Zobacz pojedynczy post
stary 08-04-2007, 23:43   #42
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Na Linii Maginota stacjonowało 100 tys. żołnierzy, a oni poddali się z obawy o zniszczenie Paryża...
Z jednej strony tchórze. Z drugiej strony uratowali ich kraj. Jak wygląda Warszawa, a jak wygląda Paryż? Trzeba wiedzieć kiedy opuścić ręce. Nie podniosę ręki na Boga.

Cytuj:
DRoN, nie chodzi o wpienianie. To nie nacjonalizm "jesteśmy lepsi, was trzeba zniszczyć", tylko patriotyzm "jesteśmy sobą, wam nic do tego".
Może troszkę przesadziłem. Pewnie ma to jakieś plusy, ale mimo wszystko "bycie sobą" i waleczność jest chwalebne, ale z drugiej strony pociąga to za sobą konsekwencje (2 Wojna), z których nie każdy będzie zadowolony. Problem polega na tym, że niepatrioci tacy, jak ja, chcieliby żeby każdy ich rozumiał i wszyscy byli tacy sami, a patrioci, jak np. Ty, chcieliby odwrotnie.

Cytuj:
Mnie pociągają tradycje, historia, język. Nie chciałbym tego odrzucić za cenę utworzenia hiperspołeczeństwa, w którym każdy byłby anonimowy, bo nie miałby z czym się identyfikować.
I tu się różnimy, bo ja bym chciał. Nie będę wymieniał plusów, bo Ty też byś zaczął. Różnimy się, pewnie i tak nie zdołam Cię przekonać, więc nie mam wyboru. Muszę uszanować Twój wybór (żeby nie flame'ować).
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem