Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-04-2007, 23:40   #41
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Max121 Pokaż post
Aha, czyli od*******amy za ciebie pracę domową ?! Ja dziękuję - wysiadam...

nie. poprostu chcialm zobaczyc co na ten temat sadzicie i moze sie ktoras odpowiedzia zaslugerowac. ale i tak pisze to co w pierwszym poscie tylkoo, ze bardziej po "polskiemu" i bardziej rrozwiniete. oryginalnalnym tematem jest : ""czy patriotyzm powinien byc istotny dla wspolczesnego nastolatka" pod tymi wszystkimi argumetnatami przeciwko patriotyzmowi chce napisac, ze wlasnie dlatego powinien byc istotny, aczkolwiek ja osobiscie niejestem patriota... (ech maslo masklane z tego wyszlo bo nie umiem przelewac swoich mysli na "papier")

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-04-2007, 23:43   #42
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Na Linii Maginota stacjonowało 100 tys. żołnierzy, a oni poddali się z obawy o zniszczenie Paryża...
Z jednej strony tchórze. Z drugiej strony uratowali ich kraj. Jak wygląda Warszawa, a jak wygląda Paryż? Trzeba wiedzieć kiedy opuścić ręce. Nie podniosę ręki na Boga.

Cytuj:
DRoN, nie chodzi o wpienianie. To nie nacjonalizm "jesteśmy lepsi, was trzeba zniszczyć", tylko patriotyzm "jesteśmy sobą, wam nic do tego".
Może troszkę przesadziłem. Pewnie ma to jakieś plusy, ale mimo wszystko "bycie sobą" i waleczność jest chwalebne, ale z drugiej strony pociąga to za sobą konsekwencje (2 Wojna), z których nie każdy będzie zadowolony. Problem polega na tym, że niepatrioci tacy, jak ja, chcieliby żeby każdy ich rozumiał i wszyscy byli tacy sami, a patrioci, jak np. Ty, chcieliby odwrotnie.

Cytuj:
Mnie pociągają tradycje, historia, język. Nie chciałbym tego odrzucić za cenę utworzenia hiperspołeczeństwa, w którym każdy byłby anonimowy, bo nie miałby z czym się identyfikować.
I tu się różnimy, bo ja bym chciał. Nie będę wymieniał plusów, bo Ty też byś zaczął. Różnimy się, pewnie i tak nie zdołam Cię przekonać, więc nie mam wyboru. Muszę uszanować Twój wybór (żeby nie flame'ować).
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2007, 23:43   #43
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Stan: Niegrający
Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

Wg. tematem dla Ciebie nie powinna być hipoteza tylko tez.

@Up

A pojęciem jakim jest honor można sobie dupę wytrzeć nie? To można porównać do prostej sytuacji z ulicy. Idziesz z trzema kumplami i zaczepia Was 2 wyższych i lepiej zbudowanych typów. Po pewnym czasie zaczynają jednego bić. I co wtedy robisz? Uciekasz czy pomagasz kumplowi?

Ostatnio edytowany przez Mad-Sin - 08-04-2007 o 23:46.
Mad-Sin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2007, 23:44   #44
litt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 12 2006

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bastash Pokaż post
Pytanie tak postawione, jakby bycie patriotą dawało jakieś korzyści. Może i daje jakąś satysfakcję ale dzisiaj wystarczy wywiesić flagę za okno, żeby być uznanym za patriotę. Kiedyś patriotami byli żołnierze AK etc. A teraz większość gimnazjalistów nie zna dokładnej daty wybuchu II wojny światowej. Nie mówię, że od razu powinniśmy wstąpić do woja i walczyć za "naszą" wspaniałą amerykańską ojczyznę na bliskim wschodzie ale wypadałoby czasem odwiedzić groby żołnierzy, zapalić znicz...

Btw
Czy ja nie miałem kiedyś takiej pracy na j. polski napisać? :|
Zgadzam sie z Toba.
Imo, ciezko odniesc materialne korzysci z faktu bycia patriota, ale pieniadze nie sa w zyciu najwazniejsze, prawda?
W sumie moglbym teraz wyjechac na zachod Europy i zarobic kupe kasy (tak, tak, zakladajac, ze mi sie uda), ale w imie czego? Nowego auta kupionego po przyjezdzcie do kraju? (o ile taki nastapi).
stary 08-04-2007, 23:51   #45
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
I tu się różnimy, bo ja bym chciał. Nie będę wymieniał plusów, bo Ty też byś zaczął. Różnimy się, pewnie i tak nie zdołam Cię przekonać, więc nie mam wyboru. Muszę uszanować Twój wybór (żeby nie flame'ować)/
To co, "komuna come back"?
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2007, 23:52   #46
litt
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
Z jednej strony tchórze. Z drugiej strony uratowali ich kraj. Jak wygląda Warszawa, a jak wygląda Paryż? Trzeba wiedzieć kiedy opuścić ręce. Nie podniosę ręki na Boga.

Nie przesadzaj chlopaczku, naprawde uwazasz, ze opor partyzantow, powstancow, AK itd. w Warszawie byl daremny? Zniszczenia materialne nie sa najwazniejsze, dla mnie wazniejsze jest to, ze teraz moge czuc sie dumny, ze Polacy podczas II WŚ nie zlozyli bronii (postawa Danii, po ataku Hitlera), ale przelewajac krew walczyli do konca (dobrze, nie 'oplacalo' sie to, ale zachowanie honoru jest rzecza bezcenna).
stary 08-04-2007, 23:54   #47
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Na początek proponuję obejrzeć to:

Czy gdyby nie tamte 63 dni chwały, żylibyśmy w wolnym kraju? Czy tamci ludzie mogli sobie zadawać pytanie, czy warto być patriotą? Przecież, Niemcy z jednej strony, Rosjanie z drugiej - jaka przyszłość nas czeka.

Rząd się zmieni za kilka lat, a my będziemy żyli dalej. A z myśleniem, że teraz jest bagno w polityce i mam swój kraj w dupie to się daleko nie zajdzie. To od nas zależy przyszłość kraju. Bo za kilkanaście lat to nasze pokolenie będzie rządziło. Wtedy MY będziemy decydowali co dalej. A jak jeden przyjdzie i powie - Polske mam w dupię, inny - róbta co chceta to kraj na prawdę popadnie w kryzys. I na kogo wtedy zwalimy winę? Na siebie samych?

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2007, 23:56   #48
litt
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys Pokaż post
Czy gdyby nie tamte 63 dni chwały, żylibyśmy w wolnym kraju? Czy tamci ludzie mogli sobie zadawać pytanie, czy warto być patriotą? Przecież, Niemcy z jednej strony, Rosjanie z drugiej - jaka przyszłość nas czeka.
Absolutnie zgadzam sie, istnieja teorie, ze Stalin nie uczynil Polski kolejna republika radziecka z powodu oporu jaki stawilismy podczas 'tamtych' 63. dni.
stary 08-04-2007, 23:58   #49
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Domyślny

Te 63 dni naprawdę pokazały, że Polacy jako naród będą istnieć. Nieważne czy w wolnym kraju czy bez niego. Pokazaliśmy to wiele razy, ale to zostało najbardziej nagłośnione.
stary 08-04-2007, 23:58   #50
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez litt Pokaż post
Nie przesadzaj chlopaczku, naprawde uwazasz, ze opor partyzantow, powstancow, AK itd. w Warszawie byl daremny? Zniszczenia materialne nie sa najwazniejsze, dla mnie wazniejsze jest to, ze teraz moge czuc sie dumny, ze Polacy podczas II WŚ nie zlozyli bronii (postawa Danii, po ataku Hitlera), ale przelewajac krew walczyli do konca (dobrze, nie 'oplacalo' sie to, ale zachowanie honoru jest rzecza bezcenna).
Co do tej Warszawy można by się zastanowić. W pierwszych dniach powstania zginęło ponad 40 tys. młodzieży (!), w sumie ~150 tys. Zniszczenia wojenne budynków: ponad 80%. Można by się zastanowić, czy to powstanie było akurat tak bardzo potrzebne w tym momencie. Bez przygotowania, bez amunicji, bez "planu B". Rzeczywiście nie czułbym się najlepiej wiedząc, że moi przodkowie poddali się bez walki ale myślę, że można to było rozegrać lepiej. Chociaż, kto wie, może gdyby powstanie odbyło się później (lub wcale) w ogóle by nas tu nie było? Nie ma sensu gdybać.

Ostatnio edytowany przez Bastash - 09-04-2007 o 00:01.
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 00:01   #51
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Czy warto być patriotą w naszym kraju w dzisiejszych czasach?
Co to za pytanie w ogóle? Zawsze warto ;S Patriotyzm to nie coś, z czego masz czerpać jakieś korzyści.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
Niby mamy ta cala niepodleglosc
Myślę, że dopiero gdybyś "tą całą niepodległość" utraciła, potrafilabyś docenić jak wiele to znaczy.
stary 09-04-2007, 00:02   #52
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
(..)Bez przygotowania, bez amunicji, bez "planu B". Rzeczywiście nie czułbym się najlepiej wiedząc, że moi przodkowie poddali się bez walki ale myślę, że można to było rozegrać lepiej. (...).
Pozwoliłem sobie wyciąć z całości.
Jak mógł istnieć plan B, skoro Rosjanie lada chwila mogli wejść do Warszawy?

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 00:03   #53
litt
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Co do tej Warszawy można by się zastanowić. W pierwszych dniach powstania zginęło ponad 40 tys. młodzieży (!), w sumie ~150 tys. Zniszczenia wojenne budynków: ponad 80%. Można by się zastanowić, czy to powstanie było akurat tak bardzo potrzebne w tym momencie. Bez przygotowania, bez amunicji, bez "planu B". Rzeczywiście nie czułbym się najlepiej wiedząc, że moi przodkowie poddali się bez walki ale myślę, że można to było rozegrać lepiej. Chociaż, kto wie, może gdyby powstanie odbyło się później w ogóle by nas tu nie było? Nie ma sensu gdybać.
W sumie trzeba by bylo to bardzo dokladnie przeanalizowac, a to jest o tyle trudne, ze sporo czasu minelo od roku '44, a duza czesc sladow zostala zatarta, a i socjalizm w Polsce zmienil duzo w postrzeganiu historii II WŚ (nauczanie w szkolach).
stary 09-04-2007, 00:05   #54
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Co do tej Warszawy można by się zastanowić. W pierwszych dniach powstania zginęło ponad 40 tys. młodzieży (!), w sumie ~150 tys. Zniszczenia wojenne budynków: ponad 80%. Można by się zastanowić, czy to powstanie było akurat tak bardzo potrzebne w tym momencie. Bez przygotowania, bez amunicji, bez "planu B". Rzeczywiście nie czułbym się najlepiej wiedząc, że moi przodkowie poddali się bez walki ale myślę, że można to było rozegrać lepiej. Chociaż, kto wie, może gdyby powstanie odbyło się później w ogóle by nas tu nie było? Nie ma sensu gdybać.
"Burza". Polacy myśleli, że Rosjanie im pomogą, gdy przekroczą granice, niestety Ruski zamiast pomóc zaczęły rozbrajać AK'owców, a potem rozstrzeliwać albo wysyłać na Syberię.
stary 09-04-2007, 00:06   #55
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer Pokaż post
Co to za pytanie w ogóle? Zawsze warto ;S Patriotyzm to nie coś, z czego masz czerpać jakieś korzyści.

Myślę, że dopiero gdybyś "tą całą niepodległość" utraciła, potrafilabyś docenić jak wiele to znaczy.

1. Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi

2. "Toz to prawie jak za czasow komuny ! " < wielu ludzi tak mowi.
zreszta zobacz sobie sytuacje innych krajow ktore maja ta "niepodleglosc"

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 00:06   #56
Bastash
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys Pokaż post
Pozwoliłem sobie wyciąć z całości.
Jak mógł istnieć plan B, skoro Rosjanie lada chwila mogli wejść do Warszawy?
Źle to ująłem. Chodziło mi bardziej o to, że to powstanie było zbyt raptowne, bez namysłu. Rozumiem, że nie było na to czasu ale nadal uważam, że można to było rozegrać trochę inaczej. Może mniej ludzi by zginęło i więcej zabytków by się zachowało. A może więcej ofiar śmiertelnych i zniszczeń by było? Kto wie.
stary 09-04-2007, 00:07   #57
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Domyślny

PW było zaplanowane... tylko ruski nas wystawiły...
stary 09-04-2007, 00:13   #58
litt
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin Pokaż post
PW było zaplanowane... tylko ruski nas wystawiły...
No nie wiem.
"Posiadany stan uzbrojenia pozwalał sformować 70 plutonów zdolnych do prowadzenia działań przez 2 dni. Oznacza to, że w godzinie "W" (17:00) uzbrojonych było do 3 500 powstańców na 36 500 zmobilizowanych.

W lipcu 1944 roku okupant zlikwidował magazyny z 78 000 szt. granatów ręcznych i 170 szt. miotaczy płomieni. Ponadto po fali aresztowań utracono kontakt z częścią konspiracyjnych magazynów broni, np. w 1947 roku w budynku przy ulicy Leszno z gruzów wydobyto 678 szt. stenów i błyskawic i ponad 60 000 tys. szt. amunicji do nich (należy jednak dodać, że w świetle ostatnich badań historyków informacja ta jest kwestionowana, przynajmniej co do ilości odnalezionej broni). Powodem nie wykorzystania reszty uzbrojenia był bardzo krótki czas mobilizacji - 12 godzin oraz trudności z przetransportowaniem broni w miejsca mobilizacji poprzez okupowane miasto."
Tekst z Wikipedii

Ostatnio edytowany przez litt - 09-04-2007 o 00:15.
litt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 00:15   #59
Bastash
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin Pokaż post
"Burza". Polacy myśleli, że Rosjanie im pomogą, gdy przekroczą granice, niestety Ruski zamiast pomóc zaczęły rozbrajać AK'owców, a potem rozstrzeliwać albo wysyłać na Syberię.
Przede wszystkim "Burza" nawet nie miała obejmować Warszawy. Ruscy nas wystawili, AK w stolicy miała jedynie ochraniać cywili w razie ewakuacji, co jakoś im nie wyszło. Głównym błędem było ufanie Stalinowi. Toczy się wojna, nie można ufać nacji, z którą już nie raz walczyliśmy. Niby był ten Pakt o nieagresji z 1932 roku (1934?) ale Polska była słaba, co ZSRR skrzętnie wykorzystało. Myślę, że Polacy powinni pomyśleć o takiej możliwości i znaleźć ewentualny plan wyjścia.

>Czesia
Inni mają niepodległość taką, jaką mają. U nas nie ma totalitaryzmu i trzeba się cieszyć, że partyzanci nie próbują nas sprzedać na czarnym rynku.

Ostatnio edytowany przez Bastash - 09-04-2007 o 00:18.
stary 09-04-2007, 00:16   #60
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Domyślny

Nie rozumiesz mnie.

PW miało trwać do przybycia Rosjan do Warszawy. Rosjanie mieli wspomóc powstańców, ale jak się okazało zaczęli ich rozbrajać i cały plan poszedł f pistóó

Pakt o nieagresji był przykrywką. Rosjanie i Niemcy podpisali pakt o podziale ziem polskich Ribentropp- Mołotow. W sumie to tajny pakt.

Ostatnio edytowany przez Mad-Sin - 09-04-2007 o 00:19.
Mad-Sin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania