|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2006
Stan: Zbanowany
|
![]() Witam. Od paru tygodni mam dziwny problem z moim rzęchem (czyt. komputer).
Temperatury dochodzą do 80~ stopni kiedy gram w Tibię, po pewnym czasie komp się wyłącza. Rozkręciłem lewą obudowę, odkurzyłem środek, włączam kompa - temperatura taka sama, ale o dziwo komputer nie wyłączał się z tydzień. Po tygodniu to samo, czyszcze jeszcze raz, znowu chodzi tydzień.. dzisiaj się wyłączył, wyczyściłem, lecz po 2-3h się wyłączył. Więc jeśli temp przy graniu w Tibię są duże, ale normalnie mogę grać po wyczyszczeniu przez parę dni.. co jest przyczyną? W tych sprawach jestem laikiem więc jeśli coś źle podałem czy coś to powiedzcie ; x @down Co masz na myśli, że się zepsuł? Wiatraczek chodzi normalnie moim zdaniem.. Ostatnio edytowany przez Snib'ek - 20-06-2007 o 22:49. Powód: nvm.. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 13 05 2007
|
![]() Wiatraczek albo ci się psuje, albo już zepsuł ;]
Wejdz na: http://forum.programosy.pl Tm ci wszystko ładnie wyjaśnią, a tu cię wyśmieją... -,- |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 07 2005
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Palladyn-Pifpaf
Profesja: Paladin
Świat: Calmera
Poziom: 81
Skille: 95/82
Poziom mag.: 20
|
![]() a podkręcałeś może procka?
1.Żeby zmniejszyć zużycie procesora w czasie gry w tibię ustaw fsp nie na max tylko np jakieś 40.i wtedy nie będzie zżerał na maxa proca.\ 2.Kup porządny radiator np.Thermalright 120 ultra extreme. 3.Jakiego masz proca, mobo, itd. Jesli chcesz prawdziwej pomocy daj sobie spokój z "programosami" wejdź lepiej na www.pclab.pl - zarejestrój się na forum i pytaj. Ostatnio edytowany przez Gucias - 20-06-2007 o 22:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Prawdopodobnie kurz, ktory odkurzyles przetrzymywal temp. sprzetu. ;p
Radze kupic sobie lepsza obudowe z dwoma wiatraczkami po bokach. Jezeli nie chcesz wydawac zbytnio na sprzet to wejdz w option w tibi>graph>adv>i pasek przesun w lewo do 40. Mozesz rowniez alt+ctrl+delete>procesy nastepnie odnajdz proces tibia kliknij na niego PPM i ustawiaj priorytety. Tibia zrzera calego procka gdy sie ja dobrze nie podreguluje dlatego taka wysoka u ciebie temp. powoduje. Ostatnio edytowany przez janek@ - 20-06-2007 o 22:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 06 2007
Poziom: 121
Skille: 94/66
|
![]() No to ja skorzystam z tematu.
Mam problem z wiatraczkiem (tym z tyłu kompa, drugi mam w środku, który chłodzie grafikę) chłodzącym płytę główną bodajże. Niestety ostatnio odmawia posłuszeństwa. Przestaje się kręcić, w efekcie czemu nie ma żadnego pędu powietrza i komp mi się bardzo przegrzewa (miałem dzisiaj parę resetów przez to). Jedynym sposobem wprawienia wiatraczka w ruch jest pogrzebanie od zewnątrz śrubokrętem tudzież mocne dmuchnięcie (druga opcja jest bardziej męcząca, szybko mi się płuca męczą, pewnie przez nałogowe palenie tytoniu nieprzeprawanie od trzech lat, a praca śrubokrętem jest wielce pracochłonna), w efekcie czego znowu zaczyna się kręcić, niestety nie trwa to długo, jakieś 4-10 minut. No normalnie nie wiem, co zrobić, czy jest jakaś dla mnie alternatywa oprócz pójścia z buta do Media Marktu i nabycia nowego za te trzy dychy? Z góry dzięki za odpowiedzi. Dodam też, że sprawę kurzu wykluczam - robiłem gruntowne odświeżanie maszyny i obudowany dwa dni temu. Nie zamierzam też wzywać do mieszkania żadnego fachowca od siedmiu boleści, gdyż mam z takowymi dość niemiłe doświadczenia (jeden policzył sobie za przecięcie jednego kabelka prawie sześć dych, a drugi rozpieprzył mi stację dyskietek). Nie chodzi mi tutaj o jakaś głupią Tibię, którą odpaliłem ostatnie bodaj w styczniu tego roku, tylko nie chcę spalić sobie sprzętu. Ostatnio edytowany przez Harpun - 20-06-2007 o 23:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Daje tutaj temperatury sprawdzone programem SpeedFan:
![]() Możecie mi powiedzieć, jaka część komputera ma te 71C? Tylko ona dochodzi do 80+.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() Zmieniłem, wyczyściłem procek z kurzu, włączam kompa i temp -15C O.o!
Po włączeniu Tibii 60-70, czekam aż się wyłączy .. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
www.cooling.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 11 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Stan: Na Emeryturze
Imię: Bambik
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Iridia
|
![]() Podaj jaki masz sprzęt i ile wiatraczków , to coś się poradzi ; ). Powinieneś działać szybko ponieważ 80~ to już dosyć 'krytyczna' temperatura , więc dobrze dla ciebie będzie jak już zaczniesz działąć ; ). Najlepiej kup sobie wiatraczek polecam Scythe Ninja - niezawodny wiatraczek ; ), ale najlepiej podaj jeszcze jaki masz komputer (procem , mobo , ram ) ..
Ostatnio edytowany przez pawel1992 - 21-06-2007 o 13:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() wszystkie Scythe'y to wielkie krowy. Nie zapominajcie, że średni maksymalny nacisk na proca to około 800g, a większość scythóe ma grubo ponad 800g, wiec lepiej kupić coś lżejszego, ale droższego np: Thermalright Ultra-120 eXtreme(mi na tym C2D E6400 chodzi pasywnie i ma raptem 32 stopnie w stresie 42, po podkręceniu do 3,6 gh dałem wiatraczka i w idle jest 40, w stresie 50stopni nie więcej) - kosztuje z 220 zł ale na pewno nie połamie ci płyty głównej i nie uszkodzi proca. Nie mówię, że Scythe jest zły, bo w sumie też jest bardzo dobry, ale jeśli już to Scythe Infinity. Wadą Scythów są tylko krowiaste rozmiary i bardzo duża waga(od bardzo wielu osób słyszałem już, że kompy im się nie chcą włączać po zainstalowaniu Scythe'a, przyczyna - za duży nacisk na proca. ps: No i oczywiście nie zapominaj o dobrej paście termo przewodzącej pod chłodzenie, ja polecam Zalman ZM-STG1, super wydajność +super łatwe nakładanie i zmywanie) Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 10:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Typ procesora Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)
Pamięć fizyczna 512 MB Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (Microsoft Corporation) (128 M ![]() Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller Dysk fizyczny SAMSUNG SP1203N (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) Wszystko? Wentylator mam jeden.. Sprawdzałem to programem Everest.. Aaa.. i na zasilaczu mam napisane bodajże "Sheng 250V~". |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 07 2005
|
![]() Najlepiej jak porozkręcasz wiatraczki, wyczyść dokładnie, nasmaruj procka pastą termoprzewodzącą, potem możesz rozkręcić wiatraczek na karcie graf. oczywiście jeślli masz wiatraczek bo możesz mieć chłodzenie pasywne (żeberka, miedż).
Takie temp. to w sumie normalka w taką pogodę, lecz należy od czasu do czasu wyczyścić co nieco wewnątrz kompa bo sporo może się tego kurzu gromadzić, który albo blokuje blaszki wiatraków(procka,karty), albo ogólnie jest jego wszędzie za dużo. Pozdro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
ps. moze nie czytales tego , ale warto http://pclab.pl/art23646.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Ja nie twierdze że jest zły. napisałem, że jego jedyną wadą jest jego wielkość ![]() Ten co ja mam Thermalright Ultra-120 eXtreme tez można mu wiatraczki z boku dać. I jest ciut,ciut wydajniejszy od infinity. Jak się szykowałem do kupowania to właśnie sie zastanawiałem między Infinity , a tym thermalrightem, ale w końcu przeważył ogrom Infinity ![]() ![]() Ps: Scythe Inifnity waży nie 815 gram tylko: Waga: 960 gram(sprawdzałem na wadze infinity kumpla) poza tym na stronce tez tak jest napisane) Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 14:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
scythe krowa : > spójrz na wymiary Thermalright'a Wymiary: 63,5 x 132 x 160,5 mm a Ninji Wymiary: 110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm =P Wg. mnie te 2 wentylatory to dobra konkurencja ja nie potrafie stwierdzić który jest lepszy , trzeba by nad nimi popracować troche ; p |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 01 2007
Lokacja: Gdańsk
Imię: Dabek the Fighter
Świat: Candia
|
![]() Czesc wszystkim, mam podobny problem a mianowice komputer wylacza mi sie gdy wlacze jakas lepsza gre (gothic 3, heroes 5). Wydaje mi sie ze to przez kurz ale nie moge rozkrecic kompa bo mam plomby ( komp nie ma roku) czy musze zawiesc kompa do serwisu? moze jest jakas metoda na to
a tak w ogole komputer zaczol mi sie resetowac nawet jak gram w CS'a to znaczy ze jest coraz gorzej. Podam sprzet jaki mam moze bedzie potrzebne.... Procesor AMD athlon 3000+ 1024 ram grafika Geforce 7600 gt Bardzo bym prosil o jakas odpowiedz w miare szybko |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() kup jakies chlodzenie np pentagram
najlepiej ciekły azot przy temp 60-70 to procek długo nie pocisnie
![]() |
#19 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() nie o ninji przyjrzyj się. ninja wiem, że waży 665g ,ja mówiłem o infinity ![]() Ps: ninja to szajs w porównaniu z infinity czy thermalright, dlatego ze scythe lepiej infinity brać(różnica w cenie raptem z 15 zł) Cytuj:
![]() ![]() przyznaj się gdzie go kupiłeś? Ps: skoro resetuje ci się nawet przy cs'ie znaczy tylko jedno wymień zasilacz!! zanim pociągnie do grobu płytę główną i proca Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 23:24. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 10 2006
Lokacja: Siemianowice Śl.
|
![]() No to ja tez skozystam z tematu
![]() Od 3 tygodni mam problem z kompem :/ Przez pierwszy tydzien nie wiedzialem dlaczego tak się dzieje i nic z tym nie robiłem ... Jak włanczałem kompa i grałem w tibie 40 minut to komp mi sie zawiesil i nic nie moglem zrobic poza "resetem". Jak juz komp sie normalnie włanczał ale przy logowaniu (w Windows XP napis "ZAPRASZAMY") komp albo sie wylanczał albo ressetowal sie sam ![]() ![]() Btw, ten program SpeedFan pokazuje mi: Temp 1: 72'C Temp 2: 89'C Temp 3: 127'C | Temp 1: 38'C \/ ahh... duzo osob mówiło, ze to zasilacz, ale moim zdaniem to przez wiatraczek na procku bo strasznie zatarty jest i jutro jade kupic ![]() Ostatnio edytowany przez n@uriQo. - 21-06-2007 o 23:17. |
![]() |
![]() |