|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
|
![]() Witam.
Chciałbym tu przedstawić problem, który stał się już problemem bardzo rozległym. Chodzi o alkohol. Nie tylko wśród młodzieży, lecz w całym naszym narodzie. Najlepiej obrazują to tekst słów Pezet-noona: "W tym kraju pijesz gdy się cieszysz, pijesz gdy jesteś smutny, ludzie zmienili miłość do życia, w miłość do wódki." Niestety, trzeba się pogodzić. Polacy stali się strasznie spijaczałym krajem. Można spojrzeć na ulicę. Pełno "meneli", którzy najczęściej wpadli w taki stan poprzez alkohol. Ostatnio, gdy wracałem do domu, grupka 4 takich osobników podeszła do mnie, i się spytała czy nie mam pożyczyć 2zł, bo im się pić chce... Ale również jest tak samo z osobami, które prowadzą normalny tryb życia. Przyjeżdza gość. Czym się go wita? Oczywiście wódką. Oczywiście do tego są przystawki typu sałatki itp., lecz wódka to podstawa. Jeszcze dwa lata temu, nie było nawet takiej myśli, aby było np. wesele bez alkoholu. Teraz jest już z tym lepiej, lecz nadal pełno jest alkoholu. I wkońcu trzeba podjąć trudny temat: Pijąca młodzież. Chodzą już nawet takie 12 latki przez miasto, ledwo stojąc na nogach. W wieku 12 lat... Również mój kuzyn chwalił że wypił dwa piwa, ma 10 lat... Wiadomo, to zawsze było, póki nasze prawo nie zostanie zmienione, bo jest oczywiste że "Zakazany owoc lepiej smakuje". Jakby alkohol byłby dostępny od lat 15, było by mnie młodzieży zalanej. Ale niestety, tylko młodzieży. A co wy myślicie na ten temat?
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...
|
![]() A ja na to, że tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie...
Chłopie, nie zmienisz tego. Taka jest mentalność, taka jest tradycja, a tego nie zwalczysz. Dodatkowo, i tak u nas aktualnie jest lepiej niż chociażby w UK - nie mówiąc o Rosji...
Smoki powinny być okrutne, chytre, nieczułe i straszne. Ale coś ci powiem, czlowieku.... Smoki nigdy nie paliły na stosie, nie torturowały, nie rozpruwały na kawałki i nie nazywały tego moralnością. Terry Pratchett, "Straż! Straż!" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Brzydgoszcz, Fordograd
Profesja: Knight
Świat: RL
|
![]() Cóż. W POLSCE picie nie jest o tyle nałogiem, co tradycją! Uwazam ze w odpowiednich ilosciach jest to bardzo mądry wynalazek, ktory pozwala się odstresowac i wyluzowac. Jednak, w zbyt duzych ilosciach, jak najbardziej, jest on zły.
Co do młodzieży?.. Jak już chcą pić, ich problem. To zależy już od tego ILE, GDZIE, Z KIM i PO CO. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2004
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
![]() @Baron UK? chodzi ci o Wielka Brytanie?
@topic Dla mnie to juz normalnosc. Widze takich "meneli" codziennie zal mi ich =/. Choc nie pozaluje piwka albo trawki na ognisku czy gdzie indziej oczywiscie alkoholu jak najmniej. Btw Nie czaje jednego. Ludzi ktorzy siedza sobie na lawce z piwem pala fajki i mysla ze szpanuja i podrywaja laski. A co to za laska co sie puszcza z 5 na raz i zmienia chlopakow jak rekawiczki -.- Ostatnio edytowany przez OnlyM(PL) - 25-10-2005 o 20:15. |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Przestałbys, bo niemiałbys forsy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]()
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 03 2005
Lokacja: Susz
Imię: Growling Corpse
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Psycho Maniacs
Świat: Eternia
|
![]() Trza wspomnieć, że w niektórych krajach sprzedaje się alkohol osobom od lat 21... 18 to i tak duzo ;|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 08 2005
Lokacja: Opole
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Hmmm... mnie ten problem nie dotyczy i zbytnio się na ten temat nie wypowię (gdyż poza winem raz na jakiś czas (średnio raz na tydzień) to nie piję nic z alkoholów, gdyż mi to po prostu nie zasmakowało
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2004
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zbanowany
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Szczecin :)
Imię: Naltharion
Profesja: Elite Knight
Gildia: -.-
Świat: Furora
Poziom: 56
Skille: 78/76
Poziom mag.: 5
![]() |
![]() Co w sie czepiacie wodki i tego czy ktos pije czy nie ?? Ja tam kocham chodzic na melanze i sie napic/nachlac z kolegami/kolezankami ! Fajnie sie wtedy czuje
![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Sry ze troche wulgarnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 07 2004
Lokacja: who cares.....?
Stan: Niegrający
Imię: Scary Menthos
Świat: tu i tam
Poziom mag.: wy
![]() |
![]() przykre, sam widze jak moi rowiesnicy staczaja sie na same dno wlasnie przez alkochol. naprawde bardzo przykre.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2005
Imię: Royal Dex
Świat: Chimera
Poziom: 58
Poziom mag.: 53
|
![]() Moim zdaniem ludzie niepełnoletni , którzy piją piwo są po prostu glupi (mowie tu o zalewaniu sie np. przychodzenie do domu na czworakach) bo w malych ilosciach np 1 pifko to nieproblem . Milo jest z kolegami , kolezankami przy ognisku . A co do ludzi pełnoletnich to jest ich sprawa i ich zycie . Jak chca to sobie moga zycie spaprac . Osobiscie zal mi ich .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 04 2004
Lokacja: Szczecin
Imię: Wicheer
Profesja: Elite Knight
Gildia: Green League
Świat: Furora
Poziom: 85
Skille: 89/87
Poziom mag.: 6
|
![]() Według mnie pić może każdy jednak trzeba pić z umiarem i trza wiedzieć kiedy skończyć, żeby nieskończyć np. na komisariacie
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Lokacja: Szczecin
![]() |
![]() Dla mnie picie w dużych ilościach czy to przez starych dziadów czy przez małych chłopaczków jest zwykła głupotą. Człowiek który zapija się jak świnia dzień w dzień jest dla mnie człowiekiem przegranym który sam o sobie mówi: Jestem idiotą. Zniszczyłem sobie życie i nie mam siły aby to naprawić więc schlewam się jak świnia. Taki człowiek skończy w bramie albo w parku na ławce. Nie wolno tracić nadziei. Spójrzcie co brak nadziei robi z ludźmi.
Jeśli chodzi o pare drinków na imprezie(jednak nie moge jeszcze o tym mówić jak jakiś znawca bo mam tylko 13 lat ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: piFpaF || Alchemicki dom cudów ||
![]() |
![]() Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umiec pic.
Ja pije dla przyjemnosci, srednio co tydzien wyciagam 15zl i ide na imprezke z alkoholem ( pzdro dordi =P ). Pije, pije, pije, bawie sie, bawie i znow pije. Staram sie zawsze sam wracac do domu ( bez pomocy ). Uwazam, ze to nie jest nic zlego wypic sobie, byleby to nie stalo sie nalogiem... Wole pic niz palic, bo pluc nie wymienie na nowe, a watrobe jeszcze jako tako ;d Poza tym uwazam, ze lepiej raz a dobrze wypic niz czesto a malo, lepiej dla organizmu. Ale sie do tego nie stosuje -.-` I jest prawie OK Co do problemu polakow... To zawsze bylo, to jest i zapewne bedzie, alkohol dla mlodych to juz taka pierwsza powazna uzywka ;P A tak na powaznie... Alkohol szkodzi zdrowiu, ale co w dzisiejszym swiecie nie szkodzi? Powietrze strute spalinami, dookola cierpienie, bida i syf. Alkohol zdaje sie w odpowiednich ilosciach byc "zbawieniem". Nie krytykuje zuli chcejacych nalewki, bo nie wiem co bylo przyczyna. Nie oceniam mlodych "pijakow", bo nie wiem co ich na ta droge skierowalo. Staram sie patrzec na swoje podworko, bym nie stal sie podobnym czlowiekiem jak wyzej wymienieni i wam to samo radze.
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: opole
![]() |
![]() jesteś kwiatem jabłoni, potrzebuje ciebie, kiedy mam cię w dłoni, czuje sie jak w niebie... twój symbol SO2, twój smak słodki wieloowocowy dla ciebie wszystko sprzedalem dla ciebie stracilem glowe!
jedna zwrotka i refrem pewnej piosenki ![]() ![]() czasem wypic mozna, czasem... i z umiarem, tjaa trzeba znac swoj umiar |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba
Stan: Na Emeryturze
Imię: Krzeslaw on Berylia
Świat: Berylia
![]() |
![]() Mi na przykład starsi powiedzieli chcesz pij (mam na myśli piwo i też nie za dużo), ale nie pije bo:
1. Z rodzicami to obciach ![]() 2. Nie chce. Może jak by mi kumpel zaproponował to bym wypił, ale nie proponuje, i ja też nie mam zamiaru składac propozycji. A co do innych to nic mnie nie obchodzą, ale słabo mi się robi jak słyszę opowieści typu: "Wczoraj był taki melanżyk, że cały dom był zarzygany <i tu śmiech rozmówcy>".
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
|
![]() U mnie zadnej patologii nie ma. Rodzina, jak rodzina..
Ale ze starymi jak najbardziej wypic lubie ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Cytuj:
![]() |