Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-06-2007, 22:45   #1
Snib'ek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 06 2006

Stan: Zbanowany
Domyślny Zbyt duża temperatura?

Witam. Od paru tygodni mam dziwny problem z moim rzęchem (czyt. komputer).
Temperatury dochodzą do 80~ stopni kiedy gram w Tibię, po pewnym czasie komp się wyłącza. Rozkręciłem lewą obudowę, odkurzyłem środek, włączam kompa - temperatura taka sama, ale o dziwo komputer nie wyłączał się z tydzień. Po tygodniu to samo, czyszcze jeszcze raz, znowu chodzi tydzień.. dzisiaj się wyłączył, wyczyściłem, lecz po 2-3h się wyłączył.

Więc jeśli temp przy graniu w Tibię są duże, ale normalnie mogę grać po wyczyszczeniu przez parę dni.. co jest przyczyną?

W tych sprawach jestem laikiem więc jeśli coś źle podałem czy coś to powiedzcie ; x

@down
Co masz na myśli, że się zepsuł? Wiatraczek chodzi normalnie moim zdaniem..

Ostatnio edytowany przez Snib'ek - 20-06-2007 o 22:49. Powód: nvm..
Snib'ek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-06-2007, 22:46   #2
kondom69
Zbanowany

Data dołączenia: 13 05 2007

Domyślny

Wiatraczek albo ci się psuje, albo już zepsuł ;]
Wejdz na:
http://forum.programosy.pl
Tm ci wszystko ładnie wyjaśnią, a tu cię wyśmieją... -,-
kondom69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2007, 22:48   #3
Gucias
Użytkownik Forum

Gucias's Avatar

Data dołączenia: 08 07 2005

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Calmera
Poziom: 81
Skille: 95/82
Poziom mag.: 20
Domyślny

a podkręcałeś może procka?
1.Żeby zmniejszyć zużycie procesora w czasie gry w tibię ustaw fsp nie na max tylko np jakieś 40.i wtedy nie będzie zżerał na maxa proca.\
2.Kup porządny radiator np.Thermalright 120 ultra extreme.
3.Jakiego masz proca, mobo, itd.

Jesli chcesz prawdziwej pomocy daj sobie spokój z "programosami"
wejdź lepiej na www.pclab.pl - zarejestrój się na forum i pytaj.

Ostatnio edytowany przez Gucias - 20-06-2007 o 22:50.
Gucias jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2007, 22:52   #4
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Prawdopodobnie kurz, ktory odkurzyles przetrzymywal temp. sprzetu. ;p

Radze kupic sobie lepsza obudowe z dwoma wiatraczkami po bokach.
Jezeli nie chcesz wydawac zbytnio na sprzet to wejdz w option w tibi>graph>adv>i pasek przesun w lewo do 40.
Mozesz rowniez alt+ctrl+delete>procesy nastepnie odnajdz proces tibia kliknij na niego PPM i ustawiaj priorytety.

Tibia zrzera calego procka gdy sie ja dobrze nie podreguluje dlatego taka wysoka u ciebie temp. powoduje.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 20-06-2007 o 22:53.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2007, 22:54   #5
Harpun
Użytkownik Forum

Harpun's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2007

Poziom: 121
Skille: 94/66
Domyślny

No to ja skorzystam z tematu.

Mam problem z wiatraczkiem (tym z tyłu kompa, drugi mam w środku, który chłodzie grafikę) chłodzącym płytę główną bodajże. Niestety ostatnio odmawia posłuszeństwa. Przestaje się kręcić, w efekcie czemu nie ma żadnego pędu powietrza i komp mi się bardzo przegrzewa (miałem dzisiaj parę resetów przez to).
Jedynym sposobem wprawienia wiatraczka w ruch jest pogrzebanie od zewnątrz śrubokrętem tudzież mocne dmuchnięcie (druga opcja jest bardziej męcząca, szybko mi się płuca męczą, pewnie przez nałogowe palenie tytoniu nieprzeprawanie od trzech lat, a praca śrubokrętem jest wielce pracochłonna), w efekcie czego znowu zaczyna się kręcić, niestety nie trwa to długo, jakieś 4-10 minut. No normalnie nie wiem, co zrobić, czy jest jakaś dla mnie alternatywa oprócz pójścia z buta do Media Marktu i nabycia nowego za te trzy dychy?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Dodam też, że sprawę kurzu wykluczam - robiłem gruntowne odświeżanie maszyny i obudowany dwa dni temu. Nie zamierzam też wzywać do mieszkania żadnego fachowca od siedmiu boleści, gdyż mam z takowymi dość niemiłe doświadczenia (jeden policzył sobie za przecięcie jednego kabelka prawie sześć dych, a drugi rozpieprzył mi stację dyskietek).

Nie chodzi mi tutaj o jakaś głupią Tibię, którą odpaliłem ostatnie bodaj w styczniu tego roku, tylko nie chcę spalić sobie sprzętu.

Ostatnio edytowany przez Harpun - 20-06-2007 o 23:00.
Harpun jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2007, 22:59   #6
Snib'ek
Użytkownik Forum

Domyślny

Daje tutaj temperatury sprawdzone programem SpeedFan:

Możecie mi powiedzieć, jaka część komputera ma te 71C? Tylko ona dochodzi do 80+..
stary 21-06-2007, 00:03   #7
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snib'ek Pokaż post
Daje tutaj temperatury sprawdzone programem SpeedFan:

Możecie mi powiedzieć, jaka część komputera ma te 71C? Tylko ona dochodzi do 80+..
Jesli sie nie myle to procek. ;/
Zmien ilosc fps!!!
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2007, 00:07   #8
Snib'ek
Użytkownik Forum

Domyślny

Zmieniłem, wyczyściłem procek z kurzu, włączam kompa i temp -15C O.o!
Po włączeniu Tibii 60-70, czekam aż się wyłączy ..
stary 21-06-2007, 00:46   #9
Gucias
Użytkownik Forum

Gucias's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Harpun Pokaż post
No to ja skorzystam z tematu.

No normalnie nie wiem, co zrobić, czy jest jakaś dla mnie alternatywa oprócz pójścia z buta do Media Marktu i nabycia nowego za te trzy dychy?

.
Lol Jak pójdzieszdo media marktu to za klejne 3 dni będziesz musiał po nowy wiatrak lecieć
www.cooling.pl
stary 21-06-2007, 08:34   #10
pawel1992
Użytkownik Forum

pawel1992's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Na Emeryturze
Imię: Bambik
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Iridia
Domyślny

Podaj jaki masz sprzęt i ile wiatraczków , to coś się poradzi ; ). Powinieneś działać szybko ponieważ 80~ to już dosyć 'krytyczna' temperatura , więc dobrze dla ciebie będzie jak już zaczniesz działąć ; ). Najlepiej kup sobie wiatraczek polecam Scythe Ninja - niezawodny wiatraczek ; ), ale najlepiej podaj jeszcze jaki masz komputer (procem , mobo , ram ) ..

Dla wielu inny , dla swoich normalny

Ostatnio edytowany przez pawel1992 - 21-06-2007 o 13:36.
pawel1992 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2007, 10:16   #11
Gucias
Użytkownik Forum

Gucias's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pawel1992 Pokaż post
Podaj jaki masz sprzęt i ile wiatraczków , to coś się poradzi ; ). Powinieneś działać szybko ponieważ 80~ to już dosyć 'krytyczna' temperatura , więc dobrze dla ciebie będzie jak już zaczniesz działąć ; ). Najlepiej kup sobie wiatraczek polecam Scythe Nina - niezawodny wiatraczek ; ), ale najlepiej podaj jeszcze jaki masz komputer (procem , mobo , ram ) ..
@ właśnie najpierw podaj swoją konfigurację sprzetową

wszystkie Scythe'y to wielkie krowy. Nie zapominajcie, że średni maksymalny nacisk na proca to około 800g, a większość scythóe ma grubo ponad 800g, wiec lepiej kupić coś lżejszego, ale droższego np: Thermalright Ultra-120 eXtreme(mi na tym C2D E6400 chodzi pasywnie i ma raptem 32 stopnie w stresie 42, po podkręceniu do 3,6 gh dałem wiatraczka i w idle jest 40, w stresie 50stopni nie więcej) - kosztuje z 220 zł ale na pewno nie połamie ci płyty głównej i nie uszkodzi proca.
Nie mówię, że Scythe jest zły, bo w sumie też jest bardzo dobry, ale jeśli już to Scythe Infinity. Wadą Scythów są tylko krowiaste rozmiary i bardzo duża waga(od bardzo wielu osób słyszałem już, że kompy im się nie chcą włączać po zainstalowaniu Scythe'a, przyczyna - za duży nacisk na proca.

ps: No i oczywiście nie zapominaj o dobrej paście termo przewodzącej pod chłodzenie, ja polecam Zalman ZM-STG1, super wydajność +super łatwe nakładanie i zmywanie)

Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 10:19.
stary 21-06-2007, 11:59   #12
Snib'ek
Użytkownik Forum

Domyślny

Typ procesora Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)
Pamięć fizyczna 512 MB
Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (Microsoft Corporation) (128 M
Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Dysk fizyczny SAMSUNG SP1203N (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Wszystko?
Wentylator mam jeden..

Sprawdzałem to programem Everest..

Aaa.. i na zasilaczu mam napisane bodajże "Sheng 250V~".
stary 21-06-2007, 12:54   #13
Cyber Mech
Użytkownik Forum

Cyber Mech's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2005

Domyślny 250V - napięcie 350W - moc <-- tym się kieruj.

Najlepiej jak porozkręcasz wiatraczki, wyczyść dokładnie, nasmaruj procka pastą termoprzewodzącą, potem możesz rozkręcić wiatraczek na karcie graf. oczywiście jeślli masz wiatraczek bo możesz mieć chłodzenie pasywne (żeberka, miedż).

Takie temp. to w sumie normalka w taką pogodę, lecz należy od czasu do czasu wyczyścić co nieco wewnątrz kompa bo sporo może się tego kurzu gromadzić, który albo blokuje blaszki wiatraków(procka,karty), albo ogólnie jest jego wszędzie za dużo.

Pozdro.
Cyber Mech jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2007, 13:53   #14
pawel1992
Użytkownik Forum

pawel1992's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gucias Pokaż post
@ właśnie najpierw podaj swoją konfigurację sprzetową

wszystkie Scythe'y to wielkie krowy. Nie zapominajcie, że średni maksymalny nacisk na proca to około 800g, a większość scythóe ma grubo ponad 800g, wiec lepiej kupić coś lżejszego, ale droższego np: Thermalright Ultra-120 eXtreme(mi na tym C2D E6400 chodzi pasywnie i ma raptem 32 stopnie w stresie 42, po podkręceniu do 3,6 gh dałem wiatraczka i w idle jest 40, w stresie 50stopni nie więcej) - kosztuje z 220 zł ale na pewno nie połamie ci płyty głównej i nie uszkodzi proca.
Nie mówię, że Scythe jest zły, bo w sumie też jest bardzo dobry, ale jeśli już to Scythe Infinity. Wadą Scythów są tylko krowiaste rozmiary i bardzo duża waga(od bardzo wielu osób słyszałem już, że kompy im się nie chcą włączać po zainstalowaniu Scythe'a, przyczyna - za duży nacisk na proca.

ps: No i oczywiście nie zapominaj o dobrej paście termo przewodzącej pod chłodzenie, ja polecam Zalman ZM-STG1, super wydajność +super łatwe nakładanie i zmywanie)
Ja bym się tu kłucił .... Sam radiator wazy 665g , a z wiatraczkiem 815g więc nie jest to tak dużo , owszem jest wielki = zajebi... przewodzi ciepło , pozatym jego zaletą jest to , że można zamontować wiatraczek z BOKU , a nie jak a wiekszosci radiatorów u góry (gdzie ciepła temperatura jest wywiewana jedynie do góry i ciepło pozostaje w obudowie jeśli nie ma innych wiatraczków ... A w scythe można się pobawić i ustawić wiatraczek jak nam wygodnie ; )

ps. moze nie czytales tego , ale warto http://pclab.pl/art23646.html

stary 21-06-2007, 14:07   #15
Gucias
Użytkownik Forum

Gucias's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ja bym się tu kłucił .... Sam radiator wazy 665g , a z wiatraczkiem 815g więc nie jest to tak dużo , owszem jest wielki = zajebi... przewodzi ciepło , pozatym jego zaletą jest to , że można zamontować wiatraczek z BOKU , a nie jak a wiekszosci radiatorów u góry (gdzie ciepła temperatura jest wywiewana jedynie do góry i ciepło pozostaje w obudowie jeśli nie ma innych wiatraczków ... A w scythe można się pobawić i ustawić wiatraczek jak nam wygodnie ; )

ps. moze nie czytales tego , ale warto http://pclab.pl/art23646.html
Czytałem, Czytałem
Ja nie twierdze że jest zły. napisałem, że jego jedyną wadą jest jego wielkość
Ten co ja mam Thermalright Ultra-120 eXtreme tez można mu wiatraczki z boku dać. I jest ciut,ciut wydajniejszy od infinity.
Jak się szykowałem do kupowania to właśnie sie zastanawiałem między Infinity , a tym thermalrightem, ale w końcu przeważył ogrom Infinity to jest po prostu jedna wielka krowa. Zimą t na moim 3,6 ghz pasywnie jadę Latem tylko wiatraki ze dwa zakładam i jest git

Ps: Scythe Inifnity waży nie 815 gram tylko: Waga: 960 gram(sprawdzałem na wadze infinity kumpla) poza tym na stronce tez tak jest napisane)

Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 14:11.
stary 21-06-2007, 14:22   #16
pawel1992
Użytkownik Forum

pawel1992's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gucias Pokaż post
Czytałem, Czytałem
Ja nie twierdze że jest zły. napisałem, że jego jedyną wadą jest jego wielkość
Ten co ja mam Thermalright Ultra-120 eXtreme tez można mu wiatraczki z boku dać. I jest ciut,ciut wydajniejszy od infinity.
Jak się szykowałem do kupowania to właśnie sie zastanawiałem między Infinity , a tym thermalrightem, ale w końcu przeważył ogrom Infinity to jest po prostu jedna wielka krowa. Zimą t na moim 3,6 ghz pasywnie jadę Latem tylko wiatraki ze dwa zakładam i jest git

Ps: Scythe Inifnity waży nie 815 gram tylko: Waga: 960 gram(sprawdzałem na wadze infinity kumpla) poza tym na stronce tez tak jest napisane)
ar ju siur ? To czemu na stronce pisze http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1307 665gram ;x

scythe krowa : >

spójrz na wymiary Thermalright'a
Wymiary: 63,5 x 132 x 160,5 mm

a Ninji
Wymiary: 110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm

=P

Wg. mnie te 2 wentylatory to dobra konkurencja ja nie potrafie stwierdzić który jest lepszy , trzeba by nad nimi popracować troche ; p

stary 21-06-2007, 14:45   #17
Dabeko
Użytkownik Forum

Dabeko's Avatar

Data dołączenia: 13 01 2007
Lokacja: Gdańsk

Świat: Candia
Domyślny

Czesc wszystkim, mam podobny problem a mianowice komputer wylacza mi sie gdy wlacze jakas lepsza gre (gothic 3, heroes 5). Wydaje mi sie ze to przez kurz ale nie moge rozkrecic kompa bo mam plomby ( komp nie ma roku) czy musze zawiesc kompa do serwisu? moze jest jakas metoda na to

a tak w ogole komputer zaczol mi sie resetowac nawet jak gram w CS'a to znaczy ze jest coraz gorzej.

Podam sprzet jaki mam moze bedzie potrzebne....

Procesor AMD athlon 3000+
1024 ram
grafika Geforce 7600 gt

Bardzo bym prosil o jakas odpowiedz w miare szybko
Dabeko jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2007, 22:52   #18
Mazur199
Użytkownik Forum

Mazur199's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2005
Lokacja: krk

Profesja: Royal Paladin
Adres Jabbera do Mazur199
Domyślny

kup jakies chlodzenie np pentagram

najlepiej ciekły azot

przy temp 60-70 to procek długo nie pocisnie
stary 21-06-2007, 23:00   #19
Gucias
Użytkownik Forum

Gucias's Avatar

Domyślny

Cytuj:
ar ju siur ? To czemu na stronce pisze http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1307 665gram ;x

scythe krowa : >

spójrz na wymiary Thermalright'a
Wymiary: 63,5 x 132 x 160,5 mm

a Ninji
Wymiary: 110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm

=P

Wg. mnie te 2 wentylatory to dobra konkurencja ja nie potrafie stwierdzić który jest lepszy , trzeba by nad nimi popracować troche ; p
heh ja mówiłem o Scythe Infinity!!
nie o ninji przyjrzyj się. ninja wiem, że waży 665g ,ja mówiłem o infinity
Ps: ninja to szajs w porównaniu z infinity czy thermalright, dlatego ze scythe lepiej infinity brać(różnica w cenie raptem z 15 zł)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dabeko Pokaż post
Czesc wszystkim, mam podobny problem a mianowice komputer wylacza mi sie gdy wlacze jakas lepsza gre (gothic 3, heroes 5). Wydaje mi sie ze to przez kurz ale nie moge rozkrecic kompa bo mam plomby ( komp nie ma roku) czy musze zawiesc kompa do serwisu? moze jest jakas metoda na to

a tak w ogole komputer zaczol mi sie resetowac nawet jak gram w CS'a to znaczy ze jest coraz gorzej.

Podam sprzet jaki mam moze bedzie potrzebne....

Procesor AMD athlon 3000+
1024 ram
grafika Geforce 7600 gt

Bardzo bym prosil o jakas odpowiedz w miare szybko
Plomby?!! to gdzieś ty tego kompa kupował? w media markt? jakby mi ktoś nie pozwalał kompa otwierać to bym mu podziękował. jak dla mnie to po prostu kompa wyłącza zabezpieczenie przed przegrzaniem sie proca(w końcu nie od parady gothic 3 to potocznie "morderca komputerów"), albo drugi powód masz za słaby zasilacz i za mało prądu daje i komp nie wyrabia. albo jeśli kupiłeś w media to ci po prostu gówno wcisnęli skoro nawet otworzyć kompa nie możesz lol - szczerze mówiąc pierwszy raz się z czymś takim spotykam, żeby komp był zaplombowany i nie można go było przez tok otwierać -.-
przyznaj się gdzie go kupiłeś?

Ps: skoro resetuje ci się nawet przy cs'ie znaczy tylko jedno wymień zasilacz!! zanim pociągnie do grobu płytę główną i proca

Ostatnio edytowany przez Gucias - 21-06-2007 o 23:24.
stary 21-06-2007, 23:16   #20
n@uriQo.
Użytkownik Forum

n@uriQo.'s Avatar

Data dołączenia: 09 10 2006
Lokacja: Siemianowice Śl.

Domyślny

No to ja tez skozystam z tematu

Od 3 tygodni mam problem z kompem :/ Przez pierwszy tydzien nie wiedzialem dlaczego tak się dzieje i nic z tym nie robiłem ... Jak włanczałem kompa i grałem w tibie 40 minut to komp mi sie zawiesil i nic nie moglem zrobic poza "resetem". Jak juz komp sie normalnie włanczał ale przy logowaniu (w Windows XP napis "ZAPRASZAMY") komp albo sie wylanczał albo ressetowal sie sam Troche smieszne... Po czasie roskrecilem kompa wyciagnolem wiatraczek z procesora, blaszke i na balkonie wszystko oczyscilem z kurzu... Teraz siedze juz 5h na kompie i nadal nie zawiesil sie.. ale ja nie ryzykuje i wole poskilowac niz expic i pasc (na dzisiaj dosc mam deadów 2x dead na slime przy skilowaniu ;p)

Btw, ten program SpeedFan pokazuje mi:

Temp 1: 72'C
Temp 2: 89'C
Temp 3: 127'C
| Temp 1: 38'C
\/

ahh... duzo osob mówiło, ze to zasilacz, ale moim zdaniem to przez wiatraczek na procku bo strasznie zatarty jest i jutro jade kupic

Ostatnio edytowany przez n@uriQo. - 21-06-2007 o 23:17.
n@uriQo. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania