![]() |
Tibia- hit czy kit?
Ostatio kolega podał mi na gg link:
http://www.cdaction.pl/?strona=wyswietl&id=514 |
Niedawno czytałem tą recenzje i mojim zdaniem może być ale niejest ona obiektywna. Tak myślę nad napisańiem tam recenzjii tibii.
|
Niestety nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja , poprostu każdy człowiek ma swoje zdanie i trzeba to uszanować . W tej recenzji widać było że autor przywiązuje szczególną uwagę do grafiki a przecierz nie ona jest najwarzniejsza w grze liczy się grywalność. Większość ludzi po zagraniu w tibię przewarznie wciąga się niemiłosiernie albo poprostu wymiotuje odrazu na widok grafiki i rezygnuje z dalszej gry nie wiedząc co traci . Nie zgodził bym się z autorem tej recenzji co do grafiki i animacji postaci według mnie grafika jest całkiem spoko i ma swój klimat a animacje wcale nie są takie złe potwory takrze wyglądają całkiem fajnie . Autor krytykował też to że na początku gry trzeba zabijać szczury , ciekawe czemu bo przecierz nie każdy na 1 lvlu chciał by solować Dragony. Z jednym moge się zgodzić że w tibii brak jakich kolwiek dźwięków i komuś może to przeszkadzać.
|
!!!
Nie no qrw@! Jak to przecztyałem to mi się normalnie ciezko zrobilo!!! Jak oni smią! Odkąd CDA zmieniło wydawce (tak samo jak dobre stare Kawaii...) i odeszla wiekszosc redaktorow do pismo schodz na PSY! Ale nie jestem tu od "zachwalania: CDA...
Oto commenty, które mni dobiły: -> "Potwory to żenada (smoki wyglądają jak jakieś nadto dożywiane psy)" Odp: LOL ->"...a także je pokolorować (ale już skóry się nie da zmienić. A ja tak marzyłem o jakimś marsjaninie)" Odp: TO chyba jakies dziecko pisało... LOL ->"...i groźniejszą ich odmianę "caveraty" aż dobijesz do !!!magicznego poziomu drogiego!!! i będziesz mógł wyjść podziwiać ten infantylny świat." Odp: Jaki magiczny poziom drugi? ->PODSUMOWALI TIBIE NA 2+!!! To nmie dobiło.. rozumiem my mamy inne spojrzenie na tę grę, ale bez jaj nie musieli jej tak zjeżdzać... |
Hej kiedy sie zjednoczymy mozemy WSZYSCY dac ocene 10! Wtedy by byla jazda gosc ktory napisal ta "recenzje" mialby opadnieta szczeke i w ogole ;P A wiec wszyscy dajcie Tibii ocene 10!!!! Ja juz to zrobilem Moze nam sie to udac i Tibia bedzie miala wypasiona ocene ;D
|
"Co ty qwa wiesz o zabijaniu?!"
@re: up żeś wymyślił. Przecież tam się ocenia artykuł nie grę, więc raczej negatywy trza wstawiać inteligencie, bo se gostek pomyśli że fachową recenzję napisał Ps. nie wytrzymałem i napisał maila do autora :D |
No cóż nie wszędzie tibia ma kiepskie oceny. Np takie www.mmorpg.com . Tam tibia jest taka dobra, że ma ocene 4.2/10 za.. uwaga.. dźwięk(lol).
|
@P.l:
Cytuj:
|
Wyslalem do autora tej recki, hmm...jakby to ladnie nazwac...o - bluzgi :D.Bo ladniej juz sie nie da napisac o tresci tego hmmm...tego textu (tu tez ladniej nie nazwe bo wstyd).
Edit : wyslalem do niego maila pt. "slowa uznania" : oto jego tresc :> Brawo.Chcialbym Ci pogratulowac swietniej recenzji o grze "Tibia".Wykazales sie w niej typowym brakiem mozgu (a raczej w twoim przypadku musku).Jesli oceniasz gierke tylko za grafike i dzwiek, to ja cie zaluje.A co powiesz o fajnych grach textowych - MUDach?Tam ani grafy ani dzwieku nie ma...A nie oceniles w tibi NIC poza grafika i dzwiekiem (najlepszy jest opis smoka - wez go pokonaj w grze, a nie tylko pisz o nim, to zmienisz zdanie, ok?).A moze ocen mechanike, klimat itp?Bo w recce o tym nic nie pisze... I jak, podobalo sie? :D |
Bueh, dzięki za ten link, bo mogłem zagłosować na tibię wpisując "2" (2 a nie 1, bo posiada grfikę) ;).
|
Napisałem do autora bo widać zazdrości sukcesu ludziom którzy stworzyli grę z grafiką na 1 a grywalność 10..
Co z tego że gra jest ładna ma fajny dźwięk jak nie ma klimatu i grywalnośći:| |
Cytuj:
Cytuj:
|
LoL. Jak to przeczytalem to mnie zatkalo. Cytuje: "Ogółem: niestety nie mogę wystawić grze oceny obiektywnej (zdania są podzielone) więc wystawię moją własną ocenę czyli 2+ ( za znośną grafikę i niezłą mechanikę)"
2+ dla Tibi? Gosc chyba byl pod wplywem alkoholu jak to pisal albo gral w to najwyzej pare dni. |
Nie - to chyba Wy się nie znacie na recenzjach i ocenianiu gier. Nie bierze się tylko pod uwagę tego czy gra jest gywalna. Bierze się pod uwagę grafikę, muzykę, grywalność, język, poziom trudności, łatwość obsługi itp. To, że Wam się głupia tibia podoba i, że lubicie w nią grać nie oznacza, że powinna mieć ocenę 10.
|
Faktycznie, recenzję pisał ktoś z poziomem 13-latka, a chyba już 10-latki wiedzą że DRUGI pisze się przez "u" otwarte. Po za tym ilość stosowanych nawiasów też świadczy o niskim poziomie recenzji. Teraz się przyczepiłem strony stylistyczno-gramatycznej, jednak przejdźmy do sedna, czyli do tego co autor napisał w swojej recenzji. Moim zdaniem ma on:
. . . RACJĘ . . Grafika jest złomowa, to prawda. Odgłosów też brak, ale tego bym sie nie czepiał. Czasem wolę muzykę z winampa niż dźwięki z gry. Gonzo ma rację, że w recenzji liczy się całokształt, a nie tylko grywalność, jednak to grywalność decyduje o tym czy gra nam się ostatecznie podoba czy nie, moim zdaniem taki Master of Orion 1 jest lepszy od Cywilizacji 3, a ZDaemon/ZDoom (Doom 2) od Quake 2. Niestety nie zmienia to faktu, że grywalność tibii stoi na poziomie... niskim. Gra posiada jakąś dziwną cechę, która wciąga na kilka miesięcy (jednak u mnie te kilka miesięcy wyglądało tak: 30 minut grania w tibię, godzina rozpierduchy w UT, 30 minet grania w tibię, godzina... itp.). Zadajmy sobie pytanie: czymże jest tibia? Chodzimy śmiesznym ludzikiem a naszym celem jest nabicie jak największych cyferek znajdujących się w okienku o nazwie "Skills", a także nazbieranie fajnych przedmiotów i kasiory. To wszystko! Takie Diablo 1 tylko że bez audio i ze słabą stroną wizualną. Teraz do każdego kretyna który mi powie, że tibia to ludzie: spadaj gościu na drzewo, bo takimi argumentami mnie nie przekonasz, dlatego że ja mam mocniejsze: Gadu-Gadu, IRC, Chat, itp. Jeżeli mi powiesz, że gdyby nie tibia nie poznałbyś tylu fajnych ludzi, znaczy że w prawdziwym życiu jesteś frajerem którego nikt nie lubi, albo który nie potrafi się postarać żeby go ktoś polubiał. Wyjdź człowieku z domu, to nie boli. Teraz do każdego kretyna który mi powie, czemu siedzę na tym forum skoro nie lubię gry: Na forum odwiedzam tylko 4 działy: O wszystkim i o niczym, RPG, Inne i Twórczość, chociaż w tych dwóch ostatnich sprawdzam mało który temat. Lubię po prostu to forum. Po za tym fajnie się wyżyć w takich topicach jak ten. |
Calkowicie sie z toba zgadzam, ulrek.Jest jedno ale (nie, nie mam problemow ze znalezieniem znajomych na rl) - w tibi POZNALEM wielu fajnych gosci (i dzieki temu mam ich na giegie).A co do tej ''magii'' tibi - faktycznie...A gg, IRC jest faktycznie lepszy.Np dzieki IRCowi poznalem kaldricka na rlu :P
|
Cytuj:
|
Cytuj:
1. Ze znajomymi nie można huntować, bawić się, grać, mieszkać w jednym domku, trenować... itp. 2. Przez IRC, czy też gg nie można zbyt dobrze poznać charakteru nowo poznanej osoby, a w Tibii owszem. Napisać "friendly guy" to każdy potrafi, ale stanąć w czyjejś obronie, pomagać innym i walczyć o swoje przekonania można tylko w Tibii. Osoba grająca postacia 1 rok+ z pewnością zachowuje się zarówno w grze jak i w rl tak samo. W rozmowie 1 z 1 (gg) nie można być pewnym prawdziwego zachowania rozmówcy (inaczej rozmawiasz z kolegą, inaczej ze swoją dziewczyną). W Tibii dużo osób Cię zna i nie można udawać miłego rzucając czyjeś zwłoki do wody i ze skullem nad głową... :) Co do samej rozgrywki w Tibii, to każdy induwidualnie decyduje czy chce grać w RPG, czy tylko zwiększać swoje cyferki w tabeli "skills" :) |
@Up : tylko, ze twoj kolega z domku nie zajuma ci sprzetu / nie hackna koledze IRCa, na GG nie padniesz i nie bedziesz mial nerwicy zoladka.A bawic sie to mozna na RL z qmplami / qmpelami i browarkami :D.
Ale w pelni sie zgadzam z dalsza czescia twojego posta :) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:05. |