![]() |
Co to jest Tibia OTS?
No więc: możliwe, że uznacie mnie za newbie, ale nie wiem jaka jest różnica pomiędzy Tibią OTS a Tibią RL. W ogóle nie wiem co to są te poszczególne Tibie. :confused: Bardzo proszę o wyczerpujące i ZROZUMIAŁE informacje, bo na innych forach nie mogę nic znaleźć... ;)
|
Tibia RL - Oficjalne serwery tibijskie stworzone przez CipSoft
Tibia OTS - Tibijskie serwery nieoficjalne tworzone przez fanow gry i w swietle prawa sa one nielegalne. Zwykle latwiej sie tam gra (exp x100, lepsze itemki wypadaja itd.) |
no i powiem że żadnym osiągnięciem na ots jest np. 1000000 lvl :| w ots nie warto grać... chyba że jesteś hosterem to wtedy możesz zaszpanować przed kumplami że możesz wszystko zrobić xd
@edit Dodam jeszcze, że najczęściej (nie zawsze) jak grasz na czyimś OTSie to GMi wariują. W ogóle najczęściej GMami są koledzy hostera z reala... którzy nie umieją po prostu zajmować się rolą GMa i banują cię za np. outfit w kolorach które mu się nie podobają. |
Ja czytałem na jednej stronie że na OTS ukarali jednego ziomka za zabicie 4 Orc Leader i 1 Beholdera.
Dostał bana na dwa tygodnie:o Nie podali jaki to świat ale chyba świat dla samobójców:evul: |
Rl Tibia = Real = Global = czyli ta prawdziwa :)
Ots = Open Tibia Server |
Cytuj:
|
Baaardzo dziekuję :)
|
No na OTsach można fajnie pograć. Nie tak jak w Rl tibia, że tyle czasu trzeba poswiecic na jakiś lvl tylko sobie grasz tydzien i możesz sobie pochodzic z ludzmi na hunty itp. :)
|
roznica miedzy OTSami a regularna tibia jest mniej wiecej taka jak miedzy Windowsem a Linuxem - w pierwszym przypadku do reki dostajesz gotowy produkt, ze wsparciem technicznym, co do ktorego wiadomo czego sie spodziewac. W drugim - elastyczne srodowisko z ktorym dobry developer moze zrobic naprawde niezle rzeczy, a slaby developer niestrawna sieczke, ktora po 2 miesiacach spluka w klozecie bo mu sie znudzi zabawa.
Nie mowiac juz o takim niuansie jak pelna konfigurowalnosc gry mozliwa tylko przy pelnym dostepie do jezyka - co moze graczom dac np nowe czary, potwory, przedmioty, albo ulatwic zaprowadzenie balansu profesji, z czym Cipsoft boryka sie juz pare lat. |
Cytuj:
W 2-gim przypadku też dostajesz gotowy produkt, tylko że na licencji gnu/gpl, z nie raz xxx razy lepszą pomocą techniczną niż od microchłamu ;< (fora)... (nie zapominaj, że win XP tuż po instalacji bez sterowników chociażby do grafiki/usb itd. niewiele zdziała, i za każdym razem trzeba poświęcić troszqę czasu na installacje driverów x.x ) A jeśli ogarniasz linuxa to wiesz czego możesz się po nim spodziewać (0 crashy, blue/green/red/dark i innych screenów z błędami itp), nie tak jak po windzie... Chyba wybrałeś złe porównanie :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:44. |