![]() |
Gitara klasyczna - taby.
Poszukuję prostych tabów dla początkującego gitarzysty (gra od tygodnia). Opanował już motyw z Godfathera i szuka czegoś w ten deseń. Proste, znane utwory (najlepiej bez bicia, bo jak twierdzi "ma ich od uja"). Jak w temacie - gitara klasyczna.
Batman666: Idź sobie porozmawiać z google.pl i nie zaśmiecaj tematu, dziękuję. Vyohman: Od takiego pisania biceps też Ci nie urośnie ;] Walekifa: Dziękuję za radę, jedyną ;) |
WWW.GOOGLE.PL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Od grania na gitarze lvl nie rośnie ;/
|
Ja bym polecił jakąś książeczkę do nauki. Kosztują chyba nawet kilka zł. A są tam podstawowe,proste melodie na początek.
|
www.chords.pl - trzeba się zarejestrować (za darmo oczywiście) jest PEŁNO tabów na gitare. Jeżeli chodzi o początki z gitarą to proponuje zrobić tak: Na początku nauczyć się tych prostych akordów m.in. E, e, A, a, C, d, G, jak nauczysz się je grać to spróbuj tworzyć se jakieś własne "pioseneczki" z tych akordów, później naucz sie barrowych (np. F, H, Fis, Gis itd.) wtedy już będziesz spokojnie grał większość piosenek. Sam tak zaczynałem. Ewentualnie jak się nauczysz tych łatwych akordów to możesz powoli grać piosenki, które się z nich składaja, np. T.Love - Jest super.
Spis akordów - http://gitara.terramail.pl/akordy.HTM Jaką masz gitarkę? :) |
Po co płacić? Lepiej wejść na stronę w stylu ultimate guitar ;s.
|
albo sciagnij sobie scrackowane Guitar pro 5 i sciagasz piosenki na google wklejasz tam , i ci samo gra pokazuje itp
|
Cytuj:
Dziękuję za pomoc ;) Edit: Proszę o większy nacisk na tytuły łatwych do zagrania piosenek, taby raczej nie stanowią problemu do znalezienia. |
Dobry wybór. Na początek idealna.
|
jak umie takie akordy jak E,G,d, to niech się nauczy good riddance grindeja. Łatwe a bardzo fajnie brzmi =] Na tubie chyba są jakieś tutki.
|
Tabulatur niestety nie mam, ale zaproponuje kilka prostych piosenek dla początkującego gitarzysty, bez problemu powinieneś je znaleźć w internecie.
-"Jak dobrze nam zdobywać góry" -"Gdzie strumyk płynie z wolna" -"Płonie ognisko w lesie" -"Gdybym miał gitarę" -T.Love - "Jest super" Napiszę jeszcze kiedy coś więcej sobie przypomnę, ww. przykłady to najbardziej znane z tych, które przyszły mi w tej chwili do głowy. Pozdrawiam. |
albo Habakuk - Rozczochrany łeb :)
|
Partia akustyczna z Knocking on Heavens Door by Guns'n'Roses, Włosy by Kubuś Sienkiewicz itp... Stare szlagiery są najlepsze.
|
ja tam na początku grałem non stop motyw z "come as you are" ;), cos dla zupelnie zielonych i oczywiscie od razu potem zamiast grzecznie klepac gamy albo akordy to wziolem sie za "afraid to shoot strangers" Iron Maiden (piekna solowka), a jesli chcesz przed kims zaszpanowac albo kogos zachwycic to proboj juz grac "nothing else matters", juz po samym intrze zakochujesz sie w tej melodii ;)
|
Milk Lizard Dillingera.
|
Smoke On The Water w wykonaniu Deep Purple świetnie brzmi na akustyku.
A na początki proponuję Love In Vain The Rolling Stonesów. |
Sam gram od 3 miesięcy, co ciekawe też sobie Yamahe CM30 kupiłem :D. Co do tabów ja na początku grałem to:
SOAD - Atwa E ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------| H ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------| G ||----2---|----1---|----4---|----5---|----7---|----5---|----4---|----2---| D ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------| A ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------| E||-2----2-|-0----0-|-4----4-|-5----5-|-7----7-|-5----5-|-4----4-|-2----2-| Ładnie brzmi i dość łatwe. Co do innych kawałków to możesz spróbować: Scorpions - When the Smoke is Going Down Rolling Stones - Paint it Black (intro) Ta muzyczka z Mario Bros na NESa Intra do hitów Metallici, czyli One i Enter Sandman, NEM może być za trudne. Możesz też spróbować Stairway to Heaven, ale to już wyższa szkoła jazdy. Co do kolegów, tudzież koleżanek up nie zgodzę się do Knocking on Heavens Door. W moim odczuciu to ciut za trudne jest. @down Dzięki, że zauważyłeś. |
@up
Mogłeś dodać, że najgrubsza struna jest przestrojona na dźwięk D (pierwotnie z dźwięku E). Uniknie to zamętu ;) |
I to, że u nas struna "B" jest popularnie zwana struną "h".
@Reg Knockin' jest zdecydowanie łatwiejszy od Stairway~... |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:49. |