Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Aurora - przeglądarka przyszłości. Rewolucja czy niewypał? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=188820)

Achmes 11-08-2008 11:10

Aurora - przeglądarka przyszłości. Rewolucja czy niewypał?

Ostatnio zacząłem czytać o wszystkich nowościach w informatyce ;-] 8o:p
Za dwa lata ma wyjść Windows 7, potem Microsoft planuje zaprzestanie rozwoju windows i zacząć pracę nad innym systemem.....
A nie dawno pokazała się nowa wiadomość...Tym razem w dziedzinie przeglądarek internetowych.... ;-]
Mozilla razem z inną współpracującą firmą tworzy ''przeglądarkę przyszłości''. Ma się nazywać Aurora (moim zdaniem nazwa świetna ;) ).
Jak się przypatrzy screenom to Aurora kompletnie nie przypomina dotychczasowych przeglądarek. Całkowicie inna.

Jak myślicie....czy przeglądarka będzie na prawdę tak świetna? A może to wszystko będzie szajsem.... Mnie przeraża trochę strasznie duży bałagan.....A może to tylko złudzenie...
Najbardziej mnie ciekawi jak będzie wyglądała praca z tą przeglądarką na ekranie dotykowym :evul: Może nie każdy wie, ale Windows 7 będzie też przystosowany do pracy na ekranie dotykowym ;-]]
Jakie wasze opinie ?:]

P.S O...bym zapomniał... <Tutaj> macie link do artykułu o Aurorze

Erhion 11-08-2008 11:25

Mi się nawet podoba. Czekam, może ta przeglądarka odciagnie mnie od IE. :P

HubertPol 11-08-2008 11:33

@up
nie uzywaj, przejdz na mozzile lub jak wolisz opere ... Ie shit : )

@topic
Co do nowej przeglądarki mi się podoba taka oryginalna ;)

GASZ 11-08-2008 12:00

Oby nie była zbyt trudna w obsłudze i będzie wszystko ok.

Glamri 11-08-2008 12:22

Wszystko ładnie i pięknie. Graficznie cud, miód, malina i orzeszki pod warunkiem, że obsługa będzie intuicyjna bo inaczej funkcjonalność szlag trafi i będzie przerost formy nad treścią, bo wygląda to jak komputery z "Raportu Mniejszości" ; ) Tylko... Jakiego będzie trzeba komputera, żeby był w stanie obsłużyć taką przeglądarkę? Jeśli będzie za bardzo obciążała maszynę to ta przeglądarka i tak się nie przyjmie. Przynajmniej ja osobiście nie korzystałbym z przeglądarka, która za bardzo spowalniałaby pracę mojego komputera. A takie wodotryski 3D potrafią ostro zamulić ; )

Achmes 11-08-2008 13:08

Też fakt...
Ale raczej Aurora nie wyjdzie prędko. Na pewno po Windows 7. Ludzie będą zmieniać sprzęt....Za kilka lat każdy będzie miał kilku rdzeniowe procki.

Gelt 11-08-2008 13:12

Nie mogę doczekać się już Bety W7 : d Co do Aurory.. Koniec z google.?; >

Erhion 11-08-2008 13:14

Cytuj:

Jakiego będzie trzeba komputera, żeby był w stanie obsłużyć taką przeglądarkę?
Takiego jaki będzie za te dwa lata.

Cytuj:

@up
nie uzywaj, przejdz na mozzile lub jak wolisz opere ... Ie shit : )
IE rox. :P

Glamri 11-08-2008 17:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2223829)
Takiego jaki będzie za te dwa lata.

IE rox. :P

No właśnie. A ile osób stać na to, by zawsze mieć te najnowsze nowinki techniczne w swoim domowym blaszaku? Ja np. dysponuję sprzętem, który spełniał standardy jakieś... 3 - 4 lata temu i nie zanosi się na to, bym w najbliższym czasie mógł wymienić go na lepszy. Ba, wprowadzić jakiekolwiek modyfikacje. ; )

Kenixia 11-08-2008 18:43

Jak dla mnie to ta aurora jakaś przekombinowana. ;s

Erhion 12-08-2008 09:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2224237)
No właśnie. A ile osób stać na to, by zawsze mieć te najnowsze nowinki techniczne w swoim domowym blaszaku? Ja np. dysponuję sprzętem, który spełniał standardy jakieś... 3 - 4 lata temu i nie zanosi się na to, bym w najbliższym czasie mógł wymienić go na lepszy. Ba, wprowadzić jakiekolwiek modyfikacje. ; )

Racja racja. Jednak kto by się przejmował zwkłymi obywatelami? :) Oni tego nie robią dla nas.

Glamri 12-08-2008 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2225180)
Racja racja. Jednak kto by się przejmował zwkłymi obywatelami? :) Oni tego nie robią dla nas.

No to jeśli produkt dedykowany jest do bardzo wąskiego grona odbiorców, nie ma szans by powstał "boom" na niego i nie zrobi jako takiej rewolucji. Co najwyżej wdrażany będzie bardzo powoli coraz to do szerszych rzeszy użytkowników i powoli będzie wypierał przeglądarki starszych generacji. Więc marketingowo najlepiej to to nie będzie stało ; )

Uran of Aurea 12-08-2008 12:36

Do dupy ta cała Aurora. Jak bede chciał coś znaleść to będe pewnie musiał kilkać tysiąc razy w jakieś gówienka, przeciągać jakieś okienka itp. Nic nie zastąpi googla i opery :]

Dan the Automator 12-08-2008 12:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Uran of Aurea (Post 2225412)
Do dupy ta cała Aurora. Jak bede chciał coś znaleść to będe pewnie musiał kilkać tysiąc razy w jakieś gówienka, przeciągać jakieś okienka itp. Nic nie zastąpi googla :]

Też tak myślałem, póki nie obejrzałem pozostałych filmów o Aurorze:
http://www.vimeo.com/user524591/videos/sort:date
To jest coś więcej niż przeglądarka, to jest właściwie system operacyjny integrujący cały sprzęt elektroniczny z internetem.
Ale jeśli mam być szczery, to nie sądzę by się przyjęło na skale masową, może za 30 lat. Tak naprawdę wiele z tych możliwości jest do osiągnięcia już teraz (integracja telefonów na WM z Windowsem, google maps które zna sklepy spożywcze w Twojej okolicy, tagi), tyle że niewiele osób korzysta z tych dobrodziejstw ;).
Przyznać się, kto z posiadających telefon z Windows Mobile bawi się w synchronizacje kalendarzy, wpisywanie danych w standardzie dla Google Maps, oznaczanie swojej trasy z pomocą modułu GPS?

Standaryzacja całego świata to bardzo kusząca perspektywa, ale niestety, nieosiągalna w kilka lat. Niby taka prozaiczna czynność jak płacenie kartą, a jakoś za bilety w Shortcutcie, de facto w centrum Warszawy (!), musiałem płacić gotówką.

Achmes 12-08-2008 18:00

Ja się najbardziej boje, że te wszystkie dodatki będą nie potrzebne,.....Będzie dużo szumu a potem okaże się, że normalny firefox był lepszy.
No, ale...
poczekamy - zobaczymy

neopostman 12-08-2008 18:02

Mam nadzieję, że to nie będzie tak samo jak z Vistą- piękne pudełko ale nic oprócz : /.

Lay's 12-08-2008 18:09

Aj tam... Ja wolę tradycyjne nie jakieś kombinowanie... Na mozilli się rox pracuje i nie trzeba kombinować, a tak to trzeba jakieś kombinacje itp.

@up
Bardzo dobrze powiedziane ^^

Tharion 13-08-2008 00:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2225323)
No to jeśli produkt dedykowany jest do bardzo wąskiego grona odbiorców, nie ma szans by powstał "boom" na niego i nie zrobi jako takiej rewolucji. Co najwyżej wdrażany będzie bardzo powoli coraz to do szerszych rzeszy użytkowników i powoli będzie wypierał przeglądarki starszych generacji. Więc marketingowo najlepiej to to nie będzie stało ; )

Nie tyle co do "wąskiego" grona odbiorców, ino dla "normalniejszej" części świata - TU wkońcu jest POLSKA a to wyjaśnia wiele...

Aurora ciekawa, owszem, ale póki co opera _/

Thar~

Dan the Automator 13-08-2008 11:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tharion (Post 2226489)
Nie tyle co do "wąskiego" grona odbiorców, ino dla "normalniejszej" części świata - TU wkońcu jest POLSKA a to wyjaśnia wiele...

A co to, w Polsce nie można porządnego komputera kupić?

Martka 13-08-2008 12:04

@Dobo
Można, ale nie każdy może sobie na taki zakup pozwolić.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:38.