Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Merin
Nie chodzi o to, że boli mnie strata tej złotówki. Ja jestem przeciwny wszelkiej pomocy ludziom, jeśli to idzie za zaspokojenie bieżących potrzeb. Nie mam nic przeciwko dawaniu kasy na szkoły w afryce, ale jak słyszę, że ileś tam kasy idzie dla nich na jedzenie to aż mnie w sercu ściska. Jak mu kupią urządzenie do tworzenia energii z wody, to mogę nawet tą złotówkę dorzucić 
|
I właśnie w tym problem, ludziom w Afryce daje się jedzenie na które wydajemy miliony, a im to daje kilka dni więcej na przeżycie? Wygląda to tak, że zamiast wędki dajemy ryby, a tam ciągle bieda, a dzieci pełno robią, nie jestem złośliwy ale w tym wypadku nie powinni pomagać w taki sposób jak teraz bo jest to bez sensu.
Wysłano im wiele dostaw prezerwatyw i oni sobie piłki z nich robili... Stopień HIV to ponad 20%, tam nie powinniśmy tracić pieniądze bo w naszym kraju nie jest super i trzeba pomagać, napewno lepiej otworzyć jakąś fabrykę i dać ludziom w Polsce miejsca pracy niż wysyłać pieniądze do Afryki. Co to za życie w takim za przeproszeniem syfie, hiv i inne choroby, bieda jak ch*j, a bezmózgowcy dalej dzieci robią...
Nie wspominając, że w Afryce też mają pieniądze i wydają m.in. na wojsko.
A z tego co kiedyś gdzieś czytałem to z całych 5 złotych na Afrykę trafia tylko 1 złoty, reszta to biurokracja i inne złodziejstwo...