Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xzonixek
(...)
Sir Arthos (RP)
+1,673,302 best
(...)
Jeśli ulepszą knighta, Sero może dorównać expem sorcom, a palek da rade zrobić 7kk w tydzien
Większości ludzi chodzi o to, aby rycek i palek expili tak samo szybko, jak magowie. Ważne jest to, że wiele osób (w tym ja) zrezygnowało z gry RP, chociaż to moja ulubiona profesja i zaczeło grać sorcami, bo palka ludzie wyśmieją...
|
Nie rozumiem dlaczego przytoczyłeś best tego akurat palka, bo np. taki [CHAR]Sucurs[/CHAR] ma odnotowany best na poziomie 4kk expa.
Co do rezygnacji, tutaj problemem jest to, że człowiek ulega presji innych i woli patrzeć na cyferki u maga niż cieszyć sie grą paladyna.
Ja osobiście miałem po 2 postacie każdej profesji, prócz magów. Maga nie miałem ani jednego, po prostu nawet nie miałem ochoty zakładać takiej postaci.
Cytuj:
(...)
Dodam jeszcze, że po około 3-4 miesiącach od wprowadzenia cipbota wiele serwerów zmniejszyło swoją populacje... Może to nie ze względów tego up, ale z powodów innych...
|
Więc co do powodów, ja to widzę następująco.
Teraz mamy wbudowanego aimbota i wystarczy zebrać się odpowiednią ilością magów (którzy potrafia klikać hotkeye) aby zabić dowolną postać.
Nie muszę chyba dodawać, że wcześniej trafienie kogoś było sztuką?
Ludzie częściej się zabijają, a Tibia jako gra ma inną wadę, która się tutaj ujawnia. Mianowicie chodzi o straty ponoszone przy śmierci. 100k + 2% expa to nie są duże straty, ale dla czasów, gdy 100lvli nie było wiele.
A obecnie dla przeciętnego gracza na 150-200lvlu 2% expa okazuje się sporą liczbą. Efektem jest opuszczanie światów pvp i mocne przeludnienie non-pvp - ludzie po prostu boją się umierać.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
knight wogole nie powinien miec many.
|
Ciekawy pomysł.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes
No to cofajac sie do przyszłości, to błedne kolo zaczeło sie podczas Christmas Update 2005, kiedy wprowadzono rody i zrewolucjonizowano system magii.
(...)
Ale możliwe jest, ze wprowadza podwójne zmiany (mało prawdopodobne niestety). Ogranicza możliwości magów przy jednoczesnej poprawie meele voc- co spowoduje raczej rownomierny rozwój gry i w znacznym stopniu ograniczy narzekania.
|
Co do zmian, to dobrze myślisz, jednak w przypadku Tibii zostały popełnione błędy, których nie da się naprawić. (Naprawa wiązałaby się z całkowitą rewolucją i koniecznością resetu charów.)
Słynny "mana update" wprowadził 2 zmiany, które w połączeniu stały się największym problemem.
1. Wprowadzając szybką i tanią mane CipSoft dał postaciom magicznym możliwość expienia jednocześnie taniego i szybkiego, które jeszcze bardziej przyśpieszają różdżki. Tym sposobem 'naprawili' oni problem trudności wybicia się magów na wyższy poziom.
2. Wprowadzenie sprzedaży run przez NPC.
Tak więc magowie mogą szybko osiągnąć upragniony wysoki poziom i w tym momencie otwiera się furtka do 'ots on rl tibia'. Staje się tak, gdy mag osiągnie poziom pozwalający expić przy pomocy sd/explo i pokrywają mu się koszty. Teraz dostaje nieograniczony zasób run - reszta jest znana.
Czy muszę dodawać jakie to ma konsekwencje w grze?
Co do naprawy tej sytuacji - CipSoft jest bezbronny, ponieważ nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby zabrał coś co reklamował jako wielka zmiana w jednym z poprzednich update'ów. A zasadniczym problemem jest fakt, że masa osób już wbiła te 200+ lvle, a MDW jest idealnym przypadkiem "korzyści" związanych z pamiętnym update. Nawet jeśli wycofali by zmiany, te postacie już są, już psują wszystko, co było dobre i tu pies pogrzebany.