Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-07-2007, 20:18   #1
Dezintegrator
Użytkownik forum

Data dołączenia: 11 07 2007

Stan: Na Emeryturze
Dezintegrator ma numer GG 2435509
Strzałka Z jakiej odległości najlepiej strzelać?Ma to znaczenie?

Witam!Mam paladyna jak obok <--- i zastanawiam się czy odległość z jakiej strzelamy łukiem/kuszą ma znaczenie? Zauważyłem że kuszą z daleka mam małe hity/chmurki a z bliska duże i żadko nietrafiam.Łuk z daleka wydaje się celniejszy a chmurek zawsze jest tyle samo.Jeszcze przeczytałem gdzieś że łuk ma zasięg 4-7 kratek wiec czy instnieje zasieg broni/odległośc z jakiej są najcelniejsze?
Dezintegrator jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-07-2007, 20:35   #2
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 8

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Quanto
Świat: Guardia
Poziom: 19x
Poziom mag.: 8x
Domyślny

Sam miałem paladyna i różne miałem spostrzeżenia.Czasami trafiałem lepiej z bliska ,a czasami z daleka.Myślę ,że te "strzelanie" to poprostu szczęście i nie ma żadnej różnicy gdy strzelamy z bliska ,lub z daleka.Pozdrawiam
Kup.Se.Musk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 20:37   #3
Insom
Użytkownik Forum

Insom's Avatar

Data dołączenia: 08 05 2007
Lokacja: Łuków

Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
Poziom: 80
Skille: 84/64
Poziom mag.: 17
Domyślny

Myślę że warto to wziąść na logike... optymalnym rozwiązaniem wydaje się średnia odległośc
Insom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 20:44   #4
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 8

Profesja: Elder Druid
Gildia: Quanto
Świat: Guardia
Poziom: 19x
Poziom mag.: 8x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Insom Pokaż post
Myślę że warto to wziąść na logike... optymalnym rozwiązaniem wydaje się średnia odległośc
Jeżeli na logikę to nie liczy się odległość ,bo co z tego jeżeli zwykły człowiek weźmie taką kuszę i nie strzali nawet z 10m ,ponieważ nie będzie umiał utrzymać broni przy wypuszczaniu częciwy/bełta?To samo tyczy się broni palnej-karabinu.

W dodatku za bardzo nie ma co myśleć logicznie w Tibii ,bo to co jest przedstawione w Tibii jest rzeczą fantastyczną wymyśloną przez człowieka i wiele reguł w tej nawalance jest łamane.
Kup.Se.Musk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 20:48   #5
Dezintegrator
Użytkownik forum

Pytanie

Dzięki za odpowiedzi a co z zasiegiem broni?Czy istnieja jakies ograniczenia?Tak jak pisałem wyżej wyczytałem że łuk ma zasie od 4-7 kratek ale z 1 kratki tez mozna strzalać,może to odległóść z której są najcelniejsze strzały/najwieksze hity?

EDIT:
Zapomniałem dodac że z tej wlaśnie odległości 4-7(na oko) kratek mam najwieksze hity np 2-3 kratki dwarf soldier idzie na srednio 3-4 strzaly z daleka 2 nawet 1

Ostatnio edytowany przez Dezintegrator - 11-07-2007 o 20:54.
stary 11-07-2007, 21:54   #6
Wendaren
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 04 2007

Stan: Początkujący
Domyślny

Mnie się zawsze wydawało, że najlepiej się trafia z 2 kratek lub 3, to znaczy - Potwór-X-Ja, albo Potwór-X-X-Ja.
X to kratka.
Wendaren jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 22:15   #7
seksowna_druidka
Użytkownik Forum

seksowna_druidka's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2006

Stan: Niegrający
Domyślny

Nie mam zbyt duzych doswiadczen w grze paladynem, ale slyszalem, ze hity najlepeij wchodza z odleglosci 3sqm od potwora na skos.

Mxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxPx

M-potwor
P-Gracz

Ukryty tekst:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BafiAndDracon
łap trolu http://tibia.erig.net/Elf_Arcanist

Następnym razem szukaj
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mr.Hammy
[@up]Jasne -.-
Już biegnę szukać na tibia.chcaked.freeitems...
Glupota ludzka nie zna granic...
seksowna_druidka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 22:21   #8
lisek93
Użytkownik Forum

lisek93's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Lubin

Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 50
Skille: ---
Poziom mag.: --
Domyślny

wiesz...jak dla mnie przed zalozeniem tematu powinienes sam poprobowac

kiedy expie zawsze staram sie ustawic na skos do potwora w odleglosc 3-4 sqm ... jak dla mnie lepsze hity wchodza kiedy stoisz dalej, no ale sa wyjatki ...

Pozdrawiam

Nawet ludzie o sercach z kamienia unikają ognia desperatów, gdyż od płomieni ludzi słabych pęka najtwardszy głaz...

Lisek Gallery : http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=122396
lisek93 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 22:55   #9
Dezintegrator
Użytkownik forum

Domyślny

Sprawdzałem i tak jak napisałem łukiem najlepiej z dalsza,kusza z bliższa(według mnie) a co do tego że poskosie to się zgodze sprawdzilem to i prawie zawsze byly hity(na amazonkach 5sqm JAxxxxAMAZON odemnie po skosie) srednio 90-95%przypadkow to trafienia a jeszcze jedna teoria: kiedys jak już się wyskilowałem (tydzien walenia spearami i kamieniami) poszłem do kopalni z łukiem z początku miałem słabe hity rzadko trafiałem ale po wystrzeleniu 100 strzał hity były już dość wysokie i regularne.Zmieniłem na kusze i z początku soldier poszedł na 8 boltów po wystrzeleniu około około 50 boltów hity były już lepsze może czas w jakim używamy broń ma znaczenie np mamy łuk super hity 100+ zmienimy na kusze 50+ po wystrzenielu xxx boltów walimy za 150+ tak samo mamy bron np bright sword w lewej rece na obrazku i walimy za 150+ zmienimy do prawej i napoczątku walimy za 50+ po chwili za 100+ i po jakims czasie nasze max hity myśle że to ma znaczenie.
Jutro się jeszcze pomęcze.Narazie moja teoria aby stac od celu pionowo,poziomo po skosie nie krzywo,wtedy nasze ataki sa najcelniejsze
TAK
MXXXXXM
XXXXXXX
XXXXXXX
MXXPXXM
XXXXXXX
XXXXXXX
MXXXXXM
NIE
MXXXXXX
XXXXMXX
XXXXXXX
XMXXXXX
XXXXXPX
XXXXXXX
XMXXXXM

M-potwór
P-gracz
X-kratka(puste pole)
A odległość to 3-4 kratki pomiedzy nami a potworem, tak według mnie najczęśiej trafiamy.Czekam na opinie innych
stary 12-07-2007, 02:07   #10
szmytek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 10 2006

Imię: ...
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Terror
Świat: askara
Poziom: 38
Poziom mag.: 37
Domyślny

hmm wg mnie jest w tym troche racji sprawdzalem moim palkiem jak to jest jak potwor stoi tuz obok ciebie.. rzadziej wchodzi niz stoimy tak jak to wyzej przedstawiles
szmytek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 02:33   #11
Arcymag
Użytkownik Forum

Arcymag's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2007

Profesja: Paladin
Świat: Nerana
Poziom: 61
Skille: 85/71
Poziom mag.: 15
Domyślny

grając rookstayerem, bijąc ze spearów moge też coś dopowiedzieć.

Zawsze staram się stać okd 2-3 kratki po skosie od moba, wtedy chyba trafia się największe hity. Kiedy stoimy daleko, od moba hity wchodzą bardzo rzadko, a i best hity to nie są. stojąc kratke obok moba, baardzo rzadko się trafia [w porównaniu z 2-3 sqm po skosie]. Stojąc po skosie trafiam częściej niż stojąc w lini prostej [ta sama odległośc]. i faktycznie, zacząłem dziś grać, biłem z kuzynem [który grał już ok 1h] mino. na początku, jako, ze strzelał już od ok godziny [ z przerwami] zgarniał ok 40 expa, mimo, że ja biłem ze spearów, a on arrows. Po ok godzinie, biciu mino, to ja przeważnie bijąc ze spearów zgarniałem nawet 50 expa. Na początku hity wchodziły smieszne ponizej 10 i to rzadko, a pod koniec dnia, srednio za 30, co 3-4 hity [17 dist sux]. Co więcej mój best- 41 został wbity właścnie po skosie w odległości chyba 2sqm [hit niżej -40, tak samo]
Arcymag jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 17:33   #12
Wendaren
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 04 2007

Stan: Początkujący
Domyślny

Ja miałem best hita na klate (1 kratka)
13 lvl - 96hp ze speara w valkyrie
Wendaren jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 23:26   #13
Dezintegrator
Użytkownik forum

Domyślny

Pomęczyłem się dzisiaj troche i tak jak uzytkownicy wyzej najlepiej jest strzelac po skosie ale trudno tak sie utrzymac w stosunku do potwora dlatego podczas uciekania przed dwarfami zauwazylem ze bardzo wysokie i czeste hity sa w stosunku: M-potwór P-gracz X-kratka
MXXXXX
XXXXXP
MXXXXX
XXXXXX
XXXXMX
Czyli kilka kratek przed 2-4 i jedna w bok bo tak najczesciej gonia nas potwory i ta pozycje latwo utrzymac dlatego jest to chyba najlepszy sposob na celne strzaly,chyba ze umimy biec po idealnym skosie skosie ale to trudne w ruchuteoria że potwór biegnie w lini prostej za nami :
XXXXXX
MXXXXP
XXXXXX
Nie jest najlepszym rozwiazaniem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania