po co te dwie wikie? Z deczka nieelegancko to wygląda, bo teraz 90% internautów, kiedy wejdzie na http://pl.tibia.wikia.com powie: "ale z nich lamery, podrabiają TibiaWiki wspierane przez tibia.pl". I to dlatego, że my nie mieliśmy odpowiedniej reklamy, którą wy dysponowaliście od samego początku. Co do przeniesienia artów. Prawdopodobnie i tak ktoś zrobi to za nas (twórców pierwszej TibiaWiki). Szkoda tylko stanowisk adminów :] . W ogóle... dlaczego wasze TibiaWiki ma angielski interfejs? Trzeba wam jeszcze doświadczenia (ewentualnie czasu) (albo ja czegoś nie wiem - bardziej prawdopodobne). |
Nasza strona też nie współpracuje jakoś oficjalnie z MediaWiki. Na całe szczęście skrypt ten został udostępniony na zasadach GPL i każdy zgodnie z tą licencją może skorzystać z jego dobrodziejstw.
Mówiąc o 6 czy 7 stronach miałem na myśli tylko strony działające na zasadach WikiWikiWeb. Cytuj:
A czemu angielski interface? Prawdę mówiąc, mamy domyślne tłumaczenie. Z braku czasu (a gdy był czas, to już chęci brakowało) nie dorobiliśmy się jeszcze lepszego. Ale zapewne zmieni się to wkrótce :) [edit]A'propos błędu ortograficznego. No, teraz powinienem się zacząc tłumaczyć papierami na dys*.* (a mam na 3 różne), ale nie zniżę się do poziomu niektórych użyszkodników ;) Błąd poprawionu. |
53 hasla dorbe sobie ;] zawsze mozecie sie przylaczyc ;]
|
Cytuj:
Znajomi albo nie grają w Tibię, albo im się nie chce :D. Ale nie piszę tu, aby się wyżalać. Skonsultuję sprawę z pozostałymi adminami i zobaczy się, bo póki co wasza stronka to raczej zbiór nazw własnych niż encyklopedia. Ciągle pozostaje sprawa 90% internautów. Dobra, przyjmuję, że takie jest życie (ale i tak zmarnowałem 1/2 miesiąca na rzecz bez przyszłości). Mam nadzieję coś porobić na jakiejkolwiek TibiaWiki. (kurka! administrator Tibia.pl pisze "nieżadko"! (dla niezorientowanych powiem: chodziło o "nierzadko"). to trzeba uwiecznić.) Cytuj:
|
Hmm. Chyba jest jeden błąd. W czarach dla sorca jest czar ,,Convice Creature". A na www.tibia.pl owego czaru nie ma w czarach dla maga.
|
Cytuj:
|
Zupełnie z innej beczki
Cytuj:
|
Och... taaak... już widzę te rzesze "inteligentnych" ludzi mających tyle do przekazania. Do poradników został wklejony świetny poradnik Shinjix'a o profesjach. Oczywiście nikt nie pomyślał, żeby najpierw sprawdzić czy przypadkiem nie zawiera on potencjalnie "niebezpiecznych" elementów (np. przeterminowanych stwierdzeń). I tak mamy już dodatek w jednym podpunkcie...
Cytuj:
|
Jak by ktos tam mogl strescic questy na otfity bede wdzieczny !! :D
|
Cytuj:
wystarczy wejsc na http://tibia.erig.net przetranslatowac to wrzucic na tibia wikipedia i koniec :) ot i cała historia :) co do newsa to bardzo mnie to cieszy ze jest jak by polska wersja Wikipedi Tibii tak trzymac tibia.pl :) |
bezmyślność
Wolałbym aby ludzie nie kopiowali ciurkiem z tibia.pl lub innych stron, tylko dodali coś od siebie, bo tekst typu:
Cytuj:
|
Tibia pl sie posatarała :) Wikipedia tibijska moim zdaniem strzal w dyche :)) Nom i nowe funkcje na forum GRATZ :)
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:40. |