|
Notki |
Poradniki Archiwalne Poradniki napisane przez użytkowników forum, które dotyczyły poprzednich wersji Tibii i nie są już aktualne. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Poradnik Dla Paladyna Kierowany do postaci 8-40 lvl. SPIS TREŚCI: 1.Admission 2.Rookgard 3.Equipment 4.Skilling 5.Skillbars Dist/Shield/Mlvl 6.Spells 7.About Exp 8.Pacc blz? -Let’s Go! 1.Admission Paladyn – postać, walcząca na dystans , „raz przez update wywyższana a raz udupiana”. Paladyn w walce posługuje się bronią miotną taką jak włócznie czy łuk/kusza. Winter update 2007 zmniejszył zasięg broni miotanej , jednak nie aż na tyle żeby paladyn musiał walczyć w zwarciu. Update wprowadził także spore urozmaicenie w magii paladyna, poprzez uczynienie go mistrzem magii świętości. (holy dmg). Dlatego teraz paladyn stał się czymś w rodzaju „maga bitewnego”?(nie jestem pewien czy dobrze to określiłem). Paladyn na level dostaje : 10 hp , 15 mp i 20 capa . Odnawianie hp: Facc – 1 hp co 8 sec Odnawianie mp: Facc- 2 mp co 4 secPacc (Wykupiona Promocja) – 1 hp co 6 sec Pacc (Wykupiona Promocja) - 2 mp co 3 sec 2.Rookgard Nie będę tu opisywał jak należy przejść rookgard. Dam tylko kilka cennych (a może nie cennych) rad. Po pierwsze nie powinniśmy ruszać sie z miasta bez liny! Po drugie na rooku nie należy skillować distance fightingu , jest to tylko strata czasu. Lepiej ten czas poświęcić na zebranie trochę kasy i zdobycie jak najszybciej 8 lvla. Po trzecie po nabiciu 8 lvla powinniśmy sprzedać eq jeszcze na rooku (no może poza carlin swordem) ponieważ wyciągniemy za nie więcej gp niż na mainie.(Na nowych światach lepiej nie sprzedawać, bo ciężko o lepsze na mainlandzie) 3.Equipment Co do eq to myślę, że każdy będzie chodził w tym, co lubi/na co ma kasę. Jednak przedstawię tu jak WEDŁUG MNIE może wyglądać wyposażenie paladyna. 8-15 lvl – Noob set : Scale arm , Dark/Dwarf Shield , Solider helmet , Dowolna broń miotna (polecam speary). 20+ lvl – Mamoth Fur Cape , Dragon Shield , Spear’s/kusza. 30/35+ lvl – Blue Robe/Mamoth Fur Cape (1 defa mniej niż b robe a różnica w cenie spora),Plate/Blue Legs,Crown Helmet,Dragon Shield ew.V-shield (dla bogatych), Bohy, Royal/ Enchand Spears/Kusza (p bolty na duże hunty). Myślę że takie eq spokojnie wystarcza do samego końca .. Ale of course można biegać w dużo lepszym jak i dużo gorszym. Cytuj:
Broń i amunicja dla palladyna : (pomijam zwykłe speary , bolty , i arrowsy) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4.Skilling Skille są ważne, zwłaszcza po updacie gdy są głównym czynnikiem wpływającym na obrażenia. Moja teoria na temat skillowania jest taka: „Teraz kiedy to prawie większość czasu latamy z tarczą i spearami, shilding bardzo się przydaje. Nie mówię tu oczywiście żeby mieć skille 80/80 pallem .. Ale taki 50~ shielding potrafi uratować życie i pozwala w razie potrzeby bloknąć jakiegoś potwora (bez mass waste).” Dlatego też zaraz po wyjściu z rooka, załatwieniu eq , kupieniu pierwszego spella itp. Proponuje zakupić jakąś broń typu sword/axe/club oraz tarcze i udać się na początku na trolle/gobliny i expić na balance , tak długo aż nie wbijemy z 45-50 shielda. Przy okazji mamy nazbierane trochę kasy/spearów/small stonsów. Po wyskillowaniu tego shield już W ogóle nie powinien nas obchodzić. I teraz mamy 2 możliwości: Jak mamy 2 chara który może stawiać monka , to bierzemy całe speary jakie mamy, kupujemy wędke i sporoo robaków i ruszamy na afk place. Stawiamy na początku 1 monka i skillujemy do 45~ dista może 50. Na 50 jeżeli mamy small stosy to dobrze skillujemy dalej smallami do 60~ 65 dista. Jak mamy tylko speary to stawiamy 2 monki: Przezroczyste drzewko na screenie na potrzeby poradnika (pokazuje w jakis sposób i gdzie ukryć speary aby nie biegać po nie co chwile do dp/aby nikt tak szybko nie ukradl/i aby nie znikały po restarcie[w określonych miejscach]) Atakujemy jednego monka do yellowa/reda i przerzucamy się na drugiego ( w czasie jak będziemy bić drugiego , ten pierwszy powinien się uleczyć). Taką metodą możemy skillować spearami spokojnie do 70 dista..(tylko światy pvp) Jeśli nie mamy możliwości skillowania na sum monie (brak 2 chara , kasy na stawianie monka itp) to staramy się znaleźć jakiegoś knighta który skilluje na slimach. Slime zazwyczaj robi dużo więcej klonów niż knight potrzebuje, wykorzystujemy to i skillujemy na slimach które knighta nie biją. A mianowicie: znajdujemy knighta skillującego na slimach , i lejemy klony które aktualnie nie atakują knighta. Slimy nie posiadają obrony więc będa padać bardzo szybko, jednak matka szybko przyzwie nowe. Tą metodą możemy skillować od samego początku o ile tylko mamy speary. (Metoda ta tyczy się pvp i non-pvp) Skillowanie na non-pvp na skillach 80+ nie jest tak trudne jak mogło by się wydawać. Wygląda to mniej więcej tak: ![]() Zdjęcie zapożyczone z poradnika użytkownika o nicku BaxCrow (strona konkurencji) Idziemy z summonem na geomancera, Trapujemy go w takim miejscu, aby bił on monka (który musi stać naprzeciwko niego) a my stojąc po skosie (jak na zdjęciu) bijemy geomancera. Lepiej wyjaśnione jest to w poradniku napisanym przez Pestke : Trening na Światach Non-pvp Po wbiciu wymarzonych skilli, możemy w końcu zacząć expić (ale o tym nieco później) Po za tym, co napisałem przyda się wam ten poradnik: Gdzie expić i zbierać small stones 5.Skillbars Dist/Shield , M lvl Tabeleczka z przykładowymi skillami na danym lvlu: LVL****DIST****SHIELD 10******30******50 20******60******50 30******70******55 40******75-xx***60 max. Dalej albo nie skillujemy już w ogóle albo wedle uznania. No to zostaje jeszcze magic level. Hmm.. Wprowadzenie sporo nowych spelli dla palla, powoduje że czym lepszy mamy m lvl tym lepiej. Nie ma się co nad tym rozpisywać. 15 m lvl nie jest co prawda już potrzebny na SD , ale tak jak mówiłem , 15 m lvl to zawsze większe hity z Holy itd. Tu też tabeleczka z przykładowymi m lvl'ami na dany lvl: LVL----MLVL 10lvl----2mlvl 15lvl----8mlvl 20lvl----9mlvl 40lvl----12mlvl 55lvl----15mlvl 6.Spells Uzbierało się trochę spelli przez te wszystkie updaty : 7.About Exp No to teraz napiszę coś o expieniu. Nie będzie tego dużo, ponieważ w większości będą to linki do poradników które już istnieją (myślę że nie ma sensu żebym 2 raz pisał coś co już jest). Zgodnie z sug. Fili zmieniam trochę ten punkt: LvL 20+ Cyklopy(wszystkie rodzaje) (Mount Sternum , Podziemia Ancient Temple , Cyc Camp koło Thais,Cyclopolis) Dwarfy (bez geomancerów of course) [I kopalnie dwarfów, Cyclopolis)[/i] Poradnik o kopalniach: Kopalnie Dwarfów Undeady (Ghostland , Dark Katedra,Tomby,Mount Sternum) Ghostland Poradnik: Ghostland Dark Katedra Poradnik: Katedra Ciemnoci Bezpieczne Dojscie do Katedry LvL 30+ Minotaury(wszystkie) [I(Mintwallin , Minotaur Mount ,Mino Clan na początku pohu,Wieża na Darashi)[/i] Mintwallin Poradnik: Mintwallin Plains Of Havoc (bez gs'ów) Poradnik O Poh: Plains of Havoc HellGate Poradnik O HellGate: HellGate LvL 40+ Tomby Poradnik o Tombach: Tomby Orc Fortress i Orcland Mount Sternum (wbrew pozorom po upie można tam siedzieć do 50~ lvla) Pozatym dalej możemy siedzieć na Guardach czy Pohu... od 40 lvla (bohy + t ring na wszelki wypadek) możemy bić gsy (najbezpieczniej wkoło temple) Od 40~ możemy próbować sił na Dragach (Poh, Ankh itp) oraz na niższych poziomach Tombów. Myślę że po osiągnięciu ~45 lvla sami będziecie wiedzieć co robić. Możliwości jest naprawdę dużo. =============================================== 8.Pacc blz? No więc dodam jeszcze słówko na temat pacca , ponieważ wiele osób zastanawia się kiedy sobie go zakupić i czy jest to opłacalne. Pomimo że pacc ułatwia grę to: 1. Kupowanie go przed 40 lvl'em (a nawet 50) nie ma sensu. (expowiska dla facca do 50 lvla spokojnie wystarczą) 2. Jeżeli nie ma się ok. 70+ dista też jest to nieopłacalne. 3. Jeżeli już sie go kupi , to nie aktywować go czym prędzej ale uzbierać kasę na czary , promocje , ew. trochę podskillować. 4. Aktywować w dobrym momencie , kiedy ma się wiele czasu na grę (np. wakacje) A to wszystko po to żeby nie wastować tego pacca .. tylko przez czas trwania jednego uzbierać na next. Na koniec coś o czym powinniśmy pamiętać decydując się na tą profesję: Cytuj:
To mój 1 poradnik więc proszę o surową krytykę , wszelakie błedy i nieścisłości postaram się poprawić. Myślę, że komuś się przyda. Pozdro Xavier. EDIT: Zastrzegam że poradnik znajduje się również na Tibia.org.pl i jest on w pełni mojego autorstwa. Ostatnio edytowany przez Xavierek - 27-02-2008 o 22:43. Powód: dodanie brakującego zdjęcia |
||
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2007
|
![]() Poradnik znakomity, jestem początkującym i bardzo mi pomógł dałbym 11/10 jeśli by się dało
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2007
Lokacja: UK
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
|
![]() Cytuj:
Z tego co wiem [dawno nie skilowałem na monku pallem, więc pomyłki wybaczcie] to NAWET po tym upie nie wchodzą jakieś mega hity na 30 skillu w monka .. Wg. mnie nie opłaca się skilować na 30 skilu z monkiem. Po pierwsze ZAKŁADAJĄC że jesteśmy na nowym servie, to raczej nie można liczyć na pomoc kogoś obcego, jeżeli chodzi o postawienie monka .. Z kumplem, dobra, on robi sobie runki, my spokojnie bijemy monka. Cytuj:
Cytuj:
Nie mam ochoty już cytować, ale uważam że DOPIERO na 60lv 15mlv to z deczka przegięcie .. Ja biegałem z 15 mlv od 48lv ; > Co się tyczy POH'a to stwierdzam że jeżeli chodzi o exp, zależy jak trafimy. Duża liczba osób mówi że POH śmierdzi, bo lata tam pełno osób. Jedni mówą że mało osób biega, z uwagi na GS'y . Śmiem twierdzić że jedni i drudzy mają dużo racji, bo zależy to od tego jak trafimy. Raz chciałem na probę zrobić nockę na POH'u [maniac plx ![]() Ogólnie kilka byków rzuca się w oczy i widać że nie grałeś jakoś dłużej palkiem . Ciekawostki, taktyki i nie opisałeś miejsc do expienia dla Pacc. Jeżeli chcesz stworzyć naprawdę dobry poradnik to musisz mieć WŁASNE doświadczenie. Takie ' zapożyczanie ' zdjęc nie robi wrażenia takiego jak byś materiały zbierał sam. Nie zwykłem oceniać poradników, a w tym przypadku nie widzę powodu aby przywarę zmieniać . |
|||
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 10 2006
Lokacja: Zielona Góra
Profesja: Royal Paladin
|
![]() Poradnik spoko tylko , że wydłużyłeś drogę do Cyklop Camp można szybciej się dostać
![]() Ale oK. ![]() ![]()
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 09 2007
Lokacja: Konin
|
![]() Cytuj:
15mlvl na 60lvlu jest ok ;] nie ma co wbijać mlvla na siłe bo teraz nie ma to zabardzo sensu ![]()
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 04 2007
Lokacja: Port Hope
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Kolonazbaq
Profesja: Elite Knight
Gildia: Barnacles
Świat: Astera
Poziom: 116
Skille: 88/83
Poziom mag.: 7
|
![]() Świetny poradniczek
![]() ![]() ![]()
AFTER UPDATE Originally Posted by Hemanhunters .:: My bot is my life. fix it before I go crazy ::. Originally Posted by Makrooo .:: I am not nothing without tibiabot...xDD ::. Ostatnio edytowany przez nUUBBa - 15-10-2007 o 09:59. |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
![]() Fajny poradnik. Przydal mi sie nawet bardzo
Po$dRo ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 09 2007
Lokacja: Łódź
Imię: Xsarah
Świat: Fortera
|
![]() Poradnik spoko, tylko mozna by dodac scarf do eq, jest lekki i tani a 1 arma sie przyda i sadze ze legi raczej powinno sie nosic chociaz brass.
9/10
#9 |
Użytkownik forum
|
![]() Bardzo Ciekawy poradnik. Mam paladyna i jednak uważam że powinno się skilować do 80+ (ładnie jest patrzeć jak ze speara po 170+ sie bije
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 03 2006
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
o ile wiem to w tym updacie lvl ZACZAL WPLYWAC NA OBRAZENIA ZADAWANE PRZEZ KINA I PALLY stary, zastanow sie co piszesz? ; / no chyba ze jak mnie nie bylo (i nie bedzie) byl jakis updejt ;/
11:52 Zhaltard [43]: jeszcze polska nie zginela puki my zyjemy co nam obca wziela sablo od biezemy marsz marz dobrowski z ziemi wloskiej dopolski za twoim psewodem z loncym sie z narodem Nie ma to jak prawdziwy patriota ;s |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 04 2007
|
![]() 6/10 -.- trochę zapożyczony
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Już mi się nie chce w newsach szukać.. |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Fajny Poradnik za chciało mi sie grać pallkiem :>
![]() ![]() I teraz wiem gdzie expić ^^ Pozdro |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 09 2007
Lokacja: Nieznane
Imię: Dragoon Elite Knight
Profesja: Knight
Gildia: brak
Świat: Harmonia
|
![]() Poradnik ładny ale jeśli mogę coś dopisać. Skillowanie na non-pvp.
Można jeszcze skillować na cyclopie wystarczy tylko dobry knight i może blokować 1 cyclopa a paladyn ze stone może skillować jak bym wiedział jak dodawać zdjęcia bym pokazał. |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 28 10 2007
Lokacja: Wodzisław śląski
![]() |
![]() mam pytanko
![]() na 10 lvl 30/15??? mi sie zdaje za na 10lvl powinno byc 50/30 albo 60/40 ale to oczywiscie moje domysly, prosze o odpowiedz ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 13 01 2007
Lokacja: Olsztyn
Imię: Maaru
Profesja: Paladin
Świat: Lunara
Poziom: nvm
![]() |
![]() To ja mam jedno pytanie. Mam palka ze skillem 49 i często chodziłem expić na cyclopy. Jednak nie zarabiałem za dużo. Co byś mi polecił zrobić?
a tak btw. świetny poradnik |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik forum
|
![]() ;d gram pallem od nie dawna i mam skille 51 dista, shielding chujowy xd, i se kozacko expie na zamku przy ab o0 xD
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 01 2005
Stan: Niegrający
|
![]() jeden z najlepszych poradników dla Paladyna jaki czytałem xD mapki , screeny wszystko ładnie i idealnie jak dla mnie 10/10 xD
#20 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 02 2007
Stan: Początkujący
|
![]() Poradnik przyznam dobry. Z pewnoscia wlozyles w niego sporo pracy i jest on wielce przydatny, ale jest w nim pewien szczegol, ktory chcialbym sprostowac. Mogloby to wprowadzic kogos w blad.
Cytuj:
Nie zebym sie czepial, ale niektorzy przywiazuja wage do takich spraw. 7/10 ![]() Ostatnio edytowany przez Mandigal - 15-11-2007 o 15:40. |
|
![]() |