Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 16-11-2007, 16:45   #42
Kowek
Użytkownik Forum

Kowek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Einstein
On również był wegetarianinem
Cytuj:
myślisz, że zwierzęta nie polują w sposób okrutny?
Nie, myślę, że człowiek w ogóle nie poluje na zwierzęta, bo nie potrafi- wszystko ma podane na tacy nie wiedząc nawet jak przebiegał proces produkcji takiego mięsa (a naprawdę miłe dla oka to nie jest). A jeśli już, to robi to dla przyjemności w pseudo-sporcie zwanym „Polowaniem”.
Cytuj:
Nie wiem, czemu jedzenie mięsa ma równać się monotonnej i niezdrowej diecie.
Bo patrząc na dietę mięsożerców stwierdzam, że nie jest ona różnorodna. Zwykle wygląda to tak- większość nie jada śniadań, na obiad mają np. kotlety schabowe, ziemniaki, i przykładowo surówkę z buraków. Kolacja – dowolna (np. u mnie w rodzinie jajko sadzone ).
Ja mam podobnie tyle, że zjadam między posiłkami wiele innych rzeczy- np. jabłka (na poprawienie apetytu), spożywam regularnie siemię lniane, która posiadają kwasy omega-3 (witamina prawie zapominana w każdej diecie).
Cytuj:
Dla mnie możesz żyć bez mięsa, ale twierdzenie, że ci podli "wszystkożercy" są źli, głupi i gorsi od wegetarian to bezczelność i zupełny brak pomyślunku.
Ale ja tak nie twierdzę, tylko wkurza mnie ta hipokryzja. Mówisz, że nosisz skórę, a wiedz, że zwierzę obdziera się żywcem z niej (naprawdę tak jest, a jeśli nie jest pokażcie dowód w formie jakiegoś filmiku. Ja natomiast mam filmy przedstawiające produkcję futer i skór, i nie jest to zabijanie bez strachu i bólu!!).
Cytuj:
Założę się, że ty jako jarosz ze względu na dbałość o środowisko, kupujesz w markecie warzywa i pakujesz do... plastikowych torebek
Nieprawda. Mam wszystko ze wsi
Cytuj:
Jeżeli nie jesz mięsa to nie dostarczasz kilku ważnych dla życia aminokwasów (chyba 5). Nie ma ich w żadnym roślinnym produkcie, są tylko w mięsie.
Aminokwasy są w mleku i jajkach.
Cytuj:
Wyjasnim mi jak wplywa jedzenie miesa na rozwoj raka ;]
Oczywiście nie dotyczy to każdego mięsa, a dokładniej ryb i drobiu.
Jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka - wynika z badań przeprowadzonych w całej Europie.
Naukowcy z zespołu, któremu przewodniczyli brytyjscy onkolodzy przebadali ponad pół miliona ludzi.
Okazało się, że u osób, które spożywały ponad 160 gramów przetworzonego mięsa wołowego dziennie, ryzyko zachorowania na raka jelit wzrastało trzykrotnie.
Jak wyjaśnia profesor Sheila Bingham z Uniwersytetu Cambridge można temu jednak zapobiec: "Należy jeść więcej warzyw, owoców i ryb. Z naszych badań wynika, że jedzenie większej ilości ryb, a także drobiu nie powoduje raka" - powiedziała profesor Bingham.
Jak na razie naukowcy nie są w stanie wyjaśnić dlaczego spożywanie przetworzonego mięsa wołowego zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Zdaniem profesor Sheili Bingham być może mioglobina i hemoglobina, zawarte w mięsie wołowym, powodują zmiany chemiczne w jelitach, które doprowadzają do powstania komórek rakowych.
Cytuj:
Btw. co myślicie o wegetarianach(ninach?) jedzących mięso w tibii? Pozerzy nie? Jak nie jeść to nie jeść!
Haha A to jest dobre. Nie zapominaj tylko, że to jest wirtualny świat, w którym zwierzęta nie czują bólu i w ogóle nie istnieją
Cytuj:
Piszesz ,że zdobywamy swoje mięcho w nienaturalny sposób , rozumiem że sam chodzisz po lesie i wykopujesz korzonki ? Czy raczej masz jedzenie z meganaturalnego sklepu ze zdrową żywnością ?
Piszę to tylko po to, abyście nie mówili, że idziecie z naturą… Ja również z naturą nie idę i nie zamierzam
Cytuj:
Najmniej szkodliwych, a najwięcej przyjaznych substancji zawierają prawdopodobnie ryby i owoce morza.
Też gdzieś o tym czytałem.
Cytuj:
Wegetarianizm jest śmieszny, i jest tylko po to by być elo, trendy i na topie.
Mięso jest dla leniwych egoistów, którzy chcą być napakowani i nawalać każdego.
Oczywiście żart, żeby nie było. Wytłumacz dlaczego jest dla ciebie „śmieszny, i jest tylko po to by być elo, trendy i na topie”
Cytuj:
W mięsiwie zdaje się żelazo jest. Więc?
Spotkałem się z kilkoma osobami, które miały anemię od urodzenia. Anemia znikła, gdy te osoby przeszły na dietę wegetariańską. Nie wiem, jak to dobrze wytłumaczyć. Być może w ten sposób, iż osoba ta miała bardziej różnorodną dietę niż wcześniej i dostarczyła więcej witamin?
Cytuj:
Warzywa też nie są do życia konieczne.
Żebyś się nie zdziwił…
Cytuj:
Tak i ku.rwice macicy może dostane. -.- Takie choroby mają ci co jedzą jego dużo. A z resztą spierdaalaj bo cie kurwa zaraz sam zeżre i usmaże sobie twoją starą. Nienawidze takich lalusiów, ohohoho moje zwierzątko buuuu ; ( Zabili jee.... jesteśmy częścią świata ale sranie wymyśl coś lepszego bo gadasz jak 6-letnia dziewczynka która zobaczyla że tatuś zabił komara i chce zmienić świat. -.-
Nietolerancja u prymitywnych ludzi takich jak ty wywołuję agresję, którą chyba chciałeś wyrazić w tym poście? Dziecko…

O! I jeszcze napiszę, jak przebiega proces produkcji mięsa Mógłbym zapodać filmiki, ale sądzę, że moderatorom się to nie spodoba, czyż nie?

Rzeźnicy w ubojni zachowują się jak 100% naziści w stosunku do zwierząt (Laureat nagrody Nobla Isaac Beshevis Singer napisał swoje opowiadania "Enemies - A love story": "Jak tylko Herman był świadkiem rzezi zwierząt lub ryb zawsze miał tę samą myśl: W swoim zachowaniu w stosunku do zwierząt wszyscy ludzie byli Nazistami. Zadowolenie ze dowolności postępowania z innymi gatunkami ilustrowało najbardziej ekstremalne teorie rasistowskie zasada, że siła ma zawsze rację"). Są kopane, bite, dręczone i maltretowane. Niektóre zwierzęta wykrwawiają się czasami kilkanaście minut z pełną świadomością, że giną. Co dzieje się w rzeźniach jest wariacją wyzysku słabych przez silnych. Więcej niż 10 tysięcy razy na minutę, powyżej 6 bilionów razy rocznie. Jest wiele sposób zabijania zwierząt:
-poprzez pistolet z bolcem (jeden strzał w głowę i zwierze ginie)
-poprzez prąd ( to jest dość okrutna metoda. Zwierze zostaje porażone prądem. Zdarzają się takie przypadki, że zwierzęta zostają porażone drogą analną!! )
-nóż (poderżnięcie gardła. Bezlitosna i najbardziej okrutna metoda. Zwierze ginie czasami kilkanaście minut. Jest to najtańszy sposób zabicia zwierzęcia, i dlatego jest tak często używany. Krew ze zwierzęcia po przecięciu szyi, również zostaje wykorzystywana. )
-Gotowanie (Po ukłuciu nożem krwawiące świnie są zawieszane i transportowane do specjalnych zbiorników aby usunąć szczecinę. Wiele z nich wciąż walczy -mimo, że nie mają żadnych szans- o życie topiąc się we wrzątku...)
A co się dzieje w rzeźni?
-Wszystkie zwierzęta na mięso wołowe są znakowane. W niektórych przypadkach na pysku
-Usuwanie rogów odbywa się zazwyczaj bez środków znieczulających przy pomocy dużych szczypców
-Podczas transportu zwierzęta są tak ciasno pakowane do ciężarówek, że praktycznie są jedne na drugich. Bardzo często wiele zwierząt podczas transportu ginie z głodu, zmęczenia, zimna.
-W rzeźniach, u gatunków takich jak np. kura lub świnia, występuje kanibalizm. Zwierzęta atakują siebie nawzajem, zjadają siebie, odgryzają sobie ogony, uszy, kawałki różnych części ciała.
-Obcinanie ogonów jest praktyką wynikającą z braku przestrzeni i warunków życia zwierząt. Tak więc robi się to aby zapobiec wzajemnemu odgryzaniu sobie ogonów. Jest to robione bez znieczulenia.
-Kastracja jest także wykonywana bez środków znieczulających (!) i prawdopodobnie sprawia, że mięso staje się bardziej tłuste
-Usuwanie dziobów zapobiega wzajemnemu dziobaniu i kanibalizmowi wśród zdesperowanego drobiu.
Gdyby przestrzeń między nami nie była tak trwała jak to czuję
Nie byłoby smutnej piosenki
Kowek jest offline   Odpowiedz z Cytatem