Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rosja oblega Gruzje (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=188392)

janek@ 08-08-2008 19:04

Rosja oblega Gruzje

Witam
Dziś o 8:00 rano, walki w Osetii południowej wstrząsneły światem. Rosyjskie wojska zaatakowały stacjonujące tam Gruzińkie, które dzien przed rozpoczęli operację w celu "przywrócenia konstytucyjnego porządku". Walki trwają do teraz.

Info z 1 ręki: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1018703,...l?ticaid=16642

Jak dotąd Rosyjskie wojska po zajęciu osetii nadal oblegają Gruzję.

Moim zdaniem jest to absolutny bezsens, ze względu na trwające igrzyska bedące oznaką pokoju od setek setek lat, jak i zarówno idiotyczną żeź.
Czy konflikt ten może naruszyć pokój na świecie? o.O

Erhion 08-08-2008 19:07

Gdyby Gruzja była w NATO, to mogło by zagrozić. Ale nie jest, a jakby była to pewnie reszta by się na nią wypieła (interesy z Rosją).

A tak to według mnie nikt im nie pomoże choć kto ich tam wie.

Niech się tłuką. Ich sprawa.

Co do pokoju w czasie olimpiady. Organizatorzy olimpiady sami nie są święci, wiec o czym my tu gadamy>

janek@ 08-08-2008 19:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219198)
Co do pokoju w czasie olimpiady. Organizatorzy olimpiady sami nie są święci, wiec o czym my tu gadamy>

Wiem, że organizatorzy są tak samo wredni jak Stalin, ale igrzyska to igrzyska, w czasie których nie powinno się prowadzić wojen, tymbardziej kogoś zabijać, tą zasadą kierowali się nawet Spartanie. :|

Dragon-Fly 08-08-2008 19:18

Sprawa jest bardziej skomplikowana. Trzeba poczekać na rozwój wypadków, aby wysuwać jakieś opinie.
@UP: Co ty wiesz o J. Stalinie i organizatorach?

skuug 08-08-2008 19:35

Wojna? Nie sadzę, raczej krwawy konflikt. Chociaż... Kto wie, w dzisiejszym świecie wszystko się może zdarzyć. Pożyjemy, zobaczymy...

Avallach 08-08-2008 19:40

Noo... to do schronu?
Nie wydaje mi się, żeby wywiązało się coś poważniejszego.

Badon 08-08-2008 19:42

Zanim zabardzo rozwinie sie ten temat... Przeczytajcie albo posluchajcie sobie tego.
http://www.drugadroga.com/blog/archi...-sie-polityka/

Voon 08-08-2008 19:43

Niepotrzebna tu tylko interwencja USA.
A skoro Gruzja nie chce poddać tych dwóch prowincji to jest to tylko i wyłącznie ich wojna. Wojna, która rozgrywana w samotności, zostanie przegrana.

spider-bialystok 08-08-2008 19:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219198)
Gdyby Gruzja była w NATO, to mogło by zagrozić. Ale nie jest, a jakby była to pewnie reszta by się na nią wypieła (interesy z Rosją).

Litosci, myslalem, ze w NATO juz nikt nie wierzy.

Erhion 08-08-2008 20:03

Dlatego napisałem, że by się wypieło. Czytać ze zrozumieniem.

qq2 08-08-2008 20:10

Media robią swoje o/
Rano włączyłem sobie TVP Info
"GRÓZJA ZAATAKOWANA1111"
Polsat News
"ROSJANIE ATAKUJOM1!"
TVN 24
"OPERACJA GRÓZJI NA TERENIE OSETI POŁÓDNJOWEJ. POCZONTEK NOWEJ WOJNY ?//////////////"
Aż się płakać chce...
Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna... Ehh... W Czeczenii tłuką się nawzajem, a GÓWNO piszą o tym w gazetach, czy też donoszą w tv... Takie akcje zawsze będą nagłaśnianie, a niestety... Bo Rosja nie raz już robiła podobne "gierki" z Gruzinami i pewno o tej sprawie za niedługo zapomnimy i kolejnym tematem będzie pewno Abchazja czy kij wie co ;}

@down
Nie "jadę" po żadnej stacji, tylko próbuję uświadomić, że to co robią media jest bezsensu ;] Bo szczerze wolałem sobie w ów momencie pooglądać wymiany poglądów na temat Igrzysk Olimpijskich niż słuchania tego samego w kółko, że Rosjanie znowu (tak, znowu) wkroczyli na przestrzeń powietrzną Gruzji, czy tam zrzucili bomby na gruzińskie wioski, bo sam do tvn-u i do innych stacji nie mam, ale przesadzają i to znacznie.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez qq2 (Post 2219306)
Media robią swoje o/
Rano włączyłem sobie TVP Info
"GRÓZJA ZAATAKOWANA1111"
Polsat News
"ROSJANIE ATAKUJOM1!"
TVN 24
"OPERACJA GRÓZJI NA TERENIE OSETI POŁÓDNJOWEJ. POCZONTEK NOWEJ WOJNY ?//////////////"

Nie wiem czemu "jedziesz" po 24-cze. Jak dla mnie jest to najspokojniejsza i najbardziej obiektywna stacja.
@UP: Dlatego "jedziesz" w cudzysłowie :).
Wydaję mi się jednak, że 24-ka zrobiła to najspokojniej i najobiektywniej.

spider-bialystok 08-08-2008 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219309)
Nie wiem czemu "jedziesz" po 24-cze. Jak dla mnie jest to najspokojniejsza i najbardziej obiektywna stacja.

Mamy system koncesyjny wiec niewygodne stacje nigdy nie dostana koncesji. Obojetnie czy tvn, tvp czy polsat. Wszystkie mowia to samo tylko innymi slowami, kazda wychwala socjalizm, unie, demokracje i inne formy zniewolenia czlowieka.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2219320)
Mamy system koncesyjny wiec niewygodne stacje nigdy nie dostana koncesji. Obojetnie czy tvn, tvp czy polsat. Wszystkie mowia to samo tylko innymi slowami, kazda wychwala socjalizm, unie, demokracje i inne formy zniewolenia czlowieka.

Masz całkowitą rację, został nam jeszcze Internet. Ale wobec powszechnego reżimu, TVN 24 jest, jeżeli to można tak nazwać, najbardziej obiektywny.

Voon 08-08-2008 20:27

Cytuj:

Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna...

Nie mialaby mozliwosci gdyby nie Gruzja ktora ma, lagodnie mowiac, beznadziejna polityke.
Co nie zmienia faktu, iz bez interwencji Ameryki wszystko by sie wyklarowalo.

spider-bialystok 08-08-2008 20:36

Cytuj:

Prawda jest taka, że Rosja próbuje za wszelką cenę pokazać jaka jest wszechmocna i mocarna...

Rosja nie musi niczego pokazywac, wystarczy spojrzec na dane o sile jej arsenalu atomowego.

Erhion 08-08-2008 20:42

Cytuj:

USA zapewniły o poparciu dla integralności terytorialnej Gruzji
To nie jest zabawne. Jeśli USA tam zainterweniuje i zaczną walke z Rosjanami to mamy wojne na tacy.

Dragon-Fly 08-08-2008 20:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2219355)
To nie jest zabawne. Jeśli USA tam zainterweniuje i zaczną walke z Rosjanami to mamy wojne na tacy.

Stówa, że nie będzie wojny. Jestem pewien, że obie strony zachowają gotowość i będą eksponować swoją potęgę, ale nie dojdzie do wojny. Nie opłaca im się, a Amerykanów pewnie nawet nie obchodzą losy jakiejś tam Gruzyjki.
Może później rozwinę ten skrót myślowy :<.

Zamor1 08-08-2008 21:01

Przeciez to Gruzja zaczela i to ona w oczach wszystkich jest agresorem. Mysle ze Rosja wlasnie na to czekala ;]. A Gruzja nie wiem, mysleli pewnie, ze caly swiat im przyjdzie z pomoca... chociaz, nie zdziwilbym sie gdyby Polska wyslala tam swoje oddzialy, aby im pomoc

Erhion 08-08-2008 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2219368)
Stówa, że nie będzie wojny. Jestem pewien, że obie strony zachowają gotowość i będą eksponować swoją potęgę, ale nie dojdzie do wojny. Nie opłaca im się, a Amerykanów pewnie nawet nie obchodzą losy jakiejś tam Gruzyjki.
Może później rozwinę ten skrót myślowy :<.

Jak się nie opłaca? Gdyby zaczeła się wojna Rosja - USA to główny powód - rosyjska ropa i inne zasoby naturalne. Oczywiście oficjalny powód - "Pomagamy Gruzji".

Imo ofc.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:36.