Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 16-11-2007, 16:01   #41
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Miliard czy więcej ludzi głoduje, a ci się zastanawiają, czy żreć to mięcho czy nie.

@choroby wywołane mięsem: warzywa też mogą wywoływać choroby. Bo ma się różne niedobory.

Tak sobie pomyślałem, że napiszę coś więcej niż 'warzywa też czują'.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper Pokaż post
Wegetarianizm jest dla mnie czymś nienaturalnym, ponieważ jedzenie zwierząt towarzyszy człowiekowi od dawna, a mięso dostarcza nam ważnych substancji.
Co więcej ludzie są z natury wszystkożerni, bo gdybyśmy mieli samą zieleniną żyć, to mielibyśmy nieco inny komplet zębów.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kowek Pokaż post
No i kolejne głupoty z ust wszystkożerców
Jedzenie zwierząt w naszych czasach jest nienaturalne. Popatrz na inne zwierzęta, i zobacz jak one zdobywają zwierzęta, a jak my.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale współpraca to jeden z celów istnienia cywilizacji. Gdybyśmy pozostali na poziomie, na którym żyliśmy w stadkach po 30 osób i kobiety siedziały z bachorami w jaskiniach, to też byśmy polowali (czyli poziom zbliżony do np. niektórych drapieżników, też żyją w stadku i też polują).

Cytuj:
Choroby spowodowane mięsem:
-Anemia(często występuje również u wege, którzy nie potrafią dobrze zaplanować swojej diety)
W mięsiwie zdaje się żelazo jest. Więc?

Cytuj:
mięso jest do życia potrzebne, jako że jest to kompletna głupota
Warzywa też nie są do życia konieczne.

Cytuj:
Zwierzęta są po to, aby towarzyszyły człowiekowi. Gdyby zwierząt nie było, to człowiek długo by nie pożył.
Bo nie miałby co jeść. Innego uzasadnienia nie widzę. Prawda jest taka, że owszem, zwierzęta są spox, ale większość z nich nie ma dla nas żadnego zastosowania jeśli ich nie zabijemy.

Cytuj:
Nieprawda. Na początku człowiek odżywiał się roślinami i nie był w stanie zabijać niektórych zwierząt, dlatego odżywiał się padliną. Jeżeli tak bardzo lubicie naturę człowieka, to jedzcie padlinę
Nie dawali rady upolować, ale mięso jedli, widzisz? Zresztą mówisz, że nie był w stanie zabijać niektórych zwierząt, a inne?

Cytuj:
No i kolejne głupoty z ust wszystkożerców
Z definicji Ty też jesteś wszystkożerny.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Refresh Pokaż post
Tak i ku.rwice macicy może dostane. -.- Takie choroby mają ci co jedzą jego dużo. A z resztą spierdaalaj bo cie kurwa zaraz sam zeżre i usmaże sobie twoją starą. Nienawidze takich lalusiów, ohohoho moje zwierzątko buuuu ; ( Zabili jee.... jesteśmy częścią świata ale sranie wymyśl coś lepszego bo gadasz jak 6-letnia dziewczynka która zobaczyla że tatuś zabił komara i chce zmienić świat. -.-
A tY to się teraz popisałeś.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-11-2007, 16:45   #42
Kowek
Użytkownik Forum

Kowek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Einstein
On również był wegetarianinem
Cytuj:
myślisz, że zwierzęta nie polują w sposób okrutny?
Nie, myślę, że człowiek w ogóle nie poluje na zwierzęta, bo nie potrafi- wszystko ma podane na tacy nie wiedząc nawet jak przebiegał proces produkcji takiego mięsa (a naprawdę miłe dla oka to nie jest). A jeśli już, to robi to dla przyjemności w pseudo-sporcie zwanym „Polowaniem”.
Cytuj:
Nie wiem, czemu jedzenie mięsa ma równać się monotonnej i niezdrowej diecie.
Bo patrząc na dietę mięsożerców stwierdzam, że nie jest ona różnorodna. Zwykle wygląda to tak- większość nie jada śniadań, na obiad mają np. kotlety schabowe, ziemniaki, i przykładowo surówkę z buraków. Kolacja – dowolna (np. u mnie w rodzinie jajko sadzone ).
Ja mam podobnie tyle, że zjadam między posiłkami wiele innych rzeczy- np. jabłka (na poprawienie apetytu), spożywam regularnie siemię lniane, która posiadają kwasy omega-3 (witamina prawie zapominana w każdej diecie).
Cytuj:
Dla mnie możesz żyć bez mięsa, ale twierdzenie, że ci podli "wszystkożercy" są źli, głupi i gorsi od wegetarian to bezczelność i zupełny brak pomyślunku.
Ale ja tak nie twierdzę, tylko wkurza mnie ta hipokryzja. Mówisz, że nosisz skórę, a wiedz, że zwierzę obdziera się żywcem z niej (naprawdę tak jest, a jeśli nie jest pokażcie dowód w formie jakiegoś filmiku. Ja natomiast mam filmy przedstawiające produkcję futer i skór, i nie jest to zabijanie bez strachu i bólu!!).
Cytuj:
Założę się, że ty jako jarosz ze względu na dbałość o środowisko, kupujesz w markecie warzywa i pakujesz do... plastikowych torebek
Nieprawda. Mam wszystko ze wsi
Cytuj:
Jeżeli nie jesz mięsa to nie dostarczasz kilku ważnych dla życia aminokwasów (chyba 5). Nie ma ich w żadnym roślinnym produkcie, są tylko w mięsie.
Aminokwasy są w mleku i jajkach.
Cytuj:
Wyjasnim mi jak wplywa jedzenie miesa na rozwoj raka ;]
Oczywiście nie dotyczy to każdego mięsa, a dokładniej ryb i drobiu.
Jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka - wynika z badań przeprowadzonych w całej Europie.
Naukowcy z zespołu, któremu przewodniczyli brytyjscy onkolodzy przebadali ponad pół miliona ludzi.
Okazało się, że u osób, które spożywały ponad 160 gramów przetworzonego mięsa wołowego dziennie, ryzyko zachorowania na raka jelit wzrastało trzykrotnie.
Jak wyjaśnia profesor Sheila Bingham z Uniwersytetu Cambridge można temu jednak zapobiec: "Należy jeść więcej warzyw, owoców i ryb. Z naszych badań wynika, że jedzenie większej ilości ryb, a także drobiu nie powoduje raka" - powiedziała profesor Bingham.
Jak na razie naukowcy nie są w stanie wyjaśnić dlaczego spożywanie przetworzonego mięsa wołowego zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Zdaniem profesor Sheili Bingham być może mioglobina i hemoglobina, zawarte w mięsie wołowym, powodują zmiany chemiczne w jelitach, które doprowadzają do powstania komórek rakowych.
Cytuj:
Btw. co myślicie o wegetarianach(ninach?) jedzących mięso w tibii? Pozerzy nie? Jak nie jeść to nie jeść!
Haha A to jest dobre. Nie zapominaj tylko, że to jest wirtualny świat, w którym zwierzęta nie czują bólu i w ogóle nie istnieją
Cytuj:
Piszesz ,że zdobywamy swoje mięcho w nienaturalny sposób , rozumiem że sam chodzisz po lesie i wykopujesz korzonki ? Czy raczej masz jedzenie z meganaturalnego sklepu ze zdrową żywnością ?
Piszę to tylko po to, abyście nie mówili, że idziecie z naturą… Ja również z naturą nie idę i nie zamierzam
Cytuj:
Najmniej szkodliwych, a najwięcej przyjaznych substancji zawierają prawdopodobnie ryby i owoce morza.
Też gdzieś o tym czytałem.
Cytuj:
Wegetarianizm jest śmieszny, i jest tylko po to by być elo, trendy i na topie.
Mięso jest dla leniwych egoistów, którzy chcą być napakowani i nawalać każdego.
Oczywiście żart, żeby nie było. Wytłumacz dlaczego jest dla ciebie „śmieszny, i jest tylko po to by być elo, trendy i na topie”
Cytuj:
W mięsiwie zdaje się żelazo jest. Więc?
Spotkałem się z kilkoma osobami, które miały anemię od urodzenia. Anemia znikła, gdy te osoby przeszły na dietę wegetariańską. Nie wiem, jak to dobrze wytłumaczyć. Być może w ten sposób, iż osoba ta miała bardziej różnorodną dietę niż wcześniej i dostarczyła więcej witamin?
Cytuj:
Warzywa też nie są do życia konieczne.
Żebyś się nie zdziwił…
Cytuj:
Tak i ku.rwice macicy może dostane. -.- Takie choroby mają ci co jedzą jego dużo. A z resztą spierdaalaj bo cie kurwa zaraz sam zeżre i usmaże sobie twoją starą. Nienawidze takich lalusiów, ohohoho moje zwierzątko buuuu ; ( Zabili jee.... jesteśmy częścią świata ale sranie wymyśl coś lepszego bo gadasz jak 6-letnia dziewczynka która zobaczyla że tatuś zabił komara i chce zmienić świat. -.-
Nietolerancja u prymitywnych ludzi takich jak ty wywołuję agresję, którą chyba chciałeś wyrazić w tym poście? Dziecko…

O! I jeszcze napiszę, jak przebiega proces produkcji mięsa Mógłbym zapodać filmiki, ale sądzę, że moderatorom się to nie spodoba, czyż nie?

Rzeźnicy w ubojni zachowują się jak 100% naziści w stosunku do zwierząt (Laureat nagrody Nobla Isaac Beshevis Singer napisał swoje opowiadania "Enemies - A love story": "Jak tylko Herman był świadkiem rzezi zwierząt lub ryb zawsze miał tę samą myśl: W swoim zachowaniu w stosunku do zwierząt wszyscy ludzie byli Nazistami. Zadowolenie ze dowolności postępowania z innymi gatunkami ilustrowało najbardziej ekstremalne teorie rasistowskie zasada, że siła ma zawsze rację"). Są kopane, bite, dręczone i maltretowane. Niektóre zwierzęta wykrwawiają się czasami kilkanaście minut z pełną świadomością, że giną. Co dzieje się w rzeźniach jest wariacją wyzysku słabych przez silnych. Więcej niż 10 tysięcy razy na minutę, powyżej 6 bilionów razy rocznie. Jest wiele sposób zabijania zwierząt:
-poprzez pistolet z bolcem (jeden strzał w głowę i zwierze ginie)
-poprzez prąd ( to jest dość okrutna metoda. Zwierze zostaje porażone prądem. Zdarzają się takie przypadki, że zwierzęta zostają porażone drogą analną!! )
-nóż (poderżnięcie gardła. Bezlitosna i najbardziej okrutna metoda. Zwierze ginie czasami kilkanaście minut. Jest to najtańszy sposób zabicia zwierzęcia, i dlatego jest tak często używany. Krew ze zwierzęcia po przecięciu szyi, również zostaje wykorzystywana. )
-Gotowanie (Po ukłuciu nożem krwawiące świnie są zawieszane i transportowane do specjalnych zbiorników aby usunąć szczecinę. Wiele z nich wciąż walczy -mimo, że nie mają żadnych szans- o życie topiąc się we wrzątku...)
A co się dzieje w rzeźni?
-Wszystkie zwierzęta na mięso wołowe są znakowane. W niektórych przypadkach na pysku
-Usuwanie rogów odbywa się zazwyczaj bez środków znieczulających przy pomocy dużych szczypców
-Podczas transportu zwierzęta są tak ciasno pakowane do ciężarówek, że praktycznie są jedne na drugich. Bardzo często wiele zwierząt podczas transportu ginie z głodu, zmęczenia, zimna.
-W rzeźniach, u gatunków takich jak np. kura lub świnia, występuje kanibalizm. Zwierzęta atakują siebie nawzajem, zjadają siebie, odgryzają sobie ogony, uszy, kawałki różnych części ciała.
-Obcinanie ogonów jest praktyką wynikającą z braku przestrzeni i warunków życia zwierząt. Tak więc robi się to aby zapobiec wzajemnemu odgryzaniu sobie ogonów. Jest to robione bez znieczulenia.
-Kastracja jest także wykonywana bez środków znieczulających (!) i prawdopodobnie sprawia, że mięso staje się bardziej tłuste
-Usuwanie dziobów zapobiega wzajemnemu dziobaniu i kanibalizmowi wśród zdesperowanego drobiu.
Gdyby przestrzeń między nami nie była tak trwała jak to czuję
Nie byłoby smutnej piosenki
Kowek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 16:59   #43
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Niektóre zwierzęta wykrwawiają się czasami kilkanaście minut z pełną świadomością, że giną.
Ja rozumiem, że to wszystko jest okrutne and so on, ale sęk w tym, że zwierzęta nie mają nawet świadomości tego, że żyją.
stary 16-11-2007, 17:01   #44
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

To trzeba zmienić metody zabijania zwierząt, a nie przestać jeść mięso. Niejedzenie go nic nie daje, bo mięsożercy i tak będą zabijać 'biedne' zwierzątka.
stary 16-11-2007, 17:20   #45
Donpeyot
Użytkownik Forum

Donpeyot's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2006
Lokacja: dabiljuarsi

Gildia: Zryw Ubocze
Domyślny

@ lew zabijając ofiarę , najczęściej chwyta ją całą paszczą za pysk aby odciąć dopływ powietrza. Taka zebra czy antylopa zdycha około pół minuty.

Większość okrucieństwa które opisałeś , ma swoje uzasadnie - najczęściej ekonomiczne - zabija żeby było jak taniej ; rogi usuwa się żeby zwierzęta się nie kłuły w czasie transportu (btw. rogi nie są unerwione , tak jak paznokcie) , krew jest smaczna (kaszanka % czarny salceson rox). Podsumowując żadnemu drapieżnikowi , w tym człowiekowi nie zależy na tym aby ich ofiara/posiłek miał świetną zabawę - chodzi o to żeby uzyskać maksimum korzyści jak najmniejszym kosztem (ekonomicznym-człowiek / energetycznym - zwierzęta).

Tak na prawdę twój temat dotyka innego problemu - w naszej cywilizacji (zachodniej , daleki wschód ) stopień dobrobytu jest tak wielki że nie można umrzeć z głodu ; zdobycie pożywienia nie jest żadnym wysiłkiem - idziesz do supermarketu i masz, chyba że jesteś bezdomny to idziesz do brata alberta i też masz. Jedzenie nie stanowi już żadnej wartości , można sobie pozwolić na niesłychane z punktu widzenia ewolucji fanaberie - odrzucanie kalorycznego jedzenia , rezygnacja z mięsa tłumaczona swoją wydumaną troską o losy zwierzątek , altruizmem czy czym tam jeszcze (każdy lubi sobie robić dobrze ). Jedna wojna , dwie epidemie i takie problemy znikną. Ludzie znów będą walczyć o jedzenie i nie zastanawiać się co jedzą tylko czy cokolwiek zjedzą. A na razie jak mówią mądre babcie : " w dupach się poprzewracało"

Ostatnio edytowany przez Donpeyot - 16-11-2007 o 17:26.
Donpeyot jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 19:39   #46
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Kuuurde, ale flejm.

Ontop:

Rośliny stanowią pożywienie dla prawdziwego pożywienia. =p W skrócie: jadam mięso, nie mam z tego powodu wyrzutów. I lubię zwierzęta.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 19:41   #47
Kowek
Użytkownik Forum

Kowek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Ja rozumiem, że to wszystko jest okrutne and so on, ale sęk w tym, że zwierzęta nie mają nawet świadomości tego, że żyją.
Co?! Hahaha! Ty też jesteś zwierzęciem- czy masz świadomość, że żyjesz?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez marla666 Pokaż post
To trzeba zmienić metody zabijania zwierząt, a nie przestać jeść mięso. Niejedzenie go nic nie daje, bo mięsożercy i tak będą zabijać 'biedne' zwierzątka.
A ja nie będę jadł, bo nie będę się na to godził. A metody nigdy nie zostaną zmienione, jako że człowiekowi żal pieniędzy na "humanitarne zabijanie".
Gdyby przestrzeń między nami nie była tak trwała jak to czuję
Nie byłoby smutnej piosenki
Kowek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 20:06   #48
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Jezus...
No to skoro człowiekowi, który odrąbuje zwierzęciu głowę nie wolno jeść mięsa, ty czemu taki wilk, co rozszarpuje ofiarę na kawałki może? Aaa, to leży w jego naturze. Ale co to! Z tego wynika że taki wilk jest GORSZY od człowieka! Człowiek jest NADISTOTĄ! STRASZNE! PORAŻAJĄCE! Trzeba to zmienić! Wiem! Trzeba ustalić że jedzenie mięsa leży też w naturze CZŁOWIEKA! Fantastycznie, teraz wszyscy są szczęśliwi (poza kurą, krową, owcą i zającem)!

@down
Dokładnie

Ostatnio edytowany przez Michoss - 16-11-2007 o 20:27.
Michoss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 20:24   #49
Dragon96
Użytkownik Forum

Dragon96's Avatar

Data dołączenia: 29 09 2006

Profesja: Elder Druid
Świat: Aurora
Poziom: 47
Domyślny Lasooch śmieszny jesteś =)

Zwierzęta nie mają świadomości, że żyją? My - ludzie też właściwie jesteśmy zwierzętami -.-
Ty pewnie nie masz tej świadomości dlatego tak sądzisz.
Uwielbiam zwierzęta, a jedzenie mięsa uważam za normalną rzecz.
Łańcuszki pokarmowe
Dragon96 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 21:10   #50
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon96 Pokaż post
Zwierzęta nie mają świadomości, że żyją? My - ludzie też właściwie jesteśmy zwierzętami -.-
Ty pewnie nie masz tej świadomości dlatego tak sądzisz.
Uwielbiam zwierzęta, a jedzenie mięsa uważam za normalną rzecz.
Łańcuszki pokarmowe
Aleś mi pojechał, że nie mam świadomości ; o

Chciałem Ci powiedzieć, że pies nie zdaje sobie sprawy z tego, że żyje. Gdy straci nogę (wada genetyczna/wypadek/whatever), to jeśli to przeżyje - nie będzie sobie z tego zdawał sprawy i nie będzie tego odczuwał (sporo zwierząt na trzech nogach radzi sobie bardzo dobrze). Nie będzie pamiętał, że kiedyś nogę miał. W obliczu śmierci nie będzie sobie zdawał sprawy z tego, że umrze, co najwyżej instynkt powstrzyma go przed np. skokiem w przepaść.

U ludzi instynkty uległy stępieniu (jeśli nie zanikowi), o czym świadczą choćby fajne pomysły typu skok na bungee. Niby bezpieczne, ale pies nie skoczy (zakładając, że byłby przypięty and so on). Instynkt mu nie pozwoli, nie zdrowy rozsądek ani myślenie czy świadomość, że lina może się urwać.

Cytuj:
Co?! Hahaha! Ty też jesteś zwierzęciem- czy masz świadomość, że żyjesz?
Może rzeczywiście powinienem był dodać, że człowiek jest jedyną istotą na tej planecie, która posiada świadomość własnego istnienia i inteligencję wystarczającą, by nie polegać głównie na instynktach. "Ja" w świecie zwierząt narodziło się w momencie gdy organizm ujrzał się w tafli wody i zdał sobie sprawę z tego, że to on. Gdy mój pies widzi swoje odbicie w szybie całkowicie je ignoruje, bo nie wie, że tak właśnie wygląda. Nie wie nawet, że żyje.
stary 16-11-2007, 21:26   #51
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Domyślny

@up
Sporo ludzi bez nogi też radzi sobie dobrze, i co, taki człowiek też nie wie że jej nie ma?

Nie znam sie na zwierzętach, może niektóre polegają tylko na instynkcie, ale jestem pewien, że przynajmniej niektóre (np. Psy) MYŚLĄ.
stary 16-11-2007, 21:34   #52
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Małpy ponoć mają. Rozpoznają się w lustrze i takie tam.
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 21:38   #53
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
@up
Sporo ludzi bez nogi też radzi sobie dobrze, i co, taki człowiek też nie wie że jej nie ma?

Nie znam sie na zwierzętach, może niektóre polegają tylko na instynkcie, ale jestem pewien, że przynajmniej niektóre (np. Psy) MYŚLĄ.
Myślą, ale bardzo ułomne to myślenie. Instynkty zawsze wezmą górę.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 22:28   #54
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@up
Może powiem inaczej: pies nie przejmuje się, że stracił nogę. Nie ma płakania 'olaboga jak ja będę żył bez nogi'. Człowiek się zamartwia, niektórzy odbierają sobie życie. Zdolności przystosowawcze człowieka są bardzo duże, może żyć bez kończyn, bez wzroku, słuchu etc., ale - przynajmniej na początku - ma z tego powodu problemy (i nie chodzi mi o potykanie się, jeno o załamanie etc.).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Eivrel Pokaż post
Małpy ponoć mają. Rozpoznają się w lustrze i takie tam.
Że się rozpoznają nie wiedziałem, aczkolwiek ponoć umieją narzędzi używać (ale nie tworzyć. Zasadnicza różnica - potrafią sięgnąć kijem poza klatkę po owoce, ale młotka nie 'zbudują') i językiem migowym mówić... ale jakby nie patrzeć małpy to najbliżej spokrewnione z człowiekiem zwierzęta (... nim nie będące), zresztą nie jemy ich a o tym mowa ; )

@psy+myślenie - osobiście - nie sądzę. Kojarzyć na pewno potrafią, co Pawłow udowodnił, ale to odruch a nie myślenie. Chociaż... może.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 16-11-2007 o 22:31.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2007, 22:45   #55
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Domyślny

Nigdy nie miałeś psa?

Każdy kto kiedyś miał ci powie, że może i to myślenie jest "ułomne" ale jest...

Ale dobra, skończmy offtop. Wróćmy do tematu kre...to znaczy-wegetarian.
stary 16-11-2007, 22:50   #56
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Cytuj:
zresztą nie jemy ich a o tym mowa ; )
Patrz - Wojciech Cejrowski i jego zupa z małpy.
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-11-2007, 01:25   #57
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica

Domyślny

Cytuj:
Bo patrząc na dietę mięsożerców stwierdzam, że nie jest ona różnorodna. Zwykle wygląda to tak- większość nie jada śniadań, na obiad mają np. kotlety schabowe, ziemniaki, i przykładowo surówkę z buraków. Kolacja – dowolna (np. u mnie w rodzinie jajko sadzone ).
Ja mam podobnie tyle, że zjadam między posiłkami wiele innych rzeczy- np. jabłka (na poprawienie apetytu), spożywam regularnie siemię lniane, która posiadają kwasy omega-3 (witamina prawie zapominana w każdej diecie).
Źle pojmujesz fakty. My nie jesteśmy mięsożercami. My jesteśmy wszystkożerni. Wychodzi na to, że to jednak twoja dieta jest mało różnorodna, gdyż my możemy zjeść i schabowe, i siemię lniane, a nawet jabłek pomiędzy posiłkami spożywać nam nikt nie zabrania. Pomimo że jem mięso, w moim repertuarze składników posiłków znajduje się również stosunkowo dużo warzyw, między innymi sałata, pomidory, ogórki, ziemniaki.

Cytuj:
Ale ja tak nie twierdzę, tylko wkurza mnie ta hipokryzja. Mówisz, że nosisz skórę, a wiedz, że zwierzę obdziera się żywcem z niej (naprawdę tak jest, a jeśli nie jest pokażcie dowód w formie jakiegoś filmiku. Ja natomiast mam filmy przedstawiające produkcję futer i skór, i nie jest to zabijanie bez strachu i bólu!!).
Większość internautów będących w sieci nieco dłużej niż miesiąc wie o istnieniu takiego filmiku. Sam również miałem okazję go obejrzeć. Lecz jeden film jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ja pokażę ci filmik, który ukazuje młodych wegetarian kradnących sałatę z cudzego ogródka, to też utwierdzisz się w przekonaniu, że wszyscy wegetarianie tak robią?

Cytuj:
Aminokwasy są w mleku i jajkach.
Nie szkoda ci tych krów i kóz dojonych przez zboczonych farmerów?

Cytuj:
Oczywiście nie dotyczy to każdego mięsa, a dokładniej ryb i drobiu.
Jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka - wynika z badań przeprowadzonych w całej Europie.
Naukowcy z zespołu, któremu przewodniczyli brytyjscy onkolodzy przebadali ponad pół miliona ludzi.
Okazało się, że u osób, które spożywały ponad 160 gramów przetworzonego mięsa wołowego dziennie, ryzyko zachorowania na raka jelit wzrastało trzykrotnie.
Jak wyjaśnia profesor Sheila Bingham z Uniwersytetu Cambridge można temu jednak zapobiec: "Należy jeść więcej warzyw, owoców i ryb. Z naszych badań wynika, że jedzenie większej ilości ryb, a także drobiu nie powoduje raka" - powiedziała profesor Bingham.
Jak na razie naukowcy nie są w stanie wyjaśnić dlaczego spożywanie przetworzonego mięsa wołowego zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Zdaniem profesor Sheili Bingham być może mioglobina i hemoglobina, zawarte w mięsie wołowym, powodują zmiany chemiczne w jelitach, które doprowadzają do powstania komórek rakowych.
Takie opowiastki bardziej nadawałyby się na jakieś forum z USA, bo to oni jedzą wołowinę w hurtowych ilościach.

Cytuj:
Rzeźnicy w ubojni zachowują się jak 100% naziści w stosunku do zwierząt (Laureat nagrody Nobla Isaac Beshevis Singer napisał swoje opowiadania "Enemies - A love story": "Jak tylko Herman był świadkiem rzezi zwierząt lub ryb zawsze miał tę samą myśl: W swoim zachowaniu w stosunku do zwierząt wszyscy ludzie byli Nazistami. Zadowolenie ze dowolności postępowania z innymi gatunkami ilustrowało najbardziej ekstremalne teorie rasistowskie zasada, że siła ma zawsze rację"). Są kopane, bite, dręczone i maltretowane. Niektóre zwierzęta wykrwawiają się czasami kilkanaście minut z pełną świadomością, że giną. Co dzieje się w rzeźniach jest wariacją wyzysku słabych przez silnych. Więcej niż 10 tysięcy razy na minutę, powyżej 6 bilionów razy rocznie. Jest wiele sposób zabijania zwierząt:
-poprzez pistolet z bolcem (jeden strzał w głowę i zwierze ginie)
-poprzez prąd ( to jest dość okrutna metoda. Zwierze zostaje porażone prądem. Zdarzają się takie przypadki, że zwierzęta zostają porażone drogą analną!! )
-nóż (poderżnięcie gardła. Bezlitosna i najbardziej okrutna metoda. Zwierze ginie czasami kilkanaście minut. Jest to najtańszy sposób zabicia zwierzęcia, i dlatego jest tak często używany. Krew ze zwierzęcia po przecięciu szyi, również zostaje wykorzystywana. )
-Gotowanie (Po ukłuciu nożem krwawiące świnie są zawieszane i transportowane do specjalnych zbiorników aby usunąć szczecinę. Wiele z nich wciąż walczy -mimo, że nie mają żadnych szans- o życie topiąc się we wrzątku...)
A co się dzieje w rzeźni?
-Wszystkie zwierzęta na mięso wołowe są znakowane. W niektórych przypadkach na pysku
-Usuwanie rogów odbywa się zazwyczaj bez środków znieczulających przy pomocy dużych szczypców
-Podczas transportu zwierzęta są tak ciasno pakowane do ciężarówek, że praktycznie są jedne na drugich. Bardzo często wiele zwierząt podczas transportu ginie z głodu, zmęczenia, zimna.
-W rzeźniach, u gatunków takich jak np. kura lub świnia, występuje kanibalizm. Zwierzęta atakują siebie nawzajem, zjadają siebie, odgryzają sobie ogony, uszy, kawałki różnych części ciała.
-Obcinanie ogonów jest praktyką wynikającą z braku przestrzeni i warunków życia zwierząt. Tak więc robi się to aby zapobiec wzajemnemu odgryzaniu sobie ogonów. Jest to robione bez znieczulenia.
-Kastracja jest także wykonywana bez środków znieczulających (!) i prawdopodobnie sprawia, że mięso staje się bardziej tłuste
-Usuwanie dziobów zapobiega wzajemnemu dziobaniu i kanibalizmowi wśród zdesperowanego drobiu.
Tyle dobrego, że przeważającym gatunkiem mięsa, jaki spożywam, jest drób, a z powyższego tekstu wynika, że kurczaki w procesie przerobu mięsa są poddawane jedynie cząstkowemu bólowi.

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 17-11-2007 o 01:27.
Żyłka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-11-2007, 01:36   #58
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

A jeśli pogryzie mnie pies, to będzie hipokryzją, jeśli tego jednego, konkretnego zjem na obiad?
stary 17-11-2007, 02:07   #59
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
A metody nigdy nie zostaną zmienione, jako że człowiekowi żal pieniędzy na "humanitarne zabijanie".
humanitaryzm ma taka ciekawa ceche, ze w nazwie ma "human", wiec ciekawie wyglada odnoszenie go na sile do kotleta ktory wpiep**** z buraczkami.
stary 17-11-2007, 03:35   #60
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nigdy nie miałeś psa?
Mam psa od sześciu lat. Poza tym w bardzo wczesnym moim dzieciństwie rodzice mieli, ale ja tego nie pamiętam.

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania