Odpowiedzi na pierwszy post:
@Balansacja punkty 1-4
A nie latwiej bylo napisac "plx dajcie stara tibie"?
Ogolnie bardzo slaby pomysl, po to byl update bo bylo zle (nie mowie ze jest lepiej/gorzej, tylko mowie ze bylo zle).
@20 lvl bijacy DLe i 90 lvl bijacy 2 wl
Bylem na obydwu po update i powiem ci tak:
DL 20 lvl nie sorca moze i zabije, ale ma rownie duza szanse pasc sam jak zabic DL... wave DL wchodzi teraz na wiecej niz cale zycie takiego sorca.
WL hmm bije sie je duzo bezpieczniej niz przed update, ale na pewno bicie 2 naraz przez 90 lvl sorca nie bedzie latwe, lekkie i przyjemne.
@5
Cambo zostalo usuniete zeby wyrownac szanse, takiemu rycerzowi cambo newiele robilo (no chyba ze ledwo mial lvl zeby blokowac jakiegos potwora), za to nawet bardzo wysokie lvl wsrod sorcow/druidow ginely z nieswojej winy. Pozatymnie martw sie, te naprawde mocne potwory ktore mogly zabic kazda profesje wciaz maja cambo (i to mocniejsze niz przed update).
Cytuj:
ciezko jest znalezc idealny punkt zbalansowania tibii, w ktora teraz mamy, jedynym sensownym wyjscie, hjesli cipsoft naprawde chce stworzyc wyjatkowa gre, jest powrot do starej tibii. niektorzy powiedza - tibia 7.4!, inni - tibia 7.5!, jeszcze inni - tibia 7.6!, jednak nie ma to znaczenia ktora z tych wersji zostalaby przywrocona, lub stworzona na podstawie balansacji z tychze wersji, poniewaz balansacja w nich byla mimo wszystko jak najbardziej udana.
|
Najbardziej to byla zbalansowana Tibia 3-4 lata temu... tyle ze powrot do niej nie robi zadnego sensu, balans wtedy byl bo gracze walczyli na 50-60 lvl a nie na 150-300.
Cytuj:
mialoby to sens, gdyz zreaktywowano by tzw 'noob pk' squady, przez co:
1. h lvl nooby nie czuliby sie tak pewnie wiedzac, ze w kazdym momencie moga polec na sd combo
|
Spedzilem w tej grze 5 lat na rozwijaniu postaci... czemu mam sie ciagle bac kolesia z MC i bootem ktory spedzil weekend na robieniu swoich postaci?!?
Cytuj:
tibia 7.6 - potezna sila sorkow, jednak niepozwalajaca na przekraczanie pewnych limitow zdobywania expa. w dzisiejszej tibii limity te zostaly praktycznie zniesione, przykladem sa sorkowie ktorzy wbijaja po 17 kk expa w jeden dzien na 200 lvlu.
|
Co to sa "pewne limity"?
I co takiego sie zmienilo na kozysc sorcow ze moga wbic tyle expa?
Kiedys UE bylo mocniejsze, bralo podobnie many i dzialalo na praktycznie wszystkie potwory... teraz ten sorc po prostu uzyl tego samego UE w nowy sposob w nowym miejscu.
Cytuj:
dodajac smaczki takie jak trapowanie, lurowanie, thiefowanie, tamte wersje tibii wydaja sie byc wrecz idalne jednak cash$ okazal sie na tyle duza zacheta
|
Trapowanie - jako takie jest zabroninione regulaminem wiec nie mozesz tego dawac jako argument.
Lurowanie - gdy lurowanie jest sporadyczne i z umiarem oczywiscie jest ciekawe, jak na na expowisku dla lvl 8-20 jest wiecej smokow/GSow niz na PoH to jest po prostu nie fair w stosunku do tych graczy.
Oczywiscie wam sie wydaje fajnie jak smok rozlozy jakiegos 8 lvl "nooba" na trolach bo przeciez "mogl sie bronic". Wyobrazcie sobie ze nagle mozna na wasze smoki zlurowac HF albo na PoH jegernouta (ktore tez zabija was 1 ciosem tak jak smok tego 8 lvl). I nie mowic ze "aaa taki 8 lvl to niewiele traci", jesli chodzi o mnie i moja najgorsza smierc to bylo jak stracilem pierwszego spiked sworda na ktorego zbieralem przez dosyc dlugi okres czasu (jeszcze za czasow jak FS kosztowal 40-50k).
Cytuj:
ze zapomniano o graczach ktorzy grali w ta gre dla tych wlasnie smaczkow, uniemozliwiajac im czerpanie takiej przyjemnosci z gry na rzecz 10latkow, ktorym podstawia sie teraz hotkeye i expowiska, jak i rowniez w coraz wiekszej mierze boty
|
Poczules sie lepiej nazywajac innych 10 latkami?
Wyobraz sobie ze ja jestem od ciebie starszy o tyle co ty od tych 10 latkow... moze tez mam cie traktowac jak rozpieszczonego gowniarza?
Wbrew pozora wiekszosc "10 latkow" w grze zachowuje sie bardziej odpowiedzialnie od swoich o kilka lat starszych kolegow, oczywiscie po pewnym czasie tez zaczynaja byc jak oni, ale to glownie uczac sie od starszych graczy.
Hotkeye zostaly wprowadzone z prostego powodu - gracze zaczeli zdobywac za wiele poziomow i ruszac sie za szybko i zeby wogole mozna bylo ich trafic to trzeba bylo miec macro - CIP po prostu dal rowna szanse ludzia ktozy woleli nie oszukiwac.
Booty to tylko dalszy postep po macro - wiekszosc ludzi mimo wszystko chce jednak grac w miare normalnie... tyle ze wiekszosc chce tez byc lepsza od innych niekoniecznie poswiecajac na to wiecej srodkow, tak wiec mamy maly problem:
Na poczatku wystarczyl Rybik, lowilismy sobie ryby, byla z tego kasa.
I swiatlo (zeby oszczedzic na pochodniach

No ale gdy zaczeli inni to robic to nagle ryb nie mozna bylo sprzedac... wiec co zrobic?
No trzeba to zuzyc samemu, wiec klepniemy macro do robienia runek, oczywiscie inni tez to zrobio, wiec lepiej jednoczesnie robic runki na jednej postaci a druga sobie expic. No ale runki mozna robic 24/7 a expic tylko jak nie spimy... no to moze polaczyc jedno z drugim i miec farme 5-15 postaci ktore non stop robia runki a moj rycerz sobie w tym czasie bedzie tak samo trenowal.
Mamy kupe runek teraz, tylu ludzi je robi ze sa malo warte, wiec moze lepiej je zuzyc... oczywiscie jesli mamy duzo runek to mozna szybko expic na dobrych potworach... wiec czemu nie bocik na UHanie sie zeby nie pasc za latwo.
Przeklety CIP zrobil ze unieszkodliwil moje macro i teraz musze nabijac glupie soule... hmm a jak by tak macro troche skomplikowac, wybiljal bym malutki spawn kilku rotow zeby byly soule.
Hmm jak by nie patrzec to na nabijaniu souli idzie 5k/h, jak by to troche zoptymalizowac to moze byc z tego 10k/h, normalnie jak expie moim rycerzem to mam 100k dziennie, a tutaj moze wyjsc 200k+ hmm czemu by tego macra na stale nie zapuscic...
... i tak doszlismy do bota malutkimi kroczkami w oszukiwaniu.
Cytuj:
Ja tam popieram też mam dość botów oraz kiepskiego leczenia u paladyna i knighta.
|
Booty mozna ograniczyc (usunac sie nie uda) na 2 sposoby:
1. Wprowadzic ograniczenie elektroniczne... CIP probuje od dluzszego czasu i cos im to nie wychodzi.
2. Zmusic ludzi karami zeby przestali bootowac... co mam na mysli?
Pierwsze przekroczenie - pojechac postaci po statach (jesli boot byl na skille to do 0, jesli na exp to obciac odpowiednio duzo expa, jesli na kase to wyczyscic depo/domek).
Drugie przekroczenie wogole (nie z jakims tam wygasajacym criminal record) - kasacja.
No i przedewszystkim scigac cale towazystwo, nie jakis tam pojedynczy GM samotnie ganiajacy 3 booterow dziennie, zagonic do pracy dosyc znaczny sztab ludzi szukajacych i tylko kilku ktorzy beda banowac na podstawie zebranych dowodow (zeby nie bylo naduzyc).
Cytuj:
niech zrobia nowy potion dla prawdziwych hlvl megahp- 1200 hp tutaj mozna by dac jedynie ograniczenie lvlowe 80 lvl.
|
Prawdziwe "mega hlvl" wsrod sorcow wciaz zadaja max ~300 w pvp, wiec jesli rycerz by sie leczyl 4x tyle (i do tego szybciej niz mozna strzelac z SD) to znowu byli by forteca nie do ruszenia.
Cytuj:
Powinna byc mozliwosc nadania zywiolu we wszystkie bronie.
|
Nie wiem czy zaowazyliscie cos... otoz zywioly z gemow to tylko taka zabawka, tak naprawde liczy sie bron ktora ma enchant na stale... cip w ten sposob mowi ze zolwie, scaraby i jeszcze kilka potworow tego typu sa przeznaczone dla rycerzy na lvl 35-60
Cytuj:
Mnie najbardziej zadowalałaby decyzja o utworzeniu paru serwerów tibii 7.6...ciekawe czy wypaliłoby...pewnie 80% z tych co mówią "tibia 7.6 plis back!!1" zostałaby na tibii 8.1+...
|
CIP probowal juz tego z PvP Enforced (powrot do czasow sprzed skulli). I co? Obydwa servery PvP enforced swieca pustkami, a kto nawet tam probuje grac to go zaraz taki PA dostanie od panujacej gildi ze jesli chce aktualnie grac a nie sluzyc im to idzie gdzie indziej.